Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2926 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

amar1994 wrote: Ma savu uzmi i zavrsi , rekao bi ti continental al posto kazes da je budzet takav kakav jeste , onda sava :thumbup:
Tako ce i biti. Volio bih i ja da se mogu protegnuti jos dvije stoje pa da uzmem Conti ili nesto u njegovom rangu, ali sta je tu je. :-?
NediM17

#2927 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

goshpar wrote: hah, sad si me ohladio od ovog vikinga...

a sta mislis o ovoj savi - 215/60 R16 Sava Intensa HP 99H. evo gore iznad je drugi hvale. i ona je C za kisu, kao i viking, a kosta neznatno skuplje
140 KM...

PS ima li negdje uzeti uniroyal, osim u gumi m?
Niko osim GumeM ne drzi Uniroyal, a na stranici im stoji da imaju jos 4 RainExperta u tvojoj dimenziji na stanju. :roll:

Sava je uvijek bila korektna guma za svoje pare, i mislim da neces pogrijesiti. Ako imas u toj dimenziji Savu Intensu UHP, i nije neka razlika u cijeni uzmi nju, jer je puno bolja na mokroj podlozi od HP.

P.S. Nema Intensa UHP u tvojoj dimenziji...

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Sava/intensa-hp.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Matad ... lite-3.htm

Ili mozda ipak da razmislis o ovom Matadoru, ispada dosta bolji od Save.
amar1994

#2928 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

_BataZiv_0809 wrote:
amar1994 wrote: Ma savu uzmi i zavrsi , rekao bi ti continental al posto kazes da je budzet takav kakav jeste , onda sava :thumbup:
Tako ce i biti. Volio bih i ja da se mogu protegnuti jos dvije stoje pa da uzmem Conti ili nesto u njegovom rangu, ali sta je tu je. :-?
ma ja , sava je solidna guma :) , u svakom slucaju bolja od onih raznoraznih nepoznatih marki :thumbup:
goshpar

#2929 Re: Ljetne gume

Post by goshpar »

NediM17 wrote:

a sta mislis o ovoj savi - 215/60 R16 Sava Intensa HP 99H. evo gore iznad je drugi hvale. i ona je C za kisu, kao i viking, a kosta neznatno skuplje
140 KM...

Niko osim GumeM ne drzi Uniroyal, a na stranici im stoji da imaju jos 4 RainExperta u tvojoj dimenziji na stanju. :roll:

Sava je uvijek bila korektna guma za svoje pare, i mislim da neces pogrijesiti. Ako imas u toj dimenziji Savu Intensu UHP, i nije neka razlika u cijeni uzmi nju, jer je puno bolja na mokroj podlozi od HP.

ma to za stanje uniroyala na webu nije ispravno. isao ja kod njih, imali samo dvije gume u sarajevu, pa narucili iz tuzle, kao tamo ima, pa cekao 10 dana da dodju, pa ispalo da nema ni u tuzli... izgubio 12 dana da saznam da nemaju 4 uniroyal gume... to samo kod nas ima...

da onda zakljucim: mislis da je ovaj matador bolji od save i da njega uzmem.

PS. kad ih nazovem da rezervisem pa mi kazu da nemaju :)
Nepass

#2930 Re: Ljetne gume

Post by Nepass »

condy wrote:@bata, za tu dimenziju continental premium contact 5 je oko 105 KM. Mislim da je u union comercu njihova gratis ugradnja kada kod njih kupis. Auto je veoma udobno sa tim gumama ako ti je to bitno :)

Ne znam koja je cijena te Savine HP gume.
Ja sad uzeo ove continental. Kad krenem iz garaze sigurno nekih 300-500m samo cujem kako blato/kamencici/prljavstina udara od blatobrane. Nije mi se nikad to desavalo sa drugim gumama. Isto kao zimi kad otopi pa kupis so i kamencice sto posipaju.
Desava se i po suhom asfaltu.
NediM17

#2931 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

goshpar wrote: ma to za stanje uniroyala na webu nije ispravno. isao ja kod njih, imali samo dvije gume u sarajevu, pa narucili iz tuzle, kao tamo ima, pa cekao 10 dana da dodju, pa ispalo da nema ni u tuzli... izgubio 12 dana da saznam da nemaju 4 uniroyal gume... to samo kod nas ima...

Da sam u tvojoj situaciji uzeo bih definitivno Matador ispred Save. :thumbup:
condy

#2932 Re: Ljetne gume

Post by condy »

Nepass wrote:
condy wrote:@bata, za tu dimenziju continental premium contact 5 je oko 105 KM. Mislim da je u union comercu njihova gratis ugradnja kada kod njih kupis. Auto je veoma udobno sa tim gumama ako ti je to bitno :)

Ja sad uzeo ove continental. Kad krenem iz garaze sigurno nekih 300-500m samo cujem kako blato/kamencici/prljavstina udara od blatobrane. Nije mi se nikad to desavalo sa drugim gumama. Isto kao zimi kad otopi pa kupis so i kamencice sto posipaju.
To se zna čuti na većini guma, ponekad zavisno od podloge i vremenskih uvjeta, prati pa vidjećeš kako će biti kasnije :)

Dobra je to guma, poprilično mekana na odgovarajućem pritisku, osjeti se da je oslanjanje ugodnije sa njima, ima jako dobru trakciju, isprobano , samo gledaj da bude odgovarajući pritisak. Ako ti to smeta, podigni pritisak za max 0,2 bara, biće tvrđa, manju trakciju sa podlogom će imati i duže trajati.
colt

#2933 Re: Ljetne gume

Post by colt »

goshpar wrote:
NediM17 wrote:

140 KM...

ma to za stanje uniroyala na webu nije ispravno. isao ja kod njih, imali samo dvije gume u sarajevu, pa narucili iz tuzle, kao tamo ima, pa cekao 10 dana da dodju, pa ispalo da nema ni u tuzli... izgubio 12 dana da saznam da nemaju 4 uniroyal gume... to samo kod nas ima...

Što se tiče GumaM, oni tako rade. Samo zaajebavaju oko rokova isporuke i veslali su me 15 dana (iz Tuzle sam) . . . ali sam na kraju uzeo Uniroyal. Što se tiče same gume, prezadovoljan sam .
amar1994

#2934 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

condy wrote:
Nepass wrote:

To se zna čuti na većini guma, ponekad zavisno od podloge i vremenskih uvjeta, prati pa vidjećeš kako će biti kasnije :)

Dobra je to guma, poprilično mekana na odgovarajućem pritisku, osjeti se da je oslanjanje ugodnije sa njima, ima jako dobru trakciju, isprobano , samo gledaj da bude odgovarajući pritisak. Ako ti to smeta, podigni pritisak za max 0,2 bara, biće tvrđa, manju trakciju sa podlogom će imati i duže trajati.
ma sta rece :mrgreen:

ps. brutalne su gume :zoka: :run:
goshpar

#2935 Re: Ljetne gume

Post by goshpar »

nazvao da rezervisem matador... imaju samo dvije u sarajevu :) pa narucili iz mostara... javit ce mi kad dodju :) klasika

nedim, hvala puno na pomoci...
Dzontra_Volta

#2936 Re: Ljetne gume

Post by Dzontra_Volta »

goshpar wrote:nazvao da rezervisem matador... imaju samo dvije u sarajevu :) pa narucili iz mostara... javit ce mi kad dodju :) klasika

Imaš u Total-trade u tom cjenovnom rangu Goodyear i Dunlop (sigurno bolja opcija od Uniroyal):

http://total-trade.ba/sr/webshop-gume/2 ... e-120.html

http://total-trade.ba/sr/webshop-gume/2 ... e-662.html
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2937 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

Gdje ces matador, prije save?! :D :D :D :D
amar1994

#2938 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Gdje ces matador, prije save?! :D :D :D :D
:thumbup:
matador je nakon sezone kamen/plastika :-) , nije moje iskustvo lai jeste iskustvo dva poznanika :D
goshpar

#2939 Re: Ljetne gume

Post by goshpar »

Dzontra_Volta wrote:
goshpar wrote:nazvao da rezervisem matador... imaju samo dvije u sarajevu :) pa narucili iz mostara... javit ce mi kad dodju :) klasika

Imaš u Total-trade u tom cjenovnom rangu Goodyear i Dunlop (sigurno bolja opcija od Uniroyal):

http://total-trade.ba/sr/webshop-gume/2 ... e-120.html

http://total-trade.ba/sr/webshop-gume/2 ... e-662.html
nemaju ove moje dimenzije, ti si stavio 205...
NediM17

#2940 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

E to je taj problem sa nepremium gumama, sto nikada ne znas koliko ce trajati.

Michelin i poslije 5 sezona kao da si ih jucer nove namontirao, a znam za slucaj zimske save Eskimo HP, gdje je guma poslije 2 sezone bila za baciti jer je bila kamen.

Za Matador su misljenja podijeljena sto se tice trajnosti, imaju dobar wear, ali dobar wear ne znace i dobre perfromanse dugo vremena.
Uglavnom kao nove su bolje od Save Intense HP.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2941 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:E to je taj problem sa nepremium gumama, sto nikada ne znas koliko ce trajati.

Michelin i poslije 5 sezona kao da si ih jucer nove namontirao, a znam za slucaj zimske save Eskimo HP, gdje je guma poslije 2 sezone bila za baciti jer je bila kamen.

Za Matador su misljenja podijeljena sto se tice trajnosti, imaju dobar wear, ali dobar wear ne znace i dobre perfromanse dugo vremena.
Lijepa vremena kad sam vozio na Mišelinu i Pireliju. :roll:

Bas sto kazes i nakon 5 godina odlicne, bez ikakvih problema :thumbup:
NediM17

#2942 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Mozda kao novi drugi jesu koju nijansu bolju od Michelina, ali nek naprave ponovo test nakon dvije sezone, pa bi onda vidjeli gdje je Michelin a gdje su ostali.

Michelin ima vrhunske perfromanse koje zadrzava dugo, ne trosi se puno, i kao slag na tortu ima vrhunsku konstrukciju, nema straha ako se popnes na ivicnjak da ces izletiti bubreg, ili ako kakvu rupu potrefis.

Ruku na srce, vrijede te gume svake pare.
Razumijem da se jednostavno nekada covjek ne moze protegnuti, ili ima vecih prioriteta, ali cesto jeftino zna biti najskuplje.

I Sava se u nasem narodu ukiva u zvijezde, nije losa guma za svoje novce, ali kad probas Michelin, Continental i sl., shvatis da je Sava taraba.
Neki dan me drug provozao na Savi Intensi UHP, nova guma, i odlicna je, samo je pitanje koliko dugo ce biti odlicna.
Last edited by NediM17 on 16/05/2017 16:23, edited 1 time in total.
goshpar

#2943 Re: Ljetne gume

Post by goshpar »

NediM17 wrote:E to je taj problem sa nepremium gumama, sto nikada ne znas koliko ce trajati.

nedime dragi, šta nam ovo rade :)

nemoj mi sad o problemima, a ja rezervisao gume :)
NediM17

#2944 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

@Goshpar

Kao nova ona ce biti bez greske, budi siguran. Sad kakva ce biti poslije par sezona, to ti niko ne moze garantovati, ali ja sam siguran da ni Sava nije nista ni bolja ni losija sto se toga tice.

Ako hoces da guma traje, i traje, vozi bez greske, onda kupis Michelin. U to sam se licno uvjerio.
Last edited by NediM17 on 16/05/2017 16:28, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2945 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:Mozda kao novi drugi jesu koju nijansu bolju od Michelina, ali nek naprave ponovo test nakon dvije sezone, pa bi onda vidjeli gdje je Michelin a gdje su ostali.

Michelin ima vrhunske perfromanse koje zadrzava dugo, ne trosi se puno, i kao slag na tortu ima vrhunsku konstrukciju, nema straha ako se popnes na ivicnjak da ces izletiti bubreg, ili ako kakvu rupu potrefis.

Ruku na srce, vrijede te gume svake pare.
Razumijem da se jednostavno nekada covjek ne moze protegnuti, ili ima vecih prioriteta, ali cesto jeftino zna biti najskuplje.
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. To je jedna od najvecih istina koje sam cuo u zivotu, sto jest jest.

Najradije bih kupio najkvalitetnije i najbolje, medjutim situacija je takva kakva jeste. :roll:

Nego vidim da se Guma M dosta kudi , pa gdje preporucujes da pogledam gume. Makbel? Sava trgovina?

Sava Intesa se ima kupiti i na Petrolovim pumpama koliko sam vidio.
NediM17

#2946 Re: Ljetne gume

Post by NediM17 »

Ja sam svoja zadnja dva seta kupio, jedan u Maji, drugi u Makbelu.

U Makbelu mi pokusase poturiti jednu gumu proslogodisnji DOT, ali sam intervenisao, pa je na kraju sve bilo O.K.
Uslugom u Maji sam bio zadovoljniji, ali nije ni Makbel los, treba biti vazda na oprezu.

A Bato, imas u Maji i Hankook K125 u toj dimenziji 195/65-15'', 350KM bi te cetiri izasle. Moze i na rate, to ti je mozda najbolja opcija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2947 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:Ja sam svoja zadnja dva seta kupio, jedan u Maji, drugi u Makbelu.

U Makbelu mi pokusase poturiti jednu gumu proslogodisnji DOT, ali sam intervenisao, pa je na kraju sve bilo O.K.
Uslugom u Maji sam bio zadovoljniji, ali nije ni Makbel los, treba biti vazda na oprezu.

A Bato, imas u Maji i Hankook K125 u toj dimenziji 195/65-15'', 350KM bi te cetiri izasle. Moze i na rate, to ti je mozda najbolja opcija.
Pogledacu u Maji, ali 300 KM je trenutno plafonjera koliko mogu dati, ni marke vise :roll:

Nastavim li voziti na ovim zimskim niskoprofilkama sjebacu trap kvalitetno :-) tako da stvarno vise ne mogu cekat neki novi priliv :roll:
goshpar

#2948 Re: Ljetne gume

Post by goshpar »

NediM17 wrote:@Goshpar

Kao nova ona ce biti bez greske, budi siguran. Sad kakva ce biti poslije par sezona, to ti niko ne moze garantovati, ali ja sam siguran da ni Sava nije nista ni bolja ni losija sto se toga tice.

Ako hoces da guma traje, i traje, vozi bez greske, onda kupis Michelin. U tom sam se licno uvjerio.
ma naravno da ne ocekujem da ce trajati i biti kvalitetne kao i ove najbolje. ja bih bio zadovoljan sa 3 sezone, recimo. a tada cu valjda biti u boljoj situaciji pa kupiti neke premium gume...
530i

#2949 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

_BataZiv_0809 wrote:
Nego vidim da se Guma M dosta kudi , pa gdje preporucujes da pogledam gume. Makbel? Sava trgovina?
Vidi u Total Trade, možda su i najjeftiniji.
Stoji ovo što Nedim priča, ali opet s druge strane ljudi hladno voze ćelave, stare, protekt gume...tako da sa novom Savom nećeš pogriješiti. HP i UHP Save su ok, posebno za svoje cijene, vrlo solidne gume. Perfecta i Eskimo (kod nas omiljena univerzalna guma) su već low-end gume...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2950 Re: Ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote: Vidi u Total Trade, možda su i najjeftiniji.
Stoji ovo što Nedim priča, ali opet s druge strane ljudi hladno voze ćelave, stare, protekt gume...tako da sa novom Savom nećeš pogriješiti. HP i UHP Save su ok, posebno za svoje cijene, vrlo solidne gume. Perfecta i Eskimo (kod nas omiljena univerzalna guma) su već low-end gume...
Hocu :thumbup:

A ni meni nije jasno kako to da zimska Sava postane univerzana guma kod nas :-)
Post Reply