Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#29401 Re: Dolazi zima - zimske gume
Guma Nereus Sclaw NS806 je zimska guma bez klinova (studless) dizajnirana za ekstremne nordijske uslove, sa fokusom na stabilnost i kontrolu na ledu i snijegu. Poznata je po agresivnom dizajnu gazećeg sloja i upotrebi meke smjese koja ostaje fleksibilna na veoma niskim temperaturama.
Ključne specifikacije i karakteristike
Tip gume: Zimska (Scandinavian soft compound).
Dizajn gazećeg sloja: Direkcioni i asimetrični dizajn sa dubokim kanalima za odvod vode i bljuzgavice.
Dubina šare: Do 30% dublja šara u poređenju sa nekim drugim zimskim modelima, što produžava vijek trajanja u snježnim uslovima.
Sipovi (Sipes): Visoka gustina višesmjernih lamela (sipes) koje stvaraju hiljade "ivica za griženje" za maksimalno prijanjanje na ledu.
Sastav: Specijalna silica smjesa sa elastomerima koji sprečavaju stvrdnjavanje gume na mrazu.
Certifikati: Posjeduje 3PMSF simbol (pahuljica unutar tri planinska vrha) i M+S oznaku, što potvrđuje njenu namjenu za teške zimske uslove.
Ključne specifikacije i karakteristike
Tip gume: Zimska (Scandinavian soft compound).
Dizajn gazećeg sloja: Direkcioni i asimetrični dizajn sa dubokim kanalima za odvod vode i bljuzgavice.
Dubina šare: Do 30% dublja šara u poređenju sa nekim drugim zimskim modelima, što produžava vijek trajanja u snježnim uslovima.
Sipovi (Sipes): Visoka gustina višesmjernih lamela (sipes) koje stvaraju hiljade "ivica za griženje" za maksimalno prijanjanje na ledu.
Sastav: Specijalna silica smjesa sa elastomerima koji sprečavaju stvrdnjavanje gume na mrazu.
Certifikati: Posjeduje 3PMSF simbol (pahuljica unutar tri planinska vrha) i M+S oznaku, što potvrđuje njenu namjenu za teške zimske uslove.
- mobsterc
#29402 Re: Dolazi zima - zimske gume
Wow, moze kopirati sa chatgpt na forum?
Pa vrh jbt
Evo da i ja dodam:
Postoji više real‑world recenzija za Nereus NS806 i nekoliko usporedbi, ali i dalje nema formalnih, instrumentiranih testova koji direktno uspoređuju NS806 s premium brandovima (Nokian, Continental, Michelin, itd.).
Detaljne korisničke recenzije (ukrajinski/ruski forumi poput autoshini.com, infoshina.com.ua, shiny-diski.com.ua):
• Korisnici opisuju NS806 kao vrlo dobar na ledu i dubokom snijegu, pomalo glasniji nego premium oznake, ali “unutar 1–2%” u odnosu na prijašnje all‑season gume, te vrijedi za cijenu.[infoshina +1]
• Često se čuje: “za ovu cijenu, zadovoljavajuće na ledu i mulju, solidno za SUV dalekog sjevera, ali ne očekuj Nokian razinu.”[drom +1]
• Ruski / YouTube test‑vožnje (npr. video koji već znaš, plus neke Drom.ru teme o zimnim gumama):
• Jedan veći test uspoređuje NS806 s MT/AT‑gumama, a ne s premium zimskim, ali pokazuje izuzetno dobru vuču na snijegu i sasvim dobru vuču na ledu za obrazac niskog cijenovnog tržišta.[youtube +1]
• Ruski tekstovi na Drom i sličnim stranicama navode NS806‑tip Nereus zimskih kao “dobru opciju za cijenu‑vrijednost” u odnosu na srednje brendove poput Hankooka, ali opet bez brojčanih podataka, samo subjektivni “blizu X, jeftiniji od Y.”
Što je još uvijek jako rijetko
• Nema većih ruskih test‑serija (npr. GIBDD‑stil testiranja) gdje NS806 ide u istu trku s Nokian, Continental EightIce, Michelin X‑Ice, itd. s timskim mjerenjem zaustavnog puta i razine buke.[tyrereviews +1]
• Ono što dobivaš su:
• Subjektivne usporedbe (“zvuči i osjeća se bliže Hankook nego Nokian, ali štediš 30–40%”).[autoshini +1]
• Spec‑šemaske i oznake plus osjećaj iz vožnje, a ne numeričke tablice s rankingom NS806 vs premium.
Pa vrh jbt
Evo da i ja dodam:
Postoji više real‑world recenzija za Nereus NS806 i nekoliko usporedbi, ali i dalje nema formalnih, instrumentiranih testova koji direktno uspoređuju NS806 s premium brandovima (Nokian, Continental, Michelin, itd.).
Detaljne korisničke recenzije (ukrajinski/ruski forumi poput autoshini.com, infoshina.com.ua, shiny-diski.com.ua):
• Korisnici opisuju NS806 kao vrlo dobar na ledu i dubokom snijegu, pomalo glasniji nego premium oznake, ali “unutar 1–2%” u odnosu na prijašnje all‑season gume, te vrijedi za cijenu.[infoshina +1]
• Često se čuje: “za ovu cijenu, zadovoljavajuće na ledu i mulju, solidno za SUV dalekog sjevera, ali ne očekuj Nokian razinu.”[drom +1]
• Ruski / YouTube test‑vožnje (npr. video koji već znaš, plus neke Drom.ru teme o zimnim gumama):
• Jedan veći test uspoređuje NS806 s MT/AT‑gumama, a ne s premium zimskim, ali pokazuje izuzetno dobru vuču na snijegu i sasvim dobru vuču na ledu za obrazac niskog cijenovnog tržišta.[youtube +1]
• Ruski tekstovi na Drom i sličnim stranicama navode NS806‑tip Nereus zimskih kao “dobru opciju za cijenu‑vrijednost” u odnosu na srednje brendove poput Hankooka, ali opet bez brojčanih podataka, samo subjektivni “blizu X, jeftiniji od Y.”
Što je još uvijek jako rijetko
• Nema većih ruskih test‑serija (npr. GIBDD‑stil testiranja) gdje NS806 ide u istu trku s Nokian, Continental EightIce, Michelin X‑Ice, itd. s timskim mjerenjem zaustavnog puta i razine buke.[tyrereviews +1]
• Ono što dobivaš su:
• Subjektivne usporedbe (“zvuči i osjeća se bliže Hankook nego Nokian, ali štediš 30–40%”).[autoshini +1]
• Spec‑šemaske i oznake plus osjećaj iz vožnje, a ne numeričke tablice s rankingom NS806 vs premium.
- hopi
#29403 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa dobro znači guma prilično neprimjerena za naše uslove u BiH. Odlična po snijegu, vjerovatno sve ostalo prilično loše.
Neko tuši gumu i uzima lovu a jebe mu se za vozače.
Neko tuši gumu i uzima lovu a jebe mu se za vozače.
- hopi
#29404 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma mislim da nisu oni govorili, mada nije ni bitno.
Drago mi je zbog mene da imam dokaz.
Mada čudno, njih dvojice nešto nema u zadnje vrijeme?
Možda su prestali plaćati članarinu za forum? Ili internet prestali plaćati?
- beco
#29405 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako kome treba 2 kom Bridgestone LM005 235 35 R19 dot 2023 230 KM
- Optimist
#29406 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jel se ko vozao danas u zimskoj idili?

- Optimist
#29407 Re: Dolazi zima - zimske gume
Norvežanka prodala polovne gume, sada mora vratiti tri puta više novca kupcu
http://www.klix.ba/clanak/260327189
http://www.klix.ba/clanak/260327189
-
tokio25
#29408 Re: Dolazi zima - zimske gume
e zbog ovih stvari mi necemo u eu
zato jer su vecina ova zena s namjerom
zato jer su vecina ova zena s namjerom
- hopi
#29409 Re: Dolazi zima - zimske gume
Norveška i nije u EU ali eto.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#29410 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zato ne stavljam opise samo foto 
- beco
#29411 Re: Dolazi zima - zimske gume
Može savjet. Tražim gume zimske 225 40 r18 i gledam da uštinem neku povoljnu ponudu. Da li uzeti polovne Pirelli Powergy winter DOT 3125 u dobrom stanju lik kaže vožene nekoliko sedmica samo lik za njih traži 520 KM ili Barum Polaris 6 nove u Maji za 696?
Ova Powergy linija Pirellija je li to neka eko guma?
- Optimist
#29412 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam na tim powergy bio ovu sezonu, u dimenziji 205 55 R16.
Jedino kocenje na snijegu su subjektivno losije od drugih koje sam vozio, dok su za ostale stvari sasvim korektne.
Nisu bucne, mokru podlogu drze vrlo dobro, cupanje po snijegu odlicne.
Eto moja slika par postova iznad i uslova u kojima sam bio sa njima.
Jedino kocenje na snijegu su subjektivno losije od drugih koje sam vozio, dok su za ostale stvari sasvim korektne.
Nisu bucne, mokru podlogu drze vrlo dobro, cupanje po snijegu odlicne.
Eto moja slika par postova iznad i uslova u kojima sam bio sa njima.
- beco
#29413 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hajde hvala ti na iskustvo a ova dilema, šta misliš?
- problemnatravunu
#29414 Re: Dolazi zima - zimske gume
ako je to zaista nekoliko sedmica , i šara bi trebala biti skoro ful dubine , ja bi to uzeo , ipak, gdje je Pirelli , s gdje Barum...beco wrote: ↑09/04/2026 19:57 Može savjet. Tražim gume zimske 225 40 r18 i gledam da uštinem neku povoljnu ponudu. Da li uzeti polovne Pirelli Powergy winter DOT 3125 u dobrom stanju lik kaže vožene nekoliko sedmica samo lik za njih traži 520 KM ili Barum Polaris 6 nove u Maji za 696?
- beco
#29415 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma logika je Pirelli, doduše hvale i ovaj Polaris 6.
- hopi
#29416 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da je ista cijena reknuo bih barum Polaris 6
Ovako idi na jeftiniju pireli
Zašto da ne?
Ovako idi na jeftiniju pireli
Zašto da ne?
-
lavic
#29417 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako su OK, nisu krpljene, niti ih je losa spura poderala, kupio bi Pirelli bez razmisljanja.
- kabal1337
#29418 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma kakav barum
- ElRe
#29419 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pirelli Powergy je neka vrsta zimske eko gume, i pozicionirana je ispod Sottozero serije. Ja nemam povjerenje u eko gume, a sve na osnovu iskustva sa Energy Saver+ i Kinergy Eco guma. Opet Barum Polaris 6 je odlična guma.
Da ću auto voziti još 2-3 godine uzeo bih Pirelli, za ostalo Barum. Ili neki drugi brend (Hankook, Nexen, Fulda...).
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#29420 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
lavic
#29421 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da, Da, jeben je BMW i hoce samo sto je propisano, nema egzibicija......imam u familiji sva 3 premium brenda i BMW je najbolji ali i najzahtjevniji....mk ultra wrote: ↑10/04/2026 12:53Da potvrdim navode![]()
- beco
#29422 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kupio Pirelli izgledaju ok, vidjet ćemo. Nisam nikad vozio Pirelli prije, ali za ovu cijenu 520 KM DOT25 nisam mogao propustiti. Lik navodno prodao auto i ostale mu.
A ovaj Polaris 6 hvale žestoko kao da je najbolja guma gornjeg srednjev ranga.
Pa preporuka je uvijek za 4x4 4 iste gume inače šteti diferncijalu, plus BMW često zna imati one kombinacija da su zadnje gume za broj veče ozada.
A ovaj Polaris 6 hvale žestoko kao da je najbolja guma gornjeg srednjev ranga.
Pa preporuka je uvijek za 4x4 4 iste gume inače šteti diferncijalu, plus BMW često zna imati one kombinacija da su zadnje gume za broj veče ozada.
Last edited by beco on 10/04/2026 13:03, edited 2 times in total.
- Ateista
#29423 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hankook wintericept me bas razocarao, moram priznati. Dvije zime OK, treca se vec lose pokazao, a nije sad toliko istrosena. Kad je padao onaj snijeg u Januaru, jedne prilike nisam mogao uz Vraca, nisam jedini i mnogi nisu uspjeli da se popnu, ali to mi je prvi put u zivotu da ja nisam prosao tamo gdje sam naumio, jednostavno nije imala gripa.
Nesto kasnije nisam uspio uz ono strmo brdo na Mojmilu, dosao donekle i samo slajdra, jeste bila kisa i niska temperatura, ali nije bio led ni snijeg. U jos par nekih situacija mi nikako nisu ulivale povjerenje.
Iduce godine uzimam nove, nema sanse jos jednu zimu na njima da vozim, probacu na Dunlop da se vratim, na njima kad sam bio mi se nije to desavalo.
Nesto kasnije nisam uspio uz ono strmo brdo na Mojmilu, dosao donekle i samo slajdra, jeste bila kisa i niska temperatura, ali nije bio led ni snijeg. U jos par nekih situacija mi nikako nisu ulivale povjerenje.
Iduce godine uzimam nove, nema sanse jos jednu zimu na njima da vozim, probacu na Dunlop da se vratim, na njima kad sam bio mi se nije to desavalo.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#29424 Re: Dolazi zima - zimske gume
- drug_profi
#29425 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dunlop WS5 od svih koje sam vozao, najbolje iskustvo imam.
I bile su jos nekad davno GY UG7. I one su dugo valjale.
I bile su jos nekad davno GY UG7. I one su dugo valjale.