Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Osmi Socrates

#29351 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Osmi Socrates »

Hakiz wrote: 31/08/2022 20:02 Sve bi bilo drugačije da lik koji govori o učenju nauči razliku između negro i nigger.

Ali, ne da mi se objašnjavati.
A šta tebi nije jasno oko negro i nigger? Da ti pojasnim?

Prije svega, latinoamerička kultura je veoma značajna u Americi, pa je samim tim i španski jezik značajan. Na stranu to da Amerika uopšte nema zvaničnog jezika na federalnom nivou, ali, španski je itekako raširen. Dakle, ovi tvoji napamet proizvedeni zaključci o jezicima u Americi proizlaze iz tvog neznanja o Americi.

Ili ti nije jasno da u samoj latinoameričkoj kulturi, uključujući Ameriku, ima unutrašnjih rasnih problema. Naime, i Latinoamerikanci imaju dugu robovlasničku prošlost.

I na kraju, Negro je riječ koja je odavno dio i engleskog jezika, jer jezici nisu ono što si ti u svojoj glavi zamislio, pogotovo engleski.
Last edited by Osmi Socrates on 31/08/2022 20:18, edited 1 time in total.
no_sikiriki

#29352 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 31/08/2022 20:02 Sve bi bilo drugačije da lik koji govori o učenju nauči razliku između negro i nigger.

Evo, meni se da.

Negro
/ˈniːɡrəʊ/
OFFENSIVE•DATED
noun
a member of a dark-skinned group of peoples originally native to Africa south of the Sahara.
adjective
relating to black people.
no_sikiriki

#29353 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

John Cleese wrote: 31/08/2022 20:03
no_sikiriki wrote: 31/08/2022 19:38

Dude, uništavaš mi uspomene na Harry Pottera. :-?

A da, vis-a-vis Negro bombona, apsolutno me ne iznenađuje da lik nije imao pojma.
Mi kad smo došli u Australiju 1996-te dočekali su nas neki Bosanci u dimijama na aerodromu - bili kod njih par sedmica, da nam kao pomognu da se snađemo. Ljudi tu živjeli prethodnih 40 godina bez da su naučili jezik - djeca koja su im rođena tu se javljala na telefon kad neko zove. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=QGY2aWD3toc&t=36s :D :lol:

Ma ima toga koliko hoces :D
Upoznao sam, na primjer, jermenskog imigranta koji ni nakon 35 godina provedenih negdje u Kaliforniji nije bio u stanju ni smisliti ni izgovoriti slozenu recenicu na engleskom i vokabular mu je bio jezivo oskudan.
Druzio se covjek skoro iskljucivo sa zemljacima, kupovao u njihovim radnjama, radio kod nekog rodjaka u firmi, a taj je opet uposljavao vecinom zemljake...
Eh, to su ti što su nas dočekali, bukvalno.
Mi smo bježali od "naših" ljudi, ja sam bila dijete, ali roditelji kad god bi upoznali nekoga sa ex-Yu prostora, konverzacija bi na kraju došla do "Alija je kriv za rat", tako da...good old ostali migranti i "Australci". :mrgreen:
Hakiz

#29354 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 31/08/2022 20:11

A šta tebi nije jasno oko negro i nigger? Da ti pojasnim?

Prije svega, latinoamerička kultura je veoma značajna u Americi, pa je samim tim i španski jezik značajan. Na stranu to da Amerika uopšte nema zvaničnog jezika na federalnom nivou, ali, španski je itekako raširen. Dakle, ovi tvoji napamet proizvedeni zaključci o jezicima u Americi proizlaze iz tvog neznanja o Americi.

Ili ti nije jasno da u samoj latinoameričkoj kulturi, uključujući Ameriku, ima unutrašnjih rasnih problema. Naime, i latinoamerikanci imaju dugu robovlasničku prošlost.

I na kraju, Negro je riječ koja je sada dio i engleskog jezika, jer jezici nisu ono što si ti u svojoj glavi zamislio.
Neće govornici španskog jezika mijenjati riječ za crnu boju zbog toga što ju je neki drugi jezik progladio uvrjedljivom. I to kada ta riječ vuče korijen iz starog jezika, latinskog, i još je riječ koja imasvoje tačno značenje, a i postojala je puno prije nego što su je govornici drugog jezika pokušali proglasiti uvredljivom. Negro nije riječ skovana da bude uvredljiva, dok nigger jeste.

Tako da je nigger apsolutno uvredljiv izraz, negro nije.

Ti svaku riječ možeš upotrijebiti na uvredljiv način, ali ta riječ nije sama uvredljiva. Gdje bi došli kada bi sve riječi koje mogu biti korištene u uvredljivom kontekstu zabranili, ne bi postojali jezici.

Koliko god ti pjenio, nećeš agresijom ništa dokazati.
Hakiz

#29355 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 31/08/2022 20:13

Evo, meni se da.

Negro
/ˈniːɡrəʊ/
OFFENSIVE•DATED
noun
a member of a dark-skinned group of peoples originally native to Africa south of the Sahara.
adjective
In Spanish, negro (feminine negra) is most commonly used for the color black, but it can also be used to describe people with dark-colored skin. In Spain, Mexico, and almost all of Latin America, negro (lower-cased, as ethnonyms are generally not capitalized in Romance languages) means just 'black colour' and it doesn't refer by itself to any ethnic or race unless further context is provided. As in English, this Spanish word is often used figuratively and negatively, to mean 'irregular' or 'undesirable', as in mercado negro ('black market'). However, in most Spanish-speaking countries, negro and negra are commonly used to refer to partners or close friends.[25]

Ko kaže da je engleski jedinica mjere?
John Cleese

#29356 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Evo, meni se da.

Negro
/ˈniːɡrəʊ/
OFFENSIVE•DATED
noun
adjective
Da upotpunimo objasnjenje... :D
In the English language, negro is a term historically used to denote persons considered to be of Black African heritage. The word negro means the color black in both Spanish and in Portuguese, where English took it from. The term can be construed as offensive, inoffensive, or completely neutral, largely depending on the region or country where it is used. It has various equivalents in other languages of Europe.
The United States Census Bureau included Negro on the 2010 Census, alongside Black and African-American, because some older black Americans still self-identify with the term. The U.S. Census used the grouping "Black, African-American, or Negro". Negro was used in an effort to include older African Americans who more closely associate with the term. In 2013, the census removed the term from its forms and questionnaires. The term has also been censored by some newspaper archives.
( https://en.wikipedia.org/wiki/Negro )

Helem, do 2013. je u USA bilo prihvatljivo - poslije nije :D
Hakiz

#29357 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

John Cleese wrote: 31/08/2022 20:26

Evo, meni se da.

Negro
/ˈniːɡrəʊ/
OFFENSIVE•DATED
noun
adjective
Da upotpunimo objasnjenje... :D
In the English language, negro is a term historically used to denote persons considered to be of Black African heritage. The word negro means the color black in both Spanish and in Portuguese, where English took it from. The term can be construed as offensive, inoffensive, or completely neutral, largely depending on the region or country where it is used. It has various equivalents in other languages of Europe.
The United States Census Bureau included Negro on the 2010 Census, alongside Black and African-American, because some older black Americans still self-identify with the term. The U.S. Census used the grouping "Black, African-American, or Negro". Negro was used in an effort to include older African Americans who more closely associate with the term. In 2013, the census removed the term from its forms and questionnaires. The term has also been censored by some newspaper archives.
( https://en.wikipedia.org/wiki/Negro )

Helem, do 2013. je u USA bilo prihvatljivo - poslije nije :D
8 milijardi ljudi na planeti, 360 miliona amerikanaca. Trebali bismo svi da pognemo glave pred njima?

Uostalom, zašto i amerikanci, crni amerikanci, ne bi naučili o drugim kulturama i shvatili da nešto šta oni vide uvredljivim ljudi iz tih kultura to ne koriste da uvrijede? U tim kulturama to ima drugo značenje.

Opet kažem, za kovanice, riječi, koje su stvorene namjerno kao uvredljive, tu rasprave nema. Ali riječ negro nije skovana da uvrijedi.
Hakiz

#29358 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

U svakom slučaju, bombona je crna, osvježava pa joj je moto "Odžačar grla", zbog boje i svega logično je da će crno biti u nazivu, pa je neko skontao da negro kao ime zvuči egzotično i bolje nego, recimo, crnka. I tako je bombona dobila ime.

Amerikanci, crni, neka žive s tim. Ne moraju sve gledati kao napad.
Osmi Socrates

#29359 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Osmi Socrates »

On kad zajuni sa demagogijom, nema tu pomoći. :lol: Čak i kad ne zna ništa o tome.

Negro je i na španskom i na engleskom uvrijedljiva riječ u Americi, jer su španski i portugalski robovlasnici koristili tu riječ za robove. Postala je raširena i u Americi za vrijeme robovlasništva, kao imenica za ljudsko biće u ropstvu.

Sama riječ na španskom nije uvrijedljiva, ali kada je dovedena u kontekst sa crnom osobom, onda je uvrijedljiva.

Ponavljam, tako je u Americi. U drugim zemljama gdje su robovi zvani Negroes drugačiji su bili društveni tokovi. U Brazilu, naprimjer, nije uvrijedljiva jer su robovi počeli da je koriste kao dio identiteta, i vijekovima se to drugačije isfiltiralo. U ostatku Latinske Amerike jeste uvrijedljiva.

U Americi je uvrijedljiva.
Last edited by Osmi Socrates on 31/08/2022 20:37, edited 1 time in total.
no_sikiriki

#29360 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 31/08/2022 20:24 Ko kaže da je engleski jedinica mjere?
Radnja se odvijala u Americi, pa valjda je logično da se uzima njihov kontekst u obzir u datoj situaciji.
Također ne mislim da je lik to namjerno uradio, jer očito slabo poznaje jezik, ali kulturni/obrazovani ljudi ipak paze na takve stvari i nemaju želju da vrijeđaju druge ljude.

Druga je stvar recimo onaj drugi primjer sa pubom "Black bitch" koji ima svoju priču, pozadinu i tradiciju, i tu ne vidim ništa offensive ako je jasno prikazano na šta se misli.
John Cleese

#29361 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Hakiz wrote: 31/08/2022 20:30 8 milijardi ljudi na planeti, 360 miliona amerikanaca. Trebali bismo svi da pognemo glave pred njima?

Uostalom, zašto i amerikanci, crni amerikanci, ne bi naučili o drugim kulturama i shvatili da nešto šta oni vide uvredljivim ljudi iz tih kultura to ne koriste da uvrijede? U tim kulturama to ima drugo značenje.

Opet kažem, za kovanice, riječi, koje su stvorene namjerno kao uvredljive, tu rasprave nema. Ali riječ negro nije skovana da uvrijedi.
Tamo lijepo pise da interpretacija zavisi od toga gdje je pomenuta rijec upotrijebljena :D

Dakle, nema potrebe govoriti o "poginjanju glave", tim prije sto je, iz razloga navedenih u drugom citatu i u USA rijec bila u sluzbenoj upotrebi do 2013. :D
Hakiz

#29362 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 31/08/2022 20:35
Hakiz wrote: 31/08/2022 20:24 Ko kaže da je engleski jedinica mjere?
Radnja se odvijala u Americi, pa valjda je logično da se uzima njihov kontekst u obzir u datoj situaciji.
Također ne mislim da je lik to namjerno uradio, jer očito slabo poznaje jezik, ali kulturni/obrazovani ljudi ipak paze na takve stvari i nemaju želju da vrijeđaju druge ljude.

Druga je stvar recimo onaj drugi primjer sa pubom "Black bitch" koji ima svoju priču, pozadinu i tradiciju, i tu ne vidim ništa offensive ako je jasno prikazano na šta se misli.

Ma da, tačno je to.

Kada, samo, ljudi ne bi sve gledali kao pikušaj da in neko napadne, uvrijedi itd, kada bi "opušteno", bilo bi lakše.

Ali to za bar, to je odličan primjer kada nešto što bi trebalo biti pomoć slabijim ( :mrgreen: ) počne da postaje svrha samom sebi, izgubi smisao i otme se kontroli.
Hakiz

#29363 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

John Cleese wrote: 31/08/2022 20:39
Hakiz wrote: 31/08/2022 20:30 8 milijardi ljudi na planeti, 360 miliona amerikanaca. Trebali bismo svi da pognemo glave pred njima?

Tamo lijepo pise da interpretacija zavisi od toga gdje je pomenuta rijec upotrijebljena :D

Dakle, nema potrebe govoriti o "poginjanju glave", tim prije sto je, iz razloga navedenih u drugom citatu i u USA rijec bila u sluzbenoj upotrebi do 2013. :D
Ma, dobro, ja imam negativnu startnu poziciju prema SAD u ovakvim stvarima. Pa mislim da sve rade zbog dominacije nad drugima.

Ni Australija mi nije draga.
Osmi Socrates

#29364 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Osmi Socrates »

Ima dosta riječi koje same po sebi nisu uvrijedljive, ali ih kontekst čini uvrijedljivim.

Vlah nije uvrijedljiva riječ, ali onaj koji se počne pravdati na forumu da je ne koristi da uvrijedi čitavu grupu ljudi je kompletni idiot.

Ne znam šta znači riječ "Balija", ali vjerovatno nije uvrijedljiva na turskom. Šiptar nije uvrijedljiva riječ, ali je jasno da je idioti koriste da uvrijede čitav narod. Može tako unedogled.

Ako bi tako određivali šta je uvrijedljivo a šta ne, onda smo svi pukli, jbt.
Hakiz

#29365 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 31/08/2022 20:48 Ima dosta riječi koje same po sebi nisu uvrijedljive, ali ih kontekst čini uvrijedljivim.

Vlah nije uvrijedljiva riječ, ali onaj koji se počne pravdati na forumu da je ne koristi da uvrijedi čitavu grupu ljudi je kompletni idiot.

Ne znam šta znači riječ "Balija", ali vjerovatno nije uvrijedljiva na turskom. Šiptar nije uvrijedljiva riječ, ali je jasno da je idioti koriste da uvrijede čitav narod. Može tako unedogled.

Ako bi tako određivali šta je uvrijedljivo a šta ne, onda smo svi pukli, jbt.
Imamo drugačije pristupe. Mislim da ne treba dozvoliti siledžijama da pobijede. Da ne treba pristati na svastiku kao nacistički simbol i zaboraviti više od 2.000 godina njene istorije i postojanja kao budističkog simbola mira prije nego što du je nacisti ukrali. A to smo dozvolili, barem zapadno od Jerusalema. Pristali smo da prihvatimo krađu.

Tako i sa riječima.

Znam, lakše je to nego obrazovati djecu i odrasle o tim stvarima.

I jeftinije, a to je čak i važnije od toga da je lakše.

Dođe nam kapitalizam kulture i istorije :(
Osmi Socrates

#29366 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Osmi Socrates »

Pa i što se toga tiče, ti se, prijatelju, opet kažem, iz neznanja obraćaš na krivu adresu.

U Americi, što se tiče slobode govora, ništa nije zabranjeno, pa ni ta svastika. Istina, idioti koji je koriste ne koriste je u plemenite svrhe, nego uglavnom da promiču nacizam, ali, zabranjena nije.

Kao ni milion drugih stvari. Malo šta je zabranjeno u Americi. Druga je stvar što vama smeta i kada se oni koji su povrijeđeni nekim stvarima organiziraju i kažu da im to i to smeta.

Kukate o cancel culture, a oni samo izražavaju svoje političko mišljenje na način na koji je njima dostupan. Reaguju na stvari koje im smetaju. Ništa nije zabranjeno, svako ima pravo da govori šta hoće. Tako je bar u Americi. U drugim zapadnim zemljama, strožije su mjere, ali vi se okomili na Ameriku, koja po Ustavu ne može zabraniti milion stvari.

I kao što rekoh, kukate na cancel culture u Americi, a niste u stanju da cancelujete jednu stranku koju, po pisanju ovdje, niko ne podržava već dvije i nešto decenije.

Možda da naučite kako se organizirati od cancel stručnjaka iz Amerike?
Last edited by Osmi Socrates on 31/08/2022 21:35, edited 1 time in total.
Hakiz

#29367 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 31/08/2022 21:25 Pa i što se toga tiče, ti se, prijatelju, opet kažem, iz neznanja obraćaš na krivu adresu.

U Americi, što se tiče slobode govora, ništa nije zabranjeno, pa ni ta svastika. Istina, idioti koji je koriste ne koriste je u plemenite svrhe, nego uglavnom da promiču nacizam, ali, zabranjena nije.

Kao ni milion drugih stvari. Malo šta je zabranjeno u Americi. Druga je stvar što vama smeta i kada se oni koji su povrijeđeni nekim stvarima organiziraju i kažu da im to i to smeta.

Kukate o cancel culture, a oni samo izražavaju svoje političko mišljenje na način na koji je njima dostupan. Reaguju na stvari koje im smetaju. Ništa nije zabranjeno, svako ima pravo da govori šta hoće. Tako je bar u Americi. U drugim zapadnim zemljama, strožije su mjere, ali vi se okomili na Ameriku, koja po Ustavu ne može zabraniti milion stvari.

I kao što rekoh, kukate na cancel culture, a niste u stanju da cancelujete jednu stranku koju, po pisanju ovdje, niko ne podržava već dvije i nešto decenije.

Možda da naučite kako se organizirati od cancel stručnjaka iz Amerike?
Opet ti o Americi. Meni je jasno da onima koji su Amerikanci generacijama ništa van Amerike ne postoji.

Ali i onima koji su prije 10-30 tamo otišli :shock:

Tužno :(
Osmi Socrates

#29368 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Osmi Socrates »

Pa ti stalno pričaš o Americi, jer si, kao što si priznao prije par postova, opterećen njome, mada, u biti, vrlo slabo znaš išta o njoj.

Eto, na temu oko Negro bombona si se uključio samo da malo opet kukaš o Americi. Na kraju si izveo pogrešan zaključak da Amerikanci nešto nameću ostatku svijeta, sprovode neke jezičke dominacije, i šta ti ja znam.

A oni ne mogu i ne zabranjuju ništa što se u širokom smislu može tumačiti kao sloboda govora.

Ti sam tumači sebe odakle ti potpuno pogrešni zaključci o Americi. Ja ti odgovaram kad god polupaš lončiće.
Hakiz

#29369 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 31/08/2022 21:42 Pa ti stalno pričaš o Americi, jer si, kao što si priznao prije par postova, opterećen njome, mada, u biti, vrlo slabo znaš išta o njoj.

Eto, na temu oko Negro bombona si se uključio samo da malo opet kukaš o Americi. Na kraju si izveo pogrešan zaključak da Amerikanci nešto nameću ostatku svijeta, sprovode neke jezičke dominacije, i šta ti ja znam.

A oni ne mogu i ne zabranjuju ništa što se u širokom smislu može tumačiti kao sloboda govora.

Ti sam tumači sebe odakle ti potpuno pogrešni zaključci o Americi. Ja ti odgovaram kad god polupaš lončiće.
Ma, ti inale odgovaraš da bi nekome spustio, na svim forumima, nismo od juče.

Američki, što jest', jest'.

Meni je dovoljno da se Evropa uspjela spasiti totalnog kolonijalnog položaja koji joj je Amerika pokušala nametnuti kroz TTIP "sporazum"
Osmi Socrates

#29370 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Osmi Socrates »

Ko je i šta je Evropa vidjeli smo i gledamo kroz Ukrajinu.

Bukvalno bi Putler prošetao kroz Evropu da se njima pusti da bilo šta organiziraju ili da budu odgovorni. To i slijepci vide.

Anyway, nije tema. Vratimo se feminizmu. Nije red da damama "ukrademo" i ovu temu.
konoplja

#29371 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Koga cancelujemo? :D
n+1

#29372 Re: Danasnji "feminizam"

Post by n+1 »

Osmi Socrates wrote: 31/08/2022 21:54 Anyway, nije tema. Vratimo se feminizmu. Nije red da damama "ukrademo" i ovu temu.
Red bi bio da pročitaš uvodni post.
Riddle

#29373 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

konoplja wrote: 31/08/2022 22:00 Koga cancelujemo? :D
Odžačara. :mrgreen:
MarlboroGold

#29374 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

konoplja wrote: 31/08/2022 22:00 Koga cancelujemo? :D
Tottenham po mogućnosti
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29375 Re: Danasnji "feminizam"

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 31/08/2022 22:07
Osmi Socrates wrote: 31/08/2022 21:54 Anyway, nije tema. Vratimo se feminizmu. Nije red da damama "ukrademo" i ovu temu.
Red bi bio da pročitaš uvodni post.
:lol: :lol:
Post Reply