SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Tercius

#29401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

drugi profil wrote:Ma da hoce policajci raditi svoj posao, ne bi bilo toliko toga.
Ako sad nema nalog da kontrolise i pise kazne, on se sam nece sjetiti, kakav god prekrsaj da vidi.
A opet kad ima nalog, onda su vrlo nelogicni u tumacenju propisa.
Zasto to kazem? Pa imas npr. pjesacki preko tri trake. Pjesak je u prvoj a ti si u trecoj, i logicno je da ti njega ne ugrozavas ako prodjes, naravno uz duzan oprez, ali ako cekas da on preseta sve tri, napravis zastoj iza sebe, sto opet posredno ugrozava druge ucesnike u saobracaju.
Medjutim drot je mene jednom pisao jer nisam stao na pjesackom na cesti sa 4 trake (2+2) raskrsce na pijaci Otoka, jer sam skretao iz Otoke prema mostu, a pjesak je tek zakoracio od trafike... i dzaba se sa idiotom naduravati
, jer tu nema poente ni kaznjavanja niti povecanja bezbjednosti.
I tako oni uglavnom i rade. Kad ih neko natjera, pa onda gledaju da sto prije naberu normu i kaznjavaju sve redom sto se moze ikako nategnuti kao prekrsaj.
Inace pjesacima stajem uvijek cak i kad vidim da je "nanijetio", ako procjenim da me onaj iza mene nece zalijepiti.
Znaci lik ima custom verziju ZOBS-a.Takvi ko ti i ubijaju po pjesackim prelazima.Pazi ti njemu samo nekakvih analiza i procjena :jbt:
nargila.ba

#29402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nargila.ba »

Tercius wrote:
drugi profil wrote:Ma da hoce policajci raditi svoj posao, ne bi bilo toliko toga.
Ako sad nema nalog da kontrolise i pise kazne, on se sam nece sjetiti, kakav god prekrsaj da vidi.
Zasto to kazem? Pa imas npr. pjesacki preko tri trake. Pjesak je u prvoj a ti si u trecoj, i logicno je da ti njega ne ugrozavas ako prodjes, naravno uz duzan oprez, ali ako cekas da on preseta sve tri, napravis zastoj iza sebe, sto opet posredno ugrozava druge ucesnike u saobracaju.
Medjutim drot je mene jednom pisao jer nisam stao na pjesackom na cesti sa 4 trake (2+2) raskrsce na pijaci Otoka, jer sam skretao iz Otoke prema mostu, a pjesak je tek zakoracio od trafike... i dzaba se sa idiotom naduravati
I tako oni uglavnom i rade. Kad ih neko natjera, pa onda gledaju da sto prije naberu normu i kaznjavaju sve redom sto se moze ikako nategnuti kao prekrsaj.
Inace pjesacima stajem uvijek cak i kad vidim da je "nanijetio", ako procjenim da me onaj iza mene nece zalijepiti.
Znaci lik ima custom verziju ZOBS-a.Takvi ko ti i ubijaju po pjesackim prelazima.Pazi ti njemu samo nekakvih analiza i procjena :jbt:
Sereš, ukratko.

Da li ti čekaš da pješak prođe čitavu zebru pa onda pređeš preko nje, ili nastaviš voziti nakon što pređe dio zebre preko kojeg ti trebaš preći?
Čovjek je fino više puta naglasio koliko cijeni i štiti pješake u saobraćaju, a ovo što ti pišeš veze s mozgom nema.
zigson

#29403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zigson »

nargila.ba wrote:
Tercius wrote:
Sereš, ukratko.

Da li ti čekaš da pješak prođe čitavu zebru pa onda pređeš preko nje, ili nastaviš voziti nakon što pređe dio zebre preko kojeg ti trebaš preći?
Čovjek je fino više puta naglasio koliko cijeni i štiti pješake u saobraćaju, a ovo što ti pišeš veze s mozgom nema.
ako je skretao prema mostu, mislim da je pjesaku bilo zeleno, da ima 15 traka duzan je stati
Tomahawk11
Globalni moderator

#29404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tomahawk11 »

Danas mi je neki stariji indijanac iskocio na Cvili pred auto. Sreca pa sam isao nekih 40, pa uspjedoh zakociti. Poslije remize, ni pjesackog nicega. Tip nekih 50 godina. Ja skroz u lijevoj, pored dva auta, kad on hop pred mene :-) Nekad ljudi bas ko da traze da im se ime objavi u crnoj hronici.
nargila.ba

#29405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nargila.ba »

zigson wrote:
ako je skretao prema mostu, mislim da je pjesaku bilo zeleno, da ima 15 traka duzan je stati
Postavio sam pitanje u prethodnom svom postu, možeš li i ti odgovoriti? Recimo, skrećeš desno u ulicu koja ima 4 trake. Pješak kreće sa trotoara koji je odmah do trake u koju ti skrećeš. Pješak prođe tvoju traku i nastavlja dalje prema drugoj strani ceste, da li ti sačekaš da stigne na drugi trotoar pa onda prođeš?
zigson

#29406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zigson »

nargila.ba wrote:
zigson wrote:
Postavio sam pitanje u prethodnom svom postu, možeš li i ti odgovoriti? Recimo, skrećeš desno u ulicu koja ima 4 trake. Pješak kreće sa trotoara koji je odmah do trake u koju ti skrećeš. Pješak prođe tvoju traku i nastavlja dalje prema drugoj strani ceste, da li ti sačekaš da stigne na drugi trotoar pa onda prođeš?
To nisam ni spominjao jer si u pravu, ali je ovaj sto ga je tercius citirao napisao da je pjesak tek zakoracio na pjesacki a on je skretao sa autom. Ovo gore sto sam napisao i dalje stoji.
nargila.ba

#29407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nargila.ba »

zigson wrote:
nargila.ba wrote:
zigson wrote:
To nisam ni spominjao jer si u pravu, ali je ovaj sto ga je tercius citirao napisao da je pjesak tek zakoracio na pjesacki a on je skretao sa autom. Ovo gore sto sam napisao i dalje stoji.
Da, taj koji prelazi je TEK ZAKORAČIO ali na suprotnoj strani. Koja je razlika, sa aspekta ZOBS-a, da li pješak TEK TREBA preći zebru na mjestu gdje automobil treba da prođe, ili je VEĆ PROŠAO to mjesto i nastavio dalje hodati po zebri? Nikakva, u oba slučaja je pješak NA PJEŠAČKOM PRELAZU i automobil ga mora propustiti, ne smije ga ugroziti.

Tako da, ako želite da se slijepo držite ZOBS-a, sačekajte da pješak skroz siđe sa zebre. Radi li to iko normalan? Ne. Radi li to iko? Ne. Tako da..
zigson

#29408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zigson »

jah..
Tercius

#29409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

nargila.ba wrote:
Tercius wrote:
Sereš, ukratko.

Ovako se mami, tati, zeni, koga vec imas kuci, obracaj :) Eh da, papcino.
nargila.ba

#29410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nargila.ba »

zigson wrote:jah..
Lahko je 'jah' :) Budi pošten pa reci je li tako? Onaj govori o 'selektivnom tumačenju ZOBS-a', a očito to radi i policija pri kažnjavanju sličnih situacija - jer nikad nisam čuo da je neko kažnjen zbog ovog što sam ja opisao u pitanju, ali zbog toga što je zakoračio na pješački a ti prošao 15m od njega jeste...
nargila.ba

#29411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nargila.ba »

Tercius wrote:
nargila.ba wrote:
Sereš, ukratko.

Ovako se mami, tati, zeni, koga vec imas kuci, obracaj :) Eh da, papcino.
Tvoj post nije ništa drugo nego to što sam napisao. Sa jedinim ciljem si ga napisao - da diskredituješ drugu osobu.
zigson

#29412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zigson »

nargila.ba wrote:
zigson wrote:jah..
Lahko je 'jah' :) Budi pošten pa reci je li tako? Onaj govori o 'selektivnom tumačenju ZOBS-a', a očito to radi i policija pri kažnjavanju sličnih situacija - jer nikad nisam čuo da je neko kažnjen zbog ovog što sam ja opisao u pitanju, ali zbog toga što je zakoračio na pješački a ti prošao 15m od njega jeste...
Bio sam posten iznad i rekao da si u pravu za ono prvo sto si napisao, ali ti me navuce na tanak led, tj. cekao si da napisem ono, tako da - jah..
:-D
Tercius

#29413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

Ev necu ga vise dirat samo nemoj psovat.Radi takvih vozaca kao on i ti, ja kazem da uvijek treba po 2 olovne kugle nositi u djepu, jednu da vam se razbije sajba a druga da vam se zakuca u celo kad izadjete iz auta. :thumbup:
drug_profi

#29414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drug_profi »

Tercius wrote:Ev necu ga vise dirat samo nemoj psovat.Radi takvih vozaca kao on i ti, ja kazem da uvijek treba po 2 olovne kugle nositi u djepu, jednu da vam se razbije sajba a druga da vam se zakuca u celo kad izadjete iz auta. :thumbup:
Pa drug, nisam mogao biti jasniji. Hvala ti na lijepim zeljama.
Pjesak ima da prodje jos dvije trake da dodje ispred mene i jedini je u tom casu na prelazu. Jasno je da zobs kaze da trebam stati i ne sporim to.
Samo sporim logiku gdje je drot moj prolazak 7-8 metara od njega ocijenio kao ugrozavanje pjesaka.
Medjutim vidim da ste vi ono ugravirani i da odstupanja od zakona nema.
Samo doduse selektivno.
sunceKOtepsija

#29415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sunceKOtepsija »

zateznistub wrote:
Medjutim drot je mene jednom pisao jer nisam stao na pjesackom na cesti sa 4 trake (2+2) raskrsce na pijaci Otoka, jer sam skretao iz Otoke prema mostu, a pjesak je tek zakoracio od trafike... i dzaba se sa idiotom naduravati, jer tu nema poente ni kaznjavanja niti povecanja bezbjednosti.
Nisi u pravu! Čim pješak zakorači na obilježene prelaz ti si kao vozać dužan zaustaviti vozilo, bez obzira na broj traka i tvboj polozaj u odnosu na pješaka. I nema tu duzan oprez. Ugrožavanje zbog tvog zaustavljanja ne postoji, odnosno postoji jer kod nas 80% vozaća ne poznaje zakone i pravila pa će u slučaju da ti staneš on hladno zaobiđe tebe i ugrozi pješaka kao što je slušaj na klipu par stranica ranije...
momak, pjesak nije sveta krava, to je ostatak proslog sitema u kojem si se morao osjecat krivim jer imas auto, pa se pjesak dizao na pijadestal, jednakost da, podredenost ne, to je ono sto i evropa trazi od nas
zateznistub

#29416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

sunceKOtepsija wrote: momak, pjesak nije sveta krava, to je ostatak proslog sitema u kojem si se morao osjecat krivim jer imas auto, pa se pjesak dizao na pijadestal, jednakost da, podredenost ne, to je ono sto i evropa trazi od nas
:lol: :lol: :lol:
Ti si moj novi kralj! :thumbup: :-)
direstraits0078

#29417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by direstraits0078 »

Tema je crna hronika, ali propustanje pjesaka je obavezno samo ako se pjesak krece preko trake/traka koje vozac ima namjeru koristiti prilikom skretanja. Npr. ako je pjesaku zeleno na mostu na Skenderiji, a vi skrecete prema Skenderiji iz pravca Marin Dvora, propustit cete pjesaka samo ako se nalazi, ili ima namjeru da se krece, na dijelu saobracajnice koja ide prema KSC Skenderija. Necete stati prije pjesackog prelaza ako je pjesak na drugoj strani i prelazi preko trake koja ide u pravcu Alipasine dzamije, bez obzira sto mu je i na tom semaforu zeleno. Kod svih drugih slucajeva, ako se radi o jednoj ili dvije trake i dvosmjernom ili jednosmjernom saobracaju, ako pjesak ima namjeru da predje, pustaj ga i to je to.

Na raskrsnici Otoka, pjesaka koji se krece od trafike i prelazi preko prve dvije trake (koje idu u pravcu kruznog toka s druge strane bulevara) koje ti ne koristis dok skreces prema okretaljci, nisi po zakonu duzan propustiti, jer postupas po pravilu koje kaze da se u raskrsnici ne zadrzava, sto ce reci da pjesaka pustas tek kad dodje do trake/traka koje ti koristis prilikom skretanja.

Nije zgoreg ponekad i mozak ukljuciti pomalo, ne previse, da glava ne zaboli.
insomnia78

#29418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insomnia78 »

Ma pola ovih "komentatora" il' uopste nema vozacke ili je ima samo formslno a za volan nisu sjeli od polaganja
zateznistub

#29419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

insomnia78 wrote:Ma pola ovih "komentatora" il' uopste nema vozacke ili je ima samo formslno a za volan nisu sjeli od polaganja
iskustva stečena na grand teft auto će čuda da čini po ovom gradu
insomnia78

#29420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insomnia78 »

Ae
Inace je ovaj, a i vecina drugih, forum stjeciste "teoreticara"
Po ovoj temi najvise ordiniraju svrseni ili pak nesvrseni studenti kriminalistike, koje su odjebali na konkursu, ili studenti prava bez dana radnog staza i iskustva iz realnih situacija
direstraits0078

#29421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by direstraits0078 »

zateznistub wrote:
insomnia78 wrote:Ma pola ovih "komentatora" il' uopste nema vozacke ili je ima samo formslno a za volan nisu sjeli od polaganja
iskustva stečena na grand teft auto će čuda da čini po ovom gradu
Malo je drustveno korisnih akcija uopste, a ovih koje imaju za cilj povecanje sigurnosti i kulture saobracaja posebno manjka. U osnovnim skolama se nesto radi, ali to je uglavnom prerano da ima neki efekat kad hormoni prorade u srednjoj skoli i nakon toga. Zasto muski kasno udju u puberteeeeeeet. :oops:
zateznistub

#29422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

direstraits0078 wrote: Malo je drustveno korisnih akcija uopste, a ovih koje imaju za cilj povecanje sigurnosti i kulture saobracaja posebno manjka. U osnovnim skolama se nesto radi, ali to je uglavnom prerano da ima neki efekat kad hormoni prorade u srednjoj skoli i nakon toga. Zasto muski kasno udju u puberteeeeeeet. :oops:
Sa jedne strane jeste tačno da je tih akcija malo, gotovo da ih i nema, u školama je to vrlo šturo i siromkašno, a sa druge strane i da se poveća broj akcija i obogati problem opet to ne bi bilo IN i opet imamo ono šta imamo na cesti...
__Phoenix__

#29423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by __Phoenix__ »

Ako udariš pješaka, pola ti se prašta ako platiš/odslužiš odmah, takav zakon...
Tercius

#29424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

insomnia78 wrote:Ae
Inace je ovaj, a i vecina drugih, forum stjeciste "teoreticara"
Po ovoj temi najvise ordiniraju svrseni ili pak nesvrseni studenti kriminalistike, koje su odjebali na konkursu, ili studenti prava bez dana radnog staza i iskustva iz realnih situacija
Izazvao si gnjev malog Manitua i stapa sto grmi.Arane dzes' to rec'.
Locked