Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Nisrin

#29326 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

Dodala sam na kraju jedno 50g maslaca u listicima...razljeva se (kremasto), ali moj je ohladjen, posebno sam kuhala rizu, a posebno przila luk jedan, drugi, mrkvu, dodala filete, zacine, paradajz sos, vodu...grasak...onda rizu ubacila- BASMATI, ona mi najmanje mecava bude...
Ma neka se zove kako hoce, uglavnom riza sa brdom zacina, graskom, filetima, paradajzom...:D

Image
Na ovo dodana riza, bukvalno drzala jos 3min, cekala da ispari sto vise "tecnost"...
Nisrin

#29327 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

Posto sam Sarajka, za nas je pilav ovo:

Image

Rizoto sam pravila po receptu SASINA KUHINJA na YT :D
Last edited by Nisrin on 17/05/2019 11:42, edited 1 time in total.
wewa

#29328 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

fino izgleda taj saftic :thumbup:

ja bih to baska i servirala, da se basmati ne skasi mijesanjem, samo je ne bih kuhala u cistoj vodi nego dodala zacine i maslac
ima odlicna mjesavina od Bione, zove se Bio-zacin, meni je nezamjenljiva za rizu i supe
wewa

#29329 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

Nisrin wrote:Posto sam Sarajka, za nas je pilav ovo:

Image
i ja sam sarajka...
postoji pirinc-pilav i jeriscev pilav
stakasa

#29330 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa »

Nisrin wrote:Dodala sam na kraju jedno 50g maslaca u listicima...razljeva se (kremasto), ali moj je ohladjen, posebno sam kuhala rizu, a posebno przila luk jedan, drugi, mrkvu, dodala filete, zacine, paradajz sos, vodu...grasak...onda rizu ubacila- BASMATI, ona mi najmanje mecava bude...
Ma neka se zove kako hoce, uglavnom riza sa brdom zacina, graskom, filetima, paradajzom...:D

Image
Na ovo dodana riza, bukvalno drzala jos 3min, cekala da ispari sto vise "tecnost"...
Probaj ovako kao sto cu ti sad napisat pa vidi svida li ti se:
Prvo se luk izdinsta, ne previse, ne treba ni pozutit. Na to se doda riza, wewa ti je napisala arborio ili neka "zdepastija" odakle te sad sa basmati nisi iz Kandahara. Kad riza pocne krckat na ulju i luku zalij casom bjelog vina i pojacaj vatru dok sav alkohol ne izlapi. Osjetices po mirisu. Tek tada dodajes temeljac koji se krcka na kolu pored. Temeljac ti ne smije biti hladan jer se onda riza nece skuhat kako treba, "cekace" da se temeljac zagrije i nece ravnomjerno pustit skrob. Na kraju balade, kad je gotovo i skinula si s kola, stavi parmezan i maslac, promjesaj i poklopi pet minuta
Nisrin

#29331 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

wewa wrote:fino izgleda taj saftic :thumbup:

ja bih to baska i servirala, da se basmati ne skasi mijesanjem, samo je ne bih kuhala u cistoj vodi nego dodala zacine i maslac
ima odlicna mjesavina od Bione, zove se Bio-zacin, meni je nezamjenljiva za rizu i supe

Rizu sam kuhala u vodi sa kurkumom, safranikom, solju, bio zacinom od himalajske soli, vrganjima i majcinom dusicom i dodala kopar...
Imam problem sa rizom, sto ni na koji nacin da kuham nikad nije savrseno razabrana...kupila sam i arborio parboiled, cak ni ona ne bude savrseno razabrana, a ne kuham je dugo!
Nisam probala taj zacin od Bione, ali ima DMov slican vegeti, samo zdraviji 100x
Prvi put cujem za rizu da je pilav :D
stakasa

#29332 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa »

Nisrin wrote:

Rizu sam kuhala u vodi sa kurkumom, safranikom, solju, bio zacinom od himalajske soli, vrganjima i majcinom dusicom i dodala kopar...
Imam problem sa rizom, sto ni na koji nacin da kuham nikad nije savrseno razabrana...kupila sam i arborio parboiled, cak ni ona ne bude savrseno razabrana, a ne kuham je dugo!
Nisam probala taj zacin od Bione, ali ima DMov slican vegeti, samo zdraviji 100x
Pa sto ne rece odma :D
Nisrin

#29333 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

stakasa wrote:
Prvo se luk izdinsta, ne previse, ne treba ni pozutit. Na to se doda riza, wewa ti je napisala arborio ili neka "zdepastija" odakle te sad sa basmati nisi iz Kandahara. Kad riza pocne krckat na ulju i luku zalij casom bjelog vina i pojacaj vatru dok sav alkohol ne izlapi. Osjetices po mirisu. Tek tada dodajes temeljac koji se krcka na kolu pored. Temeljac ti ne smije biti hladan jer se onda riza nece skuhat kako treba, "cekace" da se temeljac zagrije i nece ravnomjerno pustit skrob. Na kraju balade, kad je gotovo i skinula si s kola, stavi parmezan i maslac, promjesaj i poklopi pet minuta

Sasina kuhinja - RP je sa bijelim vinom, ja alkohol ne koristim, cak ni u kuhanju, tako da to otpada...hvala za recept, probat cu sve, samo bez vina...
Rizu inace preprzim na maslacu, dodam tople vode i zacine i kuham na jacoj vatri, smanjim kad provri i jedno 10ak min se kuha...
wewa

#29334 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

eh, mladosti... :)

stakasa

#29335 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa »

Nisrin wrote:
stakasa wrote:

Sasina kuhinja - RP je sa bijelim vinom, ja alkohol ne koristim, cak ni u kuhanju, tako da to otpada...hvala za recept, probat cu sve, samo bez vina...
Rizu inace preprzim na maslacu, dodam tople vode i zacine i kuham na jacoj vatri, smanjim kad provri i jedno 10ak min se kuha...
Zamjeni maslac maslinovim uljem a toplu vodu kipucom, osjetices razliku. Ili jos bolje temeljcem
stakasa

#29336 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by stakasa »

wewa wrote:eh, mladosti... :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Pilaf
Cesto i sinonim za rizu. Ali eto, nije u Sarajevu
moonca

#29337 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

:roll:

-i ovdje - muzika.. :-)
wewa

#29338 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

mozda da sam izabrala neki soul ili r'n'b? bila bi bolja podloga za muntanje :lol:
moonca

#29339 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

sta god -samo ako je provjereno da 'radi'. :lol: :oops:

#PROFESIONALKO
wewa

#29340 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

e to ti ne znam, ja sam svoje muntanje davno zavrsila mimo foruma :)
moonca

#29341 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

..AJ .... :oops:

..ajmo kuvati...
sumirprimus

#29342 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sumirprimus »

...
corbali bRez zaPRSKE
Last edited by sumirprimus on 17/05/2019 15:01, edited 1 time in total.
sumirprimus

#29344 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sumirprimus »

ljutilo dodam sebi poslje, zbog potomstva naravno :D
kako to kazu ovi u murici homgroun ljute papricice :D
vazi

#29345 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

stakasa wrote:
Nisrin wrote:
stakasa wrote: Presuho je ovo za rizota

Pa sta da radim? Da napravim safta i dodam?

Stavila sam dovoljno paradajz sosa, dodala vode...i nisam ni zeljela drugacije, nego sam cekala da voda ispari :D
Kod prijatelja kad odem bude potpuno suha riza sa povrcem, eventualno mesom i to mi je OK!

[/Imagenearest gas station to my location right now
Varijacije na temu , rizu rijetko pravim pa mi se omaklo vise vec sto treba za pirjan spanak -riza.

Image
pustopoljina

#29347 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina »

Nisrin wrote:

Ma sta vam je ta razabrana riza? Arborio je za Risotto...sta tu treba biti razabrano?
Ona riza u bijelom tanjiru sa reljefom je meni taman.
Nisrin ona tvoja je crvena? I ono je izgleda super, al' ona svijetla za truncicu vise.
moonca

#29348 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

U bijelom tanjiru je prekuvana , sve ostalo dobro.. :thumbup:
pustopoljina

#29349 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina »

moonca wrote:U bijelom tanjiru je prekuvana , sve ostalo dobro.. :thumbup:
Jel' zenjen ovaj? :skoljka: :-D
moonca

#29350 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

pustopoljina wrote:
moonca wrote:U bijelom tanjiru je prekuvana , sve ostalo dobro.. :thumbup:
Jel' zenjen ovaj? :skoljka: :-D
...ma da , i od Nisrin crveni - kada se doda pavlaka, bude ok - male su nijanse, mada talijani vole malo 'zidak' i naravno riza podkuvana :lol: ja ne..
Post Reply