Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
taxi_driver

Post by taxi_driver »

taxi_driver wrote:BLAGOJE GOVEDARICA, profesor na fakultetima u Berlinu i Heidelbergu tvrdi kako nema nikakvih znakova da bi piramide u BiH mogle zaista postojati.

Podsjetimo, vjeruje se kako na području Visokog u BIH, nalaze piramide stare 12 tisuća godina, a istraživač Semir Osmanagić već mjesecima istražuje to područje, te pronalazi nove dokaze.

"Koliko mi znamo, piramide u BiH ne postoje, niti ima nikakvog znaka da bi tako nesto moglo postojati." - kazao je prof. dr. Govedarica, a prenosi Deutsche Welle.

"Zaista ne znam što da vam kažem o tome. Ta cifra od 20-30 tisuća i Iliri prije 20-30 tisuća godina, to je nepojmljivo." - dodaje Govedarica.

Govedarica se pita "kakve je škole" završio istraživač Semir Osmanagić te napominje kako u arheologiji postoji metodologija.

"Prvo se obave istraživanja, pa se nešto dokaze, pa se to onda objavi. On je prvo objavio knjige pa sada nastoji obaviti istraživanja koja bi dokazala tvrdnje iz njegovih knjiga. To je potpuno stavljanje stvari naglavačke." - dodao je.

Profesor tvrdi kako piramida nije igla te je se ne može skrivati tek tako.

"Ja ne bih imao nista protiv, čak bi bio radostan kada bi u BiH bilo piramida. Nažalost za tako nesto nema nikakvih uvjeta niti mogućnosti." - zaključio je Govedarica.

Želite li pratiti kako teku istraživanja oko bosanskih piramida posjetite službene stranice Bosanske piramide sunca.

S.H./Deutsche Welle

ma sta govedarica zna.covjek je samo profesor nije doktor ko nas osmanagic :lol: :-)

kad cernice svakog komentiras,molio bih te za komentar ovog clanka i izjava nekog prof dr.koji predaje u nekakvoj njemackoj
pravimjernik

Post by pravimjernik »

u jednoj zimskoj noći
tam' gdje je visok brijeg
sakrio se megalit
i pokrio ga snijeg

a jedan arheolog
piramidu traži svud
gdje je, kud je nestala
to njemu kvari trud

sad se žure, jure
podno brijega toga
tmurne kreature
s piramida bloga

da u svome ushićenju
faktima u prkos
klepe dva-tri miliona
i povuku nas za nos
:lol: :lol: :lol: :lol:
pravimjernik

Post by pravimjernik »

znanje wrote:BOSANCI OPET VARAJU SAMI SEBE

Prvo, nije tačno da dotični ne traži pare - on traži milione kroz osnivanje državne fondacije za njegov san. Ali, ja nisam ni tvrdio da je on tu centralna ličnost. U centru su oni koji su mu dali sve dozvole za ono komično čeprkanje, zatim veliki prostor svaki dan u Avazu i Oslobođenju, te udarne termine za gostovanja na FTV i Hayatu. Ja bih na primjer počeo s kustosom visočkog muzeja, osobom koja je i zarazila (obučila?) piramidalalalaloga svojim ludim idejama.

Nažalost, baš kao i u slučaju svih nenauč(e)nih ubleha bilo gdje da su u svijetu, tvoj tekst dobar je samo u jednom - zamjeni teza i teoretisanju zavjera. Eto, baš smo mi jadni jelde, i svi su protiv nas. Međutim mi umjesto da se borimo znanjem i imanjem, mi skontali prečicu do imanja al bez znanja. Znaš, sve bi vam tu štimalo da nije onoga što se pokušava iskoristiti kao dokaz za piramidalnu ublehu - znanja i naučne metodologije!

Dakle, da je ova bulumenta umišljenih znalaca okupljena oko lista Arka (nakon feljtona Ahmeda Bosnića sada ti ide feljton Semira Osmanagića u propalom Oslobođenju - pa uživaj) kidnapovala religiju, ja i druge kolege se ne bi uopšte bunili - uvaženi Reis možda i bi. Međutim, osjetivši da je Reis jedan od najjačih ljudi u Bosni, oni se okomiše na zanat i pos'o zapuštenih nam i marginalizovanih naučnika... Jel'te, to je odlika svih gazija - udri na najslabijeg. Tako da su se dograbili znanja i naučne metodologije, a potom i nekolicine svjetionika nauke u nas. Na njihovu (tvoju) žalost, nauku ste izučavali u visočkoj uzaludnoj školi, sa vježbama na terenu (ulici). Žao mi je ako tebe i slične tebi ova novost boli ali ipak nas vi poreski obveznici plaćate da vam saopštimo: ama sve i jedan "naučni dokaz" koji nudi nenaučno lice Osmanagich Sam i njegovi "stručnjaci" - sve sami ratom i izbjeglištvom isfrustrirani bosanski dječaci koji ovih dana posvršavaše trećerazredne bjelosvjetske škole - jesu i ostaju smeće.

Sad, možete izabrati dvije stvari: da sebi fino izmislite novu gospu u islamskom izdanju (tj. ako imate muda da prkosite efendiji Ceriću), il da se kanete ćorava posla što se tiče jahanja na naučnom ćilimu, naprosto zato što osnovnih racionalnih predznanja za takvo nešto - nemate. U suprotnom, ostaće nam visočaci zapamćeni u naučnim krugovima kao ona žaba što onomad, vidjevši gdje konje potkivaju, podiže svoj batak da i nju potkuju.

Na ostale tvoje iracionalne besmislice neću trošiti svoju (racionalnu) pozitivnu energiju. Na kraju, volio bih da si nekako možete utupiti u te svoje glavurde za šišanje i ovo: naciju vam ne može ojačati beskonačno jaka vjera (čitaj: zasljepljenost) onoliko koliko je može oslabiti slaba nauka. Pa bujrum, udrite - skoro pa ni na kakav otpor nećete naići!
pravimjernik

Post by pravimjernik »

OVAJ POST VRIJEDI GLEDATI NA SVAKOJ STRANICI PA SE PO NJEMU RAVNATI !!!! hebiga,provali vas ZNANJE :D

od sada postiram donji post na svakoj novoj stranici. kako reče znanje, ovo su vandali. takvi nikad nisu ni htjeli diskusiju. i ako im ne staviš argumente na svaku stranu ,svih onih prethodnih (zasad 109) su za qrac - za njih ko da nisu ni postojale. jedini lijek za takve je biti još tvrdoglaviji. to mi srećom ne ide teško- hebiga šta ćete, čistokrvni bosanac,ko vam je kriv što ste me napali bez ikakvog povoda . :razz:

----

B-H TALIBANI

kekec wrote:
Nakon svih bjelosvjetih protuha i prevaranata vrijeme je da i policija zaradi platu.
Znanje, ne bih isao ovako daleko. Ne poznajem detalje.

Mislim, ako postoji Ministarstvo za O,N, kulturu i sport,
da je zastita kulturnog naslijedja BiH u domenu njihovih
nadleznosti i da nema potrebe formirati Fondaciju koja "ce raditi"
iste poslove.
S druge strane, ako ce se kulturna bastina STVARNO I ISPRAVNO
stititi, podrzavam formiranje i Fondacija i nevladinih organizacija,
uz raspodjelu, a ne poduplavanje poslova.
Principijelno, to je ispravan stav. Lijepo je imati uravnotežen nastup, tj. biti i mehametli i racionalan u isto vrijeme. Međutim, ovdje se ne radi o uobičajenoj situaciji, nekoj u okviru zdravog sistema društvenih normi ponašanja i sa poznatim sistemom vrijednosti koje odozgo grade zakone. Uvedeni su neki novi zakoni, nepisani: H.Čengić je prije nekoliko dana na TV otvoreno izrekao nešto temeljno fašistički - da naime, parafraziram, stranci ne razumiju da se njihove pravne norme ponašanja ne odnose na naše društvo u kome su takve norme tradicionalno drugačije. Dakle, pisani zakoni ne važe. Pa kakvi onda važe?

Ovdje je upravo problem i u tome što se baš sad, u vrijeme izrazite nestabilnosti (pravne, političke, ekonomske, socijalne) nahuškala jedna bezočna skupina šorc-vandala (npr. napad na Zemaljski Muzej) da proždere i ono malo principa etike i društvenih vrijednosti što nam je preostalo. Pa da potpunim antidruštvenim djelovanjem (šok-terapija) umjesto odgovora na pitanja koja građani osjećaju do bola, istima podare - ublehu. Zamisli, piramida! Pa još kakvu svijet nije vidio, pa još koja mijenja cjelokupnu nauku čovječanstva, pa još to sve prenijeli BBC i Reuters - inače, jel da, poznati promotori naše sreće. Pa još fondacijom direktoruje neko od evropskih obavještajaca iz OSCE. Eh, zamisli ti što nas vole. Hoće da nam pomognu. Naša draga europska braća. Da nađemo pravi put. Do Egipta. Bez nazad. Ali šta je to za zemlju kojoj je guverner engleski špijun koji je, među ostalim akterima, radi zloupotrebe vatrene sile kojom je ubijeno 14 civila (6 maloljetnika) pod otvorenom istragom već 34 godine?

Oni koji stoje iza svega ovog međutim (projekat je itekako dobro osmišljen, koordiniran i finansiran u iznosima o kojima i ne sanjate), našli su par domaćih slugana koji su namirisali šuškave novčanice, čak i u medijima, pa tu na forumu, itd. Pri tome nije bitno što oni kažu da je to novac za Bosnu - ništa ovo oni ne rade bez novčane naknade jal' u cashu jal' u perspektivi, u to budi ubijeđen. Takvih se uvijek nađe podosta u svakom narodu, od J. Amerike do Afrike. Ovi jade što se tu lomataju po forumu da kao bajagi "dokažu" nedokazivo, ti nekakvi dječaci u kratkim pantalonicama, nedorasli mišlju i srcem, oni blage veze nemaju o tome šta se oko njih događa. Ali pustimo njih.

Sve ovo događa se u jednom užasno teškom političko-historijskom momentu za Bosnu. Ako si gledao Centralni Dnevnik večeras, mogao si vidjeti uistinu svjetski poznatog (redovnog) profesora međunarodnog prava Francisa Boylea koji kaže da je trenutno na sceni najprljavija igra u historiji Bosne. U Face to Face mogao si čuti i prof. Čekića i jednog takvog stranog plaćenika koji se baš našao da nam svima kaže kako će, jelte, baš on, kako reče "precizno matematićki" sam do marta završiti prebrojavanje žrtava agresije 92-96! Zamisli, do marta. Univerzitetska institucija to nije uspjela izvesti usljed hiljada objektivnih problema (uništene evidencije te raseljeni izvori informacija... - samo su neki). Međutim i to je dosta da se advokat SCG pozove na njegovo "istraživanje" (primijeti da ni on nije doktor nauka baš kao ni amater piramidaš, ali to više nije važno - po H.Čengiću novi su zakoni na sceni odnosno iza scene). Pa će onda Sud u Haagu dodijeliti nam pet puta manju odštetu nego što trebamo dobiti... Nije šala - o milijardama je riječ! Da ne govorimo o historijskoj nepravdi.

Tipovi poput nabrojanih se obavezno biraju iz redova izuzetno ambicioznih kadrova s bijednom akademskom karijerom (najgori studenti, magistri s nekakvim sumnjivim motivima, doktori s nekakvih rudokopa po pustinjskim vukojebinama bjelosvjetskim), kao npr. Federalni ministar N.Branković, pa A.Terzić i njegov savjetnik Z.Hurtić koji, jelte, kao sasma slučajno upravlja fondacijom, pa nekakvo dijete koje će zaokružiti pet od pedeset i pet sivih tačaka na mutnom satelitskom snimku zapišavajući svoj nalaz onim "dr.", i beskrajni drugi isti takvi. To su potpuno slijepi poslušnici, ljudi kojima se na brifinzima u centrali u ponedeljak ujutru izbifla šta imaju da urade te hefte, i oni krenu i onda to odrade. Gazeći sve pred sobom. Tako, kad pitaše Terzića što ne pravi luku u Neumu i ne vuče koridor do Neuma, on odgovara sasvim izgubljeno da je to "neodgovorno" tražiti. Ministar saobraćaja (!) Branković kaže "nemamo mi para za te stvari". To su ljudi bez mozga pa time i savjesti. Ljudi koji se, kao Terzić, upišaju (javno) od sreće kad ih guverner Ashdown potapše po ramenu. Ali dosta o njima.

Žalosno je da je ovo malo pameti probosanske što je preostalo uglavnom skoncentrisano u i oko Sarajeva. Ali ko zna, možda je to i dobro. Znaš onu Napoleonovu, pregrupisavanje pa protivnapad – najbolja odbrana!

Nakon što su neprijatelji Bosne dočekali da i A.Izetbegović kao realno jedina snaga (ne ulazeći u njegove državničke kvalitete) koja je mogla okupiti većinu Bosanaca u jedinstvenu silu - umre - i da ga po ubrzanoj proceduri zaboravimo (mi smo eksperti za kratku pamet, 2-3 godine su više nego dosta), red je došao na konačno rješenje za Bosnu. Srećom, nešto se ipak valja iza brda. Ovaj put, nadajmo se, na nesreću neprijatelja Bosne.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

"USPJEŠNI" PROJEKTI HASANA ČENGIĆA

1. MURADIF PAJT . "Investitor" koji od 2000. želi napraviti aerodrom u Visokom. Odnedavno uključen i u aktivnosti Bosmala. Porijeklom iz Visokog.

2. BRAĆA ŠABANOVIĆ. "Investitori" koji od 2002. žele napraviti auto-put u BiH. Odgojeni u Čengićevoj ergeli u Maleziji. Ima ih još, ovi su prvi... "Projekti" u koje su ili će biti uključeni uglavnom služe pranju više milijardi dolara pokradenih u toku rata. Porijeklom iz Visokog.

3. SEMIR OSMANAGIĆ. "Investitor" koji od 2005. "sam" finansira iskopavanje prve "piramide" u BiH. Pripreman pet godina tako što će namjenski sticati "iskustvo" turističkim obilascima svjetskih piramida i piskaranjem bezvrijednih brošurica.

Među projekte kriminalaca Čengić Hasana i njegovog oca Čengić Halida (glavnog logističara A BiH) ubrajaju se Hasanov zet general Sulejman Vranj (glavni kadrovik A BiH) te Rasim Delić zastavnik JNA i preko noći general te potom komandant A BiH. Ovaj drugi je poslijeratnu karijeru savjetnika Predsjedništva BiH za odbranu krunisao i stalnim mjestom boravka u den Haagu. Svi porijeklom iz Visokog.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Muradif Pajt

Već se izvjesno vrijeme domaća javnost bavi tužbom koju je izvjesni Muradif Pajt podnio protiv Alije Izetbegovića i koja "teži" ravno 824.000 američkih dolara. Riječ je o naplati ratnog korištenja satelitskih telefona. I dok se Izetbegović dopisuje s televizijom objašnjavajući gdje su telefoni završili, naš urednik otkriva kako je zapravo nastao Muradif Pajt - tek jedan iz plejade logističara Bosne.

Newbury, ulica u Bostonu

Sjećam se kao da je bilo jučer... U augustu 2000. godine, nekoliko dana prije odlaska na jednogodišnji studijski boravak u Ameriku, dobio sam na redakcijski e-mail poruku sljedeće sadržine: "Senade, pročitao sam u novinama da dolaziš na Harvard. Ja živim u Bostonu. Moje ime je Muradif, prezivam se Pajt, a ovde me svi zovu Mrak. Mogu ti srediti šta god ti treba. Moji telefoni su... Javi se kad dođeš. Mrak"

Mrak ni kao dijete nisam volio i potrudio sam se da ovu poruku odmah ne samo izbrišem već i zaboravim. Nakon desetak dana provedenih na Harvardu, iz redakcije mi šalju novu poruku od Mraka, u kojoj mi ponovo šalje broj telefona i poziva da mu se javim. Osjećam istu nelagodu, ali se tješim da je Boston dovoljno veliki da bi Mrak slučajno negdje nabasao na mene. Smjestio sam se u stan koji me je čekao i postao telefonski pretplatnik. Za Mraka dovoljno.

"Halo, ovdje Mrak! Đe si, Care, što se ne javiš? Jesi li se smjestio? Čitam ja Dane. Svašta ću ti ja reći! Znaš koje su milione pokrali Alija i Hasan?! Ja sam bio u Zagrebu u ratu, sve znam šta se u džamiji radilo. Da dođem po tebe?" Zbunjeno odgovaram da nije potrebno, da ću se javiti kad stignem... Ne popušta i insistira da dođe. Da bih to izbjegao, kažem da ću ja doći, da predloži neko mjesto u centru Bostona, pošto samo taj dio grada, i to površno, znam. "Care, Newbury, glavna ulica. Restoran 'Armani', to ti je najskuplji. Ja sam tu po čitav dan, u bašti." Pitam kako ćemo se prepoznati. "Ništa, Care, ne brini. Samo pitaj konobare za Mraka, svi znaju. Bit ću ja tamo u četiri sata."

Tačno u četiri stojim na ulazu u baštu najskupljeg restorana najskuplje ulice u Bostonu. Puno zgodnih mladih poslovnih žena i muškaraca, u Chanel-kostimima i Bossovim odijelima, očito tu dolazi da bude primijećeno, pokaže svoj blistavi osmijeh i pojede nekoliko listova salate po cijeni od dvadesetak dolara. Na ulazu u baštu skrušeno pitam za Mraka. Konobar me blijedo gleda i ja kažem da očekujem prijatelja i da ću sam sjesti za sto. Nakon pola sata dolazi donji dio trenirke, papuče, polo majica i mobitel u ruci, kasne četrdesete - lako smo se prepoznali. Tapše me po ramenu, viče na konobara udaljenog desetak metara od nas, svi se okreću, protestuje nezadovoljan položajem stola. "Šta ćeš popiti? Ma, šta već piješ? Ma, kakvu kolu! Nemoj mi tu balijsku, došao odozdo pa sad... Two beers, briši!" Meškoljim se na stolici i razmišljam koliko još minuta, a da budem pristojan, moram sjediti sa njim prije nego što kažem da moram ići. "Care, ja sam ti upoznao tu bagru dole još u zatvoru. Bio sam antikomunista i zbog toga sam ležao, kad i Hasan i Behmen. Ja sam ti od Visokog. Žena mi je ljekarka ovdje. U ratu sam u Zagrebu radio na organizaciji pomoći za Bosnu, u džamiji. Znaš li ti, Care, koliko je Hasan pokrao miliona? Bio je fond da se naša djeca šalju u Maleziju da studiraju, da budu magistri i doktori, da i mi muslimani imamo obrazovanih ljudi. Sve ću ti reći koliko je para samo tu pokradeno. Ali ima i da napišeš da mi Alija duguje skoro milion dolara za satelitske telefone. Naš'o sam ja ovdje advokata. Kad sam vidio kakvi su lopovi, pokupio sam porodicu i došao ovdje. Eno, vidiš ovu zgradu - tu ti je moj stan. To sam kupio kad sam došao. Treba li ti šta? He, he, voliš ti ćevape. Povest će tebe Mrak na piknik, da grilamo ćevape. Voliš ti dobro pojest, vidim ja. Ja ti se ne volim družiti sa ovom našom bagrom ovdje… Eno, vidiš onog malog, onaj ti je iz Mostara, radi tu nešto i ja sam ti svaki dan ovdje, oblijeće oko mene. Halo, Mali, dođi 'vamo! Evo ti ova moja kartica i idi digni mi sa onog automata dvjesta dolara. Samo nemoj da si dig'o više, to je zlatna kartica i ja dobijam izvještaje… Znaš, ocu sam dole napravio kuću, trospratnu i opremio je. Samo sam jednom poslije rata bio. Ono je dole sranje, meni je sve nekako dole tijesno, usko... Samo sam jednom bio poslije rata i samo sam u Holidayu spav'o. Ne bih ti ja dole mog'o nigdje zaspat sem u Holidayu. Sve ću ja tebi reći o Aliji i o Hasanu i o njihovim lopovima. Đe ćeš, đe žuriš? Kad ti stiže žena? Javi se pa da idemo sa ženama na piknik, moja je doktorica. Vozdra, Care, ja ću ovo platiti. Ja sam ti ovdje svaki dan, svi znaju, ovo ti je najskuplje mjesto..."

Kako mi je porodica stizala tek za nekoliko dana, često sam na početku mog boravka u Americi bivao sam. Najviše sam vremena provodio misleći o Mraku. Iz glave mi nikako nije izlazila konstatacija: dobro je u Bosni i kamen na kamenu ostao kad su o logistici njenih branitelja brinuli ljudi kao što je Mrak. Kasnije sam upoznao puno Sarajlija i Bosanaca u Bostonu. Naravno, svi su znali Mraka i znali su kako je stekao bogatstvo sa kojim je došao u Ameriku. No, izbjegavali su ga želeći da izbjegnu njegov prezir prema njima, prezir kakav prema siromasima može imati samo fukara koja je preko noći postala bogata. Jedan koji je studirao na prestižnom bostonskom univerzitetu, ispričao mi je sljedeći događaj: jednog dana dobije poziv da se javi dekanu fakulteta. Dekan mu objasni da zna da je on iz Bosne, te ga moli da pođe sa njim do jednog bogatog bosanskog biznismena, koji je za nekoliko miliona dolara kupio na berzi dionice jedne rastuće telekomunikacione kompanije. Pošto je običaj da fakulteti u Americi traže dobročinitelje za svoje istraživačke projekte i centre, to je dekan mislio da bi bilo zgodno da bosanski student pođe sa njim da zamole bogatog bosanskog biznismena za donaciju.

Moj prvi susret sa Mrakom bio je i posljednji. Telefonirao mi je još desetak puta, predlažući da se nađemo. Nudio mi je ćevape i priču o Aliji, Hasanu, zagrebačkoj džamiji, milionima i lopovima. Volim i ćevape i svjedočenja o lopovima, ali su mi se njegove ponude gadile. Na Mraka sam bio zaboravio, sve dok prije nekoliko večeri u Dnevniku Federalne televizije nisam čuo informaciju o presudi nekog bostonskog suda, po kojoj je Alija Izetbegović za korištenje satelitskih telefona tokom rata dužan platiti 824 hiljade dolara, plus pripadajuće kamate.

Pogađate, privatni tužitelj je moj poznanik Mrak. Uvjeren sam da je Izetbegović zbog svih svojih mrakova među ratnim logističarima to i zaslužio. Jedino nikako ne mogu da razlučim da li bi mi više bilo žao da Alija ne plati "dug" ili da Mrak dobije pare.

(http://www.bhdani.com/arhiva/272/t27212.shtml)

2.Braća Šabanović

Manekeni obmane

Braća Nijaz i Edin Šabanović, vlasnici Bosmala, u našim su se životima pojavili kao otjelotvorenja "bosanskog sna": izbjeglice iz Visokog, u Maleziji završavaju fakultete; naučeni na novi, savremeni način mišljenja i poslovanja, sreću čovjeka koji im omogućava da po povratku u BiH žive nekadašnja maštanja - da budu milioneri u vlastitoj domovini. Bosmal tako, u saradnji s malezijskim dobrotvorom/partnerom, 2001. godine kreće s izgradnjom City Centera, dviju zgrada sa 307 luksuznih apartmana, devet penthausa, skoro 9.000 kvadrata poslovnog prostora…

Otkako su izmarširali iz anonimnosti, Šabanovići su se predstavljali kao mladi, ali ozbiljni biznismeni: puni planova, optimizma, ideja, samouvjereni u postavljanju rokova, sigurni u vlastite projekte i veze s bogatim svijetom. Nijaz i Edin i sva ta njihova lijepa priča upakovana u gard provincijskih menadžera, nažalost, najvjerovatnije ne predstavljaju ništa drugo do - ublehu. Petog novembra ove godine naš fotograf snimio je ono što bi trebalo biti Bosmal City Center: dvije nedovršene zgrade, umrtvljene mašine i tablu na kojoj piše da je rok za završetak radova - treći novembar 2003. godine. Dva dana, dakle, nakon isteka roka - stanova, garaža, ambulante, poslovnih prostora, obdaništa, restorana, bazena; nema na mapi.

Sve i da je riječ o "objektivnim okolnostima", sve da braća Šabanović imaju najgenijalnija objašnjenja, ma, i da je rok završetka na vrijeme pomjeren i da ga znaju svi što su prije godinu i po dana kaparisali stanove (a bilo ih je, tvrdio je tada Nijaz Š., iznenađujuće puno), na cijelu tu priču, pogotovo na onaj važniji dio - o izgradnji koridora, treba staviti upitnik velik kao zamišljeni neboderi u Sarajevu.

Prema pouzdanim informacijama, šef Bank Islam Malaysije, kojeg su Šabanovići ovdašnjim medijima predstavljali kao donosioca bankovne garancije za izgradnju autoputa, u Sarajevu uopće nije bio zbog ceste. Predstavnik jedine malezijske banke kontaktirane u vezi sa izgradnjom koridora došao je, naime, da vidi hoće li mu Bosmal moći vratiti kredit dat za izgradnju City Centera!

Također, isti taj Bosmal, ma šta da braća tvrde, nema podršku malezijske vlade! Dapače, i odskora bivši premijer te države Mahathir Mohammed i njegov nasljednik Abdullah Badawi dvoje oko valjanosti investicije i same kompanije, Bosmala dakle, koji bankovnu garanciju - iako Šabanovići tvrde da je imaju - neće dobiti sve dok se ne formira konzorcij kompanija vrijednih bankarskog povjerenja.

Šabanovićima, i onima koji još uvijek ne vjeruju kako su dva naočita momka manekeni obmane, naruku ne idu ni činjenice u vezi s rejtingom Bosne i Hercegovine u svijetu ozbiljnih ulaganja, niti promjene u samoj Maleziji. Prije svega, BiH nije ni blizu grupe zemalja - o čemu je nedavno u Danima govorio i dr. Ian Bremmer - vrijednih ozbiljnijeg stranog investiranja. S druge strane, Malezija, predstavljana kao zemlja spremna pomoći izgradnju autoputa, pritisnuta unutarnjim dugovima, uveliko smanjuje budžete namijenjene za projekte van svojih granica. Na kraju, dobrovoljno povlačenje tamošnjeg premijera imat će za posljedicu i odlazak iz piramide moći nekolicine njegovih saradnika, na čiju su podršku za izgradnju autoputa Sava - Jadran računali i mnogo ozbiljniji likovi od biznismena u farmerkama.

Tokom rata, grupa od Stranke demokratske akcije i Islamske zajednice odabranih mladih Bošnjaka, među kojima su bili i Šabanovići, imala je priliku ne samo otići u Maleziju već se tamo i školovati, sve uz garancije da ih se sprema za buduće liderstvo u BiH. Koliko su ta uvjeravanja bila ozbiljna, govore i iznenađenja nekih od "povratnika" time što ih u Sarajevu nisu čekali otvoreni kabineti za važne poslove i spremnost onih što nisu bili njihove sreće da im oslobode pozicije i presele se u redove poklonika i poslušnika. Pakleni plan, u kojem su kreatori naših života stvar postavljali na isti način na koji u "posao" ulaze lokalne varalice (bezobrazno uvjereni da druga strana boluje od manjka pameti), propast će, izgleda, u najvažnijoj fazi. Više skoro da ne postoji niti jedan razlog da se na Bosmal računa u izgradnji autoputa, u poslu što će onome ko ga dobije donijeti najvažniju ulogu u državi za narednih, najmanje, 20 godina, poslu kroz koji bi Bosnom ovladali oni koji su za svoje predstavnike izabrali dva slatkorječiva brata.

(http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1)

3. Semir Osmanagić

Još jedan iz ergele Čengić Hasana.

Nakon što su mu amerikanci priprijetili da i ne sanja o pranju pokradenih ratnih milijardi kroz izgradnju auto-puta (projekat Bosmal pod 2. gore), Čengić se obreo u zagrljaju evropskih vlada. Novi partneri ga uzimaju u zaštitu i on izbacuje svog trećeg aduta iz ergele iznenađenja (ima ih još), u vidu "naučnika" iz oblasti turističkih posjeta svjetskim piramidama - Semira Osmanagića.

Nakon višegodišnjih priprema projekat je ovih dana krenuo, a novi moćni zaštitnici Čengić Hasana su se i sami uključili radi nadziranja projekta postavljajući predstavnika OSCE za direktora "fondacije za visočke piramide". Tom fondacijom upravlja savjetnik potpredsjednika SDA, Hurtić Zlatan. Projekat ima za cilj isprazniti što je više moguće lokalnih, opštinskih, kantonalnih i federalnih budžeta.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

::ATTENTION - PAŽNJA::

Upravo je pokrenut Web Site AKCIJE ZA ZABRANU FONDACIJE 'BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA' Visoko !

http://peticija.white.prohosting.com/

--------------------------------------
Tekst peticije na engleskom
--------------------------------------

Allow NO Taliban in Bosnia!

Local warlords are undertaking an unprecedented con in the town of Visoko near Sarajevo, Bosnia. In doing so, they are endangering numerous archaeological sites dated back to Neolith as well as some of the possible first traces of human race in Europe.

This informal group includes corrupted wartime politicians, some of which advise to the Bosnia’s Prime Minister, while others fill seats in the Parliament of Bosnia-Herzegovina, as well as perform other high-profile governmental duties. There are strong indicators that the group has decided to support a project aimed at turning Bosnia’s common-shaped hills into – ancient pyramids!

While publicly expressing their support for Bosnia joining the European integration processes, these politicians practically do all in their power to stop the progress and to smother civilization values in Bosnia, as well as to fill their own pockets already hardened by estimated $6 billion in stolen foreign aid and donations sent to Bosnia during and after the 1992-1996 war.

The executioner's role was assigned to an amateur explorer of “lost civilizations Atlantis and Mu”. Sam Osmanagich is a construction contractor from Texas who came to the US when the Bosnian war started. He has no education whatsoever in any science.

The claims made by this delusional man (who walks-talks-dresses Indiana Jones style) show his complete disrespect for science and scientific method. For instance, he claims publicly that he alone is going to “change the entire history, and the entire science of the mankind”. One of his particularly amusing public statements was that the pyramids were a way for aliens to communicate! He also said that no shaving razor could ever go used up inside a pyramid...

Recently a foundation was founded, receiving all the government-controlled media support one could imagine. Even worse, the foundation has obtained all the necessary permits despite the public opposition by a renowned scientists and professionals. Against this depravity stands Enver Imamovic, a history professor from the U of Sarajevo, as well as the staff from the National Museum of Bosnia-Herzegovina who publicly called the project - a fraud.

The “project” is happening also in spite of the warnings by world-renowned archaeologists such as Professor Bruce Hitchner from Tufts U, USA, and Professor Blagoje Govedarica of U of Hamburg, Germany, that what this greedy group is after are well-known ancient burial sites!

The amateurish diggs of October 2005 have destroyed numerous Neolithic or pre-Neolithic tombs, while the slabs used originally for paving of the graves were presented to the public as “the walls which build the pyramids”. Several complete human skeletons were dug out, and those appeared only briefly in a media report; soon after they simply vanished from the public eye.

We must stop these corrupted hardline politicians from pulling off yet another scam. Their other failed projects include “Visoko Airport” missing a simple fact that Sarajevo Airport would be its main competition - at just 15 miles away, and “Budapest-Adriatic Highway” that was supposed to be built by some equally ridiculous personalities from Visoko as Mr. Osmanagich is…

As stated in the Foundation's statute (articles 6 and 7), their intended field of operations is not just the Visoko area, but Bosnia and Herzegovina in general. This is a precedent aimed at smothering civilization values in Bosnia, one that could mark the beginning of a Taliban era in Bosnia.

SIGN THE PETITION - BAN THE FOUNDATION!

------------------------------------------------------

::Sugestije i doprinosi akciji su dobrodošli na sljedeću e-mail adresu

[email protected]

Svi doprinosi u vašem volontiranom vremenu, fotografijama, dokumentima i linkovima su dobrodošli. NOVAC NE PRIMAMO!
Last edited by pravimjernik on 29/01/2006 19:25, edited 1 time in total.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Sarafcina

Post by Sarafcina »

pravimjernik wrote:"USPJE©NI" PROJEKTI HASANA ÈENGIÆA

1. MURADIF PAJT . "Investitor" koji od 2000. ¾eli napraviti aerodrom u Visokom. Odnedavno ukljuèen i u aktivnosti Bosmala. Porijeklom iz Visokog.

2. BRAÆA ©ABANOVIÆ. "Investitori" koji od 2002. ¾ele napraviti auto-put u BiH. Odgojeni u Èengiæevoj ergeli u Maleziji. Ima ih jo¹, ovi su prvi... "Projekti" u koje su ili æe biti ukljuèeni uglavnom slu¾e pranju vi¹e milijardi dolara pokradenih u toku rata. Porijeklom iz Visokog.

3. SEMIR OSMANAGIÆ. "Investitor" koji od 2005. "sam" finansira iskopavanje prve "piramide" u BiH. Pripreman pet godina tako ¹to æe namjenski sticati "iskustvo" turistièkim obilascima svjetskih piramida i piskaranjem bezvrijednih bro¹urica.

Meðu projekte kriminalaca Èengiæ Hasana i njegovog oca Èengiæ Halida (glavnog logistièara A BiH) ubrajaju se Hasanov zet general Sulejman Vranj (glavni kadrovik A BiH) te Rasim Deliæ zastavnik JNA i preko noæi general te potom komandant A BiH. Ovaj drugi je poslijeratnu karijeru savjetnika Predsjedni¹tva BiH za odbranu krunisao i stalnim mjestom boravka u den Haagu. Svi porijeklom iz Visokog.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Muradif Pajt

Veæ se izvjesno vrijeme domaæa javnost bavi tu¾bom koju je izvjesni Muradif Pajt podnio protiv Alije Izetbegoviæa i koja "te¾i" ravno 824.000 amerièkih dolara. Rijeè je o naplati ratnog kori¹tenja satelitskih telefona. I dok se Izetbegoviæ dopisuje s televizijom obja¹njavajuæi gdje su telefoni zavr¹ili, na¹ urednik otkriva kako je zapravo nastao Muradif Pajt - tek jedan iz plejade logistièara Bosne.

Newbury, ulica u Bostonu

Sjeæam se kao da je bilo juèer... U augustu 2000. godine, nekoliko dana prije odlaska na jednogodi¹nji studijski boravak u Ameriku, dobio sam na redakcijski e-mail poruku sljedeæe sadr¾ine: "Senade, proèitao sam u novinama da dolazi¹ na Harvard. Ja ¾ivim u Bostonu. Moje ime je Muradif, prezivam se Pajt, a ovde me svi zovu Mrak. Mogu ti srediti ¹ta god ti treba. Moji telefoni su... Javi se kad doðe¹. Mrak"

Mrak ni kao dijete nisam volio i potrudio sam se da ovu poruku odmah ne samo izbri¹em veæ i zaboravim. Nakon desetak dana provedenih na Harvardu, iz redakcije mi ¹alju novu poruku od Mraka, u kojoj mi ponovo ¹alje broj telefona i poziva da mu se javim. Osjeæam istu nelagodu, ali se tje¹im da je Boston dovoljno veliki da bi Mrak sluèajno negdje nabasao na mene. Smjestio sam se u stan koji me je èekao i postao telefonski pretplatnik. Za Mraka dovoljno.

"Halo, ovdje Mrak! Ðe si, Care, ¹to se ne javi¹? Jesi li se smjestio? Èitam ja Dane. Sva¹ta æu ti ja reæi! Zna¹ koje su milione pokrali Alija i Hasan?! Ja sam bio u Zagrebu u ratu, sve znam ¹ta se u d¾amiji radilo. Da doðem po tebe?" Zbunjeno odgovaram da nije potrebno, da æu se javiti kad stignem... Ne popu¹ta i insistira da doðe. Da bih to izbjegao, ka¾em da æu ja doæi, da predlo¾i neko mjesto u centru Bostona, po¹to samo taj dio grada, i to povr¹no, znam. "Care, Newbury, glavna ulica. Restoran 'Armani', to ti je najskuplji. Ja sam tu po èitav dan, u ba¹ti." Pitam kako æemo se prepoznati. "Ni¹ta, Care, ne brini. Samo pitaj konobare za Mraka, svi znaju. Bit æu ja tamo u èetiri sata."

Taèno u èetiri stojim na ulazu u ba¹tu najskupljeg restorana najskuplje ulice u Bostonu. Puno zgodnih mladih poslovnih ¾ena i mu¹karaca, u Chanel-kostimima i Bossovim odijelima, oèito tu dolazi da bude primijeæeno, poka¾e svoj blistavi osmijeh i pojede nekoliko listova salate po cijeni od dvadesetak dolara. Na ulazu u ba¹tu skru¹eno pitam za Mraka. Konobar me blijedo gleda i ja ka¾em da oèekujem prijatelja i da æu sam sjesti za sto. Nakon pola sata dolazi donji dio trenirke, papuèe, polo majica i mobitel u ruci, kasne èetrdesete - lako smo se prepoznali. Tap¹e me po ramenu, vièe na konobara udaljenog desetak metara od nas, svi se okreæu, protestuje nezadovoljan polo¾ajem stola. "©ta æe¹ popiti? Ma, ¹ta veæ pije¹? Ma, kakvu kolu! Nemoj mi tu balijsku, do¹ao odozdo pa sad... Two beers, bri¹i!" Me¹koljim se na stolici i razmi¹ljam koliko jo¹ minuta, a da budem pristojan, moram sjediti sa njim prije nego ¹to ka¾em da moram iæi. "Care, ja sam ti upoznao tu bagru dole jo¹ u zatvoru. Bio sam antikomunista i zbog toga sam le¾ao, kad i Hasan i Behmen. Ja sam ti od Visokog. ®ena mi je ljekarka ovdje. U ratu sam u Zagrebu radio na organizaciji pomoæi za Bosnu, u d¾amiji. Zna¹ li ti, Care, koliko je Hasan pokrao miliona? Bio je fond da se na¹a djeca ¹alju u Maleziju da studiraju, da budu magistri i doktori, da i mi muslimani imamo obrazovanih ljudi. Sve æu ti reæi koliko je para samo tu pokradeno. Ali ima i da napi¹e¹ da mi Alija duguje skoro milion dolara za satelitske telefone. Na¹'o sam ja ovdje advokata. Kad sam vidio kakvi su lopovi, pokupio sam porodicu i do¹ao ovdje. Eno, vidi¹ ovu zgradu - tu ti je moj stan. To sam kupio kad sam do¹ao. Treba li ti ¹ta? He, he, voli¹ ti æevape. Povest æe tebe Mrak na piknik, da grilamo æevape. Voli¹ ti dobro pojest, vidim ja. Ja ti se ne volim dru¾iti sa ovom na¹om bagrom ovdje… Eno, vidi¹ onog malog, onaj ti je iz Mostara, radi tu ne¹to i ja sam ti svaki dan ovdje, oblijeæe oko mene. Halo, Mali, doði 'vamo! Evo ti ova moja kartica i idi digni mi sa onog automata dvjesta dolara. Samo nemoj da si dig'o vi¹e, to je zlatna kartica i ja dobijam izvje¹taje… Zna¹, ocu sam dole napravio kuæu, trospratnu i opremio je. Samo sam jednom poslije rata bio. Ono je dole sranje, meni je sve nekako dole tijesno, usko... Samo sam jednom bio poslije rata i samo sam u Holidayu spav'o. Ne bih ti ja dole mog'o nigdje zaspat sem u Holidayu. Sve æu ja tebi reæi o Aliji i o Hasanu i o njihovim lopovima. Ðe æe¹, ðe ¾uri¹? Kad ti sti¾e ¾ena? Javi se pa da idemo sa ¾enama na piknik, moja je doktorica. Vozdra, Care, ja æu ovo platiti. Ja sam ti ovdje svaki dan, svi znaju, ovo ti je najskuplje mjesto..."

Kako mi je porodica stizala tek za nekoliko dana, èesto sam na poèetku mog boravka u Americi bivao sam. Najvi¹e sam vremena provodio misleæi o Mraku. Iz glave mi nikako nije izlazila konstatacija: dobro je u Bosni i kamen na kamenu ostao kad su o logistici njenih branitelja brinuli ljudi kao ¹to je Mrak. Kasnije sam upoznao puno Sarajlija i Bosanaca u Bostonu. Naravno, svi su znali Mraka i znali su kako je stekao bogatstvo sa kojim je do¹ao u Ameriku. No, izbjegavali su ga ¾eleæi da izbjegnu njegov prezir prema njima, prezir kakav prema siromasima mo¾e imati samo fukara koja je preko noæi postala bogata. Jedan koji je studirao na presti¾nom bostonskom univerzitetu, isprièao mi je sljedeæi dogaðaj: jednog dana dobije poziv da se javi dekanu fakulteta. Dekan mu objasni da zna da je on iz Bosne, te ga moli da poðe sa njim do jednog bogatog bosanskog biznismena, koji je za nekoliko miliona dolara kupio na berzi dionice jedne rastuæe telekomunikacione kompanije. Po¹to je obièaj da fakulteti u Americi tra¾e dobroèinitelje za svoje istra¾ivaèke projekte i centre, to je dekan mislio da bi bilo zgodno da bosanski student poðe sa njim da zamole bogatog bosanskog biznismena za donaciju.

Moj prvi susret sa Mrakom bio je i posljednji. Telefonirao mi je jo¹ desetak puta, predla¾uæi da se naðemo. Nudio mi je æevape i prièu o Aliji, Hasanu, zagrebaèkoj d¾amiji, milionima i lopovima. Volim i æevape i svjedoèenja o lopovima, ali su mi se njegove ponude gadile. Na Mraka sam bio zaboravio, sve dok prije nekoliko veèeri u Dnevniku Federalne televizije nisam èuo informaciju o presudi nekog bostonskog suda, po kojoj je Alija Izetbegoviæ za kori¹tenje satelitskih telefona tokom rata du¾an platiti 824 hiljade dolara, plus pripadajuæe kamate.

Pogaðate, privatni tu¾itelj je moj poznanik Mrak. Uvjeren sam da je Izetbegoviæ zbog svih svojih mrakova meðu ratnim logistièarima to i zaslu¾io. Jedino nikako ne mogu da razluèim da li bi mi vi¹e bilo ¾ao da Alija ne plati "dug" ili da Mrak dobije pare.

(http://www.bhdani.com/arhiva/272/t27212.shtml)

2.Braæa ©abanoviæ

Manekeni obmane

Braæa Nijaz i Edin ©abanoviæ, vlasnici Bosmala, u na¹im su se ¾ivotima pojavili kao otjelotvorenja "bosanskog sna": izbjeglice iz Visokog, u Maleziji zavr¹avaju fakultete; nauèeni na novi, savremeni naèin mi¹ljenja i poslovanja, sreæu èovjeka koji im omoguæava da po povratku u BiH ¾ive nekada¹nja ma¹tanja - da budu milioneri u vlastitoj domovini. Bosmal tako, u saradnji s malezijskim dobrotvorom/partnerom, 2001. godine kreæe s izgradnjom City Centera, dviju zgrada sa 307 luksuznih apartmana, devet penthausa, skoro 9.000 kvadrata poslovnog prostora…

Otkako su izmar¹irali iz anonimnosti, ©abanoviæi su se predstavljali kao mladi, ali ozbiljni biznismeni: puni planova, optimizma, ideja, samouvjereni u postavljanju rokova, sigurni u vlastite projekte i veze s bogatim svijetom. Nijaz i Edin i sva ta njihova lijepa prièa upakovana u gard provincijskih menad¾era, na¾alost, najvjerovatnije ne predstavljaju ni¹ta drugo do - ublehu. Petog novembra ove godine na¹ fotograf snimio je ono ¹to bi trebalo biti Bosmal City Center: dvije nedovr¹ene zgrade, umrtvljene ma¹ine i tablu na kojoj pi¹e da je rok za zavr¹etak radova - treæi novembar 2003. godine. Dva dana, dakle, nakon isteka roka - stanova, gara¾a, ambulante, poslovnih prostora, obdani¹ta, restorana, bazena; nema na mapi.

Sve i da je rijeè o "objektivnim okolnostima", sve da braæa ©abanoviæ imaju najgenijalnija obja¹njenja, ma, i da je rok zavr¹etka na vrijeme pomjeren i da ga znaju svi ¹to su prije godinu i po dana kaparisali stanove (a bilo ih je, tvrdio je tada Nijaz ©., iznenaðujuæe puno), na cijelu tu prièu, pogotovo na onaj va¾niji dio - o izgradnji koridora, treba staviti upitnik velik kao zami¹ljeni neboderi u Sarajevu.

Prema pouzdanim informacijama, ¹ef Bank Islam Malaysije, kojeg su ©abanoviæi ovda¹njim medijima predstavljali kao donosioca bankovne garancije za izgradnju autoputa, u Sarajevu uopæe nije bio zbog ceste. Predstavnik jedine malezijske banke kontaktirane u vezi sa izgradnjom koridora do¹ao je, naime, da vidi hoæe li mu Bosmal moæi vratiti kredit dat za izgradnju City Centera!

Takoðer, isti taj Bosmal, ma ¹ta da braæa tvrde, nema podr¹ku malezijske vlade! Dapaèe, i odskora biv¹i premijer te dr¾ave Mahathir Mohammed i njegov nasljednik Abdullah Badawi dvoje oko valjanosti investicije i same kompanije, Bosmala dakle, koji bankovnu garanciju - iako ©abanoviæi tvrde da je imaju - neæe dobiti sve dok se ne formira konzorcij kompanija vrijednih bankarskog povjerenja.

©abanoviæima, i onima koji jo¹ uvijek ne vjeruju kako su dva naoèita momka manekeni obmane, naruku ne idu ni èinjenice u vezi s rejtingom Bosne i Hercegovine u svijetu ozbiljnih ulaganja, niti promjene u samoj Maleziji. Prije svega, BiH nije ni blizu grupe zemalja - o èemu je nedavno u Danima govorio i dr. Ian Bremmer - vrijednih ozbiljnijeg stranog investiranja. S druge strane, Malezija, predstavljana kao zemlja spremna pomoæi izgradnju autoputa, pritisnuta unutarnjim dugovima, uveliko smanjuje bud¾ete namijenjene za projekte van svojih granica. Na kraju, dobrovoljno povlaèenje tamo¹njeg premijera imat æe za posljedicu i odlazak iz piramide moæi nekolicine njegovih saradnika, na èiju su podr¹ku za izgradnju autoputa Sava - Jadran raèunali i mnogo ozbiljniji likovi od biznismena u farmerkama.

Tokom rata, grupa od Stranke demokratske akcije i Islamske zajednice odabranih mladih Bo¹njaka, meðu kojima su bili i ©abanoviæi, imala je priliku ne samo otiæi u Maleziju veæ se tamo i ¹kolovati, sve uz garancije da ih se sprema za buduæe liderstvo u BiH. Koliko su ta uvjeravanja bila ozbiljna, govore i iznenaðenja nekih od "povratnika" time ¹to ih u Sarajevu nisu èekali otvoreni kabineti za va¾ne poslove i spremnost onih ¹to nisu bili njihove sreæe da im oslobode pozicije i presele se u redove poklonika i poslu¹nika. Pakleni plan, u kojem su kreatori na¹ih ¾ivota stvar postavljali na isti naèin na koji u "posao" ulaze lokalne varalice (bezobrazno uvjereni da druga strana boluje od manjka pameti), propast æe, izgleda, u najva¾nijoj fazi. Vi¹e skoro da ne postoji niti jedan razlog da se na Bosmal raèuna u izgradnji autoputa, u poslu ¹to æe onome ko ga dobije donijeti najva¾niju ulogu u dr¾avi za narednih, najmanje, 20 godina, poslu kroz koji bi Bosnom ovladali oni koji su za svoje predstavnike izabrali dva slatkorjeèiva brata.

(http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1)

3. Semir Osmanagiæ

Jo¹ jedan iz ergele Èengiæ Hasana.

Nakon ¹to su mu amerikanci priprijetili da i ne sanja o pranju pokradenih ratnih milijardi kroz izgradnju auto-puta (projekat Bosmal pod 2. gore), Èengiæ se obreo u zagrljaju evropskih vlada. Novi partneri ga uzimaju u za¹titu i on izbacuje svog treæeg aduta iz ergele iznenaðenja (ima ih jo¹), u vidu "nauènika" iz oblasti turistièkih posjeta svjetskim piramidama - Semira Osmanagiæa.

Nakon vi¹egodi¹njih priprema projekat je ovih dana krenuo, a novi moæni za¹titnici Èengiæ Hasana su se i sami ukljuèili radi nadziranja projekta postavljajuæi predstavnika OSCE za direktora "fondacije za visoèke piramide". Tom fondacijom upravlja savjetnik potpredsjednika SDA, Hurtiæ Zlatan. Projekat ima za cilj isprazniti ¹to je vi¹e moguæe lokalnih, op¹tinskih, kantonalnih i federalnih bud¾eta.

Jes ti ovo fakat ozbiljan? ;)
ovo si sve povezao :) da jos samo fali da povezes kako sve ustvari vuce korijene od ljudi u crnom i atlantide :) i lemurije :)
Sensei

Post by Sensei »

znanje wrote:.... imam za sljedećih 5 godina da se bavim svojim istraživanjima o kojima nemam pojma kako to drugi rade a nije ni važno pošto sam ja putopisac s referencom koje nema ni na Amazon.com međutim ni to nije važno jer sam ja svoju knjigu na koju sam dodo 'disertacija' stavio na svoju web stranicu pa prema tome ja sam bolji ....".
Image
http://www.amazon.com/gp/product...
Macuser

Post by Macuser »

Availability: THIS TITLE IS CURRENTLY NOT AVAILABLE.
kahro

Post by kahro »

Kakve malogradjanske gluposti... Otkud vam ideja za ovakvu peticiju. Ako neko misli da nema dovoljno dokaza da piramida postoji onda neka taj gospodin "neko" da pismeni dokaz da ona ne postoji. Dokle cete da se okrecete u manijake koji zele da uniste i najmanju nadu za bolje sutra? ZGRAZAVAM SE NA OVAKVE MALOGRADJANSTINE

JA DAJEM MOJ GLAS "ZA" DA SE NASTAVI SA RADOVIMA OKO PIRAMIDE I DA SE DOKAZE ILI DA POSTOJI 100% ILI DA NE POSTOJI.

PROTIV SAM OVE PETICIJE!!!!!
Prenj

Post by Prenj »

Sensei wrote:
znanje wrote:.... imam za sljedećih 5 godina da se bavim svojim istraživanjima o kojima nemam pojma kako to drugi rade a nije ni važno pošto sam ja putopisac s referencom koje nema ni na Amazon.com međutim ni to nije važno jer sam ja svoju knjigu na koju sam dodo 'disertacija' stavio na svoju web stranicu pa prema tome ja sam bolji ....".
Image
http://www.amazon.com/gp/product...
Kada je cijela afera sa piramidom krenula i ja sam potrazio Semirove knjige na Amazonu. Pretraga nije davala nikakve rezultate.
Nije uopste cudno sto je knjigu sada moguce naci, jer Amazon kao najuspjesnija Internet knjizara, ima i jako dobre i 'pametne' programe, tako da nakon sto su detektovali pojacan interes za knjigom na pretragama, izazvan interesom mnogih Bosanaca i Hercegovaca u koje spadamo i mi, sada su stavili i knjigu, doduse jos je 'unavailable'.
Ako se pojacan interes na pretragama nastavi, mozemo ocekivati, da ce biti moguce nabaviti i samu knjigu ... Elem, sve za profit.
kahro

Post by kahro »

elem sve za profit????????

Pa ne zivi se od vazduha, ako covjek nije znao da bude casovnicar onda je to sto jeste.... ccccc
Edit

#2964 Re: Bosanska piramida Sunca

Post by Edit »

nur wrote:Prije nego vam se zahvalim na pa¾nji ¾elio bih da podvuèem crtu ispod svojega uèe¹æa na ovom Forumu i dakako da vam poka¾em koliko svi zajedno grije¹imo.Istina je daleko ...

- Ja sam u okviru ovih 11 postova poku¹ao da uka¾em na nedostatke,propuste i podmetanja s obje strane;
.....
Konaèno rije¹enje je njihov stav i podsmjeh koji je izgleda dovoljna satisfakcija svima koji progres nalaze u linèu svake iole smjelije ideje koja slu¾i interesima ove zemlje, i to vi¹estruko.
Reakcija istih je bila vidljiva: I ja sam na strani Rolls Roysa; piramida¹ itd...
U narednih nekoliko postova ponudio sam im nekoliko interesantnih viðenja iste situacije ali iz jednog drugaèijeg ugla. Dakako tada su i pristalice Piramidalnog kompleksa pokazale da su pravi predstavnici i sljedbenici "te drevne civilizacije koja je izgradila Piramidalni kompleks u Visokom".
....
Jeste Cernice, jesam podmetao i tebi i Ludaku, navodeæi vas da animalnim nagonima u sebi jo¹ jednom uèinite po volji i nasmijete se od srca onom drugome. Upamtite da na taj naèin neæete pomoæi a ni odmoæi nikome do sebi, a indirektno i svima nama s kojima dijelite ovu zemlju.
Na koncu, Semir Osmanagiæ je u svemu ovome prolazna storija.On je veèeras miljama daleko od Bosne,ali mi smo tu. Visoèica neæe i¹èeznuti zajedno sa Osmanagiæem; ona ostaje ovdje.
....
Javio sam se za rijeè, u okviru ove diskusije, jer mi ¾ao Semira i njegove ideje.Oni koji ga omalova¾avaju ne èine to onako kako zaslu¾uje jedan takav intelektualac.Oscar Wilde je imao jednu lijepu misao: "Moji neistomi¹ljenici, to su vanredni intelektualci...". Ludak,Znanje i ostali jedva da mogu dosegnuti do kategorije "fudbalskih navijaèa".
S druge strane, Cernica, El-Bosniaco, Super Mario i ostali zapravo vi¹e odma¾u ovome projektu nego li mu doprinose svim niskobud¾etnim opservacijama koje ostaju u sferi "na¹ega habitusa".
....

Ali na¾alost , u zadnje vrijeme,Semir Osmanagiæ je ovu naizgled revolucionarnu ideju, epohalnih razmjera i nesagledivih posljedica na ¾ivote svih nas u Bosni donekle pretvorio u privatnu zabavu, koja svoje krajnje upori¹te pronalazi u nepotizmu...malograðanskim izljevima patriotizma nekakvih sljedbenika, desetinama komiteta koji vrve od nekih dobrovoljaca kao da je rijeè o mobilizaciji...kako domaæih tako i stranih.............
Na Visoèici je mjesto arheolozima i struènjacima iz potrebnih oblasti a ne Ahmedu Bosniæu, Jovi Travaru,Nezaposlenim Dobrovoljcima, propalim manekenima i njihovim ¹valerkama.Visoèica treba da bude ozbiljno arheolo¹ko nalazi¹te, ¹to ona i jeste, a ne seoska korida ili lokalni teferiè.
To je moja zamjerka Osmanagiæu, iskrena, prijateljska.
......
Bojim se da je u ovom trenutku, ovo i jedini naèin da mu se to otvoreno ka¾e.Sve ostalo ostaje isto.Semir je genije.Visoèica je monumentalna graðevina kakvu Evropa nije vidjela.Mi smo i dalje zemlja u tranziciji.
Danas je utorak.
Nur, hvala ti na ovom postu. Imam gotovo identican odnos prema svemu ovome.

Mozda si rekao sve sto si htio na ovu temu, ali voljela bih da ne podvuces crtu ispod svog ucesca na ovom forumu ... tvoj pristup stvarima je pravo osvjezenje :))
Macuser

Post by Macuser »

Semir ima veliku ubjedjivacku moc, elokventan je i uvjerljiv. Posjeduje izvrsnu memoriju. No sve to ga ne cini genijem. On je opasan zanesenjak, koji uspijeva da ubijedi ljude u svoje fantazije svojim fanatizmom. Zasto je opasan? Pa zato sto je DILETANT. A DILETANTI prave SRANJA, prostacki receno.
Prenj

Post by Prenj »

Sve ljubitelje daljnjeg neometanog Semirovog kopanja i istrazivanja na terenu gdje se nalazi "piramida", zamolio bih da pomognu da dobijemo odgovore na sljedeca pitanja:

Sta je Semirov istrazivacki tim uradio sa pronadjenim kosturima?
Zasto pronadjeni grobovi nisu ogradjeni i zasticeni od daljeg unistavanja?
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:Sve ljubitelje daljnjeg neometanog Semirovog kopanja i istrazivanja na terenu gdje se nalazi "piramida", zamolio bih da pomognu da dobijemo odgovore na sljedeca pitanja:

sve "naucnike" i "nezavisne intelektualce sarajevo-x foruma" bi pito sta ste vi uradili da se to promijeni, osim sto ovdje prosipate svoj gnjev sto vas je semir zaobiso..
Macuser

Post by Macuser »

To care!
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:
Prenj wrote:Sve ljubitelje daljnjeg neometanog Semirovog kopanja i istrazivanja na terenu gdje se nalazi "piramida", zamolio bih da pomognu da dobijemo odgovore na sljedeca pitanja:

sve "naucnike" i "nezavisne intelektualce sarajevo-x foruma" bi pito sta ste vi uradili da se to promijeni, osim sto ovdje prosipate svoj gnjev sto vas je semir zaobiso..
U svim uredjenim zemljama svijeta zastitom kulturne bastine se bavi prvenstveno drzava.
Zamisli da uspijes tako dobiti dozvolu npr u Italiji, pronadjes nesto i onda ... pojela maca?
Ista ta drzava koja je Semiru izdala dozvolu da kopa, trebala je i da nadgleda njegov rad.
Ali to bi za nasu zemlju vec bila naucna fantastika mozda i puno veca od Semirove piramide.
Sta mislis zasto je Semir od svih nepronadjenih piramida svijeta, svoju pronasao bas u BiH?
I zasto je Semirov site o piramidi samo na nashem jeziku (osim nekoliko marginalnih informacija)?

A mi na forumu, kao i za sve ostalo, osim male i hrabre grupe koja svako hladno vece provede na platou, mozemo samo da pisemo, i pisemo, i pisemo ... u nadi da ce neko kome je do necega stalo i ko ima legalnu moc da nesto promijeni, to i procitati.
Da je drugacije, sasvim legitimno pitanje bi bilo zasto forumasi kad pricaju o zlocinima, ne love ratne zlocince, zasto forumasi kada pisu o korupciji, ne hapse korumpirane, ...
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:
car-x wrote:

U svim uredjenim zemljama svijeta zastitom kulturne bastine se bavi prvenstveno drzava.
Zamisli da uspijes tako dobiti dozvolu npr u Italiji, pronadjes nesto i onda ... pojela maca?
Ista ta drzava koja je Semiru izdala dozvolu da kopa, trebala je i da nadgleda njegov rad.
Ali to bi za nasu zemlju vec bila naucna fantastika mozda i puno veca od Semirove piramide.
Sta mislis zasto je Semir od svih nepronadjenih piramida svijeta, svoju pronasao bas u BiH?
I zasto je Semirov site o piramidi samo na nashem jeziku (osim nekoliko marginalnih informacija)?

A mi na forumu, kao i za sve ostalo, osim male i hrabre grupe koja svako hladno vece provede na platou, mozemo samo da pisemo, i pisemo, i pisemo ... u nadi da ce neko kome je do necega stalo to i procitati.
ja ne mislim da je to sve sto vi, kojima je do necega stalo, mozete uraditi..

npr. ulozenu, uglavnom, negativnu energiju ovdje, od pocetka ove teme do sada mogli ste visestruko iskoristiti u zastiti pomenutih grobnica..

elem, za mene ste, vi nezavisni forumski intelektualci i znanci, isto ko i semir, samo topao zrak koji izlazi iz vasih pluca i nista vise.. umijete svi pricat.. i to je sve sto vas krasi.. nazalost..
car-x

Post by car-x »

A wrote:Iznenadjuje me tvoja sloboda da kritikujes druge, ne znajuci pojedinacno ko je sta i sta ko u zivotu radi - niti kao posao, niti kao drustveno korisnu aktivnost. Da li zaista, na osnovu onoga sto ucesnici foruma zele da otkriju o sebi mislis da mozes objektivno prosuditi i sa toliko sigurnosti, kategoricno tvrditi koja osobina koga krasi?
Andjo, ja ovdje nastupam ko "car-x", tebe vidim ko "A", "Prenj" je samo "Prenj" i svi ostali su svi ostali.. licno sam upozno samo dva forumasa, ali to je opet druga prica.. dakle, samo ono sto ovdje pisu je meni poznato i na osnovu toga, ja formiram moje misljenje o njima..

druga je stvar sto ljudi jedno pisu a drugo rade.. ja to ne praktikujem i sve sto ovdje kazem, isto velim i u "pravom" zivotu gdje vise nisam car-x nego neki tamo lik sa imenom i prezimenom.. a to sto ima licemjera koji jedno tvrde a drugo rade je sasvim drugi par opanaka i tu ja nista ne mogu promijeniti..
Macuser

Post by Macuser »

care-x, covjek koji tvrdi da u Visokom ima pet piramida tvrdi, izmedju ostaloga, i slijedece:

"Prije 11,500 godina Zemlja je prolazila kroz bolan period. Velike civilizacije Atlantide i Mu (Lemurije), koje su zivjele u miru i blagostanju preko 20,000 godina, pocele su sa sukobom. Mrznja i ratna razaranja bila su posvuda prisutna. Uskoro ce okeani prokljucati u krvi sa nadolaskom oruzja masovnog unistavanja. Dugogodisnji mir postace samo izbledjela memorija, a historija ce izbrisati skoro sve tragove dvije mocne civilizacije.
Daleko u kosmosu, na Plejadama, spiriutalne vodje su gledale i slusale o nevoljama svoje mlade brace na Zemlji. Visoko razvijena cula svijesti Plejadanaca kretala su se s lakocom kroz prostor i vrijeme... i vidjela da Zemlja tone u doba ocaja, destrukcije, beznadja... a oni koji prezive ce biti na Planeti bez duhovnog vodjstva.
Odluka je donesena da im se posalje bice vise svijesti koje ce im sluziti kao prorok...
Brod je poslan na udaljeni planet Lahson. Tamo su zivjela bica koja su prosla kroz milione godina evolucije i prerasla u duhovnu rasu... kojoj vise nije trebalo materijalno tijelo. Njihovo znanje o materijalnoj egzistenciji bilo je potpuno... i oslobodjeno potrebe ciklusa zivot-smrt-zivot... Sada su oni egzistirali u razvojnom stanju karakteristicnom za vise zivotne forme... poznatom kao kolektivna svijest. Svaka od kolektivnih grupa se sastojala od sedam razlicitih duhovnih formi... u kojoj je svaka sadrzavala odredjenu mjeru memorije o vlastitoj prosloj individualnosti... ali su mogli misliti kao jedinka... koja dijeli zajednicku mudrost..."

Ljudi koji izjavljuju slicne stvari ozbiljno pripadaju u odredjenu ustanovu, koja nije muzej, gdje rade ljudi odjeveni u bijelo.

Postoje i ljudi koji pisu slicno, znaju da je to fiction, i to su pisci naucne fantastike.

Semir Osmanagic ne spada u ove druge. Pripada onoj prvoj grupi.
Tom i takvom covjeku, koji je, btw, uz sve gore navedeno i diletant, je data dozvola da kopa i prekopava. To je cisti horror!

Trpati i jedne i druge u isti kos je kao reci da su nacisti i logorasi u Ausvicu bili jedno te isto: "samo topao zrak koji izlazi iz vasih pluca i nista vise".
Last edited by Macuser on 27/01/2006 12:45, edited 1 time in total.
car-x

Post by car-x »

A wrote:
car-x wrote:druga je stvar sto ljudi jedno pisu a drugo rade.. ja to ne praktikujem i sve sto ovdje kazem, isto velim i u "pravom" zivotu gdje vise nisam car-x nego neki tamo lik sa imenom i prezimenom.. a to sto ima licemjera koji jedno tvrde a drugo rade je sasvim drugi par opanaka i tu ja nista ne mogu promijeniti..
... A ako ih ne poznajes - kako znas da i ostali nisu jednako iskreni kao sto si ti, te da u pravom zivotu ne zive i ne djeluju po istim principima koje zastupaju ovdje? Sa kojim pravom, ili na osnovu cega zakljucujes da su ostali licemjeri, da je "suplja prica jedino sto ih krasi" ?
pa ovi "naucnici" ovdje na forumu se satrase da nam dokazu kako je semir osmanagic prevarant i amater, a osim na ovom forumu i ove debilne anonimne peticije, ja nigdje u sredstvima javnog informisanja ne procitah da je neko pokrenuo bilo sta ozbiljno na "raskrinkavanju ublehasa i preveranta i amatera i whatever"..

znaci, neko ne radi ono o cemu prica ili ne prica onako kako radi..
dvostruki standardi su valjda dovoljan dokaz za licemjerje? ili mozda nisu?
twin_mk

Post by twin_mk »

Kopanjem do pobjede!
:D
car-x

Post by car-x »

A wrote:Care, forum je mjesto za diskusiju, nase rijeci nisu nikakve predizborne kampanje, gdje izlazimo sa programom rada za naredni period. Ovdje razmjenjujemo misljenje, to je sve. Ne trpaj sve skeptike u isti kos sa nekolicinom pokretaca peticije (za moj pojam prilicno bezvezne, da ne kazem sta gore). Ovdje govorimo sta mislimo, vjerovatno isto govorimo i u pravom zivotu. Vecina skeptika ne najavljuje nikakve akcije, tako da im ne mozes spocitati ni nedostatak njihove realizacije.
ali isto tako bez valjane argumentacije ne mogu prihvatiti da je neko "naucnik" ili "amater"..

ja ovdje vidim grupu ljudi kojima je iskljucivo semir osmanagic trun u oku i koji sve cine na tome da ga na svaki moguci nacin diskredituju.. nije to razmjena misljenja, jer se misljenje drugih odbacuje.. prije bi reko da je hajka i poziv na linc..
Locked