SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Daryl Dixon

#29476 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Daryl Dixon »

Velkoski wrote:666 ti je bio sarkastičan mensčini :mrgreen:
ma bitno je da smo se razumjeli :thumbup:
zdruzdjo

#29477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zdruzdjo »

ganjeta wrote:Ja mislim da nije isti slučaj, u zadnje vrijeme nismo se nešto baš viđali, obaveze čine svoje. Sve i da jeste, sepsa se da izliječiti. Još gore ako je tako bilo a pustili dijete kući bez ikakvih pretraga :-) .
Nikoga ne branim. Ne daj boze nikome. Jutros je to i meni bila prva stvar koju sam cuo danas i bas me je udarilo.
Koliko sam upoznat mala je dobila meningitis. To vrlo lako se iskomplikuje. Gotovo da se radi o satima. Tesko se da otkriti tek tako "na oko". Najcesci "na oko" nacin za prvu sumnju je ukocenost vrata. Najsigurniji nacin za dijagnozu je lumbarna punkcija. Kao petogodisnjak sam prezivio meningitis i iskusio sam lumbarnu punkciju na svojoj kozi. Ostavilo mi je mentalni pecat za cijeli zivot. Vjerujte ja bih volio vidjeti roditelja koji bi tek tako pristao na ovakav zahvat radi dijagnosticiranja. Tako da se i doktori libe predlaganja toga.
Moja djeca cim imaju temperaturu onako bez nekih zestokih razloga, svakih sat dva na ledja i testiranje pokretljivosti vrata i bola.

Premotajte na 1:11 pa pogedajte i zamislite da ovo neko uradi a ono ne bude nista.
Naravno i od toga se ne treba bjezati ako nesto ukazuje na to.

Uglavnom teska i gadna bolest koja moze ostaviti strasne posljedice.

insaneinthebrain

#29478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insaneinthebrain »

neko je negdje spominjao ovog dedu, al ne mogu da nadjem post

http://radiosarajevo.ba/novost/220067/d ... jevski-dan
vješalica

#29479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vješalica »

AmirBaa wrote:http://forum.klix.ba/problem-pasa-lutal ... #p12357973
a mene prozvase lazovom i moderacija mi jos prijeti. :run:
meni je "nazovi moderator" objasnio kako pozivam na klanje i masovno istrebljenje pa me još i banovao pod naletom histeričarki sa teme koja je odavno zaključana jer je bilo protivno njihovoj šupljoj priči
i to 2 puta
niti sam pozivala na takve radnje niti bilo šta drugo
dotični nazovi moderator ne može ni da nađe postove o mojim pozivima na klanje,faširanje i ubijanje kao dokaz protiv mene
sva priča je bila o paščofilima koji laju ublehe i nekoga tretiraju kretenom i ignorišu ujede i posljedice
što se tiče komentara na fb od pojedinih luđakinja nije ni vrijedno elaborirati jer od njih ništa i ne možeš očekivati
jednostavno blokiraš i vodiš diskusiju na temi gdje nema maloumnih upadica propalih studenata psihijatrije,medicine i kojekavih besposličarki koje ubodu pokoju markicu sakupljajući buhe po ulici
sad nek me moderator banuje kad vidi ovo,ali promijeniti neće da je svijetu davno otišlo na kurac čopori po ulicama koji prijete na svakom ćošku i napadaju djecu i ljude i nek na to sve posoli neka paščofilka kako nije tačno da su psi agresivni nego se brane od krvoženih ljudi koji čim kad izađu iz svojih domova smišljaju kako će klati i ubijati nevine oči pasje
Image
Image
Last edited by vješalica on 22/03/2016 22:54, edited 1 time in total.
vješalica

#29480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vješalica »

kiki-miki wrote:Hoce frajer da se pokaze pred djevojkom, macho fazoni :-)

Bas me zanima koliko je njemu godina, ako je njoj 21.
njoj 51 a njemu možda 31 ili manje
relax na poslu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

lozila se na pistolje
a ne zna da i labavi moze da zabavi
todd_smith

#29482 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by todd_smith »

kiki-miki wrote:Hoce frajer da se pokaze pred djevojkom, macho fazoni :-)

Bas me zanima koliko je njemu godina, ako je njoj 21.
Mala voli olovo, mala voli zelenilo tnanannanana
ganjeta

#29483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ganjeta »

zdruzdjo wrote:
ganjeta wrote:Ja mislim da nije isti slučaj, u zadnje vrijeme nismo se nešto baš viđali, obaveze čine svoje. Sve i da jeste, sepsa se da izliječiti. Još gore ako je tako bilo a pustili dijete kući bez ikakvih pretraga :-) .
Nikoga ne branim. Ne daj boze nikome. Jutros je to i meni bila prva stvar koju sam cuo danas i bas me je udarilo.
Koliko sam upoznat mala je dobila meningitis. To vrlo lako se iskomplikuje. Gotovo da se radi o satima. Tesko se da otkriti tek tako "na oko". Najcesci "na oko" nacin za prvu sumnju je ukocenost vrata. Najsigurniji nacin za dijagnozu je lumbarna punkcija. Kao petogodisnjak sam prezivio meningitis i iskusio sam lumbarnu punkciju na svojoj kozi. Ostavilo mi je mentalni pecat za cijeli zivot. Vjerujte ja bih volio vidjeti roditelja koji bi tek tako pristao na ovakav zahvat radi dijagnosticiranja. Tako da se i doktori libe predlaganja toga.
Moja djeca cim imaju temperaturu onako bez nekih zestokih razloga, svakih sat dva na ledja i testiranje pokretljivosti vrata i bola.

Premotajte na 1:11 pa pogedajte i zamislite da ovo neko uradi a ono ne bude nista.
Naravno i od toga se ne treba bjezati ako nesto ukazuje na to.

Uglavnom teska i gadna bolest koja moze ostaviti strasne posljedice.

Kralju džaba ti ovo meni pišeš, ja sam se ovoga nagledao koliko hoćeš puta, da ne kažem asisitirao i sve znam koliko je kao prvo bolno za odraslu osobu a i stresno, o djetetu da ne pričam.
Sve znam ali ne uraditi nikakvu analizu bar u ovome slučaju i poslati dijete kući je bar za mene van svake pameti. Djevojčice nema i to je ono najvažnije, ali treba pričati i pisati da se nekom nebi opet ponovio sličan ili isti slučaj.

Doktori se i libe što i sami znaju koliko je opasno i jedan krivi potez može dovesti do oštećenja kičmene moždine. Ali ako je to jedino rješenje, nema više priče, sve je bolje od smrtnog ishoda.

Likvor je zadnje što se radi u dijagnosticiranju meningitisa ali je i nabolji pokazatelj, broj ćelija ako je preko 100 govori da se radi o meningitisu i onda se radi razmaz i bojenje preparata, i nastavak analize.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

mi smo vama doktorima samo statistika, bez uvrede niste svi isti
ali percepcija smrti nama laicima i medicinarima nije ista

imam 4-5 jarana doktora i nema te situacije u kojoj se kolega doktor nece opravdati
sve se svede na to da se greske dogadjaju
neko mora umrijeti
i doslo joj vrijeme
jalijas74

#29485 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jalijas74 »

ganjeta wrote:Dođem s posla i na fb imam šta vidjeti. U narednim danima očekujem poplavu vijesti jer mi je od druga umrla djevojčica od 3. godine :( . Vratili je sa pedijatrije sa temperaturom, bez urađenih nalaza, rekli da je viroza i da skidaju temp, curica dozivjela frast i preko noći stanje se pogoršalo, sutra u hitnu, iz hitne na Infektivnu međutim nisu je uspjeli spasiti. Juče je curica preselila, neka joj dragi Allah dž.š podari lijepi Dženet.
Unuk od nasih prvih komsija je preselio od iste bolesti. Djete je bilo OK u petak igralo lopte i dobije temperaturu preko vikenda i ne moze na noge roditelji djete vodili u Vrazovu jer ovi nasi u Vogosci nisu radili i tamo mu dali najobicnij tretman za skidanje temperature. Stanje se nije promjenilo i onda u ponedeljak odu doktoru u Vogoscu i na pregledu kao mora do bolnice i umjesto da pozovu Hitnu koja je u sklopu DZ Vogosca oni puste da ga vozi dedo u bolnicu svojim kolima. Cim su izasli iz Vogosce mali je samo rekao dedi da stane da ce se ukakiti stali su sa strane on je obavio nuzdu i pao u komu. Odvezli su ga do bolnice gdje je preminuo.
Tuzno pretuzno sta nam rade od djece. Dugo su cekali nalaze iz Zagreba nekih par mjeseci i kao diagnoza bila je neka virusni menigitis.

Zasto niti jedan doktor nije prepoznao menigitis odmah nikada mi nece biti jasno. Diagnostika bolesti nas ubija gubimo dragocjeno vrijeme koje bi se moglo iskoristi na ljecenje. Mozda ja gledam previse dr. Hausa ili nasi pedijatri znaju samo propisati Dalsy i pregledati grlo.
zateznistub

#29486 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

jalijas74 wrote: Unuk od nasih prvih komsija je preselio od iste bolesti. Djete je bilo OK u petak igralo lopte i dobije temperaturu preko vikenda i ne moze na noge roditelji djete vodili u Vrazovu jer ovi nasi u Vogosci nisu radili i tamo mu dali najobicnij tretman za skidanje temperature. Stanje se nije promjenilo i onda u ponedeljak odu doktoru u Vogoscu i na pregledu kao mora do bolnice i umjesto da pozovu Hitnu koja je u sklopu DZ Vogosca oni puste da ga vozi dedo u bolnicu svojim kolima. Cim su izasli iz Vogosce mali je samo rekao dedi da stane da ce se ukakiti stali su sa strane on je obavio nuzdu i pao u komu. Odvezli su ga do bolnice gdje je preminuo.
Tuzno pretuzno sta nam rade od djece. Dugo su cekali nalaze iz Zagreba nekih par mjeseci i kao diagnoza bila je neka virusni menigitis.

Zasto niti jedan doktor nije prepoznao menigitis odmah nikada mi nece biti jasno. Diagnostika bolesti nas ubija gubimo dragocjeno vrijeme koje bi se moglo iskoristi na ljecenje. Mozda ja gledam previse dr. Hausa ili nasi pedijatri znaju samo propisati Dalsy i pregledati grlo.
Kako će prepoznati kad ih pola ima plaćene ispite i diplome...dobro stetoskop ne gurnu nekome u rektum...
ganjeta

#29487 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ganjeta »

Black swan wrote:mi smo vama doktorima samo statistika, bez uvrede niste svi isti
ali percepcija smrti nama laicima i medicinarima nije ista

imam 4-5 jarana doktora i nema te situacije u kojoj se kolega doktor nece opravdati
sve se svede na to da se greske dogadjaju
neko mora umrijeti
i doslo joj vrijeme
Pa realno i nije ista percepcija smrti, nije isto kad gledaš svaki dan kad neko umre i kad to vidiš jednom za svog života.

Greške se dešavaju u svakom poslu svakodnevno i to niko nigdje ne poriče, ali nemar i nebriga za posao i neke stvari su drugi par rukavica.

jalijaš evo gore čovjek napisao, vrlo teško je to prepoznati, jedino ako se radi o baš iskusnom ljekaru one može prepoznati, ali se samo može potvrditi punkcijom iz kičmene moždine, kako to izgleda možeš vidjeti na ovom gore klipu.
Last edited by ganjeta on 23/03/2016 12:27, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29488 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Chmoljo »

imao, preživio, jebeno bilo...

zahvaljujem Bogu, jer je to bilo prije rata sa dobrim doktorima, finim sestrama i divnim tetama čistačicama...
jalijas74

#29489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jalijas74 »

Chmoljo wrote:imao, preživio, jebeno bilo...
zahvaljujem Bogu, jer je to bilo prije rata sa dobrim doktorima, finim sestrama i divnim tetama čistačicama...
Hvala Bogu za tebe.
Ali vidi ovaj slucaj, znas kad neko odraste pored tebe od male bebe pa do djecacica koji je jedva propinjao da otvori vrata kad izleti iz stana, zatim izraste u djecaka koji ide u skolu, igra lopte ispred zgrade sa bratom i onda ga jednostavvno vise nema.

Cak su kolali neki tracevi od samih doktora iz Vogosce da su roditelji zanemarili djete, to je samo da uzmes utoku i da rokas po djecijem odjeljenju i doktore i sestrice onako redom.

Roditelji su se obratili za pomoc u dezurni DZ i u subotu i u nedelju u ponedeljak su otisli u svoj maticni DZ, nikada mi nece biti jasno kako se za ta 3 dana nije moglo makr posumnjati na ovu bolest pa djete hitno prebaciti na infektivno ili gdje vec. Ne kazem da bi se djete spasilo ali makar zbog nekog opreza.
julisiz es grant

#29490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by julisiz es grant »

Zato što sve počne kao obična gripa ili prehlada, i ni na čemu se ne da primijetiti u šta će se razviti. A onda se bukvalno razmaše sve u toku nekoliko sati i obori čovjeka s nogu i samo vidiš kako ga nestaje. Tako se ponaša sepsa i meningitis, koji je isto septično stanje. Da nije tako, ne bi umro Jim Henson, tvorac Mapeta, milijarder jebi ga, ili ona glumica iz Ničije zemlje, i ko zna ko još. To ne bira i kad se desi možeš ti sve uraditi, ali neka je Bog na pomoći.
Zato sam ja, dok sam još radio u opštoj praksi pa dežuro, kad god mi dođe dijete sa temperaturom obavezno radio meningealne znake, to nije teško ni bolno ni skupo, uradiš u samoj ordinaciji. Ako je neki od njih pozitivan (npr. ne možeš mu saviti glavu prema naprijed, kad saviješ jednu nogu savija se i druga itd) to su obično prvi znaci da nešto nije uobičajeno. Jebi ga, đavo ne spava, uradi mu to, ništa te ne košta, nek on plače, rita se, ali si njemu pomogo a sebe ogradio.
Kombat

#29491 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Kombat »

Uzas...

Neki ljudi ne shvataju da danas zivimo u drustvu i drzavi koja ce bez problema pustiti bilo koga da umre (beba, dijete, odrastao, starac) ako nema da plati...u ovoj vukojebini djeca umiru zato sto roditelji nemaju 500 eura za neki lijek...ono...generalni stav tzv medicinskih radnika je "haj' jebaji ga, napravite si novo, ha'ja"/

Svjedocio sam takvom primjeru...unutar sire porodice - nije bilo do para za lijek ili koverte koja se mora obavezno dati korumpiranim mamlazima, ne. Dijete je umrlo zbog cistog nemara i neznanja renomirane "doktorice". Radjena je autopsija i roditeljima je receno da je slucaj apsolutno za suda. Posto su oni "pitomi tj krotki" nisu nista uradili. Ja to osudjujem, jer ko zna koliko je jos djece umrlo zbog te kurvetine.
ranger

#29492 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ranger »

julisiz es grant wrote:Zato što sve počne kao obična gripa ili prehlada, i ni na čemu se ne da primijetiti u šta će se razviti. A onda se bukvalno razmaše sve u toku nekoliko sati i obori čovjeka s nogu i samo vidiš kako ga nestaje. Tako se ponaša sepsa i meningitis, koji je isto septično stanje. Da nije tako, ne bi umro Jim Henson, tvorac Mapeta, milijarder jebi ga, ili ona glumica iz Ničije zemlje, i ko zna ko još. To ne bira i kad se desi možeš ti sve uraditi, ali neka je Bog na pomoći.
Zato sam ja, dok sam još radio u opštoj praksi pa dežuro, kad god mi dođe dijete sa temperaturom obavezno radio meningealne znake, to nije teško ni bolno ni skupo, uradiš u samoj ordinaciji. Ako je neki od njih pozitivan (npr. ne možeš mu saviti glavu prema naprijed, kad saviješ jednu nogu savija se i druga itd) to su obično prvi znaci da nešto nije uobičajeno. Jebi ga, đavo ne spava, uradi mu to, ništa te ne košta, nek on plače, rita se, ali si njemu pomogo a sebe ogradio.
e moj pajdo da bogdo svi tako razmisljaju... i mene su isto tako ucili u skoli, ali u praksi vecina samo ceka kraj smjene.
zdruzdjo

#29493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zdruzdjo »

jalijas74 wrote:
Chmoljo wrote:imao, preživio, jebeno bilo...
Roditelji su se obratili za pomoc u dezurni DZ i u subotu i u nedelju u ponedeljak su otisli u svoj maticni DZ, nikada mi nece biti jasno kako se za ta 3 dana nije moglo makr posumnjati na ovu bolest pa djete hitno prebaciti na infektivno ili gdje vec. Ne kazem da bi se djete spasilo ali makar zbog nekog opreza.

Ljudi opet se ogradjujem od branjenja doktora. Ima bilmeza samo takvih.
Neka me niko ne shvati pogresno. Nema ovdje reci kriv je ovaj ili nije onaj. Djeteta nema.
Naglasavam teska bolest za otkriti onako pregledom. Simptomi mogu zavarati jer krene sa temperaturom, malaksalost, bol u misicima.....
Obzirom da je takva situacija da su kod nas u 98% slucajeva takvi simptomi povezani sa gripom, doktori se tako i odnose. A vrat kad zaboli uz temperaturu i ukoci se, vecina roditelja ce povezati sa "ma lose spavao".
U zadnje vrijeme cesto kod nas cujem za meningitis kod djece. I virusni i serozni. Obzirom da je prije rata zadnja ozbiljnija pojava istog bila tamo negdje ranih 80-ih (sumnjalo se ali nikad dokazano da su bile diverzije u vodovode od "onih" elemenata iz inostranstva) , mislim da bi zdravstveno trebalo malo poraditi na nekoj javnoj edukaciji roditelja. Kroz obdanista, skole....nesto.
Ne znaci da je svaka temperatura, svaki bol u vratu, svake fleke po tjelu.....odmah meningitis i bodi djete iglom u kicmu. Ali dobro je biti oprezan pa praviti drukciji pristup ako se poslazu simptomi.
Last edited by zdruzdjo on 23/03/2016 13:15, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#29494 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vjesticanametli »

i ja sam 99 obolila od meningitisa i nasi doktori nisu mogli da skontaju...... da nije bilo bolnice u njemackoj bazi ne bi me ni bilo..... skoro na kosevu prolazi doktorica pored mene i stade i kaze sta ste vi prebolovali :shock: reko kako mislite kaze ona lijeva strana lica nesto kriva nemam pojma kako se izrazila ........ nisam mogla da vjerujem jer ja to ne vidim ali ona rece da doktori to itelkako vide....i tako joj ja kazem sta je bilo..... i meni su govorili gripa i slali me kuci pa su svabe uradile sve pretrage i punktiranja glave il kako se vec to zove......ma mjesecima nisam moglas hodati a 3 godine nakon toga trcati :run:
zdruzdjo

#29495 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zdruzdjo »

vjesticanametli wrote:i ja sam 99 obolila od meningitisa i nasi doktori nisu mogli da skontaju...... da nije bilo bolnice u njemackoj bazi ne bi me ni bilo..... skoro na kosevu prolazi doktorica pored mene i stade i kaze sta ste vi prebolovali :shock: reko kako mislite kaze ona lijeva strana lica nesto kriva nemam pojma kako se izrazila ........ nisam mogla da vjerujem jer ja to ne vidim ali ona rece da doktori to itelkako vide....i tako joj ja kazem sta je bilo..... i meni su govorili gripa i slali me kuci pa su svabe uradile sve pretrage i punktiranja glave il kako se vec to zove......ma mjesecima nisam moglas hodati a 3 godine nakon toga trcati :run:
Ihhhhh kod tebe je to bas otislo "gdje ne treba". Ali mozes reci da si pravo dobro prosla.
BadBoy

#29496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by BadBoy »

julisiz es grant wrote:Zato što sve počne kao obična gripa ili prehlada, i ni na čemu se ne da primijetiti u šta će se razviti. A onda se bukvalno razmaše sve u toku nekoliko sati i obori čovjeka s nogu i samo vidiš kako ga nestaje. Tako se ponaša sepsa i meningitis, koji je isto septično stanje. Da nije tako, ne bi umro Jim Henson, tvorac Mapeta, milijarder jebi ga, ili ona glumica iz Ničije zemlje, i ko zna ko još. To ne bira i kad se desi možeš ti sve uraditi, ali neka je Bog na pomoći.
Druže de ti meni reci kako se od toga čuvati, kako to izbjeći? Nije valjda virus pa da se širi zrakom? Sav sam se istraumirao sada...
mali_balon

#29497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_balon »

Ma nekad ne mozes biti pametan...prosle godine dijete haman svaki mjesec na antibioticima....skidas temperaturu 3 dana 4ti dan doktoru prepise antibiotik i kaze pokusavajte i dalje skidat temperaturu ali eto antibiotika ako bas morate (sto je i razumljivo) ali vazda smo ga morali koristiti..pretrage krv urin sve ok...kaze jedna doktorica ovo je zapusteno, reko vidite vi da smo haman svaki mjesec kod vas kako zapusteno, onda da pozovemo vase kolege ovdje da jedan konzilij uradimo suti ona i nista opet kuci antibiotik...za nekih mjesec opet doktoru, kaze druga doktorica nalazi ok ne vidim drugo opciju nego sumamed i evo vec pola godine ni kahnula nije...
A price o vocu povrcu i prirodnom podizanju imuniteta da ne govorim, mislim da mso djetetu zagdili svo voce i povrce koliko smo je sopali...
zdruzdjo

#29498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zdruzdjo »

BadBoy wrote:
Druže de ti meni reci kako se od toga čuvati, kako to izbjeći? Nije valjda virus pa da se širi zrakom? Sav sam se istraumirao sada...
Bas tako. Virus.
Zastita se svodi na preventivu. Higijena higijena pa opet higijena. Dovoljno je da jedno djete ima i da u njegovom obdanistu fasuje jos 10-ero. Skole takodje. Prenosi se direktnim kontaktom ili cak ponekad i kapljicama. Kihanje i kasljanje. Koliko se sjecam i svi ukucani bi morali ici na testiranje ako je neko fasovao.
Ma gadno bogami pravo. Skole i obdanista su najkriznija mjesta.
julisiz es grant

#29500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by julisiz es grant »

zdruzdjo wrote:
BadBoy wrote:
Bas tako. Virus.
Zastita se svodi na preventivu. Higijena higijena pa opet higijena. Dovoljno je da jedno djete ima i da u njegovom obdanistu fasuje jos 10-ero. Skole takodje. Prenosi se direktnim kontaktom ili cak ponekad i kapljicama. Kihanje i kasljanje. Koliko se sjecam i svi ukucani bi morali ici na testiranje ako je neko fasovao.
Ma gadno bogami pravo. Skole i obdanista su najkriznija mjesta.
Može biti i bakterijski i virusni, meningokok je recimo bakterija.
A kako se zaštiti? Problem je što se nikad ne može znati kada će uzročnik dospijeti u krv. Jer kad se to desi nastaje sepsa, a kad dođe do moždanih ovojnica meningitis. A ti isti uzročnici kad su recimo samo u nosu ili grlu mogu izazvati običnu prehladu, ili da nema nikakvih simptoma. U rijetkim se slučajevima dese ovako teške komplikacije, a vjerovatno je slab imunitet predisponirajući faktor. Zato su mala djeca, kod kojih on još nije dovoljno razvijen najugroženija.
Zato je taj savjet dobar...higijena, lična, ne uzimati antibiotike za svaku sitnicu, pa i ako dr propiše, radije potražiti i drugo mišljenje.
Locked