Od Kule nekih 300 metara. Od onog ušlje Fadila nekih 700-800 metara.vjesticanametli wrote:Novalici pizdeAlmire jesi bas iz gradacca
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
almir90
#2951 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- vjesticanametli
- JanuaryJones
#2953 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U posljednje dvije godine čak 28.387 građana Unsko-sanskog kantona, odnosno 10,38 posto od ukupnog broja stanovnika, zatražilo je od resornog MUP-a izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu, što predstavlja prvu zvaničnu i konkretnu brojku kada je riječ o iseljavanju stanovništva iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.
-
Seyfo
#2954 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sad ce Mirrhunisa da obradi tekst o Krajini i napravi senzaciju.
- triconja
#2955 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kilo (tisuca sto bi se reklo u naske u nekim mjestima) gore kilo doljeJanuaryJones wrote:U posljednje dvije godine čak 28.387 građana Unsko-sanskog kantona, odnosno 10,38 posto od ukupnog broja stanovnika, zatražilo je od resornog MUP-a izdavanje potvrde o nekažnjavanju u svrhu zapošljavanja u inozemstvu, što predstavlja prvu zvaničnu i konkretnu brojku kada je riječ o iseljavanju stanovništva iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.
-
Seyfo
#2956 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jaran mi bio u Parizu,istraumiro se. Jedva da cestom smijes proci od drotova, prosjaka, sekti, ubica, kurvi,a o ovih sto protestuju... Kae u metro stanicu kad udjes sve crnci i njaka mraka,gledas kad ce te zbost,jedini bijelci su drotovi,svako malo umlate nekog. Na Ajfelovom tornju svi samo gledaju hoce li ih ko opljackati,ne skontaju ni gdje su od brige, na sve strane upozorenja,pazi torbe,novcanike,mobitele... A beskucnici se podrazumijevaju. Kae od brige i sekiracije za sigurnost ni ne skontas gdje si bio,tek kuci kad dodjes pocnes povezivati sta si vidio. Sjetih se uzrecice "selo moje ljepse od Pariza" pa kontam mozda je ozbiljno.
-
almir90
#2957 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jes' vidio sranja u Parizu...

- ExNihilo
#2958 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Još je i insomnia tu negdje.Seyfo wrote:Jaran mi bio u Parizu,istraumiro se. Jedva da cestom smijes proci od drotova, prosjaka, sekti, ubica, kurvi,a o ovih sto protestuju... Kae u metro stanicu kad udjes sve crnci i njaka mraka,gledas kad ce te zbost,jedini bijelci su drotovi,svako malo umlate nekog. Na Ajfelovom tornju svi samo gledaju hoce li ih ko opljackati,ne skontaju ni gdje su od brige, na sve strane upozorenja,pazi torbe,novcanike,mobitele... A beskucnici se podrazumijevaju. Kae od brige i sekiracije za sigurnost ni ne skontas gdje si bio,tek kuci kad dodjes pocnes povezivati sta si vidio. Sjetih se uzrecice "selo moje ljepse od Pariza" pa kontam mozda je ozbiljno.
-
Nivelacija
#2959 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni je zao tih ljudi gore..Seyfo wrote:Jaran mi bio u Parizu,istraumiro se. Jedva da cestom smijes proci od drotova, prosjaka, sekti, ubica, kurvi,a o ovih sto protestuju... Kae u metro stanicu kad udjes sve crnci i njaka mraka,gledas kad ce te zbost,jedini bijelci su drotovi,svako malo umlate nekog. Na Ajfelovom tornju svi samo gledaju hoce li ih ko opljackati,ne skontaju ni gdje su od brige, na sve strane upozorenja,pazi torbe,novcanike,mobitele... A beskucnici se podrazumijevaju. Kae od brige i sekiracije za sigurnost ni ne skontas gdje si bio,tek kuci kad dodjes pocnes povezivati sta si vidio. Sjetih se uzrecice "selo moje ljepse od Pariza" pa kontam mozda je ozbiljno.
Zaista tuzno da je zivot u Parizu dotaknuo dno.
Ocekujem propast i u Njemackim gradovima za 2-3 godije dok migranti progovore Njemacki.
-
Tuzla111
#2960 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobro, Francuska i nije obecana zemlja.
Nek se raja iseljava kad se vlast i ne pokusava da im ponudi bolje uslove. Standard na balkanu daleko odudara od ostatka Evrope. Sve je neopako radjeno. Korupcija na nekim nebeskim granicama, kraja joj nema niti ce biti kad. Porez na platu 43% a na dobit 10%. U najrazvijenijim zemljama se ganja taj neki obrnuti omjer. 20% na platu i 50% na dobit. Putevi koji su preduslovi za bilo kakav ekonomski razvoj kod nas su na nekim najnizem kvalitetu. Ne podstice se natalitet.
Eto toliko ukratko i ono najosnovnije od najosnovnijeg, sad mogu mirno spavati.
Nek se raja iseljava kad se vlast i ne pokusava da im ponudi bolje uslove. Standard na balkanu daleko odudara od ostatka Evrope. Sve je neopako radjeno. Korupcija na nekim nebeskim granicama, kraja joj nema niti ce biti kad. Porez na platu 43% a na dobit 10%. U najrazvijenijim zemljama se ganja taj neki obrnuti omjer. 20% na platu i 50% na dobit. Putevi koji su preduslovi za bilo kakav ekonomski razvoj kod nas su na nekim najnizem kvalitetu. Ne podstice se natalitet.
Eto toliko ukratko i ono najosnovnije od najosnovnijeg, sad mogu mirno spavati.
-
Tuzla111
#2961 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma dobro, mozda se ovaj iz Pariza zezao, a vi ga sad ismijavate, al ko god je zivio u tim svjetskim metropolama stanje je otprilike tako i nije najbolje za zivot, stanje je drugacije u predgradjima. Zivio sam u jednom velegradu i ljudi ne bi vjerovali kakvo je stanje sa beskucnicima.
- HAVANA
#2962 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Specijalci izvrtanja rijeci i fulanja poente.1GB wrote:Sto ides u grcku ako ti je skupoHAVANA wrote:Kako za koga.I ovde i tamo.Dodji,probaj.Ostani.Il ces se valjat sa ovim po ulici, ili uspjeti.Ja ne bi ostao, da mi ovaj hotel sad na mene prepise.Ne znas dok ne probas.Super ljubazna curica na recepciji me uputi ka divnom trgu gdje mi super ljubazna curica uze 15 eura za 3 wafla i 8.5 eura za 3 kafe.U super uredjenih 25 m2 i prometom u tih sat sto sam bio ,brat bratu 500 eura...A to je najeftinije sto sam pojeo u ovih par dana.Fascinantno mi je gledati kako ljudi prave pricu i novac u trgovini,usluzi...Ne samo ovde,uvijek te stvari gledam.I primjenio sam vidjeno na 3 posla u bih.Funkcionise.Toliko kod nas ima stvari koje se mogu razviti,pokrenuti,unaprijediti,poboljsati...Nekretnine, turizam, ugostiteljstvo,uredjenje unutrasnje i vanjsko,odnos prema musteriji...uvijek ima nesto za vidjeti i nauciti...Ko gleda.I proba,radi,namuci se...Neko ubode,neko propadne.Nema veze.Haj opet.Sta ti znaci to sto kazes da smo rupa? Jel ti lakse il sta? Hajmo pravit rupu,svako komadic po komadic,kako zna i umije...Il brate idite,sto moje dijete da cita i slusa crnjake,citav zivot ih ucim da se moze kad se hoce,i kad nece,pokusavaj...Crkni al pokusaj nesto napraviti od zivota.Samo ne kukaj.I bjezi ako smatras da je bijeg rijesenje problema.Samo mi nemoj crnjaka i ubijat me u pojam.Sutra da odluce i jedna i druga da odu,ne bi mi bilo pravo.Al zalio bi lavor vode za njima.japin_mutapi wrote:kad skontas da je ta i takva propala i raspala grcka bolja od bih tek onda vidis koja smo rupaRadi sta god,pokusavaj...al radi.Meni ga lezat neces.
-
doboj71
#2963 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A I mog'o si u kladanj .ima muska voda. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2964 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nastranu sve ali u Parizu sto sam stoke i mrake vidio nisam ni u Bukurestu.
- Bullet Tooth Tony
#2965 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma Pariz katastrofa ... ako zalutas u neki kvart sa autom krenu ti lupat na prozor .. traze pare ... njih po 5-6_BataZiv_0809 wrote:Nastranu sve ali u Parizu sto sam stoke i mrake vidio nisam ni u Bukurestu.
Rezervisao hotel u 2nd ARR (districtu) , kontam relativno blizu centra ... vise prostitutki u zivotu nisam vidio
- irac300
#2966 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta je tu lose?Bullet Tooth Tony wrote:Ma Pariz katastrofa ... ako zalutas u neki kvart sa autom krenu ti lupat na prozor .. traze pare ... njih po 5-6_BataZiv_0809 wrote:Nastranu sve ali u Parizu sto sam stoke i mrake vidio nisam ni u Bukurestu.![]()
![]()
Rezervisao hotel u 2nd ARR (districtu) , kontam relativno blizu centra ... vise prostitutki u zivotu nisam vidio![]()
![]()
pa brat bratu jedno 40 -50 oko hotela u ulici
![]()
![]()
- HAVANA
#2967 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Picajzle,il nesta... 
-
detroit-mercy
#2968 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kolko se krecuBullet Tooth Tony wrote:Ma Pariz katastrofa ... ako zalutas u neki kvart sa autom krenu ti lupat na prozor .. traze pare ... njih po 5-6_BataZiv_0809 wrote:Nastranu sve ali u Parizu sto sam stoke i mrake vidio nisam ni u Bukurestu.![]()
![]()
Rezervisao hotel u 2nd ARR (districtu) , kontam relativno blizu centra ... vise prostitutki u zivotu nisam vidio![]()
![]()
pa brat bratu jedno 40 -50 oko hotela u ulici
![]()
![]()
- insomnia78
#2969 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Trebate vi onda Marsej posjetiti 
-
Seyfo
#2970 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta...jel Marsej gori? Doduse juznije je,blize Africi...ne smijem ni zamisliti
- muha_sa
#2971 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
baš me interesuju komentari forumaša sa ove teme
https://avaz.ba/vijesti/bih/445998/info ... o-frizeraj
POVRATAK Mirsad Busuladžić vratio se u domovinu i započeo biznis
Informatičar ostavio američki san pa u Brčkom otvorio frizeraj
Radio za softversku kompaniju na poslovima održavanja podataka u najvećoj svjetskoj banci
U jeku odlaska hiljada mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine u zapadne zemlje u bijegu od neimaštine i potrazi za boljim životom, ima i onih mladih ljudi koji svoju budućnost vide baš ovdje. Jedan od onih koji ide suprotnim smjerom je Brčak Mirsad Busuladžić, koji se nakon više od dvije decenije boravka i rada u Sjedinjenim Američkim Državama vratio u svoj rodni grad i započeo privatni biznis. On je 1992., u svojoj desetoj godini, napustio Brčko i s roditeljima otišao u SAD. Tamo je, kako kaže, počeo raditi već u 14. godini. Okušao se u mnogim zanimanjima, da bi na kraju završio fakultet i počeo raditi za jednu softversku kompaniju na poslovima održavanja podataka u najvećoj svjetskoj banci.
Uspješan život
- Iako sam vrlo mlad napustio svoju zemlju, nikad nisam gubio želju da se vratim u BiH. Tokom vremena u Americi, u podsvijesti mi je bio povratak - kazao nam je Busuladžić.
Na pitanje je li postojao neki drugi motiv za odlazak iz zemlje koja je životni san mnogih koji traže sreću negdje drugdje, odgovorio je da nije, da je imao uspješan život i da se na kraju, jednostavno, odlučio na povratak.
- Samo sam otišao do šefa, predao ključeve kancelarije i rekao da dajem otkaz i da se vraćam kući, u svoj grad – kaže mladi Brčak.
Mada je diplomirani informatičar, a to je zanimanje dosta traženo na tržištu rada, Mirsad je odlučio otvoriti frizerski salon, jer mu je šišanje kroz cijeli život bilo hobi.
- Želio sam da posao radim prvenstveno iz ljubavi, a potom ide neka finansijska dobit – objašnjava.
Biti uporan
Poredeći život u Americi i Bosni, kaže da i ovdje, kao i u Americi, ako želiš uspjeti u karijeri, moraš biti uporan, pošteno i disciplinirano raditi.
- Država mora osigurati fer i konkurentsko tržište, ali da se mora raditi. Mnogi misle da je dobar život u Americi zagarantiran, ali tamo nema uspjeha ako ne radite na dva-tri posla istovremeno, a toga ovdje nema. Svi nekako gledaju da imaju po nekoliko pauza za kafu i cigaru i da se provuku kroz posao do četiri sata, i onda kući. Tamo gdje sam radio ne drami se zbog prekovremenog ostanka na poslu i sasvim je normalno raditi po deset sati dnevno. Čudi me i odnos naših privatnika prema svojim uposlenicima, koji očekuju od njih rad i odanost, a niti su ih uredno prijavili, nisu im dali plate kako zaslužuju, niti ulažu u njihovo obrazovanje. Takva firma nikad neće uspjeti niti opstati - zaključuje Busuladžić.
Dvostruka nepravda
- Pa kako će država uspjeti ako ne prijavljujemo radnike i ne punimo budžet. Mi sami sebe skraćujemo pa se pitamo zašto nemamo neke stvari. Da svi uplaćujemo, imali bismo daleko više potencijala da napredujemo. To je dvostruka nepravda, i prema državi i prema narodu – kaže Busuladžić.
Radio za softversku kompaniju na poslovima održavanja podataka u najvećoj svjetskoj banci
U jeku odlaska hiljada mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine u zapadne zemlje u bijegu od neimaštine i potrazi za boljim životom, ima i onih mladih ljudi koji svoju budućnost vide baš ovdje. Jedan od onih koji ide suprotnim smjerom je Brčak Mirsad Busuladžić, koji se nakon više od dvije decenije boravka i rada u Sjedinjenim Američkim Državama vratio u svoj rodni grad i započeo privatni biznis. On je 1992., u svojoj desetoj godini, napustio Brčko i s roditeljima otišao u SAD. Tamo je, kako kaže, počeo raditi već u 14. godini. Okušao se u mnogim zanimanjima, da bi na kraju završio fakultet i počeo raditi za jednu softversku kompaniju na poslovima održavanja podataka u najvećoj svjetskoj banci.
Uspješan život
- Iako sam vrlo mlad napustio svoju zemlju, nikad nisam gubio želju da se vratim u BiH. Tokom vremena u Americi, u podsvijesti mi je bio povratak - kazao nam je Busuladžić.
Na pitanje je li postojao neki drugi motiv za odlazak iz zemlje koja je životni san mnogih koji traže sreću negdje drugdje, odgovorio je da nije, da je imao uspješan život i da se na kraju, jednostavno, odlučio na povratak.
- Samo sam otišao do šefa, predao ključeve kancelarije i rekao da dajem otkaz i da se vraćam kući, u svoj grad – kaže mladi Brčak.
Mada je diplomirani informatičar, a to je zanimanje dosta traženo na tržištu rada, Mirsad je odlučio otvoriti frizerski salon, jer mu je šišanje kroz cijeli život bilo hobi.
- Želio sam da posao radim prvenstveno iz ljubavi, a potom ide neka finansijska dobit – objašnjava.
Biti uporan
Poredeći život u Americi i Bosni, kaže da i ovdje, kao i u Americi, ako želiš uspjeti u karijeri, moraš biti uporan, pošteno i disciplinirano raditi.
- Država mora osigurati fer i konkurentsko tržište, ali da se mora raditi. Mnogi misle da je dobar život u Americi zagarantiran, ali tamo nema uspjeha ako ne radite na dva-tri posla istovremeno, a toga ovdje nema. Svi nekako gledaju da imaju po nekoliko pauza za kafu i cigaru i da se provuku kroz posao do četiri sata, i onda kući. Tamo gdje sam radio ne drami se zbog prekovremenog ostanka na poslu i sasvim je normalno raditi po deset sati dnevno. Čudi me i odnos naših privatnika prema svojim uposlenicima, koji očekuju od njih rad i odanost, a niti su ih uredno prijavili, nisu im dali plate kako zaslužuju, niti ulažu u njihovo obrazovanje. Takva firma nikad neće uspjeti niti opstati - zaključuje Busuladžić.
Dvostruka nepravda
- Pa kako će država uspjeti ako ne prijavljujemo radnike i ne punimo budžet. Mi sami sebe skraćujemo pa se pitamo zašto nemamo neke stvari. Da svi uplaćujemo, imali bismo daleko više potencijala da napredujemo. To je dvostruka nepravda, i prema državi i prema narodu – kaže Busuladžić.
- konjislav
#2972 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kriza identiteta definitivno. Čovjek otišao da 10 godina u Ameriku, znači u Bosni je imao pola djetinjstva, i u Americi još pola. Možda mu teško padalo što je radio od 14-te godine tamo, dok ovdje to radi 1% djece.muha_sa wrote:baš me interesuju komentari forumaša sa ove teme![]()
Uspješan život
Biti uporan
Dvostruka nepravda
Ja sam svojevremeno također radio raznorazne poslove od 14-te godine, onda tokom fakulteta također, poteklo raspusta išao na 3 mjeseca u Njemačku, znao raditi po mjesec dana bez dana odmora. Očito je da naši ljudi ne vole puno da rade, pogotovo oni koji su ovdje u Bosni, mada naša raja većinom vani slove kao radan narod. Kada im se da šansa i pokaže da se rad isplati, ova naš narod i hoće da radi. Paradoks pravi.
- insomnia78
#2973 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedna od najvecih ubleha je ovo da “vazimo kao radan narod”
Mozda u poredjenju sa ovom mrakom s koca i konopca
Mozda u poredjenju sa ovom mrakom s koca i konopca
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2974 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jok eto zovu nas jer smo sexy
- sinuhe
#2975 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nismo jos naceli temu o bosanskoj posebnosti po bilo kojem pitanju 
https://en.wikipedia.org/wiki/American_exceptionalism
https://en.wikipedia.org/wiki/American_exceptionalism