STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Dozer
#2951 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pa zato i povlacimo paralele. Pricamo o istom prostoru, istim ljudima i, koliko god to nekome zvucalo, vrlo slicnom sistemu. Kozmeticke prepravke i nazivi, a koje su samo sa jednopartijskog sistema presle na visepartijski, pri cemu je princip vladavine i funkcionisanja ostao maltene isti.
Sasvim je logicno da se za poredjenje uzima zadnji period prije nastupanja promjene, a sto je max. 20 godina. Suludo je pricati o Jugi '60-ih ili '70-ih, i porediti to sa 2000-tim. Raspon od 30+ godina je prevelik po svim parametrima, prvenstveno ekonomskim, jer su i ekonomske mogucnosti onda bile daleko drugacije, ali i tehnoloski slabije i manje nego 2000-tih.
Posto je kod nas i danas stanje slicno kao i 2000-tih, onda je i sasvim OK povlaciti i takvu paralelu na '80-e.
Ako hocemo da poredimo bas iste periode vezane za neki dogadjaj, onda mozemo porediti samo ondasnji poslijeratni period s ovim poslijeratnim periodom u trajanju od 25 godina, a u tome je onaj sistem daleko nadmasio ovaj po svim mogucim parametrima, i to s daleko manjim i slabijim mogucnostima od onih koje je na raspolaganju imao ovaj sistem. Ali, ni tada to nikako ne moze biti posteno poredjenje upravo iz razloga koje navedoh iznad. Tako da nam ostaje upravo ovo sto si i sam rekao - poredjenje na bazi kvaliteta zivota vecine gradjana.
Nikad i nigdje nije sve ni savrseno, a ni bajno, kako neki ovdje pokusavaju karikirati pisanje nas koji kazemo da je onda bilo generalno bolje nego danas. Nije bilo ni savrseno, a ni bajno, ali je generalno bilo puno bolje za ogromnu vecinu ljudi.
Mozemo uzeti i samo BiH i neke faktore za poredjenje kao repere... Npr. Nezaposlenost. Prije 1992. nikad nije bila veca od, cini mi se, 22%. Danas je, i to po friziranim statistickim podacima do kojih se doslo raznim petljavinama po biroima za zaposljavanje i sl., 35%. I to na manje ljudi nego onda. Stvarna nezaposlenost je preko 40%.
Sasvim je logicno da se za poredjenje uzima zadnji period prije nastupanja promjene, a sto je max. 20 godina. Suludo je pricati o Jugi '60-ih ili '70-ih, i porediti to sa 2000-tim. Raspon od 30+ godina je prevelik po svim parametrima, prvenstveno ekonomskim, jer su i ekonomske mogucnosti onda bile daleko drugacije, ali i tehnoloski slabije i manje nego 2000-tih.
Posto je kod nas i danas stanje slicno kao i 2000-tih, onda je i sasvim OK povlaciti i takvu paralelu na '80-e.
Ako hocemo da poredimo bas iste periode vezane za neki dogadjaj, onda mozemo porediti samo ondasnji poslijeratni period s ovim poslijeratnim periodom u trajanju od 25 godina, a u tome je onaj sistem daleko nadmasio ovaj po svim mogucim parametrima, i to s daleko manjim i slabijim mogucnostima od onih koje je na raspolaganju imao ovaj sistem. Ali, ni tada to nikako ne moze biti posteno poredjenje upravo iz razloga koje navedoh iznad. Tako da nam ostaje upravo ovo sto si i sam rekao - poredjenje na bazi kvaliteta zivota vecine gradjana.
Nikad i nigdje nije sve ni savrseno, a ni bajno, kako neki ovdje pokusavaju karikirati pisanje nas koji kazemo da je onda bilo generalno bolje nego danas. Nije bilo ni savrseno, a ni bajno, ali je generalno bilo puno bolje za ogromnu vecinu ljudi.
Mozemo uzeti i samo BiH i neke faktore za poredjenje kao repere... Npr. Nezaposlenost. Prije 1992. nikad nije bila veca od, cini mi se, 22%. Danas je, i to po friziranim statistickim podacima do kojih se doslo raznim petljavinama po biroima za zaposljavanje i sl., 35%. I to na manje ljudi nego onda. Stvarna nezaposlenost je preko 40%.
- CPT
#2952 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nema tu nikakvih paralela... Druga vremena, drugi sistem, drugo sve.... Sigurno da se u onoj drzavi rahatluka umiralo od gladi i dugo nakon rata. Da je od mrskog Zapada pripala donacije u hrani. Ti bi to uzeo 2 Markoviceve godine i to poredi sa 2 godine nakon rata i tranzcije. Kako i zasto samo ti znas iako i u to sumnjam.Dozer wrote: ↑24/12/2019 13:04 Pa zato i povlacimo paralele. Pricamo o istom prostoru, istim ljudima i, koliko god to nekome zvucalo, vrlo slicnom sistemu. Kozmeticke prepravke i nazivi, a koje su samo sa jednopartijskog sistema presle na visepartijski, pri cemu je princip vladavine i funkcionisanja ostao maltene isti.
Porediti razlicite sistem nema smisla. Za 2, 20 ili 200 godina, sasvim svejedno. Puno lakse je bilo za vecinu jer je dobila sirotinju od drzave a drzavi je to palo sa neba valjda. Iz neke bajke gdje rastu stanovi i virtuelni poslovi. Cudno da se te drzave bjezalo ali izvozilo ljude na Zapad. Pored toliko rahatluka.
- CPT
#2953 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
To je to... Nesto se dobilo i bilo je fantasticno. Kao da je to neko pravo ili standard. Ko i kako sve ce to platiti, neki drugi put. Imao se i neki poslic, plata nije nesto al svakako ne radis pa moze proci. Kupilo se i neki autic, u najboljem slucaju novi Yugic koji niko drugi i nije kupovao. Za sverc odjece iz Trsta je bio ok. A uz odjecu je tu bilo i kafe, banana, detergenata, itd, itd... Jer u zemlji rahatluka toga nije bilo. Itd, itd ,itd... Islo se i na more u sindikalne kucice radnih organizacija. Nije bilo nesto ali (skoro) dzabe je pa moze proci.Sanjarko wrote: ↑24/12/2019 12:36 Dva stana se dobise, jedan u privatizaciji se ukrade, izgradi se Stadion itd.
Sad slabije se gradi, ali gradi se. Vecinom se odrzava ovo sta je tad izgradzeno i to suveli se odrzava, da se tako izrazim.
A mi, moja porodica grohnu pravo. Nismo jedini koji smo grohnuli.
- Sanjarko
#2954 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Slazem se s dosta toga sta s napisao *Dozeru* ali moze se uzeti i duzi period vec mozda. A slika mozda ona najbolje govori. Sta je se sve od preduzeca imalo tad a sta se ima sad?
Sto stadion spomenu. Spomenu ga kao primjer jer ne znam nijedan stadion da je u Bosni bolji izgradzen nakon rata. Pa i ovo sto se ima jedva se odrzava.
Ne kazem nesto je se izgradilo, Arena sto po meni nije trebalo jer nije toliko ako se nevaram rentabilna.
Bolnice isto slabo koja se izgradi, zgrade neke jesu ali naspram gradnje za vrijeme Jugoslavije to je sve slabo.
Zeljeznice u dubiozi, zapustene, putevi onako odrzavaju se koliko toliko itd.
Ne znam. Kazem laik da sam uvijek za sebe itd. Ali niko da uporedi bas kako treba.
Mislim da je *Vivaldi* rekao da je samo jedna tvornica znacajna se izgradila, kao znacajna investicija, a u ono vrijeme te VW, te Energoinvest te ovo te ono.
Poredim stanje svoje porodice tad i sad. Sad je grozno, a prije je bilo bolje po prici i nekim slikama sto imamo.
Ne znam. Nisam toliko ni pametan, ni pismem. Nisam ni strucnjak.
Sto stadion spomenu. Spomenu ga kao primjer jer ne znam nijedan stadion da je u Bosni bolji izgradzen nakon rata. Pa i ovo sto se ima jedva se odrzava.
Ne kazem nesto je se izgradilo, Arena sto po meni nije trebalo jer nije toliko ako se nevaram rentabilna.
Bolnice isto slabo koja se izgradi, zgrade neke jesu ali naspram gradnje za vrijeme Jugoslavije to je sve slabo.
Zeljeznice u dubiozi, zapustene, putevi onako odrzavaju se koliko toliko itd.
Ne znam. Kazem laik da sam uvijek za sebe itd. Ali niko da uporedi bas kako treba.
Mislim da je *Vivaldi* rekao da je samo jedna tvornica znacajna se izgradila, kao znacajna investicija, a u ono vrijeme te VW, te Energoinvest te ovo te ono.
Poredim stanje svoje porodice tad i sad. Sad je grozno, a prije je bilo bolje po prici i nekim slikama sto imamo.
Ne znam. Nisam toliko ni pametan, ni pismem. Nisam ni strucnjak.
- madner
#2955 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Bez jasne terminologije, komunikacija nema smisla. Ako neko ne zna sta je planska ekonomija ali to smatra minusom, to je ekonomski nepismen stav. Isto da kazem da je problem sto je Stalon visok, i kada mi ljudi kazu da je 1.70cm ja kazem zar to nije znacenje rijeci visok, do 172? 
- Dozer
#2956 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Parametri za poredjenje su jasni - Obrazovanje, ekonomija, zdravstvo, pravosudje, a moze se dodati i izgradnja svega, pogotovo infrastrukture.
Po svim ovim parematrima onaj sistem ubija ovaj u pojam.
Po svim ovim parematrima onaj sistem ubija ovaj u pojam.
Last edited by Dozer on 24/12/2019 13:45, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#2957 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
To je se zaradilo kako znam, po tadasnjem sistemu. Udarnici mi pretci bili, imamo medalje toga, bili ucesnici rata. Gradili stadion itd. Zenicu gradili i radili u Zeljezari itd.CPT wrote: ↑24/12/2019 13:19To je to... Nesto se dobilo i bilo je fantasticno. Kao da je to neko pravo ili standard. Ko i kako sve ce to platiti, neki drugi put. Imao se i neki poslic, plata nije nesto al svakako ne radis pa moze proci. Kupilo se i neki autic, u najboljem slucaju novi Yugic koji niko drugi i nije kupovao. Za sverc odjece iz Trsta je bio ok. A uz odjecu je tu bilo i kafe, banana, detergenata, itd, itd... Jer u zemlji rahatluka toga nije bilo. Itd, itd ,itd... Islo se i na more u sindikalne kucice radnih organizacija. Nije bilo nesto ali (skoro) dzabe je pa moze proci.Sanjarko wrote: ↑24/12/2019 12:36 Dva stana se dobise, jedan u privatizaciji se ukrade, izgradi se Stadion itd.
Sad slabije se gradi, ali gradi se. Vecinom se odrzava ovo sta je tad izgradzeno i to suveli se odrzava, da se tako izrazim.
Nisu u Trst isli u sverc. Imalo se vise. Sjecam se ja i toga necega ali slabo.
Nije se auto imalo, nema se ni sad.
Vise imali tad primanja, sad nemamo primanja. Snalazimo se. Da budem precizan stara se snalazi.
Nemamo nikakvo primanje za nezaposlenost, za socijalnu ugrozenost, nemam ja nista za bolest svoju, stara za svoju itd.
Kazem grohnuli smo pravo naspram tog vremena.
- Sanjarko
#2958 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ma ne znam, slazem se ali nemam nista opet protiv ni nje. Nemam ni protiv ove.madner wrote: ↑24/12/2019 13:33 Bez jasne terminologije, komunikacija nema smisla. Ako neko ne zna sta je planska ekonomija ali to smatra minusom, to je ekonomski nepismen stav. Isto da kazem da je problem sto je Stalon visok, i kada mi ljudi kazu da je 1.70cm ja kazem zar to nije znacenje rijeci visok, do 172?![]()
Kod mene je radi li ili neradi. + i -, ili kako rekose neki drugi ljudi sto sta drugo a slicno ovome, od macke i misa pa nadalje.
- Dozer
#2959 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Sad ce tebi CPT "objasniti" kako ti nisi imao pojma da si onda zivio bolje nego danas jer je to "bolje onda" bilo na kredit i zbog ino pomoci.
Naravno, potpuno ce zaobici da spomene koliko su ovi danasnji dobili te ino pomoci nakon rata, a i sad je dobijaju. Jedino sto s tim nista nisu napravili, osim svojih bankovnih racuna, vila, vikendica, jahti, itd.
Naravno, potpuno ce zaobici da spomene koliko su ovi danasnji dobili te ino pomoci nakon rata, a i sad je dobijaju. Jedino sto s tim nista nisu napravili, osim svojih bankovnih racuna, vila, vikendica, jahti, itd.
- madner
#2960 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Najveci problem trenutnog sistema je sto nema strategije razvoja.
BiH nema ni jedno novo polje industrije nego 1989te. Program obrazovanja se nije prilagodio novim cinjenicama, bez Energoinvesta neka zanimanja nam ne trebaju itd...
Drugi problem je sto nije drzava za covjeka, ne postoji svijest da vlast treba raditi da ljudima bude bolje. Tako je milijarda budzeta njihova, ratni pljen.
BiH nema ni jedno novo polje industrije nego 1989te. Program obrazovanja se nije prilagodio novim cinjenicama, bez Energoinvesta neka zanimanja nam ne trebaju itd...
Drugi problem je sto nije drzava za covjeka, ne postoji svijest da vlast treba raditi da ljudima bude bolje. Tako je milijarda budzeta njihova, ratni pljen.
- Dozer
#2961 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pa naravno da je to najveci problem. Godinama vec, kad god ovi "visestranacki" nehljebi spomenu i najave neke reforme, kada to procitam obavezno pitam - a gdje je strategija tih reformi? Ko, sta, kada i kako ce to sprovesti? Ko je odgovoran?
Jer ovo je ono sto nedostaje bukvalno u svakom mogucem dokumentu o bilo kakvoj promjeni o kojoj oni pricaju. Sve im se svodi na "reforma", "promijenice se", "bice" i sl., ali uvijek bez osnovnih elemenata strategije.
Za neupucene - Economy for Dummies:
Strategija je nacin ostvarenja misije i postizanja ciljeva. Mora precizno definisati ko, sta, kako i kada radi, te u kojem roku.
Jer ovo je ono sto nedostaje bukvalno u svakom mogucem dokumentu o bilo kakvoj promjeni o kojoj oni pricaju. Sve im se svodi na "reforma", "promijenice se", "bice" i sl., ali uvijek bez osnovnih elemenata strategije.
Za neupucene - Economy for Dummies:
Strategija je nacin ostvarenja misije i postizanja ciljeva. Mora precizno definisati ko, sta, kako i kada radi, te u kojem roku.
-
hAZNADAR
#2962 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ko to nije grohnuo u tranziciji? Na jedan period naravno - buduci da se neke zemlje istocnog bloka polako oporavljaju i vec imaju vidan i osjetan progres. Uvjeren sam da tranzicija tece brze i lakse kada se proslost prevazidje, preraste, i igra sa karatama koje se imaju u ruci. Bosnjaci su jedan od rjetkih naroda koji su jos svezani za potonuli brod i pokusavaju ga ozivjeti. Politicki nezreo narod koji bolje fukncionise pod palicom, pod tutorim. Sad zasad. Pardon Bosanci a ne Bosnjaci buduci da neki nafilovani jugo stereotipima o muslimanima bi se radije i rasno ogradili a ne etnicki, nacioalno,... i sl.Sanjarko wrote: ↑24/12/2019 12:36 Bezze se prepucavate vas dvojica, vidim i na drugim temama tako prepucavanje ide slicno.
Bez onog nabacenog na papir u ovom slucaju na forum nista necemo imati da s cim uporedimo sadasnje stanje i prijasnje stanje. S tim sto bi se cak mozda morao uzeti i neki drugi period pa cak i duzi vremenski period.
Ne recimo blizu raspada kad je Jugoslavija bila pred njim, nego prije. Tad pred raspad nje je svijet drmala ekonomska kriza i kriza sa SSSR-om, Iranom, Irakom itd.
Ne znam koja godina bi se trebala uzeti kao presjek. Ali eto i '89 ili '90 ne smeta da se uzmu za poredzenje.
Po meni ovaj sistem i onaj sistem imaju prednosti i mane.
Brze je se Jugoslavija nakon rata onog rata oporavila i izgradila, mozda nego Bosna nakon ovog rata jer se sto sta izgradi u tom periodu od dvije decenije.
Tamo nakon '65 ili koje vec godine je prelaz u drugaciji malo sistem tad ako sam dobro shvatio itd.
Znaci uzeti neku godinu za poredzenje ili duzi period.
A vako nijedan drugog necete ubijediti.
Ja imam samo price iz tog perioda i neke slike i mojoj porodici je tad bilo bolje nego sad. Nije ni tad bilo bajno ni sjajno ali bolje uglavnom nego sad.
Dva stana se dobise, jedan u privatizaciji se ukrade, izgradi se Stadion itd.
Progres u YU je bila neka druga prica i mnogo laksa buduci da su samo jedni odlucivali bez optrukcija, konkurencije,.. pa opet si mogao i 60-tih reci kako su neke stvari bile bolje u kraljevini. Da sad ne postiram ponovo videa opce depresije, nezaposlenosti i bjezanije iz YU trbuhom za kruhom iz 60 i neke.
Na ovoj temi se vise puta dokazalo kako taj prosperitet u YU koji se nostalgicno priziva - nije imao nikakvih izgleda da prezivi i opstane na duze staze. Prvo sto kriza 80-tih nije bila tek jedna od svjetskih ekonomskih kriza koje dodju i podju - vec bankrot, krah sistema, kraj socijalistickog koncepta koji nije nigdje uspio pa ni u YU. A drugo sto je YU od pocetka 18-te pa do 90-ih bila diktatura i cvrsta ruka koja je kontrolisala sve.
Jugoslavija je mogla nastaviti samo ili silom kao Kina - ili reformirana kao za Markovica tj totalno napustanje socijalistickog koncepta i u politici i u ekonomiji.
A podjecam - oni koji hvale YU da je bila bolja - hvale upravo taj period prije Markovica, hvale socijalisticki period.
PA bilo je i meni dobro, mojoj familiji takodjer,... ali znam da to dobro nije moglo potrajati.
A Dozer je lik koji se voli naduravati bilo samnom ili sa nekim drugim. Nema tu ni politike ni poznavanja historije niti zdrave logike - sva je prica njega i slicnih cisto socijalni fenomen danasnjice,... pokusaj da neko ispadne elita i akademik konto odnosa prema YU. Dokazivanje tobozeg antifasizma, anacionalizma, kosmpolitizma, ljevice,,.... kroz neke minule furke koje nisu bile tacne ni onda ni sada.
Sa svojih 50+ uvijek mogu podsjetiti kako je velika vecina nas bivsih Jugoslovena nekada vise zelila, prizivala, zahtijevala,... neke stvari koje danas imamo. Pa neki sad prizivaju neke stvari odranije a da imaju ovo sto imaju danas. Samo razmazeni i nezreli prave paralele.
Tim folovima mozes samo imresionirati tribinu. Poredjenje ti nije dobro - razika je samo ako bi pricali o mjernim jedinicama - centimetrima ili stopama. Sto se mene tice OK, tih nekoliko godina u 60-tima nazvati trzisnom ekonomijom. Iako ta trzisna ekonomija nije ni blizu opcih primjera trzisne ekonomije koja se po definiciji pripisuje kapitalizmu i privatnim vlasnistvom sredstvima za proizvodnju. A znamo jako dobro da je i pored te male avanture 60-tih koja je prouzrokovala jos veci nezeposlenost i opci bijeg iz drzave - opca slika ekonomije bivse drzave ipak bila vise planska nego trzisna. Jer u trizsnoj ekonomiji nema sanse da bi imao odrzavane likvidne firme sa viskom radnika i viskom radnih sati. I sta s´tim, ta terminologija kao treba da dokaze da su reforme 60-tih bile nalik reformama 90-tih kada je totalno napusten socijalisticki koncept?madner wrote: ↑24/12/2019 13:33 Bez jasne terminologije, komunikacija nema smisla. Ako neko ne zna sta je planska ekonomija ali to smatra minusom, to je ekonomski nepismen stav. Isto da kazem da je problem sto je Stalon visok, i kada mi ljudi kazu da je 1.70cm ja kazem zar to nije znacenje rijeci visok, do 172?![]()
Stvarna je istina svog postojanja YU da je drzava cesto pravila poteze koji su bili vise priblizavanje kapitalistickom konceptu i kontra tadasnjeg socijalistickog. Pocev od samoupravljanja, manje centralizacije, vise slobode u drustvenom upravljanju dobrima, ispunjavanja uvjeta medjunarodnih kreditora pa se dinar vise puta namjerno devalvirao, - do davanja pasosa ljudima i dopustanja da vise od milion ljudi radi vani. Socijalisticki ekonomski koncept je stalno popustao, davao malo po malo sloboda,... dok nije konacno bankrotirao 83-ce i samo nepotrebno odlozio totalne reforme i kraj socijalizma.
- Dozer
#2963 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Haznadar... Iako si ti ubijedjen da ja sve ovo pisem radi nekoga i necega, cisto da znas da totalno fulas.
Bez ikakve namjere natezanja - sve sto si napisao svi mi znamo. Ne znam sta je tu toliko sporno pa uporno ponavljas opstepoznate cinjenice?
S druge strane, da li ti smatras da je ovo danas bolje od onoga onda? Ako da - po cemu i u cemu? Ako ne - po cemu i u cemu?
Eto, konkretna pitanja, ako zaista zelis diskusiju bez podmetanja i karikiranja.
Bez ikakve namjere natezanja - sve sto si napisao svi mi znamo. Ne znam sta je tu toliko sporno pa uporno ponavljas opstepoznate cinjenice?
S druge strane, da li ti smatras da je ovo danas bolje od onoga onda? Ako da - po cemu i u cemu? Ako ne - po cemu i u cemu?
Eto, konkretna pitanja, ako zaista zelis diskusiju bez podmetanja i karikiranja.
Last edited by Dozer on 24/12/2019 14:29, edited 1 time in total.
- madner
#2964 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jedno pitsnje jesi li ti svjestan da su reforme od 64 bile na snazi do Markovicevih?
Nije ta avantura povecala nezaposlenost, nego je ukinula radna mjesta za koje nije bilo potrebe i znatno povecala produktivnost. Zato su 60te i 70te godine gdje rast prelazi 5% godisnje, sa znatno vecim standardom zivota.
To je kao da kazes da je Turska danas samo sto nije propala jer imaju problema sa vanjskim dugom.
Osnovna ekonomska nepismenost, uparana sa namjernim pogresnim tumacenjem onog sto je napisano. Nisam rekao da je Yu i Njemacka imala isto drzavno uplitanje, nego da kod strateski bitnih firmi i u kapitalistickim drzavama drzava ostvaruje uticaj.
Sredstva OORa su privatna svojina, do odluke poslje rata da drustveno predje u drzavno vlasnistvo. No prije toga, niko iz CKBiH ili SKBIH nije mogao Sipadu uzeti ta sredstva, niti je pokusao.
Nije ta avantura povecala nezaposlenost, nego je ukinula radna mjesta za koje nije bilo potrebe i znatno povecala produktivnost. Zato su 60te i 70te godine gdje rast prelazi 5% godisnje, sa znatno vecim standardom zivota.
To je kao da kazes da je Turska danas samo sto nije propala jer imaju problema sa vanjskim dugom.
Osnovna ekonomska nepismenost, uparana sa namjernim pogresnim tumacenjem onog sto je napisano. Nisam rekao da je Yu i Njemacka imala isto drzavno uplitanje, nego da kod strateski bitnih firmi i u kapitalistickim drzavama drzava ostvaruje uticaj.
Sredstva OORa su privatna svojina, do odluke poslje rata da drustveno predje u drzavno vlasnistvo. No prije toga, niko iz CKBiH ili SKBIH nije mogao Sipadu uzeti ta sredstva, niti je pokusao.
-
hAZNADAR
#2965 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Vise puta ti receno da se ne moze porediti neuporedivo - jer svaki sistem ima svoje prednosti i nedostatke.Dozer wrote: ↑24/12/2019 14:18 Haznadar... Iako si ti ubijedjen da ja sve ovo pisem radi nekoga i necega, cisto da znas da totalno fulas.
S druge strane, da li ti smatras da je ovo danas bolje od onoga onda? Ako da - po cemu i u cemu? A ne - po cemu i u cemu?
Svoje licne dozivljaje kako je Tebi bilo bolje sacuvaj za svoju monografiju, memoare, blog, FB profil,.. a ne za politiku gdje su u igri fakte. Tema je YU a ne BiH. Samo YU - bez poredjenja sa icim.
- Dozer
#2966 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Aha...ok. Onda se tema komotno moze zakljucati. Mislim da je sve vec receno.
Rezime se moze svesti na par recenica:
To nije bila stvarna ni diktatura, ni tiranija, ni tamnica naroda jer sve to potvrdjuju fakti vezani za ustavno uredjenje, nacin donosenja i sprovodjenja odluka, itd..
Takodjer je imala vrlo dobre razvojne strategije koje je i ostvarivala, a pomocu kojih je vecini svojih gradjana omogucavala pristojan zivot.
U kompletu, moze se reci da je bila drzava koja se brinula za svoje gradjane.
Negativnosti koje su je takodjer odlikovale su relativno zatvoren ekonomski sistem i sporost u prilagodjavanju vanjskim uticajima i tokovima (sto i nije najtacnije).
Rezime se moze svesti na par recenica:
To nije bila stvarna ni diktatura, ni tiranija, ni tamnica naroda jer sve to potvrdjuju fakti vezani za ustavno uredjenje, nacin donosenja i sprovodjenja odluka, itd..
Takodjer je imala vrlo dobre razvojne strategije koje je i ostvarivala, a pomocu kojih je vecini svojih gradjana omogucavala pristojan zivot.
U kompletu, moze se reci da je bila drzava koja se brinula za svoje gradjane.
Negativnosti koje su je takodjer odlikovale su relativno zatvoren ekonomski sistem i sporost u prilagodjavanju vanjskim uticajima i tokovima (sto i nije najtacnije).
Last edited by Dozer on 24/12/2019 14:45, edited 1 time in total.
- oaza85
#2967 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ono se srusilo k’o kula od karata, ovo danas dokle ce ovako, vidjecemo.Dozer wrote: ↑24/12/2019 14:18 Haznadar... Iako si ti ubijedjen da ja sve ovo pisem radi nekoga i necega, cisto da znas da totalno fulas.
S druge strane, da li ti smatras da je ovo danas bolje od onoga onda? Ako da - po cemu i u cemu? A ne - po cemu i u cemu?
Danas imas sve poluge modernog drustva na raspolaganju, trzisnu ekonomiju, slobodu misli i govora, pravo izbora...itd. Hoces li to znati iskoristiti, do tebe je.
Ako budes imao volje i znanja, bice nesto.
Ako ne budes, jbg, propasces.
Tako to funkcionise.
Represija, diktatura i jednoumlje gusi covjeka, pravi od njega zombija. Nije u stanju da se nosi sa prvim problemima koji iskrsnu, hint crazy ‘90ties.
-
hAZNADAR
#2968 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
A kome je direktor Sipada bio podredjen? Naravno da su radnicki odbori raspolagali sredstvima - ali u nasem mentalitetu su se ta sredstva prije trosila na bonuse nego investirana u rast firme.madner wrote: ↑24/12/2019 14:26 Jedno pitsnje jesi li ti svjestan da su reforme od 64 bile na snazi do Markovicevih?
Koliko dugo je vrijedio konvertibilan dinar iz tih reformi 65-te? Koliko dugo usmjeravanje privrede prema stvarnim potrebama i zeljama trzista sto jeste bio i cilj reforme? Sve se vec 70-te vratilo na staro. Jedino sto si imao iz reformi do Markovica je pasos da baustelas vani i komercijalne banke. Lijepo,... ali ni blizu markovicevih reformi.
Te reforme 60-tih jesu donijele neke dobre stvari ali su donijele veliku nezaposlenost koju je jedino seoba mogla spasiti. Tu se socijalisticki koncept suocio takoreci sa nekom vrstom tranzicije i nije to izgurao do kraja - vec se vratio staroj praksi - devalvaciji, inflaciji, deficitu i kreditima koje nije mogao isplatiti.
- Dozer
#2969 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Sve ok, s tim da si ovdje, vjerovatno nesvjesno, opisao trenutno stanje u BiH. Samo je sad trostruko, a ne jednostruko.
- oaza85
#2970 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pa ne bih se slozio s tobom.
Ti si cisti primjer da nije tako. Sve ove kritike na racun danasnjeg sistema pises bez ustezanja i straha da ce ti drugovi u koznim kaputima i teufikom za pasom pokucati na vrata, i rec’ hajmo momak.
- Dozer
#2971 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ovo su te gluposti kojima ti pokusavas dokazati nesto... Znas li uopste sta je taj Sipad sve imao i gdje je sve radio? Znas li da je cak i u ratu svojim radnicima isplacivao plate od prihoda zaradjenih van BiH, najvise u Libiji? Odakle mu sve to ako se nije ulagalo u sirenje?
Tada vise nije bilo komunista na vlasti... Onda dodjose demokrate i kapitalisti, i Sipad ode u istoriju. Kao i Pretis, i Energoinvest, i Feroelektro, i UNIS, i, i, i...
Last edited by Dozer on 24/12/2019 15:03, edited 1 time in total.
- Dozer
#2972 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
I opet grijesis. Znas li koliko je ljudi privodjeno na "informativne razgovore" radi pisanja na ovom forumu tokom protesta 2009, pa 2014...? Jbg, nisu se ljudi znali sakriti iza proxyja...
Znas li koliko je ljudi ostalo bez posla zbog toga? "Verbalni delikt" protiv drzave danas smo vec pokazali...
Tako da, u zbiru - danas je isto kao i onda, samo sto onda nije bilo interneta, nego su te hapsili po ulici ako te cuju ili ako te neko prijavi. Danas prijavis da te neko pokusao izbosti nozem na ulici, a drot na uvidjaju ti kaze da znaju ko je to, ali da moras otici u stanicu to prijaviti. Po sluzbenoj duznosti ti samo mogu nakaciti kaznu za parkiranje. I kazniti te ako pricas protiv drzave.
- oaza85
#2973 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ne znam.Dozer wrote: ↑24/12/2019 14:59I opet grijesis. Znas li koliko je ljudi privodjeno na "informativne razgovore" radi pisanja na ovom forumu tokom protesta 2009, pa 2014...? Jbg, nisu se ljudi znali sakriti iza proxyja...
Znas li koliko je ljudi ostalo bez posla zbog toga? "Verbalni delikt" protiv drzave danas smo vec pokazali...
Tako da, u zbiru - danas je isto kao i onda, samo sto onda nije bilo interneta, nego su te hapsili po ulici ako te cuju ili ako te neko prijavi. Danas prijavis da te neko pokusao izbosti nozem na ulici, a drot na uvidjaju ti kaze da znaju ko je to, ali da moras otici u stanicu to prijaviti. Po sluzbenoj duznosti ti samo mogu nakaciti kaznu za parkiranje. I kazniti te ako pricas protiv drzave.
Koliko je ljudi privedeno na informativne razgovore zbog pisanja ovdje tokom tih protesta koje spominjes?
- Dozer
#2974 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
11 za koje ja znam. 8 ostalo bez posla jer vlasnici firmi "nisu htjeli da imaju problema, a tako im je sugerisano".
Last edited by Dozer on 24/12/2019 20:54, edited 1 time in total.
- oaza85
#2975 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Gdje se moze naci taj podatak?
Ima li kakav tekst o tome u medijima?
Nemoj mi samo reci da su svi bili toliko uplaseni i nisu imali damu objaviti pricu o tim zajebancijama.