mudrac2 wrote:a sa kime onda da se šprdamo?
Evo jedne skladbe za njega
mudrac2 wrote:a sa kime onda da se šprdamo?
Kikibombona wrote: Pa dragi Palermo, vidis li kako se tema zove?![]()
Ne citam cesto politicke teme, zapravo citam vrlo vrlo rijetko, u povremenim naletima mazohizma, ali sam do sada xy puta procitao komentare nadobudnih likova koji potenciraju rat. Vec smo se sprdali sa 'napadom na Vojkovice', mnogi zagovaraju da je rat jedino rijesenje za 'bosansku zavrzlamu', mnogi konstantno ponavljaju 'kako smo jaki a oni slabi', mnogi pisu kako se 'nadaju da nece biti osvete nad civilima', mnogi pisu gdje RS treba presjeci itd itd itd itd... Takvih komentara je more, ne samo na ovoj temi.
I Srbi su isto tako govorili da mnogobrojne izjave devedesetih nisu bile prijetnja ratom vec upozorenje da se sprijece djelovanja koja vode do rata. Ko ne vidim slicnost u agresivnoj srpskoj politici i retorici mnogih forumasa, taj je pristrasan ili potpuno slijep. Na srecu, bosnjacka/bosanska politika jos uvijek nije na tom fonu i to je u konacnici najvaznije. Ko zna ko su i kakvi su forumasi sto direktno ili inidirektno pozivaju na rat...
Ama, Palermo, nismo mi sila da bi mogli prijetiti. Mislis da mozes otici Amerima sa stavom, 'ako ih ne zaustavite bice rata'. Ne mozes jarane! Oni dobro znaju ko smo, sta smo i za sta smo sposobni. Nekom agresivnom retorikom i ulitmatumima ih mozes samo okrenuti protiv sebe, a onda si potpuno najebao. Vidi pod Haris Silajdzic. Njegova agresivna politika je deeebeeeeeloooooooooo kostala 'probosanske snage' i ojacala Dodika. Mi trebamo biti svjesni da smo mali krpelj. Ovdje mnogi mijesaju defetizam sa realnoscu. Realnost je da smo slabi. Budite sigurni da zapad moze BEZ IKAKVE MUKE centralizovati ili podijeliti BiH. Imaju bezbroj mehanizama i aduta da sa nama rade sto im volja.
Probosanske snage se trebaju uvlaciti u guzove Amerima, Zidovima, Anglosaksoncima... kao sto su se uvukli kosovski Albanci. Dakle, uvjeravati Rusiju da su Srbi ruski igrac, iako to oni vec znaju, te da su Bosnjaci spremni ucniti bilo sta da zaustave jacanje ruskog uticaja u BiH. Uvjeriti zapad da su za NATO i EU, da su odani partner za svaku akciju koju isti pokrenu. Ako treba napraviti simulaciju Kipa slobode u BiH.... Sve u svemu, sadaka i potpuno vazalstvo. To ne ukljucuje solidarisanje sa Palestinom i gazenje izraelske zastave. E to je lobi za koji smo sposobni. Prijetnja ratom to sigurno nije. Mogu nam se samo uvaliti od smijeha i reci 'budale, ne pomisljate na bilo kakav rat'. Evropa je u belaju sa Grckom, ne treba im kriza u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Madjarskoj, Sloveniji itd... Od rata u BiH nema nikakve koristi. Sve sto se moze uraditi u ratu moze i u miru!
Ma sigurno neki tvrde ali kriju od tebepemanapemani wrote:Čovječe samo dokazuješ ono o čemu pričam. Bošnjaci me zabunom svrstavaju u one koji nemaju pozitivno mišljenje o Aliji (nemam ni sam baš pretjerano pozitivno mišljenje) i Armiji RBiH, a opet ne osjećam tzv. majorizaciju na svojoj koži. Znam barem sto Hrvata i niko ne tvrdi da ga majoriziraju. Mislim da je 100 dobar uzorak na ukupan broj Hrvata u Sarajevu.volta dzontra wrote:@pemanapemani
Ovo za Srbe banaliziras ali ne da mi se objasnjavati.
Sto se tice tvoj stava o toleranciji nezahvalno je polemizirati na osnovu osobnih primjera. Tko sam ja da ti kazem da tebi nije super. U svakodnevnim kontaktima i ja Bosnjake dozivljavam kao tolerantne. Mogu pretpostavljati da na bilo koji nacin ne mozes biti majoriziran jer dijelis stavove s vecinskom bosnjacko-bosanskom politikom dok vecina onih s kojima te zabunom mijesaju ima drukcije stavove o Aliji, Armiji, Ratu itd
volta dzontra wrote:Ma sigurno neki tvrde ali kriju od tebepemanapemani wrote:Čovječe samo dokazuješ ono o čemu pričam. Bošnjaci me zabunom svrstavaju u one koji nemaju pozitivno mišljenje o Aliji (nemam ni sam baš pretjerano pozitivno mišljenje) i Armiji RBiH, a opet ne osjećam tzv. majorizaciju na svojoj koži. Znam barem sto Hrvata i niko ne tvrdi da ga majoriziraju. Mislim da je 100 dobar uzorak na ukupan broj Hrvata u Sarajevu.volta dzontra wrote:@pemanapemani
Sto se tice tvoj stava o toleranciji nezahvalno je polemizirati na osnovu osobnih primjera. Tko sam ja da ti kazem da tebi nije super. U svakodnevnim kontaktima i ja Bosnjake dozivljavam kao tolerantne. Mogu pretpostavljati da na bilo koji nacin ne mozes biti majoriziran jer dijelis stavove s vecinskom bosnjacko-bosanskom politikom dok vecina onih s kojima te zabunom mijesaju ima drukcije stavove o Aliji, Armiji, Ratu itdod sto Hrvata koji ja znam 95 od sto smatra Platoformu krsenjem politickih prava, Komsicev izbor hinjskom podvalom itd....
Pa zar ti još nisi skontao razliku između bosanskog Hrvata i Hercegovca? i Šuškovu politiku iz 92´?pemanapemani wrote:Jedno pitanje za @Džontra i @Hafisa.
Zašto toliki, u najmanju ruku, respekt prema Srbima, a odbojnost prema Bošnjacima?
Zaista mi je glupo i nadasve apsurdno izjašnjavati se, samo, moram reći da govorim iz perspektive Bosanca katoličkog porijekla koji čitav život (skoro 33 g.) živi u Sarajevu.
Velika većina moje obitelji su bosanski Hrvati. Tu moju "perspektivu" Bosanca poznaje određen broj ljudi sa kojima svakodnevno kontaktiram. Svi ostali me u ogromnoj većini smatraju Hrvatom.
Znači, na svojoj koži osjećam kako je živjeti u većinski bošnjačkoj sredini, a dobro sam osjetio kako je živjeti u većinski srpskoj sredini. Komparirajući ove dvije sredine, bošnjačku i srpsku, ne mogu od stida progovarati o manjkavostima i problemima u većinski bošnjačkoj sredini u uporedbi sa segregacijskim sistemom u većinski srpskoj sredini.
Nažalost, potvrđuju me fakti. To je na kraju statistika Biskupske konferencije potvrdila, Hrvati su bukvalno etnički očišćeni i poniženi u svakom smislu, na teritoriju manjeg entiteta.
Napisao sam, možeš i nemoraš vjerovati.volta dzontra wrote:Ma sigurno neki tvrde ali kriju od tebepemanapemani wrote:Čovječe samo dokazuješ ono o čemu pričam. Bošnjaci me zabunom svrstavaju u one koji nemaju pozitivno mišljenje o Aliji (nemam ni sam baš pretjerano pozitivno mišljenje) i Armiji RBiH, a opet ne osjećam tzv. majorizaciju na svojoj koži. Znam barem sto Hrvata i niko ne tvrdi da ga majoriziraju. Mislim da je 100 dobar uzorak na ukupan broj Hrvata u Sarajevu.volta dzontra wrote:@pemanapemani
Sto se tice tvoj stava o toleranciji nezahvalno je polemizirati na osnovu osobnih primjera. Tko sam ja da ti kazem da tebi nije super. U svakodnevnim kontaktima i ja Bosnjake dozivljavam kao tolerantne. Mogu pretpostavljati da na bilo koji nacin ne mozes biti majoriziran jer dijelis stavove s vecinskom bosnjacko-bosanskom politikom dok vecina onih s kojima te zabunom mijesaju ima drukcije stavove o Aliji, Armiji, Ratu itdod sto Hrvata koji ja znam 95 od sto smatra Platoformu krsenjem politickih prava, Komsicev izbor hinjskom podvalom itd....
nijemu lahko...dupla majorizacijamudrac2 wrote:a imamo i indicija da mu je zena muslimanka.dezurni_ucenik wrote:Sta se ba raspravljate sa hafisom, pa on se jos oporavlja od soka izazvanog dolaskom Pape u - Sarajevo a ne u Listicu.
Pa, niste se ni vi proslavili izborom.dezurni_ucenik wrote: Komsicev izbor vam je hinjska podvala, znaci Covic je po vama idealni predstavnik majoriziranih. On vam dodje kao Neo u Matrixu, chosen one jelTe
Kojeg Bosanskog Hrvata? Cavare, Bradare, Lovrinovica??? Aj bola ohanite s tim culahijamaGeneral_Jackson wrote:Pa zar ti još nisi skontao razliku između bosanskog Hrvata i Hercegovca? i Šuškovu politiku iz 92´?pemanapemani wrote:Jedno pitanje za @Džontra i @Hafisa.
Zašto toliki, u najmanju ruku, respekt prema Srbima, a odbojnost prema Bošnjacima?
Zaista mi je glupo i nadasve apsurdno izjašnjavati se, samo, moram reći da govorim iz perspektive Bosanca katoličkog porijekla koji čitav život (skoro 33 g.) živi u Sarajevu.
Velika većina moje obitelji su bosanski Hrvati. Tu moju "perspektivu" Bosanca poznaje određen broj ljudi sa kojima svakodnevno kontaktiram. Svi ostali me u ogromnoj većini smatraju Hrvatom.
Znači, na svojoj koži osjećam kako je živjeti u većinski bošnjačkoj sredini, a dobro sam osjetio kako je živjeti u većinski srpskoj sredini. Komparirajući ove dvije sredine, bošnjačku i srpsku, ne mogu od stida progovarati o manjkavostima i problemima u većinski bošnjačkoj sredini u uporedbi sa segregacijskim sistemom u većinski srpskoj sredini.
Nažalost, potvrđuju me fakti. To je na kraju statistika Biskupske konferencije potvrdila, Hrvati su bukvalno etnički očišćeni i poniženi u svakom smislu, na teritoriju manjeg entiteta.
Hafis wrote:Pa, niste se ni vi proslavili izborom.dezurni_ucenik wrote: Komsicev izbor vam je hinjska podvala, znaci Covic je po vama idealni predstavnik majoriziranih. On vam dodje kao Neo u Matrixu, chosen one jelTe
Mi barem promijenimo, a vi vazda iz jedne obitelji...vego ima li Bake muške djece? Šteta je tradiciju prekidati.
"Pa u Bosni nema Hrvata, to su katolici, u Hercegovini su Hrvati " Gojko Šušakvolta dzontra wrote: Kojeg Bosanskog Hrvata? Cavare, Bradare, Lovrinovica??? Aj bola ohanite s tim culahijama
Ma ja, ti si za Antu Markovića glasao.dezurni_ucenik wrote:Hafis wrote:Pa, niste se ni vi proslavili izborom.dezurni_ucenik wrote: Komsicev izbor vam je hinjska podvala, znaci Covic je po vama idealni predstavnik majoriziranih. On vam dodje kao Neo u Matrixu, chosen one jelTe
Mi barem promijenimo, a vi vazda iz jedne obitelji...vego ima li Bake muške djece? Šteta je tradiciju prekidati.
Ne znam sto meni govoris za Baketa, kad nisam glasac te stranke niti cu biti. To sto je tebi izbor Covic, jebi ga, primi moje saucesce. Um ti nije jaca strana ocigledno.
Hafis wrote:Ma ja, ti si za Antu Markovića glasao.dezurni_ucenik wrote:Hafis wrote: Pa, niste se ni vi proslavili izborom.
Ne znam sto meni govoris za Baketa, kad nisam glasac te stranke niti cu biti. To sto je tebi izbor Covic, jebi ga, primi moje saucesce. Um ti nije jaca strana ocigledno.
Misliš na biffe Bosna u Tešnju?General_Jackson wrote:"Pa u Bosni nema Hrvata, to su katolici, u Hercegovini su Hrvati " Gojko Šušakvolta dzontra wrote: Kojeg Bosanskog Hrvata? Cavare, Bradare, Lovrinovica??? Aj bola ohanite s tim culahijama
Da ne zaboravim, bosanski se piše malim slovom i nisam Elvir Bolić, zamijenio si me s nekimvolta dzontra wrote:
Kojeg Bosanskog Hrvata? Cavare, Bradare, Lovrinovica??? Aj bola ohanite s tim culahijama
Šta tebi nije jasno?Hafis wrote:Misliš na biffe Bosna u Tešnju?General_Jackson wrote:"Pa u Bosni nema Hrvata, to su katolici, u Hercegovini su Hrvati " Gojko Šušakvolta dzontra wrote: Kojeg Bosanskog Hrvata? Cavare, Bradare, Lovrinovica??? Aj bola ohanite s tim culahijama
bole1st wrote:Citam ove stranice i ne kuzim o kakvom ratu se govori, da li bi FBiH objavila rat RS-u zato sto su odrzali referendum il kako?
Ne kazem da je nemoguce da dodje do novog rata, ali rat nije nesto sto ce da se desi samo od sebe. Zao mi je sto mnogima rushim snove, ali povod za rat je zadnji korak, a ne prvi, treba mnogo stvari da se poklopi da dodje do rata. To sto je povod lako naci ili fabrikovati svakako nije dovoljno da rat zapocne.
Jedan prigodan citat:
"War will never cease until babies begin to come into the world with larger cerebrums and smaller adrenal glands."
U realnom svijetu se nista ne desava samo od sebe. Ti mislis da @155_mm samo reche "automatski" i postade rat. I vidje @155_mm da bi dobro. To se tako ne desava, izuzev u bajkama za djecu i odrasle.155_mm wrote:bole1st wrote:Citam ove stranice i ne kuzim o kakvom ratu se govori, da li bi FBiH objavila rat RS-u zato sto su odrzali referendum il kako?
Ne kazem da je nemoguce da dodje do novog rata, ali rat nije nesto sto ce da se desi samo od sebe. Zao mi je sto mnogima rushim snove, ali povod za rat je zadnji korak, a ne prvi, treba mnogo stvari da se poklopi da dodje do rata. To sto je povod lako naci ili fabrikovati svakako nije dovoljno da rat zapocne.
Jedan prigodan citat:
"War will never cease until babies begin to come into the world with larger cerebrums and smaller adrenal glands."
u slucaju krsenja dejtonskog mirovnog sporazuma automatski prestaju da postoje i entiteti i distrikt. dako smo se valjda dogovorili u onom vojnom skladistu u dejton ohajo. tako da ne postoji ni teoretska sansa da pederacija objavi rat er esu. zao mi je ako sam nekima sjebo snove.
a za zapucati. pazi danas nije dovoljno nekom urezati 4c nozem na ledja da se zapuca. a sutra ko zna mozda i bude dovoljno.
madner wrote:Opet red zabijanja glave u pjesak u nadi da se nista ruzno nece desiti i suplje price da se ne moze/nece cak i ako bude.![]()
Rat je realna opcija, koja se moze desiti iz vise razloga. Trenutno imamo vise razloga da se rat desi nego da se izbjegne.
Sad će te proglasit za salonca ovi što Bosnu vide pet dana u godini na godišnjem odmoru. I tad kad je vide ponašaju se prema lokalnom stanovništvu kao da prema ljudima drugog reda, kao da su svu pamet pokupili i da sve mogu kupiti novcem zarađenim od pranja švedskih toaleta.Sarajbeg wrote:za koga da ratujem,da ratujem za nove izmetbegovice,lagumdzije ,silajdice ,ganice,amko komerce,hose komerce ,nihade imamovice i ostalu bagru i slicne njima koja danas uziva na muci i pljacki naroda ,profiterstvu .NIKAD
,nema toga ko bi me mogao odvesti na liniju ,prvom koji bi dosao silom urucio bi metak u celo.
Samo bi gledo da pobjegnem iz ovog jada i cemera ,jer ne zelim da ponavljam greske moga oca ,i stotina hiljada ljudi koji su za sta poginuli ,za veliko NISTA.Danas su obican fukara,gradjani treceg svjeta,sluze samo za placanje haraca .
Ko hoce neka izvoli ja NIKAD,moja ruka pusku nece uzeti ,samo kada bi doslo preblizu do opasnosti za porodicu,pa bi morao da ih sacuvama ,i to ako prije toga ne bi negdje uspio da ih izvucem i ja sa njima.