Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gnjev

#2951 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by gnjev »

Ti si jarane izgleda magnet za te seoske varalice
Mehemed
Vozim: automobil

#2952 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

Drasko2410 wrote: Mene je prevarila radnja Shuter koja ima 1000 pozitivnih dojmova,
1063 pozitivnih dojmova a 397 različitih kupaca/prodavaca, u prosjeku skoro 3 transakcije po korisniku, miriše na štimanje dojmova, a još uz to ima većinu skrivenih dojmova

Kada smo kod toga, i PCOS ima sumnjive dojmove, ali na moju sreću RAM koji sam kupio od njih (na koji sam imao mjesec dana garancije) je u mene radio 3-4 mjeseca bez problema i kasnije ga prodao i još uvijek radi :)
rimano

#2953 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by rimano »

duledudule wrote:Bez da biram stranu u ovom slucaju, ja bih skrenuo paznju na to da je sam sistem kupovine i prodaje na piku djelimicno odgovoran za ovo stanje i ovoliki broj prevara.
Ostavljeno je prodavcu na volju da prihvati ili odbije ponudu. Ako zelite prihvatiti ponudu na vas artikal, sam pik vas upozorava da ne prihvatate ponudu ako vec niste dobili novac. Znaci, prevarant moze dobiti ponudu, prodati/poslati laptop i uzeti lovu, a nakon toga hladno odbiti tu ponudu i obrisati artikal (ili cak prihvatiti drugu ponudu od svog jarana). Nema razmjene dojmova i nema vidljive istorije ove transakcije. Prodavac dobio lovu, a kupac prevaren.
Vjerovatno administratori pika imaju mogucnost da sve ovo vide, ali prevareni kupac nema nista od toga.
Ja sam im par puta slao prijedlog da se ukloni opcija odbijanja ponude. Ako kupac koji je poslao ponudu ne plati, fino mu ostavis negativan dojam i obnovis artikal. Sa ovim sadasnjim sistemom vise od pola prevara od strane namazanih prodavaca ili ponuda od neozbiljnih kupaca prodju nezapazeno.
Konacno da vidim da neko ovo spominje. Trenutni sistem je skroz los jer ne odgovara ni kupcu ni prodavacu u potpunosti. Zbog tog sitema jednom sam prevaren. Uspio sam vratiti artikal ali sam bio u minusu 40KM.

Takodje prodavacima ne odgovara u slucaju da kupac insistira da se ponuda prihvati prije nego sto se paket posalje. U tom slucaju prodavac mora ostaviti pozitivan dojam kupcu unaprijed. Moguce je da kupac ne preuzme paket a dobio je pozitivan dojam.

Ja ne bih iskljucio opciju odbijanja ponude jer kakvih ima prodavaca takih ima i kupaca. Ostavio bih mogucnost da prodavac izabere kupca nakon svih dogovora ali bi omogucio ostavljanje dojma naknadno.
Dakle kupac ponudi kupovinu prodavac prihvati tu ponudu i transakcija je otvorena. Kupac salje artikal i nakon sto su obje strane zadovoljne ili ne ostavljaju dojmove.
Ovo je jednostavno rjesenje ali puno bolje od trenutnog. Tadje sam slao ovaj prijedlog nakon sto sam ja prevaren ali su me hladno ignorisali.
U mom slucaju prodavac nije htjeo unaprijed da zakljuci transakciju dok ne dobije pare na ruke. Poslao je artikal koji nije u upotrebljivom stanju i naravno ja nisam mogao ostaviti negativan dojam.
goran16v

#2954 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

A jest ono pik od obicnog internet oglasnika postao hibrid bosanski ebay ali koji za razliku od pravog ebaya osim blokiranja profila ne nudi nikakvu zastitu kupaca.
seoBIH

#2955 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Samo ne znam oju zastitu mogu uvest :lol: Kako da se zastit od prevare kada oni nemaju dodira sa novcem kao sto ima ebay i njegov PAYPAL servis ? :bih:
Averus

#2956 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Averus »

Da malo priču promijenimo (vala dopizdili mi ova dvojica s laptopom)

Evo moje liste pouzdanih PIK korisnika:

Kirba
PikkS
Mickey84
Waha102
Mrvl
bamma_girl
PeroP
Witttch
r4z0r (neka vas ne buni negativni dojam, momak je 100% regularan)
Shewa
Amila123

Sa svima sam već poslovao barem jednom, pa bi bio red da ih pohvalim :)
van helsing

#2957 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by van helsing »

I ja mogu pohvalit @Kirba.
Nekoliko stvari kupljeno od njega,kaze gdje i kada vam odgovara da se nadjemo,ugradi dio,testira ga,itd.
Profesionalnost na nivou.
Bar je tako iz mog iskustva sa njim.

Sent from my iPhone using Tapatalk
goran16v

#2958 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

123456789 wrote:Samo ne znam oju zastitu mogu uvest :lol: Kako da se zastit od prevare kada oni nemaju dodira sa novcem kao sto ima ebay i njegov PAYPAL servis ? :bih:
Pa ako ne mozes uvesti zastitu kao ebay onda budi najobicniji internet oglasnik sa slikama, a ne hibrid ebaya sa dojmovim, profilima i oslalim referencama poudzanosti prodavca na kojem je moguce uredno lazirati broj transakcija i pozitivnih dojmova i prevariti nekog da ti jedina posljedica bude blokiranje profila i naravno poslije svega kreirati novi profil i nastavit gdje si stao.
moee

#2959 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by moee »

PiK je, uglavnom, katastrofa. Leglo sitnih, a bogami i krupnijih prevaranata. Puno više negativnih nego pozitivnih iskustava. Što se prodaje tiče, prodao sam jednom nešto RAM memorije koju sam izvadio iz svog comp-a (matična crkla) i koji je bio 100% ispravan.
Kupovao sam više puta, ali su to muke neviđene bile. Imam nekoliko dobrih iskustava sa OK rajom, a mali milion problema dok nađeš ono što tražiš.
Jedna prevara: korisnik funnymen me zavalio za mobitel koji se gasio nakon minut razgovora. Nekoliko puta sam u radnji mijenjao softver ali se stvar ponavljala. Nije htio vratiti novac.
Druga prevara: kupio nekakav DVD-RW koji je u to vrijeme bio poprilično skup, kad sam ga spojio na comp, nije radio :(

Aktuelno: tražim auto da kupim, fino napišem koju marku, motor, godinu i opremu hoću, a ljudi milion upita šalju. Možda 2-3 da su odgovarala opisu auta koje tražim :lol:
Nađem auto, čovjek prodaje, dogovorimo se za cijenu i on me ostavi 'na čekanju'. Kaže sačekaj koji dan, ja trebam dobiti drugi auto. Čekam ja 10-ak dana i ponekad nazovem, on kaže sačekaj još malo :shock: Na kraju mu dam rok da se izjasni prodaje li auto ili ne i lik se ne javi uopšte??? Sutradan obnovi oglas za prodaju auta, a koje inače prodaje već godinu dana, heheh. Prekinem sa pp i postavim javno pitanje, lik ga obriše???

Drugi čovjek prodaje auto. Javim mu se i pitam ga može li pregled u ovlaštenom servisu na što on pristane. Nađemo se i odemo u servis, kad tamo havarija. Mali milion kvarova i grešaka, kilometraža vraćena (2009 g. zabilježeno 192.000 na satu, a sad 17x.000). On ostade zapanjen više nego ja. Stekao sam utisak da je i on prevaren prije 3 godine kad je kupio auto. :run:
w0rld

#2960 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by w0rld »

moee wrote:PiK je, uglavnom, katastrofa. Leglo sitnih, a bogami i krupnijih prevaranata. Puno više negativnih nego pozitivnih iskustava. Što se prodaje tiče, prodao sam jednom nešto RAM memorije koju sam izvadio iz svog comp-a (matična crkla) i koji je bio 100% ispravan.
Kupovao sam više puta, ali su to muke neviđene bile. Imam nekoliko dobrih iskustava sa OK rajom, a mali milion problema dok nađeš ono što tražiš.
Jedna prevara: korisnik funnymen me zavalio za mobitel koji se gasio nakon minut razgovora. Nekoliko puta sam u radnji mijenjao softver ali se stvar ponavljala. Nije htio vratiti novac.
Druga prevara: kupio nekakav DVD-RW koji je u to vrijeme bio poprilično skup, kad sam ga spojio na comp, nije radio :(

Aktuelno: tražim auto da kupim, fino napišem koju marku, motor, godinu i opremu hoću, a ljudi milion upita šalju. Možda 2-3 da su odgovarala opisu auta koje tražim :lol:
Nađem auto, čovjek prodaje, dogovorimo se za cijenu i on me ostavi 'na čekanju'. Kaže sačekaj koji dan, ja trebam dobiti drugi auto. Čekam ja 10-ak dana i ponekad nazovem, on kaže sačekaj još malo :shock: Na kraju mu dam rok da se izjasni prodaje li auto ili ne i lik se ne javi uopšte??? Sutradan obnovi oglas za prodaju auta, a koje inače prodaje već godinu dana, heheh. Prekinem sa pp i postavim javno pitanje, lik ga obriše???

Drugi čovjek prodaje auto. Javim mu se i pitam ga može li pregled u ovlaštenom servisu na što on pristane. Nađemo se i odemo u servis, kad tamo havarija. Mali milion kvarova i grešaka, kilometraža vraćena (2009 g. zabilježeno 192.000 na satu, a sad 17x.000). On ostade zapanjen više nego ja. Stekao sam utisak da je i on prevaren prije 3 godine kad je kupio auto. :run:
Pola oglasa vezanih za auta stave onako neka stoji sa nabijenom cijenom pa ako se ko zakaci dobro i jest.
Najbolje bi bilo vezano za auta postaviti sistem kao sto je kao vani sa nekim portalima, moras platiti da bi objavio oglas, tako se eliminise 90% laznih oglasa kao i ovih sto postave oglas a ne bi ni prodali uopste. Sumnjam da bi iko platio oglas ako vec stvarno ne prodaje...
staradis

#2961 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by staradis »

Kakav narod takav i portal
Lopov-eliminator

#2962 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Lopov-eliminator »

Drasko2410 wrote:Kako su mi smiješni ovi što kažu da je kupac jednako kriv, jer je mogao spriječiti prevaru.

Znači pravdaju lopova prodavača jer je uspio prevariti kupca, to je ta logika... :-)

Ja sam imao veoma sličnu situaciju.

Nađem grafičku za comp. nalazi se lik u mom gradu. Nađemo se kod njegovog posla(radi u Elektroprivredi) i daje mi grafičku i govori 'ako slučajno nešto bude, slobodno me nazovi, moj brat je kupio bolju pa mi ova netreba'

Ja sam bio uvjeren da kupujem grafičku Radeon od 512MB, tada kad sam kupovao je bila high end u srednjoj kategoriji.
Dođem kući, sve skopčam, reda radi provjerim na everestu jel sve uredu, kad tamo radeon 256MB, srednja u slaboj kategoriji.
Provjerim još na par načina i utvrdim da se radi o grafičkoj od 256MB.

Isti dan kad sam je kupio, šaljem poruku momku da bih je vratio jer to nije ono što sam kupio.
On mi vraća da on ima račun od firme iz Hrvatske gdje je kupio grafičku i da tamo piše da je 512MB

Naravno, nastavili smo se dopisivati, ja sam mu rekao da mogu dokazati da je ovo od 256MB, neka je testira kući i provjeri da imam pravo i onda mi vrati novac, što je on odbio, jer on neželi vraćati pare, kaže tko mi je kriv što sam je kupio.

Ja sam naravno bio šokiran da lik koji radi u državnoj firmi i zarađuje preko 1800KM, želi da me levati zbog 50-60 KM...

Nakraju sam mu ostavio dojam i opisao sta je sve bilo, na sta je samo vratio da sam ja neobrazovana budala.
Zvao sam PIK, oni su ga odmah blokirali.

Zaključak : nemožeš nikome vjerovati na PIK-u, imao on 1 ili 1000 dojmova.
Mene je prevarila radnja Shuter koja ima 1000 pozitivnih dojmova, šta se desilo možete pronaći ovdje

http://www.klix.ba/forum/prevaranti-na- ... s1450.html

Jedino što možete je riskirati i nadati se najboljem...

p.s. obavio sam nekih 50tak transakcija na piku kupovina/prodaja, od toga su me 3 puta zeznuli.
Shuter - otišao na glavu 200KM, jer sam nakraju prodao taj laptop u djelovima.
Neki lik, neda mi se sada tražiti, imao je 30 poz dojmova, kupio od njega nov mob za starog(neku nokiu starije tipe), nije uopće radio - 40 KM na glavu
Te ovaj momak za grafičku - 25 KM na glavu, jer sam je na kraju prodao

Nakraju sam malo manje od 300 KM izgubio na piku zbog prevaranata...
Mozes li napisati Pik profile svih ovih sto si spomenuo, kao i neke dodatne podatke o njima? Iako je neko blokiran vremenom ga mogu odblokirati.
Lopov-eliminator

#2963 Re: Prevaranti na PIK-u

moee wrote:PiK je, uglavnom, katastrofa. Leglo sitnih, a bogami i krupnijih prevaranata. Puno više negativnih nego pozitivnih iskustava. Što se prodaje tiče, prodao sam jednom nešto RAM memorije koju sam izvadio iz svog comp-a (matična crkla) i koji je bio 100% ispravan.

Mozes li napisati Pik profile i ovih drugih koje si spomenuo uz funnymena, kao i neke dodatne podatke o njima? Iako je neko blokiran mozda ce nekad biti odblokiran, pa je bitno da se zna za njih.
HardCore

#2964 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by HardCore »

Nego imam key za gta 4 20 KM i max payne 3 15 KM, akcija obije igrice su za steam original naravno..pa kome odgovara vise na pp
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#2965 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Decerto »

HardCore wrote:Nego imam key za gta 4 20 KM i max payne 3 15 KM, akcija obije igrice su za steam original naravno..pa kome odgovara vise na pp
postavi tamo pod pc igre,sto ovdje :lol:
preludezalude

#2966 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by preludezalude »

andador wrote:
preludezalude wrote:Citava ova prica oko laptopa ima prilicno supljina i sa prodavaceve i sa kupceve strane. Kako vi ljudi mozete ovako ofrlje iz ove price da proglasite nekoga prevarantom, nije mi jasno. Meni je iz citave ove price vise sumnjiv kupac nego prodavac.
Kad se uzme u obzir da je kupac provjeravao laptop sat vremena, pa poslije je neko "radio"na laptopu tj obarao sistem i sad kaze da je prevaren... Ovdje se moze isto zakljuciti da je taj sto je obarao sistem napravio ovu zvrcku. Donesena mu je jedna konfiguracija, a odnesena druga konfiguracija.
Jarane, uz dužno poštovanje, prodavač je rekao da sam sahat vremena pregledao laptop, a ja nisam ni 40 min, u to je ulazila i priča, naravno, pričao sam s njim. Ako mi ne vjeruješ ti, onda ti ja ovog rasića preporučujem za saradnju, kupi od njega laptop ili bilo šta prodaje, pa ćeš se kusurati preko foruma.
Pozdrav
Druze, ja nemam nista protiv tebe. Ja samo komentarisem. Meni ne ide ni u dzep, ni iz dzepa. Nego daj malo vise podataka o tome ko ti je obarao sistem, jer je i to jedna karika u citavoj ovoj prici. Razmisli da te bas taj nije zeznuo.
shin

#2967 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by shin »

Evo još seoskih varalica,

Patek Philippe za samo 8000KM,
Kineska pljaka od 5$.

Levat mi briše komentare, valjda se nada da neko ko zna šta je Patek neće na prvu vidjeti kakav jad prodaje, ili da neće uraditi nikakvu provjeru kod urara.

Image

A ovako pravi Patek izgleda :D
shin

#2968 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by shin »

Evo još jedne potencijalne pljake,
Obratiti pažnju na odgovore i drskost, pitaju ga za referentni broj (model), naravno nikakav se podatak ne može dobiti :lol:
vješalica

#2969 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by vješalica »

shin wrote:Evo još jedne potencijalne pljake,
www.pik ba/artikal/6667044/sat-bell-ross-orginal/#pitanja
Obratiti pažnju na odgovore i drskost, pitaju ga za referentni broj (model), naravno nikakav se podatak ne može dobiti :lol:
TI ORGINAL NEMAS POJMA STA JE ORGINAL A KAMAL TEBI DA DOKAZUJEM STA JE ORGINAL I DA TI DOKAZUJEM MORAS DJECKO ZNAT I POZNAVAT MATERIJU KOJU HOCES DA KUPIS A NE SELJACKI MOZES DOKAZAT NORMALNO DA MOGU DOKAZAT NISAM NAPISO NAKO STO MIJE DOSADNO ' ORGINAL'
:lol:
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#2970 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Decerto »

vješalica wrote:
TI ORGINAL NEMAS POJMA STA JE ORGINAL A KAMAL TEBI DA DOKAZUJEM STA JE ORGINAL I DA TI DOKAZUJEM MORAS DJECKO ZNAT I POZNAVAT MATERIJU KOJU HOCES DA KUPIS A NE SELJACKI MOZES DOKAZAT NORMALNO DA MOGU DOKAZAT NISAM NAPISO NAKO STO MIJE DOSADNO ' ORGINAL'
:lol:
Ne zna kako se pise original,a da zna sta je original :D
Lopov-eliminator

#2971 Re: Prevaranti na PIK-u

Drskost malo je reci, a ovog sto ga pita za referentni broj ja igrom slucaja znam , covjek koji je prilicno posten, inace radi sa satovima, urar je, mislim da cak ima i svoju radnju sa satovima, tako da ga nije pitao bezveze.
Lopov-eliminator

#2972 Re: Prevaranti na PIK-u

shin wrote:Evo još seoskih varalica,

www.pik ba/artikal/1768704/philip-patek-skupocijeni-sat-platina-zlato-dijamanti/
Kineska pljaka od 5$.

Levat mi briše komentare, valjda se nada da neko ko zna šta je Patek neće na prvu vidjeti kakav jad prodaje, ili da neće uraditi nikakvu provjeru kod urara.

http://www.ablogtowatch.com/wp-content/ ... atch-6.jpg

Mozes li samo popisati razlike, jer ne razumijemo se svi u satove da znamo karakteristike po cemu prepoznati dal je sat pravi Patek Philippe ili nije.
BadBoy

#2973 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by BadBoy »

Kad bih imao 4 000 KM da kupim sat, pa sigurno ih ne bih kupovao preko PIK-a.
SmokingMan

#2974 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by SmokingMan »

Sat od "80.000 $." se na pik-u prodaje za 10.000,ono popust od 10.000 za budalu koja nasjedne,sat kojeg možeš za par dolara po komadu dobiti na nekome od brojnih kineskih wholesale stranica... :lol:
shin

#2975 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by shin »

Lopov-eliminator wrote:
shin wrote:Evo još seoskih varalica,

www.pik ba/artikal/1768704/philip-patek-skupocijeni-sat-platina-zlato-dijamanti/
Kineska pljaka od 5$.

http://www.ablogtowatch.com/wp-content/ ... atch-6.jpg

Mozes li samo popisati razlike, jer ne razumijemo se svi u satove da znamo karakteristike po cemu prepoznati dal je sat pravi Patek Philippe ili nije.
- Prvo, model kao na slici ne postoji uopšte. Nije ni kopija, nego nešta izmišljeno od strane kineza.

- Drugo, Patek dolazi u čeliku, zlatu ili platini, sa pravim kamenjem. Nema guljenja pozlate niti se šta može izlizati pa da izbije mesing ispod.

- Ako je od zlata i kamenja sama cijena zlata bi prešla cijenu koju on traži i mogao bi ga do sada mislion puta prodati pod lomljeno zlato.

- Treće, pogledaj sliku sa zadnje strane mehanizma i koja je razina obrade, onda upiši u google ''Patek Philippe movement'' i pogledaj slike pa vidi kako pravi mehanizmi izgledaju.

Image

Obrađene ivice, perlaža, grbovi, rubini.

I onda vidiš ovo,

Image

Evo kako izgleda ozbiljan oglas i prodaja Pateka;

http://www.rolexforums.com/showthread.php?t=320558
Last edited by shin on 26/12/2013 21:30, edited 1 time in total.
Post Reply