Prije svega, nema nas 4.5 miliona, već cca. 3.7 miliona. Drugo, od tih 3.7 miliona odvadi npr. djecu i mlade, kao i sve ostale grupe koje ne štede i čija se ne broji. Povrh toga dodaj i onu ogromnu većinu koja ne vjeruje u banke, a to je kod nas VEĆINA, jer je ljubljanska banka pokrala štediše, pa ljudi ne vjeruju u banke. Dodaj i ljude koji dobijajau novac izvana i novac koji se vrti u sivoj ekonomiji i nepoštenim aktivnostima. Ma kakvih 1500 KM po stanovniku... Pogledaj vozni park u BiH pa ćeš shvatiti kolika se čudovišna količina para nalazi u opticaju. Kod nas narod voli da kuka, a pun je para ko brodJa se ne bih slozio da su gradjani puni kao brod, na 4,5mil ljudi imamo 7 milijardi ustedjenih, to dodje oko 1500KM po stanovniku sto realno je sica. Ekonomski pokazatelji su takodje porazni (nezaposlenost, GDP..)
Nije tačno. Jedna porodica može da živi bez zlata i nafte, pa čak i sa malo para, ali bez stana ili kuće ne može, tj. može kao podstanar u stalnom dužničkom ropstvu i pod prijetnjom gubitka krova nad glavom.Nekretnine su kao i sve drugo na trzistu, kao i zlato, kao i nafta, njihova cijena zavisi od kretanja na trzistu. Ako mislis da nekretnine uvijek vrijede ja cu te samo pitati kako je pocela posljednja velika svjetska ekonomska kriza, kada su se kuce prodavale za sitnis. Dakle nekretnine mogu da vrijede nista, a pare mogu da vrijede mnogo. Pare takodje mogu da vrijede nista (bivsi YU Dinari pred rat?) , a nekretnine mogu da vrijede mnogo. Misljenje da je nesto samo po sebi mnogo vrijedno je pogresno.
Nije isto platiti režije mjesečno i uz malo hrane biti slobodan čovjek, i platiti režije + kiriju i biti pod prijetnjom da te gazda izbaci kad hoće ili pri isteku ugovora.
Nekretnina je neophodna za normalan život, a zlato i nafta nisu. Nije to isto.Tvoj stav je pogrešan.
Svaki stan tj. nekretnina ima svoju glavnicu tj. osnovnu vrijednost koja obično iznosi 60 do 80 % tržišne vrijednosti i koju u svakom trenutku možeš dobiti ako si spreman da se odrekneš dobiti pri prodaji. Mi sada pričamo o nekretninama koje nisu amortizovane, a takvih je većina u Sarajevu. Većina prodavaca ima 50 do 90 godina do isteka amortizacije, pa nismo Venecija poboguSvako moze da trazi cifru koju zeli za svoj stan. Moze i da ga prodaje 100 godina. Ono sta ti zaboravljas, je da je rok amortizacije stana 100 godina. Teoretski ako nakon 100 godina ne ulozis ni jednu marku u njega on vrijedi nula maraka.
Pa ne moze zgrada napravljena 1910 vrijediti kao novogradnja (osim ako nije zasticeno spomenik, ali to je drugi par cipela.) Svaki stan moras nakon cca 20 godina renovirati (stolarija, kupatilo, parket, instalacije, fasada...) tako da u principu nakon cca 100 godina isplatis vrijednost stana.
Ako cekas 10 godina, izgubio si 10%.
Ako kupac ne zna da stan koji je amortizovan u zgradi starijoj od 100 godina ne vrijedi mnogo, to je problem kupca. Kod nas hablećine daju stotine hiljada KM za austro-ugarske rupetine, ali dok ima ovaca biće i šišanja.
Ne zaboravi da zgrade od armiranog betona građene iza 1960 godine imaju amortizaciju i 150 i više godina.
Kod nas se ne renovira tako često, ali par puta se u 100 godina mora renovirati, uz redovno održavanje (moleraj, instalacije i sl.)
Mjesečni troškovi održavanja kuće ili stana bez centralnog grijanja (ako ne živiš u njima) su između 30 i 50 KM što je ništa. Ako imaš toplane za vratom onda je to između 100 i 150 KM, ali možeš ukinuti grijanje i plaćati samo 40 %, nisu to neke sume da čovjek ne bi to mogao priuštiti, ako već ima extra stan, ima i za te troškove.Troskovi odrzavanja nekretnine u tom periodu cekanja nisu mali. Upravitelj salje racune bio ti tu, ne bio. Toplane isto.
Na stranu to, mora neko da cisti snijeg oko kuce/zgrade, mora neko da cuva od provalnika. Sve to kosta.
Ako ne vjerujes, ostavi kucu samu, i odputuj u inostranstvo ili je nemoj obici 20 godina pa se vrati da vidis u kakvom je stanju. Mozes da ga izrentas. Koliko povrat imas na sredstva? Stan od 100.000KM izrentas za 300KM, i imas 3,6% godisnje.
Tu oduzmi 1% amortizacije godisnje i imas 2,6% (moras nesto uloziti u stan ponekad)
Jel tebi profit od 2,6% godisnje dovoljan, to je tvoje da odlucis.
Ovdje mi ne pričamo o stanu kao isključivo ekonomskoj investiciji. Većina nas nikada neće imati toliko nekretnina da na tome zarađuje, već o tome da dobro odabrana nekretnina predstavlja trajnu vrijednost i da se uvijek može izglaviti glavnica iz nje, a ponekad i lijepo extra zaraditi, ako nađeš pravog kupca ili prodaješ u pravo vrijeme.
Kad živiš na Zapadu i barataš sa znanjem i parama da ulažeš gdje hoćeš možeš tako razmišljati. Nama u BiH je nekretnina ZAKON kad su investicije u pitanju.Da se razumijemo, meni je sasvim ok da ti i bilo ko drugi zacijeni cifru koju zeli za stan. I ovaj kolega gore koji pjeni na moje postove. Ja uvijek mogu da unajmim stan ako mi je to skupo, a da svoj tesko zaradjeni novac ulozim u dionice, zlatne poluge, naftu, novo auto, kineske yene ili bilo koji drugi klinac, ako procjenim da mi je zarada veca.
Ako mi bude isplativo da kupim stan u odnosu na kiriju ja cu da ga kupim. Ko hoce da ceka, nek ceka. Ko hoce da kupi nek kupi. Nema razloga za nerviranje.