jeza u ledja wrote:
E sa svim tim recenim. Moje je misljenje da i drugi migranti mogu dobiti sansu u zemljama EU. Znaci ako hoces da radis, a vec si tu, pokazi sta znas, pa da vidimo. Ako apliciras kao azilant (a nisi iz ratne zone), dokazi zasto je to tako. Ako samo zelis tu doci i raditi, a ne znas drugi put, ok, necemo te poslat odmah nazad, evo ti prilika, dokazi i radi. Nama treba radnika, hajmo. Pruzis covjeku priliku da nauci jezik, da se bar malo asimilira i das mu priliku da radi. Legalno. Ne da zivi na sisi drzave.
Ma mislim....lako je o ovome palamuditi. U praksi su stvari drukcije. Sve zemlje kalkuliraju da li im neko treba, koliko, kakvih, da li im se isplati pojacavat granicu, da li zazmiriti na ilegalnim ulascima, koliko uloziti na procesuiranje tih ljudi, itd itd. To je stvarnost, a ne ovo sto mi teoretisemo.
Mogu i ja reci to "postuj zakone, udji legalno, u suprotnom raus", mislim, i to i govorim. Ali kontam nesto ovdje se radi o ljudima koji su tako nisko na nekoj ljestvici da bi mi bilo ruzno stavljajuci njih u kontekst onog sto mislim da je normalno.
.
mislim ...
doodje momak iz neke pecine, kaze ja sam limar ... preko prevodioca naravno ... i ovi kazu ok, neka te tu dok naucis jezik pa da vidimo jesi li fakat limar ... ono par godina
i za to treba jos nekoliko hiljada zaposlenih u drzavnoj sluzbi da to provjeravaju desetine i stotine hiljada takvih i jos zgrade za smjestaj dok traje provjera plus hrana, odjeca itd
i naravno promjena zakona te zemlje i eu zakona i UN povelja. pravljenje presedana i blablabla
status izbjeglice iz ratne zone je jasno definisan.
stvaranje haosa i bezzakonja bez potrebe. postoji put za apliciranje za radnu vizu. tacka. a postoji i brak. vec postoje velike zajednice etabliranih sirijaca i "sirijaca" koji mogu dovesti zene, muzeve, djecu, roditelje ...
ovo sve ostalo je prevara ili tacnije pokusaj prevare
i pitas se zasto trpe sve ovo na putu do eu? pa zbog "nagrade" koja ih ceka kod merkelice ... stan, sve placeno, dzeparac ... zivot na mrskom zapadu

...i ostalo sto kruzi po drustvenim mrezama
kad skontaju da je sve bilo uzalud, da stvarnost nije ni nalik fb bajkama - vracaju se odakle su dosli. jedan dio, naravno