Nemajko !niko_niko_kao_ja wrote: ja svom bebcu nisam ni jedan jedini dan stavljala siroki povoj, a kukovi su ok.
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
duboka_misao
#2926 Re: Bebe - ALL ABOUT!
-
Lounge Act
#2927 Re: Bebe - ALL ABOUT!
<
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:18, edited 1 time in total.
- max07
#2928 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I ja se prijavljujem medju nemajke
Niti sam stavljala siroki povoj, niti mi je to iko spominjao, a kukovi su na snimanju bili ok.
Sunculish, ako se ipak brines, pitaj pedijatra sta misli, a uskoro trebas i na ultrazvuk kukova pa ce ti i oni reci da li ima potrebe za sirokim povojem.
edit: sad vidjeh da ste vec bili na ultrazvuku. Ako su ti vec rekli da nema potrebe, onda i ne treba da se brines.
Niti sam stavljala siroki povoj, niti mi je to iko spominjao, a kukovi su na snimanju bili ok.
Sunculish, ako se ipak brines, pitaj pedijatra sta misli, a uskoro trebas i na ultrazvuk kukova pa ce ti i oni reci da li ima potrebe za sirokim povojem.
edit: sad vidjeh da ste vec bili na ultrazvuku. Ako su ti vec rekli da nema potrebe, onda i ne treba da se brines.
- otherside
#2929 Re: Bebe - ALL ABOUT!
siroki povoj ima smisla prva 3 mjeseca, poslije toga su kukovi "postavljeni" u pravilan polozaj ili ne.
ukoliko nisu, siroki povoj se nosi terapijski ( ili kaisici) a ako je sve u redu, nema potrebe za sirokim povijanjem.
a ona jedna tetra pelena sto se kao nesto slozi na trokut nije vidjela sirokog povijanja
siroko povijanje su dvije tetra pelene ubacene medju nogice i preko toga fiksirane svedskom pelenom tako da je polozaj nogica skoro pod uglom od 180 (skroz razmaknute).
ako stavljate samo jednu tetra pelenu, slobodno je skinite, ona nista ne znaci, samo se dijete znoji.
ukoliko nisu, siroki povoj se nosi terapijski ( ili kaisici) a ako je sve u redu, nema potrebe za sirokim povijanjem.
a ona jedna tetra pelena sto se kao nesto slozi na trokut nije vidjela sirokog povijanja
siroko povijanje su dvije tetra pelene ubacene medju nogice i preko toga fiksirane svedskom pelenom tako da je polozaj nogica skoro pod uglom od 180 (skroz razmaknute).
ako stavljate samo jednu tetra pelenu, slobodno je skinite, ona nista ne znaci, samo se dijete znoji.
- Alhemicarkaa
#2930 Re: Bebe - ALL ABOUT!
c c c c
Ima li ovdje i jedna majka, ili su sve nemajke.
otherside, ja sam stavljala jednu i noge su joj bile u tom položaju. Doduše poslije uzv kukova široki povoj sam samo po noći stavljala, tako nam je doktorica rekla.
Ima li ovdje i jedna majka, ili su sve nemajke.
otherside, ja sam stavljala jednu i noge su joj bile u tom položaju. Doduše poslije uzv kukova široki povoj sam samo po noći stavljala, tako nam je doktorica rekla.
-
Sunculish
#2931 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala puno na odgovorima. Ubacila sam jučer onu jednu tetra pelenicu na trokut što ide, kako nam je pokazala patronažna sestra i mislila sam da je to taj široki povoj... Hmmm, moraću malo na you tube da pogledam kako se stavlja taj pravi široki povoj.
Meni se djever, koji živi u Njemačkoj, čudio zašto stavljam tetra pelenu. Kaže da se to kod njih tamo ne koristi.
Hvala cure još jednom i pozdrav.
Meni se djever, koji živi u Njemačkoj, čudio zašto stavljam tetra pelenu. Kaže da se to kod njih tamo ne koristi.
Hvala cure još jednom i pozdrav.
-
Sunculish
#2932 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Usput, kada je mm uzeo rezultate UZ kukova, ništa mu dr. nije rekla a na nalazu piše da se preporučuje spontano propuzavanje... O načinu povijanja-ni habera! 
- otherside
#2933 Re: Bebe - ALL ABOUT!
taj polozaj ti vise drzi jednokratna pelena (pampers) nego ta tetraAlhemicarkaa wrote:c c c c
Ima li ovdje i jedna majka, ili su sve nemajke.![]()
ako je uredan uz kukova, 99% nemas razloga za brigu, stavljala ili ne siroko povijanje.Sunculish wrote:Usput, kada je mm uzeo rezultate UZ kukova, ništa mu dr. nije rekla a na nalazu piše da se preporučuje spontano propuzavanje... O načinu povijanja-ni habera!
kao sto rekoh, radi mirne glave se to moze raditi do 3.mjeseca ( a i ne mora
ja nisam, radili uz kad je imala puna 2 mjeseca, bio uredan, pelena out
- CherryLips
#2934 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Opet ja i bebina guza:)nema stolicu vec peti dan,masiram stomacic,nije tvrd,prducka sto ce reci da crijeva rade,dajem zasecerenu kamilicu...sta jos?
- niko_niko_kao_ja
#2935 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ko o cemu mame o kaki.CherryLips wrote:Opet ja i bebina guza:)nema stolicu vec peti dan,masiram stomacic,nije tvrd,prducka sto ce reci da crijeva rade,dajem zasecerenu kamilicu...sta jos?
nemoj kamilicu, pogotovo ne zasecerenu, bolje daj bebici caj od komoraca. ne znam kolika je beba u pitanju, ali ako ste poceli sa cvrstom hranom hipp kasica od sljive je nama pomagala, ali i bestilj i pekmez od sljiva, pa mozes probti i s tim.
- CherryLips
#2936 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Od hrane je probao mrkvu i tikvicu,tek smo poceli s tim...u subotu mu je aBd punih sest mjeseci. Onda cu probati komorac,hvala:)
-
Lounge Act
#2938 Re: Bebe - ALL ABOUT!
<
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:18, edited 1 time in total.
- CherryLips
#2939 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Danas sam mu dva puta davala kasicu od sljiva,valjda nesto bude,a uzeli smo i cepice ako do sutra ne bude kakio,pa da i to probamo...
-
affidavit
#2940 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pozdrav svima,
Evo i mene prvi put na ovoj temi, trudnice me vjerovatno vec znaju. Kad se vec prica o tvrdim stolicama, i ja sa svojom bebicom imam isti problem, znaci dnevno jedna do dvije stolice, ali se jadnica bas napati dok kaki, jest da na kraju bude puna pelena, ali to joj bas predstavlja problem, ona doji i koristimo jos hipp pre. Probala sam da joj dajem caj od komoraca, ali nece ga ni flasicom ni kasikom, ista stvar je sa hippovom kamilicom. Kada joj dajem kasikom samo otvori usta kao da se smije, i sve se prolije okolo, kada pije iz flasice, nakon jednog gutljaja prestaje. Inace nista ne pljuje ni D3 kapi ni espumisan, sve osim caja fino pojede bez pljuvanja. Da li je neko imao slican problem?
Evo i mene prvi put na ovoj temi, trudnice me vjerovatno vec znaju. Kad se vec prica o tvrdim stolicama, i ja sa svojom bebicom imam isti problem, znaci dnevno jedna do dvije stolice, ali se jadnica bas napati dok kaki, jest da na kraju bude puna pelena, ali to joj bas predstavlja problem, ona doji i koristimo jos hipp pre. Probala sam da joj dajem caj od komoraca, ali nece ga ni flasicom ni kasikom, ista stvar je sa hippovom kamilicom. Kada joj dajem kasikom samo otvori usta kao da se smije, i sve se prolije okolo, kada pije iz flasice, nakon jednog gutljaja prestaje. Inace nista ne pljuje ni D3 kapi ni espumisan, sve osim caja fino pojede bez pljuvanja. Da li je neko imao slican problem?
- CherryLips
#2941 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I dalje nista,bebac ne kaki....dala i sljivu,i pije caj od komoraca,jutros stavila cepic...ne znam vise sta bih mu...
- putujucidzindas
#2942 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Prosle godine, mi krenuli na more, babac ima 5 mjeseci. Kakio posljednji put kod kuce kad smo bili. Na moru kakio 10. danCherryLips wrote:I dalje nista,bebac ne kaki....dala i sljivu,i pije caj od komoraca,jutros stavila cepic...ne znam vise sta bih mu...
- CherryLips
#2943 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Oooo siznucu,dani ko godine,kake ni na vidiku.... 
-
Sunculish
#2944 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pošto i moja bebica kuburi sa kakom, nateže se po citav dan i uglavnom svaki dan ima stolicu, negdje sam pročitala da dojene bebe mogu i do 10 dana bez kake i sve preko tog roka je vec alarmantno. Eto, za utjehu nama koji kuburimo sa tim.
Da mi je neko rekao da ce mi kaka biti prava radost-ne bih mu vjerovala!
- otherside
#2945 Re: Bebe - ALL ABOUT!
kaka je uvijek top tema
meni je pedijatrica rekla da kod problema sa kakom stavim nesto toplo na stomak bebi i da masaza cmara pomaze.
savijes kaziprst i onda zglobom prsta masiras lagano cmar.
znam, zvuci bajno
meni je pedijatrica rekla da kod problema sa kakom stavim nesto toplo na stomak bebi i da masaza cmara pomaze.
savijes kaziprst i onda zglobom prsta masiras lagano cmar.
znam, zvuci bajno
-
safran
#2946 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ih, tek si počela. Kaka ti je glavni dijagnostički alat, razlog za radost, tugu, očaj, tema razgovora (samo pazi s kim pričaš). Čekaj da vidiš radosti kad zubi počnu. Ovdje se javi - ovdje će te razumjeti.Sunculish wrote:Pošto i moja bebica kuburi sa kakom, nateže se po citav dan i uglavnom svaki dan ima stolicu, negdje sam pročitala da dojene bebe mogu i do 10 dana bez kake i sve preko tog roka je vec alarmantno. Eto, za utjehu nama koji kuburimo sa tim.
-
duboka_misao
#2947 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Steta sto si fulila zadnje kafa okupljanje,ko o cemu ja o govnima .safran wrote:Ih, tek si počela. Kaka ti je glavni dijagnostički alat, razlog za radost, tugu, očaj, tema razgovora (samo pazi s kim pričaš). Čekaj da vidiš radosti kad zubi počnu. Ovdje se javi - ovdje će te razumjeti.Sunculish wrote:Pošto i moja bebica kuburi sa kakom, nateže se po citav dan i uglavnom svaki dan ima stolicu, negdje sam pročitala da dojene bebe mogu i do 10 dana bez kake i sve preko tog roka je vec alarmantno. Eto, za utjehu nama koji kuburimo sa tim.
-
safran
#2948 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Šuti, i kod mene je to ovih dana bila top tema.duboka_misao wrote:Steta sto si fulila zadnje kafa okupljanje,ko o cemu ja o govnima .safran wrote:Ih, tek si počela. Kaka ti je glavni dijagnostički alat, razlog za radost, tugu, očaj, tema razgovora (samo pazi s kim pričaš). Čekaj da vidiš radosti kad zubi počnu. Ovdje se javi - ovdje će te razumjeti.
-
suza81
#2949 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kad ste vec kod kake...
Kako smo skinuli pelenu cini mi se da moja djevojcica odgadja kakanje. Prije je par puta dnevno, sada svaki drugi dan i to jedva, kao da je boli ili se plasi, pa se stisce kad sjedne na tutu. Kako su vasa djeca prosla taj period, je li bilo slicnih problema i ima li neko neki savjet?
Kako smo skinuli pelenu cini mi se da moja djevojcica odgadja kakanje. Prije je par puta dnevno, sada svaki drugi dan i to jedva, kao da je boli ili se plasi, pa se stisce kad sjedne na tutu. Kako su vasa djeca prosla taj period, je li bilo slicnih problema i ima li neko neki savjet?
-
safran
#2950 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Odmah da kažem da definitivnog rješenja nemam - savjeti jedino da paziš na ishranu kako u ovom prelaznom periodu ne bi došlo do začepljenja - znaš već, vlakna, čorbice, voće i sl.
Sa mojim starijim se desilo da je sa savršeno uredne stolice prestao kakiti skroz - treći dan smo mu vratili i dnevnu pelenu i nastavio je po starom (koristili smo noćnu ali on tada već po noći svakako nije kakio pa nije pomagala). Sačekali smo još 3-4 mjeseca pa probali ponovo i onda nije bilo problema izuzev što nikad nije htio koristiti tutu - samo k. šolja i adapter - ko veliki.
Beban nije relevantan (upravo ga skidamo sa pelena) jer je oduvijek imao tvrdu stolicu. Njega je problem bio nagovoriti i da piški izvan pelene - baš je bio pažljiv. Pa je to upalilo sa - piški dok se kupaš - pa piški u kadu i na kraju kaki u kadu i donedavno je samo tako išlo. Voli travu pa neće da piški travu, voli cvijeće pa neće da piški ni cvijeće, voli kamen pa neće piški kamen i td. Prvo smo postigli da piški u šolju (tuta 0 bodova) a zadnja 3 dana u šolju i kaki i to fino najavi. Njemu su 2 god. i 3 mjeseca.
Sa mojim starijim se desilo da je sa savršeno uredne stolice prestao kakiti skroz - treći dan smo mu vratili i dnevnu pelenu i nastavio je po starom (koristili smo noćnu ali on tada već po noći svakako nije kakio pa nije pomagala). Sačekali smo još 3-4 mjeseca pa probali ponovo i onda nije bilo problema izuzev što nikad nije htio koristiti tutu - samo k. šolja i adapter - ko veliki.
Beban nije relevantan (upravo ga skidamo sa pelena) jer je oduvijek imao tvrdu stolicu. Njega je problem bio nagovoriti i da piški izvan pelene - baš je bio pažljiv. Pa je to upalilo sa - piški dok se kupaš - pa piški u kadu i na kraju kaki u kadu i donedavno je samo tako išlo. Voli travu pa neće da piški travu, voli cvijeće pa neće da piški ni cvijeće, voli kamen pa neće piški kamen i td. Prvo smo postigli da piški u šolju (tuta 0 bodova) a zadnja 3 dana u šolju i kaki i to fino najavi. Njemu su 2 god. i 3 mjeseca.