Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
filter74

#2926 Re: Cijene stanova All about

Post by filter74 »

Ja se ne bih slozio da su gradjani puni kao brod, na 4,5mil ljudi imamo 7 milijardi ustedjenih, to dodje oko 1500KM po stanovniku sto realno je sica. Ekonomski pokazatelji su takodje porazni (nezaposlenost, GDP..)
Prije svega, nema nas 4.5 miliona, već cca. 3.7 miliona. Drugo, od tih 3.7 miliona odvadi npr. djecu i mlade, kao i sve ostale grupe koje ne štede i čija se ne broji. Povrh toga dodaj i onu ogromnu većinu koja ne vjeruje u banke, a to je kod nas VEĆINA, jer je ljubljanska banka pokrala štediše, pa ljudi ne vjeruju u banke. Dodaj i ljude koji dobijajau novac izvana i novac koji se vrti u sivoj ekonomiji i nepoštenim aktivnostima. Ma kakvih 1500 KM po stanovniku... Pogledaj vozni park u BiH pa ćeš shvatiti kolika se čudovišna količina para nalazi u opticaju. Kod nas narod voli da kuka, a pun je para ko brod :thumbup:
Nekretnine su kao i sve drugo na trzistu, kao i zlato, kao i nafta, njihova cijena zavisi od kretanja na trzistu. Ako mislis da nekretnine uvijek vrijede ja cu te samo pitati kako je pocela posljednja velika svjetska ekonomska kriza, kada su se kuce prodavale za sitnis. Dakle nekretnine mogu da vrijede nista, a pare mogu da vrijede mnogo. Pare takodje mogu da vrijede nista (bivsi YU Dinari pred rat?) , a nekretnine mogu da vrijede mnogo. Misljenje da je nesto samo po sebi mnogo vrijedno je pogresno.
Nije tačno. Jedna porodica može da živi bez zlata i nafte, pa čak i sa malo para, ali bez stana ili kuće ne može, tj. može kao podstanar u stalnom dužničkom ropstvu i pod prijetnjom gubitka krova nad glavom.
Nije isto platiti režije mjesečno i uz malo hrane biti slobodan čovjek, i platiti režije + kiriju i biti pod prijetnjom da te gazda izbaci kad hoće ili pri isteku ugovora.
Nekretnina je neophodna za normalan život, a zlato i nafta nisu. Nije to isto.Tvoj stav je pogrešan.
Svako moze da trazi cifru koju zeli za svoj stan. Moze i da ga prodaje 100 godina. Ono sta ti zaboravljas, je da je rok amortizacije stana 100 godina. Teoretski ako nakon 100 godina ne ulozis ni jednu marku u njega on vrijedi nula maraka.
Pa ne moze zgrada napravljena 1910 vrijediti kao novogradnja (osim ako nije zasticeno spomenik, ali to je drugi par cipela.) Svaki stan moras nakon cca 20 godina renovirati (stolarija, kupatilo, parket, instalacije, fasada...) tako da u principu nakon cca 100 godina isplatis vrijednost stana.
Ako cekas 10 godina, izgubio si 10%.
Svaki stan tj. nekretnina ima svoju glavnicu tj. osnovnu vrijednost koja obično iznosi 60 do 80 % tržišne vrijednosti i koju u svakom trenutku možeš dobiti ako si spreman da se odrekneš dobiti pri prodaji. Mi sada pričamo o nekretninama koje nisu amortizovane, a takvih je većina u Sarajevu. Većina prodavaca ima 50 do 90 godina do isteka amortizacije, pa nismo Venecija pobogu :-)
Ako kupac ne zna da stan koji je amortizovan u zgradi starijoj od 100 godina ne vrijedi mnogo, to je problem kupca. Kod nas hablećine daju stotine hiljada KM za austro-ugarske rupetine, ali dok ima ovaca biće i šišanja.
Ne zaboravi da zgrade od armiranog betona građene iza 1960 godine imaju amortizaciju i 150 i više godina.
Kod nas se ne renovira tako često, ali par puta se u 100 godina mora renovirati, uz redovno održavanje (moleraj, instalacije i sl.)
Troskovi odrzavanja nekretnine u tom periodu cekanja nisu mali. Upravitelj salje racune bio ti tu, ne bio. Toplane isto.
Na stranu to, mora neko da cisti snijeg oko kuce/zgrade, mora neko da cuva od provalnika. Sve to kosta.
Ako ne vjerujes, ostavi kucu samu, i odputuj u inostranstvo ili je nemoj obici 20 godina pa se vrati da vidis u kakvom je stanju. Mozes da ga izrentas. Koliko povrat imas na sredstva? Stan od 100.000KM izrentas za 300KM, i imas 3,6% godisnje.
Tu oduzmi 1% amortizacije godisnje i imas 2,6% (moras nesto uloziti u stan ponekad)
Jel tebi profit od 2,6% godisnje dovoljan, to je tvoje da odlucis.
Mjesečni troškovi održavanja kuće ili stana bez centralnog grijanja (ako ne živiš u njima) su između 30 i 50 KM što je ništa. Ako imaš toplane za vratom onda je to između 100 i 150 KM, ali možeš ukinuti grijanje i plaćati samo 40 %, nisu to neke sume da čovjek ne bi to mogao priuštiti, ako već ima extra stan, ima i za te troškove.
Ovdje mi ne pričamo o stanu kao isključivo ekonomskoj investiciji. Većina nas nikada neće imati toliko nekretnina da na tome zarađuje, već o tome da dobro odabrana nekretnina predstavlja trajnu vrijednost i da se uvijek može izglaviti glavnica iz nje, a ponekad i lijepo extra zaraditi, ako nađeš pravog kupca ili prodaješ u pravo vrijeme.
Da se razumijemo, meni je sasvim ok da ti i bilo ko drugi zacijeni cifru koju zeli za stan. I ovaj kolega gore koji pjeni na moje postove. Ja uvijek mogu da unajmim stan ako mi je to skupo, a da svoj tesko zaradjeni novac ulozim u dionice, zlatne poluge, naftu, novo auto, kineske yene ili bilo koji drugi klinac, ako procjenim da mi je zarada veca.
Ako mi bude isplativo da kupim stan u odnosu na kiriju ja cu da ga kupim. Ko hoce da ceka, nek ceka. Ko hoce da kupi nek kupi. Nema razloga za nerviranje.
Kad živiš na Zapadu i barataš sa znanjem i parama da ulažeš gdje hoćeš možeš tako razmišljati. Nama u BiH je nekretnina ZAKON kad su investicije u pitanju.
jalle

#2927 Re: Cijene stanova All about

Post by jalle »

ismb wrote:Eto, kome treba savjet (a vjerujte, "doktorirali" smo problematiku posljednjih 6 mjeseci), pitajte :)
n-e bi sad da objašnjavam svoju situaciju, ali u gadnom sam previranju u vezi kupovinu prvog stana. Pošto vidim da imaš prakse u vezi tome reci mi ti ili neko šta se može u ovoj situaciji:

recimo otišao sam i vidio neki stana zajedno sa agentom.
Šta me sprečava sad da odem direktno kod tog vlasnika i dogovrim kupnju, izbjegnem proviziju agencije ?

Samo mi nemojte odmah poleti o poštenju, pošten ovdje ne uspjeva..
valter.ba

#2928 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Ne placas svakako ti proviziju koja je uglavnom 3% nego vlasnik. Vlasnik je vezan Ugovorom i ako proda stan bez agencije obavezan je svakako platiti taj procenat. Moj ti je savjet ukoliko si nasao stan koji te zadovoljava ne razmisljaj previse jer bice prekasno.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
jalle

#2929 Re: Cijene stanova All about

Post by jalle »

To sam pretpostsvljso, sli i taj ugovor izmedju vlasnika i agenta traje neko vrijeme.posloje toga stan prodaje samo vlasnik.
A u pravi si tu u vezi odugovlacenja ja sam rekorder utome, jer evo kupujem stan vec 5 godina...

Sent from my GT-I9000
prusko

#2930 Re: Cijene stanova All about

Post by prusko »

Nekretnine se najbolje kupuju i prodaju DIREKTNO bez posrednika ....
cico x

#2931 Re: Cijene stanova All about

Post by cico x »

prusko wrote: Nekretnine se najbolje kupuju i prodaju DIREKTNO bez posrednika ....
a sto obrisa dio posta :) ?
kazes da das kaparu vlasniku i da te on saceka dok ne istekne ugovor sa agencijom? a sta ako agencija dovede kupca sa lovom,on ce njega odbiti da bi tebe sacekao ?
zasto postoje turisticke agencije,auto kuce,osiguravajuca drustva.... da se ti i ja ne bi peglali,odemo njima kazemo sta zelimo i to dobijemo,tako da i agencija postoji da bih ja rekao zelim stan na malti,6 sprat,3 sobe,nadite mi to !
a nekretnine se najbolje kupuju i prodaju DIREKTNO sa kvalitetnim posrednikom koji zna posao ;)
jalle

#2932 Re: Cijene stanova All about

Post by jalle »

prusko wrote:Nekretnine se najbolje kupuju i prodaju DIREKTNO bez posrednika ....
milslim da nisi razumio problem, ali helenejs bar sam ja skontao šta ću....
prusko

#2933 Re: Cijene stanova All about

Post by prusko »

a sto obrisa dio posta :) ?
kazes da das kaparu vlasniku i da te on saceka dok ne istekne ugovor sa agencijom? a sta ako agencija dovede kupca sa lovom,on ce njega odbiti da bi tebe sacekao ?
zasto postoje turisticke agencije,auto kuce,osiguravajuca drustva.... da se ti i ja ne bi peglali,odemo njima kazemo sta zelimo i to dobijemo,tako da i agencija postoji da bih ja rekao zelim stan na malti,6 sprat,3 sobe,nadite mi to !
a nekretnine se najbolje kupuju i prodaju DIREKTNO sa kvalitetnim posrednikom koji zna posao ;)
Dobro - u kojoj agenciji radiš ?

Nakon katastrofe sa agencijom PELAK - svako ko ima mogućnosti treba da izbjegne agenciju...
valter.ba

#2934 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Imam pozitivno iskustvo sa Saray City agencijom. Svaku moju ponudu su prenijeli vlasniku i mislim da su vrlo korektni! Nazalost nismo finalizirali zbog spleta nesretnih okolnosti :-(

Comrad

#2935 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

filter74 wrote:Agencijama je važno da prodaja ide, pa makar upola cijene. Njima ide procenat, i važno da je da lova stalno pristiže. To znači da nisu realni i da siluju prodavače da prodaju po niskim cijenama, da agencije ne bi propale. Ima ih nekoliko puta više nego što treba tržištu. Što ih bude manje, to bolje...

Oni nisu objektivni, jer imaju INTERES da prodaja ide. Čim je interes u pitanju, gubi se objektivnost i počinje lopovluk.
Prodavcima i kupcima stanova savjetujem da izbjegavaju posrednike, i da kupovine i prodaje obavljaju DIREKTNO bez posrednika. Ako nas slučaj agencije PELAK nije pameti naučio, neće ništa ...

Što se cijena nekretnina tiče, ona ovdje zavisi od politike. Građani su puni kao brod, 7 milijardi KM leži na bankama, još duplo ili troduplo toliko po slamaricama. Tržni centri su puni, voze se luksuzna auta, a lafo nema se para za stan ... :-)
Ko god ima stan ili kuću na prodaju u Sarajevu, a ne žuri mu se, neka drži cijenu, doći će bolja vremena, cijena nekretnina se od 1995 - 2000 uduplala u najgorem slučaju, dobiju se duple pare nego kad si kupovao tada.
U svim zemljama svijeta nekretnine vrijede puno, a pare malo, pa će i to vrijeme doći kod nas.
Ako vas u međuvremenu neko prevari i potcijeni vam nekretninu, sami ste krivi...
Sve zavisi kako hoces da gledas na neke stvari.

Da, mi drzimo dosta novca kod banaka. Ali, vecinu tog novca drzi manji broj ljudi. Ostala buranija mozda ima neku sicu, ali ni blizu za nekih vecih investicija kakve su nekretnine.

Takodjer, nisi pogledao drugu stranu, a to je koliko smo zaduzeni? Prema podacima zaduzenost bh gradjana je 6,7 mld maraka? Tako da ne bih ja bas tako jednostavno posmatrao stvari.

Trzni centri puni? I sta tebi ovo kaze, da imamo para jel? :-) Pa narod mora kupovati i jesti, jbt. Narod mora izaci i prosetati. Popiti kafu. Nije to pokazatelj stanja ekonomije jedne drzave... :roll:

Ti automobili sto se vozaju, opet nista ne govore. Vecina ih je kupljena na kredit. NI ja nisam vjerovao, dok nisam svojim ocima vidio ljude kako dizu kredite po 30k i kupuju nova auta. Kome li cemu ne znam, ali ja to nikad ne bih uradio.

Poredis rast cijena od 1995-2000 :-) Rat tek bio zavrsen, samo 150km odavdje odvijao drugi rat? Normalno je da je sa smirivanjem situacije doslo do povecanja cijena. Ali te cijene iz 2008 drug moj vise nikad neces vidjeti. Odnosno hoces, ali vrijednost novca vise nece biti kao tada. Inflacija zdere. Jer te 2008 je kvadrat na Grbavici bubam bio 3000, i tad je hljeb bio mozda 60kf. A za 5 godina i da budu te cijene, hljeb sigurno nece biti 60kf, vec 1,50 KM.

Ko prodaje da bi kupio sebi nesto drugo, njemu isto dodje. Ako neko ceka neka bolja vremena da bi nesto zaradio, opet i tu treba napraviti racunicu, jer kazem stanje nije idealno, porast cijena tesko da ce se desiti u skorije vrijeme, a o nekakvom boomu mozemo samo sanjati.
basicm

#2936 Re: Cijene stanova All about

Post by basicm »

Oko 1000 KM/m2 bi bilo normalno za siroke mase. Iznad toga je vec luksuz, za ove sto imaju vise para.
prusko

#2937 Re: Cijene stanova All about

Post by prusko »

Imam pozitivno iskustvo sa Saray City agencijom. Svaku moju ponudu su prenijeli vlasniku i mislim da su vrlo korektni! Nazalost nismo finalizirali zbog spleta nesretnih okolnosti :-(
Ma sve je to u 5 deka...Poštenje im nije jača strana, pogotovo prema prodavcima stanova, a znaju da smuntaju i kupce pogotovo za austro-ugarske ruševine po centru. Samo PROFIT, PROFIT, PROFIT ...
Sve zavisi kako hoces da gledas na neke stvari.
Da, mi drzimo dosta novca kod banaka. Ali, vecinu tog novca drzi manji broj ljudi. Ostala buranija mozda ima neku sicu, ali ni blizu za nekih vecih investicija kakve su nekretnine.
Takodjer, nisi pogledao drugu stranu, a to je koliko smo zaduzeni? Prema podacima zaduzenost bh gradjana je 6,7 mld maraka? Tako da ne bih ja bas tako jednostavno posmatrao stvari.
Trzni centri puni? I sta tebi ovo kaze, da imamo para jel? :-) Pa narod mora kupovati i jesti, jbt. Narod mora izaci i prosetati. Popiti kafu. Nije to pokazatelj stanja ekonomije jedne drzave... :roll:
Ti automobili sto se vozaju, opet nista ne govore. Vecina ih je kupljena na kredit. NI ja nisam vjerovao, dok nisam svojim ocima vidio ljude kako dizu kredite po 30k i kupuju nova auta. Kome li cemu ne znam, ali ja to nikad ne bih uradio.
Poredis rast cijena od 1995-2000 :-) Rat tek bio zavrsen, samo 150km odavdje odvijao drugi rat? Normalno je da je sa smirivanjem situacije doslo do povecanja cijena. Ali te cijene iz 2008 drug moj vise nikad neces vidjeti. Odnosno hoces, ali vrijednost novca vise nece biti kao tada. Inflacija zdere. Jer te 2008 je kvadrat na Grbavici bubam bio 3000, i tad je hljeb bio mozda 60kf. A za 5 godina i da budu te cijene, hljeb sigurno nece biti 60kf, vec 1,50 KM.
Ko prodaje da bi kupio sebi nesto drugo, njemu isto dodje. Ako neko ceka neka bolja vremena da bi nesto zaradio, opet i tu treba napraviti racunicu, jer kazem stanje nije idealno, porast cijena tesko da ce se desiti u skorije vrijeme, a o nekakvom boomu mozemo samo sanjati.
Koliko god smo zaduženi - imamo kao društvo deset puta više sakriveno sa strane. Kod nas je kredit način života i pokriće za pranje para mnogima. 60 % siva ekonomija...
Narod koji je u krizi ne dolazi u tržne centre sa luksuznim autima mlađim od 5 godina i ne kupuje fasungu za 200, 300 ili 500 KM koliko se pazari. Hiljade luksuznih auta, stani 10 minuta pred kasu subotom, nećeš vjerovati šta i koliko ljudi kupuju. Kakva kriza, kakvo siromaštvo ...Priča za malu djecu, pogotovo u Sarajevu ...

Rekao sam već, ljudi su sakrili pare dok se situacija ne raščisti hoće li biti rata ili ne. Da BiH uđe u NATO što je garancija da neće biti rata, cijene bi se uduplale u roku od godinu dana, a onda rasle iz godine u godinu... samo POLITIKA :thumbup:
drndalo

#2938 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

prusko wrote:Da BiH uđe u NATO što je garancija da neće biti rata, cijene bi se uduplale u roku od godinu dana, a onda rasle iz godine u godinu...
Samo sanjaj... Za porast cijena tog ranga, u tako kratkom roku, moramo kao Norveska pronaci naftu, i na njenim krilima docekati porast BDP-a, barem dvocifren...
Miki123

#2939 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

jest, banke kod nas daju kredite na lijepe oči i finu firzuru. probaj ti zatražiti kredit na 30k pa e onda ovdje javi.. mislim, po tvojoj priči ispada da većinu dobrih auta voza sirotinja, ali ka kredit.. jes' jes.. :D
prusko

#2940 Re: Cijene stanova All about

Post by prusko »

Samo sanjaj... Za porast cijena tog ranga, u tako kratkom roku, moramo kao Norveska pronaci naftu, i na njenim krilima docekati porast BDP-a, barem dvocifren...
Kad je Ashdown počeo da smjenjuje srpske i hrvatske nacionaliste i stabilizira stanje u BiH cijene stanova su skočile za 50 do 100 %. Gdje su tada bili nafta i dvocifreni BDP ???? :-)
U BiH milijarde KM i eura čekaju na bolja vremena da se ulože. Ne mogu ti nekretnine biti realne cijene kad ne znaš hoće li biti rata i kako će maheri da podijele vlast. Prvo stabilnost pa rast cijena nekretnina. Sve je POLITIKA !
jest, banke kod nas daju kredite na lijepe oči i finu firzuru. probaj ti zatražiti kredit na 30k pa e onda ovdje javi.. mislim, po tvojoj priči ispada da većinu dobrih auta voza sirotinja, ali ka kredit.. jes' jes..
100 % tačno
drndalo

#2941 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Jarane, nekretnine su skocile za 50-100% u nekih 15-18 mjeseci zahvaljujuci balonu zvanom Pelak, i kamari nasih Svedjana, Norvezana, Danaca, Nijemaca, koji su joj dali pare u cash-u na lijepe oci, da im nadje fin stan, ne dalje od Grbavice, ne mora zuriti, jer nisu stalno ovdje... Cinjenica jeste da je to bilo prije krize, i da je opste raspolozenje bilo pozitivnije, ali nije to bilo samo na zamahu pozitivnih osjecanja BiH stanovnika...
Alfons Kauders

#2942 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

drndalo wrote:Jarane, nekretnine su skocile za 50-100% u nekih 15-18 mjeseci zahvaljujuci balonu zvanom Pelak, i kamari nasih Svedjana, Norvezana, Danaca, Nijemaca, koji su joj dali pare u cash-u na lijepe oci, da im nadje fin stan, ne dalje od Grbavice, ne mora zuriti, jer nisu stalno ovdje... Cinjenica jeste da je to bilo prije krize, i da je opste raspolozenje bilo pozitivnije, ali nije to bilo samo na zamahu pozitivnih osjecanja BiH stanovnika...
Uveden PDV, skocile cijene... Pare od PDV-a iskoristene da se podmaze javni sektor pred izbore 2006, krece vrtoglavi rast jer se raja na budzetu mogla dosta lakse zaduziti (i za promjenu priustiti ratu)... Ne treba zaboraviti ni bum dionica u istom periodu, neki su se do proljeca 2007 momacki oparili na spekulacijama, a drugi su dobro unovcili markoviceve dionice koje su imali u svojim firmama. Npr. bilo je raje koja je od dionica Bosnalijeka kupovala ne jedan nego dva stana.

Ona kobila je samo iskoristila euforiju da odere masu ljudi, ali nije zasluzna za rast cijena, mozda par posto, a cijene su se skoro udvostrucile izmedju 2005 i sredine 2007.

Sad gledamo isti trend u sporom rikvercu. Plate u javnom sektoru ce stagnirati godinama, a vrlo je vjerovatno da ce biti i rezova. Vec sad je teze dobiti kredit, a i kamate su krs, i koliko ja znam tu nece biti promjena na bolje.
drndalo

#2943 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Ma Pelakusa je tu bila samo istureno odjeljenje, koja se nasla ni kriva ni duzna sa viskom para danih "onako" (jednom sam se imao priliku voziti u autobusu sa nasim "Norvezanima" koji su uz par gajbi pive olako pricali koliko para nose uza se u "borbenim prslucima" za stan), pa je previse zagrizla... Ostalo je istorija... Ono sto sam kao njenu "zaslugu" naveo, ti si dobro i detaljno pobrojao, meni se ne bi dalo, ali je ono sto sam htio reci da nije samo "primanje u NATO" garancija zbog koje ce neke milijarde krenuti same od sebe...

Sustina je da je po onim cijenama dosta stanova kupljeno od strane ljudi kojima realno ne trebaju za svakodnevno stanovanje, ne trebaju im ni kao pare, jer su ih imali, pa sada nemaju potrebu da ih prodaju debelo jeftinije nego su ih platili... To smanjuje ponudu, time i cijene ne padaju koliko bi mogle...

Imam druga u jednoj banci, na odjelu za "gazdovanje" rizicima, tj. upravljanjem onim sto su "oduzeli"... Kakvih je tu zavala bilo prije, imovina nominalno = porodicna kuca sa pilanom, a u naravi kuca 50m2, sa krovom na 4 vode, gradjena '56 i nerenovirana od tada, a pilana je jedan rotacioni noz u supi zatvorenoj sa 3 strane, 12m2... Realna vrijednost toga je sada oko 50 kKM, a procjena banke kao kolaterala na koji su dali kredit je bila 250 kKM... Pa se sada ni njima to ne prodaje po male pare, jer bi morali knjiziti to kao gubitak, nego ovako "cekaju"...

Elem, kompleksno pitanje koje se ne moze pojednostaviti samo kao "pasce cijene za 40% do 2014" ili "ulazak u NATO ce dici cijene za 37% za 12 mjeseci"...
Alfons Kauders

#2944 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

drndalo wrote:Ma Pelakusa je tu bila samo istureno odjeljenje, koja se nasla ni kriva ni duzna sa viskom para danih "onako" (jednom sam se imao priliku voziti u autobusu sa nasim "Norvezanima" koji su uz par gajbi pive olako pricali koliko para nose uza se u "borbenim prslucima" za stan), pa je previse zagrizla... Ostalo je istorija... Ono sto sam kao njenu "zaslugu" naveo, ti si dobro i detaljno pobrojao, meni se ne bi dalo, ali je ono sto sam htio reci da nije samo "primanje u NATO" garancija zbog koje ce neke milijarde krenuti same od sebe...

Sustina je da je po onim cijenama dosta stanova kupljeno od strane ljudi kojima realno ne trebaju za svakodnevno stanovanje, ne trebaju im ni kao pare, jer su ih imali, pa sada nemaju potrebu da ih prodaju debelo jeftinije nego su ih platili... To smanjuje ponudu, time i cijene ne padaju koliko bi mogle...

Imam druga u jednoj banci, na odjelu za "gazdovanje" rizicima, tj. upravljanjem onim sto su "oduzeli"... Kakvih je tu zavala bilo prije, imovina nominalno = porodicna kuca sa pilanom, a u naravi kuca 50m2, sa krovom na 4 vode, gradjena '56 i nerenovirana od tada, a pilana je jedan rotacioni noz u supi zatvorenoj sa 3 strane, 12m2... Realna vrijednost toga je sada oko 50 kKM, a procjena banke kao kolaterala na koji su dali kredit je bila 250 kKM... Pa se sada ni njima to ne prodaje po male pare, jer bi morali knjiziti to kao gubitak, nego ovako "cekaju"...

Elem, kompleksno pitanje koje se ne moze pojednostaviti samo kao "pasce cijene za 40% do 2014" ili "ulazak u NATO ce dici cijene za 37% za 12 mjeseci"...
Upravo tako. Imam osjecaj da se dio raje hvata za slamke, ono wishful thinking, otuda ta EU & NATO prica. Pa ne mora se daleko gledati, susjedi ulaze u EU za tri mjeseca, vec su clan NATO... Cijene i dalje padaju li padaju, od Zagreba do mora, a te milijarde investicija se ne primjete. Pored toga, mi smo miljama daleko od Hrvatske i godinama necemo ni u NATO ni u EU. Dugorocno je druga stvar, ako udjemo u EU 2020, opet ce proci godine dok se to ne odrazi na nivo investicija, ekonomski rast i tek onda cijene nekretnina.

Bez te ublehaske price koju smo culi 1000 puta, sta ostaje? Hoce li preko noci kamate pasti 30% pa da skoce cijene? Hoce li se olaksati uslovi za kredu? Hoce li rasti plate u javnom sektoru? Hebote pa plate nisu isle gore od 2009, niti ce, a cijene pice... Ako je neko domacinstvo 2008 na primanja od 2500 maraka mogao priustiti npr. 750 za kredu, danas vjerovatno moze osjetno manje, jer su sve cijene otisle, a plate iste.

A stan kao investicija za Svedjane i raju s viskom kesa? Prije 10 godina bi za stan od 100,000 mogao dobiti makar 400 kirije, ako ne i 500. Danas jok. Naprotiv, znam raje koja je nasla gotivne stanove u centru za te pare, stanove koji bi u oglase hladno isli po 150-200 milja. Zasto onda dati stotku za jednoiposoban na Grbavici? Prije bi orocio na 3 godine i imao kiriju za duplo gotivniji stan na boljoj lokaciji, jer cijene se garant nece oporaviti u narednih nekoliko godina.
prusko

#2945 Re: Cijene stanova All about

Post by prusko »

Jarane, nekretnine su skocile za 50-100% u nekih 15-18 mjeseci zahvaljujuci balonu zvanom Pelak, i kamari nasih Svedjana, Norvezana, Danaca, Nijemaca, koji su joj dali pare u cash-u na lijepe oci, da im nadje fin stan, ne dalje od Grbavice, ne mora zuriti, jer nisu stalno ovdje... Cinjenica jeste da je to bilo prije krize, i da je opste raspolozenje bilo pozitivnije, ali nije to bilo samo na zamahu pozitivnih osjecanja BiH stanovnika...
Prvo nisam ti jaran, niti imam namjeru da budem. Drugo - ne lupetaj kakva Pelak agencija i rast cijena nekretnina :?
Uveden PDV, skocile cijene... Pare od PDV-a iskoristene da se podmaze javni sektor pred izbore 2006, krece vrtoglavi rast jer se raja na budzetu mogla dosta lakse zaduziti (i za promjenu priustiti ratu)... Ne treba zaboraviti ni bum dionica u istom periodu, neki su se do proljeca 2007 momacki oparili na spekulacijama, a drugi su dobro unovcili markoviceve dionice koje su imali u svojim firmama. Npr. bilo je raje koja je od dionica Bosnalijeka kupovala ne jedan nego dva stana.
Ona kobila je samo iskoristila euforiju da odere masu ljudi, ali nije zasluzna za rast cijena, mozda par posto, a cijene su se skoro udvostrucile izmedju 2005 i sredine 2007.
Sad gledamo isti trend u sporom rikvercu. Plate u javnom sektoru ce stagnirati godinama, a vrlo je vjerovatno da ce biti i rezova. Vec sad je teze dobiti kredit, a i kamate su krs, i koliko ja znam tu nece biti promjena na bolje.
Ne gledamo isti trend u rikvercu. Ljudi se boje rata i sklonili su pare. Ne zavisi ovdje kupovna moć od kredita.
Oko 1000 KM/m2 bi bilo normalno za siroke mase. Iznad toga je vec luksuz, za ove sto imaju vise para.
I šta je bilo kad si se probudio ?
Ma Pelakusa je tu bila samo istureno odjeljenje, koja se nasla ni kriva ni duzna sa viskom para danih "onako" (jednom sam se imao priliku voziti u autobusu sa nasim "Norvezanima" koji su uz par gajbi pive olako pricali koliko para nose uza se u "borbenim prslucima" za stan), pa je previse zagrizla... Ostalo je istorija... Ono sto sam kao njenu "zaslugu" naveo, ti si dobro i detaljno pobrojao, meni se ne bi dalo, ali je ono sto sam htio reci da nije samo "primanje u NATO" garancija zbog koje ce neke milijarde krenuti same od sebe...
Elem čini mi se da si ti iz RS-a i ne voliš baš NATO, ili si barem blizak Dodiku po razmišljajima. Ulazak u NATO je najvažniji događaj za BiH od njenog međunarodnog priznanja i ulaska u UN. Zato po(četnici) mrze NATO i omalovažavaju pozitivne efekte tog saveza na život i budućnost BiH.
Cijene neće padati, jer ljudi nisu budale da teško stečene nekretnine prodaju Alfonsu i tebi za kikiriki, pa da se vi i slični vama sutra obogatite. Oporavak cijena će potrajati, ali vrijeme radi za vlasnike nekretnina, a za gologuzanere nikada i nigdje.
Upravo tako. Imam osjecaj da se dio raje hvata za slamke, ono wishful thinking, otuda ta EU & NATO prica. Pa ne mora se daleko gledati, susjedi ulaze u EU za tri mjeseca, vec su clan NATO... Cijene i dalje padaju li padaju, od Zagreba do mora, a te milijarde investicija se ne primjete. Pored toga, mi smo miljama daleko od Hrvatske i godinama necemo ni u NATO ni u EU. Dugorocno je druga stvar, ako udjemo u EU 2020, opet ce proci godine dok se to ne odrazi na nivo investicija, ekonomski rast i tek onda cijene nekretnina.
Bez te ublehaske price koju smo culi 1000 puta, sta ostaje? Hoce li preko noci kamate pasti 30% pa da skoce cijene? Hoce li se olaksati uslovi za kredu? Hoce li rasti plate u javnom sektoru? Hebote pa plate nisu isle gore od 2009, niti ce, a cijene pice... Ako je neko domacinstvo 2008 na primanja od 2500 maraka mogao priustiti npr. 750 za kredu, danas vjerovatno moze osjetno manje, jer su sve cijene otisle, a plate iste.
A stan kao investicija za Svedjane i raju s viskom kesa? Prije 10 godina bi za stan od 100,000 mogao dobiti makar 400 kirije, ako ne i 500. Danas jok. Naprotiv, znam raje koja je nasla gotivne stanove u centru za te pare, stanove koji bi u oglase hladno isli po 150-200 milja. Zasto onda dati stotku za jednoiposoban na Grbavici? Prije bi orocio na 3 godine i imao kiriju za duplo gotivniji stan na boljoj lokaciji, jer cijene se garant nece oporaviti u narednih nekoliko godina.
Imam osjećaj da si ti Hrvat i rimo-katolik što zaključujem po tvojoj subverzivnoj priči tipičnoj za sljedbenike kardinala šahiste i "Jugoslovena" Čovića. Cijene nekretnina će kad tad nagore, za godinu, za 5, za 10, ali hoće. Imati nekretninu je bogatstvo, a gologuzaner ostaje gologuzaner.
Lupetaš za izdavanje - u centru Sarajeva stanovi kao od šale idu za 500 do 1500 KM kirije. Drugo lupetaš da se dobar stan u centru može kupiti za 100.000 KM. Jednostavno širiš neistine bez argumenata, sve sa ciljem podrivanja tržišta i države. Tvoji su to radili 70 godina Jugoslaviji, pa sad prešli na BiH... Prokuženi ste ...
drndalo

#2946 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

prusko wrote:
Prvo nisam ti jaran, niti imam namjeru da budem. Drugo - ne lupetaj kakva Pelak agencija i rast cijena nekretnina :?
Da se najzad i slozimo u necemu... Sto se Pelakuse tice, da si zelio procitati sta sam napisao, znao bi sta mislim, te sam to i napisao... Dobro se sjecam tog vremena, pa znam o cemu pricam... A ti ako mislis da to nije imalo veze sa rastom cijena, onda si ili zloban, ili si mali Pelak, kojem je mama kupila autic od tudjih para

Ne gledamo isti trend u rikvercu. Ljudi se boje rata i sklonili su pare. Ne zavisi ovdje kupovna moć od kredita.
Ljudi su sklonili pare u banke (sam si spominjao koliko, 7 milijardi stednje u bankama) u strahu od rata...? Bice da nisu culi za iskustvo sa bankama iz 1991/92... :shock: Jok, ne zavisi kupovna moc stanova od kredita... Zavisi od asteroida zlatnog sadrzaja koji padaju po Sibiru...

I šta je bilo kad si se probudio ?
Ljudski je sanjati, ne brani to ljudima

Elem čini mi se da si ti iz RS-a i ne voliš baš NATO, ili si barem blizak Dodiku po razmišljajima. Ulazak u NATO je najvažniji događaj za BiH od njenog međunarodnog priznanja i ulaska u UN. Zato po(četnici) mrze NATO i omalovažavaju pozitivne efekte tog saveza na život i budućnost BiH.
To odakle sam ja nije tvoj problem, ni da li, i koliko volim Nato. Za ovaj komentar cu te prijaviti moderaciji, jer ja tebe nisam vrijedjao, a ti mene jesi. By the way, kada sam zadnji put gledao na karti, Alipasino polje je bilo prilicno kontra tvoje nocne more Dodika... Ulasku u NATO pridajes prevelik znacaj, jer kao npr. ni u Rumuniji ili Bugarskoj, to nece direktno poraviti finansijsko stanje, a finansijama se kupuju stanovi. Oko kompletne politicke pozadine toga si u pravu, ali pretjerujes sa ocekivanjima... By the way, jel ti znas koliko para bismo mi morali imati da udjemo u Nato i da poplacamo sve sto se od nas ocekuje da smo sposobni kao clanovi ??? Mi te pare nemamo, jer se radi o milijardama... Ili jedino da naredis dekretom da se ova stednja iz banaka prebaci za kupovinu opreme, naoruzanja, skolovanje ljudstva...?

Cijene neće padati, jer ljudi nisu budale da teško stečene nekretnine prodaju Alfonsu i tebi za kikiriki, pa da se vi i slični vama sutra obogatite. Oparavak cijena će potrajati, ali vrijeme radi za vlasnike nekretnina, a za gologuzanere nikada i nigdje.
Koji si ti demagog, svoj strah od pada cijena preskupo placene nekretnine branis nazivanjem ljudi koji nemaju svoju nekretninu "gologuzanerima" sto govori sasvim dovoljno o tebi... Na svu srecu, imam i vise nego mi trenutno treba, pa ne zavisim ni od pada, ni od rasta cijena... A tebi se cini mi se guzica trese od mogucnosti da jos padnu, a pasce... Ne sve, i ne isto, lokacija, mladost/starost, velicina, spratnost, zelja/potreba ljudi da prodaju iz raznih razloga, te mogucnost/volja onih drugih da to plati ce to izregulisati u buducnosti, a ti se tresi i gledaj u ponudama jesul' porasle... :thumbup:
sve sa ciljem podrivanja tržišta i države.
Sreca pa Neum nema Goli otok, inace bi nas ti odmah sve = zhik... :roll:
prusko

#2947 Re: Cijene stanova All about

Post by prusko »

:bih:
bavi

#2948 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by bavi »

karanana wrote:
komi wrote:Ustavom zagarantovano pravo na život i obitelj nam uskraćuju ovi špekulanti koji dižu cijene stanova bez ikakvih osnova

nadam se da će bankrotirati :D i da će cijene pasti na neku normalu

900-1500

zavisi od lokacije
a ako se to desi, sta s ljudima koji su uzeli kredite da placaju stanove gdje je 2000-2500 kvadrat?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ovo je iz 2008 godine ...

komi aka crni swan jes ušteko lovu za stan?? dodje vrijeme za šoping :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
valter.ba

#2949 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

@prusko ocigledno nije uzeo terapiju i stoga bi admin trebao nesto da mu prepise! Ispoljavanje nacionalizma i omalovazavanje onih koje nazivas gologuzanerima je odraz primitivizma i tvog zivotnog okruzenja koje trebas sacuvati za tebi blizak krug ljudi. I prestanite vise pricati o ratu hebo vas rat, dosta nam je rata za milion narednih godina.

Miki123

#2950 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

ouuu, odavno na forumu nije veći pacijent izletio od ovog pruska.. nastavi sine.. :D
Post Reply