Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
adis.p

#2926 Re: Teretana

Post by adis.p »

Dosta raje spominje sirutku kao zamjenu za whey protein.. eh znal neko koliko treba uzet umjesto wheya poslije jednog obicnog treninga od 1 do 1:30h.. i jel se moze uzimat tzv kiselo mlijeko sto se pravi na selu, isto sadrzi sirutku samo sto tu ima i nedovoljno zrelog :D :D (nez drugacije kako da se izrazim xd) sira.. oni koji zive na selu, znat ce o cemu govorim.. ;-) ;-) I dodjel ovo isplativije od wheya, jer ovi mlijecni proizvodi i nisu toliko skupi.. :-D
mrza

#2927 Re: Teretana

Post by mrza »

sirutka je dobra, ali nikako nemoze zamijeniti whey protein, ali nije je lose uzimati.
adis.p

#2928 Re: Teretana

Post by adis.p »

Sto ne bi mogla zamijenit whey? :-) :-)

p.s. fkt ne moze :-? :-?
Last edited by adis.p on 26/04/2012 23:23, edited 1 time in total.
4m3l

#2929 Re: Teretana

Post by 4m3l »

adis.p wrote:Dosta raje spominje sirutku kao zamjenu za whey protein.. eh znal neko koliko treba uzet umjesto wheya poslije jednog obicnog treninga od 1 do 1:30h.. i jel se moze uzimat tzv kiselo mlijeko sto se pravi na selu, isto sadrzi sirutku samo sto tu ima i nedovoljno zrelog :D :D (nez drugacije kako da se izrazim xd) sira.. oni koji zive na selu, znat ce o cemu govorim.. ;-) ;-) I dodjel ovo isplativije od wheya, jer ovi mlijecni proizvodi i nisu toliko skupi.. :-D
Ma ja sam cuo da se ne isplati piti, ne sadrzi puno proteina, bukvalno moras litar popiti za svega nekoliko.
adis.p

#2930 Re: Teretana

Post by adis.p »

Eh pa to, evo sad citam.. sirutka je 95-97% voda, tako da moras popit more da dobijes nesto malo proteina. :sad:
Vitezanin

#2931 Re: Teretana

Post by Vitezanin »

Ako se whey konzumira kako treba, dobijes oko 30 grama proteina jednim 'doziranjem' (zvuci k'o da se drogiramo :D :D :D ).

Prosjecno ljudsko tijelo treba 0.9 gr proteina po kilogramu. Dakle, ako netko ima 80 kg treba otprilike 72 gr proteina dnevno.

Ako netko redovito ide u teretanu onda se moze tu i tamo uzeti vise.

Ali jako je tesko dobiti sve te proteine ishranom. Zato je whey :thumbup: . U biti- dodatak prehrani.

Tih 72 grama treba fino rasporediti, imati kvalitetnu ishranu itd. Na kutijama pise i prije i poslija mada su mnogi napisali i slozili se da je to u biti marketinski trik-s ciljem da prije potrosis i kupis nove kutiju. :-D

Poslije teretane tijelo umire, skapava :D :D :D za proteinima. Zato je whey za poslije teretane . :-D
Vitezanin

#2932 Re: Teretana

Post by Vitezanin »

Digla_da_kreci wrote:
Vitezanin wrote:Ja ne znam sta da radim za listove... Vidio sam sve one sprave i brate ne znam odakle da pocnem. Ja bih najradije neke vjezbe bez sprava za listove :D .
Pa setaj uz brdo i niz brdo ako si jos uvijek u Calg. :D

Ma sva su nekakva kulturna brda. :D :D :D Ona niska, dosadna. :D
Maja_XXX

#2933 Re: Teretana

Post by Maja_XXX »

Ja sam cula da osoba koja redovno ide u teretanu treba uzeti 2.2 grama po kg težine...Moj momak dnevno uzima oko 170gr...Samo da doprinesem diskusiji... :D

Nego, vec nekoliko mjeseci ne radim ni kardio vježbe a pogotovo se ne usudjem podici nista vise od 5 kg...Nakon treninga bi me počela boljeti lijeva strana lica, oko oka, donja lijeva vilica i obrazi..Je li iko imao slicnih problema i znate li sta to znaci? Isla sam i oftamologu i neurologu, nemaju pojma...
Hvala
moa

#2934 Re: Teretana

Post by moa »

Dok sam trenirao konzumirao sam otprilike 2 grama po kg, oko 150 grama proteina sam unosio dnevno, kako kroz hranu tako i sa Wheyom. hahah imal ko 10 grama proteina :) fkt isto da se drogiramo.. Evo nakon vishe od dvije godine od povrede i saniranja povrede i nabacnih 20 kg vishka ovih dana opet na Vilsonovo i zagrijavanje za terninge pa se uskoro i vidimo u nekoj od teretana. :)
debeljko20

#2935 Re: Teretana

Post by debeljko20 »

Maja_XXX wrote:Ja sam cula da osoba koja redovno ide u teretanu treba uzeti 2.2 grama po kg težine...Moj momak dnevno uzima oko 170gr...Samo da doprinesem diskusiji... :D

Nego, vec nekoliko mjeseci ne radim ni kardio vježbe a pogotovo se ne usudjem podici nista vise od 5 kg...Nakon treninga bi me počela boljeti lijeva strana lica, oko oka, donja lijeva vilica i obrazi..Je li iko imao slicnih problema i znate li sta to znaci? Isla sam i oftamologu i neurologu, nemaju pojma...
Hvala
ne želim da te prepadam ali otidji kardiologu i pregledaj kičmu. druga stvar, moguće je da je na nervnoj bazi pogotovo ako si pod stresom, ako imaš neku vrstu anksioznosti ili si generalno ili trenutno nezadovoljna nečim. unosi u organizam što više vitamina i minerala. radio kardio bar prošetaj svaki dan po sat vremena ako već nećeš da trčiš. počni da plivaš ukoliko si u mogućnosti.
adnansax

#2936 Re: Teretana

Post by adnansax »

Senf wrote:
Maja_XXX wrote:Ja sam cula da osoba koja redovno ide u teretanu treba uzeti 2.2 grama po kg težine...Moj momak dnevno uzima oko 170gr...Samo da doprinesem diskusiji... :D
Hvala
170 grama? :shock:

Pa to je skoro pa 10 kila Wheya u 3 mjeseca :lol: :lol:
Valjda nisi skontao da je u pitanju ukupan unos proteina na dan,a ne samo wheya, zato se cudis...

Nekih 2 gr proteina po kg je sasvim za odraslu musku osobu koja se bavi fizickom aktivnoscu. Ako mozes finansirati nebitno koliko je para, whey je najbolja investicija od svih dodataka prehrani.
pozz
Last edited by adnansax on 05/05/2012 16:01, edited 1 time in total.
adnansax

#2937 Re: Teretana

Post by adnansax »

debeljko20 wrote:

Hvala
ne želim da te prepadam ali otidji kardiologu i pregledaj kičmu. druga stvar, moguće je da je na nervnoj bazi pogotovo ako si pod stresom, ako imaš neku vrstu anksioznosti ili si generalno ili trenutno nezadovoljna nečim. unosi u organizam što više vitamina i minerala. radio kardio bar prošetaj svaki dan po sat vremena ako već nećeš da trčiš. počni da plivaš ukoliko si u mogućnosti.
mislim da je bolja opcija neurolog ako je vec rijec o kicmi ;-)
debeljko20

#2938 Re: Teretana

Post by debeljko20 »

adnansax wrote:
debeljko20 wrote:

Hvala
mislim da je bolja opcija neurolog ako je vec rijec o kicmi ;-)
nisi me dobro razumio. kardiolog i kičma su dvije različite stvari. nisam mislio da će kod kardiologa pregledati kičmu.
master_player

#2939 Re: Teretana

Post by master_player »

Ev i ja da se javim, visok sam 180 cm, a tezine 86 kg, cilj mi je naravno nabiti sto vise mase, a kasnije definica ;-)...kako sam pocetnik, mnogo sam treniram a jako malo odmarao...a u teretani ostajao po 2h i nakon mjesec i 10 dana grama nisam dobio :sad: ..od 01.05, sam trening srezao na sat vremena, i radim 2:1, manje radim pauze i poceo sam koristiti 100% whey protein, poslije treninga. Imate li neki prijedlog da ubacim?
Mustang1

#2940 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Pitanje .. Sta ce ti toliko mase ? Pogotovo sad ide ljeto ti hoces masu .. To se radi preko zime ..
illuminated

#2941 Re: Teretana

Post by illuminated »

adis.p wrote:Eh pa to, evo sad citam.. sirutka je 95-97% voda, tako da moras popit more da dobijes nesto malo proteina. :sad:
Surutka sadrži mnoge minerale, koji su našem telu veoma potrebni, a tu pre svega mislimo na kalcijum, bakar, gvožđe, cink, kobalt, mangan, molibden u tragovima i fosfate

Izvor: S neta :)

ima jos oko 3-4gr / 100ml proteina. bar ova koju ja pijem.
pola litre = 15ak gr.
adnansax

#2942 Re: Teretana

Post by adnansax »

Senf wrote:Koliko se wheya uzima?

Citam kazu 1.5 do 2 grama po kilogramu poslje svakog treninga?

Sto znaci recimo osoba A je teska 70 kila...ona bi trebala unositi svaki dan 140 grama Wheya

Tokom 10 dana...trebala bi unijeti oko 1.4 kg Wheya...sto bi neko na svaki mjesec morao izdvajati oko 250-300 KM samo za taj Whey?

Ovo je neka moja racunica do koje sam dosao citajuci po netu..

Jesam li u tacna?
Ne citas dobro, ili citas na pogresnim mjestima :)

ukupan unos proteina u toku dana je nekih 2gr po kg tjelesne tezine, od tog unosa whey je samo jedan dio
obicno se kao suplement whey uzima nakon treninga jedna mjerica (20-25gr), neki uzimaju jos ujutro, uvece..zavisi od finansija uglavnom..

tako da ovo sto si ti racunao je ukupan unos proteina a ne samo wheya

pozz
hladan.preminger

#2943 Re: Teretana

Post by hladan.preminger »

adnansax wrote:
Senf wrote:Koliko se wheya uzima?

Citam kazu 1.5 do 2 grama po kilogramu poslje svakog treninga?

Sto znaci recimo osoba A je teska 70 kila...ona bi trebala unositi svaki dan 140 grama Wheya

Tokom 10 dana...trebala bi unijeti oko 1.4 kg Wheya...sto bi neko na svaki mjesec morao izdvajati oko 250-300 KM samo za taj Whey?

Ovo je neka moja racunica do koje sam dosao citajuci po netu..

Jesam li u tacna?
Ne citas dobro, ili citas na pogresnim mjestima :)

ukupan unos proteina u toku dana je nekih 2gr po kg tjelesne tezine, od tog unosa whey je samo jedan dio
obicno se kao suplement whey uzima nakon treninga jedna mjerica (20-25gr), neki uzimaju jos ujutro, uvece..zavisi od finansija uglavnom..

tako da ovo sto si ti racunao je ukupan unos proteina a ne samo wheya

pozz
Tacno.
Pored toga u obzir se uzima lean body mass, tj. od ukupne svoje tezine odbijes visak/masno tkivo i na to racunas 1,5g po kg (preko toga je sve previse za 90% ljudi koji idu u teretanu). Minimlano preko redovne prehrane uneseš 50g, znaci treba otprilike unijeti još 60g proteina (osoba sa 70kg lbm). To su dvije mjerice od 30g. Jednu roknes odmah poslije teninga, a drugu prije spavanja.
Mjesanac

#2944 Re: Teretana

Post by Mjesanac »

Moze li mi neko reci koja je cijena kettlebell-a od 10kg u Sarajevu?
adis.p

#2945 Re: Teretana

Post by adis.p »

Mozel meni neko rec koliko ja dnevno trosim kcal jer trazio sam svugdje po netu i bude odstupanja po 1000kcal xd :-D :-D Tezak sam 70kg, i visok 180cm.. ;-) ii 16, ured 17 god :D
HardCore

#2946 Re: Teretana

Post by HardCore »

adis.p wrote:Mozel meni neko rec koliko ja dnevno trosim kcal jer trazio sam svugdje po netu i bude odstupanja po 1000kcal xd :-D :-D Tezak sam 70kg, i visok 180cm.. ;-) ii 16, ured 17 god :D

Cini mi se da si mrsav, prema ovoj visini i kilazi :) ne moze ti niko reci koliko ti dnevno trosis kcal, imas na netu neke kalkulatore pa ih potrazi, ugl. pise ti npr za pola sata trcanja izgubis toliko i toliko kcal, mada ni to nije bas neka preciznost, al uglavno tu je negdje +- 30% od zadate vrijednosti XD

Ala sam se ja zajebo, ev vec 9-10 mjeseci kako idem u teretanu i samo radio gorni dio, ruke,ramena... a noge nisamm, sad kad se vidim place mi se koliko sam se zahebo, pa moram sad samo noge raditt, a za listove da ne govorim XD
adis.p

#2947 Re: Teretana

Post by adis.p »

Ma nisam mrsav, imam malo viska.. al ne puno. Prestao sam da jedem hljeb koji sam prije jeo vise od svega xd ne jedem vise masno, svaki dan puknem jedan proteinski obrok(jaja, sir, piletina..) zavisi kako kad.. ii zato hocu da vidim koliko otp trosim? Jel to 1500 sto mi je nekako premalo, il su +2500 ;-)
Mustang1

#2948 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ti haman imas problem ko i ja .. Imas sala samo na stomaku ? Ja sam visok 190 a imao sam 72 kg .. sad imam 82 (zadnji put imao .. mozda sam sad jos izgubio jer trcim ..) ako ti je tako ko i kod mene na stomaku onda moras da se halalis sa podosta mase :D i kod mene je dosta otislo sa ruku i sisa a jos nisam ni pola mozda skinuo .. jos plocica nema na vidiku :D
adis.p

#2949 Re: Teretana

Post by adis.p »

Bubalo1 wrote:Ti haman imas problem ko i ja .. Imas sala samo na stomaku ? Ja sam visok 190 a imao sam 72 kg .. sad imam 82 (zadnji put imao .. mozda sam sad jos izgubio jer trcim ..) ako ti je tako ko i kod mene na stomaku onda moras da se halalis sa podosta mase :D i kod mene je dosta otislo sa ruku i sisa a jos nisam ni pola mozda skinuo .. jos plocica nema na vidiku :D
Gdje si zemljace, nisam te prepoznao.. :D :D aa ja radim dosta sklekove i trbusne i poceli su se trbusni pomalo oslikavat.. sala je ostalo jos na donjim trbusnjacima, i malo na sisama.. ii da napomenem, ovo mi je najbolji rez do sad.. prije sam bio debeo ko stoka, i poceo trenirat fudbal, pa sam sletio na koliko-toliko normalan izgled ;-) ;-)
Mustang1

#2950 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ma ne mozes njima nista vjeruj .. Znam po sebi .. Dok sam radio kuci trbusnjake i sklekove i sa bucicom nisam mogao nabaciti vise od 4 kg .. i kad ne radim opet spadne na istu kilazu kao prije .. kreni u teretanu i lagano .. ja sam se preko zime gojio a sad i trcim i svasta .. jer jebeno je kada tek krenes pa dok skontas sve cake i slicno ..dok skontas sta ti i koje vjezbe najvise odgovaraju/pogadjaju .. ja sam i nakon ovih 6 mjeseci jos uvijek na pocetku :D Stomak je jebeno jer onda kazem ti gubis i sve ostalo .. a ako nemas sve ostalo ogromno onda si u belaju kao i ja :D Probaj trcati ujutro .. ja trcim na prazan stomak pola sata max .. nekad trcim i navece u teretani ...
A ako neces u teretanu jbg onda radi tako pa ces vidjeti ali ako si kao ja ruke tanke noge tanke .. :D onda ti samo trbusni i sklekovi uz trcanje nece haman nista pomoci :D Jer su i meni nakon 5 mjeseci teretane kada sam poceo sa trcanjem opale i ruke i sise i sve .. a stomak najmanje :D
Post Reply