dr.gog wrote:Pitanja iz oblasti zdravstva i sociologije:
Da li islam proučava loše zdravstvene navike čovjeka i daje upute za njihovo ispravljanje?:
Da.
Kroz Kur'an i sunet se podstiče izučavanje svih nauka a samim time i medicine. Mogla bi se knjiga napisati o ovome.
"Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi nadahnuo." (Ta Ha 50.)
"Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast." (Al-Isra' 82.)
U hadisima imaš odgovore na mnoga pitanja u vezi zdravlja. Bilo bi malo previše to sve ovdje pisati. Treba pratiti trendove savremene medicine. Islam je puno doprinjeo medicini. Kanon medicine jedna od najpoznatijih knjiga u vezi medicine koju je napisao Ibin Sina itd...
Konzumiranje kafe i napitaka koji sadrže kofein(crni čaj), koji je psihofizički stimulans?
Opet treba pratiti ono što je naučno dokazano. Osnova u islamu je umjerenost u svemu. Previše kafe šteti sigurno. Ali imaš mnoga istraživanja gdje se navodi korist konzumiranja kafe. Čaj is gud man!
Pušenje duhana i marihuane?
Također. Imaš X istraživanja u kojima je dokazana štetnost duhana. Međutim pojedini smataraju da je pušenje pokuđeno ali nije grijeh.
Dok oni koji smatraju da je pušenje grijeh koriste ovo kao dokaz: ...
"i sami sebe u propast ne dovodite"... Po meni duhan je grijeh jer je muslimanu zabranjeno da svjesno uništava svoje zdravlje. Dovoljno je pogledati u sastav duhana da ti se zgadi do kraja života. Ali nisu svi u stanju kontrolisati svoje prohtjeve. Pušenjem štetiš i drugima oko sebe!
Sve što opija u islamu je zabranjeno. Sve što uzrokuje distorziju realnosti je zabranjeno. Korištenje marihuane "nako- 4fun" je zabranjeno, jer se vjerniku ne preporućuje gubljenje vremena na gluposti. Na nešto od čega on nema koristi. Marihuana kao lijek bi mogla biti dozvoljena ali o tome se malo govori. Opet se vraćam na nauku, a ona je dokazala pozitivne efekte marihuane i njenih preparata kod bolesti kao što su glaukom, nesanica... Znači u nekim slučajevima bi mogla biti dozvoljena, ako već nema drugog načina.

Sama zabrana i ogranjičenje sađenja konoplje je veoma diskutabilna. Korisna je za 1000 stvari. Posebno ulje konoplje.
Običaji vezani za jelo: Da li je, po tumačenjima učenjaka tj. Hadisu ili Kur'anu, čovjeku propisano kako da se hrani, da bi ostao zdrav i funkcionalan?
I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju. (Al-A raf 31.)
Sve je objašnjeno u detalje po pitanju ishrane. Ali ovaj ajet iz Kur'ana ti je neka osnova. Opet se poziva na umjerenost u konzumiranju hrane i pića.
- Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ‘’Najgora posuda koju čovjek može napuniti je njegov stomak. Nekoliko zalogaja koji mogu čovjeka držati uspravnim su mu dovoljni. Ali, ako on mora jesti više, onda neka napuni jednu trećinu hranom, jednu trećinu vodom, a jednu trećinu neka ostavi za disanje.“
Postoje li hadisi vezani za pravilnu prehranu? Ako znate za njih, molim vas za linkove ili prigodne citate.
Da. Postoje, Guglaj. Evo imaš jedan primjer iznad. Ako neko zna može ti preporučiti knjigu na tu temu.
Kako musliman, vjernik, treba da djeluje u društvu u kojem vlada svađa, razdor i nesloga,a da pri tome ne utiče na svjetonazore drugih
Uh.... Pa to je najveći problem muslimana u današnjem dobu. Razdor i svađa u skoro svakom mogućem pogledu. Trebali bi po pravilu pozivati na izvorni islam, ali hajd ti sad reci koji je to izvorni islam. Podjeljeni u sekte i sektice svi imaju svoje viđenje "pravog islama"

Ne razimijem na čiji svjetonazor misliš.
Propovjedanje i širenje islama u društvu:
Pohvalno je i poželjno širiti islam u društvu. Ali bitan je način kako se to radi!
"Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati." (El-Beqare, 6.)
"U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude!" (El-Beqare, 256.)
Znači nema nasilnog i napasnog pozivanja u vjeru. Monogi koji mrze islam govore da se islam širio sabljom, ali to jednostavno nije tačno jer je to zabranjeno. Dozvoljeno ti je otvoriti štand u gradu i stajati cijeli dan čekajući da ti neko priđe, ali unositi se ljudima u facu sa kojekavim knjigama i letcima je BIG NO NO! Onaj koga zanima sam će se raspitati i potražiti odgovore na svoja pitanja. Ako si naporan možeš postiću upravo suprotan efekat od željenog.
"A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Međutim, oni će se uvijek u vjerovanju razilaziti." (Hud 119.)
Na koji način je najkorektnije iznositi činjenice iz Kur'ana i pozivati ljude u vjeru islam? Koje su po vama, te idealne okolnosti i prilike?
U islamu je zabranjeno pričati bez znanja. Ako nešto ne znaš bolje ti je da kažeš ne znam. Zbog toga samo osobe koje dobro poznaju islam i propise islama mogu pozivati druge ljude u vjeru. Ja sebe ne smatram sposobnim da to radim jer je moje znanje ograničeno. Normalno da mogu odgovoriti na neka pitanja ali to nije to. Osobno se nikada ne bih u to upuštao.
Kako čovjek koji želi ponuditi islam drugome, da nastupi? Šta najviše volite isticati u svojoj vjeri? Molim za par prostih primjera.
Ne razumijem kako misliš "ponuditi islam". Islam se ne nudi, nije na prodaju. Onaj ko hoće islam dođe sam po njega.
Ako se neko zanima za islam. Onda bih volio razgraničiti islam i današnje muslimane.

I ukazati na suštinsku poruku islama kao religije mira iako je to danas teško dokazati. Pokušao bih sebe uzeti kao primjer tj. šta sam ja lično naučio iz islama.
Kako reagirate kada ste izloženi vrijeđanju i unižavanju Kur'ana, Muhammeda a.s i uopšte, same vjere u Boga?
Današnji muslimani mogu veoma malo učiniti kada je u pitajnu vrijeđanje islama. Jednostavno su takva vremena došla. Vremena u kojima je vrijeđanje postalo pohvalno i smatra se kritikom/slobodom govora. Šta da ti sad uradiš? Ono najvažnije u svemu tome je da se ne smije odgovarati istim tonom.
Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili. - Kao i ovima, tako smo svakom narodu lijepim postupke njihove predstavljali. Oni će se, na kraju, Gospodaru svome vratiti, pa će ih On o onom što su radili obavijestiti. (Al-An'am 108.)
Ima ih koji vrijeđaju Vjerovjesnika govoreći: "On vjeruje što god čuje!" Reci: "On čuje ono što je dobro, vjeruje u Allaha i ima vjere u vjernike, i milost je onima između vas koji vjeruju." A one koji Allahova Poslanika vrijeđaju čeka patnja nesnosna. ( At-Tawba 61.)
Šta mislite koji je najmudriji način za održavanje dijaloga na civiliziranom nivou? Suzdržanost ili otvoreno branjenje principa vjeronauka, ili nešto između?
Smirenost. Prihvatanje tuđeg mišljenja bez obzira da li se slažeš ili ne. Razgovarati o stvarima koje nas povezuju; u kojima imamo zajednički interes. Bez vrijeđanja i nasilnih pokreta.

A nije dobro sa svakom šugom se raspravljati, čisto zbog zdravlja.