Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Osmi Socrates
#29451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po čemu su najveći prijatelj BiH?
Ne kažem da nisu, ali me interesuje argumentacija.
- Edin H.
#29452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zbog Sutjeske?Osmi Socrates wrote: ↑04/10/2025 22:53 Po čemu su najveći prijatelj BiH?
- jeza u ledja
#29453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sa cim se ne slaze? Procitaj ponovo moj post.Rugafet wrote: ↑04/10/2025 15:00A očigledno se par miliona ljudi ne slaže sa tobom. Čuj geografijajeza u ledja wrote: ↑04/10/2025 14:17Jedini razlog sto bi se neko preselio u Houston je sto je dobio posao tamo. Klima, geografija, zagadjenost, saobracaj, su uzas.ZoomZoomKiwi wrote: ↑04/10/2025 10:10
Pa imam prijatelje u tim gradovima, i znam da su prezadovoljni.
Hajd Oklahoma City šta znam, al' Houston je redovno na top pozicijama za život u zadnje vrijeme.
Ako su ti te stvari nebitne i ako ti je jedino bitan posao i priustivost onda ok.
Isto vazi za Oklahoma City.ovo ostalo onda možeš primjetit bukvalno na svaki grad
Po tvojim upisima uostalom, ti savrseno odgovaras opisu nekoga ko bi se odselio u Houston.
Last edited by jeza u ledja on 05/10/2025 03:05, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#29454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne u ljetnim mjesecima vec pola godine.ultima_palabra wrote: ↑04/10/2025 16:02 1. Ti gradovi su klimatski nepodnosljivi u ljetnim mjesecima.
2. Svi imaju pistolj za pasom i kolekciju automatskog naoruzanja kod kuce.
3. Sta ako ti propadne zeton?![]()
Neka, hvala.
Ovo za oruzje je doduse zestoko pretjerivanje.
- ultima_palabra
#29455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Namjerno sam pretjeraojeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 02:46Ne u ljetnim mjesecima vec pola godine.ultima_palabra wrote: ↑04/10/2025 16:02 1. Ti gradovi su klimatski nepodnosljivi u ljetnim mjesecima.
2. Svi imaju pistolj za pasom i kolekciju automatskog naoruzanja kod kuce.
3. Sta ako ti propadne zeton?![]()
Neka, hvala.
Ovo za oruzje je doduse zestoko pretjerivanje.
- jeza u ledja
#29456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma mozda Kiwi nije toliko u krivu. Houston je dobra destinacija za first generation imigraciju, bilo da je u pitanju inzinjer, doktor, ili fizikaner. Ima posla. Mozes si priustiti finu kucu, sa bastom, itd. S obzirom da je grad ogroman i da ima dosta imigracije, ima i sta da ponudi, ukljucujuci odlicnu hranu. Ali za sve je potreban auto i voznja po sat vremena.
Medjutim, Houston nikome nije na pameti kao destinacija za zivot nevezano za materijalne stvari. U tom smislu je neusporediv za Californijom ili New York Citijem, a ni mnogim drugim gradovima i regijama. Ljeti bukvalno ne mozes vani biti bar 4 mjeseca u godini, osim ako se ne osjecas ugodno u sauni. Plus je daleko od svega, dobrih plaza (Meksicki zaljev u Texasu je ko bara), planina, ili gradova sa bar nekom kulturom. Do New Orleansa treba 3-4 sata, do Austina 3. Sve ostalo je jako jako daleko. U NYC, ili bilo gdje na istocnoj obali, imas 20 puta vise takvih opcija. U Californiji i bilo gdje na zapadnoj obali, takodje. Kome nije bitno zivjeti u mocvari isprecjecanoj hemijskom industrijom, onda je mozda i ok.
No sto se tice politike, svaki veci grad u TX je mnogo liberalniji nego sto ljudi mozda u New England ili Californiji misle.
Medjutim, Houston nikome nije na pameti kao destinacija za zivot nevezano za materijalne stvari. U tom smislu je neusporediv za Californijom ili New York Citijem, a ni mnogim drugim gradovima i regijama. Ljeti bukvalno ne mozes vani biti bar 4 mjeseca u godini, osim ako se ne osjecas ugodno u sauni. Plus je daleko od svega, dobrih plaza (Meksicki zaljev u Texasu je ko bara), planina, ili gradova sa bar nekom kulturom. Do New Orleansa treba 3-4 sata, do Austina 3. Sve ostalo je jako jako daleko. U NYC, ili bilo gdje na istocnoj obali, imas 20 puta vise takvih opcija. U Californiji i bilo gdje na zapadnoj obali, takodje. Kome nije bitno zivjeti u mocvari isprecjecanoj hemijskom industrijom, onda je mozda i ok.
No sto se tice politike, svaki veci grad u TX je mnogo liberalniji nego sto ljudi mozda u New England ili Californiji misle.
- geralt
#29457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato drugih pola godine uzivaju dok sjevernjaci lopataju snijeg.
Otici na plazu za Novu godinu, neprocjenjivo
- Rugafet
#29458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne slaže se sa tobom par miliona ljudi koji žive tamo. Opisao si ga kao da tamo živi devet ljudi a i oni gledaju da odu. Kontas sad?jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 02:43Sa cim se ne slaze? Procitaj ponovo moj post.Rugafet wrote: ↑04/10/2025 15:00A očigledno se par miliona ljudi ne slaže sa tobom. Čuj geografijajeza u ledja wrote: ↑04/10/2025 14:17
Jedini razlog sto bi se neko preselio u Houston je sto je dobio posao tamo. Klima, geografija, zagadjenost, saobracaj, su uzas.
Ako su ti te stvari nebitne i ako ti je jedino bitan posao i priustivost onda ok.
Isto vazi za Oklahoma City.ovo ostalo onda možeš primjetit bukvalno na svaki grad
Po tvojim upisima uostalom, ti savrseno odgovaras opisu nekoga ko bi se odselio u Houston.
Ovo da bi se ja preselio tamo treba da je smiješno ili šta?
- jeza u ledja
#29459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zivi i 20 miliona u Daki u Bangladesu, cega je to primjer.Rugafet wrote: ↑05/10/2025 04:27Ne slaže se sa tobom par miliona ljudi koji žive tamo. Opisao si ga kao da tamo živi devet ljudi a i oni gledaju da odu. Kontas sad?jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 02:43Sa cim se ne slaze? Procitaj ponovo moj post.
Da, to da bi se ti preselio tamo je smijesno, jer po svom opusu na forumu opisujes sebe kao bezlicnu konzumerantsku i materijalisticku ispraznu ljusturu kojoj je vrh zivljenja jeftin rostilj i pivka na bazenu.
- jeza u ledja
#29460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Plaze na Floridi i plaze u Texasu su nebo i zemlja.
Ne uzivaju ni drugih pola godine jer nije dovoljno toplo kao na Floridi. U New York Citiju zima nije bog zna kakva da veliku vecinu dana ne mozes provesti na polju i zimi. U Houstonu je ljeto takvo da 3 mjeseca ne mozes. New York City nije Chicago.
U Californiji ne pada bas snjeg osim na planini.
Btw bio sam na plazi na Floridi za Novu godinu.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#29461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Texas će biti blue, pitanje je vremena.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 04:12
Tj, ako država ostane čitava
- jeza u ledja
#29462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tx ce biti blue kad i ako se Latinosi privole.
- geralt
#29463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma slazem se, i Houston i Dallas su rupe u kojima ne bih mogao zivjeti ni za triput vecu platu. San Antonio mi je OK, u Austinu nisam proveo dovoljno vremena da steknem misljenje.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 04:52Plaze na Floridi i plaze u Texasu su nebo i zemlja.
Ne uzivaju ni drugih pola godine jer nije dovoljno toplo kao na Floridi. U New York Citiju zima nije bog zna kakva da veliku vecinu dana ne mozes provesti na polju i zimi. U Houstonu je ljeto takvo da 3 mjeseca ne mozes. New York City nije Chicago.
Btw bio sam na plazi na Floridi za Novu godinu.![]()
Ruralni Texas je tek prica za sebe. Dell City kod El Pasa je recimo najgora vukojebina koju sam vidio u zivotu, a bio sam i u Berkovicima.
-
Seawolf
#29464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Huntsville, Alabama?geralt wrote: ↑05/10/2025 05:22Ma slazem se, i Houston i Dallas su rupe u kojima ne bih mogao zivjeti ni za triput vecu platu. San Antonio mi je OK, u Austinu nisam proveo dovoljno vremena da steknem misljenje.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 04:52Plaze na Floridi i plaze u Texasu su nebo i zemlja.
Ruralni Texas je tek prica za sebe. Dell City kod El Pasa je recimo najgora vukojebina koju sam vidio u zivotu, a bio sam i u Berkovicima.
Kako je tamo?
- jeza u ledja
#29465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sjediste par dobrih firmi. Najveci grad u drzavi. Blizu je brda, Atlante, Nashvillea.Seawolf wrote: ↑05/10/2025 06:33Huntsville, Alabama?geralt wrote: ↑05/10/2025 05:22Ma slazem se, i Houston i Dallas su rupe u kojima ne bih mogao zivjeti ni za triput vecu platu. San Antonio mi je OK, u Austinu nisam proveo dovoljno vremena da steknem misljenje.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 04:52
Plaze na Floridi i plaze u Texasu su nebo i zemlja.
Kako je tamo?
Nije sad vau ali za Alabamu je najbolja opcija.
Jedino drugo sto znam za AL da penzioneri kupuju condos dole na “americkom” zaljevu.
Inace je Deep South iznenadjujuce lijep sto se tice prirode. Kad vozis, milje i milje crnogoricne sume.
-
Seawolf
#29466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala ti.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 06:40Sjediste par dobrih firmi. Najveci grad u drzavi. Blizu je brda, Atlante, Nashvillea.Seawolf wrote: ↑05/10/2025 06:33Huntsville, Alabama?geralt wrote: ↑05/10/2025 05:22
Ma slazem se, i Houston i Dallas su rupe u kojima ne bih mogao zivjeti ni za triput vecu platu. San Antonio mi je OK, u Austinu nisam proveo dovoljno vremena da steknem misljenje.
Kako je tamo?
Nije sad vau ali za Alabamu je najbolja opcija.
Jedino drugo sto znam za AL da penzioneri kupuju condos dole na “americkom” zaljevu.
Inace je Deep South iznenadjujuce lijep sto se tice prirode. Kad vozis, milje i milje crnogoricne sume.
Ima li naših?
- dr_Evil
#29467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemoj da te stomak zaboliizvrsni direktor wrote: ↑04/10/2025 13:11dr_Evil wrote: ↑30/09/2025 08:49Pozdrav drug. NIje vrijeme za ici u Njemacku, standard je opao, a slobode nestaju. Slovenija je sada sigurno bolja destinacija, pronaci ces kvalitetniji zivot, sa vise ponuda.Operativac11 wrote: ↑29/09/2025 20:17 Pozdrav, imam 27g, želio bih ići vani sa suprugom.
Šta bi vi preporučili ?
Slovenija ili ipak Njemačka.
Ovdje radim kao administrativni radnik, razmisljao sam o nekoj prekvalifikaciji tipa elektricar, frizer ili cnc operater, pa me zanima mišljenje forumske mase.
Ako ne Slovenija onda idi dalje na mrski sjever. Elektricar je odlican posao![]()
![]()
- Rugafet
#29468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zemljače ne znam kakve ti probleme imaš. Opusti se. Samo ćaskamo. To šta ja pišem vjerujem da ni na kakav način tebe ne ugrožava. Da li su roštilj i bazen za mene vrh ne znam kakve veze to sa tobom ima? Pretpostavljam da tu gdje ti živiš je najbolje mjesto na planeti, tvoj posao je najbolji, tvoji “vrhovi” su najvažniji Itd itd, svi ostali griješe i nemaju pojma o životu.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 04:46Zivi i 20 miliona u Daki u Bangladesu, cega je to primjer.Rugafet wrote: ↑05/10/2025 04:27Ne slaže se sa tobom par miliona ljudi koji žive tamo. Opisao si ga kao da tamo živi devet ljudi a i oni gledaju da odu. Kontas sad?jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 02:43
Sa cim se ne slaze? Procitaj ponovo moj post.
Da, to da bi se ti preselio tamo je smijesno, jer po svom opusu na forumu opisujes sebe kao bezlicnu konzumerantsku i materijalisticku ispraznu ljusturu kojoj je vrh zivljenja jeftin rostilj i pivka na bazenu.
-
belfy
#29469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
i, ovako se pogubi smisao teme otvorene na bosanskom forumu koja glasi "Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave"... zadnji upisi nam govore (valjda) da se ne isplati u vecinu Amerike, a i da je Njemacka za kurac, te da je Slovenija najpozeljnija trenutacno...
koga vi, tacno, zahebavate ovdje? (osim licnih prepiski gdje je kome bolje u Americi ili Australiji)
koga vi, tacno, zahebavate ovdje? (osim licnih prepiski gdje je kome bolje u Americi ili Australiji)
- jeza u ledja
#29470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto bi me tvoji postovi "ugrozavali"?Rugafet wrote: ↑05/10/2025 13:02Zemljače ne znam kakve ti probleme imaš. Opusti se. Samo ćaskamo. To šta ja pišem vjerujem da ni na kakav način tebe ne ugrožava. Da li su roštilj i bazen za mene vrh ne znam kakve veze to sa tobom ima? Pretpostavljam da tu gdje ti živiš je najbolje mjesto na planeti, tvoj posao je najbolji, tvoji “vrhovi” su najvažniji Itd itd, svi ostali griješe i nemaju pojma o životu.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2025 04:46Zivi i 20 miliona u Daki u Bangladesu, cega je to primjer.
Ja ne zivim na najboljem mjestu na planeti, nit sam to spominjao. Kao sto nisam spominjao ni mjesto gdje ti zivis, sigurno ne u negativnom kontekstu. Spominjao sam Houston, na sta si se ti dalje nakacio.
Ko su to "svi ostali"? Ne obracam se "svim ostalim", vec tebi. Ovdje su se na temu u Houstonu javila ukupno 3 covjeka iz Amerike, a ti si jedini koji si poletio da ga branis. Koji su to onda "svi ostali"? Ti i ko jos?
Pricas o prdjenju niz vjetar, rostilju i pivi kao najvecim civilizacijskim dostignucima kojima tezis.
-
moimoi
#29471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vrlo jednostavo. Ne dolazimo svi iz istih sredina.. nemamo svi iste potrebe.belfy wrote: ↑05/10/2025 14:35 i, ovako se pogubi smisao teme otvorene na bosanskom forumu koja glasi "Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave"... zadnji upisi nam govore (valjda) da se ne isplati u vecinu Amerike, a i da je Njemacka za kurac, te da je Slovenija najpozeljnija trenutacno...
Zato je nemoguce dati odgovor.
Al suma summa summarum, mislim da niko nije toliko lud da se seli iz BiH za manje love.
- ultima_palabra
#29472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po meni se grijesi kad se o Americi govori kao nekoj cjelini. Amerika je velika kao Evropa, mozda nema toliko kulturoloskih razlika kao Evropa, ali geografskih, klimatskih, ekonomskih ima sigurno.belfy wrote: ↑05/10/2025 14:35 i, ovako se pogubi smisao teme otvorene na bosanskom forumu koja glasi "Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave"... zadnji upisi nam govore (valjda) da se ne isplati u vecinu Amerike, a i da je Njemacka za kurac, te da je Slovenija najpozeljnija trenutacno...
Tako da pricati da li je/nije dobro u Americi je jednako nebulozno kao pricati da li je/nije dobro u Evropi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#29473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dell City fkt izgleda kao Bosansko Grahovo.
-
Osmi Socrates
#29474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dell City je neozbiljno spominjati u bilo kakvom kontekstu. Nisam bio, ali tamo živi 250 ljudi.
U zadnjih 50 or so godina nije ih bilo više od 600.
Ako ćemo pričati na ovoj diskusiji sa argumentima, moramo biti ozbiljniji.
Meni se kao rupa učinio Gary, Indiana, kad smo jednom zalutali tamo i ušli u questionable situaciju.
Inače rodni grad Michael Jacksona.
Ako ćemo pričati na ovoj diskusiji sa argumentima, moramo biti ozbiljniji.
Meni se kao rupa učinio Gary, Indiana, kad smo jednom zalutali tamo i ušli u questionable situaciju.
Inače rodni grad Michael Jacksona.
- jeza u ledja
#29475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Evropi ne postoji nista slicno americkom Zapadu. Sam Texas recimo istocno od Hill Country pa sve do El Pasa, ili Santa Fea u NM, nigdje nista, uz par izuzetaka.
Zadjes na neki regionalni put, bukvalno se mozes voziti cijeli rezervoar da nijedne benzinske i nijedne duse ne vidis. Na radiju samo jedna, krscanska stanica. Jos u doba kad nije bilo navigacije i smartphonea i vozis na osnovu auto karte
Pa onda prodjes kroz neko mjesto gdje je sahranjen Billy the Kid, pa neko mjesto nazvano po kvizu.
Dole Big Bend je isto fantastican, mozes se satima i satima voziti kroz potpunu pustaru i onda naidjes na ogromne stjencuge i klisuru. Tamo ima gradica koji su bukvalno ko iz filmova. Da odes i izgubis se, sakrijes. Ono, limena baraka sa satelitskom antenom, rdjavim pickupom i privezanim konjima. Bukvalno takva mjesta.
E to i jos mnogo drugih regija po americkom Zapadu, takvo nesto ne postoji u Evropi.
Zadjes na neki regionalni put, bukvalno se mozes voziti cijeli rezervoar da nijedne benzinske i nijedne duse ne vidis. Na radiju samo jedna, krscanska stanica. Jos u doba kad nije bilo navigacije i smartphonea i vozis na osnovu auto karte
Pa onda prodjes kroz neko mjesto gdje je sahranjen Billy the Kid, pa neko mjesto nazvano po kvizu.
Dole Big Bend je isto fantastican, mozes se satima i satima voziti kroz potpunu pustaru i onda naidjes na ogromne stjencuge i klisuru. Tamo ima gradica koji su bukvalno ko iz filmova. Da odes i izgubis se, sakrijes. Ono, limena baraka sa satelitskom antenom, rdjavim pickupom i privezanim konjima. Bukvalno takva mjesta.
E to i jos mnogo drugih regija po americkom Zapadu, takvo nesto ne postoji u Evropi.