Dešavanja u Srbiji

YVOD

#29301 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by YVOD »

radostan dan wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Opet te baca :lol:
malo, nije puno...
by Sezam » 25/01/2007 15:42
Evo vako...

Ja duvam (uglavnom hashish, trava me isfura) ima vec godina, sa manjim ili vecim intezitetom. Bogu fala, josh uvijek mi se dizhe bez proble...isto tako znao sam ljude koji nisu voljeli duvati, jer ih duvka baci u paranoju, a bili su na heroinu...od ostale 'gudre' probao sam E par puta i bilo je super, ali 'coming down' me je isfuravao, pa sam prestao...NIKAD mi nije palo na pamet da probam heroin...iako sam bivao nudjen X puta...tvrditi da trava vodi ovisnosti heroinu je naivno. To je kao da kazhesh da je pivo krivo shto je neki teshki alkoholichar umro od ciroze jetre...
Isto tako, bez trave neb bilo ni dobre mjuze...ni Bob Marley, ni Beatles, ni Rolling Stones, ni Clash, ni Massive Attack, ni Vuneny... ...

Ko voli nek izvoli, a ko ne voli nek poljubi pa ostavi...
Image
CSKA

#29302 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by CSKA »

Danguba wrote:
CSKA wrote:Hoce li i on kod Milosevica i Karica u Moskvu ?

Moskva izvlači Mladića iz Haga?

Rusija preduzima tajnu akciju kako bi, bar privremeno izvukla ratnog zločinca generala Ratka Mladića iz sheveningenskog zatvora i dovela ga na lečenje u Moskvu.

IZVOR: JUTARNJI LIST PONEDELJAK, 25.05.2015. | 08:15

Ovo je objavio hrvatski "Jutarnji list" prenoseći pisanje moskovskog dnevnika "Istina".

Naime, nedavno su u posetu Ratku Mladiću u Hagu bili akademkinja iz Ruske akademije nauke i poznati prosrpski lobista Jelena Guskova i zastupnik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića.

Oni su, kako pišu moskovski mediji, s vođstvom Haškog suda dogovorili da sredinom juna u Holandiju doputuje grupa ruskih lekara koji bi pregledali Ratka Mladića i pripremili da se, najkasnije u avgustu dopremi u Moskvu na lečenje.

Naime, u avgustu zaposleni u Haškom sudu idu na kolektivni godišnji odmor.

Inače, ruski mediji pišu kako je Ratko Mladić teško bolestan, navodno se, kao i kod Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja, radi o raku u terminalnoj fazi.

Suđenje Ratku Mladiću već je više puta prekidano zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=995873
Cuo sam o ovim spletkama kako bi navodno samo u trajanju ljetne pauze od mjesec dana izveli krvnika na adekvatno lijecenje.
Ako uspiju u tome, nikada ga Hag zivog vidjeti nece. Poznato nam je kako su Milosevica izlijecili, Adzica isporucili...

Ova Dodikova kurva je to sve i osmislila sa Dodikom preko srbijanskih tajnih sluzbi i ruskih obavjestajaca.

Image

U maju 2009. godine predsjednik Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović ju je imenovao za člana Senata Republike Srpske.

Iskreno meni sve ovo zvuci kao bajka,ali sam postavio jer je izvor iz Hrvatske.Da je Kurir ili slicno ne bi...

Pogotovo me iznenadio onaj dio gdje pise da vec duze vrijeme NATO i Rusija pregovaraju o tome.
JohnnyS

#29303 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by JohnnyS »

Ne znam samo što bi Rusiji to trebalo... Nije da ih nešto boli za međunarodni rejting, ali opet da štite najgoreg krvnika u Europi valjda od Staljinove smrti, nerealno mi zvuči.
SmokingMan

#29304 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

Koliko Europa udovoljava Srbiji,i koliko će još...!?

Image
valensija

#29305 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by valensija »

Image
Putnik ali stvarno

#29306 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Putnik ali stvarno »

radostan dan wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Opet te baca :lol:
malo, nije puno...
by Sezam » 25/01/2007 15:42
Evo vako...

Ja duvam (uglavnom hashish, trava me isfura) ima vec godina, sa manjim ili vecim intezitetom. Bogu fala, josh uvijek mi se dizhe bez proble...isto tako znao sam ljude koji nisu voljeli duvati, jer ih duvka baci u paranoju, a bili su na heroinu...od ostale 'gudre' probao sam E par puta i bilo je super, ali 'coming down' me je isfuravao, pa sam prestao...NIKAD mi nije palo na pamet da probam heroin...iako sam bivao nudjen X puta...tvrditi da trava vodi ovisnosti heroinu je naivno. To je kao da kazhesh da je pivo krivo shto je neki teshki alkoholichar umro od ciroze jetre...
Isto tako, bez trave neb bilo ni dobre mjuze...ni Bob Marley, ni Beatles, ni Rolling Stones, ni Clash, ni Massive Attack, ni Vuneny... ...

Ko voli nek izvoli, a ko ne voli nek poljubi pa ostavi...
E onda veliko izvinjenje Sezam e, jasno da vidimo stvari sa drugacijeg stanovista :)
valensija

#29307 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by valensija »

Tači: Tužićemo Srbiju za genocid

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu.

Image

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu, a prema njegovim rečima, za to je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

Tači je takođe rekao da Priština traži nezavisnu međunarodnu istragu o "incidentu" u Kumanovu, kada su u oružanom sukobu ubijeni osmorica makednonskih policajaca i 14 napadača.

"Kosovska vlada osuđuje nasilje. Nećemo podržati nijednu akciju koja će destabilizoati Makedoniju. Snažno podržavamo Ohridski sporazum", rekao je Tači.

On je takođe naveo da su optužbe Dika Martija (istražitelja Saveta Evrope o trgovini organima tokom NATO bombardovanja 1999. godine) "besmislene", ali da će Priština podržati formiranje specijalnog suda koji će se baviti ovim optužbama, dodajući da će to biti peta istraga usmerena na optužbe protiv kosovskih Albanaca.

Navode o težnjama za stvaranje "Velike Albanije" odbacio je kao "neosnovane".

Tači je istakao da je prioritet kosovske vlade da stvori nova radna mesta i u tom kontekstu istakao da će zahvaljujući francuskim investicijama u ski centar Brezovica 2.000 ljudi dobiti posao, a kako je rekao to će pomoći suživot tamošnjih Srba i Albanaca.
Putnik ali stvarno

#29308 Re: Dešavanja u Srbiji

valensija wrote:Image
kakva gomila putincadi :blento: , samo da Sale stigne da ih izdresira... Braduljicu cima sa godisnjeg :pliska:
Danguba

#29310 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Danguba »

CSKA wrote:

Iskreno meni sve ovo zvuci kao bajka,ali sam postavio jer je izvor iz Hrvatske.Da je Kurir ili slicno ne bi...

Pogotovo me iznenadio onaj dio gdje pise da vec duze vrijeme NATO i Rusija pregovaraju o tome.
Ne mogu da vjerujem sta slusam bas sada na BNTV.
Oni stvarno imaju taj plan. :shock:
zavrzlama

#29311 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Danguba wrote:
CSKA wrote:

Tipicna velikosrpska propagandna masinerija...sa ovakvim novinskim clancima se cilja na masu obicnih srba,gdje se kod istih stvara nejasnoca da li je "mladic" stvrano zlocinac i krivac za genocidse ili nije...bacis sumnju medju one koji ne zele da vide pravu istinu i dobijes kasnije masu koja negira zlocine i genocide a velica zlocince i njihova zlodjela...the end.
Danguba

#29312 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Danguba »

zavrzlama wrote:
Danguba wrote:
Tipicna velikosrpska propagandna masinerija...sa ovakvim novinskim clancima se cilja na masu obicnih srba,gdje se kod istih stvara nejasnoca da li je "mladic" stvrano zlocinac i krivac za genocidse ili nije...bacis sumnju medju one koji ne zele da vide pravu istinu i dobijes kasnije masu koja negira zlocine i genocide a velica zlocince i njihova zlodjela...the end.
Ne radi se o tome @zavrzlama. Velika vecina u Srbiji jos uvijek ovog zlikovca smatra herojem i zrtvom. Tu ja nemam dilaema.
Ja se cudim kako se perfidno ide ''korak po korak'' da se on makne na ovaj ili onaj nacin iz Haga. Znamo dok su se ruski ljekari umijesali u lijecenje Milosevica da je on ''ozdravio'' ispod sljive.

Ne mogu da shvatim da Sud i Tuziteljstvo uopste razgovara na tu temu. Mladica da su htjeli lijeciti ne bi ga kao les isporucili Hagu. Sam zlocinac je priznao da ga je Hag izlijecio i da im je na tome zahvalan. Lijeci se u jednoj od najsavremenijih klinika Bronovo gdje se lijece i princ i princeza i sada bi neko da eksperimentise sa njegovim izlaskom i lijecenjem u Rusiji.

Zrtve genocida trebaju poslati jasnu poruku Tribunalu.

On ako izadje nikada ga vise Hag vidjeti nece a nace se nacina da se to sve izvrda...a i vrijeme mu ubrzano tece. Kako se blizi kraj sudjenju, sve ce pokusati samo da se presuda ne izrekne.
zavrzlama

#29313 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Danguba wrote:
zavrzlama wrote:
Danguba wrote:
Ne radi se o tome @zavrzlama. Velika vecina u Srbiji jos uvijek ovog zlikovca smatra herojem i zrtvom. Tu ja nemam dilaema.
Ja se cudim kako se perfidno ide ''korak po korak'' da se on makne na ovaj ili onaj nacin iz Haga. Znamo dok su se ruski ljekari umijesali u lijecenje Milosevica da je on ''ozdravio'' ispod sljive.

Ne mogu da shvatim da Sud i Tuziteljstvo uopste razgovara na tu temu. Mladica da su htjeli lijeciti ne bi ga kao les isporucili Hagu. Sam zlocinac je priznao da ga je Hag izlijecio i da im je na tome zahvalan. Lijeci se u jednoj od najsavremenijih klinika Bronovo gdje se lijece i princ i princeza i sada bi neko da eksperimentise sa njegovim izlaskom i lijecenjem u Rusiji.

Zrtve genocida trebaju poslati jasnu poruku Tribunalu.

On ako izadje nikada ga vise Hag vidjeti nece a nace se nacina da se to sve izvrda...a i vrijeme mu ubrzano tece. Kako se blizi kraj sudjenju, sve ce pokusati samo da se presuda ne izrekne.
99% srba tacno zna da je mladic zlocinac i 99% srba u BIH tacno zna sa kojim ciljem je vrs i vs ratovala u BIH...ono sto interesuje prosjecnog srbina je da se karakter rata i srpski politicki i vojni vodje ne osude za ono sto su stvrano cinili ,samo iz razloga da se njihovim mladjim generacijama ne ostavi teret necasne proslosti,jer sa tim teretom(gdje je kompletno vojno i politicko vodjstvo BIH srba osudjeno za genocide,najgore zlocine i rusenja)mladje generacije ne mogu odrbraniti ono sto su njihovi ocevi u necasnom,nemoralnom i sramnom pohodu na sopstvenu drzavu i komsije uradili...

MZ je napravila jedan ogroman previd....oni su napravili dejton"prije zavrsetka Haskih sudjenja" kad se uzmu u obzir Haske presude(gdje se dokumentovano utvrdio karaketr agresije na BIH) dejton ispada nesto najsramnije oi nemoralnije u novijoj istoriji...zbog toga se odugovlaci sa presudama,oslobadjaju pojedini zlocinci,jedeni umiru prirodnim ili neprirodnim putevima,da bi se zadovoljila ega i dosljednosti onih koji su stvorili dejton....i kad se osude preostali glavni krvnici i krivci,to ce biti jos jedan ogroman apsurd jer ce se osuditi pojedinci a ostat ce 99% onoga sto su oni stvorili....

mladic i karadzic u Hagu ili van ne mijenja sustinu problema u BIH...ono sto mijenja je svijest naroda u BIH...
ljevoruki

#29314 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ljevoruki »

zavrzlama wrote:
MZ je napravila jedan ogroman previd....oni su napravili dejton"prije zavrsetka Haskih sudjenja" kad se uzmu u obzir Haske presude(gdje se dokumentovano utvrdio karaketr agresije na BIH) dejton ispada nesto najsramnije oi nemoralnije u novijoj istoriji...zbog toga se odugovlaci sa presudama,oslobadjaju pojedini zlocinci,jedeni umiru prirodnim ili neprirodnim putevima,da bi se zadovoljila ega i dosljednosti onih koji su stvorili dejton....i kad se osude preostali glavni krvnici i krivci,to ce biti jos jedan ogroman apsurd jer ce se osuditi pojedinci a ostat ce 99% onoga sto su oni stvorili....
Haska sudjenja nisu ni pocela prije Dejotnskog mirovnog sporazuma, ovo o cemu ti pises je bilo moguce samo u slucaju vojnog poraza Srbije (citaj bosanskih Srba).
Ja i dalje tvrdim da smo mi dobro i prosli kad vidimo ko nas je vodio i pregovarao u nase ime. :(
Danguba

#29315 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Danguba »

ljevoruki wrote:
zavrzlama wrote:
Haska sudjenja nisu ni pocela prije Dejotnskog mirovnog sporazuma, ovo o cemu ti pises je bilo moguce samo u slucaju vojnog poraza Srbije (citaj bosanskih Srba).
Ja i dalje tvrdim da smo mi dobro i prosli kad vidimo ko nas je vodio i pregovarao u nase ime. :(
...a oni se nesto pitali ko ragib u kuhinji.

ja sam mislio da si htio napisati, dobro smo i prosli sta nam je bilo namijenjeno i ko nam je sve radio o glavi...a i dan danas.
zavrzlama

#29316 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

ljevoruki wrote:
zavrzlama wrote:
Pa znao je zapad u bobu sta se desavalo tokom agresije na BIH,znali su da ce biti osnovan Haski sud,medjutim pozurili su sa dejtonom,da bi cementirali svoj interes,jer da su npr. onih 60 000 Nato trupa(IFOR,SFOR) samo rasporedili kao sto jesu,pa pustili Hasko tuzilastvo da hapsi i osudjuje,kasnije bi na osnovu toga lako kreirali teritorijalno-politicko uredjenje BIH...nego su dejtonom unaprijed obezbijedili da naknadne presude ne uticu na unutrasnje uredjenje BIH...ono sto i dan danas koci BIH je cinjenica da je zlocin i etnicko ciscenje nagradjeno,a dejtonski ustav blokira svaki pokusaj da se legalno poniste rezultati genocida,etnickog ciscenja i zlocina....zapadna kalkulacija je isla ovako nekako" srbima priznat teritorijalna osvajanja i dati drzavu u drzavi a da zauzvrat trajno ostanu u medjunarodno priznatoj BIH"...bosnjacima"osigurat opstanak kakve takve BIH u svojim granicama,u zamjenu da prihvate sve nepravde dejtonskim ustavom"...

Gdje smo sad....bosnjaci i da hoce ne mogu prihvatiti rs kao nesto pozitivno i moralno,a srbi znaju da opstankom u BIH ce kad tad sami morat ukinuti aparthejd u rs-u,ili moraju ici na secesiju(rat)...dok MZ(citaj zapad) ne odgovaraju ni jedna od opcija ,ni secesija rs-a ni njeno ukidanje....znaci rahat patnja.
ljevoruki

#29317 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ljevoruki »

@zavrzlama - ovo je tvoje vidjenje sa kojim se ne slazem u potpunosti.
Smatram da smo mogli dobiti puno vise u Dejtonu da smo imali bolji pregovaracki tim.
Nakon svega sto se desilo mislim da je bilo realno traziti prijem u NATO, ekspresno i bez uspunjavanja osnovnih uslova kao garanciju i osiguranje od sljedece faze ludila nebeskog naroda.
Danas, 20 godina od zavrsetka rata najbolje se vidi kako se njihove namjere nisu promijenile i da je cilj isti.
Cinjenica je da se u Dejtonu krcmila zemlja kao da je privatna, Ustikolina je najbolji primjer.
Nikad me niko nece moci ubijediti da je njima, BH pregovarackom timu, licni interes bio vazniji od interesa drzave.
Uostalom, zar nije isti slucaj i danas sa SDA i njihovom politikom?
radostan dan

#29318 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

vivaldi wrote:
radostan dan wrote:ja...ima u citiranom postu konkretnih stvari koje se lično njega tiču i od kojih ne može pobjeći.
vule je lisica sa dna kace..nema mu trenutno ravnog
Veliki zaokret Srbije, gas od SAD
Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, kaže Aleksandar Vučić.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

"Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa", piše AP.

Vučić i američki potpredsednik Džozef Bajden sastali su se početkom februara na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, a gde mu je, kako su pisali mediji, ponudio alternative za Južni tok.

Reč je, kako je tada navedeno, o dve nove mogućnosti za snabdevanje gasom – iz SAD ili Azerbejdžana.
CSKA

#29319 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by CSKA »

A Vucic sve redom zeza :D

Prije neki dan dodje Lavrov u BG,nema veci rusa od srba kaze Vucic.Sada dodje u Albaniju,druga prica,americki interesi itd...

Atomsko lijevo,atomsko desno...
vivaldi

#29320 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:
vivaldi wrote:
radostan dan wrote:ja...ima u citiranom postu konkretnih stvari koje se lično njega tiču i od kojih ne može pobjeći.
vule je lisica sa dna kace..nema mu trenutno ravnog
Veliki zaokret Srbije, gas od SAD
Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, kaže Aleksandar Vučić.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

"Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa", piše AP.

Vučić i američki potpredsednik Džozef Bajden sastali su se početkom februara na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, a gde mu je, kako su pisali mediji, ponudio alternative za Južni tok.

Reč je, kako je tada navedeno, o dve nove mogućnosti za snabdevanje gasom – iz SAD ili Azerbejdžana.
ma opasan lik...ali zasad mudro pliva s lavovima iako bas ne kontam zbog cega je odjednom dramaticno dobio na znacaju u zadnje vrijeme
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#29321 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

Ma laži dok te ne bombarduju...onda opleti o lideru regiona...cirkus
Putnik ali stvarno

#29322 Re: Dešavanja u Srbiji

Putnik ali stvarno wrote:
Politika, Bgd

ИНТЕРВЈУ: ОЛИВЕР ФРЉИЋ, редитељ

Хоћу да правим представу о Александру Вучићу, али…

Свој рад сам назвао „Издајник” јер ће се учешће у репрезентацији Србије на Прашком квадријеналу интерпретирати као још једна издаја националне ствари

Хрватски редитељ Оливер Фрљић не престаје да изненађује културну јавност. На предстојећем Прашком квадријеналу, најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценографији, сценском дизајну, архитектури и простору у сценској уметности, који ће бити одржан од 18. до 28. јуна, Фрљић ће се представити радом „Издајник” који се бави идентитетом, његовом конструкцијом и издајом.

У Кафкиној кући у Прагу на овогодишњем „Квадријеналу” бићете део нашег тима. Одакле ви у српској репрезентацији?

Одговорићу вам против питањем: „Шта би требало да ме квалификује да будем у овој репрезентацији? Национална припадност? Пребивалиште? Држављанство?"

Како се у вашој културној среди гледа на овај Ваш ангажман будући да сте на челу ХНК Ивана пл. Зајца у Ријеци. Зашто сте свој рад назвали „Издајник”?

Хрватска и Србија у националистичком дискурсу још увек функционишу као антитезе. Национални идентитети створени распадом Југославије почивају на узајамним искључењима и ту се, нажалост, није ништа променило до данас. Свој рад сам назвао „Издајник” јер ће се учешће у репрезентацији Србије на Прашком квадријеналу интерпретирати као још једна издаја националне ствари, посебно с обзиром на функцију коју тренутно обављам као управник Хрватског народног казалишта у Ријеци. Ваљда би требало да избришем сво своје културно наслеђе, заборавим језике које разумем и затворим се у једну од банана државица које су настале распадом Југославије и онда функционишем искључиво у тим административним и културним оквирима.

Овогодишња национална поставка Србије инспирисана је позицијом и значајем политике у савременом друштву. Како гледате на релацију коју политика успоставља са уметношћу и културом?

И политика и уметност су део ширег појма – културе као целокупног људског наслеђа. Никада нисам схватао уметност која је хтела да буде аполитична, као ни политику коју није занимала уметност. Инсистирање на аполитичности уметности, што је ионако немогуће, често је само изговор за кукавичлук аутора. При томе се политичност уметности не мора нужно манифестовати у експликацији одређеног политичког дискурса. Проблем се појављује кад уметност некритички сервисира одређену политику, а тога смо се нагледали и у прошлим и у овим временима. Представа „Хрватско глумиште”, коју сам направио у Ријеци, управо говори о позориштарцима који су се деведесетих ставили у службу Туђманове пропагандне машинерије, чији глас није осудио ниједан ратни злочин Хрватске војске, а који и данас имају чврсте институционалне позиције. Ваши читаоци ће се сами сетити сличних примера у Србији.

Са својим представама унели сте пометњу у Хрватској, Пољској, Србији… и важите за друштвени проблем где год да радите? У чему је заправо проблем?

Проблем је што ниједна влада у Србији и Хрватској, осим можда Ђинђићеве, није хтела да направи коренити прекид са домицилним фашизмима из деведесетих, њиховим политикама и да се јасно одреди према ратним злочинима из деведесетих. Кад ће у Србији бити донета декларација о Сребреници? Након рехабилитације Драже Михајловића остаје нам само још да причекамо рехабилитацију Анте Павелића, што се у Хрватској почетком деведесетих и покушавало направити, и схватићемо да су се партизани заправо борили на страни нациста. Погрешан је начин на који су све ове државице створене. Оне нису грађене, као авнојевска Југославија, на универзалним вредностима, него на најгорим искључењима. А оно што је уграђено у темељ се не може поправити на крову. Неко је рекао да би најбоље било срушити, па правити испочетка.

Вашу пажњу већ дуже време заокупља Александар Вучић, али не као драмски лик, већ као премијер, односно као неко ко у овом тренутку репрезентује српско друштво. Зашто?

Кроз Вучића је српско друштво рехабилитовало себе од одговорности за ратне злочине које је Србија починила у деведесетима и политике које је у том периоду подржавала. Разумем да се свако мења, али мало сам скептичан према променама у случају кад неко један дан на натпис „Булевар Зорана Ђинђића” лепи натпис „Булевар Ратка Младића”, а други, поводом годишњице Ђинђићеве смрти, изражава искрено поштовање „породици и пријатељима Зорана Ђинђића”. То показује озбиљну друштвену шизофренију. Као и чињеница да ће на предстојећим парламентарним изборима бирачи у Хрватској поново изабрати ХДЗ: странку која је попљачкала државу, која је спонзорисала ратне злочине, која тренутно активно ради на рехабилитацији усташког покрета и која је великосрпску ратну агресију довршила спорим социјалним убијањем својих грађана у миру.

На основу чега тврдите да је представа о Вучићу незамислива у Србији? Да ли сте са неким конкретно разговарали о њеној реализацији?

Разговори су углавном завршавали на спомен те идеје. Али, ево, поновићу још једном, спреман сам у било којој позоришној институцији да направим ту представу. Можда у мом драгом Атељеу 212 где сам направио најнаграђиванију представу у његовој историји, „Оца на службеном путу” и „Зорана Ђинђића”. Мој хонорар можемо уплатити у хуманитарне сврхе.

Како коментаришете забрану представе „Елементарне честице” Ивице Буљана на Дубровачким летњим играма, наводно, због контроверзног Уелбека?

Жупан Дубровачко-неретвански Никола Доброславић, који је ову имбецилну иницијативу покренуо, није имао проблем док су, као део политике тадашњег ХДЗ-а, иначе његове политичке странке, у западнохерцеговачким логорима били интернирани муслимани. Тај Доброславић, који се данас тако здушно брине због својих суграђана исламске вероисповести, такође није имао проблем док је ХВО, под командом Загреба, разарао источни Мостар, што је имало велико финале у дотад незапамћеном културоциду на овим просторима – рушењу Старог моста. Истог Доброславића нисам чуо да је јавно иступио кад се догодио покољ у Ахмићима, где нису вређани верски осећаји муслимана, већ су исти били на најзверскији начин ликвидирани, а храбри бојовници ХВО-а нису поштедели ни бебу. Срамотно је што се у целој овој причи око забране на Дубровачким летњим играма скоро уопште нису чули гласови из хрватских позоришта.

Заокупљени сте и делом „Естетика отпора” Питера Вајса које се бави Немачком 30-их година прошлог века, по којем радите своју нову представу у Берлину. На који начин уметност може бити инструмент отпора?

Вајс је на то покушавао да одговори на готово хиљаду страница. Покушаћу да покажем да живимо у сличном времену као оном у којем је нацизам у прошлом веку добио своју демократску легитимацију. Као што се види из мог рада, уметност не може бити брана која ће зауставити фашизацију друштва. Али барем нећу имати проблем да објасним свом детету шта сам радио у времену кад су дошли они из песме Мартина Ниемолера.

Борка Г. Требјешанин

објављено: 23.05.2015.
OLIVER FRLJIĆ PITA GRAĐANE 'Je li prihvatljivo da nastupim za srpsku nacionalnu reprezentaciju?'

Autor: Portal Jutarnji.hr
Objavljeno: 28.05.2015

U sklopu nacionalne reprezentacije Srbije kazališni redatelj Oliver Frljić nastupit će na ovogodišnjem izdanju Praškog kvadrijenala.
Njegov rad, znakovitog naslova "Izdajnik", postavlja pitanje kako je moguće da netko tko obnaša funkciju intendanta Hrvatskog narodnog kazališta - jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u Hrvatskoj - u isto vrijeme bude i dio srpske nacionalne reprezentacije.
Što o svemu tome misle oni koji za Frljićevu intendanturu izdvajaju novce - hrvatski porezni obveznici? Što hrvatsko Ministarstvo kulture? Je li moralno prihvatljivo da u situaciji dok Šešelj pali hrvatsku zastavu u Beogradu, a Draža Mihailović biva rehabilitiran, jedan umjetnik iz Hrvatske nastupa za srpski nacionalni tim?
Oliver Frljić ovim putem poziva građane Republike Hrvatske da izraze svoje mišljenje o njegovom nastupu u okviru srpske nacionalne reprezentacije. Izražavanjem svog mišljenja postat će koautori rada koji će Frljić predstaviti na ovogodišnjem izdanju Praškog kvadrijenala.

komentari

• Peregrine Falcon • LuftBremser u Here, There and Everywhere!!!
Svakako, bilo bi neprirodno da nastupiš za hrvatsku reprezentaciju. Sretan put i puno uspjeha izvan Hrvatske. Nećeš nam nedostajati.

Vlado Antolic • Top Commenter • Metalski Skolski Centar Zagreb Drziceva BB
Sretyan ti put jer u Hrvatskoj samo unistavas kulturu i blatis ponizavas sve sto je Hrvatsko i naravno da ti nije mjesto u Hrvatskoj vec tamo gdje te srce vuce i idi tamo gdje smatras da je tvoje i nevracaj se vise u Hrvatsku to ti je najbolji potez u zivotu i to za tebe i za Hrvatsku kulturu, poziciju koju obnasas u Hrvatskoj to ti je mogao dodijeliti samo budala i maloumnik jer si razorio Rijecko kazaliste i spustio ga na razinu seoske kazalisne druzine.Sto prije odes to bolje za Hrvatsku kulturu jer otici tamo gdje mozes siriti svoju nkulturu i svoju mrznju prema Hrvatskoj

Branimir Padjen • PratiPratiš • Top Commenter
Doticni gospodin je inace primitivac koji ne zasluzuje mjesto intendanta, te je sramota za HNK i hrvatsku kulturu opcenito. nije problem njegov nastup za srpsku reprezentaciju, problem je njegov angažman u rh tijekom kojeg je diskriminirao i kršio zakone uz već poslovičnu provokativnost neo wanna be umetnika koji automatski izjednačavaju skandal s umjetnošću

Branko Butković • PratiPratiš • Top Commenter

Sumnjam da bi Frljicu pasala moja pomoc... iako se lako kuzi sto hoce postic - naravno dizati strasti nekih ljudi koji ce ga poslat u 3pm pa se onda on moze pravit fin i rec 'gle primitivaca'... mislim, slobodno nek igra za srpsku repku, pa nek i popapa nesvarenu kuruzu iz Nikoliceva supka, i nek mu se i kolege Matanic, Serbedzija i drugi pridruze... i naravno ostanu tamo gdje ih srce vuce...
GeeTnT

#29323 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by GeeTnT »

hahha

Objasnio bloger Bjuti Dingospo :lol: :lol:

http://amitzdulniker.com/2015/06/04/yae ... ati-kazna/

Ja puno voleti Srbija, ali ne razumeti kako plati kazna...
Država

#29324 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Država »

Image

:sax:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#29325 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Domaci izdajnik »

Šuti, dobro Bosanci ne pecaju ispod ko u onom vicu :mrgreen:
Post Reply