Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
saimidin
#2951 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Proizvoditi I skladistiti pelet nije protuzakonito, vec je preuzimanje rizika, da ako cijena kasnije bude veca, da ce biti veca I dobit.
Naravno ako bude manja, ostvarit ce mozda I gubitak, a neko ce I propast.
Mislim da bi cijena mogla pasti ispod 300 ranije, mozda I u februaru, ako zima bude slabija.
Ove godine su ljudi ranije krenuli u nabavu, I vjerovatno je vecina vec nabavila, ali je to I diglo cijenu.
Mjesta za nove proizvodjace I nema, jer kako cujem od ovih sto rade u trgoviru, sve je teze doci do drveta.
Ljudi sijece se vec 20 godina preko mjere, sada se mora malo unormaliti inace nece ostati nista.
Sve u svemu bez da pola ljudi odustane od peleta, on nece biti jeftiniji od 250.
Naravno ako bude manja, ostvarit ce mozda I gubitak, a neko ce I propast.
Mislim da bi cijena mogla pasti ispod 300 ranije, mozda I u februaru, ako zima bude slabija.
Ove godine su ljudi ranije krenuli u nabavu, I vjerovatno je vecina vec nabavila, ali je to I diglo cijenu.
Mjesta za nove proizvodjace I nema, jer kako cujem od ovih sto rade u trgoviru, sve je teze doci do drveta.
Ljudi sijece se vec 20 godina preko mjere, sada se mora malo unormaliti inace nece ostati nista.
Sve u svemu bez da pola ljudi odustane od peleta, on nece biti jeftiniji od 250.
- dajdza-ze
#2952 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozz. Sto se tice cijene peleta jos samo djeca u obdanistu ne znaju da je ovo napuhivanje cijena od strane nekoliko firmi . Ako neko ima poznanika u Fis-u ili Hifi neka ga upita koliko oni imaju peleta u svojim magacinima i zasto otkazuju isporuku vec uplacenih narudzbi. Jos su proljetos obisli sve proizvodzace peleta i pokupovali svu godisnju proizvodnju od njih. Skladiste pelet i cekaju prve minuse a onda odjednom ima peleta koliko hoces ali po zna se kojim cijenama. Ja sam kupio pelet u martu po 240km i imam dogovor sa dobavljacem za iducu godinu po istoj cijeni opet u martu. Volio bi da se pojavi pelet iz uvoza koji je kvalitetniji i sigurno jeftiniji od ovog naseg po trenutnim cijenama pa da ovi govnari svoj pelet cuvaju u magacinima dok ne istruhne. 
- nadžak
#2953 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To je prokleta radnja, skladištenje radi povećanja cijene, neograničena zarada na tuđoj muci i daBogda im što prije svima stigao đavo po svoje, tko god učestvuje u tim tlim radnjama. Žalosno je što se to smatra prihvatljivim i još objašnjava nekim "savremenim" pojmovima iz ekonomije i prava.saimidin wrote:Proizvoditi I skladistiti pelet nije protuzakonito, vec je preuzimanje rizika, da ako cijena kasnije bude veca, da ce biti veca I dobit.
Naravno ako bude manja, ostvarit ce mozda I gubitak, a neko ce I propast
-
saimidin
#2954 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne kazem ja da je to moralno ili dobro, to je jednostavno tako, svidjalo se meni I tebi ili ne.nadžak wrote:To je prokleta radnja, skladištenje radi povećanja cijene, neograničena zarada na tuđoj muci i daBogda im što prije svima stigao đavo po svoje, tko god učestvuje u tim tlim radnjama. Žalosno je što se to smatra prihvatljivim i još objašnjava nekim "savremenim" pojmovima iz ekonomije i prava.saimidin wrote:Proizvoditi I skladistiti pelet nije protuzakonito, vec je preuzimanje rizika, da ako cijena kasnije bude veca, da ce biti veca I dobit.
Naravno ako bude manja, ostvarit ce mozda I gubitak, a neko ce I propast
Ja sam u proljece kupio 5 tona po 250 I zao mi je vas koji niste.
Jos nisam prodao ni kotao na drva, niti cu, I da moram platiti vise od 260, odmah bi vratio pec na drva.
Da mi je kotlovnica malo veca stavio bih obje peci, ali nema mjesta, 2x2m.
Kad uporedim komfor I koliko posla trazi jedno I drugo, I koliko kosta, to je moja granica, a tako vjerovatno I drugi gledaju, samo neko ima dublji dzep, ili ne voli ici na odmor.
-
sabanss
#2955 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vecina pelet kotlova se prostim dodavanjem resetke transformise u kotao na drva. Thermoflux trazi jos jednu prostu promjenu u parametrima i to je sve. Dobra stara drvasaimidin wrote: Jos nisam prodao ni kotao na drva, niti cu, I da moram platiti vise od 260, odmah bi vratio pec na drva.
- nadžak
#2956 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@saimidin
Druže, ne možeš to tako posmatrat. Među narodom, pa i ovdje na forumu se provlači neka priča da su ljudi sami krivi što je nastao problem sa peletom, Najviše se priča da su čekali zadnji momenat za nabavku i drugo da je na pelet prešao i ko ga može priuštit i ko ne može!
Za prvu tezu tvdim da to jednostavno nije kompletna istina jer znam kamaru ljudi koji su, kao i ja, krenuli u nabavku odmah u proljeće, nakon kraja prošle sezone ali su ih proizvođači varali, lagali o vremenima isporuke jer su pelet vjerovatno prodavali ovim zlikovcima koji su ga skladištili i tako su ljudi, misleći da su se na vrijeme obezbjedili jer su naručili na vrijeme, ostali prevareni sve do danas. Pisao sam na prošloj stranici slučaj da mi je kolega došao da posudi par vreča jer mu još nije isporučen pelet iz Nemile a platio je oko 1500 za skoro kompletnu narudžbu. Ne javljaju se na telefon, ne odgovaraju ni na šta i tek nakon ko zna koliko i kad je otišao u fabriku, iskamčio je jednu tonu.
Ovo drugo što se navodi o tome da je na pelet prešao i ko treba i ko ne treba je u bezobrazluk! Znači sad ispade da je pelet energent privilegovanih grupa? Istu ovakvu stvar u ovoj kriminalnoj tvorevini možemo doživjet sa svime.
Druže, ne možeš to tako posmatrat. Među narodom, pa i ovdje na forumu se provlači neka priča da su ljudi sami krivi što je nastao problem sa peletom, Najviše se priča da su čekali zadnji momenat za nabavku i drugo da je na pelet prešao i ko ga može priuštit i ko ne može!
Za prvu tezu tvdim da to jednostavno nije kompletna istina jer znam kamaru ljudi koji su, kao i ja, krenuli u nabavku odmah u proljeće, nakon kraja prošle sezone ali su ih proizvođači varali, lagali o vremenima isporuke jer su pelet vjerovatno prodavali ovim zlikovcima koji su ga skladištili i tako su ljudi, misleći da su se na vrijeme obezbjedili jer su naručili na vrijeme, ostali prevareni sve do danas. Pisao sam na prošloj stranici slučaj da mi je kolega došao da posudi par vreča jer mu još nije isporučen pelet iz Nemile a platio je oko 1500 za skoro kompletnu narudžbu. Ne javljaju se na telefon, ne odgovaraju ni na šta i tek nakon ko zna koliko i kad je otišao u fabriku, iskamčio je jednu tonu.
Ovo drugo što se navodi o tome da je na pelet prešao i ko treba i ko ne treba je u bezobrazluk! Znači sad ispade da je pelet energent privilegovanih grupa? Istu ovakvu stvar u ovoj kriminalnoj tvorevini možemo doživjet sa svime.
-
isx
#2957 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Istina i sam imam njihov kotao, ali nije namjenjen lozenju drva iskljucivo, vec samo u iznimnim situacijama.sabanss wrote:Vecina pelet kotlova se prostim dodavanjem resetke transformise u kotao na drva. Thermoflux trazi jos jednu prostu promjenu u parametrima i to je sve. Dobra stara drvasaimidin wrote: Jos nisam prodao ni kotao na drva, niti cu, I da moram platiti vise od 260, odmah bi vratio pec na drva.
-
betametazon
#2958 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A moze li meni neko objasnit kako da se presteluje pec da bude na drva? I kako onda, trebam koliko puta dnevno silaziti u podrum da ubacujem drva?isx wrote:Istina i sam imam njihov kotao, ali nije namjenjen lozenju drva iskljucivo, vec samo u iznimnim situacijama.sabanss wrote:Vecina pelet kotlova se prostim dodavanjem resetke transformise u kotao na drva. Thermoflux trazi jos jednu prostu promjenu u parametrima i to je sve. Dobra stara drvasaimidin wrote: Jos nisam prodao ni kotao na drva, niti cu, I da moram platiti vise od 260, odmah bi vratio pec na drva.
-
isx
#2959 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ubacis resetku za drva, u postavkama odaberes drvo. To bi trebalo biti to, mada nisam nikada pokusao.
-
toptop
#2960 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da je normalne drzave davno bi padale ostavke kriminalna drzava.peletarska mafija
termoflux moze da radi 20 dana sa suvim drvima
termoflux moze da radi 20 dana sa suvim drvima
-
toptop
#2961 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
istina je slijedeca ljudi su na vrijeme trazili pelet ,lopovi ko lopovi ,odlagali varali uzimali kauciju i nikome
nista ,oni koji se razumiju u ovu problematiku treba da pomognu narodu korisnim savjetima npr kakav je pelet
od suncokreta ,ja sam narucio 20 kg pa kada isprobam javljam se.treba uvesti pelet iz inostranstva zastititi
sume i zabraniti proizvodnju peleta na ovaj nacin .pelet se pravi od odpada a ne ovako
nista ,oni koji se razumiju u ovu problematiku treba da pomognu narodu korisnim savjetima npr kakav je pelet
od suncokreta ,ja sam narucio 20 kg pa kada isprobam javljam se.treba uvesti pelet iz inostranstva zastititi
sume i zabraniti proizvodnju peleta na ovaj nacin .pelet se pravi od odpada a ne ovako
-
saimidin
#2962 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ja u to narucivanje se ne upustam,
samo dostai robu i dajem pare,
pokusajte sve, ako imate kakve potpisane narudzbenice, sa datumom isporuke, zaprijetite tuzbom,
mislim gledam i ja na piku ove cijene od 300 i vise, ali nisam mislio da to ljudi stvarno placaju,
o 400 i vise nema govora, ali eto izgleda neko i na to pristane
pokusajte sve, ako imate kakve potpisane narudzbenice, sa datumom isporuke, zaprijetite tuzbom,
mislim gledam i ja na piku ove cijene od 300 i vise, ali nisam mislio da to ljudi stvarno placaju,
-
CooK
#2963 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kao neko ko se kaje sto je kupio pec na pelet ja ti najiskrenije preporucujem da je ne kupujes, barem do proljeca dok se malo neiskristalizira situacija sa peletom. Dosad jeste uvijek u proljece padala cijena na 250KM ali ove godine osim klosarskih otkupljivaca i preprodavaca problem je nastao i sa sirovinom jel su bankrotirale njemacke i italijanske kompanije koje prodaju sirovine nasim velikim fabrikama peleta a izgleda da nove dozvole za sjecu vecih kolicina domaceg drveta nece biti odobrene. Ili ako vec moras kupiti pec na pelet vidi da ti naprave ventile pa da mozes pored nje postaviti i pec na drva ili ugalj ako ti naravno prostor to dopusta. Ja cu na proljece tako uraditi.hekaton wrote:za 15tak dana planiram kupti pec na pelet, 3 500 KM, sve ostalo je spremno nanovo uradjeno, od 1.11 pocinje sezona grijanja (zivim u toplijim krajevima).
Citajuci ove vase postove upitam se jesam li ja normalan.![]()
Medjutim bio sam svjestan cinjenice da cu platiti i do 200KM vise po toni jer cu pelet kupiti kad se ne kupuje (krajem oktobra). Smatram da kad se uzme u obzir da nema peglanja oko drva uglja, prevara koliko je tona/metara neko dovezao, ko ce ih unijeti, ko ce sloziti, ko ce ocistiti...da je pelet super gorivo.
Dogodine kupiti u aprilu-maju sloziti vrece i cekaj zimu.
EDIT: neke kolege kupuju neke peci na pirolizu, neki se vracaju na ugalj, neki prodaju peci i kupuju klime...ja se samo nadam da ce grijati a cijena ce doci na svoje.
-
CooK
#2964 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Placaju ljudi, jasta nego placaju. Evo da i ja javim da nije bilo nista od onog peleta po 350KM bez prevoza sto sam ovdje spominjao a posto mi je bilo receno da ce opet doci u Bingo po 5,95KM po vreci(398KM po toni) zamolio sam jednog prijatelja sto radi tamo da mi javi kada dodje i danas me on zove dok sam rucao i ja samo zavrsio sa ruckom i maksimalno 20 minuta nakon poziva dosao u Bingo da bih docekao samo 120 vreca da nije bilo prodano od ukupno 20 paleta koliko je doslo. Kupio sam tih 120 vreca i odmah isti dan su mi dovukli. Sad sam dao cenera ovom prijatelju da dadne vozacu kamiona pa da mi javi kad ce doci kamion sa peletom da ga sacekam ispred Binga i kupim jos dvije palete koliko mi ukupno treba. Pelet je od neke fabrike BHS Power iz Bratunca i na oko lici dobar a posle nekoliko dana lozenja vidjecu koliko je stvarno dobar po tome kolika ce biti potrosnja i koliko ce biti sljake u pepelu. I jos jednom da napomenem, jebo me onaj ko me nagovori na pec na pelet, ovoliko zafrkancije i gubitka novca i vremena a najvise zivaca ne vrijedi svog ovog manjka posla koje imam na peci na pelet za razliku od ove na drva i ugalj. U proljece aBd ide pec na drva i ugalj pokraj ove na pelet i ako cijena peleta bude do 270KM uzimam njega a ako bude skuplji uzimam drva i ugalj.saimidin wrote:ja u to narucivanje se ne upustam,
- insaneinthebrain
#2965 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
negdje bila rasprodaja

- rovac13
#2966 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ova zadnja slika se lijepo uklopila sa navedenom konstatacijomtoure123 wrote:ti bi da budes gospodin e ne mozeeeeee, placaj ti 1000000000000 KM po toni kad hoces bit gospodin"...
-
toure123
#2967 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Placem znaci hahahahahhahahinsaneinthebrain wrote:negdje bila rasprodaja![]()
![]()
Jesi ovo ti svega ti uslikao hahahahhahhahahah
- insaneinthebrain
#2968 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
nisam, sa fejsbuka uzeo 
-
peletisamopelet
#2969 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima peleta u Euro Stil-u u Doboju. Cijena je 395km/t. To je inace Hifina firma. Mozete kupiti koliko god hocete.
-
peletisamopelet
#2970 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
sabanss wrote:Vecina pelet kotlova se prostim dodavanjem resetke transformise u kotao na drva. Thermoflux trazi jos jednu prostu promjenu u parametrima i to je sve. Dobra stara drvasaimidin wrote: Jos nisam prodao ni kotao na drva, niti cu, I da moram platiti vise od 260, odmah bi vratio pec na drva.
Nije to bas tako. Thermoflux kotao je namjenjen za pelet ali ima mogucnost da se kupi resetka koja kosta cirka 90km i da se u slucaju nestasice peleta lozi drvo maksimalno 4-6 dana dok se ne snadjete za pelet, i to pod uslovom da je drvo suseno bar jednu godinu. Ali se spremite da zovete servisera da steluje ventilator, itd. Mnogi su probali ali samo mijenjaju dijelove na kotlu. to jednostano nije namjenjeno za drvo.
-
seadss
#2971 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne razumijem kako tako pričate. Moj komšija ima već 8 godina kotao i uvijek je kupio pelet na vrijeme. Mojih par kolega imaju kotlove i isto svi kupe pelet u proljeće ili ljeto kad svi idu na more i niko neće pelet. Ja imam već tri sezone grijanje na pelet i takođe nemam problema jer pratim cijene i kupim kad je jeftin. Sad imam 5T u garaži. Ako se zabrane sječa drva i slično nećete ni vi imati više drva po tim cijenama . Ovo je vještačka kriza koju su pojedinci u BIH napravili. Kupite pelet na vrijemeCooK wrote:Kao neko ko se kaje sto je kupio pec na pelet ja ti najiskrenije preporucujem da je ne kupujes, barem do proljeca dok se malo neiskristalizira situacija sa peletom. Dosad jeste uvijek u proljece padala cijena na 250KM ali ove godine osim klosarskih otkupljivaca i preprodavaca problem je nastao i sa sirovinom jel su bankrotirale njemacke i italijanske kompanije koje prodaju sirovine nasim velikim fabrikama peleta a izgleda da nove dozvole za sjecu vecih kolicina domaceg drveta nece biti odobrene. Ili ako vec moras kupiti pec na pelet vidi da ti naprave ventile pa da mozes pored nje postaviti i pec na drva ili ugalj ako ti naravno prostor to dopusta. Ja cu na proljece tako uraditi.hekaton wrote:za 15tak dana planiram kupti pec na pelet, 3 500 KM, sve ostalo je spremno nanovo uradjeno, od 1.11 pocinje sezona grijanja (zivim u toplijim krajevima).
Medjutim bio sam svjestan cinjenice da cu platiti i do 200KM vise po toni jer cu pelet kupiti kad se ne kupuje (krajem oktobra). Smatram da kad se uzme u obzir da nema peglanja oko drva uglja, prevara koliko je tona/metara neko dovezao, ko ce ih unijeti, ko ce sloziti, ko ce ocistiti...da je pelet super gorivo.
EDIT: neke kolege kupuju neke peci na pirolizu, neki se vracaju na ugalj, neki prodaju peci i kupuju klime...ja se samo nadam da ce grijati a cijena ce doci na svoje.
- golfiista
#2972 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Normalno da je vjestacka kriza. Pune su nam sume drvenog otpada, proizvodnja peleta vrlo, vrlo jednostavna, sta treba jos?
-
vauvau
#2973 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pozdrav za kompaniju hifa, srecom imaju slike i video dokazi o izvlacenju brat bratu 300 kamiona peleta i premjestanje na drugu lokaciju...Iz kompanije Hifa tvrde da nemaju zalihe peleta i da ga uvoze, a da je cijena po kojoj ga prodaju formirana isključivo na principima tržišne ekonomije.
peleta ima, ova govna ovim izjavama jasno dokazuju da sva ova prica ima osnova samo u jednom, bogacenju pojedinaca....
-
CooK
#2974 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ti trebas shvatiti da je u 2016-toj godini prodato oko 30 000 kotlova na pelet, vise nego sve prethodne godine zajedno. Kada to uzmemo u obzir jasno je da je drasticno porasla potraznja za peletom a istovremeno se desava situacija da dva ogromna snadbjevaca sirovina propadaju a nijedna dozvola za sjecu vecih kolicina drveta od kojeg se pravi pelet nije odobrena u 2017-toj. Na to sve dodaj i mesetarenja sa peletom jer je proizvodnja opala pa to omogucava preprodavacima zakup vecine proizvodnje peleta i vec od juna su zakupili svu proizvodnu do januara sljedece godine(ne u svim fabrikama ali u vecini jesu). Ja sam svake godine kupovao pelet u augustu i nikad ga nisam platio skuplje od 280KM a svi znamo kakva je cijena bila zadnjeg augusta. Trebas shvatiti da je i meni krivo i da gubim zivce i novac zbog ovakve situacije sa peletom a covjeka sam najiskrenije i nezlonamjerno posavjetovao da saceka proljece pa onda odluci da li da kupuje kotao na pelet jer trenutno situacija ne lici svijetla. Ja se stvarno nadam da grijesim i da ce se u maju opet moci kupiti pelet po 250-260KM kao i prethodnih godina ali cisto sumnjam.seadss wrote:Ne razumijem kako tako pričate. Moj komšija ima već 8 godina kotao i uvijek je kupio pelet na vrijeme. Mojih par kolega imaju kotlove i isto svi kupe pelet u proljeće ili ljeto kad svi idu na more i niko neće pelet. Ja imam već tri sezone grijanje na pelet i takođe nemam problema jer pratim cijene i kupim kad je jeftin. Sad imam 5T u garaži. Ako se zabrane sječa drva i slično nećete ni vi imati više drva po tim cijenama . Ovo je vještačka kriza koju su pojedinci u BIH napravili. Kupite pelet na vrijemeCooK wrote:Kao neko ko se kaje sto je kupio pec na pelet ja ti najiskrenije preporucujem da je ne kupujes, barem do proljeca dok se malo neiskristalizira situacija sa peletom. Dosad jeste uvijek u proljece padala cijena na 250KM ali ove godine osim klosarskih otkupljivaca i preprodavaca problem je nastao i sa sirovinom jel su bankrotirale njemacke i italijanske kompanije koje prodaju sirovine nasim velikim fabrikama peleta a izgleda da nove dozvole za sjecu vecih kolicina domaceg drveta nece biti odobrene. Ili ako vec moras kupiti pec na pelet vidi da ti naprave ventile pa da mozes pored nje postaviti i pec na drva ili ugalj ako ti naravno prostor to dopusta. Ja cu na proljece tako uraditi.hekaton wrote:za 15tak dana planiram kupti pec na pelet, 3 500 KM, sve ostalo je spremno nanovo uradjeno, od 1.11 pocinje sezona grijanja (zivim u toplijim krajevima).
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2975 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U ovakvoj situaciji najviše me nervira što više niko ni ne spominje kvalitet. Komšija dobio pelet sa brat-bratu 25% kore direktno iz fabrike za 330 KM.
Teško da ima i 4kWh/kg.
Teško da ima i 4kWh/kg.