Huawei telefoni

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
vojopd

#2951 Re: Huawei telefoni

Post by vojopd »

DanteX wrote:Je li dobra ideja da sutra kupim Huawei P30, prošle sedmice sam ga "rezervisao" u Eronetu i eto, mislio sam ga sutra kupiti. Čitao sam i istraživao sam, ali ništa konkretno, samo zabrana ne važi za trenutne modele kao i dalje se može navodno koristiti gmail, youtube, chrome i slično :roll:
Ma ne vrijedi to tih para, nit ces dobiti upgrade softvera niti ista. Dzabe bacas pare, bice ih po oglasima za dz. Sacekaj malo.
славянин

#2952 Re: Huawei telefoni

Post by славянин »

TESLA_EDISON wrote:Jao što volim što sam pametan. Kažem vam ja, ova odluka o zabrani nema veze sa špijunažom već isključivo sa padom profita Apple-u. Elon Musk također kuka kako mu je mali (profit) i tata Trump odmah napada evropsku auto industriju, lafo prijetnja po nacionalne interese SAD-a.

http://ba.n1info.com/Auto/a345569/EU-ne ... a-SAD.html

Nakon Huawei-a, zabrana uvoza i poslovanja slijedi i za Volkswagen, Mercedes, Volvo, Peugeot,... jer ugoržavaji nacionalne interese SAD-a (mali profit kod derišta Muska).

Šta imamo na kraju? Niti jedna zemlja neće smjeti uvesti EU, japanski, korejski,... automobil jer im SAD prijeti sankcijama. Njemačka i ostale zemlje će morati prestati proizvoditi automobile inače eto sankcija, prekida isporuke nafte, itd....Na kraju moći ćemo kupiti samo Teslu ili Forda pa cijenama koje oni odrede a sigurno ne ispod 1 mil. $ po vozilu. I tata Trump je mejkovao Ameriku great again.

Ameri imaju dolar, nuklearke, prijetnje, NSA, CIA i mogu raditi šta žele. Samo se čudim kako ranije nisu ovo napravili.
A odluka nema veze sa telefonima uopste nego sa onim sto obezbjedjuje telefonima mrezu tj infrastrukturom. Jer pogodi sta, onaj ko ti opremi sve sisteme za mobilnu mrezu onda veoma lako moze i da se bavi spijunazom podataka koji se prenose preko iste..

Primjer vec vidjen:

Image
Image
denimb

#2953 Re: Huawei telefoni

Post by denimb »

TESLA_EDISON wrote:Jao što volim što sam pametan. Kažem vam ja, ova odluka o zabrani nema veze sa špijunažom već isključivo sa padom profita Apple-u. Elon Musk također kuka kako mu je mali (profit) i tata Trump odmah napada evropsku auto industriju, lafo prijetnja po nacionalne interese SAD-a.

Nakon Huawei-a, zabrana uvoza i poslovanja slijedi i za Volkswagen, Mercedes, Volvo, Peugeot,... jer ugoržavaji nacionalne interese SAD-a (mali profit kod derišta Muska).

Šta imamo na kraju? Niti jedna zemlja neće smjeti uvesti EU, japanski, korejski,... automobil jer im SAD prijeti sankcijama. Njemačka i ostale zemlje će morati prestati proizvoditi automobile inače eto sankcija, prekida isporuke nafte, itd....Na kraju moći ćemo kupiti samo Teslu ili Forda pa cijenama koje oni odrede a sigurno ne ispod 1 mil. $ po vozilu. I tata Trump je mejkovao Ameriku great again.

Ameri imaju dolar, nuklearke, prijetnje, NSA, CIA i mogu raditi šta žele. Samo se čudim kako ranije nisu ovo napravili.
Pa nije bas sve tako crno ili bijelo na tom trzistu...ipak se radi o telekomunikacijskoj opremi, a u upravi Huaweia sjede clanovi komunisticke partije.
Kad dodas na to da je jos devedesetih godina Huawei dobio ugovor za izgradnju prve nacionalne telekomunikacijske mreže za Narodnu oslobodilačku vojsku...svasta tu u pozadini ima.

Nije ovo uopce borba zle Amerike sa dobrom Kinom...u ovoj prici ne zna se ko je gori, a najvise ce da izgube obicni potrosaci.
Tesla Edison

#2954 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

To i govorim. Kina je zlo, nema tu sumnje, kao i Indija, Iran,... ali nije tu stvar samo tih zemalja. Evo i EU mu je sada prijetnja i to autoindustrija.

Fazon je što ne postoje nezavisne države, svi smo mi građani SAD-a i svi mi živimo u SAD-u samo nam to još niko službeno nije rekao. Kako SAD kaže tako će i biti bilo gdje u svijetu. Oni mogu sve zemlje svijeta ekonomski uništiti za 7 dana ako im je ćejf. To je problem. Nema SAD više suparnika kako se raspao istočni blok a i tome su kumovali da se raspadne. Sad rade šta žele i kako žele i niko im se ne može niti smije suprostaviti.

E to je suština problema a to je pozadina svega ovoga. A za Kinu kao Kinu mi se fućka, realno, što se mene tiče, neka im roknu atomsku, briga me.
Point.

#2955 Re: Huawei telefoni

Post by Point. »

славянин wrote:

A odluka nema veze sa telefonima uopste nego sa onim sto obezbjedjuje telefonima mrezu tj infrastrukturom. Jer pogodi sta, onaj ko ti opremi sve sisteme za mobilnu mrezu onda veoma lako moze i da se bavi spijunazom podataka koji se prenose preko iste..

Primjer vec vidjen:

Image
Image
Scenario već viđen na primjeru Iraka. Tadašnja američka vlast, željana i odlučna da popuni Bushov seljački ego je lagala čitavom svijetu u live prenosu sa slikama i svim o velikim, razornim i po svijet opasnom nepostojećem Saddamovom oružju za masovno uništenje.

Tako i ovoj sadašnjoj američkoj vladi na čijem čelu sjedi veći tupan od Busha ne vjerujem ni sekunde..
arnes_king

#2956 Re: Huawei telefoni

Post by arnes_king »

soha96 wrote:Kupio xx telefona u univerzalnom i znam jos nekoliko ljudi sto redovno kupuju tamo nikad problem nismo imali. Koliko se se*e svako malo po internetu o Univerzalnom reklo bi se da cigle u kutijama prodaju.
To sto ste imali srece pa vam se nisu kvarili telefoni ke druga stvar.

Uzmi procitaj garantni list pa ce ti biti jasno, bilo sta da se desi, a desava se cesto, donji si.
diablobih

#2957 Re: Huawei telefoni

Post by diablobih »

Elon Musk nema veze sa amerikom, nije njen drzavljanin, i bas SAD boli briga za njim i njegovom kompanijom.

Ovo je itekako imalo veze sa Huawei kompanijom i samo njom.
Tesla Edison

#2958 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

arnes_king wrote:
soha96 wrote:Kupio xx telefona u univerzalnom i znam jos nekoliko ljudi sto redovno kupuju tamo nikad problem nismo imali. Koliko se se*e svako malo po internetu o Univerzalnom reklo bi se da cigle u kutijama prodaju.
To sto ste imali srece pa vam se nisu kvarili telefoni ke druga stvar.

Uzmi procitaj garantni list pa ce ti biti jasno, bilo sta da se desi, a desava se cesto, donji si.
To ti je prodavnica gdje njihovo "stručno" osoblje kaže da ne treba instalirati bilo kakve aplikacije jer telefon najbolje radi sa njegovim fabričkim aplikacijama. Koje su to "fabričke" aplikacije koje je fabrika određenog telefona napravila, naravno da ne znaju jer ne postoje. Sve aplikacije koje dolaze uz android je napravio Google a ne "fabrika".
Također, vraćanje telefona na fabričke postavke kao i OTA update smatraju povredom uslova garancije.

Imaju oni još hejbet bisera ali ne mogu sad svi naumpasti.
Tesla Edison

#2959 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

diablobih wrote:Elon Musk nema veze sa amerikom, nije njen drzavljanin, i bas SAD boli briga za njim i njegovom kompanijom.

Ovo je itekako imalo veze sa Huawei kompanijom i samo njom.
Ima itekako. Firme su mu registrovane u SAD-u. Ni Satya Nadella nije amerikanac već Indijac pa je CEO američke firme Microsoft.

Misliš da se slučajno ponovno aktivirala priča o ugoržavanju nacionalne sigurnosti SAD-a od strane autoindustrije EU odmah nakon Muskove kuknjave kako je neto prihod od 2.7 milijardi $ premali za opstanak kompanije? Kako da ne.

Eto Golf ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a :-)

Ugrožava jedino njihov kapital i profit kao što je i Huawei ugrozio profit i kapital Apple-a i Cisco-a.
diablobih

#2960 Re: Huawei telefoni

Post by diablobih »

U pravu si oko Elon Muska vjerovatno.

I dalje nisi u pravu oko Huawei kompanije. Nije to do neke konkurencije, vise je do stvarne prijetnje drzavi. Nije ovo ista situacija kao sa ZTE, ovo je razlicito.
Tesla Edison

#2961 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

diablobih wrote:U pravu si oko Elon Muska vjerovatno.

I dalje nisi u pravu oko Huawei kompanije. Nije to do neke konkurencije, vise je do stvarne prijetnje drzavi. Nije ovo ista situacija kao sa ZTE, ovo je razlicito.
Može biti a i ne mora.

Nakon nepostojećeg oružja u Iraku, nepoštivanja međunarodnih ugovora sa Iranom, duplom politikom spram Saudije, Amerikancima ne vjerujem niti jednu jedinu riječ. Sve što kažu, obično je dijametralno suprotno od istine. Ako su rekli da je Huawei sigurnosna prijetnja, onda sigurno to nije razlog. Kao da ih je Dobrica Ćosić osnovao a ne George Washington. Samo lažu.
denimb

#2962 Re: Huawei telefoni

Post by denimb »

TESLA_EDISON wrote:

Može biti a i ne mora.

Nakon nepostojećeg oružja u Iraku, nepoštivanja međunarodnih ugovora sa Iranom, duplom politikom spram Saudije, Amerikancima ne vjerujem niti jednu jedinu riječ. Sve što kažu, obično je dijametralno suprotno od istine. Ako su rekli da je Huawei sigurnosna prijetnja, onda sigurno to nije razlog. Kao da ih je Dobrica Ćosić osnovao a ne George Washington. Samo lažu.
Pazi druze ono sto ti promice u cijeloj toj prici je da je firmu Huawei osnovao bivši zamjenik komadanta inženjerske organizacije Narodne oslobodilačke vojske Kine.

Bukvalno tu firmu vodi komunisticka partija Kine.
Napisao sam vec gore, da jos od devedesetih suradjuju sa vojskom.
Od osnivanja obrnutim inzinjeringom stranih tehnologija pokusavali su stici zapad, i sada kada su ih stigli naravno da predstavljaju prijetnju po SAD koje nastoje da se odrze kao vodeca svjetska sila.
I to veze nikakve sa ajfonom nema, stvar je jednostavna, ko ima svoju telekomunikacijsku opremu instaliranu u vecini drzava ima takodjer i informacijsku, ekonomsku, vojnu prednost...

Niko nikome ne moze garantovati sigurnost sto se toga tice, sve dok se ne osnuje svijetsko vijece koje bi nadgledalo telekomunikacije, instalacije, i sigurnosne protokole...do tad se pita onaj ko je dominantan.
muha_sa

#2963 Re: Huawei telefoni

Post by muha_sa »

da hoce bogdoM ukinut mobitele skroz na skroz :D

više bi se raja družila--u kafani bi pricali a ne buljili svak u svoj mobitel :-)

na sastanak sa djevojkom il momkom bi se dolazilo i jedno drugo išcekivalo i nadalo se da ce na vrijeme doci a ako zakasni malo bi se okolo prohodalo i virkalo imali je/ga :D

u vožnji aVta bi se na vožnju koncetrisalo a ne jel ti poruka došla na koju moraš u vožnji odgovorit :-)

djeca bi po parkovima lopte igrali a ne na kojekakvim igricama--eno ih šutaju na mobitelu bolje neg Mesi i Ronaldo a daš mu loptu da je šutne ne zna jadan šta ce sa nje :lol:

ima toga još, al mi mrsko sabah zorom tipkat :D
Benjo34

#2964 Re: Huawei telefoni

Post by Benjo34 »

Zabrana je "privremeno podignuta" kako jutros čitam, i u narednih 90 dana updejti će dolaziti nesmetano nakon toga će se preispitati odluka. Nije jednostavno igrača velikog kao Huawei izbaciti sa tržišta bez da se ne nanese direktan uderac i elektronskoj industriji SAD jer Huawei zauzima velik dio tržišta
nosara

#2965 Re: Huawei telefoni

Post by nosara »

Jedina temeljita istraga EU komisije koja je analizirala sigurnosne prijetnje mrezne opreme koja se koristi u EU pronasla je ih je nekoliko, sve su bile ugradjene u americkoj opremi, konkretno CISCO ruterima, nijedna u komponentama HUAWEI-a.

Covjek objasnio...

skafiskafsnjak

#2966 Re: Huawei telefoni

Post by skafiskafsnjak »

Dobili 90 dana odgode...

Bice na kraju, tresla se gora , rodio se mis.
Gray

#2967 Re: Huawei telefoni

Post by Gray »

Baš mi se kupuje P30 Pro, ali me malo pokolebala ova vijest, ali ipak mi se kupuje :D.
Benjo34

#2968 Re: Huawei telefoni

Post by Benjo34 »

Gray wrote:Baš mi se kupuje P30 Pro, ali me malo pokolebala ova vijest, ali ipak mi se kupuje :D.
Ma uzmi slobodno, ban je vec "odgođen" prevelik je to igrač da bi ga tek tako ugušili bez ogromnih posljedica po same američke proizvođače
beni-bu-man

#2969 Re: Huawei telefoni

Post by beni-bu-man »

Gray wrote:Baš mi se kupuje P30 Pro, ali me malo pokolebala ova vijest, ali ipak mi se kupuje :D.
Kupi neces se pokajati
Cossack

#2970 Re: Huawei telefoni

Post by Cossack »

Evo ga nov već milja i po u "hitnoj" prodaji 8-)

https://www.olx.ba/artikal/33713687/hua ... ro-aurora/
skafiskafsnjak

#2971 Re: Huawei telefoni

Post by skafiskafsnjak »

Je suis Huawei :D
Point.

#2972 Re: Huawei telefoni

Post by Point. »

Sad ću namjerno uzeti P30 kao znak podrške. Nek se jebe i Trump i njegova vlada.
Grean

#2973 Re: Huawei telefoni

Post by Grean »

Bez youtube-a su mrtvi ako im to nekako blokiraju. Sve u redu drugi operativni, stvar navike ali aplikacije su biti ili nebiti.
diablobih

#2974 Re: Huawei telefoni

Post by diablobih »

TESLA_EDISON wrote:

Može biti a i ne mora.

Pa ljudi su hapseni zbog spijuniranja, u Kanadi, onda im izasli mailovi kako su se inflirtirali u t-mobile da ukradu robota Tappya. Banovani vec prije uredjaji (ne mobiteli doduse) u Australiji, ali to se ne spominje jelde.

Huawei nije nevin, a SAD uz pomoc toga ce ih sahraniti, ali kao sto se kaze "sam pao, sam se ubio"
refffko

#2975 Re: Huawei telefoni

Post by refffko »

Ja prelomio. Danas narucen Huawei P30 od BH telekoma :)
Post Reply