Republika Turska

Hakiz

#29251 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 23/03/2021 16:14
Hakiz wrote: 23/03/2021 14:20
deogest wrote: 22/03/2021 21:43 Nakucase milju stranica a ljudi ulozili u Srbiju 500X vise nego u Bosnu. :lol:

Imal sadake kakve s astrazenekom.
E, al braća...

braca su braca to stoji, ali su novcanici, novcanici!
E, baš tako :)
Hakiz

#29252 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

breuer wrote: 24/03/2021 09:48 mi se prvenstveno trebamo ugledati na društva i države sa kojima dijelimo određeni kulturni i historijski kontekst

šta ja koji k imam sa Ircem ili Belgijancem, nebo i zemlja...
Kako šta? Šta imaš zajedničko sa Anatolcem ili Turkmenom?

Nećeš vjerovati, ima nas u Bosni koji midle da su sevdalinka i Vagner jednskovrijedni dio našeg identiteta. Koji ne midle da nas je 500 godina otomanske okupacije pretvorilo u Turke i koji prihvataju evropski, ilirski, pa i keltski identitet jednakopravnims otomanskom. A naročito starobošnjanski (bošnjani, ne bošnjaci) Mi smo ovdje mješavina, otomanska okupacija je veliki dio, ali ipak dio, ne definiše nas u cjelini. Tako i sa religijama, kao i katoličanstvo i pravoslavlje, i islam je ovdje nametnut, donijeli ga nekakvi likovi iz tuđine. A što se ovdje primio? Pa, mi ovdje oduvijek volimo tuđe, zar ne?

Pa, ako ćemo već tuđe, svaka čast Turcima, ali ima i bolje. Islam nije dovoljan razlog, pogotovo za ateistu :)
breuer

#29253 Re: Republika Turska

Post by breuer »

Hakiz wrote: 24/03/2021 16:59
breuer wrote: 24/03/2021 09:48 mi se prvenstveno trebamo ugledati na društva i države sa kojima dijelimo određeni kulturni i historijski kontekst

Nećeš vjerovati, ima nas u Bosni koji midle da su sevdalinka i Vagner jednskovrijedni dio našeg identiteta. Koji ne midle da nas je 500 godina otomanske okupacije pretvorilo u Turke i koji prihvataju evropski, ilirski, pa i keltski identitet jednakopravnims otomanskom. A naročito starobošnjanski (bošnjani, ne bošnjaci) Mi smo ovdje mješavina, otomanska okupacija je veliki dio, ali ipak dio, ne definiše nas u cjelini. Tako i sa religijama, kao i katoličanstvo i pravoslavlje, i islam je ovdje nametnut, donijeli ga nekakvi likovi iz tuđine. A što se ovdje primio? Pa, mi ovdje oduvijek volimo tuđe, zar ne?
nemam možda sa Anatolcem ili Turkmenom, ali još manje imam sa Britancem ili Švedom...Vagner je umjetnička muzika i ona je univerzalna na svim meridijanima, ali ostale kulturološke stvari nisu...zanemarivati 500 godina direktnog utjecaja jedne velike kulture na čitavom Balkanu, mogu samo zapadnocentrični slijepci...
Hakiz

#29254 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Kikibombona wrote: 24/03/2021 00:45
deogest wrote: 24/03/2021 00:04 Pa ima i dobrih stvari da se ugledamo na Tursku jer je to zaista jedna zemlja sa punom svojom znacajnosti, dok smo mi samo pokusaj. Ali mi obicno preuzmemo one najgore stvari samo, u svakom smislu.
Pa vidi, ima i u Papua Novoj Gvineji ponesto na sto se mozemo ugledati, u svakoj drugoj zemlji, ali to nije dovoljno.

Juce nastaloj samostalnoj državi, kao i maloljetnom djetetu, treba pravi uzor. Ako je uzor djetetu gangster ili narkoman, a mladoj drzavi Turska ili Rusija, kakav ce ishod biti?

Mi se moramo ugledati na drzave poput Irske, Finske, Svicarske, Belgije i sl. To nam trebaju biti ideali, tome teziti. Teziti uredjenom sistemu a ne vladavini diktatora.
Upravo.
Hakiz

#29255 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

breuer wrote: 24/03/2021 17:04
Hakiz wrote: 24/03/2021 16:59

nemam možda sa Anatolcem ili Turkmenom, ali još manje imam sa Britancem ili Švedom...Vagner je umjetnička muzika i ona je univerzalna na svim meridijanima, ali ostale kulturološke stvari nisu...zanemarivati 500 godina direktnog utjecaja jedne velike kulture na čitavom Balkanu, mogu samo zapadnocentrični slijepci...
Ali dozvoliti da te ta kultura asimilira može samo slabić koji nema čvrst temelj.
Hakiz

#29256 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Interesantno je da ako i prihvatimo da je trma o hvaljenju Turske, da se forumaši najviše pale na vojnu industriji.

Da li to forumaši žele nove ratove pa se od svih oblasti najviše vlaže na oružje?
deogest

#29257 Re: Republika Turska

Post by deogest »

Hakiz wrote: 24/03/2021 17:05
Kikibombona wrote: 24/03/2021 00:45
deogest wrote: 24/03/2021 00:04 Pa ima i dobrih stvari da se ugledamo na Tursku jer je to zaista jedna zemlja sa punom svojom znacajnosti, dok smo mi samo pokusaj. Ali mi obicno preuzmemo one najgore stvari samo, u svakom smislu.
Pa vidi, ima i u Papua Novoj Gvineji ponesto na sto se mozemo ugledati, u svakoj drugoj zemlji, ali to nije dovoljno.

Juce nastaloj samostalnoj državi, kao i maloljetnom djetetu, treba pravi uzor. Ako je uzor djetetu gangster ili narkoman, a mladoj drzavi Turska ili Rusija, kakav ce ishod biti?

Mi se moramo ugledati na drzave poput Irske, Finske, Svicarske, Belgije i sl. To nam trebaju biti ideali, tome teziti. Teziti uredjenom sistemu a ne vladavini diktatora.
Upravo.
To stoji definitivno. Ali haj ti to bosnji objasni.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#29258 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se danas s turskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom. Pritom mu je poručio kako SAD želi da Turska "ne zadrži" ruski protuzračni sustav S-400. Također je rekao kako je SAD zabrinut zbog turskog povlačenja iz Istanbulske konvencije. Među ostalim temama kojih su se dotakli su situacija u Siriji, Afganistanu, ali i napetosti između Turske i Grčke.
advance.hr, agencije
Kikibombona

#29259 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

asurbanipal wrote: 24/03/2021 09:59
Kikibombona wrote: 24/03/2021 00:02
Zasto se ne ugledamo na Irsku, Finsku, Svedsku?

Zasto uvijek uzor trazimo u najgorima, nikad mi nece biti jasno. Valjda su Balkanci prirodno glupi.

Nećemo se nikad ugledati iz jednostavnog razloga zato što je ovo Balkan. Kakav je da je, ja ga volim. Takav nam je grah pao da ovdje živimo, na trusnom području, razmeđu civilizacija, kultura, religija, a shodno tome takav je i mentalitet.

I ne, ne podcjenjuj Balkance, dali smo dosta umnih ljudi, sportista, ekonomista, doktora, a da nije jednog takvog, ne bi sad kucao na tastaturi.
Imali smo pojedince a nikada sistem. Cijela nasa istorija je nazadna u odnosu na zapad, zaostajali smo u svemu. Tome se mora stati u kraj. Za pocetak, mozemo se ugledati na Nasu bracu Slovake, Cehe, Slovence, Estonce itd. Svi oni grade jake sisteme.

Problem je u našim glavama, vecina naroda vjeruje u lidera koji ce sam preokrenuti procese. Ljudi cekaju novog Tita ili koga vec. Divimo se despotskim liderima kao sto su Erdogan i Putin. A zna li iko ko je predsjednik Finske ili Slovačke?
Kikibombona

#29260 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Pa imamo primjere poput Slovenije, Ceske ili Slovačke, nase slavenske brace.

Zasto nam ne bi bio cilj da budemo kao braca Cesi?

...

Ili trebamo težiti nekakvoj azijskoj uniji sa Turskom i Irakom. Ne kontam fakat.
breuer

#29261 Re: Republika Turska

Post by breuer »

Kikibombona wrote: 24/03/2021 18:22

Pa imamo primjere poput Slovenije, Ceske ili Slovačke, nase slavenske brace.

Zasto nam ne bi bio cilj da budemo kao braca Cesi?

...

Ili trebamo težiti nekakvoj azijskoj uniji sa Turskom i Irakom. Ne kontam fakat.
Slovenci i Česi su pripadali srednjoevropskom civilizacijskom krugu, mi ne (osim nekih tričavih 40tak god)...to je jedina razlika

ne možeš biti nešto što nisi, samo raspiruješ komplekse...
Kikibombona

#29262 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

breuer wrote: 24/03/2021 18:24Slovenci i Česi su pripadali srednjoevropskom civilizacijskom krugu, mi ne (osim nekih tričavih 40tak god)...to je jedina razlika

Ja predstavljam jad i bijedu danasnje BiH koja je kurton od drzave sto se demonstrira svaki dan, pa i u ovoj pandemiji.

...

Ja ne znam sta si ti, ali ja sam kulturološki 100% zapadnjak. Govori zapadni strani jezik, slusam muziku na engleskom, njemackom ili eventualno spanskom, gledam zapadne filmove, citam zapadne knjige.

...

A sta si ti jarane kultoroloski, Azijat, Mongol? Bas me zanima.

...

BiH je okruzena EU drzavama. Sve drzave zele u EU gdje ce se morati bastiniti evropske vrijednosti. Ili si ti za to da BiH bude azijska enklava u sredistu Balkana?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29263 Re: Republika Turska

Post by Truba »

Ocemo li mi sada pokusati izaci iz konvencije
Hakiz

#29264 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Kikibombona wrote: 24/03/2021 18:18
asurbanipal wrote: 24/03/2021 09:59
Kikibombona wrote: 24/03/2021 00:02
Zasto se ne ugledamo na Irsku, Finsku, Svedsku?

Zasto uvijek uzor trazimo u najgorima, nikad mi nece biti jasno. Valjda su Balkanci prirodno glupi.

Nećemo se nikad ugledati iz jednostavnog razloga zato što je ovo Balkan. Kakav je da je, ja ga volim. Takav nam je grah pao da ovdje živimo, na trusnom području, razmeđu civilizacija, kultura, religija, a shodno tome takav je i mentalitet.

I ne, ne podcjenjuj Balkance, dali smo dosta umnih ljudi, sportista, ekonomista, doktora, a da nije jednog takvog, ne bi sad kucao na tastaturi.
Imali smo pojedince a nikada sistem. Cijela nasa istorija je nazadna u odnosu na zapad, zaostajali smo u svemu. Tome se mora stati u kraj. Za pocetak, mozemo se ugledati na Nasu bracu Slovake, Cehe, Slovence, Estonce itd. Svi oni grade jake sisteme.

Problem je u našim glavama, vecina naroda vjeruje u lidera koji ce sam preokrenuti procese. Ljudi cekaju novog Tita ili koga vec. Divimo se despotskim liderima kao sto su Erdogan i Putin. A zna li iko ko je predsjednik Finske ili Slovačke?
Glupi smo.

Kada ti treba papir iz RS-a ili onome iz RS-a kada treba papir iz FBiH, valja se spremiti, otputovati, možda i platiti spavanje itd umjesto da to obaviš u svom gradu. I ljudi će radije tako ali neka je RS "država" umjesto da sebi olakšaju. Bosanci smo glupi.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#29265 Re: Republika Turska

Post by Gerro »

evo ga Burak Yilmaz

2 0
Hakiz

#29266 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Kikibombona wrote: 24/03/2021 18:30 BiH je okruzena EU drzavama. Sve drzave zele u EU gdje ce se morati bastiniti evropske vrijednosti. Ili si ti za to da BiH bude azijska enklava u sredistu Balkana?
Ne, nego sa Srbijom pod Ruske skute. I Kineske. To je bolja varijanta od EU.
Haris.ba

#29267 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Pa ugledamo se na zapadne zemlje. Tamo narod vecinski grabi da ode.

A ne znam odakle ta prica Evropa vs. Azija (tacnije Mediteran). Pripadamo i jednom i drugom od Rimskog carstva pa naovamo.
Hakiz wrote: 24/03/2021 17:09 Interesantno je da ako i prihvatimo da je trma o hvaljenju Turske, da se forumaši najviše pale na vojnu industriji.

Da li to forumaši žele nove ratove pa se od svih oblasti najviše vlaže na oružje?
Ne mogu sada da se sjetim iz kojeg je izjava filma, neki srpski mislim.

Nema rata bez Turaka ili Njemaca.

Stva oko namjenske industrije Turske da su napravili velike korake naprijed. Treba to pratiti.
I da Njemacka pocne se naoruzavati znacajnije ja bih to pratio.
Hakiz

#29268 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 24/03/2021 18:38

A ne znam odakle ta prica Evropa vs. Azija (tacnije Mediteran). Pripadamo i jednom i drugom od Rimskog carstva pa naovamo.
To smo bili dio azijskih kulturno-političko-vjerskih krugova prije osmanlijske okupacije? Do Osmanlija Bosanci nisu znali da Azija postoji...
88Sioux

#29269 Re: Republika Turska

Post by 88Sioux »

Evropa je samo mali frtalj Azije.
breuer

#29270 Re: Republika Turska

Post by breuer »

Kikibombona wrote: 24/03/2021 18:30
breuer wrote: 24/03/2021 18:24Slovenci i Česi su pripadali srednjoevropskom civilizacijskom krugu, mi ne (osim nekih tričavih 40tak god)...to je jedina razlika

Ja predstavljam jad i bijedu danasnje BiH koja je kurton od drzave sto se demonstrira svaki dan, pa i u ovoj pandemiji.

...

Ja ne znam sta si ti, ali ja sam kulturološki 100% zapadnjak. Govori zapadni strani jezik, slusam muziku na engleskom, njemackom ili eventualno spanskom, gledam zapadne filmove, citam zapadne knjige.

...

A sta si ti jarane kultoroloski, Azijat, Mongol? Bas me zanima.

...

BiH je okruzena EU drzavama. Sve drzave zele u EU gdje ce se morati bastiniti evropske vrijednosti. Ili si ti za to da BiH bude azijska enklava u sredistu Balkana?
moš ti mislit o sebi šta god hoćeš, al zapadnjak nisi, a vala koji bi k i bio...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#29271 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

asurbanipal wrote: 24/03/2021 09:59Nećemo se nikad ugledati iz jednostavnog razloga zato što je ovo Balkan. Kakav je da je, ja ga volim. Takav nam je grah pao da ovdje živimo, na trusnom području, razmeđu civilizacija, kultura, religija, a shodno tome takav je i mentalitet.

+1
Haris.ba

#29272 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 24/03/2021 18:44

To smo bili dio azijskih kulturno-političko-vjerskih krugova prije osmanlijske okupacije? Do Osmanlija Bosanci nisu znali da Azija postoji...
Pa jesmo. Sta je tu cudno? Da ne idemo dalje u proslost, samo kada skontas da je krscanstvo jelde iz Evrope, ne treba nista drugo.
Hakiz

#29273 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 24/03/2021 18:56
Hakiz wrote: 24/03/2021 18:44

Pa jesmo. Sta je tu cudno? Da ne idemo dalje u proslost, samo kada skontas da je krscanstvo jelde iz Evrope, ne treba nista drugo.
Hrišćanstvo jeste iz Evrope. Naime, Isus je živio i umro kao Jevrej, a hrišćanstvo se razvilo u Evropi kada su Isusovi sljedbenici, uključujući i Petra i Pavla, došli u Evropu. Dakle, nema tu Azije.
Kikibombona

#29274 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

breuer wrote: 24/03/2021 18:48moš ti mislit o sebi šta god hoćeš, al zapadnjak nisi, a vala koji bi k i bio...
Nisam ni rekao da jesam. Govorio sam u kulturološkom smislu, o jeziku, muzici, umjetnosti, filmu itd.

Balkan geografski pripada Evropi. Iz Bihaća si u Sloveniji za 2 sata.

O ekonomskoj povezanosti tek da ne govorim.

...

Poenta je da BiH ne moze biti azijska enklava na Balkanu. Takve vizije buducnosti moze imati samo totalni kreten.
Kikibombona

#29275 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Hakiz wrote: 24/03/2021 18:32Glupi smo.

Kada ti treba papir iz RS-a ili onome iz RS-a kada treba papir iz FBiH, valja se spremiti, otputovati, možda i platiti spavanje itd umjesto da to obaviš u svom gradu. I ljudi će radije tako ali neka je RS "država" umjesto da sebi olakšaju. Bosanci smo glupi.
Politika i mediji nas ciljano zaglupljuju i drze u neznanju.

Ubise nas propagandom iz Turske i Rusije, a nigdje pozitivnih primjera iz naprednih drzava poput Ceske, Irske ili Finske. Niko ziv ne zna ko je tamo premijer, ali zato svi znaju kada Putin napravi raketu ili Erdogan bolnicu.

...

A jedan prosjecan Finac, električar, ima nemjerljivo kvalitetnije uslove za zivot od Rusa ili Turcina.
Last edited by Kikibombona on 24/03/2021 19:13, edited 1 time in total.
Post Reply