Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Humljanin

#29351 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

megaman4 wrote: Husein kapetan Gradascevic je bio pokretac najveceg ustanka protiv Osmanlija. Izdali su ga upravo hercegovci.
Ni blizu. Ima i on svoje mjesto u povijesti, ali ni blizu :thumbup:

zrakomlat wrote: U Stocu nije postojao prije rata sigurno. poveo ustanak tri godine prije berlinskog kongresa, kad su turci već u qrzu bili. Kasnije od dona postao vojvoda, dakle vratio se veri pradedova :D
Zanimljivo hrvatstvo i povijest.
Eto, vjeruješ li mi da neznam za taj spomenik u Stocu. Možda je, a možda i nije...
Šta znači kada je pokrenuo ustanak? Bitno je da je pokrenuo i to uspješno za razliku od Gradaščevića :bih:

Tko uopće priča o hrvatstvu?? Odakle te na tome?

Challenger_ wrote: Reci u kom je ustanku učestvovao (Nevesinjska puška/Hercegovački ustanak), reci da je poslije sloma ustanka okončao u Beogradu, reci da je baštinio nehrvatsku nacionalnu svijest.
Opet, kakve veze ima njegovo (ne)hrvatstvo i mjesto preseljenja na onaj svijet??

Pitan sam za junaka iz Hercegovine.. Evo jednog od najvećih junaka Hercegovine :bih:

Neznam u čemu je problem sada?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#29352 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Challenger_ »

Humljanin wrote:Opet, kakve veze ima njegovo (ne)hrvatstvo i mjesto preseljenja na onaj svijet??

Pitan sam za junaka iz Hercegovine.. Evo jednog od najvećih junaka Hercegovine :bih:

Neznam u čemu je problem sada?
Od najvećeg do jednog od najvećih. Napredak.

Nema nikakvih problema samo hoću da kažem činjenicu da je on bio (nesporan) dio jednog šieg, primarno srpskog pokreta iza koga je stajalo svo pravoslano i katoličko stanovništvo tadašnje Hercegovine i većeg dijela Bosne, što su podupirale Crna Gora i Srbija, što je iza scene podupirala ruska Imperija.

Nije on nikakav samonikli heroj, već dio jedne šire političke slike.

Neuspjeh ustanka je dobrim dijelom rezultat političkih intriga koje će da kapitalizira AU.
Last edited by Challenger_ on 10/07/2018 00:44, edited 1 time in total.
Challenger_

#29353 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Challenger_ »

Hoću reći, dajmo cijelu sliku, ne skrivajmo stvari pod tepih.
zrakomlat

#29354 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Humljanin wrote:[
zrakomlat wrote: U Stocu nije postojao prije rata sigurno. poveo ustanak tri godine prije berlinskog kongresa, kad su turci već u qrzu bili. Kasnije od dona postao vojvoda, dakle vratio se veri pradedova :D
Zanimljivo hrvatstvo i povijest.
Eto, vjeruješ li mi da neznam za taj spomenik u Stocu. Možda je, a možda i nije...
Šta znači kada je pokrenuo ustanak? Bitno je da je pokrenuo i to uspješno za razliku od Gradaščevića :bih:

Tko uopće priča o hrvatstvu?? Odakle te na tome?

Ma zlocinacki HDZ politika ga posadila ispred škole. Nije mu mjesto ni tu niti ikako u Stocu.
Jbg, Husein pokrenuo borbu protiv osmanlijskog okupatora, zajebo ga Alipasa. Stocani i okolina se junacki nosili s AU okupatorom, nanijeli im ozbiljne poraze, dodje Ivan i pogura austrougare :D pade stolac pod nove okupatore.

Ivan je nebitan lik u toj prici. Znalo se da Bosna ode pod austrougare, on trazio svoje mjesto u svemu tome. Ispao korisna budala, kasnije ga ovi otkačili pa otišao srbovati u beograd.

I stvarno ne znam sta je lik oslobodio. Otisao jedan okupator a on se naguzio drugom. Osloboditelj nema sta.
Challenger_

#29355 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Challenger_ »

zrakomlat wrote:I stvarno ne znam sta je lik oslobodio.
Gabelu.

Inače, taj dominatno srpsko-pravoslavni ustanak (u kome su masovno učestvovali i hercegovački katolici) nosi zapanjujuće otkriće. Srpski ustanici su sebe tada prozvali ustašama, od glagola ustati (protiv okupatora). Kako je rasla popularnost četnika sa juga Srbije (malih jedinica koje su upadale na teritoriju ostataka Osmanskog carstva), kod pravoslavnih se sa protokom vremena sve manje upotrebljavala imenica ustaša - koju su oni skovali uoči i tokom ustanka - a sve više četnik.

Pravoslavni su prestali a katolici nastavili da upotrebljavaju imenicu ustaša.

Najomraženija imenica kod Srba je, ni manje ni više, njihova ekskluzivna jezička tvorevina.
zrakomlat

#29356 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Challenger_ wrote:
zrakomlat wrote:I stvarno ne znam sta je lik oslobodio.
Gabelu.

Inače, taj dominatno srpsko-pravoslavni ustanak (u kome su masovno učestvovali i hercegovački katolici) nosi zapanjujuće otkriće. Srpski ustanici su sebe tada prozvali ustašama, od glagola ustati (protiv okupatora). Kako je rasla popularnost četnika sa juga Srbije (malih jedinica koje su upadale na teritoriju ostataka Osmanskog carstva), kod pravoslavnih se sve manje upotrebljavala imenica ustaša - koju su oni skovali uoči i tokom ustanka - a sve više četnik.

Pravoslavni su prestali a katolici nastavili da upotrebljavaju imenicu ustaša.
Pa oslobodio je od Murata par dana dok nije Hans došao. Lovio u mutnom lik, konto zapasti će ga kakav položaj a ovi ga odhebali.

A čuo sam za to oko naziva ustaša.

Image
Challenger_

#29357 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Challenger_ »

zrakomlat wrote:Pa oslobodio je od Murata par dana dok nije Hans došao.
Pa da, komplet ekipa je bila žrtva zakulisnih intriga, to sam napisao.
zrakomlat wrote:Image
Da to je to.

O tome sam se naslušao, kako od rahmetli M. Imamovića do ljudi od struke iz reda Srba, ali i Hrvata.

p.s.

Ovoj tematici sam posvećen malo više jer navodno, moje predosmansko porijeklo, vuče sa prostora Stoca.
Last edited by Challenger_ on 10/07/2018 01:26, edited 1 time in total.
zrakomlat

#29358 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Pradedo šalovo daorson :D
Challenger_

#29359 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Challenger_ »

zrakomlat wrote:Pradedo šalovo daorson :D
Ozbiljno, ne zezam se. Možda smo starinom rod.
zrakomlat

#29360 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by zrakomlat »

Challenger_ wrote:
zrakomlat wrote:Pradedo šalovo daorson :D
Ozbiljno, ne zezam se. Možda smo starinom rod.
Ma znam nego ja se zezam, bez loše namjere naravno. Nebi ti ništa falilo da si iz tih krajeva, ima fina svijeta dole :D
.......
Odoh, sitni su sati. Vidimo se na Bliskom istoku :D tj temama . LN
sekerbay

#29361 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sekerbay »

Humljanin wrote:
zrakomlat wrote: Musić nepoznat lik ali napucane biografije da zvuči zajebano za političke svrhe od rata na ovamo. Eno ga posadili ispred škole u Stocu kao osloboditelja tog mjesta od Turaka :D
izvor povijesnih podataka Vesela sveska

To je tebi na sramotu što ne znaš o najvećem junaku Bosne i Hercegovine u ustanku protiv osmanlijskog agresora...
Ne bih se ja time hvalio :wink:

Btw, obrazuj se malo. Nije mu spomenik samo u Stocu. Diljem Hercegovine ima spomenike i ulice.

Eto , ako ništa taj bi lik svima nama trebao biti svjetionik ljubavi prema domovini protiv okupatora :bih: :thumbup:
Moram se nadovezat na svoj prethodni post. Helem, hercegovci su izdajice.
Najveći junak u borbi protiv turskog okupatora je rahmetli huso iz gradačca. A najveći antijunak je onaj vaš čije ime neću napisat a koji je izdo husu. Kasnije je vodan kroz hercegovinu jašući naopako na magarcu.
i onda se historija ponovila u vidu "noža u leđa" 1993. godine :mrgreen:
Hafis

#29362 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

sekerbay wrote: Najveći junak u borbi protiv turskog okupatora je rahmetli huso iz gradačca
Jašta je. Čuj Huso i borba protiv Turaka :lol:
Jauko je k'o damjanov Zelenko kad su napuštali Bosnu.
Kolinda

#29363 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

Hafis wrote:
sekerbay wrote: Najveći junak u borbi protiv turskog okupatora je rahmetli huso iz gradačca
Kolega Hafiz, de molim te ne umanjuje značaj Turaka sa gledišta Bošnjaka. Niti si fer niti poznaješ povijest/historiju. Ipak su Turci bili na pravoj strani kroz povijest :zzzz: .
http://radiobrcko.ba/u-sanskom-mostu-or ... galipolju/
incognito071

#29364 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by incognito071 »

Hafis wrote:
Jauko ti je........ da ne kazem ko...
a tvoje jaukanje tek predstoji :izet:

nego kurafize, imas li ti romske krvi u sebi?
sudeci po onim tvojim slikama mogo bi imati ili ti je porijeklo Anadolija ekskluziva?
Humljanin

#29365 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

sekerbay wrote:
Humljanin wrote: To je tebi na sramotu što ne znaš o najvećem junaku Bosne i Hercegovine u ustanku protiv osmanlijskog agresora...

Btw, obrazuj se malo. Nije mu spomenik samo u Stocu. Diljem Hercegovine ima spomenike i ulice.

Eto , ako ništa taj bi lik svima nama trebao biti svjetionik ljubavi prema domovini protiv okupatora :bih: :thumbup:
Moram se nadovezat na svoj prethodni post. Helem, hercegovci su izdajice. :thumbup: .
Najveći junak u borbi protiv turskog okupatora je rahmetli huso iz gradačca. A najveći antijunak je onaj vaš čije ime neću napisat a koji je izdo husu. Kasnije je vodan kroz hercegovinu jašući naopako na magarcu.

Ajde ajde dečec, malo manje mitomanije a malo više fakata :thumbup:
Znam da su Srbi i Hrvati davno kreirali svoje mitove, a da Bošnjaci tek sada kreiraju. Ali nije to zdravo. Vrijeme je čišćenja od mitova. Oni samo opterećuju nerealnim i netočnim podacima.

Elem. Da svršimo jalovu priču zadnje dvije stranice.

Upitan sam postoji li ijedan hercegovski junak osim Smail-age Čengića. Naravno da postoje. Puno ih.

Jedan od najvećih je Don Ivan Musić.
Sada nije priča o njegovoj nacionalnosti.
Čovjek je nesumnjivo narodni heroj borbe protiv okupatora. :bih:

To što se neki samoidentificiraju sa Turcima i ovdje čak pišu da je to genocid nad Bošnjacima, to je za žaljenja. :kiss:
Hafis

#29366 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Kolinda wrote:
Hafis wrote:
Kolega Hafiz, de molim te ne umanjuje značaj Turaka sa gledišta Bošnjaka. Niti si fer niti poznaješ povijest/historiju. Ipak su Turci bili na pravoj strani kroz povijest :zzzz: .
http://radiobrcko.ba/u-sanskom-mostu-or ... galipolju/
Pa to sam i napisao našoj dičnoj gospodičnoj Sarafini iz predgrađa Wiene. Bošnjaci su uvjerljivo najbolji baštinici otomanske kulture na Balkanu i zato kažem - naklon do poda.
Evo vidiš, da nema te proslave u Sanskom mostu, ja ne bih imao ni pojma da se taj fajt ikada desio...dobro znao sam za njega općenito, čak i gledao film, ali ne bih nikada saznao da su toliki doprinos u njoj dali pretci naših sunarodnjaka u BiH.
SaraFina

#29367 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

Ja uopće nisam turkofilna. Pa ne vidim razloga da meni pišeš bilo što "Duture Danke Dojčland" na takve teme.

Vego, koliko će Čho dobiti glasova i hoće li pasti ispod 100 k?
Ja kažem 90 - 95 k plafon!
sekerbay

#29368 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by sekerbay »

Ma hajte molim vas :mrgreen:
Da ne bi izdaje vas hercegovaca koji ste, usput rečeno, zajedno sa srbima prodavali vjeru za večeru, huso bi izvojevao nezavisnost/neovisnost.
megaman4

#29369 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by megaman4 »

Humljanin wrote:
sekerbay wrote:
Humljanin wrote: To je tebi na sramotu što ne znaš o najvećem junaku Bosne i Hercegovine u ustanku protiv osmanlijskog agresora...

Moram se nadovezat na svoj prethodni post. Helem, hercegovci su izdajice. :thumbup: .

Ajde ajde dečec, malo manje mitomanije a malo više fakata :thumbup:
Znam da su Srbi i Hrvati davno kreirali svoje mitove, a da Bošnjaci tek sada kreiraju. Ali nije to zdravo. Vrijeme je čišćenja od mitova. Oni samo opterećuju nerealnim i netočnim podacima.

Upitan sam postoji li ijedan hercegovski junak osim Smail-age Čengića. Naravno da postoje. Puno ih.

To što se neki samoidentificiraju sa Turcima i ovdje čak pišu da je to genocid nad Bošnjacima, to je za žaljenja. :kiss:
A Austrougarska nije bila okupator kao Turci? :-)

Hmm interesantno. Pobunili ste se vi protiv Turaka, ali protiv AU niste? :-)
BHCluster

#29370 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

mirza_15 wrote:
Škobo Habu wrote:
BHCluster wrote:
Ti Hrvati za koje Bosnjaci rade jesu li oni ubijali Bosnjake?
Jesu li Modrić i Mandžukić bili pripadnici "Kažnjeničke bojne"?
Nisu ali vole da zapjevaju UZP-u zajedno sa svojom predsjednicom. Idemo: "Herceg-Bosno srce ponosno":

NeJma ga da halali?
Humljanin

#29371 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Humljanin »

megaman4 wrote:
Humljanin wrote: Ajde ajde dečec, malo manje mitomanije a malo više fakata :thumbup:

A Austrougarska nije bila okupator kao Turci? :-)

Hmm interesantno. Pobunili ste se vi protiv Turaka, ali protiv AU niste? :-)

Opet ti piliš tupom pilom... :-)

Nismo sada pričali o AU.
Naravno da su i oni bili okupatori. :bih:

Ali ne razumijem nagon nekih ovdje da pokušaju implicirati da Turska nije bila okupator ovdje i da je ustankom protiv turskog okupatora nastao nekakav "genocid" nad Bošnjacima??
Mislim, WTF ?

Ako možeš to malo elaborirati?
Evo ja sam napisao što sam imao o don Ivanu Musiću. :bih:
Hafis

#29372 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

SaraFina wrote:Ja uopće nisam turkofilna. Pa ne vidim razloga da meni pišeš bilo što "Duture Danke Dojčland" na takve teme.

Ovisi o postotku izlaznosti.
Ako odziv na izbore u Federaciji bude općenito slab onda mu je to sasvim dovoljno.
S tim da se petnaestak dana pred same izbore malo primiri, ne skreće pozornost bošnjačke javnosti na sebe i prebaci priču na ekonomiju, razvoj, EU integracije i ostale rutinske ublehe.
spreca

#29373 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

Mogu spasiti mozda oni koji pred svake izbore napuste vjecna lovista i pojave se na izborima :mrgreen: ... posle cega redovno se vrate u svoju gluhu mahalu...
SaraFina

#29374 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote:Ja uopće nisam turkofilna. Pa ne vidim razloga da meni pišeš bilo što "Duture Danke Dojčland" na takve teme.

Ovisi o postotku izlaznosti.
Ako odziv na izbore u Federaciji bude općenito slab onda mu je to sasvim dovoljno.
S tim da se petnaestak dana pred same izbore malo primiri, ne skreće pozornost bošnjačke javnosti na sebe i prebaci priču na ekonomiju, razvoj, EU integracije i ostale rutinske ublehe.

Smešan si ko bioskop :D što bi komšije rekle.
Ko veliš zajebao stožernik izborni i uništio mogućnost za uspostavu apartheida, o kanalu i izbornoj jedinici ni govora... Pa neka ganga ovcama o EU integracijama, ekonomiji :lol: :lol: i razvoju.
Sad će malinjake početi saditi, smilje propalo. Bolje vam je predjite na vutra odmah :D Neminovno je. Ako se primi na ono tlo :)))
incognito071

#29375 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by incognito071 »

@Kurafize pitao sam te nesto.
Jel to fino tako izbjegavati pitanja?
Post Reply