Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Porodice Foht

#2926 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Porodice Foht »

Idem s rajom uskoro u Veneciju i Milano. Vidio sam Italije solidno davno ali tu, na sjeveru, nikad pa ako neko ima dobar tip neka natipka. Sve dobro dodje u tudjini.
Pretpostavljam da je skupo a nama je cilj sto vise vidjeti pa sta bude.
strucnjakdemagog

#2927 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by strucnjakdemagog »

jel iko isao na zlatibor? ima li se tamo sta vidjeti? kakve su staze za setnju i za voznju biciklom?
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#2928 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Porodice Foht wrote:Idem s rajom uskoro u Veneciju i Milano. Vidio sam Italije solidno davno ali tu, na sjeveru, nikad pa ako neko ima dobar tip neka natipka. Sve dobro dodje u tudjini.
U Veneciji nisam bio...

Milano je odličan grad na par dana.
Obavezno obići Duomo tj. bijelu katedralu u samom centru.
Popenjite se na vrh... Spektakularan pogled.
Kupite karte ovdje http://duomo.tickets-milan.com/?gclid=C ... WUQAvD_BwE
Može se otkazati i vratiti novac ako šta iskrsne.
Palača (Palazzo Reale) i park ispred isto tako preporučujem.
Često se održavaju besplatni koncerti u parku i ispred palače.

Naviglio Grande i Naviglio Pavese... Kanali sagrađeni od Leonarda da Vincija. Morao ih je napraviti da bi mogli prevlačiti bijeli mermer za Duomo. Ovdje vrvi od života pogotovo pred večer. Postoje razni restorani koji nude happy hour. To znači prvo piće je 8-12€ (zavisi od pića) ali je zato hrana besplatna. Jedeš koliko hoćeš. Dobra stvar... Pogledaš dali ti se sviđa hrana i onda odlučiš gdje ćeš odsjesti... Na stotine restorana.

Za hotel preporučujem Hotel La Spezia... Ima osiguran parking (10€ dan) odatle možete sve pješke obići ako ste pokretni. Kanal vas vodi do Porta Ticinese a tu su ovi restorani i glavni kanali.
Odatle se može pješke i do centra... Preporučujem da auto ostavite u hotelu... Plaća se city tax od 5€ po danu što je malo bezobrazno po meni ali eto...

Što se tiče klubova i izlazaka nisam upućen... Kažu da su strogi na vratima dobrih klubova... Bolje rezervisati stol pa uči preko reda.

Cijene su naravno veće nego kod nas ali ne i astronomske. Piva 3€, klopa 5-15€... Puno se jede i pije. :D
Ovaj mi je restoran bio super... Nešto kao šuplji uštipci... Jedeš koliko hoćeš. Plaća se meso ili sir.
https://www.gnoccofrittomilano.it/
Ovdje morske plodove
http://www.letournedos.it/?lang=en

Ugodan provod :thumbup:
Porodice Foht

#2929 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Porodice Foht »

Hvala Parappa. :thumbup: Valja to sve probati jer 4 dana je dovoljno mislim.
parappa

#2930 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Porodice Foht wrote:Hvala Parappa. :thumbup: Valja to sve probati jer 4 dana je dovoljno mislim.
Jeste. 4 dana je sasvim dovoljno... Ako je ovaj hotel preskup ipak tražite nešto u blizini ovih kanala. Nećete se pokajati. Javni prevoz nisam koristio... Samo noge i ponekad auto.

Kada ideš?
Porodice Foht

#2931 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Porodice Foht »

parappa wrote:
Porodice Foht wrote:Hvala Parappa. :thumbup: Valja to sve probati jer 4 dana je dovoljno mislim.
Jeste. 4 dana je sasvim dovoljno... Ako je ovaj hotel preskup ipak tražite nešto u blizini ovih kanala. Nećete se pokajati. Javni prevoz nisam koristio... Samo noge i ponekad auto.

Kada ideš?
28 aprila. A spavamo u Milanu. Neko doobro snizenje uhvatili u hotelu s 4 zvjezdice iako mislili negdje u Veroni.
parappa

#2932 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Porodice Foht wrote:
parappa wrote:

Kada ideš?
28 aprila. A spavamo u Milanu. Neko doobro snizenje uhvatili u hotelu s 4 zvjezdice iako mislili negdje u Veroni.
Opa... :)
Samo uživajte... Odlično vrijeme za putovanje po Italiji
exliberal-ex

#2933 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

parappa wrote:
Porodice Foht wrote:Idem s rajom uskoro u Veneciju i Milano. Vidio sam Italije solidno davno ali tu, na sjeveru, nikad pa ako neko ima dobar tip neka natipka. Sve dobro dodje u tudjini.
U Veneciji nisam bio...

Milano je odličan grad na par dana.
Obavezno obići Duomo tj. bijelu katedralu u samom centru.
Popenjite se na vrh... Spektakularan pogled.
Kupite karte ovdje http://duomo.tickets-milan.com/?gclid=C ... WUQAvD_BwE
Može se otkazati i vratiti novac ako šta iskrsne.
Palača (Palazzo Reale) i park ispred isto tako preporučujem.
Često se održavaju besplatni koncerti u parku i ispred palače.

Naviglio Grande i Naviglio Pavese... Kanali sagrađeni od Leonarda da Vincija. Morao ih je napraviti da bi mogli prevlačiti bijeli mermer za Duomo. Ovdje vrvi od života pogotovo pred večer. Postoje razni restorani koji nude happy hour. To znači prvo piće je 8-12€ (zavisi od pića) ali je zato hrana besplatna. Jedeš koliko hoćeš. Dobra stvar... Pogledaš dali ti se sviđa hrana i onda odlučiš gdje ćeš odsjesti... Na stotine restorana.

Za hotel preporučujem Hotel La Spezia... Ima osiguran parking (10€ dan) odatle možete sve pješke obići ako ste pokretni. Kanal vas vodi do Porta Ticinese a tu su ovi restorani i glavni kanali.
Odatle se može pješke i do centra... Preporučujem da auto ostavite u hotelu... Plaća se city tax od 5€ po danu što je malo bezobrazno po meni ali eto...

Što se tiče klubova i izlazaka nisam upućen... Kažu da su strogi na vratima dobrih klubova... Bolje rezervisati stol pa uči preko reda.

Cijene su naravno veće nego kod nas ali ne i astronomske. Piva 3€, klopa 5-15€... Puno se jede i pije. :D
Ovaj mi je restoran bio super... Nešto kao šuplji uštipci... Jedeš koliko hoćeš. Plaća se meso ili sir.
https://www.gnoccofrittomilano.it/
Ovdje morske plodove
http://www.letournedos.it/?lang=en

Ugodan provod :thumbup:
uh gledam jelovnik od ovog drugog resorana.....ogladnih sad
SONY_91

#2934 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SONY_91 »

4. maja idem na Bled, gdje sam inače bio već, ali, ljepota samog mjesta te blizina i relativno mali troškovi su me ponovo privukli. Ako ima tko prijedlog šta da posjetim a da nisam već neka predloži. Inače, Bohinj sam posjetio, skoknuo sam i do Klagenfurta te me i to jezero oduševilo. Europa park također lijep. Prošle godine sam mislio i do Venecije ali na kraju sam odustao. Također, u planu mi je i Zell am See. Ukoliko netko ima još prijedloga pišite.

Bled

Image
Image
Image
Image

Bohinj
Image
Image
Image
Image

Klagenfurt
Image
super_bayern

#2935 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by super_bayern »

Kišinjev - strašno... post-apokalipsa.
DaffyDuck

#2936 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by DaffyDuck »

super_bayern wrote:
Imamo i mi sve ovo, skupa sa plakatima 'otkup kose'...
Vitezanin

#2937 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

super_bayern wrote:
Lik pretjeruje. Pogledaj njegove ostale videe i vidjet ćeš da mu je sve manje-više u ovom stilu, posjećuje sela i gradove istočne Europe i dramatično ih predstavlja. Naravno da su u pitanju krajevi koji su znatno manje razvijeni (Moldavija je npr ubjedljivo najsiromašnija europska država), ali da ih on ne prezentira ovako shvatio bi da većina ovih mjesta izgleda kao i mjesta po Balkanu i na istoku centralne Europe, pogotovo ruralni dijelovi. Uzme neke 3 preostale babe po selima Bjelorusije i Ukrajine i s njima nešto priča i šta da čovjek drugo zaključi nego da su te zemlje raspad. Dakle, nije baš korektan.

Naravno da u svojim videima neće predstaviti ok kvartove, fine restorane i kafiće jer, zaboga, to mu ne bi dizalo rejting.
mousstapha

#2938 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mousstapha »

Da, otprilike bi ovako mogao i Sarajevo predstaviti, a vjerovatno i vecinu gradova na Balkanu.
Porodice Foht

#2939 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Porodice Foht »

Ako nista, ovaj Kisinjev je utjeha da ima negdje u Evropi gdje je fakat jad i tuga jos veca.
Covjek je pokazao urbanu jezgru, srce prijestolnice, pa sta da pomislimo o ostatku zemlje. :?
Stvarno nemam volje tamo otici i kada bih dobio besplatan aranzman.
holowey

#2940 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by holowey »

Porodice Foht wrote:Ako nista, ovaj Kisinjev je utjeha da ima negdje u Evropi gdje je fakat jad i tuga jos veca.
Covjek je pokazao urbanu jezgru, srce prijestolnice, pa sta da pomislimo o ostatku zemlje. :?
kod nas bi prosao kroz kotromanicevu i neki francuz bi dao isti takav komentar...lik se trudi da prikaze sve sto negativnije
Porodice Foht

#2941 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Porodice Foht »

holowey wrote:
Porodice Foht wrote:Ako nista, ovaj Kisinjev je utjeha da ima negdje u Evropi gdje je fakat jad i tuga jos veca.
kod nas bi prosao kroz kotromanicevu i neki francuz bi dao isti takav komentar...lik se trudi da prikaze sve sto negativnije
Eh sad. Samo kazem. Moj stav je baziran odavno na nekoliko dokumentaraca o toj zemlji a najmanje o ovom filmicu iz centra Kisinjeva. Neka, fala.
Bullet Tooth Tony

#2942 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Bullet Tooth Tony »

Tajland

Image

Image

Image
Zoya

#2943 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

Kako je lijepo :srce:
Vitezanin

#2944 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Pozdravljam forumaše putnike. Proveo sam desetak dana putjući S. Makedonijom, Kosovom i Albanijom. Neke od dojmova prenosim na blogove. Prvi dio je posvećen Makedoniji.

Ukratko:
- Skopje je mješavina emocija u mojoj glavi, spomenici su ludilo. Posjetite kanjon Matka, u blizini je.
- Ohrid prelijep, ljudi ljubazni u cijeloj državi
- ceste očajne, gore nego u Bosni.

https://angotrips.com/2019/04/30/sjever ... ci-s-juga/

O Kosovu, koje me izuzetno ugodno iznenadilo na skoro svim poljima, u narednom blogu.

A Albanija će za maksimalno 10 godina jeb... majku svima što se tiče turizma, ta zemlja mi je čisto otkriće. Tirana precool grad. O vožnji Albanijom, a pogotovo Tiranom i navikama na ulici, uskoro. :D
Krizzia

#2945 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Krizzia »

Vitezanin wrote: Skopje je mješavina emocija u mojoj glavi, spomenici su ludilo. Posjetite kanjon Matka, u blizini je.
Skopje meni skroz bezveze grad, lijep pogled sa vidikovca po noci i to je sve.
A zato je kanjon stvarno prekrasan. Bili smo na rucku tu sa nekim Makedoncima koji su htjeli da nas vode na onaj najveci vrh, al nisam bila dovoljno hrabra :roll:
Na Ohridu se dobro jede :thumbup:
Vitezanin wrote:
O Kosovu, koje me izuzetno ugodno iznenadilo na skoro svim poljima, u narednom blogu..
Znaci totalno suprotno :mrgreen:
Nikad mi vise upitnika izmad glave nije bilo kako tad kad sam bila na Kosovu ( ne ponovilo se :D )
I onaj ualazak u Pristinu, a okolo mali milijun nekakvih klinika i ordinacija i slicnih mjesta idealnih za otudjivanje mog zdravog i pazenog mladog bubrega :mrgreen: brrrr :run:
parappa

#2946 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Vitezanin wrote:Pozdravljam forumaše putnike. Proveo sam desetak dana putjući S. Makedonijom, Kosovom i Albanijom. Neke od dojmova prenosim na blogove. Prvi dio je posvećen Makedoniji.

Ukratko:
- Skopje je mješavina emocija u mojoj glavi, spomenici su ludilo. Posjetite kanjon Matka, u blizini je.

O Kosovu, koje me izuzetno ugodno iznenadilo na skoro svim poljima, u narednom blogu.

A Albanija će za maksimalno 10 godina jeb... majku svima što se tiče turizma, ta zemlja mi je čisto otkriće. Tirana precool grad. O vožnji Albanijom, a pogotovo Tiranom i navikama na ulici, uskoro. :D
procitao sam ovo u cugu i jedva cekam Kosovo i Albaniju.
nemam sta reci... odlicno opisano. zadnji put sam bio u Makedoniji 1992... bio sam djete pa se ne sjecam puno.
ta zemlja jos uvijek budi ljepe osjecaje kod mene... ljudi su jako ljubazni bili to makedonci ili albanci.

jesi li probao nocni zivot?

i jos nesto...
nadam se da radis u sektoru turizma... ako ne onda bi fakat trebao... ako nista onda se baci u politiku... mozda mozes nesto promijeniti. malo je ljudi koju putuju kao ti i koji imaju oko za "dusu" jedne zemlje ili grada.
parappa

#2947 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Krizzia wrote:
Vitezanin wrote: Skopje je mješavina emocija u mojoj glavi, spomenici su ludilo. Posjetite kanjon Matka, u blizini je.
I onaj ualazak u Pristinu, a okolo mali milijun nekakvih klinika i ordinacija i slicnih mjesta idealnih za otudjivanje mog zdravog i pazenog mladog bubrega :mrgreen: brrrr :run:
pa imas jos jedan... hajde bogati :D

ma to je za albance/kosovare sto zive vani i koji dolaze na kosovo da srede zube, oci, kosu i sise (da izvines)
Vitezanin

#2948 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

parappa wrote:
Vitezanin wrote:Pozdravljam forumaše putnike. Proveo sam desetak dana putjući S. Makedonijom, Kosovom i Albanijom. Neke od dojmova prenosim na blogove. Prvi dio je posvećen Makedoniji.

Ukratko:

procitao sam ovo u cugu i jedva cekam Kosovo i Albaniju.
nemam sta reci... odlicno opisano. zadnji put sam bio u Makedoniji 1992... bio sam djete pa se ne sjecam puno.
ta zemlja jos uvijek budi ljepe osjecaje kod mene... ljudi su jako ljubazni bili to makedonci ili albanci.

jesi li probao nocni zivot?

i jos nesto...
nadam se da radis u sektoru turizma... ako ne onda bi fakat trebao... ako nista onda se baci u politiku... mozda mozes nesto promijeniti. malo je ljudi koju putuju kao ti i koji imaju oko za "dusu" jedne zemlje ili grada.

Hvala, hvala. Pa postoji mogućnost da radim u sektoru turizma (bio si blizu) mada nisam još načisto s tim. Zasad sam u turizmu zbog vlastitrog ćeifa :)

Nisam baš bio vani jer sampo cijele dane hodao pa sam bio nesposoban za lutanja :) Čini mi se da Tirana nudi dosta opcija na tom polju. U Skopju smo vidjeli puno mjesta s live muzikom u centru, a Priština je puna fenomenalnih kafića.
Vitezanin

#2949 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

@Krizzia, mene su na Kosovu baš i oduševili ti silni šoping centri i brze ceste, znači sve je super novo, na svakom koraku sve blješti, a očekivao sam raspad sistema. Kao da su sve iz pepela napravili u 5 minuta.
alibaba_i_30_godina

#2950 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Pročitah članak odmah kada si objavio ovdje, ali ne stigoh ranije komentarisati.

I nakon ovog tvog članka ne vidim ni ja ništa posebno u tom Skopju niti razlog zašto bi trebao isti da posjetim. Ohrid je druga priča i to bi volio da vidim jer sam i čuo sa druge strane pohvale. Čekam Kosovo, interesuje me više od Albanije trenutno. :mrgreen:

btw. zamjerih ti malo ono oko naše sarajevske čaršije, ne diraj mi na nju. :oops: :mrgreen:
Post Reply