Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kica

#2951 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

blueblue wrote:Moze li mi neko reci kako znate da ste na tom spisku u poreskoj koje su banke dostavile?
Neko je dobio poziv.

Ne znam da li stižu
kica

#2952 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

glockov kolac wrote:A sta ako je neko zaposlen i vec izdvaja za zdravstvo? Moraju li i oni placati 4%?
Navodno je neko na forumu rekao kako u kojem kantonu
blueblue

#2953 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by blueblue »

Znaci ako nisam dobio poziv od poreske da sjedim i cekam? Da samoinicijativno ne idem?
Junuz_Juka

#2954 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

blueblue wrote:Znaci ako nisam dobio poziv od poreske da sjedim i cekam? Da samoinicijativno ne idem?
Nemoj samo čekati. Uključi se koliko možeš protiv ove retroaktivne naplate. Bolje ti je da sam ne ideš a vidjet ćemo kako će se ovo završiti. Inače poziv ne znači da si dužan porez, nego te zovu da utvrde tvoju poreznu obavezu.
DaffyDuck

#2955 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

nekome wrote:Eno spomenu i na TVSA da pripremaju izmjene pravilnika kojim će se priznati 20%. Niko od novinara ne pita, da li će ljudi imati zdravstvo ako već plaćaju doprinose, da li će rok biti promijenjen, itd itd
Doprinosi na zdravstvo (puni) nisu 4% nego 12,5% na teret zaposlenika i 4% na teret poslodavca. A PIO 17+6%.
kica

#2956 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Jedna info od druga Iz banke, dostavili su nove zahtjeve sada za dostavu podataka od 2015-2017 sa izvoda iz DEVIZNIH računa.

Kreće novi val, ovo će garant obrađivati 6-10 mjeseci .

Jer će ih biti barem 60.000 ljudi.

Taman poslije izbora
freeelancer

#2957 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

kica wrote:Jedna info od druga Iz banke, dostavili su nove zahtjeve sada za dostavu podataka od 2015-2017 sa izvoda iz DEVIZNIH računa.

Taman poslije izbora
Prvo valja Banka obradit 60.000 pisanih zahtjeva i osnova po kojim se potražuju takvi podatci, pa onda dok to dostave do PUFBIH i ovi to obrade taman 90% tih ljudi će biti ukopano. :D
bedakb

#2958 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

kica wrote:Jedna info od druga Iz banke, dostavili su nove zahtjeve sada za dostavu podataka od 2015-2017 sa izvoda iz DEVIZNIH računa.

Taman poslije izbora
Sta ovo do sad sto su nafatali su bili samo tekuci racuni ?
kica

#2959 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

bedakb wrote:

Taman poslije izbora
Sta ovo do sad sto su nafatali su bili samo tekuci racuni ?
Kreditna kartica, na koje novac dodje preko PayPal (ne vide ti paypal, samo ti vide ono sto si prebacio na kreditnu sa PayPal)
kica

#2960 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

freeelancer wrote:

Taman poslije izbora
Prvo valja Banka obradit 60.000 pisanih zahtjeva i osnova po kojim se potražuju takvi podatci, pa onda dok to dostave do PUFBIH i ovi to obrade taman 90% tih ljudi će biti ukopano. :D
ha ha ha
Jedan poziv samo, ne prave pojedinacne zahtjeve.
zigzag

#2961 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zigzag »

Pa šta je sa ovim više.

Koliko vas to lansera ima pa se digla tolika hampa. Ispade svaki treći stanovnik nešto radi tamo negdje.
kica

#2962 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

zigzag wrote:Pa šta je sa ovim više.

Koliko vas to lansera ima pa se digla tolika hampa. Ispade svaki treći stanovnik nešto radi tamo negdje.
Po ovom zakonu freelencera ima u FBIH oko 500.000

Jer oporezuju svakog covjeka, koji prima novac iz inostranstva po bilo kojem osnovu, sa 14%

ako je poklon, onda ide po Kantonalnom zakonu, iznos preko 2.000,00 KM, sa porezom od 5-10% zavisno od Kantona.

Racunaj da nasih ranika po Afganistanu, Iraku, Kataru, [...] brodovima/kruzerima, ima oko 30.000, tu su najmanje plate od 1.300$ pa na vise mjesecno.
Last edited by kica on 02/08/2018 09:13, edited 1 time in total.
The 100

#2963 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

najmanje 30 000 ljudi
kica

#2964 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Da, najmanje 30.000 fizickih lica koji imaju direktnog poslodavca

Racunajuci ta lica x 3 clan porodice = 100.000 ljudi direktno zavisi od tih prihoda u njihovim porodicama.

Racunaj poklone koje primaju porodice u BiH od rodbine da bi prezivjeli. 50k-100k ljudi.
zigzag

#2965 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zigzag »

kica wrote:

Po ovom zakonu freelencera ima u FBIH oko 500.000

Jer oporezuju svakog covjeka, koji prima novac iz inostranstva po bilo kojem osnovu, sa 14%

ako je poklon, onda ide po Kantonalnom zakonu, iznos preko 2.000,00 KM, sa porezom od 5-10% zavisno od Kantona.

Racunaj da nasih ranika po Afganistanu, Iraku, Kataru, [...] brodovima/kruzerima, ima oko 30.000, tu su najmanje plate od 1.300$ pa na vise mjesecno.
Aha.
Nisam ulazio u problematiku. Mislio sam da su u pitanju ljudi, uglavnom programeri, koji žive ovdje a uglavno rade preko interneta.

Pa nije baš logično da čovjek zaradi na brodu ili negdje u pustinji a ovdje plaća doprinose.

Zahvaljujem.
kica

#2966 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Pa nece oni ni platiti, prodat ce sve i otic sa lovom.
zigzag

#2967 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zigzag »

To je dobro. I za njih koji će otići i za ovu zemlju. Jer ova okolina truje i normalne ljude. Pa bolje da ih je ovdje što manje a i da politika ima manju vojsku koju vodi.
The 100

#2968 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

zigzag wrote:To je dobro. I za njih koji će otići i za ovu zemlju. Jer ova okolina truje i normalne ljude. Pa bolje da ih je ovdje što manje a i da politika ima manju vojsku koju vodi.
što više naroda odavde ode a posebno omladine biće bolje za njih jer ova država sem što truje umove truje ih i drogom, alkoholom, kockom i ne nudi ama baš ništa zauzvrat a traži sve.
glockov kolac

#2969 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by glockov kolac »

Ma dobro je to al u q.... Ovi koji su upropastili zemlju lagano ce se povuci u svoje kuce, vile, jahte po BiH, Turskoj, Americi i uzivati. Stranka koja bude na vlasti kad shit hits the fan, sto bi rekli nasi stari, najvise ce iskihati.

Sve sve na kraju svodi na korumpiranu vlast otudjenu od naroda.
zigzag

#2970 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zigzag »

Ma droga i alkohol su trovanje za normalne zemlje.

Da ljudi ne mogu odavdje otići, morali bi se i dalje totalno ponižavati da budu stranačke vojske, da ih najgori među njima vode i sve što iz toga proizilazi.
A sve manje ljudi hoće da radi za minimalne plate tako da se i tu cijena rada mora podizati.

Prije 7-8 godina je bila puno gora situacija. Hvala bogu pa omladina ima izbora da idu tamo gdje će ih cijeniti.

A s druge strane šteta je što zemlja nije bila zatvorena za odlazak, pa da sve pukne i to puno gore nego što je bilo u februaru 2014.
Saka

#2971 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Što prca Sheriff :)
Isović: Problem je u 843 osobe koje su u četiri godine primile 37 miliona KM, a nisu platile porez
http://www.klix.ba/clanak/180801127
DJ Babo

#2972 Re: Freelancing

Post by DJ Babo »

kiligonzales wrote:Nije problem u placanju poreza, da drzava pomaze pojedincu da se ovdje sto lakse ostvari kroz privatni sektor. Generalno problem ove price oko poreza na novac koji freelenceri zarade jeste u onome omjeru sta je tim pojedincima dala, da bi zasluzila da joj isti porez plate. Svaki freelencer zna koliko se pomucio da bi uopste naucio zaradjivati na internetu od svoga rada i da bi naplatio svoju uslugu vani.

Recimo svi freelenceri nece preci zaradu od 6-7 hiljada godisnje, sto je daleko ispod prosjeka plata u FBiH, isto tako niti za te pare sebi mogu uplatiti doprinose za pio i mio i imati dovoljno novca da vode sami svoj biznis kroz neku dopunsku djelatnost, obrt ili neku drugu djelatnost, niti ce zaraditi dovoljno novca pored da sami prezive.

Kad vec radis toliko, pitanje tebi bilo kako bi ti uoblicio taj zakon?

nisam pravnik i nisam uopste upoznat sa svim detaljima, tako da ne mogu pametovati oko toga...

ono sto mogu reci jeste da sam se ja kao freelancer prijavio ima 11 godina i od tada uredno placam sve drzavi. provjerio sam sa racunovodjama, u opstini i poreskoj upravi, prvo su mi rekli da ne mogu registrovati svoju djelatnost, sto je naravno smijesno, pa sam je na kraju ipak uspio registrovati.

po zakonu ne mozes naplacivati nikakav rad ako ne izdas racun ili ako nemas potpisan neki ugovor o djelu i slicno. da bi mogao izdati racun, moras biti prijavljen u poreskoj upravi, moras imati dozvolu za rad (opstina), naravno moras imati fiskalnu kasu osim ako si od toga izuzet...

i mene pogadjaju isti problemi koje svi freelanceri navode (ne zaradjuju dovoljno da placaju obaveze, nestalni im prihodi)

meni niko ne garantuje da cu sljedeci mjesec zaraditi dovoljno da platim obaveze prema drzavi, a one su u mom slucaju prilicno velike
ako se razbolim, mogu otici na bolovanje koliko hocu, ali onda para nema... tako je svakom obrtniku, svakome ko radi sam, pa se niko drugi ne zali

ni meni drzava nije nista dala, niti mi je bila duzna dati, osim mogucnosti da radim... ovo je najsmjesniji i najjadniji argument, po kojem se freelanceri ne razlikuju od piljara i trgovaca koji nece da izdaju racune, jer im pobogu drzava nije nikad nista dala

i ja radim sa inostranstvom, ali za svaki posao uredno izdam fakturu i fiskalni racun.

znaci, nisam pravnik niti racunovodja, ali koliko znam svaki freelancer je mogao naci zakonito rjesenje za svoj rad (registracija nekog vida djelatnosti kod opstine i u poreskoj upravi). a svi koji su radili a nisu se prijavili su znali da rade nezakonito, ali je to prolazilo sve do sada

siguran sam da je svako od vas freelancera mogao nesto registrovati u skladu sa postojecim zakonima, pa placati neki pausalni iznos za doprinose i 10% poreza na dohodak

kako ja vidim situaciju, drzava je ovdje cak i benevolentna, jer sa ljudima koji godinama rade na crno (utaja poreza je krivicno djelo) pokusava pronaci neki kompromis i cak iznaci nova povoljnija zakonska rjesenja

ja jesam za olaksavanje uslova svakome ko je poduzetan, jer se to i mene direktno tice. ali mi se sere kad cujem presmjesne argumente freelancera da im drzava nije nista dala i da su oni sami sve naucili.

dopuna:
evo sad sam vidio da su iz poreske u saopstenju saopstili nacin obracuna obaveza za freelancere koji primaju uplate iz inostranstva. ovo zakonsko rjesenje je koliko znam bilo i ranije, ali svakome je bilo sladje da sve zaradjene pare ostanu njemu, a nista drzavi ;)
PeroVelikiZdero

#2973 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Meni samo nije jasno kako nitko ne moze postaviti pitanje zasto freelenseri moraju placati 4% za zdravstvo a nece biti zdravstveno osigurani.

https://www.klix.ba/biznis/isovic-probl ... /180801127
Saka

#2974 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Pa nije to pitanje za Sheriffa već za zakonodavca.
TheGodfather001

#2975 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheGodfather001 »

kica wrote:Da, najmanje 30.000 fizickih lica koji imaju direktnog poslodavca

Racunajuci ta lica x 3 clan porodice = 100.000 ljudi direktno zavisi od tih prihoda u njihovim porodicama.

Racunaj poklone koje primaju porodice u BiH od rodbine da bi prezivjeli. 50k-100k ljudi.
Ti si neki dezinformator totalni. Nemoj dovoditi u vezu ljude koji rade u inozemstvu i tamo im poslodavci plaćaju poreze i ove koji su u BiH, ostvaruju prihode a niko ne plaća porez na te prihode. Sve je pojašnjeno u zakonu i podzakonskim aktima i saopštenju porezne uprave, samo treba pročitati a ne na ovakav način dezavuisati javnost i forumaše:
"Treba istaći da poreznom obvezniku rezidentu koji dohodak ostvari u inostranstvu, odnosno na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine porez na dohodak utvrdit će se na osnovu odredbi ovog Zakona uz priznavanje plaćenog poreza po odbitku i akontacija poreza na dohodak plaćenih u inozemstvu, odnosno na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine.
Prema tome lice koje je primilo prihod iz inostranstva na koji u inostranstvu nije plaćen porez, a primjera radi u iznosu od 1.000,00 KM ima pravo na precentualno priznavanje troškova od 20% (od povremene samostalne djelatnosti: naučnika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost ili u iznosu od 30% ostvarenog prihoda ili u stvarnom iznosu ako se radi o autorskim naknadama. Na osnovicu koja se dobije nakon što se od naplaćenog iznosa iz inostranstva umanje troškovi obračunava se doprinos za zdravstvo po stopi od 4% tako da isti uz priznavanje troškova od 20% iznosi 32,00 KM ((1.000,00-20%) x4%). Iznos na ime zdravstva od 32,00 KM se oduzima od 800,00 KM i dobija osnovica za obračun poreza na dogodak od 768,00 KM na koju se obračunava porez od 10% tako da isti iznosi 76,80 KM ((800-32)x10%).

Kako su 843 osobe iz inostranstva po osnovu rada naplatile 37 mil KM za dvije godine? Moze li neko izracunati koliko je netto plata za 1 osobu izdvojenu iz ovog iznosa? Svi koji misle da je ovo nepravedno, neka odu vani i budu freelanceri i neka pokušaju ne platiti porez na prihode. Nije ni Al Capone zatvoren zbog naručenih ubistava već zbog nedozvoljene trgovine i neplaćenog poreza na dohodak.
Post Reply