Ma neka se zove kako hoce, uglavnom riza sa brdom zacina, graskom, filetima, paradajzom...
Na ovo dodana riza, bukvalno drzala jos 3min, cekala da ispari sto vise "tecnost"...
Moderator: anex

i ja sam sarajka...Nisrin wrote:Posto sam Sarajka, za nas je pilav ovo:
Probaj ovako kao sto cu ti sad napisat pa vidi svida li ti se:Nisrin wrote:Dodala sam na kraju jedno 50g maslaca u listicima...razljeva se (kremasto), ali moj je ohladjen, posebno sam kuhala rizu, a posebno przila luk jedan, drugi, mrkvu, dodala filete, zacine, paradajz sos, vodu...grasak...onda rizu ubacila- BASMATI, ona mi najmanje mecava bude...
Ma neka se zove kako hoce, uglavnom riza sa brdom zacina, graskom, filetima, paradajzom...
![]()
Na ovo dodana riza, bukvalno drzala jos 3min, cekala da ispari sto vise "tecnost"...
wewa wrote:fino izgleda taj saftic![]()
ja bih to baska i servirala, da se basmati ne skasi mijesanjem, samo je ne bih kuhala u cistoj vodi nego dodala zacine i maslac
ima odlicna mjesavina od Bione, zove se Bio-zacin, meni je nezamjenljiva za rizu i supe
Pa sto ne rece odmaNisrin wrote:wewa wrote:fino izgleda taj saftic![]()
ja bih to baska i servirala, da se basmati ne skasi mijesanjem, samo je ne bih kuhala u cistoj vodi nego dodala zacine i maslac
ima odlicna mjesavina od Bione, zove se Bio-zacin, meni je nezamjenljiva za rizu i supe
Rizu sam kuhala u vodi sa kurkumom, safranikom, solju, bio zacinom od himalajske soli, vrganjima i majcinom dusicom i dodala kopar...
Imam problem sa rizom, sto ni na koji nacin da kuham nikad nije savrseno razabrana...kupila sam i arborio parboiled, cak ni ona ne bude savrseno razabrana, a ne kuham je dugo!
Nisam probala taj zacin od Bione, ali ima DMov slican vegeti, samo zdraviji 100x
Prvi put cujem za rizu da je pilav
stakasa wrote:
Probaj ovako kao sto cu ti sad napisat pa vidi svida li ti se:
Prvo se luk izdinsta, ne previse, ne treba ni pozutit. Na to se doda riza, wewa ti je napisala arborio ili neka "zdepastija" odakle te sad sa basmati nisi iz Kandahara. Kad riza pocne krckat na ulju i luku zalij casom bjelog vina i pojacaj vatru dok sav alkohol ne izlapi. Osjetices po mirisu. Tek tada dodajes temeljac koji se krcka na kolu pored. Temeljac ti ne smije biti hladan jer se onda riza nece skuhat kako treba, "cekace" da se temeljac zagrije i nece ravnomjerno pustit skrob. Na kraju balade, kad je gotovo i skinula si s kola, stavi parmezan i maslac, promjesaj i poklopi pet minuta
Zamjeni maslac maslinovim uljem a toplu vodu kipucom, osjetices razliku. Ili jos bolje temeljcemNisrin wrote:stakasa wrote:
Probaj ovako kao sto cu ti sad napisat pa vidi svida li ti se:
Prvo se luk izdinsta, ne previse, ne treba ni pozutit. Na to se doda riza, wewa ti je napisala arborio ili neka "zdepastija" odakle te sad sa basmati nisi iz Kandahara. Kad riza pocne krckat na ulju i luku zalij casom bjelog vina i pojacaj vatru dok sav alkohol ne izlapi. Osjetices po mirisu. Tek tada dodajes temeljac koji se krcka na kolu pored. Temeljac ti ne smije biti hladan jer se onda riza nece skuhat kako treba, "cekace" da se temeljac zagrije i nece ravnomjerno pustit skrob. Na kraju balade, kad je gotovo i skinula si s kola, stavi parmezan i maslac, promjesaj i poklopi pet minuta
Sasina kuhinja - RP je sa bijelim vinom, ja alkohol ne koristim, cak ni u kuhanju, tako da to otpada...hvala za recept, probat cu sve, samo bez vina...
Rizu inace preprzim na maslacu, dodam tople vode i zacine i kuham na jacoj vatri, smanjim kad provri i jedno 10ak min se kuha...
https://en.wikipedia.org/wiki/Pilafwewa wrote:eh, mladosti...
Varijacije na temu , rizu rijetko pravim pa mi se omaklo vise vec sto treba za pirjan spanak -riza.stakasa wrote:Nisrin wrote:stakasa wrote: Presuho je ovo za rizota
Pa sta da radim? Da napravim safta i dodam?
Stavila sam dovoljno paradajz sosa, dodala vode...i nisam ni zeljela drugacije, nego sam cekala da voda ispari
Kod prijatelja kad odem bude potpuno suha riza sa povrcem, eventualno mesom i to mi je OK!
[/nearest gas station to my location right now

Ma sta vam je ta razabrana riza? Arborio je za Risotto...sta tu treba biti razabrano?Nisrin wrote:wewa wrote:fino izgleda taj saftic![]()
Rizu sam kuhala u vodi sa kurkumom, safranikom, solju, bio zacinom od himalajske soli, vrganjima i majcinom dusicom i dodala kopar...
Imam problem sa rizom, sto ni na koji nacin da kuham nikad nije savrseno razabrana...kupila sam i arborio parboiled, cak ni ona ne bude savrseno razabrana, a ne kuham je dugo!
Nisam probala taj zacin od Bione, ali ima DMov slican vegeti, samo zdraviji 100x
Prvi put cujem za rizu da je pilav
Jel' zenjen ovaj?moonca wrote:U bijelom tanjiru je prekuvana , sve ostalo dobro..
...ma da , i od Nisrin crveni - kada se doda pavlaka, bude ok - male su nijanse, mada talijani vole malo 'zidak' i naravno riza podkuvanapustopoljina wrote:Jel' zenjen ovaj?moonca wrote:U bijelom tanjiru je prekuvana , sve ostalo dobro..![]()