Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
GandalfSivi

#2951 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by GandalfSivi »

Connaisseur Karlin wrote:
GandalfSivi wrote:
kako ne pricamo o armijama, pa Zelen Beretke su bile dio BiH vojske , uostalom da li dansnja armija BiH dozvoljava gej populaciju ?
Ne pricam ja o Beretkama, ja pricam o paradi. A to ko prestavlja Beretke danas, i da li su ti likovi bili dio Armije je druga prica...
da li Bih danjasnja vojska dozvoljava gejs kao aktivne clanove vojske ?

ne razumijem , sto zelis reci pod " ko to predstavlja Zelene Beretke danas" !?
Nemam pojma dozvoljavaju li, ali uopste to nije poenta. Poenta je da gay populacija jos uvijek nema pravo na bruku osnovnih ljudskih prava, i da bi izmedju ostalog trebali imati pravo na povorke, nezavisno od razno-raznih udruzenja koja su protiv toga. Demokratija, fazoni.

Opet kazem, necu da idem u spin o Beretkama, ali sumnjam da se iko sjeca Svrakica kao "oslobodioca", kojim se zeli predstaviti...
Connaisseur Karlin

#2952 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

GandalfSivi wrote:
GandalfSivi wrote:
Ne pricam ja o Beretkama, ja pricam o paradi. A to ko prestavlja Beretke danas, i da li su ti likovi bili dio Armije je druga prica...
da li Bih danjasnja vojska dozvoljava gejs kao aktivne clanove vojske ?

ne razumijem , sto zelis reci pod " ko to predstavlja Zelene Beretke danas" !?
Nemam pojma dozvoljavaju li, ali uopste to nije poenta. Poenta je da gay populacija jos uvijek nema pravo na bruku osnovnih ljudskih prava, i da bi izmedju ostalog trebali imati pravo na povorke, nezavisno od razno-raznih udruzenja koja su protiv toga. Demokratija, fazoni.

Opet kazem, necu da idem u spin o Beretkama, ali sumnjam da se iko sjeca Svrakica kao "oslobodioca", kojim se zeli predstaviti...
kako nije poenta , da li dansanja BiH vojska dozvoljava gej populaciji ucestvovaanje u vojnim obavezama ?

demokratija nema veze sa pricom o pravima , narocito judska prava nisu ekszluzivno defninirana :)

ni druge ugrzene grupe ne prave parade ponosa i ne prave crkus od sebe :) zasto su oni vise posebni od drugih ugrozenih grupa ?
Ommadawn

#2953 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ommadawn »

sadie_forever wrote:
razumijem sto,sjecam se jednog zenskog fudbalskog teama i njihovog katastrofalnog poraza..kasnije se ispostavilo pola tih nogometasica su bile u vezi,neke su bile raskinule pa se nisu mogle ..i to je sve uticalo na timski rad
Oh dear :jbt:
GandalfSivi

#2954 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by GandalfSivi »

kako nije poenta , da li dansanja BiH vojska dozvoljava gej populaciji ucestvovaanje u vojnim obavezama ?

demokratija nema veze sa pricom o pravima , narocito judska prava nisu ekszluzivno defninirana :)

ni druge ugrzene grupe ne prave parade ponosa i ne prave crkus od sebe :) zasto su oni vise posebni od drugih ugrozenih grupa ?
Pricamo o svakom aspektu zivota, ti se drzis samo vojske, koja je mali dio svega ostalog.

Ljudska prava bi trebala biti garantovana zakonom, ne voljom vecine. Mali je korak od ove "ideje" referenduma, do ne znam referenduma da li recimo Srbi trebaju raditi u javnim institucijama (glup primjer, ali na nekom tragu iste ideje).

Ovo zadnje nije pitanje za gay populaciju, nego za ostale ugrozene. Zasto ne prave parade, povorke, demonstracije? Stvarno nemam odgovor. Sto se tice "pravljenja cirkusa od sebe", ti i ja se mozemo sloziti (ili ne) da su neke stvari neukusne, ali prvo je ogromno pitanje da li bi kod nas bilo tako nesto, a drugo, opet se vratimo na pitanje ljudskih sloboda, ako nije zakonom zabranjeno, sto bi im iko drugi zabranjivao da izgledaju kako izgledaju?

Mozemo ba ovako do sutra, fakat ne mogu, niti zelim, ulaziti vise u rasprave oko toga da li ljudi trebaju imati osnovna prava (normalno, sve dok ne ugrozavaju nekoga drugog), ali mi je puna neka stvar svrakica (namjerno malim slovom) koji misle da se oni trebaju pitati za svaki aspekt zivota u Sarajevu...
sadie_forever

#2955 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by sadie_forever »

Ovo mora da je vrhunac

ona jevrejkinja iz izraela,u braku s muslimankom iz palestine,jos prave komediju oko toga ...gay jewish muslim couple :-)

https://www.haaretz.com/us-news/the-mar ... -1.6699041
Connaisseur Karlin

#2956 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

GandalfSivi wrote:

Pricamo o svakom aspektu zivota, ti se drzis samo vojske, koja je mali dio svega ostalog.

Ljudska prava bi trebala biti garantovana zakonom, ne voljom vecine. Mali je korak od ove "ideje" referenduma, do ne znam referenduma da li recimo Srbi trebaju raditi u javnim institucijama (glup primjer, ali na nekom tragu iste ideje).

Ovo zadnje nije pitanje za gay populaciju, nego za ostale ugrozene. Zasto ne prave parade, povorke, demonstracije? Stvarno nemam odgovor. Sto se tice "pravljenja cirkusa od sebe", ti i ja se mozemo sloziti (ili ne) da su neke stvari neukusne, ali prvo je ogromno pitanje da li bi kod nas bilo tako nesto, a drugo, opet se vratimo na pitanje ljudskih sloboda, ako nije zakonom zabranjeno, sto bi im iko drugi zabranjivao da izgledaju kako izgledaju?

Mozemo ba ovako do sutra, fakat ne mogu, niti zelim, ulaziti vise u rasprave oko toga da li ljudi trebaju imati osnovna prava (normalno, sve dok ne ugrozavaju nekoga drugog), ali mi je puna neka stvar svrakica (namjerno malim slovom) koji misle da se oni trebaju pitati za svaki aspekt zivota u Sarajevu...
vojska je dio necijeg zivota, a ista je psomeuta radi ZB , no , i dalje ne znamo , da i su gejs dozvoljeni u BiH danasnjoj vojsci , a u USA vojsci gejsjesu dozvoljeni, ali su diskriinirani, koa sto su diskriminirane heteroseksulano orijentnirnae zene u vojsci , a imaju jednako pravo biti u vojsci :)

gejs imaju osnnovan prava, ali traze legaliziranje braka i leglano usvjanje djece , znaci, nije tocno da nemaju osnovna prava, jer imaju niz ostlaih prava kao ostatak populacije , a disiminirani su kao i ostale ugoezene grupe ,a disiminacija ce uvijek postojati

ti si sigurno nekad u zivotu dozivio ili dozivjavas oderjeni oblik disiminacije , znaci , pisanje o prvu na ljudska prava nema smisla :)

povijesno analizirano, gee parada ponosa se desavaju nakon steceih legalnih prava :D
GandalfSivi

#2957 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by GandalfSivi »

Connaisseur Karlin wrote: ti si sigurno nekad u zivotu dozivio ili dozivjavas oderjeni oblik disiminacije , znaci , pisanje o prvu na ljudska prava nema smisla :)
Samo cu jos na ovo odgovoriti, cisto da se dodje do nekog unutrasnjeg motiva. Normalno da sam dozivio, kao i ogromna vecina nas na forumu, da me cetnici malo "diskriminiraju" :D cetiri godine, zbog pogresnog imena/lokacije/uvjerenja. Zato i jesam osjetljiv na razno razna ugnjetavanja bilo koje manjine na bilo kojem osnovu. Dok god necije slobode ne ugrozavaju nikoga drugog, borit cu se i zastupati pravo na te slobode...
Connaisseur Karlin

#2958 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

GandalfSivi wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ti si sigurno nekad u zivotu dozivio ili dozivjavas oderjeni oblik disiminacije , znaci , pisanje o prvu na ljudska prava nema smisla :)
Samo cu jos na ovo odgovoriti, cisto da se dodje do nekog unutrasnjeg motiva. Normalno da sam dozivio, kao i ogromna vecina nas na forumu, da me cetnici malo "diskriminiraju" :D cetiri godine, zbog pogresnog imena/lokacije/uvjerenja. Zato i jesam osjetljiv na razno razna ugnjetavanja bilo koje manjine na bilo kojem osnovu. Dok god necije slobode ne ugrozavaju nikoga drugog, borit cu se i zastupati pravo na te slobode...
iih a sto reci o crncima, koji su diskiminirani cijei zivot, a imaju jednaka legalan prava danas :D
GandalfSivi

#2959 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by GandalfSivi »

GandalfSivi wrote:
iih a sto reci o crncima, koji su diskiminirani cijei zivot, a imaju jednaka legalan prava danas :D
Da ti posaljem sliku s kim igram pokera veceras :D Ekipa da se prepadnes...
Connaisseur Karlin

#2960 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

GandalfSivi wrote:
GandalfSivi wrote:
Da ti posaljem sliku s kim igram pokera veceras :D Ekipa da se prepadnes...
haj'd posalji :lol:
uglavnomja

#2961 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by uglavnomja »

mogu shvatiti da neko misli da je homoseksualnost bolest, izbor ...
da su dizajnirane bebe isto sto i bebe koje je rodila surogat majka ili donirana sperma
mogu svasta svariti ...

ali da neko pristaje na komunikaciju sa karlinkom - :zid: :zid:

:-)
Hakiz

#2962 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hakiz »

GandalfSivi wrote:Trece, ne mogu se osnovna ljudska prava stavljati na referendum ili volju vecine.
Mogu.

Trebaš uzeti u obzir da ono šta mi kolokvijalno nazivamo "ljudska prava" je uglavnom tekovima evropske filozofije koja je, opet, pod jakim uticajem hrišćanstva u definisanju tih prava.

Ne možeš ljude na cijeloj planeti prisiliti da imaju evropski pristup ljudskim pravima.

Recimo, sistem kasta u Indiji. Britanci su nametnuli zakone koji ukidaju taj sistem u indiji i ni do danas nije sasvim nestao.

Naavno, ja ne branim taj sistem i mislim da LGBT osobe moraju biti potpuno izjednačene sa svima, ali sa druge strane neki narodi ili države imaju pravo na svoj fašizam sa svim posljedicama koje ta odluka nosi.

Banalizovano, ako ja u ovom dijelu svijeta jedem piliće, moram dopustiti slobodu da neko na drugom dijelu svijeta jede pse. Koliko god ja bio protiv toga. Ako mu nametnem svoju kulturu i sisitem vrijednosti, to je nasilje.

Tako da i osnovna ljudska prava mogu biti predmet referenduma. Pogotovo što na različitim dijelovima planete ljudi mogu imati drugačije definisana osnovna ljudska prava. Neki narod ima pravo na stav da pravo na život nije osnovno ljudsko pravo.

Šta ta konstrukcija "Osnovna ljudska prava ne smiju biti predmet referenduma" implicira?

Da nas je strah kakvi bi rezultati tog referenduma mogli biti?

Neka bude i referendum. Ako bude negativan, barem da znamo da nismo civilizovano društvo.

U stvari, mi to i znamo, ali sa referendumom ćemo to imati napismeno i dokazano.
GandalfSivi

#2963 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by GandalfSivi »

Hakiz wrote: Recimo, sistem kasta u Indiji. Britanci su nametnuli zakone koji ukidaju taj sistem u indiji i ni do danas nije sasvim nestao.
Znaci, ne volim previse pametovati (samo malo) :mrgreen: ali kad si vec spomenuo taj sistem kasta, jaaaraaaneeee, odes tamo, vidis to i stomak ti se okrene. To je nevjerovatno...
Bodkin

#2964 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bodkin »

GandalfSivi wrote:
Hakiz wrote: Recimo, sistem kasta u Indiji. Britanci su nametnuli zakone koji ukidaju taj sistem u indiji i ni do danas nije sasvim nestao.
Znaci, ne volim previse pametovati (samo malo) :mrgreen: ali kad si vec spomenuo taj sistem kasta, jaaaraaaneeee, odes tamo, vidis to i stomak ti se okrene. To je nevjerovatno...
Ono sto on kaze je da se njima mozda stomak okrene na nas nacin zivota :D
addy_sa

#2965 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by addy_sa »

Imam u okolini par primjera kada su ljudi vidjeli ko je protiv Povorke (Samra CH, Fikret H, Zelene beretke ) oni vise i nisu toliko protiv.
Do septembra ce se totalno "ispucati" svi argumenti i sasvim normalno ce proci Povorka siguran sam.
sinuhe

#2966 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by sinuhe »

Je li im izdata dozvola od strane ove liberalne vlade? Zahtjev su podnijeli ima vec neko vrijeme.
Radi se o obustavi saobracaja za motorna vozila u trajanju nekoliko sati i vjerovatno policijskoj pratnji.
harač

#2967 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by harač »

dodik u po saraj'va pisa po njima, po srebrenici, po borcima, po "svetinjama", i ne smiju mu nista, osim sageti se, ali ono ce kao nesto zabranjivati, ono ce kao nesto se buniti :lol: djeca vam se smiju :D
nosara

#2968 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by nosara »

Parada je sranje. Ocigledno zele da se prikace na budzet. Zasto cijeli svijet mora znati necije seksualne preferencije?

Protiv sam zabrane, ali i trosenja novca na obezbjedjenje, blokadu saobracaja i slicno. Neka paradiraju u nekoj dvorani, uz direktan tv prenos na svim drzavnim televizijama. :bih:
kakavdanakneiskustvu

#2969 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by kakavdanakneiskustvu »

harač wrote:dodik u po saraj'va pisa po njima, po srebrenici, po borcima, po "svetinjama", i ne smiju mu nista, osim sageti se, ali ono ce kao nesto zabranjivati, ono ce kao nesto se buniti :lol: djeca vam se smiju :D
:thumbup:
MarlboroGold

#2970 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

sadie_forever wrote:Ovo mora da je vrhunac

ona jevrejkinja iz izraela,u braku s muslimankom iz palestine,jos prave komediju oko toga ...gay jewish muslim couple :-)

Šta je tu loše? Nisu opterećene i žive svoje živote po volji bez obzira što je jedna palestinka a druga jevrejka. Je li trebaju vući jedna drugu za kosu?
Suživot je moguć kakve god da postoje razlike ako su u pitanju razumne osobe.
Connaisseur Karlin

#2971 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

MarlboroGold wrote:

Šta je tu loše? Nisu opterećene i žive svoje živote po volji bez obzira što je jedna palestinka a druga jevrejka. Je li trebaju vući jedna drugu za kosu?
prave senzaciju od sebe, eto to je smijesno :lol:
MarlboroGold

#2972 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:

Zarađuju na tome. Pametne.
moonca

#2973 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

sadie_forever wrote:
Ovo mora da je vrhunac

pregledah video-- malo humora --silly-- sve na zor nesto.. :run:
Connaisseur Karlin

#2974 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

MarlboroGold wrote:
MarlboroGold wrote:
Zarađuju na tome. Pametne.
Gdje zaradjuju , u NYC , ozbiljno :D pun je NYC ovakvih razih kombinacija parova , komicarki i komicara :)
MarlboroGold

#2975 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: Gdje zaradjuju , u NYC , ozbiljno :D pun je NYC ovakvih razih kombinacija parova , komicarki i komicara :)
Sve ti znaš.
Locked