Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Shinra

#2951 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

SmokingMan wrote:Meni je gotiva otići u Lukavicu u nabavku robe,more se štošta naći povoljno,posebno djelovi za PC.
Za PC dijelove, ne znam gdje gledas, ali ja povoljno nista nisam nasao. A sta i naci kad imas tipa 3 radnje koje izgledaju tako depresivno, fazon "nova konfiguracija" sa najnovijom Intelovim procesorom cetvrte generacije, 2000 maraka. Seljakluk.
Shinra

#2952 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

Haris.ba wrote:A ko odbija da prizna da postoji pristojno mjesto za život pored Sarajeva?

P.S.
Smijem reći da je idiotluk da je moja kolegica zamalo izgubila dijete jer joj nisu htjeli da voze na KCUS iz Kasindola, već je vozili za Banja Luku? To je nekom normalno? Meni je to vrhunski idiotluk.
Dosta raje na ovoj temi. Glupo je sad reci da je generalni stav o Lukavici ovdje bio pozitivan. Cak si i ti imao glupe postove, ali zaista ne zelim da ulazim u bilo kakvu raspravu i necu nastaviti diskusiju biluo kakvu o ovome.

Razmisljao sam da li i to da napisem, pa hajde evo. Kasnidol je dno dna. I da se ja pitam, svima dati otkaz, od administracije koja ne moze da obezbjedi kompjutere u 2018. Ljudi jos uvijek, ma koliko ovo nevjerovatno zvucalo, izdaju potvrde i nalaze u nekim odjelima, koristeci PISACE MASINE pa sve do nestrucnog medicnoskog kadra, mozda 2 doktora koja donekle savjesno obavljaju svoj posao.
Ceka se mjesecima, doktori i sestre su neljubazni, korupcija je ogromna. Đed koga sam vec spomenuo je i umro zbog nepaznje ljekara i sestara tamo, otvoreno tvrdim.
Znaci dno dna, Kosevo je institucija za Kasindol. Pa ovdje ni hitna nece da ti dodje, nego ljudi zovu hitnu iz Federacije.
Haris.ba

#2953 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Shinra wrote:Dosta raje na ovoj temi. Glupo je sad reci da je generalni stav o Lukavici ovdje bio pozitivan. Cak si i ti imao glupe postove, ali zaista ne zelim da ulazim u bilo kakvu raspravu i necu nastaviti diskusiju biluo kakvu o ovome.
Slažem se da ne slažemo, i da će tako ostati. I da nema potrebe da se ubjeđujemo.

Ali, stojim iza svega što sam napisao. Pa koliko glupo to tebi bilo.

P.S.
Lukavica ima dobru vodu. Vidiš da nije sve negativno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2954 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

razmišljao sam nekoliko trenutaka :D što ću napisati
jučer sam se prvi put u ovoj godini vozo bajkom
i vidio sam negdje stado kozlića :D
mislim na butmiru kad razmislim
prije donjeg kotorca

eh to je 2001. bio klasičan primjer u istočnom sarajevu... baš onde negdje oko autobuske stanice...

više nije :D
Seyfo

#2955 Re: Istočno Sarajevo

Post by Seyfo »

Haris.ba wrote:A ko odbija da prizna da postoji pristojno mjesto za život pored Sarajeva?

P.S.
Smijem reći da je idiotluk da je moja kolegica zamalo izgubila dijete jer joj nisu htjeli da voze na KCUS iz Kasindola, već je vozili za Banja Luku? To je nekom normalno? Meni je to vrhunski idiotluk.
E upravo taj idiotluk je karakterističan za sve narode u BiH poslije rata, naročito one pojedince koji se nešto pitaju. Kako li rješavaju pitanja na relaciji Trebinje ili Bileća - Banja Luka?

A Lukavica i sva ta naselja na livadi što su nikla iza rata, nemam ništa protiv, ali je činjenica da je to mahom spavaonica za Srbe koji rade u federalnom dijelu Sarajeva, zaposlene ili po nacionalnom ključu na državnoj sisi ili one Srbe koji rade i dalje u Sarajevu, a iza rata su se preselili u taj dio. Karadžić je planirao da to skupa s Palama bude srpska prijestolnica,(i danas grad "Istočno", nekad "Srpsko" Sarajevo obuhvata mnogo kilometara neprohodne šume), međutim, iza rata kad su se presabrali, to je ipak morala biti Banja Luka. Tako da ovo naselje svakako gravitira Sarajevu, mada im se to ne sviđa, služi kao kratica sa Dobrinje prema centru, a univerzitet koji je tamo otvoren služi onim Srbima kojima je Banja Luka daleko. Čuo sam da im je muzička akademija jaka.
nagibSA

#2956 Re: Istočno Sarajevo

Post by nagibSA »

Meni je 'vamo bolje za zivot -manja guzva, manje bagre (skoro nikako), blizu sve, imas vodu, imas parking. Ja sam dole ko turista i stranac, izgubile se emocije...
Truba

#2957 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

http://bportal.ba/ustav-znate-li-koji-j ... ka-srpska/

ustav-znate-li-koji-je-glavni-grad-entiteta-republika-srpska/
Shinra

#2958 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

Haris.ba wrote:
Shinra wrote:Dosta raje na ovoj temi. Glupo je sad reci da je generalni stav o Lukavici ovdje bio pozitivan. Cak si i ti imao glupe postove, ali zaista ne zelim da ulazim u bilo kakvu raspravu i necu nastaviti diskusiju biluo kakvu o ovome.
Slažem se da ne slažemo, i da će tako ostati. I da nema potrebe da se ubjeđujemo.

Ali, stojim iza svega što sam napisao. Pa koliko glupo to tebi bilo.

P.S.
Lukavica ima dobru vodu. Vidiš da nije sve negativno.
Ne kazem ja da je sve lose drug.
Dobra je voda, meni je to bio sok, kad sam dolazio sa mora, gdje sam zivio, ovdje voda hladna uvijek sa cesme, i puno ukusnija. :-D
Truba

#2959 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

jučer na trešnje na vikendicu bajkom
otišo po neke knjige iz povijesti drugog sv, rata :D

pa na burek u ukrinu
na 31 stepen
dobro sam preživio dan
:mrgreen:
Shinra

#2960 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

Seyfo wrote:

P.S.
E upravo taj idiotluk je karakterističan za sve narode u BiH poslije rata, naročito one pojedince koji se nešto pitaju. Kako li rješavaju pitanja na relaciji Trebinje ili Bileća - Banja Luka?

A Lukavica i sva ta naselja na livadi što su nikla iza rata, nemam ništa protiv, ali je činjenica da je to mahom spavaonica za Srbe koji rade u federalnom dijelu Sarajeva, zaposlene ili po nacionalnom ključu na državnoj sisi ili one Srbe koji rade i dalje u Sarajevu, a iza rata su se preselili u taj dio. Karadžić je planirao da to skupa s Palama bude srpska prijestolnica,(i danas grad "Istočno", nekad "Srpsko" Sarajevo obuhvata mnogo kilometara neprohodne šume), međutim, iza rata kad su se presabrali, to je ipak morala biti Banja Luka. Tako da ovo naselje svakako gravitira Sarajevu, mada im se to ne sviđa, služi kao kratica sa Dobrinje prema centru, a univerzitet koji je tamo otvoren služi onim Srbima kojima je Banja Luka daleko. Čuo sam da im je muzička akademija jaka.
ˇ
Jebiga burazeru, to je isto kao da kazes da je sad neko novoizgrađeno naselje u Los Anđelesu, izgrađeno u pustinji, livadi, kako god samo privremeno mjesto za ljude koji hoce da budu blizu Holivuda. Nije. Grad se širi, ljudi hoce prostor, parkove, parking, zelenilo, krave, ovce, sta kome već paše.
Meni sasvim odgovara da Lukavica gravitira ka gradu, ne vidim sta je lose u tome? Meni je sasvim normalno da fazon skontam, hocu da kupim lupam patike, a fala bogu ovdje ih nemam uzeti, upalim auto, za 15 minuta sam parkiran kod Zela(ali ne vise, marka ipo, lopovi :D ) i za pola sata sam kuci. E sad sto ima ogranicenih osoba koje ce da budu pri stavu, "Samo Republika Srpska! i fazoni "Mozemo mi bez "njih"" samo potvrđuje moj stav da i dalje živimo u 90im.
SmokingMan

#2961 Re: Istočno Sarajevo

Post by SmokingMan »

Shinra wrote:
SmokingMan wrote:Meni je gotiva otići u Lukavicu u nabavku robe,more se štošta naći povoljno,posebno djelovi za PC.
Za PC dijelove, ne znam gdje gledas, ali ja povoljno nista nisam nasao. A sta i naci kad imas tipa 3 radnje koje izgledaju tako depresivno, fazon "nova konfiguracija" sa najnovijom Intelovim procesorom cetvrte generacije, 2000 maraka. Seljakluk.
Stav je ući u konverzaciju,steći povjerenje,upoznati prodavače,i eto ti,"pripazit ćemo te". :thumbup:
Truba

#2962 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

doha ili koji ono gradovi se nisu radili u vukojebini :D
za arape je to plus
a za srbe je minus
jer su srbi stariji od amebe pa su nova naselja trebali spraviti u već velikim gradovima :D

Image
Shinra

#2963 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

SmokingMan wrote:
Shinra wrote:
Stav je ući u konverzaciju,steći povjerenje,upoznati prodavače,i eto ti,"pripazit ćemo te". :thumbup:
Ne znam, nisam baš odavno nikakav apgrejd radio, ali i kad budem nađem fino na piku, narucim i milina.
Doduse, sad sam skontao, imas WinWin u Spasovdanskoj, opet mala radnjica ali su dio WinWina iz Srbije, pa mozes da porucis konfiguraciju po realno solidnim cijenama, ja sam 2014 uzmao PC, i bas sam solidno tu prosao.
Ali ima cini mi se WinWin i u gradu, ne znam gdje sam ono gledao, tako da.
Seyfo

#2964 Re: Istočno Sarajevo

Post by Seyfo »

Shinra wrote:
Seyfo wrote:

P.S.

ˇ
Jebiga burazeru, to je isto kao da kazes da je sad neko novoizgrađeno naselje u Los Anđelesu, izgrađeno u pustinji, livadi, kako god samo privremeno mjesto za ljude koji hoce da budu blizu Holivuda. Nije. Grad se širi, ljudi hoce prostor, parkove, parking, zelenilo, krave, ovce, sta kome već paše.
Meni sasvim odgovara da Lukavica gravitira ka gradu, ne vidim sta je lose u tome? Meni je sasvim normalno da fazon skontam, hocu da kupim lupam patike, a fala bogu ovdje ih nemam uzeti, upalim auto, za 15 minuta sam parkiran kod Zela(ali ne vise, marka ipo, lopovi :D ) i za pola sata sam kuci. E sad sto ima ogranicenih osoba koje ce da budu pri stavu, "Samo Republika Srpska! i fazoni "Mozemo mi bez "njih"" samo potvrđuje moj stav da i dalje živimo u 90im.
Upravo tih ograničenih ne manjka.I mada im je teško priznati,u Sarajevo se ide na posao, prošetati po gradu ili po Vilsonovom, kupiti cipele, kompjuter, usisivač, namještaj, žičarom se vozati, proslaviti Novu Godinu, ukratko sve ono što čini život. I onda otići na spavanje u Lukavicu,kod "svojih". Što je meni ok. Mnoge velike firme iZ Srbije ili Banja Luke prave svoje podružnice u Istočnom, jer moraju zbog posla imati u Sarajevu pa se samo zato sjete istočnog. Tvoja usporedba sa novim naseljem u Los Angelesu ne stoji, jer je ovo naselje jednonacionalno. Slično je recimo sa Prijedorom i Sanskim Mostom, ljudi rade u oba grada po nacionalnom ključu a žive u drugom gradu, među "svojima".
Shinra

#2965 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

Ne pobijam ja to. Ide se u Sarajevo na posao. Ja sam isao u Sarajevo na posao.
Ali ima posla i ovdje, i ljudi funkcionisu normalno. Mnogo firme iz Beograda prave poslovnice u gradu, a ne u Lukavici sto je po meni sasvim okej, mozda cak i bolje. Ne pobijam ni da je Lukavica vecinski jednonaciionalna, i to je upravo zbog debila koji diktiraju retardiranu politiku. Ali kazem ti opet, problem je u tome sto Bosnjak koji dođe u Lukavicu, koja je varos ce biti primjecen, a recimo Srbin koji dođe da zivi u gradu, ali pod ovim mislim u centru i par naselja, a ne tipa Dobrinja, Alipasino... Ugalavnom nece, nece ga niko dirati, zivjece normalno, i moci ce reci da zivi u gradu. Ali opet, ja tvrdim da i Bosnjaka niko nece dirati ovdje, igrom slucajeva dvojica momaka koju su mi bili komsije u Crnoj Gori su prije par godina dosli ovdje, Bosnjaci su, kupili su stan nadomak mene ovdje, i nikakvih problema nemaju. Znam jos dosta ljudi koji ovdje dođu da žive, nekome odgovara, vjerovatno zbog niske cijene kvadrate kad se uporedi sa gradom. E sad, zbog stanja nacije, ja razumijem ljude sa djecom kojima je problem poslati dijete recimo ovdje u skolu, ali realno, skola na Dobrinji je blizu, pa eto, nekome odgovara, nekome ne.
Seyfo

#2966 Re: Istočno Sarajevo

Post by Seyfo »

Ima Bošnjaka koji su kupili stan na Dobrinji, koji metar od entitetske crte u RS-u, radi niže cijene kvadrata a kontaju ovamo je blizu pa će djecu slati u školu u Federaciji. A ima i obratno. Međutim, ako se posmatra pitanje perspektive i dalje budućnosti, činjenice su da Srbi generalno teže Banja Luci ili Srbiji, zbog posla, obrazovanja, osjećaja "među svojima" i svega drugog, to znači da se Lukavici, Istočnom Sarajevu i još manjim (Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Istočno Novo sarajevo itd), crno piše. Otprilike kao Bošnjacima u Banja Luci.
Truba

#2967 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

jedinu perspektivu nema istočni stari grad
ostalo je sve OK nema razloga za brigu
mislim da pola građana RSa nije bilo u banjoj luci
kakva BL ba :lol:
Haris.ba

#2968 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Kako upisati dijete iz Lukavice u školu na Dobrinji? Znam da nije moglo. Sad može?
Shinra

#2969 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

Ja nisam bio u Banja Luci, nemam ni zelju da odem.
Nisam cuo za to da se dijete iz LK ne moze upisati u skolu na Dobrinji? Ja sam govorio za dijete ciji su rditelji Bosnjaci, a zele da im dijete ide u pretezno Bosnjacku skolu, osnovnu ili srednju, obje imaju na Dobrinji.
Haris.ba

#2970 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Shinra wrote:Ja nisam bio u Banja Luci, nemam ni zelju da odem.
Nisam cuo za to da se dijete iz LK ne moze upisati u skolu na Dobrinji? Ja sam govorio za dijete ciji su rditelji Bosnjaci, a zele da im dijete ide u pretezno Bosnjacku skolu, osnovnu ili srednju, obje imaju na Dobrinji.
Nije moglo prije. I to nema veze sa nacionalnosti. Već sa mjestom prebivališta, teritoriji gdje živiš. Isto ko što kad imaš prebivalište u Lukavici, ne možeš koristiti usluge zdrastvenog sistema preko Zavoda za osiguranje.
JThomas

#2971 Re: Istočno Sarajevo

Post by JThomas »

vama je jasno da je neko počeo i poveo rat da bismo bili odvojeni. eto nek nije bitno ko ga je počeo. i da je završio ozvaničavanjem podjele i odvajanja, od samih temelja države, od najvišeg do najnižeg nivoa.
Shinra

#2972 Re: Istočno Sarajevo

Post by Shinra »

JThomas wrote:vama je jasno da je neko počeo i poveo rat da bismo bili odvojeni. eto nek nije bitno ko ga je počeo. i da je završio ozvaničavanjem podjele i odvajanja, od samih temelja države, od najvišeg do najnižeg nivoa.
Meni i vjerujem vama jeste. Ali 70% ljudi nije, i nikad nece biti. :)
Izađemo u stranim medijima uvijek sa nekim naslovom tipa "Unbelievable, this country has 23904723 ministers and is the most corrupted country in Europe"
beni-bu-man

#2973 Re: Istočno Sarajevo

Post by beni-bu-man »

Shinra wrote: Meni i vjerujem vama jeste. Ali 70% ljudi nije, i nikad nece biti. :)
Izađemo u stranim medijima uvijek sa nekim naslovom tipa "Unbelievable, this country has 23904723 ministers and is the most corrupted country in Europe"
I to mora neko... Proud to be a Bosnian 8-)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2974 Re: Istočno Sarajevo

Post by sabina1 »

JThomas wrote:vama je jasno da je neko počeo i poveo rat da bismo bili odvojeni. eto nek nije bitno ko ga je počeo. i da je završio ozvaničavanjem podjele i odvajanja, od samih temelja države, od najvišeg do najnižeg nivoa.
Partizani su krivi....
nagibSA

#2975 Re: Istočno Sarajevo

Post by nagibSA »

U Istočnom Novom Sarajevu biće otvorena najveća navijačka zona „Zaječarsko Arena“ od 14. juna do 15. jula u Spasovdanskoj ulici.

Po uzoru na velike svjetske Fan zone za vrijeme trajanja SP „Russia 2018.“ „Zaječarsko Arena“ ponudiće sadržaje koji su namijenjeni svim generacijama pa je idealno mjesto i za porodično okupljanje i navijanje.

Ovaj događaj će biti pravi mali raj za navijače jer će imati sve na jednom mjestu – gledanje utakmica na 24m² velikom LED ekranu, šator sa 400 sjedećih mjesta, brojne takmičarske igre, info pult, food corner i mnoštvo drugih zabavnih aktivnosti.

Zaječarsko Arena biće otvorena svaki dan od 10h do ponoći, a pratiće se sve utakmice i aktivnosti Svjetskog prvenstva.

Projekat su podržali: Zaječarko, Opština Istočno Novo Sarajevo, M:tel, Pringles, Sensation, MC donalds, Jagermeister, Jack Daniles, OCB

Medijski pokrovitelji: Trebević info portal, RSG, radioMix i Metromedia.
Image
:thumbup:
Post Reply