1 i 2 damirota wrote: ↑14/01/2023 10:56 nakon androida bi presao na IOS sistem, tj uzeo bi iphone, posto sam ogranicen sa poznavanjem IOSa zanima me sljedece:
1. da li mogu da koristim kao i do sada google mail sa svim dodacima, imam skladisteni prostor koji placam 100 Gb mjesecno ??? gomilu fotki i svasta nesto, pa ako to ne moze na iphone odmah bi ga eliminisao...
2. drugo, koji iphone 13 ili 14 zadovoljava da mogu 2 kartice, kapiram da je jedna esim sto mtel nudi i onda valjda moze fizicki druga sim kartica tj drugi broj...
3. imam nekoliko placenih android aplikacija, nista bitno, pretpostavljam da njih gubim....hvala
p.s. da li je ekupi.ba dobar za kupovinu ?? ne bi mtel iako imam ugovor...
iPhone - All about
Moderator: Benq
- Radar71
#29251 Re: iPhone - All about
-
vojopd
#29252 Re: iPhone - All about
Mtel 2 godine garancije. Ekupi jedna. Pa ti vidi. Svakako bih uzeo mekline dodatnu garanciju od 180 km najjeftiniju.
-
kocijas
#29253 Re: iPhone - All about
Frisko iskustvo od prije par mjeseci. Isti slucaj kao i kod tebe, IPhone prvi puta kupujem, imam Google One 100gb.
Kada sam pravio AppleId stavio regiju BiH, sa App Store-a skinem Google applikacije (mail, drive, map, youtube, one) i sve radi ali vidim da mi fali Google photos.
Uspijem naci direktni link da instaliram ali mi izbacuje error tipa “not available for this region” ili nesto tako. Svasta nesto pokusao i nisam uspio instalirati.
Srecom, neko moj ima IPhone vec godinama i na njegovom App Store-u je bio Google Photos, logujem se sa njegovim AppleId-em, instaliram, vratim svoj id i sve radi.
Mogao sam ja pristupiti slikama preko web-a ali bez aplikacije nisam siguran da ima auto backup.
Kada sam trazio po internetu vidio sam da su se na ovaj problem zalili korisnici Store-a BiH i Srbije.
Eto da imas sta istraziti, nemam pojma jel’ se ovaj problem svima desava.
- rida1976
#29254 Re: iPhone - All about
Pa napravi sebi app store jos jedan i odatle skidaj aplikacije koje nemaju na postojecem.
- mirota
#29255 Re: iPhone - All about
eee hvala ti, nije jos to ispeglano...imam IPAD pa cu prvo tu malo da sve isprobam...kocijas wrote: ↑14/01/2023 11:47Frisko iskustvo od prije par mjeseci. Isti slucaj kao i kod tebe, IPhone prvi puta kupujem, imam Google One 100gb.
Kada sam pravio AppleId stavio regiju BiH, sa App Store-a skinem Google applikacije (mail, drive, map, youtube, one) i sve radi ali vidim da mi fali Google photos.
Uspijem naci direktni link da instaliram ali mi izbacuje error tipa “not available for this region” ili nesto tako. Svasta nesto pokusao i nisam uspio instalirati.
Srecom, neko moj ima IPhone vec godinama i na njegovom App Store-u je bio Google Photos, logujem se sa njegovim AppleId-em, instaliram, vratim svoj id i sve radi.
Mogao sam ja pristupiti slikama preko web-a ali bez aplikacije nisam siguran da ima auto backup.
Kada sam trazio po internetu vidio sam da su se na ovaj problem zalili korisnici Store-a BiH i Srbije.
Eto da imas sta istraziti, nemam pojma jel’ se ovaj problem svima desava.
- mirota
-
kocijas
#29257 Re: iPhone - All about
Ne mogu tacno da se sjetim, ali sam zapeo na nekom od koraka za verifikaciju drugog id-a. Posto mi je trebalo samo za Google photos ovo s tudjim id-em mi bilo najbrze.
Mimo toga, prezadovoljan i ne zalim sekunde sto sam presao na IOS
-
vojopd
#29258 Re: iPhone - All about
A izvini, nisam znao da i oni daju dvije. Onda vidi gdje je povoljnije, ako im je ta druga godina garancije uredna.
- mirota
#29259 Re: iPhone - All about
ipak odustao, ono su sumanute cijene, gledao 14 pro MAX, pa samsung ono jede za dorucak, naravno 22ka note, a ipak 800-1000 niza cijena

- Radar71
-
Sid the sloth
#29261 Re: iPhone - All about
Evo jos jednog sto je procitao na gsmarena da Samsung ima 32GB RAMa i odma okolo prica "Samsung ono jede..."
Najgori su oni isto misle da znaju.
-
sahbazzz
#29263 Re: iPhone - All about
Sacekaj novi Samsung S serije, najavili su ga za pocetak februara cini mi se. S druge strane, zasto MAX, ja nikako ne mogu zamislit da onoliki i onoliko tezak mobitel nosam okolo. Nisam od onih sto torbice nosaju pa mozda je do toga, ali ja bih uvijek isao na Pro verziju.
- kokuz_sa
#29264 Re: iPhone - All about
sahbazzz wrote: ↑15/01/2023 22:24Sacekaj novi Samsung S serije, najavili su ga za pocetak februara cini mi se. S druge strane, zasto MAX, ja nikako ne mogu zamislit da onoliki i onoliko tezak mobitel nosam okolo. Nisam od onih sto torbice nosaju pa mozda je do toga, ali ja bih uvijek isao na Pro verziju.
Male tipke.. kad god tipkas uvije slovo drugo ode..
Bilo da povecas tastaturu ili sta god..
I pocesto raja s tim ima frku..
Nije da se kaze da imaju prste ko cevape
-
sahbazzz
#29265 Re: iPhone - All about
Svaka mu cast kome je Pro malen za tipkat, kakve su to ruke, rudari, kosarkasi, vjerovatno. Ne znam, 6.1 inch bi trebao biti sasvim dovoljno, da ne pominjem sva ova pomagala kod tipkanja, super rade i ispravljaju greske. Ali kako god, mislim da bi se Pro trebao prvo razmotrit ako ti odgovara jer ne vidim sta se dobija sa MAX verzijom osim tog veceg ekrana.kokuz_sa wrote: ↑15/01/2023 22:51sahbazzz wrote: ↑15/01/2023 22:24
Sacekaj novi Samsung S serije, najavili su ga za pocetak februara cini mi se. S druge strane, zasto MAX, ja nikako ne mogu zamislit da onoliki i onoliko tezak mobitel nosam okolo. Nisam od onih sto torbice nosaju pa mozda je do toga, ali ja bih uvijek isao na Pro verziju.
Male tipke.. kad god tipkas uvije slovo drugo ode..
Bilo da povecas tastaturu ili sta god..
I pocesto raja s tim ima frku..
Nije da se kaze da imaju prste ko cevape
-
zippoo87
#29266 Re: iPhone - All about
Ono glavno.sahbazzz wrote: ↑15/01/2023 23:01Svaka mu cast kome je Pro malen za tipkat, kakve su to ruke, rudari, kosarkasi, vjerovatno. Ne znam, 6.1 inch bi trebao biti sasvim dovoljno, da ne pominjem sva ova pomagala kod tipkanja, super rade i ispravljaju greske. Ali kako god, mislim da bi se Pro trebao prvo razmotrit ako ti odgovara jer ne vidim sta se dobija sa MAX verzijom osim tog veceg ekrana.
Drasticno bolja baterija na MAX modelima.
- xoklix
#29267 Re: iPhone - All about
Reci nam za šta ti mobitel služi? Ja sam davno iP 8 Plus zamijenio nakon mjesec dana kad sam skužio ograničenja iOS sistema.mirota wrote: ↑14/01/2023 10:56 nakon androida bi presao na IOS sistem, tj uzeo bi iphone, posto sam ogranicen sa poznavanjem IOSa zanima me sljedece:
1. da li mogu da koristim kao i do sada google mail sa svim dodacima, imam skladisteni prostor koji placam 100 Gb mjesecno ??? gomilu fotki i svasta nesto, pa ako to ne moze na iphone odmah bi ga eliminisao...
2. drugo, koji iphone 13 ili 14 zadovoljava da mogu 2 kartice, kapiram da je jedna esim sto mtel nudi i onda valjda moze fizicki druga sim kartica tj drugi broj...
3. imam nekoliko placenih android aplikacija, nista bitno, pretpostavljam da njih gubim....hvala
Zapravo ništa nije ograničeno samo moraš sve platiti.
Npr. skinem film sa torrenta i reprodukujem ga na TVu preko WiFi mreže (nije screen mirror , fajl reprodukujem preko LG aplikacije). Na iPhoneu to ne može osim ako nemaš amazon prime,netflix i hbo pretplate, čak ni tu nema dosta filmova koje imaš na torrentu.Muzika također , youtube backround isto. Ne znam da li su uveli mirror effect na fabrickoj cam aplikaciji, ja sam tad platio za mirror screen effect aplikaciju na appstoru 3-4 dolara.
Onda neke aplikacije nećeš moći ni skinuti ako nisu stavljene na tvoj region. Nedavno mi zbog posla trebala aplikacija koju nisam mogao skinuti u google play storu zbog ograničenja regije koju je postavio kreator. Odem na aptoid i skinem aplikaciju bez problema.
Helem, razlika između inferiornosti flagship Androida spram iPhonea u simple taskovima je minorna, razlika između slobode načina rada Androida spram iPhonea, tačnije iOS-a, je ogromna.
- mirota
#29268 Re: iPhone - All about
covjek objasnio sto se mene tice...hvalaxoklix wrote: ↑16/01/2023 00:36Reci nam za šta ti mobitel služi? Ja sam davno iP 8 Plus zamijenio nakon mjesec dana kad sam skužio ograničenja iOS sistema.mirota wrote: ↑14/01/2023 10:56 nakon androida bi presao na IOS sistem, tj uzeo bi iphone, posto sam ogranicen sa poznavanjem IOSa zanima me sljedece:
Npr. skinem film sa torrenta i reprodukujem ga na TVu preko WiFi mreže (nije screen mirror , fajl reprodukujem preko LG aplikacije). Na iPhoneu to ne može osim ako nemaš amazon prime,netflix i hbo pretplate, čak ni tu nema dosta filmova koje imaš na torrentu.Muzika također , youtube backround isto. Ne znam da li su uveli mirror effect na fabrickoj cam aplikaciji, ja sam tad platio za mirror screen effect aplikaciju na appstoru 3-4 dolara.
Onda neke aplikacije nećeš moći ni skinuti ako nisu stavljene na tvoj region. Nedavno mi zbog posla trebala aplikacija koju nisam mogao skinuti u google play storu zbog ograničenja regije koju je postavio kreator. Odem na aptoid i skinem aplikaciju bez problema.
Helem, razlika između inferiornosti flagship Androida spram iPhonea u simple taskovima je minorna, razlika između slobode načina rada Androida spram iPhonea, tačnije iOS-a, je ogromna.
- mbenz
#29269 Re: iPhone - All about
Care za tebe i jest android, uzmi xiaomi, mozes pricati i uhom tipkati poruke u isto vrijeme.
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#29270 Re: iPhone - All about
Sto se tice zamjenskih baterija: Ja sam stavio zamjenske u par telefona (8 plus, 7 itd) ...mislim da su marka baterije bile "Safe" i mogu reci da su bolje nego orginalne. Imas aplikaciju CoconutBattery (fercera sammo na MacOS) koja moze da cita broj ciklusa punjenja.
iPhone 8 plus orginalna baterija je pala sa 100% na 87% poslije otprilike 500 ciklusa. Ova nova je pocela sa 112% kapaciteta i sada poslije otprilike 150 ciklusa je na 100%. iPhone 7 ista stvar...300 ciklusa kasnije joj je kapacitet spao na 100% orginalne Apple baterije.
Buduci da su to postariji telefoni, izgleda da je hemija novih zamjenskih baterija bolja nego to sto je postojalo onda kad su se ti telefoni proizvodili. Tako da zamjenske izgleda duze traju nego originalne i kad su bile nove.
iPhone 8 plus orginalna baterija je pala sa 100% na 87% poslije otprilike 500 ciklusa. Ova nova je pocela sa 112% kapaciteta i sada poslije otprilike 150 ciklusa je na 100%. iPhone 7 ista stvar...300 ciklusa kasnije joj je kapacitet spao na 100% orginalne Apple baterije.
Buduci da su to postariji telefoni, izgleda da je hemija novih zamjenskih baterija bolja nego to sto je postojalo onda kad su se ti telefoni proizvodili. Tako da zamjenske izgleda duze traju nego originalne i kad su bile nove.
-
acer5101
#29271 Re: iPhone - All about
Ima li iko kakve novosti kada će naši omogućiti Apple Wallet da se koristi u punom kapacitetu?
- rida1976
#29272 Re: iPhone - All about
Nikad, mozda ni tad. Nece nase banke da apliciraju prema apple za to, kazu skupo im..cccc
-
acer5101
#29273 Re: iPhone - All about
Ja, al nema nikakav zvanični odgovor ili stav banke vazano za ovo pitanje. Mislim da nije mali broj uređaja u BiH
Ja nešto kontam da je u pitanju nešto oko zakona, jer sve ove banke uredno posluju sa Appleom u Srb, Hr i Cg
-
Sid the sloth
#29274 Re: iPhone - All about
Samo Xiaomi buraz ... najbolji omjer cijene i kvalitetamirota wrote: ↑16/01/2023 03:13covjek objasnio sto se mene tice...hvalaxoklix wrote: ↑16/01/2023 00:36
Reci nam za šta ti mobitel služi? Ja sam davno iP 8 Plus zamijenio nakon mjesec dana kad sam skužio ograničenja iOS sistema.
Helem, razlika između inferiornosti flagship Androida spram iPhonea u simple taskovima je minorna, razlika između slobode načina rada Androida spram iPhonea, tačnije iOS-a, je ogromna.![]()
![]()
- mirota
#29275 Re: iPhone - All about
ma jok, daj 3500 km za potrosnu stvar...