US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

prog321

#2951 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by prog321 »

Da ponovimo,

Ekonomija nema nista sa ovim izborima :lol:
dezurni_ucenik

#2952 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dezurni_ucenik »

Connaisseur Karlin wrote:
dezurni_ucenik wrote:Zalosno u kom pravcu ide ovaj svijet i za koga su spremni glasati. Jebeno ce biti imigrant i crnac u Americi u buducem periodu. Predvidjam i neku novu Rosu Parks. Mozda biti mizantrop i nije tako lose (kad vidim na sta je vecina spremna).
joj koje pretjerivanje :lol: u americni nije nikad bilo dobro biti crnac :)

Pogotovo sad nece biti. Ko kad su predsjednika na vlast doveli likovi ko iz American History X.

Nesto ovako

:oops:
detroit-mercy

#2953 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Pa sta ljude u Americi mori ? Zasto nije to naveo ?
Jefferson je po meni losiji u procjeni od Jeza. A njega je tesko premasiti. :-D
dosta stvari, politicki establishment kome se vise ne vjeruje kod jedne grupe glasaca (bezidejnost istog)
zal za proslim boljim vremenima kod druge grupe glasaca
stalno ponavljanje da izbore u Americi odlucuju Latino, emigrant, Afroamerikanci kurci/palci, sto je donekle mobiliziralo jedan dio bijele populacije.
Ne smije se zaboraviti da Trumpovi glasaci nisu jednobrazni, ima tu svakakvog sarenila.
It_is_a_Leclerc

#2954 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by It_is_a_Leclerc »

detroit-mercy wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Nemojte samo zaboraviti da su i Hitlera izabrali jer je imao jako dopadljiv ekonomski program. I zato što je bio rasist, također.
Kod tebe je svaki post neka drama na desetu :mrgreen: .
A ne znam...

Osebujni kandidat vrlo neugledne vanjštine koji ruši stereotipe dosad viđenog u politici, koji na svojim okupljanjima promoviše nasilje, ismijava ljude, naziva ih imenima, obećava da će zemlju ponovno učiniti velikom, da će vratiti oduzeto, spriječiti dolaske ovih i onih u zemlju, koji obećava brda i doline, radna mjesta, tvornice, rudnike, kakav je bio Hitler, isto je svojevremeno izazivao podsmijeh. Umiralo mu od smijeha sve što je imalo čime da se smije.
Connaisseur Karlin

#2955 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Connaisseur Karlin »

dale cooper wrote:
dale cooper wrote:Nema šta, sa Donaldom neće biti dosadno. :mrgreen: Nadam se da će se demokrati dozvati
pameti u ove četiri godine jer su sad apsolutno poraženi i marginalizirani kao i dosta drugih
nazovi ljevičarskih stranaka širom svijeta. Moraju promjeniti ovaj elitistički i samodopadljivi
pristup ljudima, promjeniti viđenje da su filijala raznih interesnih sfera i lobija multinacionalnih
konglomerata i pozabaviti se problemima običnih građana i štititi ono što je njihov interes.
pa nisu oni tipicna ljevicarska stranka :) tako nesto ne postoji u SAD,a mnogi grijese jer misle da republikanci ne mogu imati libelrane ideje :)
Nisu naravno, ali su nešto najbliže toj definiciji. Mnogo bliže od republikanaca u svakom slučaju.
Ja ih sve dozivljavam kao konzerve :kiss: davno je liberalan pristup u americkoj politici imao znacajnu ulogu :)
prog321

#2956 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote:
dosta stvari, politicki establishment kome se vise ne vjeruje kod jedne grupe glasaca (bezidejnost istog)
stalno ponavljanje da izbore u Americi odlucuju Latino, emigrant, Afroamerikanci kurci/palci, sto je donekle mobiliziralo jedan dio bijele populacije.
Ne smije se zaboraviti da Trumpovi glasaci nisu jednobrazni, ima tu svakakvog sarenila.
Izvini drug, ali tvoj opis mi je onako sivkast, namazan ofrlje :-D
Politicki establisment je svako ko se bavi politikom. Zasto bi Trump bio bolji od Hilary po tom pitanju ?
Zal za proslim boljim vremenima ? Hoces reci da nije vise onako dobro ?
Ako nije, zasto onda ekonomija ne igra ulogu u vasim izborima gore ? :-D
palermo

#2957 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by palermo »

melisina melasa wrote:Po nekim komentarima rekao bi covjek da ja amerika nigerija, a bosna svajcarska pa nas boli da ne kazem sta ko ce tamo biti predsjednik. Bosna visi o koncu i normalno je da zavisi od medjusobnog odnosa velikih sila (usa, eu, rusija), a ovim izborima se taj odnos moze (mozda i ne mora, vidjecemo) promjeniti. Cak mi je vrlo vjerovatno da pored baltickih zemalja bih zemlja koja jedina objektivno i moze naj.... i mozda tu stvarno i ova lista zemalja i zavrsi.
Prosto iritira ta prica tipa "mi smo svakako u belaju, ne moze nam biti gore". Uvijek moze gore.
Podsjeti me sve ovo na apatiju polovine 80-tih. Nista nam nije valjalo, kriza, inflacija, devalvacija dinara, redukcije struje, nema kafe, nema cokolada, nema banana. A onda su dosle 90-te i...
Lijepo rečeno. Za BiH bi kontinuitet američke politike bio od iznimne važnosti. Ovako,ulazimo u doba prilične neizvjesnosti.
Al l eto, važno je da je Hillary dobila po nekoj stvari......država je očito opet u drugom planu...
dale cooper

#2958 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dale cooper »

dale cooper wrote: Nisu naravno, ali su nešto najbliže toj definiciji. Mnogo bliže od republikanaca u svakom slučaju.
Ja ih sve dozivljavam kao konzerve :kiss: davno je liberalan pristup u americkoj politici imao znacajnu ulogu :)
Demokratama bi sada malo trebalo onog Rooseveltovog duha i povratak vrijednostima koje su nekada gajili.
Gojeni H

#2959 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Gojeni H »

dale cooper wrote:Dobro je rekao onaj reper Killer Mike, koji je bio aktivni supporter Sandersa, komentarišući rezultate:
People who look like all the people on this panel–black, brown, and all types of hues in between.
I think that we have been used by a party to the liberal side that once enacted, and once in office,
has not enacted policy that was reflective of stuff that would bring our communities up, so I think poor people got angry,
and I think that there just happen to be, by this country, more poor angry white people.
U tome je poenta, da je radnička blue collar klasa osjetila da je ostavljena na cjedilu od strane demokrata,
gluhi na njihove potrebe i probleme. A mahom je to, kao što Killer Mike kaže, bijela bijeda koja radi
neke mizerne low wages poslove. I u svoj toj svojoj bijedi svi su im krivi, a Trump je vješto to iskoristio
kao ventil za sve njihove frustracije. Demokrate su tu ispustile loptu totalno, zanemarivši tako jednu čitavu
populaciju.
Kada sam to prije nekoliko dana rekao, jedan forumski analiticar predjsednickih izbora je rekao da je ta populacija zanemarljiva i da ne moze uticati na izbore. :roll:
dale cooper

#2960 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dale cooper »

Gojeni H wrote:
dale cooper wrote:Dobro je rekao onaj reper Killer Mike, koji je bio aktivni supporter Sandersa, komentarišući rezultate:
People who look like all the people on this panel–black, brown, and all types of hues in between.
I think that we have been used by a party to the liberal side that once enacted, and once in office,
has not enacted policy that was reflective of stuff that would bring our communities up, so I think poor people got angry,
and I think that there just happen to be, by this country, more poor angry white people.
U tome je poenta, da je radnička blue collar klasa osjetila da je ostavljena na cjedilu od strane demokrata,
gluhi na njihove potrebe i probleme. A mahom je to, kao što Killer Mike kaže, bijela bijeda koja radi
neke mizerne low wages poslove. I u svoj toj svojoj bijedi svi su im krivi, a Trump je vješto to iskoristio
kao ventil za sve njihove frustracije. Demokrate su tu ispustile loptu totalno, zanemarivši tako jednu čitavu
populaciju.
Kada sam to prije nekoliko dana rekao, jedan forumski analiticar predjsednickih izbora je rekao da je ta populacija zanemarljiva i da ne moze uticati na izbore. :roll:
Oh boy, was he wrong. :roll:
mousstapha

#2961 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by mousstapha »

It_is_a_Leclerc wrote:
detroit-mercy wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Nemojte samo zaboraviti da su i Hitlera izabrali jer je imao jako dopadljiv ekonomski program. I zato što je bio rasist, također.
Kod tebe je svaki post neka drama na desetu :mrgreen: .
A ne znam...

Osebujni kandidat vrlo neugledne vanjštine koji ruši stereotipe dosad viđenog u politici, koji na svojim okupljanjima promoviše nasilje, ismijava ljude, naziva ih imenima, obećava da će zemlju ponovno učiniti velikom, da će vratiti oduzeto, spriječiti dolaske ovih i onih u zemlju, koji obećava brda i doline, radna mjesta, tvornice, rudnike, kakav je bio Hitler, isto je svojevremeno izazivao podsmijeh. Umiralo mu od smijeha sve što je imalo čime da se smije.
A Hitler je napravio pokret i izgradio stranku koja mu je pomogla da sprovodi svoje ideje. Politički kontekst kod Trumpa je bitno drugačiji, a ni država nije na koljenima kao što je Njemačka bila.
It_is_a_Leclerc

#2962 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Jedno pitanje za forumske podržavaoce Trumpa - da li ste svjesni da ste, ako ste muslimani, za 90 % Trumpovih glasača u SAD-u per se sigurnosni problem, trebalo bi vas nadzirati i prisluškivati, a u slučaju da se posumnja da imate neke informacije o SAD-u, i mučiti u ilegalnim zatvorima dok ne kažete šta ? Mislim, dijelite simpatije sa takvim ljudima, pa me interesuje kakav je osjećaj.

Ja, naprimjer, ne mogu navijati nikako za Srbiju, jer znam da bar 80 % njihovih navijača ima loše mišljenje o mom narodu. Kako vama polazi za rukom ?
MensurM

#2963 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by MensurM »

It_is_a_Leclerc wrote:
MensurM wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Palm Beach 25 % prebrojano ?

Hmm..
Trebal ti aparata?
Treba za hlađenje šampanjca.

:lol:
Jesu te to skinuli s aparata?
detroit-mercy

#2964 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote:
Izvini drug, ali tvoj opis mi je onako sivkast, namazan ofrlje :-D
Politicki establisment je svako ko se bavi politikom. Zasto bi Trump bio bolji od Hilary po tom pitanju ? On nije politicar, poceo se baviti time prije godinu ipo. Nije neko ko je od svoje dvadesete u politici.
Zal za proslim boljim vremenima ? Hoces reci da nije vise onako dobro ?
Vec sam pisao o tome, fakultetlijama je dobro, najvise su pogodjeni radnici koji osjete globalizaciju na svojoj kozi. Pogledaj drzave koje su tradicionalne demokratske i koje su se okrenule Trampu ovaj izborni ciklus.
Ako nije, zasto onda ekonomija ne igra ulogu u vasim izborima gore ? :-D
Ekonomija igra ulogu, ali je tu jos masa faktora pored ekonomije. Malo je tesko razumjeti onima koji ne zive u USA.
Connaisseur Karlin

#2965 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

It_is_a_Leclerc wrote:Jedno pitanje za forumske podržavaoce Trumpa - da li ste svjesni da ste, ako ste muslimani, za 90 % Trumpovih glasača u SAD-u per se sigurnosni problem, trebalo bi vas nadzirati i prisluškivati, a u slučaju da se posumnja da imate neke informacije o SAD-u, i mučiti u ilegalnim zatvorima dok ne kažete šta ? Mislim, dijelite simpatije sa takvim ljudima, pa me interesuje kakav je osjećaj.

Ja, naprimjer, ne mogu navijati nikako za Srbiju, jer znam da bar 80 % njihovih navijača ima loše mišljenje o mom narodu. Kako vama polazi za rukom ?
ne podrzavam Trampa,lai opet dizes paniku : Bush je jedanko bio protiv muslimana :)
Connaisseur Karlin

#2966 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

dale cooper wrote:
dale cooper wrote: Nisu naravno, ali su nešto najbliže toj definiciji. Mnogo bliže od republikanaca u svakom slučaju.
Demokratama bi sada malo trebalo onog Rooseveltovog duha i povratak vrijednostima koje su nekada gajili.
da,ali i neophodno znanje o globalnoj ekonomiji :)
It_is_a_Leclerc

#2967 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

It_is_a_Leclerc wrote:Jedno pitanje za forumske podržavaoce Trumpa - da li ste svjesni da ste, ako ste muslimani, za 90 % Trumpovih glasača u SAD-u per se sigurnosni problem, trebalo bi vas nadzirati i prisluškivati, a u slučaju da se posumnja da imate neke informacije o SAD-u, i mučiti u ilegalnim zatvorima dok ne kažete šta ? Mislim, dijelite simpatije sa takvim ljudima, pa me interesuje kakav je osjećaj.

ne podrzavam Trampa,lai opet dizes paniku : Bush je jedanko bio protiv muslimana :)
Ne sporim.
Zanima ne stav prosječnog Bošnjaka, hajmo reći - muslimana, koji kaže - "E baš super, nek' je pobijedio". Mislim, ono - koji je rezon ? Podržavaš lika koji je smrtno ozbiljan izjavio da bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2968 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Velkoski »

Demokratama bi bilo najbolje da se popuste nebitnih tema za svakodnevni život i da odjebu pjevaljke od sebe :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#2969 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

It_is_a_Leclerc wrote:
Ne sporim.
Zanima ne stav prosječnog Bošnjaka, hajmo reći - muslimana, koji kaže - "E baš super, nek' je pobijedio". Mislim, ono - koji je rezon ? Podržavaš lika koji je smrtno ozbiljan izjavio da bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD.
ja ne znam koliko je Bosanjaka u SDA lglasalo za Trampa :D vjerovatno jako malo :)

Klintonica isto misli o muslimanima kao Bush ili Tramp,ali nije reklal javno,a njen rasizam je vec ispilvao na povrsinu

mislim da je Obama jedini predsjenik koji nema nista protiv msulimana
detroit-mercy

#2970 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

Tvoj problem je sto na sve stvari gledas iz vizure Bosnjaka kontra Srba pa se tako i izbori u Americi gledaju iz vizure ko ce kome suknuti, Bosnjaci Srbima ili Srbi Bosnjacima.
Trump nije dobio izbore na muslimanskom pitanju ali nekome ko je zakovan u BH matricu izglda da se i izbori u USA dobijau na tom pitanju.
U principu, ako ukazujes sto je Trump pobijedio a Clinton izgubio ti si apriori Trumpov glasac :-). Clintonova je izgubila jer nije ni trebala biti izabrana ispred demokrata, da podjemo od toga, da onda idemo ka aroganciji profesionalne politicarke koja misli da je stvorena da vodi Ameriku. HIlary nije ponudila nista, stoga nije ni dobila ove izbore, na stranu da bi iole sposobnij kandidat demokrata sa makar malo zivosti/vizije pomeo Trumpa. I na kraju, dans je business as usual, znaci niti je svijet nestao niti se je sta radikalno promijenilo. Cetiri godine od danas, pricati ce se druga prica i vrtiti analize lijevo i desno.
bubi_mama

#2971 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by bubi_mama »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ne sporim.
ja ne znam koliko je Bosanjaka u SDA lglasalo za Trampa :D vjerovatno jako malo :)

Klintonica isto misli o muslimanima kao Bush ili Tramp,ali nije reklal javno,a njen rasizam je vec ispilvao na povrsinu

I to zbog babine mu familije :mrgreen: da amidza ne zahatari...
animals

#2972 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by animals »

Ne razumijem koliko se kritizira taj covjek, a jos nije ni poceo mandat..
Nista nije napravio jos..
gori je Erdogan od njega, pa ne cujem ovolike kritike..
Sto bi on bio protiv Bosnjaka, ne razumijem..
Connaisseur Karlin

#2973 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

bubi_mama wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Ne sporim.

I to zbog babine mu familije :mrgreen: da amidza ne zahatari...
razumljivo,ali opet nije igrao politicke igre protiv muslimana kako bi dokazao mrziteljima msulimana da razmislja kao oni :D
LSD

#2974 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by LSD »

animals wrote:Ne razumijem koliko se kritizira taj covjek, a jos nije ni poceo mandat..
Cuj Erdogan gori :facepalm: puuu jbt

covjek najbolji predsjednik na dunjaluku i šire, ustanite i uzmite abdest kad izgovarate njegovo časno ime i prezime...živio nam Recep Tayyip :thumbup:
detroit-mercy

#2975 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

animals wrote:Ne razumijem koliko se kritizira taj covjek, a jos nije ni poceo mandat..
Zato sto su ko Srbi za njega :-) .
Post Reply