Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Fudo387

#2951 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:A mislis, sve ce zapaliti?
paljevina je bila komentar za muriju, ne za proteste, ali sad vec pretjeruje.

poenta price: ko god misli da smo u nekim velikim blokdama - grdno se vara, ko god misli da ne moze gore - grdno se vara
A cekaj,
Alternativa ovom javasluku je, ne diraj nista, moze gore?
Pa jarane, neminovno srljas u gore, ne moze u bolje na ovaj nacin da ga jebes.
GandalfSivi

#2952 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

Blokirat ce al’ u nekoj stvari, ne moramo ni pricati o nasilnom rjesenju kao kad su se pokusali kurciti sa samoupravom, dovoljno im je blokirati predstavnistva za ostatak Federacije, da ne spominjem kladionice i plasman njihovih proizvoda, za mjesec ce moliti da im oprostimo. Vise Sarajevo ima stanovnika nego sto ih ukupno ima dole, uozbiljite se...

Niko ne radi nista sto je fin, nego sto zna odakle pare dolaze...
hAZNADAR

#2953 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by hAZNADAR »

channel10 wrote:Uvijek moze gore i uvijek je moglo gore, pa nije bilo, tako da ta prica bas i ne stoji. To se ko sad neko prepao hrvatskih glasaca?

Oduvijek je zakljucak bio da mogu ovo ili ono, tipa balvana, raznoraznih blokada ovog ili onoga, ali na kraju se uvijek treba sjetiti sta je bilo sa samoupravom.
Samoupravu je KFOR prekinuo ulaskom u hercegovacku banku. E jake mi samouprave. Tada nije bilo desavanja naroda u Hrvata, gradjanske neposlusnosti, blokada,... sve spalo na Jelavica.

Danas imaju Hrvatsku iza sebe vise nego prije, imaju svi EU putovnice,... tako da ih stanje haosa u BiH ne zabrinjava.

Primjerice, hajde da zamislimo napr da Komso prolazi autom kroz Livno, odnosno tom trasom. I okupi se par stotina galamdzija, blokiraju cestu,... ko ce im sta? Drzava da posalje policiju i vodene topove? Ili u Jajcu gdje nisu vecina opet okupiraju glavne prometnice, trg,.. i naprave incident? Ovo nije dobra vijest svakako,... ali sa druge strane se neke stvari mozda dovode pred svrsen cin.

Silajdzic je davno ipak pogrijesio sto je tvrdio da izbor Komsica moze Hrvatima ogaditi BiH. Ogadjena je njima BiH od samog pocetka kada je Tudzman zacrtao pravac politike. Ovoga puta ce biti vise incidenata, evt zahladjenje odnosa sa Hrvatskom, mozda pokusaj samouprave na drugi nacin,... ne boji se niko hrvatskih glasaca - jednostavno nije dobra vijest i to je cinjenica.
Moguc bilo kakav ishod na kraju.
vivaldi

#2954 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote: dovoljno im je blokirati predstavnistva za ostatak Federacije, da ne spominjem kladionice i plasman njihovih proizvoda, za mjesec ce moliti da im oprostimo. Vise Sarajevo ima stanovnika nego sto ih ukupno ima dole, uozbiljite se...
ma grijesis. pravis kardinalnu gresku jer apsolutno ignorises bitnost nacionalnih interesa bilo kojeg naroda...kolinda, bandic, milanovic, kosor, karamarko, sdp, hdz, kurac-palac...ko god je bio na vlasti u zagrebu aktivno je podrzavao hdz kao najjacu stranku hrvata u bih, a srokali su ko zna koliko para kao finansijsku pomoc.

to traje ne godinama, vec decenijama..to su bolan nacionalni interesi, kakve jebene kladionice...one su nebitne kada dodje do tih pitanja

pa imas primjer i u rs-u gdje nisu milimera odustajali ni zbog sanskcija, ni kad je plata bila 50 maraka, ni kad je sfor upado u stanice policije, opstine, crkve, gdje god su htjeli..pa nisu odustali.
channel10

#2955 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by channel10 »

Sve je moguce, pa eto neka pokusaju kad ih vec na to navodis :thumbup: . Mislis da ce drugi sjediti i gledati? Eh...
seln

#2956 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Dobar igrac pokera moze dugo blefirati... ali ce i najslabiji protivnik kad-tad reci "placeno, da vidim karte".
I ako tad nemas bar full house (sto ce reci: JNA ili HV za ledjima, a protivnik slabo naoruzan i polumrtav od gladi), onda je to bio tvoj posljednji blef.
Velis, srbi nisu popustili ni kad su bile blokade i plata 50 maraka? Ma, to su ti cuveni junaci, gdje bi oni popustili... doduse, omladina odlazi, slavske svijece se gase... ali ne sumnjam da ce se oni kurciti naslonjeni na stap i gadjati balije vjestackim zubalima.
Ista stvar je i sa hrvatima: koza krepaje, ali rep ka nebu dize. Jos malo, pa ce u zemlji ostati samo uhljebi HDZ-a. Jedan dan ce se kurciti, a drugi dan moliti da se spasi Aluminijum.
Hocu reci, koja budala si umislja da ce blokade pogoditi samo Bosnjake?
Hocete da se inatite? Bujrum!
BAK-eV

#2957 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Ko god pokuša neke nerede, imaće protiv sebe Srbe i RS.
Zašto? Pa jer oni najviše gube u tom post scenariju a ništa ne dobijaju.
GandalfSivi

#2958 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

vivaldi wrote:
GandalfSivi wrote: dovoljno im je blokirati predstavnistva za ostatak Federacije, da ne spominjem kladionice i plasman njihovih proizvoda, za mjesec ce moliti da im oprostimo. Vise Sarajevo ima stanovnika nego sto ih ukupno ima dole, uozbiljite se...
ma grijesis. pravis kardinalnu gresku jer apsolutno ignorises bitnost nacionalnih interesa bilo kojeg naroda...kolinda, bandic, milanovic, kosor, karamarko, sdp, hdz, kurac-palac...ko god je bio na vlasti u zagrebu aktivno je podrzavao hdz kao najjacu stranku hrvata u bih, a srokali su ko zna koliko para kao finansijsku pomoc.

to traje ne godinama, vec decenijama..to su bolan nacionalni interesi, kakve jebene kladionice...one su nebitne kada dodje do tih pitanja

pa imas primjer i u rs-u gdje nisu milimera odustajali ni zbog sanskcija, ni kad je plata bila 50 maraka, ni kad je sfor upado u stanice policije, opstine, crkve, gdje god su htjeli..pa nisu odustali.
Ali realno smijesno, da ne spominjem medjunarodno pravo, dovoljno je spomenuti hrvatsku javnost. Sigurno ce oni podrzavati pola miliona “Hercegovaca”, nisu ni 93’ a kamoli danas...
vivaldi

#2959 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:Ali realno smijesno, da ne spominjem medjunarodno pravo, dovoljno je spomenuti hrvatsku javnost. Sigurno ce oni podrzavati pola miliona “Hercegovaca”, nisu ni 93’ a kamoli danas...
ma kako je smjesno? pa covjece nasi zivoti su ovakvi kakvi jesu upravo zbog tako suportnih nacionalnih interesa..

niko od njih nece odustati iako se svi u dubini dushe nadaju kako c eoni drugi odustati bas kao sto svaki zaljubljeni klinac misli da nikad niko nije nekoga tako volio kao sto voli bas on, tako i ovdje su svi uvjereni da je njima vise stalo do svog interesa nego drugima do svog sto je nonsens.

interesu su interesi, cak i dok su stipu mesica vodali po tfaijama na carsiji, vlada hrvatske je u makarsku slala milione u koferima gdje ih je preuzimao ljubic. ne postoji nijedan hrvatski zvanicnik u kojeg se sarajevska javnost nije razocarala. isti slucaj je i sa srbijom. ista ta srbija koja se danas tukla za ono pile svake godine za pomoc onoj shaki srba na kosovu izdvaja 75 miliona eura javno. koliko salje tajno - boga pitaj.

to je ta ista srbija koja je jos prije vise od 10 godina telekoma pretplatila pola milijarde marake jer je to bila pomoc za "nacinalnu stvar" .

vjerovatno se sjecas one virlane slike od prolse godine kada se vaskovic uslikao s dodikom na kafi (slucajno je prolazio pa ga dodik zovno da sjedne).

vaskovic ga je nesto pitao za pare, a dodik mu je rekao da se ne sekira jer ce srbija intervenisat (vaskovic je to napisao isto vece na blogu). i to se i desilo. mjesec-dva kasnije obveznice rs-a je kupila srbija preko postanke stedionice (drzavna naravno). dodik je znao ko zna koliko unaprijed na sta i na koga racuna, samo eto sto smo bar taj put zahvaljucui vaskovicu to i mi saznali sasvim slucajno
tandmand

#2960 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by tandmand »

A vidi paradoksa. Komšiću se kao Predsjedniku države zabranjuje dolazak diljem Federacije a Plenković i ini, ulaze u BiH i špartaju po njoj kako im qurzu ćejf.
GandalfSivi

#2961 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

vivaldi wrote:
GandalfSivi wrote:Ali realno smijesno, da ne spominjem medjunarodno pravo, dovoljno je spomenuti hrvatsku javnost. Sigurno ce oni podrzavati pola miliona “Hercegovaca”, nisu ni 93’ a kamoli danas...
ma kako je smjesno? pa covjece nasi zivoti su ovakvi kakvi jesu upravo zbog tako suportnih nacionalnih interesa..

niko od njih nece odustati iako se svi u dubini dushe nadaju kako c eoni drugi odustati bas kao sto svaki zaljubljeni klinac misli da nikad niko nije nekoga tako volio kao sto voli bas on, tako i ovdje su svi uvjereni da je njima vise stalo do svog interesa nego drugima do svog sto je nonsens.

interesu su interesi, cak i dok su stipu mesica vodali po tfaijama na carsiji, vlada hrvatske je u makarsku slala milione u koferima gdje ih je preuzimao ljubic. ne postoji nijedan hrvatski zvanicnik u kojeg se sarajevska javnost nije razocarala. isti slucaj je i sa srbijom. ista ta srbija koja se danas tukla za ono pile svake godine za pomoc onoj shaki srba na kosovu izdvaja 75 miliona eura javno. koliko salje tajno - boga pitaj.

to je ta ista srbija koja je jos prije vise od 10 godina telekoma pretplatila pola milijarde marake jer je to bila pomoc za "nacinalnu stvar" .

vjerovatno se sjecas one virlane slike od prolse godine kada se vaskovic uslikao s dodikom na kafi (slucajno je prolazio pa ga dodik zovno da sjedne).

vaskovic ga je nesto pitao za pare, a dodik mu je rekao da se ne sekira jer ce srbija intervenisat (vaskovic je to napisao isto vece na blogu). i to se i desilo. mjesec-dva kasnije obveznice rs-a je kupila srbija preko postanke stedionice (drzavna naravno). dodik je znao ko zna koliko unaprijed na sta i na koga racuna, samo eto sto smo bar taj put zahvaljucui vaskovicu to i mi saznali sasvim slucajno
4.75 kamata, da ne pricamo dalje...
GandalfSivi

#2962 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

sherbett wrote: Stalno me optuzuje da sam pijana :mrgreen:
Better safe than sober :)
Fudo387

#2963 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Fudo387 »

sherbett wrote:
Fudo387 wrote:
Pobogu Stefka, kakve su ti ovo teorije? :D
Opet si maHmurna.
Hajd bolan eto te ko moj šef! Stalno me optuzuje da sam pijana :mrgreen:
Nisu moje teorije svega mi, ucila iz knjiga dok sam studirala.
I ja bi ponekad da sam prosjecna polupismena bezglava ovca :mrgreen:
Onda bi i meni bilo lako mlatarat nebuloze pune predrasuda dok istodobno od te praznoglavosti gubim razum i objektivno poimanje i dozivljavanje realne slike stvarnosti :roll:
Imamo neke pravne, eticke norme, sudove, medije, slobodu govora, nema tu nikakve tiranije vecine nad manjinom. Nekako se nadjemo nedje izmedju :D , kompromisno, i bude nam taman. :P
vivaldi

#2964 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:4.75 kamata, da ne pricamo dalje...
ne sjecam se kamate, al ok vjerujem ti. naravno preskocio si pola miliajrde preplacenog telekoma jer ti je ovih 4,75 zvucalo puno vaznije :D , kao sto si i sve ono vezano za hrvate preskocio, ali nema veze

e sad moje pitanje. sta ti zapravo hoces da kazes? da srbiju boli kurac za rs-om? da hrvatsku boli kurac za hrvatima u bih?
GandalfSivi

#2965 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

vivaldi wrote:
GandalfSivi wrote:4.75 kamata, da ne pricamo dalje...
ne sjecam se kamate, al ok vjerujem ti. naravno preskocio si pola miliajrde preplacenog telekoma jer ti je ovih 4,75 zvucalo puno vaznije :D , kao sto si i sve ono vezano za hrvate preskocio, ali nema veze

e sad moje pitanje. sta ti zapravo hoces da kazes? da srbiju boli kurac za rs-om? da hrvatsku boli kurac za hrvatima u bih?
Samo kazem da nije sve u ljubavi, ima nesto i u parama (kako je prop’o r’n’r)...

Nebitno, i Srbija i Hrvatska imaju svojih problema, samo pazi sta ce se desiti u potencijalnom slucaju blokade...

Edit: Okrenuh stvari na rostilju, imam jos par minuta sada... Hrvatska se na glavu nasadila zbog Agrokora, evo nova kriza zbog Uljanika, stvarno mislis da imaju potencijala za pola miliona socijalnih slucajeva? O Srbiji mogu roman napisati, ali u kratkim crtama, u vecem su kurcu od nas, rasprodali sve (isto kao i PC) i nema vise para, neeemaaa...
vivaldi

#2966 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:Nebitno, i Srbija i Hrvatska imaju svojih problema, samo pazi sta ce se desiti u potencijalnom slucaju blokade...
pa to je apsolutno tacno, ali svaki covjek ima gradaciju prioriteta, a kamoli drzava i narodi.

aktivne i dugorocne blokade su alat koji mi do sada nikada nismo imali, na racunajuci prvih nekoliko poslijertanih godina kada su se insitucije zapravo tek i formirale, upravo zato sto one nisu alat koji se poteze tek tako. one su alat koji ce poteknuti samo u slucaju ako budu krajnje primorani.

evo jedna zanimljiva ilustracija.

sta mislis koliko ljudi u srbiji je culo za zelenortska ostrva, a kamoli da znaju gdje su? koliko njih zna gdje je sent vinsnet i tako neke banana drzavice?

e pa tim zelenortskim ostrvima je srbija dala hialjde dolara za kupovinu kompjutera u skolama iako ih masa skola jos uvijek ni u srbiji nema. tom sent vinsentu su vize ukinuli..a znas zasto? da ne priznaju kosovo. nacionalni interesi su uvijek iznad svega svima. i kod bosnjaka je tako. ne ide bake u tursku svakih mjesec dana da razmjenjuje eurotalsntska iskustva sa erodganom, bas kao sto ni zarad clanstva ni eu ni u nato niti bilo gdje ne pristao na podjelu BiH.

medjutim, kolko god da su nase okolnosti objektivno teske, moze se i postojeci okvir daleko bolje iskoristiti u smislu poboljsanja kvaliteta zivota
GandalfSivi

#2967 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

vivaldi wrote:
GandalfSivi wrote:Nebitno, i Srbija i Hrvatska imaju svojih problema, samo pazi sta ce se desiti u potencijalnom slucaju blokade...
pa to je apsolutno tacno, ali svaki covjek ima gradaciju prioriteta, a kamoli drzava i narodi.

aktivne i dugorocne blokade su alat koji mi do sada nikada nismo imali, na racunajuci prvih nekoliko poslijertanih godina kada su se insitucije zapravo tek i formirale, upravo zato sto one nisu alat koji se poteze tek tako. one su alat koji ce poteknuti samo u slucaju ako budu krajnje primorani.

evo jedna zanimljiva ilustracija.

sta mislis koliko ljudi u srbiji je culo za zelenortska ostrva, a kamoli da znaju gdje su? koliko njih zna gdje je sent vinsnet i tako neke banana drzavice?

e pa tim zelenortskim ostrvima je srbija dala hialjde dolara za kupovinu kompjutera u skolama iako ih masa skola jos uvijek ni u srbiji nema. tom sent vinsentu su vize ukinuli..a znas zasto? da ne priznaju kosovo. nacionalni interesi su uvijek iznad svega svima. i kod bosnjaka je tako. ne ide bake u tursku svakih mjesec dana da razmjenjuje eurotalsntska iskustva sa erodganom, bas kao sto ni zarad clanstva ni eu ni u nato niti bilo gdje ne pristao na podjelu BiH.

medjutim, kolko god da su nase okolnosti objektivno teske, moze se i postojeci okvir daleko bolje iskoristiti u smislu poboljsanja kvaliteta zivota
Sad si vec neozbiljan :lol:
vivaldi

#2968 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

?
GandalfSivi

#2969 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

Srbija dala hiljade dolara za skole za Zelenotrska ostrva :-) Jeste da je budzet PC-a otprilike kao i kantona Sarajevo, ali opet je to milijarda maraka...

Eto, necu vise...
vivaldi

#2970 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:Srbija dala hiljade dolara za skole za Zelenotrska ostrva :-) Jeste da je budzet PC-a otprilike kao i kantona Sarajevo, ali opet je to milijarda maraka...

Eto, necu vise...
mislim da je ipak bolje da u ovu tematiku ne ulazis, jer ne znam kako ovo pristojno da kazem, ali valjas gluposti
GandalfSivi

#2971 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

vivaldi wrote:
GandalfSivi wrote:Srbija dala hiljade dolara za skole za Zelenotrska ostrva :-) Jeste da je budzet PC-a otprilike kao i kantona Sarajevo, ali opet je to milijarda maraka...

Eto, necu vise...
mislim da je ipak bolje da u ovu tematiku ne ulazis, jer ne znam kako ovo pristojno da kazem, ali valjas gluposti
Hahaha, odlicno :) Samo jos jednom, da budem siguran, ti tvrdis da u slucaju blokade institucija BiH, Srbija i Hrvatska ce finansijski podrzati svoje istomisljenike (da ne kazem narode) u BiH?

Samo provjeravam, jer moze biti da sam negdje pogrijesio...
vivaldi

#2972 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:Hahaha, odlicno Samo jos jednom, da budem siguran, ti tvrdis da u slucaju blokade institucija BiH, Srbija i Hrvatska ce finansijski podrzati svoje istomisljenike (da ne kazem narode) u BiH?Samo provjeravam, jer moze biti da sam negdje pogrijesio...
da, i ne istomisljenike, vec narode, jer ako nisi sam do sada zakljucio covica su podrzavali podjednako i milanovic (sdp) i plenkovic tj. svi hdz-ovi, bas kao i bandic i ostali derivati, pa do ovog nekog novog junose petrova sto je neki dan trazio da se komsic u hrvatsoj proglasi nepozeljnim, bas kao sto se i dodik grlio podjednako i sa tadicem i sa vucicem iako su pomenuta dvojica ljuti politicki protivnici.
GandalfSivi

#2973 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by GandalfSivi »

vivaldi wrote:
GandalfSivi wrote:Hahaha, odlicno Samo jos jednom, da budem siguran, ti tvrdis da u slucaju blokade institucija BiH, Srbija i Hrvatska ce finansijski podrzati svoje istomisljenike (da ne kazem narode) u BiH?Samo provjeravam, jer moze biti da sam negdje pogrijesio...
da, i ne istomisljenike, vec narode, jer ako nisi sam do sada zakljucio covica su podrzavali podjednako i milanovic (sdp) i plenkovic tj. svi hdz-ovi, bas kao i bandic i ostali derivati, pa do ovog nekog novog junose petrova sto je neki dan trazio da se komsic u hrvatsoj proglasi nepozeljnim, bas kao sto se i dodik grlio podjednako i sa tadicem i sa vucicem iako su pomenuta dvojica ljuti politicki protivnici.
Hajde odlicno, u tom slucaju prihvatam kritiku od tebe da pisem gluposti, jer imamo totalno razlicite poglede na svijet...

Nadam se da nikada necemo morati vidjeti ko je u pravu...
vivaldi

#2974 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:jer imamo totalno razlicite poglede na svijet...
ne,ne,ne..ovdje se ne radi o razlicitim pogledima na svijet vec o podacima oko onih budzeta sto si spomenuo jer je ta vrsta brojeva nesto sto znam u po dana u po noci, i to ne danas vec bar 10-15 godina unazad.

bilo mi je drago, pola 3 na ovoj nasoj polulopti pa mozemo sutra vece nastaviti
vivaldi

#2975 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:Nadam se da nikada necemo morati vidjeti ko je u pravu...
ovo ne vidjeh, oko ovoga se slazemo 100%, zapravo meni je daleko veci interes da do toga ne dodje jer ja sam ipak ovdje
Post Reply