Ja sam isla na carski, a posto sam vec imala slicnu operaciju, ocekivala sam da cu i poslije carskog biti jednako nesposobna kao i poslije te operacije. zbog tog smo odlucili unaprijed da cemo prvih mjesec dana biti kod njegovih roditelja, sto se pokazalo se kao ogormna greska (puno baba-kilava djeca i toradenska wrote:Nego da vas pitam kad ste rodile prvo djete, carskim ili prirodno, svejedno, koliko vam je bila neophodna pomoc trece osobe, mislim na mamu ili svekrvu jer se one najcesce ukljuce u sve to da pomognu. Koliko vremenski. Mjesec, dva ili mozda nikako.
I koliko niste izlazile vani s bebom. Kod nas je kao obicaj 40 dana, a moja rodice izasla u srijedu iz bolnice, a u petak otisla na bajramski rucak s novorodjencetom kod prijatelja.
Koliko u sustini slusati te savjete, valjda neki majcinski instikt je najbolji pokazatelj (ove starije zene kad god dijete zaplace misle bole ga usi i sipaju mu vruce ulje u usi (znam po pricama nekoliko prijateljica).
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- putujucidzindas
#2926 Re: Trudnjače i porodilje online
-
mishmish
#2927 Re: Trudnjače i porodilje online
odem ja danas da pitam doktoricu smijem li na more mozda malo, cisto da provjerim, a vec spremna zena, samo sto nisam krenula, kad ima mi sta i reci: ne samo da ne smijem na more, nego ne smijem ni na posao ni nigdje!
strogo mirovanje 2 sedmice bar! tad mi je slijedeci pregled, pa cemo vidjeti kako dalje. nakon propisane doze od 3 utrogestana nemam grceve, ali nije da me ne zaboli bas nikako. mislila sam da me malo jajnici bole, mozda neka prehlada ili nesto, ali ispostavilo se da su i to kontrakcije. maksimalna doza je 4 utrogestana dnevno, ali kaze ne bi mozda as to toliko trebalo da uzimam.
jeste li vi imale tako iskustvo? da li da trazim drugo misljenje? mozda nije toliko extremno?
jeste li vi imale tako iskustvo? da li da trazim drugo misljenje? mozda nije toliko extremno?
-
radenska
#2928 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma samo mirovanje, ja skoro 2 mjeseca nisam nigdje iz kuce izasla, niti bilo sta po kuci pomjerila.
Poslije krvarenja sam se bojala svakog pokreta. Pila dabroston 3*1, utrogestan 3*2, apaurin, magnezij, pregnital, ma nema sta nisam, i vjeruj da bez mirovanja nema nista, tonu lijekova ti nece pomoci ako se ne cuvas.
I sad, kad sam pocela pomalo hodati, to se svodi na dva sata ujutro maximalno
More nije dolazilo u obzir, pa muz ode na bazen nedjeljom a ja gledam film
ALI, SVE ZA BEBU

Poslije krvarenja sam se bojala svakog pokreta. Pila dabroston 3*1, utrogestan 3*2, apaurin, magnezij, pregnital, ma nema sta nisam, i vjeruj da bez mirovanja nema nista, tonu lijekova ti nece pomoci ako se ne cuvas.
I sad, kad sam pocela pomalo hodati, to se svodi na dva sata ujutro maximalno
More nije dolazilo u obzir, pa muz ode na bazen nedjeljom a ja gledam film
ALI, SVE ZA BEBU
- Alhemicarkaa
#2929 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam uzimala 3x2 utrogestan, apaurin i bila na strogom mirovanju.
- otherside
#2930 Re: Trudnjače i porodilje online
e bas ta.Alhemicarkaa wrote:
Nije valjda Abadžić?![]()
-
duboka_misao
#2931 Re: Trudnjače i porodilje online
sto ? sta joj je ? de trac dajte? djaba sve cim mi se malo na poslu rascisiti (radim 8-18) idem ja kod Nakasa pa vi viditeotherside wrote:e bas ta.Alhemicarkaa wrote:
Nije valjda Abadžić?![]()
-
Smile :)
#2932 Re: Trudnjače i porodilje online
Pozdrav svima 
Možete li nabrojati koje ste simptome imali prije nego ste saznali da ste trudni? Kod mene: bol u krstima (4 dana uzastopno), metalni okus (kada dođem s posla perem zube svako pola sata ne mogu da izdržim taj neki okus) i jedno jutro samo muka bez povraćanja. Eh sad moguće je da je sve to od nečeg drugog i opet da je psihički sve ali nadam se da je trudnoća aBd!
I da čudni bolovi u želucu.. Radimo na tome
Pa da čujem vaše "simptome" 
Možete li nabrojati koje ste simptome imali prije nego ste saznali da ste trudni? Kod mene: bol u krstima (4 dana uzastopno), metalni okus (kada dođem s posla perem zube svako pola sata ne mogu da izdržim taj neki okus) i jedno jutro samo muka bez povraćanja. Eh sad moguće je da je sve to od nečeg drugog i opet da je psihički sve ali nadam se da je trudnoća aBd!
Last edited by Smile :) on 31/08/2012 09:15, edited 1 time in total.
-
mishmish
#2933 Re: Trudnjače i porodilje online
radenska wrote:Ma samo mirovanje, ja skoro 2 mjeseca nisam nigdje iz kuce izasla, niti bilo sta po kuci pomjerila.
I sad, kad sam pocela pomalo hodati, to se svodi na dva sata ujutro maximalno![]()
More nije dolazilo u obzir, pa muz ode na bazen nedjeljom a ja gledam film![]()
ALI, SVE ZA BEBU![]()
![]()
e hvala zene, dobro je znati da disciplina pomaze
-
radenska
#2934 Re: Trudnjače i porodilje online
moj je isto rekao...malo je dosadno na pocetku lezati, poslije se naviknes, mozes stalno spavati
a za smile, kad mi se meso pocelo gaditi ( a mesojed sam teski) znala sam da sam trudna. I da, ciklus mi je uvijek bio u sekundu, cim taj dan nisam dobila radila sam test navecer i bio je pozitivan
a za smile, kad mi se meso pocelo gaditi ( a mesojed sam teski) znala sam da sam trudna. I da, ciklus mi je uvijek bio u sekundu, cim taj dan nisam dobila radila sam test navecer i bio je pozitivan
-
Smile :)
#2935 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma meni ima još 10-tak dana do ciklusa, tako da sada gledam druge simptome i nadam se aBd da vještica neće doći kad joj bude vrijeme:)
- CherryLips
#2936 Re: Trudnjače i porodilje online
Sto me iznenadiste za Vanesu,ona mi trudnocu vodi u Skerlicevoj,nisam pojma imala,doduse u ponedjeljak mi je kontrolni pregled kod nje,valjda nije vec otisla....sta cu sad,nista gore nema kad doktore pocnu tamo-vamo bacati...taman se na jednu naviknes,hajd kod druge dr...nego,kad se vama poceo pojavljivati iscjedak iz sika,meni juce prvi put,samo iz jedne,nesto mi rano....
- otherside
#2937 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam to cula a sad hoce li ona stvarno preci iz DZ u bolnicu, to je druga prica...CherryLips wrote:Sto me iznenadiste za Vanesu,ona mi trudnocu vodi u Skerlicevoj,nisam pojma imala,doduse u ponedjeljak mi je kontrolni pregled kod nje,valjda nije vec otisla....sta cu sad,nista gore nema kad doktore pocnu tamo-vamo bacati...taman se na jednu naviknes,hajd kod druge dr...nego,kad se vama poceo pojavljivati iscjedak iz sika,meni juce prvi put,samo iz jedne,nesto mi rano....
i jesi li zadovoljna s njom? koja si sedmica? pa i ako pocne raditi u bonici moze te nastaviti voditi, ne moras ici drugom ginekologu
- CherryLips
#2938 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa zadovoljna sam, i prije trudnoce sam kod nje isla na redovne preglede,a i sad u trudnoci mi je i vise nego ok,sa svojim pristupom i sa svime,a i prilicno je mlada,nekako mi vise leze ove mladje nego one pred penziju....
Sad sam u 23 sedmici,tj.23+2 danas
- sarajevo_84
#2939 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage forumašice,
kakva su vaša iskustva sa carskim rezom i odlaskom na more (carski rez urađen prije 3 mjeseca), ja se osjećam dobro, rana zarasla, al eto, rekoh nije loše da pitam???
kakva su vaša iskustva sa carskim rezom i odlaskom na more (carski rez urađen prije 3 mjeseca), ja se osjećam dobro, rana zarasla, al eto, rekoh nije loše da pitam???
- otherside
#2940 Re: Trudnjače i porodilje online
ma idi ba na more...pa i materica ti je dosad zarasla a kamoli koza.sarajevo_84 wrote:Drage forumašice,
kakva su vaša iskustva sa carskim rezom i odlaskom na more (carski rez urađen prije 3 mjeseca), ja se osjećam dobro, rana zarasla, al eto, rekoh nije loše da pitam???![]()
znam nekoliko zena koje su 3 mjeseca nakon carskog reza opet ostale trudne pa se sve fino porodile i po drugi put
- otherside
#2941 Re: Trudnjače i porodilje online
ok, nije zgoreg se raspitatiCherryLips wrote:Pa zadovoljna sam, i prije trudnoce sam kod nje isla na redovne preglede,a i sad u trudnoci mi je i vise nego ok,sa svojim pristupom i sa svime,a i prilicno je mlada,nekako mi vise leze ove mladje nego one pred penziju....
nego ide li ko kod miseljica u vojnu? danas mi ga nahvali jedna prijateljica a ja nemam bas nekih informacija o njegovim ginekoloskim dostignucima
shvatite me...frka mi je, u 35.sedmici a ne znam kome da se javim za sekciju.
uh masicu, masicu,...sto ti je bas trebalo da ides?
- yellow cat
#2942 Re: Trudnjače i porodilje online
@otherside, navratih maksuz samo da vidim do koje sedmice si došla ili da nisi rodila. 
-
safran
#2943 Re: Trudnjače i porodilje online
Već sam ga spominjala nekad ranije. Mene je istovario prvi put a drugi put sam se njemu prijavila pred porod ali je poslije otišao na duži godišnji, uto ja upala u CTG grupu i upoznala sve ljekare OB. Jako, jako, jako fin čovjek, prije svega. Nenapadan, ozbiljan, nije premlad (što neki spočitavaju Nakašu mada ne znam zašto) a nije ni prestar. Imala sam priliku posmatrati kako se ophodi sa pacijenticom kojoj nisu mogli zaustaviti porod u 7. mjesecu. Bez kompleksa, jako smireno i strpljivo joj je objašnjavao da je šalje u GAK zbog neonatologije. Pripremio auto, pozvao sestre da je spakuju i da joj pomognu do auta i ispratio je sa odjeljenja. Eh, sad, sekcija je nešto drugo ali moj dojam ti je da će sve učiniti da i ti i beba budete maksimalno zaštićene.otherside wrote:ok, nije zgoreg se raspitatiCherryLips wrote:Pa zadovoljna sam, i prije trudnoce sam kod nje isla na redovne preglede,a i sad u trudnoci mi je i vise nego ok,sa svojim pristupom i sa svime,a i prilicno je mlada,nekako mi vise leze ove mladje nego one pred penziju....
Sad sam u 23 sedmici,tj.23+2 danas![]()
nego ide li ko kod miseljica u vojnu? danas mi ga nahvali jedna prijateljica a ja nemam bas nekih informacija o njegovim ginekoloskim dostignucima![]()
shvatite me...frka mi je, u 35.sedmici a ne znam kome da se javim za sekciju.
uh masicu, masicu,...sto ti je bas trebalo da ides?
- otherside
#2944 Re: Trudnjače i porodilje online
dje si ti zeno, sto te nema da navratis?yellow cat wrote:@otherside, navratih maksuz samo da vidim do koje sedmice si došla ili da nisi rodila.
ma evo...tu sam nedje...
slusa li te junior?
- otherside
#2945 Re: Trudnjače i porodilje online
hvalasafran wrote: Već sam ga spominjala nekad ranije. Mene je istovario prvi put a drugi put sam se njemu prijavila pred porod ali je poslije otišao na duži godišnji, uto ja upala u CTG grupu i upoznala sve ljekare OB. Jako, jako, jako fin čovjek, prije svega. Nenapadan, ozbiljan, nije premlad (što neki spočitavaju Nakašu mada ne znam zašto) a nije ni prestar. Imala sam priliku posmatrati kako se ophodi sa pacijenticom kojoj nisu mogli zaustaviti porod u 7. mjesecu. Bez kompleksa, jako smireno i strpljivo joj je objašnjavao da je šalje u GAK zbog neonatologije. Pripremio auto, pozvao sestre da je spakuju i da joj pomognu do auta i ispratio je sa odjeljenja. Eh, sad, sekcija je nešto drugo ali moj dojam ti je da će sve učiniti da i ti i beba budete maksimalno zaštićene.
- yellow cat
#2946 Re: Trudnjače i porodilje online
ma sluša, pravi je dječak:) Sunce materino:) Dobio je i 2 zubića, počeli smo sa dohranom, što mu god ponudim, mete, ne odbija:) Voli kolica i ići pa-pa pa smo non stop vani.otherside wrote:dje si ti zeno, sto te nema da navratis?yellow cat wrote:@otherside, navratih maksuz samo da vidim do koje sedmice si došla ili da nisi rodila.![]()
ma evo...tu sam nedje...![]()
slusa li te junior?
Koliko još brojiš?
- otherside
#2947 Re: Trudnjače i porodilje online
mashAllah, srce drago...samo nek' klopa i dobro pajkiyellow cat wrote: ma sluša, pravi je dječak:) Sunce materino:) Dobio je i 2 zubića, počeli smo sa dohranom, što mu god ponudim, mete, ne odbija:) Voli kolica i ići pa-pa pa smo non stop vani.
Koliko još brojiš?
ova moja nekad sve pomete, kao da ima zeludac zapremine 10 litara
do dana D ostalo jos oko mjesec dana
-
mishmish
#2948 Re: Trudnjače i porodilje online
pa dakle, ja ziva mira nemam. sinoc nisam oka sklopila, tako me grlo bolilo da nisam mogla da gutam, a ne smijem naravno nista na svoju ruku da uzmem, osim meda, tek sam u 7 sedmici!
inace nemam krajnike, vadila sam ih prije 10ak mjeseci, i nisam do sad imala nikakvih problema. prije su to bile gnojne angine svako malo. sada mi se cini da ipak ima neki bijeli sloj na zdrijelu, i ja jednostavno ne znam sta da radim!!! u panici sam nevjerovatnoj, toliko me strah ovog prokletog grla, najradije bih ga izvadila skroz sama!!! ja sam na strogom kuci, a muz mi je na poslu. da li da se nekako prebacim do hitne da mi to pogledaju, daju nesto, ili sta da radim? nisam pametna, pomagajte!
ili mozda ima neke veze sa trudnocom, znam da neke zene govore da ih boli grlo kao simptom..
inace nemam krajnike, vadila sam ih prije 10ak mjeseci, i nisam do sad imala nikakvih problema. prije su to bile gnojne angine svako malo. sada mi se cini da ipak ima neki bijeli sloj na zdrijelu, i ja jednostavno ne znam sta da radim!!! u panici sam nevjerovatnoj, toliko me strah ovog prokletog grla, najradije bih ga izvadila skroz sama!!! ja sam na strogom kuci, a muz mi je na poslu. da li da se nekako prebacim do hitne da mi to pogledaju, daju nesto, ili sta da radim? nisam pametna, pomagajte!
ili mozda ima neke veze sa trudnocom, znam da neke zene govore da ih boli grlo kao simptom..
- otherside
#2949 Re: Trudnjače i porodilje online
ako nemas temperaturu ispiraj grlo zalfijom ili uzmi septolete, lysobact, napravi homemade sok od limuna i narandze, nesto od toga i proci ce...mishmish wrote:pa dakle, ja ziva mira nemam. sinoc nisam oka sklopila, tako me grlo bolilo da nisam mogla da gutam, a ne smijem naravno nista na svoju ruku da uzmem, osim meda, tek sam u 7 sedmici!
ako imas temperaturu ipak bi se trebala posavjetovati sa dr.
sretno, cuvaj se
- vanad
#2950 Re: Trudnjače i porodilje online
Po meni se zalfija u trudnoci ne preporucava. Ako imas temperaturu, skidaj kako znas i umijes...paracetamol smijes sigurno. U svakom slucaju ti doktoru otidji, neka ti izvadi CRP ako je u mogucnosti. Ako treba on ce ti reci i koje antibiotike smijes. Postoji lokalni antibiotik Bioparox koji se sprica u nos i usta. Ja sam ga primala malo prije porodjaja.