Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#29301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

jbt 1000 maraka skuplji
ajd da je to 200 maraka pa bih shvatio transport marza malo trziste i sl al 1000
Edin H.

#29302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

tokio25 wrote: 02/10/2025 11:38 mozda najosnovnije namirnice da su skuplje al kad uzmes sve sto je potrebno ili je tu negdje ili je jeftinije u bih u konacnici

elektronika je npr skuplja u bih iz raznih razloga
Skuplja je kvalitetnija ili garderoba srednje kvalitete.

Ali to je donekle i razumljivo zbog malog tržišta.
Ozimician

#29303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Garderoba u svim ovim medjunarodnim lancima iste cijene. Na etiketi za sva trzista stoji cijena cak.

Trziste elektronike u BiH je uzas, ne znam iskreno ko kupuje to po ovim cijenama, kome to prodaju?
tokio25

#29304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Edin H. wrote: 02/10/2025 11:52
tokio25 wrote: 02/10/2025 11:38 mozda najosnovnije namirnice da su skuplje al kad uzmes sve sto je potrebno ili je tu negdje ili je jeftinije u bih u konacnici

pa ok skuplje malo al evo vidi primjer monitora
900-1000 maraka skuplji
je li to normalno jbt?
Ecci
Vozim: Biciklam

#29305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Ozimician wrote: 02/10/2025 11:34
Ecci wrote: 02/10/2025 11:04 Ne znam kakav je vas utisak, meni se cini da su u Bosni marketi skuplji nego u DE, bio prije mjesec dana, sokirao se :shock:
Zavisi sta kupujes.

Moj utisak je da je u BiH nekih 20% jeftinije kad sve saberes i oduzmes. Mnogi cesto iz kalkulacije izbace meso, a to pravi znacajnu razliku (u korist BiH).

Ako biras iskljucivo njemacke brendove u BIH, onda jeste skuplje.
Nemam pojma, ucinilo mi se sve pravo skupo. Ove osnovne domace namirnice, neko narezano suho meso 7 KM, maslac 8 KM, banane cini mi se oko 5 KM, cokolada ona veca 5-6 KM...tako nesto. Sokirao sam se pravo. DM ne spominjem, to je haman sve duplo skuplje nego u DE.
Edin H.

#29306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

tokio25 wrote: 02/10/2025 11:55
Edin H. wrote: 02/10/2025 11:52

pa ok skuplje malo al evo vidi primjer monitora
900-1000 maraka skuplji
je li to normalno jbt?
U Engleskoj su mnogi uveli dynamic pricing ili kako li ga već zovu, tako da Tito ne bi mogao skontati koliko nešto košta.

Spuste cijenu, čim neko kupi ona poraste.
elcaliente

#29307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ecci wrote: 02/10/2025 12:22
Ecci wrote: 02/10/2025 11:04 Ne znam kakav je vas utisak, meni se cini da su u Bosni marketi skuplji nego u DE, bio prije mjesec dana, sokirao se :shock:
Zavisi sta kupujes.

Moj utisak je da je u BiH nekih 20% jeftinije kad sve saberes i oduzmes. Mnogi cesto iz kalkulacije izbace meso, a to pravi znacajnu razliku (u korist BiH).

Nemam pojma, ucinilo mi se sve pravo skupo. Ove osnovne domace namirnice, neko narezano suho meso 7 KM, maslac 8 KM, banane cini mi se oko 5 KM, cokolada ona veca 5-6 KM...tako nesto. Sokirao sam se pravo. DM ne spominjem, to je haman sve duplo skuplje nego u DE.
Koliko je od Semica suha zarebnica Rosenheimu?
Ozimician

#29308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

DM je najlicemjernija moguca firma koja posluje u BIH, a Bingo odmah iza njih.

Problem sa DM-om je sto nema jaku domacu konkurenciju na vecini stranih trzista - cent. i ist. Evropa i onda senluce kako im se digne.

Ne znam gdje si kupovao, ali svakako treba malo duze provesti vremena dok skontas koji marketi koje cijene daju, kako i kada su akcije, itd.
Tako da ako si sa navike da ides u Lidl i Kaufland kupovati na akcijama, dosao neki random supermarket bez plana kupovine, onda mozes steci takav utisak.

Jos je naravno i psiholoski efekat valute, jer cifra je veca, pa onda i izgleda vise. Ja otkako racunam KM u € - cijene u BiH mi izgledaju daleko prihvatljivije nego na prvu.
Edin H.

#29309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

elcaliente wrote: 02/10/2025 12:28

Zavisi sta kupujes.

Od koliko kilograma? :oops:
ranger

#29310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ranger »

price za malu djecu da je u njemackoj jeftinija hrana, jes u odnosu na njemacku platu
al njemacka - bih nidje veze
sto je u bih 5KM u njemakcoj je 5€ u 90% artikala
elcaliente

#29311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Edin H. wrote: 02/10/2025 12:30
elcaliente wrote: 02/10/2025 12:28
Od koliko kilograma? :oops:
pa po KG.
Edin H.

#29312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

U BiH je hrana uglavnom jeftijija ako gledamo istu kvalitetu i težinu, ali nema tolikih sniženja ako imaš vremena da gledaš okolo.
dr_Evil

#29313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

ranger wrote: 02/10/2025 12:31 price za malu djecu da je u njemackoj jeftinija hrana, jes u odnosu na njemacku platu
al njemacka - bih nidje veze
sto je u bih 5KM u njemakcoj je 5€ u 90% artikala
Moje misljenje je da su prodavnice u Njemackoj pravo jeftine, kad god prodjem kroz nju namirim pun gepek :D

Mnoge stvari su jeftinije nego u BiH, a ostale nisu nimalo bezobrazne. Ako zelis da vidis sta je skupa prodavnica bujrum u Norvesku.

Realno, restorani su druga prica, ali prodavnice, vrhunski.
Ozimician

#29314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Njemacka je zemlja sa najboljim omjerom plata vs. cijene u supermarketima. Naravno i dalje stoji da je mit da je jeftinija nego u BIH.

Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje. Meni su se ovdje lokalni zalili kako zbog tih EU regulacija moraju sve zivotinje voziti na klanje u te certificirane klaonice, ranije kazu klalo se najnormalnije kod kuce.

Meni licno ni restorani nisu preskupi, barem su porcije adekvatne, u BiH su sada restorani postali teska pljacka.
dr_Evil

#29315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ha, evo, nek raja pogleda i protumaci sama

https://www.lidl.de/l/prospekte/latest- ... yer/page/1

Ja bih rekao da ima i jeftinijih od Lidla, ali ove cijene su smijesne :D

Ali poskupilo je defitinivno u odnosu na kad sam zadnji put bio. Bilo je samo trpaj :D

Upratih kilo grckog jogurta 2,59 eura, ja jucer platio 850grama 5.5 eura :D
Ozimician

#29316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa dobro, ovo je akcijski prospekt, ako pratis akcije, mozes stvarno dosta ustedjeti i ako ti naravno treba to sto ima na akciji.

Od Lidl-a tesko da ima jeftinije, sad su cijene vlastitih robnih marki u svakom lancu supermarketa jednake u cent.

Razliku pravi samo gdje naidje koja akcija.
dr_Evil

#29317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 02/10/2025 12:49 Pa dobro, ovo je akcijski prospekt, ako pratis akcije, mozes stvarno dosta ustedjeti i ako ti naravno treba to sto ima na akciji.

Od Lidl-a tesko da ima jeftinije, sad su cijene vlastitih robnih marki u svakom lancu supermarketa jednake u cent.

Pa dobro, valjda svako odgovoran sa budzetom prati akcije. Ne balahamo ko truba :D
Ozimician

#29318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 02/10/2025 12:52
Ozimician wrote: 02/10/2025 12:49 Pa dobro, ovo je akcijski prospekt, ako pratis akcije, mozes stvarno dosta ustedjeti i ako ti naravno treba to sto ima na akciji.

Pa dobro, valjda svako odgovoran sa budzetom prati akcije. Ne balahamo ko truba :D
Naravno da da, ali kad se porede cijene, onda poredimo redovne cijene s redovnim :D

U tome je jedino catch.
elcaliente

#29319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 02/10/2025 12:38 Njemacka je zemlja sa najboljim omjerom plata vs. cijene u supermarketima. Naravno i dalje stoji da je mit da je jeftinija nego u BIH.

Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje.

Meni licno ni restorani nisu preskupi, barem su porcije adekvatne, u BiH su sada restorani postali teska pljacka.
Ja neznam odakle taj mit da je hrana u Njemackoj genralno jeftinija, to nije ni blizu istine. Pogotovo u zadnje cetiri godine cijene hrane se otisle.
Ali postoji razlog zasto je veliki pritisak na cijene hrane u Njemackoj a to je stanovanje i cijene usluga.
Zamislite da je u skupo stanovanje i hrana jos skupa, bukvalno bi vise od pola stanovnistva bilo na socijalnoj pomoci.

Ljudi su primorani da kupuju po Lidlu i Aldiju, nekada je bilo sramota u te prodavnice ulaziti, kupovali samo mi stranci.
Ozimician

#29320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ne znam ni ja iskreno ali svako malo neko negdje izleti kako je u DE jeftinije nego u BiH i to ne samo na ovom forumu.

Mnogo, mnogo mitova postoji, nije ovo jedini, ali jeste vjerovatno najlakse oboriv.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 02/10/2025 12:58
Ozimician wrote: 02/10/2025 12:38 Njemacka je zemlja sa najboljim omjerom plata vs. cijene u supermarketima. Naravno i dalje stoji da je mit da je jeftinija nego u BIH.

Negdje sam gledao stariji interview kad jedan politicar, isto tako stariji veli, da je jeftina hrana drzavna agenda Njemacke - jer sit covjek ne protestuje.

Ja neznam odakle taj mit da je hrana u Njemackoj genralno jeftinija, to nije ni blizu istine. Pogotovo u zadnje cetiri godine cijene hrane se otisle.
Ali postoji razlog zasto je veliki pritisak na cijene hrane u Njemackoj a to je stanovanje i cijene usluga.
Zamislite da je u skupo stanovanje i hrana jos skupa, bukvalno bi vise od pola stanovnistva bilo na socijalnoj pomoci.

Ljudi su primorani da kupuju po Lidlu i Aldiju, nekada je bilo sramota u te prodavnice ulaziti, kupovali samo mi stranci.
Kao nekom ko je dosta mlađi od tebe, ovo me je toliko čudilo, pa i dan-danas. Kao, sramota je nekad bilo ići sa kesom Aldija, a uvijek kad sam bio tamo sve Nijemci.
PreWiBa

#29322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 02/10/2025 13:03 Ne znam ni ja iskreno ali svako malo neko negdje izleti kako je u DE jeftinije nego u BiH i to ne samo na ovom forumu.

Mnogo, mnogo mitova postoji, nije ovo jedini, ali jeste vjerovatno najlakse oboriv.
Pa ne možeš oboriti mit da je produkt X jeftiniji kada nije, ali to ne znači da zato produkt X druge marke zato jeste.
Ozimician

#29323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Zavisi gdje zivis, ali mislim da je to bila/jeste neka stvar prestiza medju Njemcima. Bukvalno supermarket gdje kupujese - govori o tebi.

Recimo ima ova jedna glavna EDEKA blizu mene, tu kad udjes, vidis po odjeci da je to totalno druga klijentela u odnosu na Lidl/Aldi i stranaca skoro da i nema, cijene su jednostavno teska zara, ja jednostavno ne mogu procesuirati zasto ljudi tamo idu, a nije da nema ljudi.
PreWiBa

#29324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

U Njemačkoj je hrana uvijek relativno jeftinija zbog toga što sa jedne strane imaš oligopol dvije ili tri grupacije, a sa druge strane činjenicu da je Njemačka ogromno tržište.
Šta će naši, ako kaže ne može, ovaj odgovori koga briga. Plus što je u BiH previše iz uvoza.
Ozimician

#29325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dodaj na to i ogromne subvencije.
Post Reply