Dešavanja u Srbiji

GeeTnT

#29326 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by GeeTnT »

Lajavikrelac wrote:Šuti, dobro Bosanci ne pecaju ispod ko u onom vicu :mrgreen:
...ima jedan...od Sipova, najjgledaniji u matici....
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#29327 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Domaci izdajnik »

Eno im ga, ne moraju ga vraćati.... :run:
Danguba

#29328 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Danguba »

Vučića ne brinu odnosi sa Prištinom, već stanje u BiH
...kojemu oni doprinose.
trenutno, hapsenje orica i odbijanje agende preko dodika(koji je par dana ranije bio na konsultacijama).
Banksy

#29329 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Banksy »

JOVANOVIĆ O GENOCIDU U SREBRENICI: "Djeca u školama u Srbiji treba da uče ono što se sada u našim porodicama prećutkuje"

Nema više manevarskog prostora koji se može stvoriti, pa je ovo možda posljednja prilika da zrelo postupimo u trenutku kada se cijeli svijet sjeća rata u bivšoj Jugoslaviji, i da mi budemo ti koji srebrenički masakr nazivamo genocidom.

Na zvaničnoj web stranici Liberalno demokratske partije Srbije o rezoluciji o Srebrenici oglasio se i predsjednik ove stranke Čedomir Jovanović:

Njegov stav novinska agencija Patria prenosi u cjelosti:

-Izražavanje stava o Srebrenici nije nešto što smijemo da svedemo na puko ponavljanje kada nas neki tužni i tragični jubileji na to podsjete ili primoraju.

Strašna opomena, koja se krije iz počinjenog genocida u Srebrenici, izgleda da posljednjih dana postaje tema koja iznova dijeli naše društvo, nespremno da razumije tragediju koja se tamo dogodila.

Rezolucije, koje se trenutno pišu, samo su izraz zakašnjele refleksije svih, a stavovi koji se povodom toga iznose u javnosti od strane srpskih zvaničnika, samo još jedan dokaz licemjerstva kada se zločin treba opisati pravim imenom.

Srbija je ta koja mora da konačno donese rezoluciju, koja zločin u Srebrenici opisuje terminom oko koga više nema nikakve dileme u savremenom svijetu. 2010. godine, ni vlast ni opozicija u Srbiji nisu razumjeli kada smo govorili da genocid u Srebrenici nije izolovani događaj, koji je nastao nesrećnim razvojem ratnih događaja, već težnja koja će skupo koštati generacije koje tek stasavaju.

Vlast Demokratske stranke nije imala hrabrosti da iskorači i kaže da će Srbija prihvatiti odgovornost za počinjeni genocid, kažnjavati pojedince koji negiraju i relativizuju zločin, a buduće generacije učiti i vaspitavati u duhu tolerancije, koji ne prećutkuje počinjeni genocid.

Opozicija predvođena Srpskom naprednom strankom nije razumjela o čemu govorimo. Zarobljena u sopstvenom ignorisanju počinjenog genocida, Skupština Srbije je donijela Deklaraciju u kojoj je obeshrabrena naša težnja da država donese obavezujući dokument, iza koga stoje cjelokupno društvo i svi njeni činioci i predstavnici.

Danas, pet godina poslije toga, ostavljeni sami na repu civilizacijskih tokova, negirajući istorijske činjenice i sudske presude, pokušavamo da sopstveno društvo i međunarodne partnere i javnost ubijedimo u ono u šta ni sami više ne vjerujemo.

Odnos prema ovom pitanju je temelj pristojnosti i lakmus papir prema kome se određuje razumijevanje zločina počinjenih u naše ime. Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije ni vrijeđanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema zemlji, narodu i našoj djeci koja odrastaju u ovom haosu društva lišenog osnovnih vrijednosti. Time se skida teret zla sa svih nevinih, koji pod tim zlom nestaju ili će nestati sutra.

Nema više manevarskog prostora koji se može stvoriti, pa je ovo možda posljednja prilika da zrelo postupimo u trenutku kada se cijeli svijet sjeća rata u bivšoj Jugoslaviji, i da mi budemo ti koji srebrenički masakr nazivamo genocidom. Da djeca u školama u Srbiji uče ono što se sada u našim porodicama prećutkuje, a zakonodavstvo u Srbiji da počne da prepoznaje ovaj zločin i kažnjava njegovo negiranje.

Zvaničnici treba da odu na mjesto strašnog čina i svojim prisustvom pošalju poruku da se društvo modernizuje, ne tako što ćuti, već tako što progovara jezikom 21. vijeka o zločinu koji je trajno izmijenio mapu i sliku Evrope.

Samo tako se pokazuje svijest da hiljade ubijenih Bošnjaka nisu bili ratna igra ludih komandanata, već cilj grupe ljudi koja je htjela da ovaj dio svijeta pretovori u poligon svojih mitskih ciljeva, što se se na kraju pretvorilo u naš najveći poraz i moralno posrnuće - napisao je Jovanović.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Država

#29330 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Država »

Image

:sax:
YVOD

#29331 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by YVOD »

Image
jao_situacije

#29332 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by jao_situacije »

Banksy wrote:

JOVANOVIĆ O GENOCIDU U SREBRENICI: "Djeca u školama u Srbiji treba da uče ono što se sada u našim porodicama prećutkuje"

Nema više manevarskog prostora koji se može stvoriti, pa je ovo možda posljednja prilika da zrelo postupimo u trenutku kada se cijeli svijet sjeća rata u bivšoj Jugoslaviji, i da mi budemo ti koji srebrenički masakr nazivamo genocidom.

Na zvaničnoj web stranici Liberalno demokratske partije Srbije o rezoluciji o Srebrenici oglasio se i predsjednik ove stranke Čedomir Jovanović:

Njegov stav novinska agencija Patria prenosi u cjelosti:

-Izražavanje stava o Srebrenici nije nešto što smijemo da svedemo na puko ponavljanje kada nas neki tužni i tragični jubileji na to podsjete ili primoraju.

Strašna opomena, koja se krije iz počinjenog genocida u Srebrenici, izgleda da posljednjih dana postaje tema koja iznova dijeli naše društvo, nespremno da razumije tragediju koja se tamo dogodila.

Rezolucije, koje se trenutno pišu, samo su izraz zakašnjele refleksije svih, a stavovi koji se povodom toga iznose u javnosti od strane srpskih zvaničnika, samo još jedan dokaz licemjerstva kada se zločin treba opisati pravim imenom.

Srbija je ta koja mora da konačno donese rezoluciju, koja zločin u Srebrenici opisuje terminom oko koga više nema nikakve dileme u savremenom svijetu. 2010. godine, ni vlast ni opozicija u Srbiji nisu razumjeli kada smo govorili da genocid u Srebrenici nije izolovani događaj, koji je nastao nesrećnim razvojem ratnih događaja, već težnja koja će skupo koštati generacije koje tek stasavaju.

Vlast Demokratske stranke nije imala hrabrosti da iskorači i kaže da će Srbija prihvatiti odgovornost za počinjeni genocid, kažnjavati pojedince koji negiraju i relativizuju zločin, a buduće generacije učiti i vaspitavati u duhu tolerancije, koji ne prećutkuje počinjeni genocid.

Opozicija predvođena Srpskom naprednom strankom nije razumjela o čemu govorimo. Zarobljena u sopstvenom ignorisanju počinjenog genocida, Skupština Srbije je donijela Deklaraciju u kojoj je obeshrabrena naša težnja da država donese obavezujući dokument, iza koga stoje cjelokupno društvo i svi njeni činioci i predstavnici.

Danas, pet godina poslije toga, ostavljeni sami na repu civilizacijskih tokova, negirajući istorijske činjenice i sudske presude, pokušavamo da sopstveno društvo i međunarodne partnere i javnost ubijedimo u ono u šta ni sami više ne vjerujemo.

Odnos prema ovom pitanju je temelj pristojnosti i lakmus papir prema kome se određuje razumijevanje zločina počinjenih u naše ime. Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije ni vrijeđanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema zemlji, narodu i našoj djeci koja odrastaju u ovom haosu društva lišenog osnovnih vrijednosti. Time se skida teret zla sa svih nevinih, koji pod tim zlom nestaju ili će nestati sutra.

Nema više manevarskog prostora koji se može stvoriti, pa je ovo možda posljednja prilika da zrelo postupimo u trenutku kada se cijeli svijet sjeća rata u bivšoj Jugoslaviji, i da mi budemo ti koji srebrenički masakr nazivamo genocidom. Da djeca u školama u Srbiji uče ono što se sada u našim porodicama prećutkuje, a zakonodavstvo u Srbiji da počne da prepoznaje ovaj zločin i kažnjava njegovo negiranje.

Zvaničnici treba da odu na mjesto strašnog čina i svojim prisustvom pošalju poruku da se društvo modernizuje, ne tako što ćuti, već tako što progovara jezikom 21. vijeka o zločinu koji je trajno izmijenio mapu i sliku Evrope.

Samo tako se pokazuje svijest da hiljade ubijenih Bošnjaka nisu bili ratna igra ludih komandanata, već cilj grupe ljudi koja je htjela da ovaj dio svijeta pretovori u poligon svojih mitskih ciljeva, što se se na kraju pretvorilo u naš najveći poraz i moralno posrnuće - napisao je Jovanović.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ja ne kontam kako čedu dosad nisu roknuli :-?
and

#29333 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by and »

interesantna pres konferencija vučića danas.
reče da poštuje zrtve srebrenice,zeli suživot,došao bi u srebrenicu,bla bla to je njegov stav.prije toga je rekao stav vlade i predsjednika da ne podržavaju rezoluciju o srebrenici u kojoj se samo navode činjenice.time je rekao koliko poštuje žrtve i njegova ponuda da dođe u srebrenicu sa takvim stavom vlade je licemjerna.jedino ako je kasnije rekao svoje mišljenje o žrtvama u srebrenicu bi mogao doći kao pojedinac,sa ženama u crnom,a nikako kao premijer vlade koja ne poštuje činjenice i presudu međunarodnog suda.na tu presudu se poziva i kaže da se u njoj ne spominje srbija i da ona nema veze sa genocidom.
kakve onda veze ima srbija sa bih,sa naserom orićem??????????????????????????????????????po kojem osnovu oni nekoga hapse i sude mu?
da li je to građenje dobrosusjedskih odnosa hapšenjem stranih državljana,optužbama za dešavanja u drugoj državi i negiranje institucija te države,međusobnih sporazuma i međunarodnog suda pravde gdje su ti dokazi bili predočeni i odbačeni su.
kakvo je to pružanje ruke pomirenja????
:zzzz:
Danguba

#29334 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Danguba »

red, ko nas bre zavadi
red, svi su isti
red, treba sve zaboraviti do slijedeceg puta
red, bit cete krivi ako nas ne prihvatite ovakve kavi jesmo

...i na kraju, skide kravatu i stavi sajkacu jer je isteklo radno vrijeme.
valensija

#29335 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by valensija »

ja ne znam šta srbija treba da uradi da bi vi bili zadovoljni? :?
JohnnyS

#29336 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by JohnnyS »

Kakav ono zid Mađari ziđaju?
DoZeN

#29337 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DoZeN »

valensija wrote:ja ne znam šta srbija treba da uradi da bi vi bili zadovoljni? :?
Vucicu nije mjesto u Srebrenici, koliko ga Srba i u Srbiji i u RS zeli tamo?
Ispada bre smesan :) Ivanic :thumbup:
Država

#29338 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Država »

valensija wrote:ja ne znam šta srbija treba da uradi da bi vi bili zadovoljni? :?
Da prihvati činjenice...

and

#29339 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by and »

za početak da pročita presude međunarodnog suda u hagu jer je kao članica un obavezna da ih poštuje.
da se drži onoga što tamo piše,a znaju recimo da piše da srbija nije počinila genocid.
da se ne miješaju u bih i ne hapse državljane bih za događaje koji su se desili u bih,jer nemaju ništa s tim.
DoZeN

#29340 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DoZeN »

and wrote:
za početak da pročita presude međunarodnog suda u hagu jer je kao članica un obavezna da ih poštuje.
da se drži onoga što tamo piše,a znaju recimo da piše da srbija nije počinila genocid.
da se ne miješaju u bih i ne hapse državljane bih za događaje koji su se desili u bih,jer nemaju ništa s tim.
Ne mogu tako, jer Vucic prestavlja svoj narod koji u 90% slucajeva se ne slaze sa tobom
and

#29341 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by and »

DoZeN wrote:
and wrote:
Ne mogu tako, jer Vucic prestavlja svoj narod koji u 90% slucajeva se ne slaze sa tobom
ok.poštujem,samo onda nek ne priča šuplju o dobrosusjedskim odnosima i sl.
znamo na čemu smo
Fudo387

#29342 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Fudo387 »

Da znamo na cemu smo?
Ako neko zaista vjeruje u mogucnost dobrosusjedskih odnosa sa tom ruskom guberijom onda je ili lud ili naivan, sto mu je isti qrac. Na vlasti deklarisani cetnici i svi se cude kako je moguce da lazu, petljaju, muljaju...cim bi dobili sansu opet bi nas nabili u masovne grobnice bez ikakve grize savijesti. Ustvari, oni to i nemaju, sve go zlikovac i pogan. Cuvaj se da mu ne naletis na volej, kasno je kukat kad te opauci.
zavrzlama

#29343 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

and wrote:interesantna pres konferencija vučića danas.
reče da poštuje zrtve srebrenice,zeli suživot,došao bi u srebrenicu,bla bla to je njegov stav.prije toga je rekao stav vlade i predsjednika da ne podržavaju rezoluciju o srebrenici
u kojoj se samo navode činjenice.time je rekao koliko poštuje žrtve i njegova ponuda da dođe u srebrenicu sa takvim stavom vlade je licemjerna.jedino ako je kasnije rekao svoje mišljenje o žrtvama u srebrenicu bi mogao doći kao pojedinac,sa ženama u crnom,a nikako kao premijer vlade koja ne poštuje činjenice i presudu međunarodnog suda.na tu presudu se poziva i kaže da se u njoj ne spominje srbija i da ona nema veze sa genocidom.
kakve onda veze ima srbija sa bih,sa naserom orićem??????????????????????????????????????po kojem osnovu oni nekoga hapse i sude mu?
da li je to građenje dobrosusjedskih odnosa hapšenjem stranih državljana,optužbama za dešavanja u drugoj državi i negiranje institucija te države,međusobnih sporazuma i međunarodnog suda pravde gdje su ti dokazi bili predočeni i odbačeni su.
kakvo je to pružanje ruke pomirenja????
:zzzz:

Nije dugo proislo da vucic potvrdi ono sto mi svi znamo kako funkcionise cetnicka ideologija..

ovo sam napisao prije 3 dana
po meni srbija ce uskoro morati da promijeni politicki odnos snaga u samoj srbiji...o cemu se radi,pa trenutno sns sa vucicem na celu ima svu vlast i prakticki ne postoji opozicija,pa se otezava salonsko cetnikovanje"mi bi ali nemamo vecinu za to"vucic sve teze moze uvjeriti zapad da ne moze izvrsavati zahtjeve koje trazi EU,jer u njegovim rukama je sva moc...mislim da ce se pribjeci oprobanoj velikosprksoj taktici,gdje ce vucic izazvati(iscenirati) sukob sa nikolicem, pa ce on glumiti kooperativnu stranu a nikolic ko fol tvrda struja...pa dok se neki zahtjev EU ispuni trebat ce mjesecima dogovaranje u samoj srbiji izmedju ove dvije struje(a oni sjede i seru u istu tikvu)....
Država

#29344 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Država »

Gledao sam Vučića...

Četništvo umotano u celofan na kojem piše:'Pomirenje'.

Najjače mi je kad kaže da osuđuje jednako sve zločine... :-)
DoZeN

#29345 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DoZeN »

and wrote: ok.poštujem,samo onda nek ne priča šuplju o dobrosusjedskim odnosima i sl.
znamo na čemu smo
ti i sada znas na cemu si, jer bio je Mesic koji je rekao kako bih Hrvati,t imaju glavni grad Sarajevo,pa opet vecina Hrvata glasaju za Covica i HDZ....dok ti ocekujes da u Srbiji pobjedi Jovanovic ili Korac prodje zivot,to se nece nikada desiti.
Ivanic je prestavnik Srba u BIH a ne Vucic
valensija

#29346 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by valensija »

zar, za početak, nije dovoljno što je bivši žestoki ultranacionalista odlučio da ode u srebrenicu i oda počast srebreničkim žrtvama? on to čini uprkos tome što njegovo biračko telo nema razumevanja za taj pokajnički čin, i samim tim rizikuje političko samoubistvo na unutrašnjem planu.
DoZeN

#29347 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DoZeN »

Država wrote:Gledao sam Vučića...

Problem je sto ti ne vidis problem oko Vucica,Srbi u BIH se ne slazu sa tobom
Država

#29348 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Država »

valensija wrote:zar, za početak, nije dovoljno što je bivši žestoki ultranacionalista odlučio da ode u srebrenicu i oda počast srebreničkim žrtvama? on to čini uprkos tome što njegovo biračko telo nema razumevanja za taj pokajnički čin, i samim tim rizikuje političko samoubistvo na unutrašnjem planu.
Bilo bi korisnije da prihvati rezoluciju o Srebrenici i da se sam ponudi da porodicama ubijenih plati odštetu...

Ah da, zaboravio sam. Srbija nema veze sa tim...

Država

#29349 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Država »

DoZeN wrote:
Država wrote:Gledao sam Vučića...

Problem je sto ti ne vidis problem oko Vucica,Srbi u BIH se ne slazu sa tobom
Nije tačno. Sve više ljudi iz RS-a shvata šta se zapravo desilo...

DoZeN

#29350 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DoZeN »

valensija wrote:zar, za početak, nije dovoljno što je bivši žestoki ultranacionalista odlučio da ode u srebrenicu i oda počast srebreničkim žrtvama? on to čini uprkos tome što njegovo biračko telo nema razumevanja za taj pokajnički čin, i samim tim rizikuje političko samoubistvo na unutrašnjem planu.
iduce godine ce biti tacno 21 godinu od zlocina/genocida u Srebrenici,on ce doci i proci kroz Potocare,stanje u BIH se nece promjeniti,jer Bosnjaci i Srbi nemaju isti stav
Post Reply