ja rijesila problem sa mravima prskanjem sa navedenom smjesom+ hrana za biljku i lijek navedene trave.To je fenomenalno gnojivo. Može se praviti i biljna mješavina- kopriva, gavez, preslica, maslačak, itd.
Bášča
Moderator: anex
-
kerima1
#2926 Re: Bášča
-
bizet
#2927 Re: Bášča
sve si upravu mila, samo jedna stvar me zeza...dosada...sve se nadam da ce se muz smilovati pa mi nesto i posijati ove godine...ako nista da mogu obici malo i razgledati...a imas pravo za nazeb, razmisljala sam i o tome...smislila da u pola ljeta oblacim svoje gumenjake do koljena...no ima prece od preceg, kako ti rece, neka si me dodatno osvijestila, hvalaBanksy wrote:Kod zalijevanja se lako nazebe, a vala jednu godinu možeš i pauzirati s baštombizet wrote:ima preče od prečeg, sretno
ama sta cu radit u kuci svo vrijeme?...jedva cekam ljepseg vremena da mogu praviti kratke izlete u prirodu...jos kad ljeti upekne sunce...ne znam, hajde mozda do tad vec izgubim razum pa mi bude svejedno
mu'min bolan, ja sto se ti volis pohvalit ja to nisam vidjela ni u flaga ni u vrtlara
- Mu'min
#2928 Re: Bášča
Pa i svrha ovog foruma je da se pofalimo kako bi sa pozitivnih uspjesima djelovali na druge da i sami probaju.bizet wrote:mu'min bolan, ja sto se ti volis pohvalit ja to nisam vidjela ni u flaga ni u vrtlara....dobra ti je papricica
...moje se jos zelene na gornjem spratu kuce, ali vecina listova je otpala...haman hiberniraju...ne zaljevam ih nikako, jer ne znam kako ce na hladnoci i manjku sunca to djelovati na njih....vidjecemo na sta ce liciti kad se priroda krene buditi
Osim naravno onog da pomognemo onom kome je pomoć potrebna, ako znamo.
Ja to do sada i radim.
-
bizet
#2929 Re: Bášča
ma idi bjezi mu'min...umjesto da kazes hvala na komplimentu, jest papricica fakat dobra, ti se pravdas kao da sam te napala...zeza mu'min, zeza, šala misa mu starog
- Mu'min
#2930 Re: Bášča
Eto žao mi al ja skonta drugačije.bizet wrote:ma idi bjezi mu'min...umjesto da kazes hvala na komplimentu, jest papricica fakat dobra, ti se pravdas kao da sam te napala...zeza mu'min, zeza, šala misa mu starog
Haman ovo vrijeme tuhafli pa slabo djeluje na raspoloženje.
- vrtlar
#2931 Re: Bášča
vrtlar wrote:quote]
Bizet evo za tebe stavis najlon i ovakve saksije i eto nema zime za korov i travu.
- vrtlar
#2932 Re: Bášča
kerima1 wrote:ja rijesila problem sa mravima prskanjem sa navedenom smjesom+ hrana za biljku i lijek navedene trave.To je fenomenalno gnojivo. Može se praviti i biljna mješavina- kopriva, gavez, preslica, maslačak, itd.
Kerima cimet u prahu je idealan za mrave.Da se ne mucis praviti smjese.
- vrtlar
#2933 Re: Bášča
Mu'min wrote:Pošto bizet veli da je preko zime pusto po pitanju bašte, evo jedna slikice mog čilija kojeg sam baš jučer obrao.
Sijano 04.augusta 2012.
Još jedan primjer da se čili može sijati vrlo vrlo kasno.
O Hadjija kako si super ti ovi kuranfili
- vrtlar
#2934 Re: Bášča
art vandeley wrote:Danas sasvim slucajno naidjem na BHT-u na neki francuski dokumentarac o koprili ili ti po nasem žari, kako je nevjerovatno zdrava i korisna biljka itd... nista sto uglavnom svi do sada nismo znali.
Medjutim spominje se i pravljenje nekog prirodnog djubriva od fermentirane koprive koje se tradicionalno koristi u Francuskoj i cije koristenje se pokusava zabraniti od strane vlasti (citaj raznoraznih lobija) .
Kako objasnjava biolog iz dokumentarca, u 10 litara vode se ubaci 1kg svjeze koprive i fino potopi i ostavi 20ak dana da fermentira uz mijesanje svakog drugog dana.
Mozda je neko i gledao to danas ili mozda ima licnog iskustva s tim? Mene jednostavno privlaci sve sto je prirodno pa mi se i ovo na prvi pogled svidjelo pogotovo kad se naslusah hvale glede tog "gnojiva" ...
Art procitaj temu od pocetka imas izuzetno dobrih stvari sto su forumasi postavljali iz iskustva.Ima rijesenje za sve nedoumice.A ti sa BHT sve prepisuju sa ove teme
A inace kopriva ili zara ima puno azota i ovo je djubrivo idealno za lisnato povrce a moze ponekad i za drugo povrce.Znaci ne stalno.Razredjuje se po volji onog ko upotrebljava ali maksimalno je 1l koprive sa 10l vode i moze i manje vode po potrebi.
- vrtlar
#2935 Re: Bášča
kerima1 wrote:sta ce se Flag radit na ovoj kisi ić kisnut ko miš !
da vam javim da stiglo sjeme od Mu"mina jos samo da dodje meni u kucu hvala braco.Vrtlar "kam humantarna iz Švice za ans fukare po Bosni?
Niste vise ugrozeni eno onaj vas tamo precednik kaze da niste u recesiji.
Imam ja tebe i druge na umu nisam ja zaboravio znam ja sta sam obecao.
- Mu'min
#2936 Re: Bášča
Ne znam sortu "kuranfila" tj. ljutača, vode se pod "ljute žute"vrtlar wrote:O Hadjija kako si super ti ovi kuranfili![]()
koja je ovo vrsta.Moze mumine sve se saditi kad se zna i zeli.Inace paprika bila ljuta ili slatka je visegodisnja biljka samo joj treba stvoriti uslove.
Po izgledu bi mogla biti neka Thai bird pepper tj. u stom rangu al de ga znaj.
Sjeme ostavio od ploda što sam kupio od prodavača iz Brčko DC.
A što se tiče dužite života paprike svi se čude kad im kažem da nije jednogodišnja.
- vrtlar
#2937 Re: Bášča
Mu'min wrote:Ne znam sortu "kuranfila" tj. ljutača, vode se pod "ljute žute"vrtlar wrote:O Hadjija kako si super ti ovi kuranfili![]()
koja je ovo vrsta.Moze mumine sve se saditi kad se zna i zeli.Inace paprika bila ljuta ili slatka je visegodisnja biljka samo joj treba stvoriti uslove.
Po izgledu bi mogla biti neka Thai bird pepper tj. u stom rangu al de ga znaj.
Sjeme ostavio od ploda što sam kupio od prodavača iz Brčko DC.
A što se tiče dužite života paprike svi se čude kad im kažem da nije jednogodišnja.
Hajde da se pofalim imao sam priliku vidjeti paprike koje su oko 10 god stare kad sam isao sa prijateljem u Afriku.A inace sam prije nekih mozda 7 god na TV Crna Gora gledao covjek ima plastenik koji je sa strana oblozen stiroporom do visine jednog metra i ima grijanje pod zemljom paprike mijenja samo one koje su se osusile i naravno dubri svake godine a radjaju mu ko lude.A kaze da su tad bile stare 6 god kad je bila ta emisija.
- Mu'min
#2938 Re: Bášča
Ja sam doćero do 3. sezone moje paprike al zbog nemara radnih kolega ubi je nevrijeme (prenoćila vani na orkanskom vjetru).
-
kerima1
#2939 Re: Bášča
Kud cu s tim imam sjemena koja zelim,a ono je bila šalavrtlar wrote:kerima1 wrote:sta ce se Flag radit na ovoj kisi ić kisnut ko miš !
da vam javim da stiglo sjeme od Mu"mina jos samo da dodje meni u kucu hvala braco.Vrtlar "kam humantarna iz Švice za ans fukare po Bosni?
Niste vise ugrozeni eno onaj vas tamo precednik kaze da niste u recesiji.![]()
Imam ja tebe i druge na umu nisam ja zaboravio znam ja sta sam obecao.
-
safran
#2940 Re: Bášča
Ja sam tri paprike ostavila u saksijama - jedna je, rekla bih, podlegla, dvije se dobro drže.
-
kerima1
#2942 Re: Bášča
prije mi jedan čovjek oštrio na neku mašinu,sad ako zatupi poima nemam čime oštrit.zna li ko može li sa belegijom hehe,stvarno ima smisla debljina motike i kose je ista?.
- vrtlar
#2943 Re: Bášča
Ja i ne ostrim posto dobro izfrezam svjedno mi je jeli motika tupa ili ostra meni koristi samo da pravim kanalcice.Mu'min wrote:Na koji način vi oštrite motike?
- vrtlar
#2944 Re: Bášča
kerima1 wrote:prije mi jedan čovjek oštrio na neku mašinu,sad ako zatupi poima nemam čime oštrit.zna li ko može li sa belegijom hehe,stvarno ima smisla debljina motike i kose je ista?.
Mozes turpijom ostriti
-
kerima1
#2945 Re: Bášča
aaa zar si i ti nekadasnja generacija,sjecam se "ko mala kad su se kisobrani popravljali.A nekad su bili po mahalama isli romi i ostrili makaze nozeve i popravljali kisobrane pa ne znam ima li jos toga.
- Banksy
#2946 Re: Bášča
kerima1 wrote:aaa zar si i ti nekadasnja generacija,sjecam se "ko mala kad su se kisobrani popravljali.A nekad su bili po mahalama isli romi i ostrili makaze nozeve i popravljali kisobrane pa ne znam ima li jos toga.![]()
Stare stvari
Početkom sedamdesetih gradom su hodala dvojica, jedan sa sepetom na leđima, a drugi s kolicima koja je vukao sa sobom. Ovaj sa sepetom vikao je i zapjevao: "Pooopravljamooo kišššobrane!" Onaj s kolicima glasao se: "Stare stvari!" Svakoga jutra mogao si ih čuti u svim dijelovima Starog Grada i Centra: od Bistrika do Vratnika i od Bjelava do Širokače. Bilo ih je samo dvojica, a činilo se da su istovremeno na više mjesta. Nikada nisu ordinirali niže od Marindvora. U novim dijelovima grada njihov se posao smatrao prevaziđenim ili su oni smatrali da je tako i da ljudi koji stanuju na Alipašinom ili Malti ne popravljaju kišobrane, nego ih gube u tramvaju, pa kada ih izgube onda kupuju nove, a starih stvari ionako nemaju jer stanuju u novogradnjama.
Iako izjutra uglavnom nikoga nije bilo kod kuće, kišobrandžija i staretinar uvijek su radili samo tada. Računali su da još samo penzioneri vode računa o kišobranima i starim stvarima, a da se na one što su svakog dana na poslu može jednostavno zaboraviti. Ti su već živjeli u svijetu u kojem se sve staro i nepotrebno bacalo. Osim penzionera, na jutarnja dozivanja reagirali su i đaci koji bi ostali kod kuća jer su ih uhvatili zaušnjaci, krzamak, ospice, gripa, šarlah, rubeola, pljuskavice ili neka druga dječija bolest. Ležali su u krevetima, slušali njih dvojicu pod prozorom i pamtili to za neka vremena u kojima će se moderni život raširiti od Marindvora do Čaršije, a kišobrandžija i staretinar završiti u istoj priči i jednakoj prošlosti kao Mula Mustafa Bašeskija
Kada su ljudi u Sarajevu prestali popravljati kišobrane i prodavati stare stvari? Odgovora na ovo pitanje nema jer grad nije imao svoga kroničara koji bi bilježio takve stvari, ali se čini da poslije Titove smrti, ili još prije toga, u vrijeme kada je Bosna u Grenobleu postajala prvak Europe, više nije bilo kišobrandžije i staretinara. Bio je to za grad neprimjetan, premda značajan gubitak. Ali ne toliko zbog praktičnih razloga, koliko zbog glasova i zvukova koji su nestali iz jutarnjih sazvučja, a bili su tako ritmični, ritualni i pravilni da se po njima moglo mjeriti unutrašnje vrijeme grada.
...
- vrtlar
#2947 Re: Bášča
Banksy wrote:kerima1 wrote:aaa zar si i ti nekadasnja generacija,sjecam se "ko mala kad su se kisobrani popravljali.A nekad su bili po mahalama isli romi i ostrili makaze nozeve i popravljali kisobrane pa ne znam ima li jos toga.![]()
Stare stvari
Početkom sedamdesetih gradom su hodala dvojica, jedan sa sepetom na leđima, a drugi s kolicima koja je vukao sa sobom. Ovaj sa sepetom vikao je i zapjevao: "Pooopravljamooo kišššobrane!" Onaj s kolicima glasao se: "Stare stvari!" Svakoga jutra mogao si ih čuti u svim dijelovima Starog Grada i Centra: od Bistrika do Vratnika i od Bjelava do Širokače. Bilo ih je samo dvojica, a činilo se da su istovremeno na više mjesta. Nikada nisu ordinirali niže od Marindvora. U novim dijelovima grada njihov se posao smatrao prevaziđenim ili su oni smatrali da je tako i da ljudi koji stanuju na Alipašinom ili Malti ne popravljaju kišobrane, nego ih gube u tramvaju, pa kada ih izgube onda kupuju nove, a starih stvari ionako nemaju jer stanuju u novogradnjama.
Iako izjutra uglavnom nikoga nije bilo kod kuće, kišobrandžija i staretinar uvijek su radili samo tada. Računali su da još samo penzioneri vode računa o kišobranima i starim stvarima, a da se na one što su svakog dana na poslu može jednostavno zaboraviti. Ti su već živjeli u svijetu u kojem se sve staro i nepotrebno bacalo. Osim penzionera, na jutarnja dozivanja reagirali su i đaci koji bi ostali kod kuća jer su ih uhvatili zaušnjaci, krzamak, ospice, gripa, šarlah, rubeola, pljuskavice ili neka druga dječija bolest. Ležali su u krevetima, slušali njih dvojicu pod prozorom i pamtili to za neka vremena u kojima će se moderni život raširiti od Marindvora do Čaršije, a kišobrandžija i staretinar završiti u istoj priči i jednakoj prošlosti kao Mula Mustafa Bašeskija
Kada su ljudi u Sarajevu prestali popravljati kišobrane i prodavati stare stvari? Odgovora na ovo pitanje nema jer grad nije imao svoga kroničara koji bi bilježio takve stvari, ali se čini da poslije Titove smrti, ili još prije toga, u vrijeme kada je Bosna u Grenobleu postajala prvak Europe, više nije bilo kišobrandžije i staretinara. Bio je to za grad neprimjetan, premda značajan gubitak. Ali ne toliko zbog praktičnih razloga, koliko zbog glasova i zvukova koji su nestali iz jutarnjih sazvučja, a bili su tako ritmični, ritualni i pravilni da se po njima moglo mjeriti unutrašnje vrijeme grada.
...
Banksy koje ovo pisao ti ili neko drugi.Super je napisano.
- Banksy
#2948 Re: Bášča
Miljenko Jergovićvrtlar wrote: Banksy koje ovo pisao
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=26
- Mu'min
#2949 Re: Bášča
Kerima je već dobila sjemena.
A danas je moja sarajevska veza preuzela sjemena za flaga, Oticon i Armin_jockera tako da sam realizirao hadis (Obećanje je dug).
FLAG: tebi detaljne info o preuzimanju putem PP.
Vrtlar, kada će "pomoć" iz CH za Ujedinjene Bosanske Emirate?
A danas je moja sarajevska veza preuzela sjemena za flaga, Oticon i Armin_jockera tako da sam realizirao hadis (Obećanje je dug).
FLAG: tebi detaljne info o preuzimanju putem PP.
Vrtlar, kada će "pomoć" iz CH za Ujedinjene Bosanske Emirate?
-
kerima1
#2950 Re: Bášča
jesam i hvala braco Mu"mine.ne mislim sve sjemenke posijat ove g.da se ne desi da opet trazim.planiram najvise paradajza sijati u ovo malo baste,imam zeljene sorte (da su rodne i ukusne
)
vrtlar" mu"min nije mislio na sjemenke nego na racun u banci
vrtlar" mu"min nije mislio na sjemenke nego na racun u banci