Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Challenger__

#2951 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Od kako je počeo proces pravne modernizacije (kodifikacije) u Egiptu, NIKADA, ali NIKADA, šerijat nije prestajao da bude jedan od izvora prava. Definitivno ne shvatam potrebu simpatizera MB-a da svijet plaše egipatskim zakonodavstvom...

Ne shvatam.
jastuk1

#2952 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Od kako je počeo proces pravne modernizacije (kodifikacije) u Egiptu, NIKADA, ali NIKADA, šerijat nije prestajao da bude jedan od izvora prava. Definitivno ne shvatam potrebu simpatizera MB-a da svijet plaše egipatskim zakonodavstvom...

Ne shvatam.
Naravno da nije prestajao biti izvor prava.

"The principles of Islamic Sharia are the principle source of legislation."
"Načela islamskog šerijata su glavni izvor zakonodavstva."

Znači THE principle source, pazi nije rečeno a source, kao što je to nekada davno u Egipatskom ustavu bilo, već THE principal source.

A vrlo dobro znamo kako se to i kakav se to šerijat primjenjuje u tobože islamskim zemljama. Uglavnom onaj koji odgovara vladajućoj eliti. Novi Egipatski ustav je mazanje očiju u smislu uvođenja građanskih prava. Nažalost ne ide dovoljno daleko. Šerijat apsolutno garantuje prava nemuslimanima, ali tobože šerjatske zemlje tumače po svom nahođenju.

Zaista ne znam odakle ti to da sam simpatizer MB-a. To što ponavljam ko papagaj da su NEPRAVEDNO SVRGNUTI ne znači da sam njihov simpatizer, već da se borim za pravednost i pišem protiv nepravde. A sada da sam stavljen da biram između Nur partije i MB-a, nakon ovoga što se desilo ni ja ne bih izabrao MB. MB je bio najbolje rješenje za Egipat. Ta vjerska partija centra, slična AKP-u je mogla preporoditi Egipat, kao što je AKP preporodio Tursku. I uveo novu PARADIGMU u Turskoj. Viđel kako Ergodan maestralno iskoristi najotvoreniji i najopasniji napad protiv sebe (korupcijski skandal) i pretvodi ga u svoju korist i to VIŠESTRUKO.

Sada uklanjanju ove koji ih optužiše, pod krinkom da su na pozicijama gdje jesu zbog veza. Maestralno odigrano. Isto kao što Nur prilično maestralno igra u Egiptu. Eto, vidjet ćemo kad budu ti famozni izbori, koliku će paradigmu prema pravim građanskim slobodama, prema pravom šerijatu izdejstvovati Egipat. Po mom mišljenju, vrlo malu.

I kako možeš na kraju krajeva bilo šta očekivati od Egipta kojem suvereno vlada vojna hunta i drži sve sfere života. Koja je na kraju krajeva i vladala dok je tobože onu godinu dana MB bio na vlasti. MB nisu ni prismrdili vlasti jer im drugi nisu dali i sve njihove prijedloge i inicijative blokirali. Baš ćemo vidjet kad Nur pobjedi u Egiptu (ili neka druga stranka, mada stvarno ne vidim koja druga) koliko će njima prostora dati za neometan rad i provedbu izborne platforme. Jedno je sigurno, sigurno će im se dati više prostora da neometano budu na vlasti od MB-a. Zna se čije je Nur draguljče, da mi Madner ne zamjeri.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2953 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

isti oni koje su ismijavali po forumu i čije su klipove postavljali gdje govore kako treba porušiti piramide i slično sada na mala vrata preuzimaju vlast u egiptu
ti kojima su se ismijavali su članovi i simpatizeri nur stranke a ne MB kako se željelo predstaviti

sada lagano egipat preuzima i prepisuje ustavno-pravno uređenje saudijske arabije
izbori parlament i političke stranke su samo farsa i podvala a stvarni vladar je kralj abdulah preko svojih eksponenata diktatora sisija i nur stranke
japin_mutapi

#2954 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

al´ pazi fore; vojska dala mandat generalu sisiju da se kandidira za predsjednika
wow ... kakav šok kakvo iznenađenje ... maestralan potez i napoleonski genijalna paradigma
sisi je teza antiteza i sinteza, tri u jedan ... zapravo četiri jer je sisi kategorija za sebe

kako ide ona pjesma; to je nama naša borba dala da imamo sisija za maršala

mursi je jedini egipatski presdjednik koji nije došao iz redova vojske i koji je mandat dobio na slobodnim i poštenim izborima
jastuk1

#2955 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

japin_mutapi wrote:al´ pazi fore; vojska dala mandat generalu sisiju da se kandidira za predsjednika
wow ... kakav šok kakvo iznenađenje ... maestralan potez i napoleonski genijalna paradigma
sisi je teza antiteza i sinteza, tri u jedan ... zapravo četiri jer je sisi kategorija za sebe
:lol: Oplakah. :lol: :thumbup:
madner

#2956 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Ima li kakvih rezultata referenduma?

Inace na prvom krugu 2012 rezultati su bili ovi:

Mohamed Morsi 24.78%
Ahmed Shafik 23.66%

Ovaj drugi je bio pod Mubarakov covjek.

Dakle, ako je svrgavanje Mubaraka ok i ovo je.
Kikibombona

#2957 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Na 2 mjesta imputiraš nešto što nisam rekao, a na trećem pogrešno zaključuješ!

Aaaaa što ti izvrčeš tuđe riječi. Nisam nigdje rekao da novi ustav pogodije Nur stranci? Zašto izvrćeš i boriš se za neiskrenost. Rekao sam malo po malo oni će preuzimati ono što je u društvu radio MB.

Dobročinstvo MB-a nije bila nikakava ubleha, već činjenca jer su godinama ponagali sigimašne imali svoju mrežu ljekarske pomoći. Šta misliš zašto su uopšte bili popularni prije podmetanja i diskreditacije.

Nisam nikako nakljoen MB-u niti žalim što su eliminsani, ali ponavljam da su nepravedno, nepravedno skinuti s vlasti. I o kakvom crnom presudnom faktoru pričaš. Ja nikakve presudne faktore nisam spominjao. Samo sam rekao da Nur ne bi odobrio ustav koji im ne bi išao na ruku.

Oni (novi ustavotvorci) su napravili male kozmetičke promjene ustava, koje u suštini nisu promjene uopšte, jer nisu jasno razgraničili prava. Odnosno postavili su više prava, sa šerijatom kao vrhovnim pravom, iznad svih prava. To je bio i u prošlom ustavu. Zamazali su oči sa UN jezikom spominjući kojekakva prava, i određene kategorije stanovništva, a uvijek mogu reći, kad se neko bude žalio zašto se prava ne probode, da nisu u skladu sa tim i tim tradicionalnim šerijatskim običajem i u prrncipu da se birinu sami o sebi, kao i do sada. Misliš da državi ostaje išta para za socijalu kad najveći dio provrede čini vojska. E zna se ko popunjava rupe. To je prije bio MB, a sada će malo pomalo selafije da se fikari dodvoravaju kao spasioci. I to onoj fukari koja im pokaže lojalnost naravno. Ja govorim o procesu koji je počeo i koji će trajati par godina, a ti kao da je to svršen čin. Svašta.... I ptice na grani vide kuda ide Egipat.
Ne vjerujem da sam toliko glup da ne mogu shvatiti nekoliko jednostavno srocenih recenica...
jastuk1 wrote:Naravno da znaju bolje od nas tako da sekulama i kršćanima ne pada napamet da protestuju jer dobro znaju da neće ništa dobiti sem izglednog rastanka sa životom. Znaju da im je bolje da šute i trpe. I zato šute i trpe da im ne bi bilo još gore. Pretužno.
Zasto bi protestovali?

Vidis da su upravo ti ljudi zajedno sa umjerenim muslimanima izasli na referendum?
Sta u tome ima tuzno?

Nur stranka je ideoloski neuporedivo bliza Muslimanskom bratstvu nego drugom bloku. Vidimo da se pristalice i jedne i druge strane raznose bombama kada zagusti. Sinaj je leglo ekstremista i vjerskih fanatika, a svi znamo da tamo MB ima najvecu podrsku.

Inace, nisam primjetio selefije na protestima protiv Mursija. To valjda sve govori.

Oni za sada igraju mudro kako bi opstali. Da se pobune, popusili bi zabranu kao i MB.
japin_mutapi

#2958 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

jeste li vidjeli novu paradigmu

tzar putin i kralj bin saud na istoj strani
Challenger__

#2959 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

:lol:

(jesi li vidio izraelske komentare?)
japin_mutapi

#2960 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

jedan plus jedan jednako dva
Kikibombona

#2961 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Vjerski fanatici i banditi se konacno smirili.

Sredio ih narod i Sisi. Nece zadugo proviriti iz misijih rupa.

Mi se cesto znamo rugati Arapima, tretirati ih kao zaostale i nepismene... Posljednja desavanja su pokazala suprotno.

Mi godinama trpimo kriminalce i olos na vlasti. Sutimo ko p... Egipcani su skinuli sa scene mnogo opasnije i jace igrace nego su ovi nasi banditi. Skinuli su diktatora Mubaraka, fanatika Mursija... Skinut ce i naredne ako ne budu radili dobro, pa i Sisija ako on bude problem.

Egipcani :thumbup:
sarajevoxxxx

#2962 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Vjerski fanatici i banditi se konacno smirili.

Sredio ih narod i Sisi. Nece zadugo proviriti iz misijih rupa.

Mi se cesto znamo rugati Arapima, tretirati ih kao zaostale i nepismene... Posljednja desavanja su pokazala suprotno.

Mi godinama trpimo kriminalce i olos na vlasti. Sutimo ko p... Egipcani su skinuli sa scene mnogo opasnije i jace igrace nego su ovi nasi banditi. Skinuli su diktatora Mubaraka, fanatika Mursija... Skinut ce i naredne ako ne budu radili dobro, pa i Sisija ako on bude problem.

Egipcani :thumbup:
Egipćani vojnim udarom skinuli demokratski izabranog predsjednika, ne znam kome oni mogu biti uzor. Pa dobar dio njih je u rangu nacista u Hitlerovo vrijeme, samo što su nacisti bili vrijedni, uredni i precizni, oni mrze kao nacisti a plus nula mentalitet.

Da stvar bude gora, taj narod je decenijama živio u notornoj diktaturi i zadnji su na planeti koji su smjeli dozvoliti sebi luksuz da jednog diktatora zamjene sa drugim.

Gledam danas Dodika i on govori kako je u Libiji i Egiptu bilo prije bolje nego što je sada. Dakle, stvar je kristalno jasna na jednoj strani u cijelom svijetu je elita (svih nacija, vjera, sekti, mezheba, pravaca) koja je navikla lagodno živjeti, i ona ne bi ništa da mijenja jer je njoj dobro. Na drugoj običan narod, kojeg sistem iskorištava, koji gleda kako mu drugi uzimaju ispred nosa novac, fabrike, radna mjesta, itd.

Elita se između sebe vrlo dobro razumije. Selefija (Nur) je brat sekualriti (Sisi) i vojnom diktatoru, koji se vrlo dobro slaže sa tamo nekim iz Rusije ili Republike srpske svejedno.
Kikibombona

#2963 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Saxxx

Ti umijes biti realan kada potisnes simpatije. Pokazao si to u vise navrata.

Egipatski narod je pokazao AKTIVNOST, probudili su se iz mrtvila koje je godinama kreirao diktatorski Mubarakov rezim.

Mi smo od Egipcana mnogo gori po tom pitanju. Dvadeset godina nista ne poduzimamo. Na proteste izlazi po par stotina ljudi iako svi kukaju. Ja imam fina primanja za nase uslove, pa opet izlazim na proteste. Onaj koji nema sjedi u kuci i ceka. Dakle, ubijeni u pojam. Sada se malo budimo, ali ce proci jos vremena dok ne sazrijemo.

Egipcani su pokazali zrelost.

Iskoristili su pogodan trenutak i svrgnuli diktatora Mubaraka.

Kada su vidjeli da Mursi radi protiv drzave, svrgnuli su i njega. Dakle, MILIONI su izasli na ulice. Po nekim procjenama to su bile najvece demonstracije u istoriji covjecanstva.

Ako buduca vlast ili Sisi budu radili protiv drzave, budi siguran da ce narod opet reagovati. Probudili su se i postali aktivni. Vise se nikoga ne plase!
sarajevoxxxx

#2964 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Saxxx

Ti umijes biti realan kada potisnes simpatije. Pokazao si to u vise navrata.

Egipatski narod je pokazao AKTIVNOST, probudili su se iz mrtvila koje je godinama kreirao diktatorski Mubarakov rezim.

Mi smo od Egipcana mnogo gori po tom pitanju. Dvadeset godina nista ne poduzimamo. Na proteste izlazi po par stotina ljudi iako svi kukaju. Ja imam fina primanja za nase uslove, pa opet izlazim na proteste. Onaj koji nema sjedi u kuci i ceka. Dakle, ubijeni u pojam. Sada se malo budimo, ali ce proci jos vremena dok ne sazrijemo.

Egipcani su pokazali zrelost.

Iskoristili su pogodan trenutak i svrgnuli diktatora Mubaraka.

Kada su vidjeli da Mursi radi protiv drzave, svrgnuli su i njega. Dakle, MILIONI su izasli na ulice. Po nekim procjenama to su bile najvece demonstracije u istoriji covjecanstva.

Ako buduca vlast ili Sisi budu radili protiv drzave, budi siguran da ce narod opet reagovati. Probudili su se i postali aktivni. Vise se nikoga ne plase!
Da milioni izašli kada su petro dolari odradili svoje.Zaljevski petro dolar u kombinaciji sa dijelom naroda koji je fašistički nastrojen, zatucana stoka, plus egipatska elita koja je ionako bila protiv Mursija, i dobiješ ne milione nego napunjen jedan trg u zemlji koja ima 80-90 miliona stanovnika, gdje svaka šuša može sabrati sto hiljada bez ikakvog planiranja, onako samo zakaže, i dođu ljudi. Ili kao kod nas kada bi narod popunio plato skenderije to ti je pun Tahrir za Egipat.

Uništena zemlja do maksimuma, narod stoka kao što i jeste, zatucan, nepismen, narod kojem koze brste grmlje odmah tu pored velikog Azhara, narod koji meso kupuje između rojeva muha, narod koji se prepustio zaljevskim prinčevima da ih iskorištavaju da rade za kiflu, koji se ne zna ili ne smije izboriti ni za pola radničkih prava koja postoje u Evropi. Milioni ih rade u saudiji, Kuvajtu, Emiratima, bez osiguranja, za par stotina dolara.

Saudija samo na osiguranju kojeg nedaje egipatskim bauštelcima, bankarima, ekonomistima, arhitektama, taksistima, pekarima, konobarima, i sl., za jednu godinu uštedi sumu koju su donirali egipatskoj vojnoj hunti prošle godine (nekih desetak milijardi)
udar 99

#2965 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by udar 99 »

vrhunski dokumentarac o Egipatskoj rEvoluciji ( moze se mnogo nauciti pogotovo u vezi aktuelnih desavanja u BiH )

"Trg " legendarni Tahrir i kako je sve pocelo , dani koji su zauvijek promijenili ne samo Egipt vec globalnu paradigmu

aldinjo

#2966 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by aldinjo »

Jedan ubica posjetio drugog ubicu muslimana u Rusiji.
AleksoMKD

#2967 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by AleksoMKD »

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-26712124

528 (petsto dvadeset i osam) pristalica Musrija i Muslimanske Brace u Egiptu osudjeno na smrt :shock:
sarajevoxxxx

#2968 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Egipatski sudija 529 Egipćana osudio na smrtnu kaznu !

Među osuđenima su i vođa Muslimanskog bratstva Muhamed Badie i bivši predsjednik parlamenta Muhamed Katatni.Suđenje je trajalo dvadesetak minuta. Tačnije dvije odvojene sjednice po deset minuta.

https://www.facebook.com/ajmmisr
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2969 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Truba »

imaju li pravo na žalbu?
Kikibombona

#2970 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:Egipatski sudija 529 Egipćana osudio na smrtnu kaznu !

Među osuđenima su i vođa Muslimanskog bratstva Muhamed Badie i bivši predsjednik parlamenta Muhamed Katatni.Suđenje je trajalo dvadesetak minuta. Tačnije dvije odvojene sjednice po deset minuta.

https://www.facebook.com/ajmmisr
:-? :-? :-? :-?

Ne podrzavam ovo nikako. Grozim se od smrtne kazne.

Celnici MB i pojedini vandali sigurno zasluzuju zatvorske kazne radi dovodjenja drzave na rub gradjanskog rata. Sva sreca pa im nije uspjelo. Ipak, kazna je brutalna i anticivilizacijska.
sarajevoxxxx

#2971 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Black swan wrote:imaju li pravo na žalbu?
Moguće da se radi o nekom zastrašivanju, a i da zaista ozbiljno misle, u svakom slučaju jedan novi skandal u režiji Sisijeve vojne hunte, Saudijske Arabije, Emirata koji su, uzgred kazano, nedavno najavili novih 50 milijardi dolara Sisijevoj hunti, a samo do decembra prošle godine zemlje zaljeva su Sisiju donirale 40 milijardi dolara.

Egipatski muftija ima pravo da poništi presudu, ili pak da je potvrdi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2972 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Truba »

vjerovatno će na smrt na kraju zaista osuditi 5-6 najviših a ostale pomilovati doživotnim ili 20-30 godina

inače bi bio "najlegalniji" masakr u novijoj dobi
tzv bloodbath
sarajevoxxxx

#2973 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Inače sudija koji je izrekao presudu o smrtnoj kazni za 529 Egipćana, Said Jusuf Sabri, poznat je i po tri druge presude:

1. Osudio je kradljivca ženske odjeće na 30 godine robije. 15 godina što je ukrao i 15 godina što je prijetio hladnim oružjem tokom krađe.

2. Drugi slučaj je presuda na kaznu zatvora od 15 godina zbog seksualnog uznemiravanja na jugu Egipta u maju prošle godine, iako je najveća kazna za to 10 godina.

3. 14 januara prošle godine oslobodio je krivice sve optužene za ubistvo demonstranata u revoluciji 25 januara 2011. kojom je svrgnut diktator Hosni Mubarak.

- Presuda na smrt 529 Egipćana donešena je nakon 20 minuta zasjedanja. Nakon toga je napravio pauzu, i ponovo se vratio i pročitao presudu bez prisustva advokata ili optuženih.Smatra se najbržim suđenjem u povijesti egipatskog sudstva, i prvi slučaj u kojem je presuda donešena bez saslušanja svjedoka, optuženih i njihovih advokata.
sarajevoxxxx

#2974 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Egipatski sudija Said Jusuf, koji je kradljivca abaije ili ženske haljine iz jedne prodavnice u Egiptu, osudio na 30 godina robije:

Image
aldinjo

#2975 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by aldinjo »

sarajevoxxxx wrote:Egipatski sudija Said Jusuf, koji je kradljivca abaije ili ženske haljine iz jedne prodavnice u Egiptu, osudio na 30 godina robije:

Image
Tagut.Allah ga ponizio.Amin.
Post Reply