Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Prpa.ba

#2926 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Dozer wrote:Mislim da je ovo o nerazumijevanju zelja drugih i/ili trecih samo djelimicno tacno, a to kazem iz razloga sto je vise nego jasno da vecina ljudi u BiH, bez obzira na svoju narodnost, nacionalnost ili religiju, sve sto zeli jeste - konacni pocetak normalnog zivota.

Da je ljudima "bez obzira na narodnost, nacionalnost i religiju" stalo do normalnog zivota, ne bi bilo agresije ni postdejtonske patnje. Kako drugacije objasniti srbijance u BiH koji su mirno zivjeli, imali poslove, porodice, prijatelje, a onda uzeli puske i krenuli u genocid nad Bosnjacima? Bilo bi lijepo da tvoje teze drze vodu, ali nazalost, stvarnost te demantuje.
iz dna duše

#2927 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by iz dna duše »

Prpa.ba wrote:
Dozer wrote:Mislim da je ovo o nerazumijevanju zelja drugih i/ili trecih samo djelimicno tacno, a to kazem iz razloga sto je vise nego jasno da vecina ljudi u BiH, bez obzira na svoju narodnost, nacionalnost ili religiju, sve sto zeli jeste - konacni pocetak normalnog zivota.

Da je ljudima "bez obzira na narodnost, nacionalnost i religiju" stalo do normalnog zivota, ne bi bilo agresije ni postdejtonske patnje. Kako drugacije objasniti srbijance u BiH koji su mirno zivjeli, imali poslove, porodice, prijatelje, a onda uzeli puske i krenuli u genocid nad Bosnjacima? Bilo bi lijepo da tvoje teze drze vodu, ali nazalost, stvarnost te demantuje.
Nikada ne treba generalizovati....
Pedja Kojovic

#2928 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

libero

Necemo podrzati nijednog kandidata za Predsjednistvo BiH iz razloga koje smo naveli.(Strasburska presuda).

p.k.
Pedja Kojovic

#2929 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

iz dna duse

Zaista nema potrebe vise objasnjavati tu moju izjavu van konteksta u kome je data.
(Govorili smo o Beogradu Idola, E.Orgazma, Koje i Sarlo Akrobate a ne o Beogradu u kojem se na Terazijima prodaju cetnicke "znacke".

U svom prvom odgovoru na Giletovo pitanja, u kojem sam po sjecanju prepricao, taj intervju sve je receno, ukljucujuci i poentu.

p.k.
Abacija

#2930 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Suti i trpi wrote:Abacija

1. To jeste logika, bez obzira sta ja i ti rekli, to je nazalost tako. Ponavljam ti, ja ne izrazavam svoje zelje nego govorim cinjenice. Mozes li to shvatit? Baskija i Katalonija se zele odvojit od Spanije, ali to nije moguce. Istocni Kipar se zeli odcjepit od Grckog dijela, ali to nije moguce. Srbija zeli vratit Kosovo u sastav Srbije, ali to nije moguce. Cecenija se zeli odcjepit od Rusije, ali to nije moguce. Da li se sad razumijemo? Mi trebamo radit na tome da rata vise nikad ne budu, a to se moze postic iskljucivo pomirljivim tonom, a ne konfrontacijom. BiH ce biti mirna kada svi u njoj budu zadovoljno, a trenutno niko nije zadovoljan, pa zato i jesmo do guse u blatu.

2. To se zove konfrontacija. Silajdzic napada Dodika i Dodik mora nekako odgovorit. Silajdzic docekuje Rasima Delica, Dodik docekuje Biljanu Plavsic. To je cisti prkos, ta osobina je poznata svakom ko zivi u BiH. Ne mozes nekog napadat, pa ocekivat da se on ne brani, makar to bilo i prljavim sredstvima. Ja se nesto nisam nasluso Bosnjaka koji kritikuju vlast sto nije sprecila Cacu da cini zlocine. Ako konstantno osudjujes zlocine i svog naroda, onda imas moralno pravo da osudjujes i zlocince iz drugog. Ima jedna nasa izreka 'prvo pocisti iz svoje, pa onda iz komsijine avlije'. Najveci problem BiH je sto se sve gleda jednostrano i sto se iskljcivo napada onaj drugi. To nije pozitivna klima za buducnost.

3. Zasto je Manojlo 'velikosrbin'? To sto bi on zelio da RS bude dio Srbije, to nije 'velikosrpstvo', to je samo puka zelja. 90% Bosnjaka bi voljelo da Sandzak bude dio BiH, sto ne znaci da su oni 'velikobosnjaci'. Francuzi bi voljeli da cijela Evropa bude njihova, kao i Njemci, Englezi itd itd. Manojlo bi bio 'velikosrbin' kada bi nesto KONKRETNO radio na tom projektu. Ovdje se mjesaju babe i zabe. Pa zato sto su bili budale, eto sto. Zasto se Iracani nisu pobunili protiv Sadama, zasto se Njemci nisu pobunili protiv Hitlera, zasto Rusi nisu protiv Staljina itd itd Zasto se Bosnjaci nisu pobunili protiv Alije Izetbegovica koji nije bio profil covjeka kakvog bi Srbi prihvatili, kao sto nisu Seselj, Milosevic i Karadzic ljudi kakve bi Bosnjaci prihvatili? Narod je izmanipulisan u svakom pogledu, a to nije neobicna pojava. Evo sa nama se manipulise 15 godina pa se ne bunimo!?

Jugoslavija se nije raspala radi Milosevica, raspala se radi Amerike i Evrope koji su bacili kosti u sve komunisticke drzave. Rusenjem Berlinskog zida, Jugoslaviji je propisana smrtna presuda. Zasto se nismo mirno razisli, za to postoji citav niz razloga.

4. Jesam nesto slago? Kako ce NS ukinuti RS? Mogu je ukinuti jedino Srbi ili Amerika. Kako ce Amerika reagovat to zavisi iskljucivo od njihovi interesa (ne voli oni nikog). Bilo kakvo nametanje nije dobro nizakog.

5. Pa ovdje se svak svakog boji, a najcesce je u pitanju paranoja. Sa takvim stavom kakav zastupas, jos dugo cemo se bojat jedni drugih.

6. Na koji nacin podrzava Karadzica i Mladica? Iako je izrazito los covjek, pokazo je neke ljudske vrijednosti kada je reko da njih dvojica trebaju odgovarat za ono sto su ucinili. Sve dok se iz Sarajeva pljuje vatra na RS i srpske politicare, ne moze ocekivat da oni prestanu za destrukcijom. Ne znam sta ti tu nije jasno. Znaci, tvoj je odgovor da nikakav dogovor nije moguc. Ne znam onda kakva nas buducnost ceka :roll: .

7. Apsolutno nista ne daje pravo za zlocin, opravdanja za to nema. Nazalost, realnost je cesto drugacija.

Je l ti mozes razlikovat zelje od realnosti i cinjenica?
Sa boldiranim si rekao sve. Image Image
Suti i trpi

#2931 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Abacija wrote:Sa boldiranim si rekao sve. Image Image
Naravno, bas mi je drago sto si bas taj dio boldiro i uveco. Rekli smo sta smo imali... :run: .
iz dna duše

#2932 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by iz dna duše »

moderator wrote:Svasta ste vi rekli, a onda se zalite da pedja ne odgovara, a on ceka pitanja.
Pedja Kojovic wrote:Samo da se prijavim da sam tu i da provjeravam ima li pitanja.

p.k.
:(
Zna on i izgnorisati pitanja ;-), procijeni da neko pitanje nije važno, a u biti upravo nedobijeni odgovor na njega je nekada odgovor iz čega se mogu izvući zaključci...
Abacija

#2933 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Mizanfil wrote:
Suti i trpi wrote:Dozer, potpisujem od rijeci do rijeci, svaka cast na komentaru.

Srbe u RS puno vise radikalizuje Silajdzic nego Dodik, kao i Bosnjake Dodik vise nego Silajdzic. To je nepobitna cinjenica. Nagore u cijeloj prici je sto su se ljudi udaljili jedni od drugih, sto nekomunicraju, pa se samim tim i ne razumiju. Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.

Заборавио си додати: Хрвате у оба ентитета радикализује Комшић и СДП.
:lol: :lol: :lol: Odlican odgovor! :thumbup: :sax:
Suti i trpi

#2934 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Mizanfil wrote:
Suti i trpi wrote:Dozer, potpisujem od rijeci do rijeci, svaka cast na komentaru.

Srbe u RS puno vise radikalizuje Silajdzic nego Dodik, kao i Bosnjake Dodik vise nego Silajdzic. To je nepobitna cinjenica. Nagore u cijeloj prici je sto su se ljudi udaljili jedni od drugih, sto nekomunicraju, pa se samim tim i ne razumiju. Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.

Nazalost, istina!
seln

#2935 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Suti i trpi wrote:
Mizanfil wrote:

Nazalost, istina!
I? Koga boli za tim?
Pita li se neko ko radikalizuje Bosnjake od 1992 i treba li prestati s tim?
Dosta mi je vise da se srbi i hrvati ponasaju kao uvrijedjene primadone kojime ne mozes prinjeti ni na lopati.
Corto Maltese

#2936 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Mizanfil wrote:

Upravo tako :(
Corto Maltese

#2937 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Ljudi, gdje je Real Khan!?
Suti i trpi

#2938 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Corto Maltese wrote:Ljudi, gdje je Real Khan!?
Tu je, vratio se jaci nego ikad. Vratio se sa strategijom koja ce NS bacit u paucinu BH politike :D .
I? Koga boli za tim?
Dosta mi je vise da se srbi i hrvati ponasaju kao uvrijedjene primadone kojime ne mozes prinjeti ni na lopati.
Bosnjake radikalizuju Karadzic, Mladic, Kalinic, Paravac, Poplasen,... pa sada Milorad Dodik. Sve ide u krug. Ljudi nikako da skontaju taktiku pljackasa :x .
Real Khan

#2939 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Suti i trpi wrote:
Corto Maltese wrote:Ljudi, gdje je Real Khan!?
Tu je, vratio se jaci nego ikad. Vratio se sa strategijom koja ce NS bacit u paucinu BH politike :D .
I? Koga boli za tim?
Bosnjake radikalizuju Karadzic, Mladic, Kalinic, Paravac, Poplasen,... pa sada Milorad Dodik. Sve ide u krug. Ljudi nikako da skontaju taktiku pljackasa :x .
Ja ne bih puno komentarisao, ali samo da ošmekam Peđi kako ga je @Suti i trpi IZDAO :D Eno ga na drugoj temi navija za Tihića i SDA :D :dance:
vee-jay

#2940 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vee-jay »

Corto Maltese wrote:
Mizanfil wrote:

zar Hrvati postoje u RSu?!?! :-)
Corto Maltese

#2941 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

vee-jay wrote:
Corto Maltese wrote:
Mizanfil wrote:

Zahvaljujući najuspješnijoj zajedničkoj akciji Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, po zadnjem popisu ih je ostalo trojica: Davor Čordaš, Antun Kasipović i Franjo Komarica.
NKVD

#2942 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Peđa, jedno vrlo bitno, eliminatorno pitanje - da li u NS, po vertikali i horizontali, postoji bilo ko da se drznuo ne navijati za Argentinu u fuci?

I nemoj mi polovnih odgovora i pozivanja na web stranicu - hoću, zathijevam kao glasač, drug i starješina, direktan i precizan odgovor!

Ako se, pak, pronađe kukavičije jaje i u "našim" redovima kakve, nadam se brutalne i promptne, reperkusije taj nesretnik ima da fasuje za neprimjereno ponašanje?
Abacija

#2943 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Corto Maltese wrote:
vee-jay wrote:
Corto Maltese wrote:
Zahvaljujući najuspješnijoj zajedničkoj akciji Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, po zadnjem popisu ih je ostalo trojica: Davor Čordaš, Antun Kasipović i Franjo Komarica.
Sad si sam sebi skocio u usta. Prvo ih zalis da bi poslije @vee-jayovog komentara preokrenuo plocu i priznao da ih nema.

@Mizanfilov post je bio ironija ali gdje ce salonac to skontati. :-) :lol:
Abacija

#2944 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Pedja Kojovic wrote:Proevropske reforme umjesto proevropske demagogije

Sa potpisivanja ugovora (Foto: BL!N)

Naša stranka i Nova socijalistička partija zajednički nastupaju na oktobarskim izborima, konačno je potvrđeno danas iz Naše stranke, te saopšteno da je Centralnoj izbornoj komisiji zvanično prijavljena koalicija.

Ove dvije stranke će nastupati pod zajedničkim imenom „Naša stranka – Nova socijalistička partija Zdravka Krsmanovića“ na svim nivoima vlasti osim za Predsjedništvo BiH, gdje niti jedna od ovih stranaka nema kandidata.

Naša stranka i Nova Socijalistička Partija u svom političkom djelovanju polaze od premisa da je Bosna i Hercegovina sekularna, demokratska i decentralizovana država svih njenih građana i naroda i da je njena budućnost evropska. Koalicija NS i NSP će u svojim javnim istupima promovirati dijalog i pomirenje među etničkim grupama i zalagati se za ubrzan evropski put naše zemlje, stoji u saopštenju Naše stranke.

Osnovni principi ove koalicije su ekonomski razvoj i podizanje životnog standarda uz zapošljavanje, suštinske reforme u ekonomiji, obrazovanju, pravnom sistemu…, borba protiv korupcije i oduzimanje nelegalno stečene imovine, te zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda u državi bez mržnje i straha.

„Ova koalicija znači istinsku prekretnicu u političkom životu Bosne i Hercegovine. Nakon dvadeset godina, pojavila se politička snaga koja nudi dogovor umjesto svađe, razumijevanje umjesto mržnje, proevropske reforme umjesto proevropske demagogije, jednakost pred zakonom za sve umjesto privilegija za političke elite. Uvjeren sam da će Koalicija Nove socijalističke partije i Naše stranke dobiti na predstojećim oktobarskim izborima podršku onih građana koji su za normalnu Bosnu i Hercegovinu, koji su protiv nacionalističkog raspirivanja strasti i za striktno provođenje zakona protiv kriminala i korupcije“, kaže član Izvršnog odbora NS Srđan Dizdarević.

Koalicioni partneri su saglasni da će se u „kvalifikacijama ratnih događaja i ulogama političkih lidera iz vremena 1992 - 95. koristiti isključivo onim terminima koji su prihvaćeni u Dejtonskom mirovnom sporazumu i presudama nadležnih sudova“, stoji u saopštenju.

Kao svoje političke protivnike vide ne samo stranke na vlasti nego i sve nacionalističke stranke koje vode i propagiraju politiku međuetničke podjele i mržnje.

--- NO LINKS ---
@Pedja - sta ce NS uraditi ukoliko se Krsmanovic poslije izbora pretvori u novog Dodika? Prvo ja'nje malo a poslije vuk cetnicki... Hocete li i dalje ostati u koaliciji s njim?
Corto Maltese

#2945 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Abacija wrote:
Corto Maltese wrote:
vee-jay wrote:
Sad si sam sebi skocio u usta. Prvo ih zalis da bi poslije @vee-jayovog komentara preokrenuo plocu i priznao da ih nema.

@Mizanfilov post je bio ironija ali gdje ce salonac to skontati. :-) :lol:
Žalim što ih nema. Za nekoga gorka ironija, za nekoga gorka istina, za nekoga i jedno i drugo. Možemo li se bar oko gorčine dogovoriti?
Pedja Kojovic

#2946 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

abacija

Principi na kojima pociva koalicija su vrlo jasni.
Mislim da ce najteze biti tokom kampanje jer je su protiv Zdravke i Dodik i tzv.drugi blok.
Osim toga mnogima u federaciji je stalo da Zdravku prikazu kako "cetnika" i tako uniste ideju da u RS-u postoje ljudi koji zele da zive u zajednickoj i prospeitetnoj BiH.
Zdravko je vrlo posten i hrabar covjek. Mislim da nikad ne bi radio ili govorio stvari koje radi i govori Dodik. Radi se o dva potpuno razlicita svjetonazora. Zdravki je vlast sredstvo da sprovede ono sto obeca, a ne cilj. Njegov vizija BiH je evropska, sekularna, drzava BiH sa efikasnim drzavnim nivoom vlasti, dok je potrosnja budzeta sto vise primaknuta onima koji ga pune i za cije se potrebe trosi.
(Moja licna impresija; U njemu nema ni zere nacioanalizma. Vrlo je sposoban, praktican i jako iskren i direktan u razgovoru).
Sasvim je sigurno da ce na koaliciju biti puno udaraca u kojima ce se po receptu nacionalizma pokusati diskreditovati i Nasa stranka i NSP ali mi vjerujemo da je to zaista istorijski politicki potez koji ce ako nam glasaci daju povjerenje konacno zaustaviti "kiparizaciju" Bosne i Hercegovine pokrenuti nasu zemlju iz nacionalistickog blata u koje smo upali prije 20 godina.

p.k.
Pedja Kojovic

#2947 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

nkvd

Strah me i da pitam.
Danis je, recimo, za Njemce.
On misli da je poenta u fudbalu organizovati akciju, zabiti gol i pobijediti protivnika.
(A svi znamo da je cilj uzet loptu na sredini terena, spustit glavu, presevati sve igrace i protivnickog golmana i onda nabiti loptu u korner).

p.k.
asadaspektakl

#2948 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by asadaspektakl »

Pedja Kojovic wrote:abacija

Principi na kojima pociva koalicija su vrlo jasni.
Mislim da ce najteze biti tokom kampanje jer je su protiv Zdravke i Dodik i tzv.drugi blok.
Osim toga mnogima u federaciji je stalo da Zdravku prikazu kako "cetnika" i tako uniste ideju da u RS-u postoje ljudi koji zele da zive u zajednickoj i prospeitetnoj BiH.
Zdravko je vrlo posten i hrabar covjek. Mislim da nikad ne bi radio ili govorio stvari koje radi i govori Dodik. Radi se o dva potpuno razlicita svjetonazora. Zdravki je vlast sredstvo da sprovede ono sto obeca, a ne cilj. Njegov vizija BiH je evropska, sekularna, drzava BiH sa efikasnim drzavnim nivoom vlasti, dok je potrosnja budzeta sto vise primaknuta onima koji ga pune i za cije se potrebe trosi.
(Moja licna impresija; U njemu nema ni zere nacioanalizma. Vrlo je sposoban, praktican i jako iskren i direktan u razgovoru).
Sasvim je sigurno da ce na koaliciju biti puno udaraca u kojima ce se po receptu nacionalizma pokusati diskreditovati i Nasa stranka i NSP ali mi vjerujemo da je to zaista istorijski politicki potez koji ce ako nam glasaci daju povjerenje konacno zaustaviti "kiparizaciju" Bosne i Hercegovine pokrenuti nasu zemlju iz nacionalistickog blata u koje smo upali prije 20 godina.

p.k.
Pa i Dodik je bio clan 'alternativnog gradjanskog vijeca' a pojedini kreteni su ga slavili kao borca protiv karadzica i 'bih bez entiteta', pa je recimo i SDP plivao jedno vrijeme na prici o tome kako treba umjesto 'nacionalistickih stranaka dovesti progresivno orijentirane stranke' - i sta bi? Aa sto se tice nacionalizma, Tihic i svi politicari ti mogu potvrditi da ni u dodiku nema ni zrna nacionalizma, samo covjek voli vlast, a takodje je i direktan u razgovoru (pogledaj 60 minuta i bit ce ti jasno)...Svaka slicnost s tvojim tekstom o Krsmanovicu je slucajna i to mi je prvo pitanje koje imam za tebe: na osnovu cega bi ja trebao da dijelim uvjerenje s NS-om (koje to uvjerenje mora imati radi pobjede ne izborima) da ce bas Krsmanovic biti jako razlicit od Dodik ili bilo koga drugog? Sve i da se slozimo da covjek nije nacionalista, ako hoce da dodje na vlast i tamo ostane mora se prilagoditi populaciji koja je takva kakva jeste, sto je ok za njega ali ne vidim zasto bi mu ja pomogao kad nemam razloga da vjerujem u ono sto govori.

A evo i jos jedno konkretno pitanje, posto si spomenuo 'kiprizaciju' (po tebi 'kiparizaciju') - a zbog cega zaustavljat taj proces, ako smijem pitati, buduci da je nas karadzicev entitet u tom slucaju definitivno sjeverni dio kipra, mozda cak ne bi bilo ni lose? Naravno, svi znamo da nece biti UN-a po granicama entiteta nego negdje drugo a srbija mi se ekonomski i populacijski bas i ne cini kao Turska, prije kao Sjeverna Koreja koja lijeci svoje komplekse po BiH, tako da bi bilo zanimljivo posmatrati taj proces...Dakle, pitanje je sljedece: zar ne bi mogao biti interes BiH da se bar na takav kulturan nacin otrese jednog zemlja koji nigdje ne ide, pa cemo se vratiti pregovorima nakon nekih 20 godina, a u medjuvremenu da gledamo svoja posla umjesto da gubimo vrijeme sa 'progresivnim novim snagama' iz entiteta koje zele progresivni srpski entitet umiven od zlocina i deratiziran od ne-srba pod zastavom EU?
red label

#2949 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by red label »

Pedja Kojovic wrote: Naša stranka i Nova Socijalistička Partija u svom političkom djelovanju polaze od premisa da je Bosna i Hercegovina sekularna, demokratska i decentralizovana država svih njenih građana i naroda
decentralizovana i složena (federalna) država nije isto pa je konstatacija NS daleko od tačne.
buzzer

#2950 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

red label wrote:
Pedja Kojovic wrote: Naša stranka i Nova Socijalistička Partija u svom političkom djelovanju polaze od premisa da je Bosna i Hercegovina sekularna, demokratska i decentralizovana država svih njenih građana i naroda
decentralizovana i složena (federalna) država nije isto pa je konstatacija NS daleko od tačne.
ns nije nigdje spominjala federalnu drzavu, pa je tvoja tvrdnja daleko od smisla.
Locked