Ma jok na, zado sprint iz vasin Han. Istrcao na vucju luku Ko ptica trkacica I onda jos pola data rastezanja da vide turci Sa Kim Su se mislili zahebavati.PM72 wrote:Grohotom se smijem.Ekmečić je inače brz i okretan (ko trica na Ilidži) pa ga zamišljam kako iskače iz "Vratničkog logora"pa bježi niz strme Kovače...
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
Tromblon
#2926 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
PM72
#2927 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pitam se,odakle ti ta informacija? Čuo ili bio?
- Edin H.
#2928 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ekmecicu je koliko se sjecam nudjeno da bude predsjednik SDS-a prije Karadzica, sto je doticni odbio.
Ocigledno se razisao sa tom klikom, jer bi se u suprotnom ispalio na Pale kada su se i ostali ispalili.
Ocigledno se razisao sa tom klikom, jer bi se u suprotnom ispalio na Pale kada su se i ostali ispalili.
- shake69
#2929 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Cuj razisao?Edin H. wrote:Ekmecicu je koliko se sjecam nudjeno da bude predsjednik SDS-a prije Karadzica, sto je doticni odbio.
Ovo je poveca bomba koju sam cuo u posljednje vrijeme,crni Edine.
Covjek je bio mozak SDS-a, clan nekog Nadzornog organa i takav ostao prakticno cijeli zivot. Njegova se jako slusala.
A ne bi ga niko spomenuo vec me neko gore pitao za spojnicu iz romana ´´Kad sam bio hodza´´. Ovcina povezao prezime akademika s prezimenom njegove cure na Grbavici pod opsadom.
- Edin H.
#2930 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hajde nadji i postavi gdje se i za sta to on pitao nakon odlaska iz Sarajeva?shake69 wrote:Cuj razisao?Edin H. wrote:Ekmecicu je koliko se sjecam nudjeno da bude predsjednik SDS-a prije Karadzica, sto je doticni odbio.
Ocigledno se razisao sa tom klikom, jer bi se u suprotnom ispalio na Pale kada su se i ostali ispalili.![]()
Ovo je poveca bomba koju sam cuo u posljednje vrijeme,crni Edine.
Covjek je bio mozak SDS-a, clan nekog Nadzornog organa i takav ostao prakticno cijeli zivot. Njegova se jako slusala.
A ne bi ga niko spomenuo vec me neko gore pitao za spojnicu iz romana ´´Kad sam bio hodza´´. Ovcina povezao prezime akademika s prezimenom njegove cure na Grbavici pod opsadom.
Ja se ne sjecam ni nekih njegovih izjava, a bio sam u Sarajevu tokom rata. Radio kao profesor, pisao knjige, ...
Uostalom nije se ni mogao nista pitati kada vise nije bio u vrhu. Nikome vise nisi ni bitan ako nisi na funkciji.
Jedan od osnivaca SDS, covjek koji je utjecao na smjenu Srebrova (da se i on nije poslije nesto pistao?) da bi postavili Karadzica i onda ga "zaborave" u Sarajevu kada su se ispalili
- shake69
#2931 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ekmecic je bio clan Politickog savjeta SDS-a devedesetih, mozak koji je pomno pripremio agresiju na BiH s Karadzicevom bulumentom a zato je obilato nagradjivan u svim srpskim centrima od Pala do Beograda, formiranjem fantomske akademije nauka, na sve godisnjice je pozivan i ako povrsno pratis vidjet ces da je nezaobilazan lik u velikosrpskoj politici u tim kljucnim ratnim godinama. Pa nisi valjda ocekivao od akademika da se pojavljuje s Karadzicem na pres konferencijama!
-
dimnjacar
#2932 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ako se pitanje odnosi na informaciju o pretresu Ekmečićevog stana na Breci, iako nisam ja pitan, da podijelim istu informaciju ....PM72 wrote:Pitam se,odakle ti ta informacija? Čuo ili bio?
Nisam bio, ali sam čuo.
Ide pretres, i zaista nikakvog vatrenog oružja nema .... Otvore mu notes - rokovnik sa kontaktima, adresama i brojevima telefona, i tamo more nekih izdavačkih kuća, i između ostalih i neki "General Public Ltd" ili nešto slično, a onda lola koji je pregledavao se drekne na Ekmečića: "A ko ti je ovaj general, majku ti j.bem !"
Dakle, bio je u Sarajevu nekih prvih par mjeseci rata, a kada se i kako ispalio - ne znam, ali mislim da je samo moga biti otpremljen ili eventualno razmijenjen, jer se onakav i u onim godinama sam nije mogao ispaliti nigdje a pogotovo od negdje pobjeći.
Nuisam čuo da je bio hapšen i negdje vani držan pod nadzorom.
- shake69
#2933 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da to nije prica da i mi imamo lika kao cetnika iz filma ´´Turneja´´ kad u kontroli putnik busa pita ima li muslimana pa onda mislivsi da je uhvatio jednog pita:´´Ko je ovdje Dzavaharlal?´´dimnjacar wrote:Ako se pitanje odnosi na informaciju o pretresu Ekmečićevog stana na Breci, iako nisam ja pitan, da podijelim istu informaciju ....PM72 wrote:Pitam se,odakle ti ta informacija? Čuo ili bio?
Nisam bio, ali sam čuo.Provalu. I to u toku ljeta '92., znači taze bilo....
![]()
Ide pretres, i zaista nikakvog vatrenog oružja nema .... Otvore mu notes - rokovnik sa kontaktima, adresama i brojevima telefona, i tamo more nekih izdavačkih kuća, i između ostalih i neki "General Public Ltd" ili nešto slično, a onda lola koji je pregledavao se drekne na Ekmečića: "A ko ti je ovaj general, majku ti j.bem !"![]()
Dakle, bio je u Sarajevu nekih prvih par mjeseci rata, a kada se i kako ispalio - ne znam, ali mislim da je samo moga biti otpremljen ili eventualno razmijenjen, jer se onakav i u onim godinama sam nije mogao ispaliti nigdje a pogotovo od negdje pobjeći.
Nuisam čuo da je bio hapšen i negdje vani držan pod nadzorom.
Meni se u inbox javio covjek koji mi je otkrio sve pojedinosti oko Ekmecica jer je bio svjedok, ali necu da to navodim ovdje jer nije vise bitno. Najvaznije da su MUP BiH i Armija BiH bili na visini zadatka da uglednom akademiku, iako je sanjao Veliku Srbiju, ne ode glava a ni imovina.
-
nemoj to
#2934 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kako misliš zašto?Sarajmen wrote:Je li nam danas poznato zašto i kako je početkom maja 1992. zapaljen drveni dio stadiona Grbavica.
Zato što im se moglo.
- jalijas74
#2935 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
shake69 wrote:Napokon procitao “Kad sam bio hodza” od Damira Ovcine.
Ne mogu da vjerujem da nije prezivio Grbavicu jer kaze da je pisao iz “sekundarnih izvora”. Zna li neko?
Ovo je najbolje literarno ostvarenje o stradanju nesrba u tom dijelu okupiranog Sarajeva 1992-95!
Poceo sam citati knjigu.karanana wrote:odlican roman. ali mislim da ima dosta fikcije. vjerovatno ima dosta tacnih dogadjaja i likova koje opisuje i koji se mogu prepoznati ali ih nikad ne imenuje.
recimo, ne vjerujem da je glavni junak sve ovo prezivio, nego kroz njega i njegove putesestvije opisuje generalno stanje i desavanja.
Zanimame samo da li su nase vlasti ikada makar pokusale na osnovu njegovih opisa pronaci nestale. Danas ono svi idemo kao na Trebevic a mozda je ispod nekog bora sahranjena neka od zrtava. Recimo intersantan je taj put ka Miljevicima ustvari to je sigurno neki dio koji se spaja sa Petrovicima jer se spominje ona velika okuka. Lokalno stanovnistvo sigurno zna i suti ali bi se to moglo istraziti.
-
PM72
#2936 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Na pola puta iznad okuke na Trebeviću (gdje je odvajanje za Petroviće) i Sanilenda ,nakon rata je pronađena masovna grobnica iz koje je ekhumirano nekoliko desetina tijela.Odmah iza bankine nalazila se divlja deponija koja je,po mom mišljenju,namjerno napravljena na tom mjestu .Na početku rata doveli su zarobljene civile sa Grbavice i tu iskopali rupe u koje su istresli pobijene.Bilo im je zgodno za istresati jer je malo zaklonjeno,ne vidi se iz kuća kod okuke,staneš pored bankine i samo istreseš tijela nesretnih ljudi.U više navrata su dovodili zarobljenike koji su zemljom prekrivali tijela jer su počele da ih trgaju divlje životinje.Jedan od tih preživjelih je to ispričao komisiji za razmjenu i tako se grobnica pronašla.
Prilikom ekshumacije nisu detaljno pregledali svu okolinu jer je prije dvije godine pronađeno još nekoliko tijela kad su čistili divlju deponiju.
Prilikom ekshumacije nisu detaljno pregledali svu okolinu jer je prije dvije godine pronađeno još nekoliko tijela kad su čistili divlju deponiju.
- karanana
#2937 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
mislim da je on pisao knjigu na osnovu vec poznatih cinjenica i lokacija uz dozu fikcije. tako da ne vjerujem da nam on otkirva nesto novo, nego samo koristi vec znane stvari da opise i prikaze lokacije.jalijas74 wrote:shake69 wrote:Napokon procitao “Kad sam bio hodza” od Damira Ovcine.
Ne mogu da vjerujem da nije prezivio Grbavicu jer kaze da je pisao iz “sekundarnih izvora”. Zna li neko?
Ovo je najbolje literarno ostvarenje o stradanju nesrba u tom dijelu okupiranog Sarajeva 1992-95!Poceo sam citati knjigu.karanana wrote:odlican roman. ali mislim da ima dosta fikcije. vjerovatno ima dosta tacnih dogadjaja i likova koje opisuje i koji se mogu prepoznati ali ih nikad ne imenuje.
recimo, ne vjerujem da je glavni junak sve ovo prezivio, nego kroz njega i njegove putesestvije opisuje generalno stanje i desavanja.
Zanimame samo da li su nase vlasti ikada makar pokusale na osnovu njegovih opisa pronaci nestale. Danas ono svi idemo kao na Trebevic a mozda je ispod nekog bora sahranjena neka od zrtava. Recimo intersantan je taj put ka Miljevicima ustvari to je sigurno neki dio koji se spaja sa Petrovicima jer se spominje ona velika okuka. Lokalno stanovnistvo sigurno zna i suti ali bi se to moglo istraziti.
- jalijas74
#2938 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kod nas je sve povrsno zar makar takve indicije su dale signal da se pregleda siri lokalitet i to urade nakon 20 god. strasno.PM72 wrote:Na pola puta iznad okuke na Trebeviću (gdje je odvajanje za Petroviće) i Sanilenda ,nakon rata je pronađena masovna grobnica iz koje je ekhumirano nekoliko desetina tijela.Odmah iza bankine nalazila se divlja deponija koja je,po mom mišljenju,namjerno napravljena na tom mjestu .Na početku rata doveli su zarobljene civile sa Grbavice i tu iskopali rupe u koje su istresli pobijene.Bilo im je zgodno za istresati jer je malo zaklonjeno,ne vidi se iz kuća kod okuke,staneš pored bankine i samo istreseš tijela nesretnih ljudi.U više navrata su dovodili zarobljenike koji su zemljom prekrivali tijela jer su počele da ih trgaju divlje životinje.Jedan od tih preživjelih je to ispričao komisiji za razmjenu i tako se grobnica pronašla.
Ima i ona lokacija na Zlatistu tu su neke kosti same izasle iz zemlje slucajno ih neko otkrio prije par godina ili je to ova tvoja prica sa deponije.
Bila je jedna zena sa Vratnika muz joj je poginuo i radio vezom je radila neke razmjene i isla i na most BJ mada je Amur bio taj koji je vukao konce u pozadini. Svasta se nesta moglo i poslje reitegracije ali nije bilo zelje njoj su dali plaketu za humanistu godine i sklonili je.
Last edited by jalijas74 on 25/01/2019 14:46, edited 2 times in total.
- jalijas74
#2939 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da je tako on je morao saslusati makr 100 prica sa Grbavice ili se zaroviti u sud i traziti svjedocenja sumnjam da bi mu dozvolili jer se sigurno jos vode neki procesi.karanana wrote:mislim da je on pisao knjigu na osnovu vec poznatih cinjenica i lokacija uz dozu fikcije. tako da ne vjerujem da nam on otkirva nesto novo, nego samo koristi vec znane stvari da opise i prikaze lokacije.
Meni ovo do sada sto sam procitao izgleda vise nego realno da se desavalo bas njemu vidjecu sta knjiga nosi u nastavku.
....
Na pitanje da li ga je iko od istražitelja kontakirao nakon što je roman “Kad sam bio hodža” ugledao svjetlo dana, Damir Ovčina odgovorio je da nije.
“Ja sam pri pisanju koristio sekundarne izvore. Pored klasičnih književnih postupaka koristio sam i neposredne izvore, uglavnom kroz razgovore s ljudima.
Kad je riječ o istražiteljima, u faktografskom smislu, nije mi se niko obraćao. Mislim da tu knjiga ne može pomoći”, naveo je Ovčina.
Roman “Kad sam bio hodža” opisuje period do reintegracije Grbavice, a kako saznajemo, Ovčina trenutno radi na nastavku svog prvog romana koji će se odnositi na period poslije reintegracije Grbavice. “Ima još mnogo neispričanih priča o Grbavici”, napomenuo je Ovčina.
-
PM72
#2940 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
To je ovo o čemu sam pisao.Polagali su neki kabal jal cjevovod i kad su kopali pored mjesta gdje je bila grobnica ( opet tu bacaju smeće) pronašli su kosti,javili policiji i opet pronađena -čini mi se tri kompletna tijela a znam da je bila jedna ženska osoba.jalijas74 wrote: Ima i ona lokacija na Zlatistu tu su neke kosti same izasle iz zemlje slucajno ih neko otkrio prije par godina ili je to ova tvoja prica sa deponije.
:
- eltroxin
#2941 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Knjiga je odlicna. Nekoliko situacija iz knjige se moze pronaci i u svjedocenjima koja su na primjer objavljena u Oslobodjenju. Mislim da je Damir Ovcina sakupljao tako meterijal i onda napisao knjigu. Jedino sto je fulio, mada nisam 100 % siguran, su neke ulice. Konkretno Splitska i Radnicka. Prija rata je jedan dio danasnje Splitske bio Radnicka. U svakom slucaju odlicno je potrefio sve lokacije.jalijas74 wrote:Da je tako on je morao saslusati makr 100 prica sa Grbavice ili se zaroviti u sud i traziti svjedocenja sumnjam da bi mu dozvolili jer se sigurno jos vode neki procesi.karanana wrote:mislim da je on pisao knjigu na osnovu vec poznatih cinjenica i lokacija uz dozu fikcije. tako da ne vjerujem da nam on otkirva nesto novo, nego samo koristi vec znane stvari da opise i prikaze lokacije.![]()
Meni ovo do sada sto sam procitao izgleda vise nego realno da se desavalo bas njemu vidjecu sta knjiga nosi u nastavku.
....
Na pitanje da li ga je iko od istražitelja kontakirao nakon što je roman “Kad sam bio hodža” ugledao svjetlo dana, Damir Ovčina odgovorio je da nije.
“Ja sam pri pisanju koristio sekundarne izvore. Pored klasičnih književnih postupaka koristio sam i neposredne izvore, uglavnom kroz razgovore s ljudima.
Kad je riječ o istražiteljima, u faktografskom smislu, nije mi se niko obraćao. Mislim da tu knjiga ne može pomoći”, naveo je Ovčina.
Roman “Kad sam bio hodža” opisuje period do reintegracije Grbavice, a kako saznajemo, Ovčina trenutno radi na nastavku svog prvog romana koji će se odnositi na period poslije reintegracije Grbavice. “Ima još mnogo neispričanih priča o Grbavici”, napomenuo je Ovčina.
- hatemondays
#2942 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
.
Last edited by hatemondays on 15/02/2019 01:24, edited 2 times in total.
- hatemondays
#2943 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
.
Last edited by hatemondays on 15/02/2019 01:25, edited 1 time in total.
- karanana
#2944 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A ko je gilmar? Neko koga bi trebali znat ili neki bezveznjakovic?
- hatemondays
#2945 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
.
Last edited by hatemondays on 15/02/2019 01:26, edited 1 time in total.
- jalijas74
#2946 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
kreten koji je dobio oko 2 godine za maltretiranje
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljko- ... /090317086
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljko- ... /090317086
- jalijas74
#2947 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Koliko jos neotkrivenih ???hatemondays wrote:Ja sam bio jedan od tih koji su pokazali tu masovnu grobnicu,dugo im je trebalo da pocnu kopati tu lokaciju. Jebiga Gilmar imao dugacak jezik nekada...
Kad sam presao na slobodnu teritoriju rekao sam im za tu grobnicu i ko mi je rekao za nju...
..."Rođena sam u Sarajevu, rat sam provela u Sarajevu. Tražim sestru koja je odvedena '92 godine u maju sa Grbavice. Majku smo pronašli, ekhumirali. Amor Mašović nam je pomogao, međutim, sestru još uvijek tražimo, tako da zaista molim i apelujem sve ljude da zajedno, dok se ne nađe i posljednji nestali, ovi projekti 'Dali smo krv' da to ne bude uzalud. Ja imam 65 godina, ali dok ne umrem da se smirim", kaže Vesna Omerović. ...
-
IRELAND
#2948 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ako neko ima PDF "Kad sam bio hodza" ili opciju da kupim pdf za e-reader javite mi se.
Hvala
Hvala
-
The 51st State
#2949 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
isto ako mozeIRELAND wrote:Ako neko ima PDF "Kad sam bio hodza" ili opciju da kupim pdf za e-reader javite mi se.
Hvala
-
Messier
#2950 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sa mnom je isao u srednju.PM72 wrote:onaj sa PASP-om (snajperom).Dario L.Prikazan je na više kadrova.Edin H. wrote:Mora neko stan cuvati.PM72 wrote:ovaj sam dokumentarac davno pogledao i to više puta.Da upamtim gdje mi je drug iz razreda sve hodao sa PASP-om,jebo mu pas mater.A mati mu ostala na Alipašinom čitav rat usput pričajući kako joj je sin pobjegao u Srbiju da ne učestvuje u ratu...
Koji ti je jaran
S tobom,vjerovatno u osnovnu