to su podaci za prošlu godinu, ove su već šesti, ali nebitno je na kojem su mjestu, bitno da nisu loši kao što ih vi pokušavate godinama ovdje predstaviti...isto tako, razdvoji od VW-a kamione, motore, dizajnerska studija i ostale usputne djelatnosti...a zna se što sam Porsche razdvojio od VW, jer ranije Porsche nije bio najveći dioničar VW-a...a partnerstvo je tu bilo godinama, mada je Porsche više stvari uradio za VW, nego obrnuto...tempuser wrote:
Osim sto opet namjerno malkice lagis (APP varijanta) - vidi citat sa zvanicne FCA stranice, jos kad razdvojis bagere, kamione, komponente za industriju, celik itd od autosporta i Ferrari od Fiata, kao sto si razdvoio Porsche od VW-a, bice sve puno jasnije.
Our businesses
Fiat Chrysler Automobiles (FCA), the seventh-largest automaker in the world, designs, engineers, manufactures and sells passenger cars, light commercial vehicles, components and production systems worldwide.
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#2951 Re: Automobilizam - All about
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2952 Re: Automobilizam - All about
sema911s wrote:Vlasnicka struktura vw I porschea ko skonta poklonim mu diplomu kojeg god pozeli bh fakulteta
Ma ko ce to znati. Bila je prica da ce Porsche preuzeti VW ili barem postati vecinski vlasnik,pa digla se neka frka i na kraju zavrsilo da su jedni drugima dali neki % vlasnistva tako da je to kao brak jednakih partnera.
- sema911s
#2954 Re: Automobilizam - All about
Ja bi uveo umjesto diplomskog to pitanje,.,,mali_milojica wrote:sema911s wrote:Vlasnicka struktura vw I porschea ko skonta poklonim mu diplomu kojeg god pozeli bh fakulteta![]()
Ma ko ce to znati. Bila je prica da ce Porsche preuzeti VW ili barem postati vecinski vlasnik,pa digla se neka frka i na kraju zavrsilo da su jedni drugima dali neki % vlasnistva tako da je to kao brak jednakih partnera.
Pokraina Baden ima veliki dio ucesca, ostalo Porsche je otkupljivao VW bar 5puta,, I VW njih bar 3-4puta,.,, al boli njih cuna stoji drzava iza njih I samo CE da ih tjera ka naprijed,.,,
-
tempuser
#2955 Re: Automobilizam - All about
Kad pocetnih vise decenija neaktivnosti svedes na 16 kalendarskih god brz titule uz kilometar elaborata onda je sve jasno a pogotovo ko se koprca.johntra wrote:Meni je i dalje 16 godina više od jedne decenije, a ti i dalje pokušavaj da se koprcaš...znači, u tih 16 godina VW, odnosno Audi, nije osvajao titule, a ni nešto bio previše aktivan ni u jednom zvučnijem sportu na međunarodnom nivou...tu ne ubrajam DTM, jer je tada to bio šampionat jedne države....nakon tadašnjeg svjetskog prvenstva u rallyju, prošlo je 16 godina otkad je Audi uzeo titulu u Le Mans seriji, odnosno današnjem WEC-u...šta je tu nejasno, života ti?tempuser wrote:
Napisao si da se VW aktivitirao u autosportu poslije vise decenija. Tacnim podacima (bez DTM-) sam ti pokazao da je od protekle 4 nepune decenije u 3 decenije (80-te, 2000-te, 2010-te) ne samo aktivno ucestvovao nego ostvajao titule (biti aktivan i osvajati tutule nije ista stvar), sto duple, sto u oba poretka, sto uzastopne, u raznim kategorijama. Ne znam fakat sta vise pokusavas da dokazes i pobijes?????
-
tempuser
#2956 Re: Automobilizam - All about
Ma ja kad te neko uhvati da prstima u tegli onda krece prica jel vise vjerujes meni ili svojim ocima, odnosno zvanicnoj stranici ili meni koji imam podatke za ovu godinu iako je tek juni, uz nezobilaznu kilometarski elaborat koji opet nista ne dokazuje!johntra wrote:to su podaci za prošlu godinu, ove su već šesti, ali nebitno je na kojem su mjestu, bitno da nisu loši kao što ih vi pokušavate godinama ovdje predstaviti...isto tako, razdvoji od VW-a kamione, motore, dizajnerska studija i ostale usputne djelatnosti...a zna se što sam Porsche razdvojio od VW, jer ranije Porsche nije bio najveći dioničar VW-a...a partnerstvo je tu bilo godinama, mada je Porsche više stvari uradio za VW, nego obrnuto...tempuser wrote:
Osim sto opet namjerno malkice lagis (APP varijanta) - vidi citat sa zvanicne FCA stranice, jos kad razdvojis bagere, kamione, komponente za industriju, celik itd od autosporta i Ferrari od Fiata, kao sto si razdvoio Porsche od VW-a, bice sve puno jasnije.
Our businesses
Fiat Chrysler Automobiles (FCA), the seventh-largest automaker in the world, designs, engineers, manufactures and sells passenger cars, light commercial vehicles, components and production systems worldwide.
- johntra
#2957 Re: Automobilizam - All about
Mene niko nije uhvatio u prstima u tegli, jer su sedmi po broju prodatih automobila, šesti po prihodima:tempuser wrote:
Ma ja kad te neko uhvati da prstima u tegli onda krece prica jel vise vjerujes meni ili svojim ocima, odnosno zvanicnoj stranici ili meni koji imam podatke za ovu godinu iako je tek juni, uz nezobilaznu kilometarski elaborat koji opet nista ne dokazuje!
http://www.statista.com/statistics/2329 ... worldwide/
Za prvi post, šesnaest godina su skoro dvije decenije...kako god, VW grupacija je, u poređenju sa ostalim proizvođačima automobila ili grupacijama, karanana u autosportu...jednostavan fakat, koji samo zaslijepljeni čovjek neće priznati, ali jasno mi je što ste takvi...
-
tempuser
#2958 Re: Automobilizam - All about
Ma ja, kad se prica o automobilima i autosportu onda obracunaj proizvodne trake, kamione i bagere, a nepune dvije decenije bez titule kao vise decenija bez aktivnosti! Williams je zadnju titulu osvoio 97, u odnosu na ostale je vec dugo karanana, al bi bilo smjesno napisati da je neaktivan u F1.
Last edited by tempuser on 18/06/2015 08:40, edited 1 time in total.
-
Pirija
#2959 Re: Automobilizam - All about
svako svog konja hvali...
-
tempuser
#2960 Re: Automobilizam - All about
Nema ovdje ko sta da hvali. Neko napise pausalnu i pri tome netacnu stvar, da ne ulazim da li namjerno ili iz neznanja, pa se protiv crno-na bijelo podataka i kalendara bori filozofijom i elaboratima koji nemaju veze s time.Pirija wrote:svako svog konja hvali...
-
Pirija
#2961 Re: Automobilizam - All about
dze ce ko sa porsche-om

- insomnia78
#2962 Re: Automobilizam - All about
Usraste temu
Jebo ga fauve
E'o dvije iz LM

Jebo ga fauve
E'o dvije iz LM

-
Lolobrigida
#2963 Re: Automobilizam - All about
http://www.olx.ba/artikal/17230601/hyun ... w-1-7crdi/
Ono kad svima nastojiš prodat pijačarsku priču. Tako ovaj i40 ima "STYLE BUSINESS ADVANTAGE KL " opremu
, a "kao nov je plaćen oko 85.000 KM", iako mu se kod nas cijene kataloški kreću od cca 47k - 54k KM.
Ono kad svima nastojiš prodat pijačarsku priču. Tako ovaj i40 ima "STYLE BUSINESS ADVANTAGE KL " opremu
-
lavic
#2964 Re: Automobilizam - All about
Kakva budala moras biti da za ovo das 85 000 KM, i onda jos trazis ovu cifru. Bojim se da se vjencao sa ovim "hundom".Lolobrigida wrote:http://www.olx.ba/artikal/17230601/hyun ... w-1-7crdi/
Ono kad svima nastojiš prodat pijačarsku priču. Tako ovaj i40 ima "STYLE BUSINESS ADVANTAGE KL " opremu![]()
, a "kao nov je plaćen oko 85.000 KM", iako mu se kod nas cijene kataloški kreću od cca 47k - 54k KM.
- madner
#2965 Re: Automobilizam - All about
Ovaj ako je placen vise od 60 000 treba dignut spomenik nekom u prodajnom salonu. 
- Ned071
#2966 Re: Automobilizam - All about
Američko istraživanje: Porše najkvalitetniji, Fijat najgori
Kvalitet automobila evropske, korejske i američke proizvodnje je toliko poboljšan u poslednjih nekoliko godina, da japanski proizvođači koji su dugo bili standard kvaliteta, imaju problema da održe korak.
Najnovije istraživanje kvaliteta vozila američke konsultantske kuće J.D. Pauer je takođe konstatovalo da, uprkos stalnim problemima sa sistemima automobila za zabavu i za povezivanje s mobilnim telefonima, kvalitet počinje da se poboljšava u celini. Po prvi put od 2012. godine, kupci su ove godine prijavili manje problema u novim automobilima u odnosu na prethodnu godinu.
Istraživanje za 2015. godinu je obuhvatilo više od 84.000 kupaca automobila u februaru i martu i utvrdilo da je Porše ponovo na vrhu po kvalitetu. KIA je skočila za pet mesta i zauzela drugo mesto na listi, a Hjundai je četvrti. Jaguar, na trećem mestu, i Infiniti zaokružuju prvih pet po anketi u kojoj je glavno pitanje bilo o problemima s novim automobilia u prvih 90 dana po kupovini.
Najgori je kvalitet automobila FIAT, Smart, Krajsler, Džip i Subaru.
Korejski brendovi predvode industriju sa samo 90 problema na 100 vozila, 11 problema manje nego prošle godine.
Evropski brendovi su na drugom mestu sa 113 problema čime su prvi put prevazišli japanske marke. Japanski proizvođači gledani zajedno su poboljšali rezultat na 114 problema na 100 vozila, dva manje nego prošle godine, a i Amerikanci su poboljšali kvalitet i to više od Japanaca, pokazuje istraživanje.
Prosek industrije je 112 problema na 100 vozila, četiri manje nego prošle godine. Po prvi put za 29 godina koliko se obavlja to istraživanje, japanske marke su pale ispod proseka industrije.
Porše je pobedio treće uzastopne godine, sa 80 problema na 100 vozila, a Fijat je poslednji među 33 marke, sa 161 problemom.
Najveće poboljšanje je za godinu dana postigao Infiniti koji se popeo 18 mesta, na peto mesto na rang listi, sa 97 problema, dok je najviše pao Dodž, za 19 mesta, sa 143 problema.
Najbolje korporativne performanse imaju Dženeral motors, Hjundai, Nisan i Folksvagen, sa po četiri pobednika u pojedinačnim segmentima istraživanja
Kvalitet automobila evropske, korejske i američke proizvodnje je toliko poboljšan u poslednjih nekoliko godina, da japanski proizvođači koji su dugo bili standard kvaliteta, imaju problema da održe korak.
Najnovije istraživanje kvaliteta vozila američke konsultantske kuće J.D. Pauer je takođe konstatovalo da, uprkos stalnim problemima sa sistemima automobila za zabavu i za povezivanje s mobilnim telefonima, kvalitet počinje da se poboljšava u celini. Po prvi put od 2012. godine, kupci su ove godine prijavili manje problema u novim automobilima u odnosu na prethodnu godinu.
Istraživanje za 2015. godinu je obuhvatilo više od 84.000 kupaca automobila u februaru i martu i utvrdilo da je Porše ponovo na vrhu po kvalitetu. KIA je skočila za pet mesta i zauzela drugo mesto na listi, a Hjundai je četvrti. Jaguar, na trećem mestu, i Infiniti zaokružuju prvih pet po anketi u kojoj je glavno pitanje bilo o problemima s novim automobilia u prvih 90 dana po kupovini.
Najgori je kvalitet automobila FIAT, Smart, Krajsler, Džip i Subaru.
Korejski brendovi predvode industriju sa samo 90 problema na 100 vozila, 11 problema manje nego prošle godine.
Evropski brendovi su na drugom mestu sa 113 problema čime su prvi put prevazišli japanske marke. Japanski proizvođači gledani zajedno su poboljšali rezultat na 114 problema na 100 vozila, dva manje nego prošle godine, a i Amerikanci su poboljšali kvalitet i to više od Japanaca, pokazuje istraživanje.
Prosek industrije je 112 problema na 100 vozila, četiri manje nego prošle godine. Po prvi put za 29 godina koliko se obavlja to istraživanje, japanske marke su pale ispod proseka industrije.
Porše je pobedio treće uzastopne godine, sa 80 problema na 100 vozila, a Fijat je poslednji među 33 marke, sa 161 problemom.
Najveće poboljšanje je za godinu dana postigao Infiniti koji se popeo 18 mesta, na peto mesto na rang listi, sa 97 problema, dok je najviše pao Dodž, za 19 mesta, sa 143 problema.
Najbolje korporativne performanse imaju Dženeral motors, Hjundai, Nisan i Folksvagen, sa po četiri pobednika u pojedinačnim segmentima istraživanja
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2967 Re: Automobilizam - All about
Citao sam o ovome.
Najvise problema FCA predstavlja mjenjac ZF sa 9 brzina. Bilo je slucajeva da su ljudi dolazili i po 5x na softwerski update mjenjaca,a neki su vracali auta i dobijali povrat novca.
Zanimljivo je npr da modeli koji se prave i dolaze iz EU sa tim mjenjacima nemaju nikakvih problema.

Najvise problema FCA predstavlja mjenjac ZF sa 9 brzina. Bilo je slucajeva da su ljudi dolazili i po 5x na softwerski update mjenjaca,a neki su vracali auta i dobijali povrat novca.
Zanimljivo je npr da modeli koji se prave i dolaze iz EU sa tim mjenjacima nemaju nikakvih problema.
- sema911s
#2968 Re: Automobilizam - All about
Jbte svako auto se vrati na doradu,.,,
Neki I vise puta
Neki I vise puta
-
citroen xm
- supercali
#2970 Re: Automobilizam - All about
Kod nas ima tehnicki neispravnih i po fabrickim propisima a kamoli ovih tuniranih
- Nabucco
#2971 Re: Automobilizam - All about
U EU za svaki dio koji se smije postaviti na auto postoji TUV certifikat, ovdje automatski otpadaju homemade branici i slicne plastikanerske karafeke.
Naravno kad se završi "tuning projekt", auto se vodi na tehnički gdje se pregledaju svi certifikati i provjeri stanje vozila te mu se odobrava registracija i upisuje se u saobracajnu sta je rađeno na vozilu. Na žalost oni gledaju samo ispravnost, stil i estetiku ne mogu sankcionirati te i tamo ima nekih papanskih automobila. Znam da ne smiju viriti gume van blatobrana i da tocak ne smije dirati unutrašnjost blatobrana ( prilikom voznje a i prilikom okretanja "punog"). Mada za gume koje vire iz blatobrana progledaju kroz prste. Na slovenskoj granici mi jaranu nisu dali da prođe kad je išo za Italiju, virile mu gume i imo ove seljacke ksenone
Naravno kad se završi "tuning projekt", auto se vodi na tehnički gdje se pregledaju svi certifikati i provjeri stanje vozila te mu se odobrava registracija i upisuje se u saobracajnu sta je rađeno na vozilu. Na žalost oni gledaju samo ispravnost, stil i estetiku ne mogu sankcionirati te i tamo ima nekih papanskih automobila. Znam da ne smiju viriti gume van blatobrana i da tocak ne smije dirati unutrašnjost blatobrana ( prilikom voznje a i prilikom okretanja "punog"). Mada za gume koje vire iz blatobrana progledaju kroz prste. Na slovenskoj granici mi jaranu nisu dali da prođe kad je išo za Italiju, virile mu gume i imo ove seljacke ksenone
-
tempuser
#2972 Re: Automobilizam - All about
I jos jedna jako bitna stvar, cak iako ima TUW certifikat (sto je DE nacionalni dokument), odnosno atest proizvodjaca o ispunjenju standarda, to ne znaci da ce naknadna ugradnja nekog dijela biti dozvoljena ako taj dio bitno utice na karakteristike vozila.Nabucco wrote:U EU za svaki dio koji se smije postaviti na auto postoji TUV certifikat, ovdje automatski otpadaju homemade branici i slicne plastikanerske karafeke.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- insomnia78
#2975 Re: Automobilizam - All about
Smiju, smijuNabucco wrote:U EU za svaki dio koji se smije postaviti na auto postoji TUV certifikat, ovdje automatski otpadaju homemade branici i slicne plastikanerske karafeke.