Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pajero

#2926 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

Grga07 wrote:
Ned071 wrote:djecaci, dilema je fulda ili dunlop zimska, 185 felga 15?
fulda :)
Ako ti cijenom odgovara Conti TS850...
jefferson

#2927 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Grga07 wrote:
Ned071 wrote:djecaci, dilema je fulda ili dunlop zimska, 185 felga 15?
fulda :)
Dunlop. Ista firma, ali je Dunlop u hijerarijskom lancu nezavisan. Fulda je jeftinija varijanta GY.
Ned071

#2928 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

bem vam sad me zbuniste... :mrgreen: sve je u 15-ak maraka, dunlop na maja gume ima finu cijenu a neko rece da su u delti fuldine gume oko 80 maraka. sto je otprilike onoliko koliko kosta sava. sad ne znam sta da radim. prokleta mogucnost izbora :-)
mirzet87sa

#2929 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mirzet87sa »

definitivno dunlop, vise puta davao preporuke..
Grga07

#2930 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Grga07 »

Ned071 wrote:bem vam sad me zbuniste... :mrgreen: sve je u 15-ak maraka, dunlop na maja gume ima finu cijenu a neko rece da su u delti fuldine gume oko 80 maraka. sto je otprilike onoliko koliko kosta sava. sad ne znam sta da radim. prokleta mogucnost izbora :-)
od te dvije koje god da uzmes neces pogrijesiti :)
zilla_

#2931 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zilla_ »

Ja sam prvi i jedini put u životu imao izlijetanje-okretanje po cesti na fuldinim gumama i od tada to smeće nikad više na moja kola... Gume su bile stare tek u drugoj sezoni i kad sam otišao vulkanizeru lik mi reče da to više nije guma nego plastika...

Radije ću uzet Savu i bar znam da će bit kako treba dvije sezone nego se kockat sa fuldom, sportivom i tim budalaštinama...
ado-šampion

#2932 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Slazem se s onima koji su napisali, Dunlop je prva klasa u lancu GY/Dunlop, a Fulda je druga klasa. Ako je cijena slicna dileme nema. Dunlop.
Azdaja

#2933 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Azdaja »

Momci, treba mi preporuka za zimske gume, dimenzije su 205 55 16, alu felge. Koliko sam shvatio po preporukama, TS850, Winter 4d i UG9 su najvise hvaljene. Eh sad, sta je najpametnije od ove 3, najvaznija stavka mi je ponasanje po zimskim uslovima uz brdo (grip). Hvala unaprijed.
drug_profi

#2934 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

GY je vazda bio najbolja zimska guma, ali eto testovi pokazuju da ih drugi sustizu. UG9 je nova i nema iskustava. UG8 je bila po mnogima gora od UG7. Ne znam licno ali UG7 je za mene bila njabolja i sad bih je kupio da je ima gdje.
Sad sam na ts850 ali nemam dojam jer je prosla zima bila prilicno suha, mada je ono malo sto sam je stavljao na test prosla lagano i savrseno. Sto je najvaznije i GY i Conti su pored snijega i bljuzge meni izvrsne na mokrom, na vlaznom i na slinavom kolovozu.
Qler

#2935 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Bilo koja od te tri je odlcan izbor, sta god uzmes neces pogrijesiti...
jefferson

#2936 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Azdaja wrote:Momci, treba mi preporuka za zimske gume, dimenzije su 205 55 16, alu felge. Koliko sam shvatio po preporukama, TS850, Winter 4d i UG9 su najvise hvaljene. Eh sad, sta je najpametnije od ove 3, najvaznija stavka mi je ponasanje po zimskim uslovima uz brdo (grip). Hvala unaprijed.
Dunlop se pokazao kao vrlo dobar u visokom razredu, tj. pokazale su se kao dosta bolje od konkurencije u dimenzijama 16inca pa na dalje, gdje auta imaju puno konjice i momenta pod haubom.
U manjim dimenzijama su u vrhu, ali nista ih ne odvaja od Continentala, GY itd.
Koju god odaberes sigurno ces voziti. Do tebe je jbg. Vidi koja ti se od tih najvise izgledom svidja :D
duminjo

#2937 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by duminjo »

Samo da upratim temu. Trebace mi gume ovih dana
Qler

#2938 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Ja sam danas napokon i lance za ove 16'' kupio... do sada sam nosao stare 15'' :) ne trebaju po zakonu ako imas dobre zimske gume, ali posto idem po planini pa vikendica, zlu ne trebali :)
kloniran

#2939 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

Qler wrote:Ja sam danas napokon i lance za ove 16'' kupio... do sada sam nosao stare 15'' :) ne trebaju po zakonu ako imas dobre zimske gume, ali posto idem po planini pa vikendica, zlu ne trebali :)
Bez obzira kakve su ti gume, ako te drot zaustavi a nemas lanaca kad su obavezni da stoje u autu popit ces kaznu

znam ooooo znam :D
supercali

#2940 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

zar nije i ono mozes imati i ljetne gume zimi a ako imas lance onda ne placas kaznu
a ako imas zimske gume kao nisu nuzno potrebni lanci
drug_profi

#2941 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

TO su ti one sive zone lose napisanog pravilnika o opremi.
Kaze da je zimska oprema (parafraziram) pod A - zimske gume sa dubinom sare 4 ili vise milimetara sa oznakom MS, triglava i pahuljice, a pod B - ljetne gume sa dubinom sare od 4 ili vise mm i odgovarajucim lancima za snijeg.

Obzirom da ne mogu imati istovremeno i zimske i ljetne gume na pogonskim tockovima onda je logicno da ako je moj slucaj pod A , a pod A nisu nabrojani lanci, onda mi ne trebaju. Medjutim to su nesto prepravljali pa je sad taman tako da svako moze tumaciti kako mu odgovara.
Uglavnom kao sto je i sve u ovoj zemlji napisano od priucenih pravnika, tako i ovaj pravilnik, a svrha svemu je otvoriti sto vise mogucnosti za punjenje trezora kantona.
kloniran

#2942 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

drugi profil wrote:TO su ti one sive zone lose napisanog pravilnika o opremi.
Kaze da je zimska oprema (parafraziram) pod A - zimske gume sa dubinom sare 4 ili vise milimetara sa oznakom MS, triglava i pahuljice, a pod B - ljetne gume sa dubinom sare od 4 ili vise mm i odgovarajucim lancima za snijeg.

Obzirom da ne mogu imati istovremeno i zimske i ljetne gume na pogonskim tockovima onda je logicno da ako je moj slucaj pod A , a pod A nisu nabrojani lanci, onda mi ne trebaju. Medjutim to su nesto prepravljali pa je sad taman tako da svako moze tumaciti kako mu odgovara.
Uglavnom kao sto je i sve u ovoj zemlji napisano od priucenih pravnika, tako i ovaj pravilnik, a svrha svemu je otvoriti sto vise mogucnosti za punjenje trezora kantona.
:thumbup:

zato neka lanaca u gepeku nek smetaju, novcanik zna zasto :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#2943 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

supercali wrote:zar nije i ono mozes imati i ljetne gume zimi a ako imas lance onda ne placas kaznu
a ako imas zimske gume kao nisu nuzno potrebni lanci
Ma jeste ali zar nije tebi do tvoje sigurnosti i sigurnoti ostalih. Da nam je klima k'o u Mostaru pa hajde, ovako kreneš negdje a ono zapada...napraviš haos u saobraćaju, ne daj bože nešto ozbiljnije. U najboljem slućaju moraš stati namontirati lance a nisu ni lanci uvijek najbolje rješenje.
supercali

#2944 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Pazi ja uvijek imam lance u autu nego govorim sto se tice zakona
Kao sto rekoh znam da je bilo ako su ljetne moras imati lance ako su zimske sa dubinom sare 4mm planinom pahuljicom onda ne moras i slicno
Al kao sto rece dp to je ona siva zona pa ce ti 1 policajac reci ne moras imati a drugi moras kod kednog placas kaznu kod drugog ne i sl
nemezis

#2945 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nemezis »

drugi profil wrote:TO su ti one sive zone lose napisanog pravilnika o opremi.

Kada su prepravljali? Je li to mijenjan Pravilnik iz 2007-e godine? Tamo stoji:

"(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta."
530i

#2946 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Svake godine se priča o tome...postoje dva pravilnika i oba su važeća :roll: Po jednom lanci trebaju uvijek, po drugom samo uz ljetne gume...
nemezis

#2947 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nemezis »

530i wrote:Svake godine se priča o tome...postoje dva pravilnika i oba su važeća :roll: Po jednom lanci trebaju uvijek, po drugom samo uz ljetne gume...
Koji je drugi?
nemezis

#2948 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nemezis »

OK, znam koji je drugi. Interesantno.
nemezis

#2949 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nemezis »

Po ovome vrijedi ovaj koji traži lance uvijek jer je noviji i stavlja van snage ostale propise. Slažete li se?
kokuz_sa

#2950 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kokuz_sa »

gdje povoljno uzeti 165 70 r14
volio bih Savu..nekako mi provjerena
Post Reply