REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
ultima_palabra

#2951 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by ultima_palabra »

Hafis wrote:U ovom ekonomskom, moralnom, sociološkom i svake druge moguće vrste sunovratu, dobro dođu stvari kao što su referendumi, pa onda proslave nekakvih praznika za koje se svakog živo jebe, revizije unaprijed izgubljenih presuda, budući bojkoti sjednica paslamenta, opstrukcije i prateće medijsko prepucavanje....A još se i izbori primiču kada će sve doći u stadij kulminacije.
Pa gdje to ima?? Nigdje.
Heh. I onda kažu hajd' u Njemačku. Taman posla. Pa ne bi čovjek dao ove uživancije za ne znam kakvav standard. U Njemačkoj - šuti, radi i zaradi, i svaki božji dan tako isto. Monotonija mrtva. A ovdje, uvijek nešto novo :), brže prođe vrijeme.
Zaboravio si nove entitete, federalizacije, apelacije Ustavnom sudu zbog sastava Doma naroda... ili su društveno korisne radnje?
Trebam te

#2952 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Trebam te »

arzuhal wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:
Ludzak wrote:Bošnjaci hoće izgleda još jedan šamar od majke Europe. Kako ne mogu shvatiti da nikada Srbiju optužiti neće.
Ja lično ne očekujem da osude Srbiju. Moja očekivanja su sljedeća:

1. Pokazati zube i da se ne bojimo sukoba (već postignuto)
2. Po mogućnosti dobiti presudu da je genocid bio ne samo u Srebrenici već još barem u Prijedoru a po mogućnosti i cijeloj BiH

A jasno da Srbija neće biti osuđena zbog interesa velikih sila koje isto tako prave dar mar po tuđim zemljama.
I ja mislim nešto slično (ne mislim i ne očekujem da će Srbija biti osuđena da je direktno učestvovala u planiranju i izvršenju ganocida), slično očekujem i nadam se (i mislim da i sastavljači aplikacije idu na to):

- potvrditi još jednom da Srbija jeste imala itekako udjela u ratnim zbivanjima u BiH (a za tu stvar imamo više dokaza nego nikad prije), podvući to kao činjenicu;
- (eventualno) dokazati da je genocid počinjen i u drugim mjestima u BiH (otkriće Tomašice i sl), a ako ne, potvrditi i ukazati na razornost zločina počinjenog od strane VRS-a i MUP-a RS, te organizaciji civilnih vlasti kojima je rukovodio SDS;
- svim time pokazati još više genocidne temelje Republike Srpske.

Zato se u Srbiji toliko ne sekiraju, a u RS-u poludiše. Znaju i oni šta će biti s tim i šta mogu očekivati...
Dobro receno, genocid treba stalno spominjati, ne usutkivati i laganini zataskati kao da se nikad nije desio, kako bi to srbi zeljeli. Nazalost, Srbi su pocinili genocid i stim trebaju zivjeti.

Ishod revizije za tuzbu nije bitan, koliko je bitno da se o tome prica i cuje u svim medijima svijeta...svi evropski mediji su pisali i vec pisu o tome!!!
biscanka2

#2953 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by biscanka2 »

_dreamer_ wrote:
arzuhal wrote:kontradiktorni, u istoj izjavi) kako je "došlo dotle da ONI brane institucije i Ustav BiH, pa šta kažete na to", kao Višković jučer, sami se bremedete i čude kako je sve ispalo, i slično.

Bošnjački zvaničnici i političari trebaju jasno da kažu i upute poruku srpskim političarima da ne misle kako je BiH samo srpska, da se ne pitaju samo oni u institucijama države, da ne može Mladen Ivanić slati pismo u MSP u Haagu, Crnadak naređivati ambasdorici samo kao srpski zvaničnik i sl. BiH je svih nas, svih njenih građana, pa i hercegovačkih Hrvata, ako ćemo baš u sitna crevca..

I da državu BiH moramo izgrađivati svi zajedno, zarad boljitka svih nas!
[/size]
:bih:
Sto se tice ovog podvucenog, zar ti zaista mislis da jedan srbin na ovo gleda istim ocima kao ti? Zar nije licemjerno reci da Ivanic radi neustavno tako sto bez dozvole druga dva clana predsjednistva salje pisma, a smatrati potpuno ispravnim i ustavnim to sto bakir (koji aktuelno cak nije ni predsjedavajuci) bez podrske druga dva clana predsjednistva ovlastava pravnog zastupnika da vrsi radnje u ime drzave?

Ja sam Bosnjak, da ne bude zabune, i nije mi cilj da provociram, ali hajmo malo bez navijackih naocala pricati i posmatrati situaciju.
Cinjenica je da ova revizija unosi nemir i ne mozemo mi reci da nije tako. Cinjenica je isto tako da se i srbi pozivaju na ustav, a do jucer su pishali po njemu kada su gurali svoje interese. Sta hocu da kazem: i srbi i bosnjaci gledaju interese svog naroda tj etnicke grupe, pa tek onda interese drzave i ostalih. Mozda smo mi bosnjaci zehru bolji, iskreniji, jer mi niti imamo rezervnu drzavu, niti imamo ambiciju nekome se prikopcati, ali ako neko smatra da je ovo sto je bakir uradio (na ovaj nacin) ispravno, taj zivi u zabludi.

Pravno se to moze pravdati i pakovati recimo na nacin da kazemo da je Softic kao pravni zastupnik drzave pred ICJ-jom duzan po pravnom kodeksu da radi najbolje u interesu drzave, a to ukljucuje bez dvojbe i obavezu da podnese zahtjev za reviziju ako postoji uporiste za istu (inace moze biti drzan odgovornim upravo od strane nalogodavca - drzave). No ako je jasno da dva naroda ocigledno ne simpatisu tu reviziju, ali to ne mogu da pretoce u naredbu predsjedistva - koja bi bila u skladu sa ustavom - gosp Softicu da odstupi od podnosenja revizije, onda cemo reci da je Softicev (i Bakirov) akt formalno u redu, ali ne predstavlja volju vecine ove drzave, nego volju jednog naroda u istoj...
Evo i ja sam bosnjakinja bRez navijackih naocala. :D
Ko god misli da je Bakir ovo svojom voljom napravio, vara se.
Narodu je dosta njegovog merhametluka i popustanja.
Kad pogledamo dvojku Dodik - Covic, majke mi, ja dobijem osjecaj udruzenja krscana protiv muslimana. :(
Njih bira takodjer taj napaceni narod ali njima se to ne zamjera nego muslimanima kad na Bakira dreknu.
Pa po dijaspori ovi hercgovci ( cast pojedincima), podji od Livna pa sve do onih hercegovacki brijegova,kad ih ko upita odakle su i gdje
se to nalazi,odgovor je Kroacijen ili Hrvatska . :cry:
Ovo podvuceno iz "Arzulahovog" posta - potpunao se slazem .
Drzavu treba izgradjivati a ne razvaljivati, kome se to ne svidja vrata su mu sirom otvorena. :)
Alfa_Ze

#2954 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Alfa_Ze »

Jel ''Scepo'' ziv ?? :? 8-)
On se sakrio u neku rupu i ceka razvoj situacije !!
I on smrad hoce da bude ''prvi kod Bosnjaka'' ?? e kukala nam majka !!
Trebam te

#2955 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Trebam te »

Doslo je vrijeme pokazati zube, jer klin se klinom izbija. Kako se hajka bila digla za objavu popisa. A znamo i sto jer bosnjaka je preko 50% i ako su malo smanjili brojke. I sta je bilo? Nista Dodo & Co klepnuli usima.

Dosta je merhameta, nasi ljudi borci koji su odbranili drzavu od zlocina, poceli se usutkivati da nesmiju reci da su se uopste i borili za nju.

Necu govoriti koja su sranja po Bosanskim Ambasadama u svijetu, po DKP-ovima, jer je Minsitarstvo pripalo Srbima. Samo da znate kako srbi tu hajducijaju i peru pare, jer ambasadori imaju odrijesene ruke kako i na koji nacin trositi novce, pa se stedi na svim aktivnostima vezanim za promoviranje drzave kako bi ambasador napunio privatni dzep, a troskovi se pravdaju sa racunima preko nekog lokalca koji je naravno nas/njegov...! Drzave Bosne tu uopste nema. :oops: :evil:

Hajmo ba dosat je vise, setnaj svima koji nece da zive u BH. :run: Neka idu, a isli bi oni ali nema nidje lakseg hljeba niti dzabalame kao u Bosni.

:bih:
bh.tornjak

#2956 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by bh.tornjak »

biscanka2 wrote:Evo i ja sam bosnjakinja bRez navijackih naocala. :D
Ko god misli da je Bakir ovo svojom voljom napravio, vara se.
Narodu je dosta njegovog merhametluka i popustanja.
Kad pogledamo dvojku Dodik - Covic, majke mi, ja dobijem osjecaj udruzenja krscana protiv muslimana. :(
Njih bira takodjer taj napaceni narod ali njima se to ne zamjera nego muslimanima kad na Bakira dreknu.
Pa po dijaspori ovi hercgovci ( cast pojedincima), podji od Livna pa sve do onih hercegovacki brijegova,kad ih ko upita odakle su i gdje
se to nalazi,odgovor je Kroacijen ili Hrvatska
. :cry:
Ovo podvuceno iz "Arzulahovog" posta - potpunao se slazem .
Drzavu treba izgradjivati a ne razvaljivati, kome se to ne svidja vrata su mu sirom otvorena. :)
istina ziva... :thumbup:

kaze zenska ja sam iz Tomislavgrada.
na pitanje gdje je to....mrtva hladna veli ...u Hrvatskoj.

sutim i gledam....a onda ustanem i pitam...
otkad je Duvno u Hrvatskoj ???
zanijemila,nije ocekivala (nije znala) da ce biti neko iz (sa) tih prostora.
onu facu nikad zaboraviti necu....ne zna sta da kaze...bla...bla...sva crvena...zamuckuje...znoj je oblio...
hahahhahhahaha
Trebam te

#2957 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Trebam te »

Alfa_Ze wrote:Jel ''Scepo'' ziv ?? :? 8-)
On se sakrio u neku rupu i ceka razvoj situacije !!
I on smrad hoce da bude ''prvi kod Bosnjaka'' ?? e kukala nam majka !!

Ovaj termin "Prvi u Bosnjaka" treba totalno zabraniti, to je takva glupost koriste pridjeve iz proslosti kao "prvak" :D Scepo smijesan!!! neka bude prvi na Prokletijama odake je i dosao. :run:

A uvesti termin "Prvi zajedno"
Hafis

#2958 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Hafis »

bh.tornjak wrote:
istina ziva... :thumbup:

kaze zenska ja sam iz Tomislavgrada.
na pitanje gdje je to....mrtva hladna veli ...u Hrvatskoj.

sutim i gledam....a onda ustanem i pitam...
otkad je Duvno u Hrvatskoj ???
zanijemila,nije ocekivala (nije znala) da ce biti neko iz (sa) tih prostora.
onu facu nikad zaboraviti necu....ne zna sta da kaze...bla...bla...sva crvena...zamuckuje...znoj je oblio...
hahahhahhahaha
Standardno. Bit će da ju je stid što je iz BiH
A usput ima CRO putovnicu.
To ti je kao onaj vic s vodovodom i kanalizacijom.
hizo ramidovic

#2959 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hizo ramidovic »

Подношењем ове ревизије тзв. бошњаци показали су како им, у ствари ,није стало до истине већ до остварења вековних снова о стварању калифата на простору ове тзв. државе. Више од 20 година српски и хрватски представници у заједничким институцијама овог тамног вилајета раде на напретку и јачању државе, али су опструкције исламиста и вехабија у овим институцијама толико јаке да је било какав напредак и договор немогућ. Понуђено им је ново територијално и уставно уређење, по којем би Хрвати добили свој ентитет на 35% територије а тзв. Бошњацима би остало солидних 15-так процената ове назовидржаве али су муслићи то одбили. Чак су и покушај договора око мирног разлаза и мирне поделе ове назовидржаве исламисти из европског Техерана глатко одбацили.
И о чему даље да се договара са њима? Како се договорити са фундаменталистима у чијим школама је алијина "Исламска декларација" обавезно штиво које сви морају прочитати?
Немојмо бити деца и заносити се...
Hafis

#2960 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote:Подношењем ове ревизије тзв. бошњаци показали су како им, у ствари ,није стало до истине већ до остварења вековних снова о стварању калифата на простору ове тзв. државе. Више од 20 година српски и хрватски представници у заједничким институцијама овог тамног вилајета раде на напретку и јачању државе, али су опструкције исламиста и вехабија у овим институцијама толико јаке да је било какав напредак и договор немогућ. Понуђено им је ново територијално и уставно уређење, по којем би Хрвати добили свој ентитет на 35% територије а тзв. Бошњацима би остало солидних 15-так процената ове назовидржаве али су муслићи то одбили. Чак су и покушај договора око мирног разлаза и мирне поделе ове назовидржаве исламисти из европског Техерана глатко одбацили.
И о чему даље да се договара са њима? Како се договорити са фундаменталистима у чијим школама је алијина "Исламска декларација" обавезно штиво које сви морају прочитати?
Немојмо бити деца и заносити се...
Mudar neki čovjek ovaj hizo. Svaka ti dala dabogda :thumbup:
edo_79

#2961 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by edo_79 »

Thorgerson wrote:Cuj dogovoriti.

1 - Sto se oni nisu s nama dogovorili da ne idu sa referendumom?
Sto se nisu dogovorili da radimo zajednicki popis?
2 - Sto hoce da ukinu sve sto ima prefiks 'bosanski'. Pa cak izmisljaju jezik bosnjackog naroda.

Jesi li ikada cuo od ijednog naseg politicara, da zeli da ukine srpski jezik.

Nema sa ovom krmadi dogovora. Ne budi naivan.

3 - I otkud ti znas da se nije pokusalo dogovoriti? Otkud znas da oni nisu pricali o tome?

1 - Misliš da se nisu dogovarali? Drug moj kad su pare u pitanju oni se sve dogovore ;-)

2 - Pa zato da bi se osjećali ''konstitutivnijim'' od ostalih, jer ako kažeš ''bosanski jezik'' onda se nezna jesi li veliki srbin, hrvat ili bošnjak u BiH.

3 - Eto ti znaš da jesu ....
BHCluster

#2962 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by BHCluster »

Mladićevi dnevnici koji su uvršteni u Haagu kao dokazni materijal protiv šestorice haških optuženika svjedoče u kojoj mjeri je Srbija upletena u monstruozne pohode koje je u Bosni i Hercegovini provodio general Ratko Mladić. Mladićevi dnevnici mogu predstavljati čvrst dokaz za reviziju presude BiH protiv Srbije, čije pokretanje je danas premijer Aleksandar Vučić kritikovao i ocijenio da je će odnose između dvije zemlje BiH i Srbije vratiti 25 godina unazad.

Donosimo dijelove Mladićevih dnevnika koji pružaju najuvjerljivije dokaze o koordinaciji na najvišem nivou između rukovodstva Vojske RS-a i vojnog, političkog i bezbjednosnog vrha Srbije u svim vojnim operacijama na teritoriji BiH.

“U OPSADI SARAJEVA ANGAŽOVATI VOJSKU JUGOSLAVIJE”

Slobodan Milošević pozvao je političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske na brifing 13. decembra 1993. godine u Beogradu. Sa srbijanske strane prisutni su bili i general Momčilo Perišić, načelnik Generalštaba VJ, Jovica Stanišić, načelnik DB-a Srbije, i Zoran Sokolović, savezni ministar MUP-a. Milošević je tražio da se detaljno razradi operacija opsade Sarajeva za koju je stavio na raspolaganje i snage Vojske Jugoslavije.

Odmah na početku sastanka Jovica Stanišić je kazao da je sastanak zakazan na inicijativu Srbije, prvenstveno kako bi se razmotrilo na koji način Srbija sve može pomoći Republici Srpskoj. Radovan Karadžić je odmah uzeo riječ:

“Ide se kraju konflikta. Ovo je za nas najpovoljniji trenutak za završetak rata. Držimo 75 odsto teritorije i kontrolišemo vitalne delove teritorije. Nismo realizovali nešto u dolini Neretve i izlaz na more što bi mogli da učinimo političkim putem. Mi moramo vratiti deo teritorija jer Međunarodna zajednica neće prihvatiti da 31 odsto Srba drži 75 odsto teritorije. Osmehuje nam se ujedinjenje sa Srbijom. Naši strategijski ciljevi su da se odvojimo od muslimana i Hrvata, da Drina ne bude granica, da ovladamo delom doline Neretve, takođe nam je bitan izlazak na more i da imamo svoj deo Sarajeva. Sarajevo je prioritet i ključ rata. U Sarajevu će pokušati da se razmahne islamska kultura. Važna nam je i dolina reke Prače. Važna je radi veze sa Srbijom. U Sarajevu moramo uzeti neke kote koje će obezbediti naš prodor. Posebno je važna Žuč, radi obezbeđenja kompleksa fabrika, a Rajlovac će biti kampus našeg univerziteta. Možemo biti prisiljeni da potpišemo mir. Mojmilo je takođe važna tačka za Sarajevo.”

Momčilo Perišić je iznio svoje viđenje kako jedinice Vojske Jugoslavije mogu pomoći u akciji osvajanja Sarajeva: “Trebamo tri brigade pozvati 35 dana ranije i gotove brigade su od 200 do 400 ljudi koji odslužuju vojni rok u decembru. Možemo vam pomoći u trofejnom oružju. Za sve tri vojske treba dati 3,5 milijardi dolara, a može se obezbediti 840 miliona dolara. Kako da motivišemo ljude sa ovog prostora, a vojne obveznike sa tog prostora koji su ovde dezerteri? Nemamo zakonskog uporišta da ih vraćamo tamo. Zadaci se nerealni i u kratkom roku, ne mogu se izvršiti...”

Milošević je presjekao Perišića: “Vojne obveznike tražite, mi ćemo vam ih policijom isporučiti.”

Momčilo Krajišnik se nadovezao: “Podjednako su nam važni Prača i Sarajevo. Dobro je provocirati desnu stranu Goražda jer je to za nas od strateškog značaja. Sada crtamo mapu u Sarajevu i oba su objekta veoma bitna. Vazduhopolovni zavod Orao u Rajlovacu košta tri milijarde dolara.

MILOŠEVIĆ: “BRDO ŽUČ KOD SARAJEVA MORA BITI NAŠE”

Slobodan Milošević je imao svoj plan: “Prvo bi trebalo realizovati ovo u dolini reke Prače. Treba dobro razraditi operaciju ‘Sarajevo’. Takođe treba neutralisati propagandu oko Sarajeva. Muslimane pustiti da pregaze Hrvate kod Viteza, Busovače, Gornjeg Vakufa, kao i Kiseljaka i Kreševa. General Perišić će dati sve što ne ugrožava borbenu gotovost jedinica ovde. Daću vam 500 tona goriva iz državnih rezervi za ovu operaciju. Ako može i 100 tona benzina.”

Mladić bilježi da je na sastanku odobreno 30 tenkova T-34, topova ZIS, granata za ZIS i B-1.

Jovica Stanišić, načelnik DB-a Srbije, Vojsci RS-a stavio je na raspolaganje svoje snage koje bi bile angažovane u akciji osvajanja Žuči. “Mi možemo izdvojiti 120 ljudi. Jednu specijalizovanu grupu za noćno dejstvo na distanci (90mm). Potrebno je da se formira zajednički štab (od naših predstavnika, Višegradske brigade) i da idu na deo položaja u reonu Renovica - Prača i na desnoj obali rijeke Drine. Naša borbena grupa je spremna sutra da krene...”

Na kraju sastanka je dogovoreno da MUP RS za akciju opsade Sarajeva angažuje 500 ljudi, MUP Srbije 300, Vojska Jugoslavije 200 vojnika i Stanišić 120 specijalaca opremljenih za borbu. Dvije nedjelje kasnije, 27. decembra, Mladić je ponovo došao u Beograd i održao sastanak sa Momčilom Perišićem, načelnikom Glavnog štaba Vojske Jugoslavije.

Perišić mu je saopštio da je Vrhovni savjet odbrane donio odluku da se svi vojni obveznici vrate u Republiku Srpsku i RSK. Perišić je procijenio da vojnih obveznika u Srbiji ima 19 hiljada i regruta oko 35 hiljada. Donijeta je odluka je da se prebace u Han Pijesak odakle će se raspoređivati u ratne jedinice.

“Vojska Jugoslavije će odrediti svoj sabirni centar i pozvati ih da dođu u VRS i VRSK. Ofanziva na Sarajevo mora da bude oštih razmera. Političari takođe moraju da donesu odluku za Sarajevo”, kazao je Perišić. Na kraju sastanka Perišić je istakao da su svi Mladićevi zahtjevi oko materijalnotehničkih sredstava riješeni i da je za operaciju “Sarajevo” odobreno osam aerosolnih bombi, lanser FAB i uniforme za vojne obveznike.

KUMOVI MLADIĆ I PERIŠIĆ SLAVE BOŽIĆ I DOGOVARAJU NOVE ZLOČINE

Božić 1994. godine general Mladić je proslavio u Beogradu sa svojim kumom Perišićem, o čemu svjedoče njegovi zapisi vođeni 6. i 7. januara. Perišić je Mladiću skrenuo pažnju da se “dobro čuva političara iz RS-a jer je nalazi pod njihovom lupom, ali da u Beogradu uživa veliki ugled“. Potom ga je uputio u detalje o kupovini nafte od Hrvata koje je Slobodan Milošević naručio za potrebe Mladićeve vojske i Vojske Jugoslavije.

“Pozdravio te Slobo. U ponedeljak, 10. januara 1994. godine, treba da prihvatiš nekog iz Hrvatske koji će doći u Sanski Most radi potpisa ugovora o isporuci nafte (po 20 000 tona benzina, nafte i mazuta) ili po 3.000 litara dnevno. Priorite će imati — VRSK, VRS i Srbija. Kupac je INA Sarajevo, a prodavac INA Mađarska. Isporuka je u Sanskom Mostu”.

MLADIĆEV KRAVAVI PIR U SREBRENICI

Na osnovu Mladićevih dnevnika reklo bih se da Ratko Mladić nije zabilježio ni jednu rečenicu tokom krvavog pira u Srebrenici. Poznavaoci prilika međutim smatraju da je dnevnik vodio i u tom periodu, ali da su ti dijelovi istrgani ili skriveni na nekom drugom mjestu. Naime, dok ostali Mladićevi dnevnici imaju od 200 do 400 strana, u dnevniku koji je vođen tokom Mladićevog krvavog pohoda na Srebrenicu ima svega devet strana.

Tri dana nakon pokolja koje je izveo u Srebrenici, Mladić bilježi da se u Beogradu susreo sa Slobodanom Miloševićem i Carlom Bildtom, te francuskim generalom Bertrandom de La Presleom. Milošević je, bilježi Mladić, objasnio stanje oko Srebrenice. Na sastanku je prihvaćeno da Međunarodni komitet Crvenog krsta pristupi razmjeni zarobljenika; da se odobri UNHCR-u i konvojima da snabdijevaju stanovništvo; da se da ekskluzivno pravo policiji UN-a da bude u Srebrenici i Žepi i da se omogući povratak svih “koji hoće na svoja mjesta”. Takođe da se odobre konvoji za snabdijevanje Sarajeva iz pravca Kiseljaka uz uobičajenu proceduru - uz najavu, kontrolu i pratnju. Bildt je već na tom sastanku imao saznanja da je u Bratuncu zarobljen veliki broj muškaraca Bošnjaka. Bildt je Mladiću ležerno kazao: “Mora nešto da se postigne preko vikenda ili ćemo se naći u teškoćama. Potrebno je da se u Srebrenici oslobode dečaci i mladići koji su odvedeni u Bratunac.” Bildt je insistirao da pripadnici Vojske RS-a oslobode holandske vojnike.

“Da im oslobodimo najmanje 48 ili 86 vojnika Holanđana koji su kod nas i da Srebrenica i Žepa budu demilitarizovane“, bilježi Mladić. Sutradan, Mladić je Dobanovcima ponovo imao susret sa Slobodanom Miloševićem i predstavnicima UN-a. Prisutni su bili Karl Bildt, general Bertrand de la Presle i britanski general Rupert Smith. Na odvojenom sastanku sa generalima, Mladić je de La Presleu saopštio da je njegov zahtjev za oslobađanje 48 Holanđana riješen.

De La Presle je tražio potpun pristup Međunarodnog crvenog krsta svim zarobljenicima, nakon kojeg će biti podnesen izvještaj međunarodnoj zajednici. Također je tražio da UNHCR u Srebrenicu i Žepu donese hranu, ćebad i lijekove. General Rupert Smith je međutim bio konkretniji. Mladić bilježi da je general Smith imao informacije da se prema stanovništvu Srebrenice i Žepe postupalo necivilizirano i da postoje “informacije o zvjerstvima, pokoljima i silovanjima u ovom gradu“. Smith je Mladiću zaprijetio: “Ukoliko se napadnu snage UN-a na putu ili kampu, upotrijebiću silu!“

Zanimljivo da Mladić u dnevnicima svoju akciju u Srebrenici ne pominje niti godinu dana ranije. Tek se iz zapisa vođenih u aprilu 1994. godine može naslutiti koje su bile njegove namjere. Naime, odajući priznanje Vojsci RS-a za uspješno izvedenu akciju “Zvijezda“, Ratko Mladić, pod datumom 23. 04. ‘94., na sastanku Vrhovne komande kaže da “Turci ne predstavljaju veću niti organizovanu vojnu snagu u enklavama Goražde, Žepa i Srebrenica čije neutralisanje u narednom periodu moramo realizovati političkim, ekonomsko-državnim i po potrebi vojno-policijskim merama“.

Iz dnevnika ne doznajemo šta se dešavalo od jula do septembra 1995. godine. Prvi slijedeći zapis Mladić pravi 18. septembra 1995. godine kada se na Vojnomedinskoj akademiji (VMA) susreo sa Draganom Radenovićem, general-majorom Kozačko-balkanskog korpusa. Radenović je Mladiću nudio najsavremeniji model raketa koji bi bile upotrijebljene na položaje u BiH koje su držali Bošnjaci.

KARADŽIĆ I MLADIĆ STRAHUJU ZBOG VIDEO SNIMAKA IZ SREBRENICE

Radovan Karadžić će se 22. marta 1996. godine sresti sa Mladićem i nagovijestiti mu da postoji mogućnost da Haški tribunal dobije dvije video kasete na kojima su snimljeni zločini u Srebrenici kojima je rukovodio Ratko Mladić uz svesrdnu pomoć Beograda. Karadžić će otkriti i da je u selu Pilica, po njegovoj direktivi, došlo do izmještanja masovne grobnice u kojoj je bilo preko hiljadu ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice. Leševi Bošnjaka su prekopani s ciljem zametanja tragova tadašnjem državnom sekretaru SAD-a Madeleine Albright koja je došla da posjeti grobnicu.

“Pripremljen je bio veliki šou za Olbrajtovu, ona je očekivala da će u Pilici naći 1.200 muslimanskih leševa, a oni si našli nekih pet leševa. Doći će Dragiša Milić i prikazati kasetu o njenom boravku. Videćemo je. Sinoć je bio Fića (Dragan Fićo Filipović, viši inspektor DB-a Srbije koji je jedno vrijeme rukovodio Crvenim beretkama u BiH, op.a.) i on kaže da bi ona dvojica prodali priču u Srebrenici Haškom tribunalu. Ako bi se to desilo, morali bi da formiramo... da naredimo da sve spiskove o zločinima nad Srbima treba objediniti i ostalo što raspolaže Služba bezbednosti. Ako oni prošire kampanju o Srebrenici, onda bi formirali zajedničku komisiju (jednu iz civilne bezbednosti, jednu iz vojne i dvije iz UN-a) koja bi istražila ubistvo svakog pojedinca. Mi smo se sastali (Koljević, Biljana ..) i zaključili da je najbolje da se formira paritetna komisija koja bi realno ispitala sve pogibije i ubistva oko Srebrenice.“
:izet:
GeeTnT

#2963 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by GeeTnT »

..da mozda nekome nesto nije jasno?
edo_79

#2964 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by edo_79 »

Biene Maya wrote:Procitajte blog slobodana vaskovica (namjerno malim slovima)! Da je djikan to sam znala, ali sa svojim bljuvotinama u zadnje vrijeme, prevazisao je sve djikane!
Počitaj cijeli blog ... u nekim stavkama se slažem s njegovim mišljenjem jer stoji ... evo ti par primjera...

4.
Izetbegović se poziva na 2002. godinu i tadašnje imenovanje Sakiba Softića za agenta. Imenovalo ga je Predsjedništvo BiH preglasavanjem Živka Radišića, koji nije pokrenuo veto.
Zbog čega to Radišić nije učinio, nikada nije razjašnjeno; Možda je, jednostavno, smatrao opravdanim da proces, koji se tada vodio, ide svojim tokom, ali je ključna stvar da je o procesu i agentu u njemu odlučeno u Predsjedništvu, a ne izvan njega.
Isto je trebalo učiniti i u slučaju revizije.

Kako bi se ko od aktuelnih članova tog tijela izjasnio je u domenu pretpostavki, ali je notorna činjenica da je Izetbegović izbjegao instituciju.
Pretpostavke su nevalidne za izazvanu krizu, činjenice itekako jesu i činjenice su protiv Izetbegovića.

6.
Svojim postupkom Izetbegović je ojačao samo ultraradikalne snage u BiH, na svim stranama, i dao im mogućnost da ponište svaki napredak BiH.
To uopšte nije zanemarljiva činjenica, kao što nije zanemarljivo da je najboljeg “sagovornika” za ovaj akt našao u Miloradu Dodiku, koji je objeručke prihvatio njegovu akciju, videći u njoj slamku političkog spasa za sebe.

7.
Dodik je jedini srpski političar koji je Izetbegovićev postupak raširio na sve Bošnjake (ističući posebno riječ muslimani) i okarakterisao ga kao “akt mržnje Bošnjaka prema Srbima uopšte”. To jednostavno nije tačno; Dodik to zna, ali njemu odgovara da mržnja bude na dnevnom redu kao jedina “opipljiva činjenica”, ne bi li došlo do potpunog kraha institucija BiH, nakon toga i izazivanja incidenata/nasilja, koje bi njega ponovo politički uspravilo

8.
Nijedan drugi srpski političar nije krizu okarakterisao na Dodikov način; Ivanić je jeste u jednom trenutku proširio i na SDA, ali se povukao sa takvim nastupom.

11.
Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić su i sazvali sastanak sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem kako bi javnosti i Zapadu stavili do znanja da neće da učestvuju u Izetbegovićevoj krizi, niti u unutrašnjim raspravama u BiH. Još su podvukli da "Srbi neće preduzimati ništa što bi značilo urušavanje Bosne i Hercegovine".
To je najteži politički udarac koji je Izetbegović dosad dobio, uz stav Evropske Unije, koja je za reviziju zatražila dogovor institucija BiH. Na tom tragu je i stav SAD-a.

12.
Jasno je nakon beogradskog sastanka i da Dodik nema podršku Srbije za svoje radikalne stavove o BiH (“Ovo je krah pomirenja i povjerenja u BiH. Propali su planovi međunarodne zajednice, jer je ovim povjerenje ugašeno”), jer su stavovi Nikolića i Vučića potpuno suprotni njegovim i o tome bi trebalo da povedu računa stranke tzv. Saveza za promjene, koje čine vlast na nivou BiH, posebno tokom najavljene sjednice parlamenta Republike Srpske.

14.
Ključ cijele priče i izlazak iz krize je da se sve vrati u institucije i u njima odluči šta i kako sa revizijom. Vremena ima.

Ako ćeš već čovjeka pljuvatim barem pročitaj sve do kraja, skontaj se pa vidi jel pljuje ili govori istinu koja boli .... :bih: :bih: :bih:
bh.tornjak

#2965 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by bh.tornjak »

...i...uspijevaju li srbi da odbrane BiH i Ustav BiH....il su nemocni pred nasrtajima povampirenih Bosnjaka koji bi najradije da BiH nema...
GeeTnT

#2966 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by GeeTnT »

bh.tornjak wrote:...i...uspijevaju li srbi da odbrane BiH i Ustav BiH....il su nemocni pred nasrtajima povampirenih Bosnjaka koji bi najradije da BiH nema...
..boba im fali....ili, fali im boba..
channel10

#2967 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by channel10 »

Eno prekinuta sjednica. Povukli nozeve jedan na drugog :D . Zakazane dvije odvojene press konferancije. Ivanic prvi izlazi na scenu (14h), pa onda kirBA u 14:45h.
edo_79

#2968 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by edo_79 »

bh.tornjak wrote:...i...uspijevaju li srbi da odbrane BiH i Ustav BiH....il su nemocni pred nasrtajima povampirenih Bosnjaka koji bi najradije da BiH nema...
sve su to moj jarane ista govna ... i jedni i drugi i treći i peti .... samo NAROD ispašta radi svoje plitkosti, neobrazovanosti i lakovjernosti
edo_79

#2969 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by edo_79 »

channel10 wrote:Eno prekinuta sjednica. Povukli nozeve jedan na drugog :D . Zakazane dvije odvojene press konferancije. Ivanic prvi izlazi na scenu (14h), pa onda kirBA u 14:45h.
Nisu se mogli postić konsenzus oko jelovnika: Begova čorba, Karađorđeva šnicla i šta za desert? :lol: :lol: :lol: :lol:
GeeTnT

#2970 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by GeeTnT »

edo_79 wrote:
sve su to moj jarane ista govna ... i jedni i drugi i treći i peti .... samo NAROD ispašta radi svoje plitkosti, neobrazovanosti i lakovjernosti
...znas li za onaj vic kad je uciteljica ubjedjivala Mujicu da su ljudi nastali od majmuna, pa joj Mujica ogovorio sa: "Uciteljice, mozda ste ti i tvoj babo nastali od majmuna, a moj babo i ja nismo garant"....
..tako cu i ja tebi kao Mujica da kazem da moj narod ne nosi hipoteku genocidasa niti zlocinaca, pa te molim da nas ne trpas u isti kos sa drugima...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2971 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Truba »

podržavam sve u okviru zakona

medjutim ako bude provala ili padne to u nedostatku dokaza

trebaju "letjeti glave"
svi redom harakiri
Tomahawk11
Globalni moderator

#2972 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

Black swan wrote:podržavam sve u okviru zakona

medjutim ako bude provala ili padne to u nedostatku dokaza

trebaju "letjeti glave"
svi redom harakiri
Velike su sanse da padne. Ozbiljno.
Jedino sto polazem nadu iz razloga sto su ukljuceni stranci u ovaj tim.
Druga stvar, bice prpa drugoj strani, jer se odluka o odobrenju revizije/odbacivanju iste ocekuje u naredne dvije godine :-)
mario001

#2973 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by mario001 »

edo_79 wrote:
Nisu isti, postoje oni koji nisu u jednog gradu ubili preko 2000 djece
bh.tornjak

#2974 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by bh.tornjak »

GeeTnT wrote:
..boba im fali....ili, fali im boba..

jbg...ni srbi nisu sto su nekad bili...
prije je bilo puno `rabrije...
napuste se institucije....i kazu...nabijemo sve na quratz...i za dva sata su barikade na cestama...

sad se ufatili nekakvog zakona...nekakvog ustava...

da Bog sacuva i sakloni... :-) :-) :-)
channel10

#2975 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by channel10 »

Evo Becirevic na N1 pokazuje sluzbeni list RS od prije neke 4 godine u kojem pise da narodna skupstina RS trazi od Suda u Hagu i UN da izvrse reviziju svih presuda koje su donesene na istom :-) :D

A sad se kao eto bude protiv pokretanja ove revizije :lol:

Evo live press konferencija iz predsjednistva na N1. Bakir se nije htio izjasniti povodom revizije i napustio sastanak. Nakon njega i Covic isto uradio.
Post Reply