Mozda. Ovo sto sam napisao sam cuo neki dan na radiju neki dan kad je novi ZOOBS stupio na snagu i kad su objasnjavali zasto su kazne od - do.gidra wrote:Može i policajac izdati max kaznu od 300 KM ako si u prethodne dvije godine ponavljao isti prekršaj.tempuser wrote:Da bi se sprijecila zloupotreba tj. samovolja drota na terenu da sam odlucuje jel 100 ili 300, policija na terenu ovlastena da izda prek. nalog samo na min. predvidjeni iznos, u slucaju da se trazi sudsko odlucivanje sud moze isreci kaznu vecu minimalne. Eto zato.newklear wrote:Zna li neko zašto je u novom ZOBS-u kazna za pojas u rasponu (100-300 KM)? Drot izdaje nalog na minimalan iznos (u ovom slučaju 100 KM)....
To utvrdi provjerom sa kolegom u stanici.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#2926 Re: ZOBS
- Ned071
#2927 Re: ZOBS
jutros imadoh zanimljiv razgovor s policajcem. zaustavlja me na pofalicima. idem od ekonomske i skrecem preko šina ka ilidzi. pustam pjesake da prodju i krecem covjeku koji prelazi ulicu iza ledja. zaustavlja me policajac i tvrdi da nisam pustio pjesaka. rekoh ok, ali ste vidjeli da sam mu prosao iza ledja. kaze, moraju se svi pustiti da predju pa tek onda mogu ici, nebitno jel iza ili ispred, dok su na pjesackom moram stajati i cekati. nije me kaznio... eto da znate. pravite guzvu al cekajte dok se svi sklone sa zebre...
- newklear
#2928 Re: ZOBS
Ne može. Policajac nalogom ne može izdati kaznu veću od 100 KM za ovaj prekršaj. On, ako utvrdi sa kolegom iz stanice da je neko recidivista, podnosi Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka gdje će navesti da je okrivljeni povratnik u vršenju tih i tih prekršaja i zahtjeva veću kaznu od minimalno propisane. Što se tiče naloga, on je obavezan pisati minimalnu novčanu kaznu.gidra wrote:Može i policajac izdati max kaznu od 300 KM ako si u prethodne dvije godine ponavljao isti prekršaj.
Razumio sam ja zašto je pooštrena kazna za nevezivanje pojasa, to je kristalno jasno. nije mi bilo jasno zašto je kazna u rasponu....tempuser wrote:Za ovu pricu sto me kaznjavaju pojas kad je moja glava u pitanju odgovor je jednostavan. Kad neko zijani zbog pojasa nigdje ne pise da je stradao zbog svoje gluposti, bez obzira da li je on skrivio nesrecu ili ne, nego nazalost ulazi u statistiku i ukupan broj poginulih za koje je drzava odgovorna zbog lose sigurnosti na cestama i malih kazni. Zato drzava visokom kaznom dize disciplinu i smajuje bar taj rizik. Kad ode mrtva glava si u glas, treba poostriti kazne, rigorozne kontrole, kad poostre kazne i postave patrolu na svakom semaforu, sto su poostrili kazne, to je otimanje para i teror policije. Nema onoga ko je ugodio nama i nasim, nasoj supljoj prici i duplim standardima.
U zakonu pise kazna za nevezivanje 100-300 KM i kad te uhvate nema tu velike filozofije. Znao si kolika je kazna i ne mozes se slucajno nevezati, znaci svjesno si to napravio.
-
tempuser
#2929 Re: ZOBS
Kad onaj koga uhvate da nije vezan i ne prizna odgovornost pa trazi sudsko odlucivanje znaci da nije svjestan prersaja tj ne priznaje propise. Taj neko je bitno razlicit od onoga ko je svjestan prekrsaja i zbog svoje "pameti" treba da bude kaznjen sa vise od 100 KM. Eto zato...newklear wrote:Ne može. Policajac nalogom ne može izdati kaznu veću od 100 KM za ovaj prekršaj. On, ako utvrdi sa kolegom iz stanice da je neko recidivista, podnosi Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka gdje će navesti da je okrivljeni povratnik u vršenju tih i tih prekršaja i zahtjeva veću kaznu od minimalno propisane. Što se tiče naloga, on je obavezan pisati minimalnu novčanu kaznu.gidra wrote:Može i policajac izdati max kaznu od 300 KM ako si u prethodne dvije godine ponavljao isti prekršaj.
Razumio sam ja zašto je pooštrena kazna za nevezivanje pojasa, to je kristalno jasno. nije mi bilo jasno zašto je kazna u rasponu....tempuser wrote:Za ovu pricu sto me kaznjavaju pojas kad je moja glava u pitanju odgovor je jednostavan. Kad neko zijani zbog pojasa nigdje ne pise da je stradao zbog svoje gluposti, bez obzira da li je on skrivio nesrecu ili ne, nego nazalost ulazi u statistiku i ukupan broj poginulih za koje je drzava odgovorna zbog lose sigurnosti na cestama i malih kazni. Zato drzava visokom kaznom dize disciplinu i smajuje bar taj rizik. Kad ode mrtva glava si u glas, treba poostriti kazne, rigorozne kontrole, kad poostre kazne i postave patrolu na svakom semaforu, sto su poostrili kazne, to je otimanje para i teror policije. Nema onoga ko je ugodio nama i nasim, nasoj supljoj prici i duplim standardima.
U zakonu pise kazna za nevezivanje 100-300 KM i kad te uhvate nema tu velike filozofije. Znao si kolika je kazna i ne mozes se slucajno nevezati, znaci svjesno si to napravio.
-
mrsamras
#2930 Re: ZOBS
To kod Rame Arnauta u Zenicitempuser wrote:Bio sa mnom na faxu neki lik i imali smo onu neku Odbranu i prof kaze ko donese vojnu knjizicu ARBiH dobije 8. Taj se napravio pametan, ima vojnu al mu malo 8, hoce vise, na kraju 6 i to jedva!
Znas kako to ide, kad trazis sudsko odlucivanje znaci da smatras da nisi kriv. Sad zamisli situaciju, dodjes na sud i kazes sudiji, nisam se vezao i ne smatram da sam pocinio prekrsaj. Zbog toga sto svjesno odbijas postivati pravila, a da bi sankciom utisao na tvoje pomasanje sudija ti rebne 200 ili 300!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2931 Re: ZOBS
nightvision wrote:![]()
Ovo me podsjeti na likove sto su dobili godinu robije za valjanje gudre i zalili se visem sudu pa od njih dobili jos godinu, sve skupa dvije godine.![]()
![]()
-
530i
#2932 Re: ZOBS
Obično pogledam na BIHAMK-ovoj stranici raspored radarskih kontrola kada negdje idem...danas na M17 kod Žepča radar, šupački uvukli Vitaru 20 metara od ceste a radar postavili kod ograde, ali na stranu sve tu, bihamk-ova stranica najavila samo radarisanje ps centar zenica i olovo 
- valter.ba
#2935 Re: ZOBS
Tacno na pravcu prema Motelu Maric, ima skretanje za neko selo530i wrote:Suzuki Vitara, da.
-
530i
#2936 Re: ZOBS
To je ta lokacija, taman su auto uvukli tamo gdje se skrene tako da se vidi tek kad je kasno
Gledam ZOBS ne propisuje kazne ispod 10kmh prekoračenja, valjda sam upao u dozvoljeni limit
A blicanje slabo...većinom kamiondžije.
A blicanje slabo...većinom kamiondžije.
-
tempuser
#2937 Re: ZOBS
Vasko Lukovic MFmrsamras wrote:To kod Rame Arnauta u Zenicitempuser wrote:Bio sa mnom na faxu neki lik i imali smo onu neku Odbranu i prof kaze ko donese vojnu knjizicu ARBiH dobije 8. Taj se napravio pametan, ima vojnu al mu malo 8, hoce vise, na kraju 6 i to jedva!
Znas kako to ide, kad trazis sudsko odlucivanje znaci da smatras da nisi kriv. Sad zamisli situaciju, dodjes na sud i kazes sudiji, nisam se vezao i ne smatram da sam pocinio prekrsaj. Zbog toga sto svjesno odbijas postivati pravila, a da bi sankciom utisao na tvoje pomasanje sudija ti rebne 200 ili 300!
- Paulaner
#2938 Re: ZOBS
A sta ako je moje auto tregistrovano u drzavi u kojoj sam prosao tehnicki sa zatamnjenim staklima i gdje je to dozvoljeno.Jel meni moze policajac u Bosni napisat kaznu za folije ili me poslati na tehnicki pregled.
Ne znam kako se postaviti u toj situaciji
Ne znam kako se postaviti u toj situaciji
- seoBIH
#2939 Re: ZOBS
Naravno da moze. Jer ti moras postovati zakon drzave u kojoj se nalazis, kako god je propisan.
- Paulaner
#2940 Re: ZOBS
Kolika je kazna za zadnju sajbu i zadnja bocna stakla?seoBIH wrote:Naravno da moze. Jer ti moras postovati zakon drzave u kojoj se nalazis, kako god je propisan.
-
tempuser
#2941 Re: ZOBS
Nisam siguran. Mislim da ne bih pogrijesio kad bih napisao da 2/3 auta koja izlaze i BiH nisu teh. ispravna u zemljama kroz koje putuju, a opet niko ne pravi probleme. Krenemo od banalnih stvari, tockovi ne smiju viriti van ruba blatobrana, na autu smiju biti samo dimenzije tockova koje je propisala fabrika ako nije uradjen atest i upisana nova dimenzija, naknadno ugradjeni ksenoni, spojleri, auspusi i ostala cuning oprema bez atesta...seoBIH wrote:Naravno da moze. Jer ti moras postovati zakon drzave u kojoj se nalazis, kako god je propisan.
-
Dzontra_Volta
#2942 Re: ZOBS
Mrsko mi sada tražiti, ali čini mi se da je zabranjeno zatamnjivati samo prednja bočna stakla i vjetrobran.Paulaner wrote:Kolika je kazna za zadnju sajbu i zadnja bocna stakla?seoBIH wrote:Naravno da moze. Jer ti moras postovati zakon drzave u kojoj se nalazis, kako god je propisan.
- problemnatravunu
#2943 Re: ZOBS
Dozvoljeno je zatamniti samo bočna stakla iza prednjih vrata !
-
Dzontra_Volta
#2944 Re: ZOBS
Dozvoljano je i ostala, ako je fabrička ugradnja.problemnatravunu wrote:Dozvoljeno je zatamniti samo bočna stakla iza prednjih vrata !
-
tempuser
#2945 Re: ZOBS
Vracamo se na osnovi problem, s jedne strane u nasoj drzavi ne postoji mehanizam da se tvornicka zatamnjena stakla kroz upis u saoobr. ozvanice, a s druge strane teh. preglede prolaze auti sa nepropisnim folijama tako da te na cesti drot moze handrit za tvornicka stakla, a moze te pustiti sa nepropisnim folijama.
Sto se tice tvornickim zatamnjenja, 90% auta ima tvornicki zatamnjena sva stakla. Ono sto mi zovemo standardna tonirana stakla su zapravo zatamnjenje prednje sajbe max 25% i zatamenjenje ostalih stakala max 30% , ali je tipska homologacija porvrda da to ne utice na bezbjednost.
Sto se tice tvornickim zatamnjenja, 90% auta ima tvornicki zatamnjena sva stakla. Ono sto mi zovemo standardna tonirana stakla su zapravo zatamnjenje prednje sajbe max 25% i zatamenjenje ostalih stakala max 30% , ali je tipska homologacija porvrda da to ne utice na bezbjednost.
- supercali
#2946 Re: ZOBS
Zadnja sa strane mozes cini mi se 100% ako zelis al "svoja" 2 prednja neDzontra_Volta wrote:Dozvoljano je i ostala, ako je fabrička ugradnja.problemnatravunu wrote:Dozvoljeno je zatamniti samo bočna stakla iza prednjih vrata !
- kafanski_covjek
#2947 Re: ZOBS
supercali wrote:Zadnja sa strane mozes cini mi se 100% ako zelis al "svoja" 2 prednja neDzontra_Volta wrote:Dozvoljano je i ostala, ako je fabrička ugradnja.problemnatravunu wrote:Dozvoljeno je zatamniti samo bočna stakla iza prednjih vrata !

Last edited by kafanski_covjek on 06/03/2017 21:24, edited 1 time in total.
- supercali
#2948 Re: ZOBS
Pa to sam i rekao zadnja sa strane 4 ili 6 stakala zavisno od auta do auta
-
Dzontra_Volta
#2949 Re: ZOBS
Znači, morao sam ja opet proguglati, jer svi su kao nešto čuli ili im je rek'o drot.
Dakle, u Pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama stoji sljedeće:
Ako dodatno zatamnjuješ folijama, onda možeš samo zadnja bočna.
Dakle, u Pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama stoji sljedeće:
Iz priloženog se može vidjeti da za fabrički zatamnjena stakla nema ograničenja, mogu biti i prednja i zadnja i bočna naprijed i bočna nazad.Član 46.
(3) Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodatno zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatnim bojenjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju. "
(4) Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodatno zatamniti:
a) zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih reklamnih folija,
b) bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
(5) Odredbe ovog člana ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga BiH, policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i vozila vrlo usko specijalizirane namjene koja se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva.
Ako dodatno zatamnjuješ folijama, onda možeš samo zadnja bočna.
- seoBIH
#2950 Re: ZOBS
Kako ces dokazati da je fabricki i da je tačan postotak toniranja? Kako ne mozes ide kazna.