Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shipak

#2926 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by shipak »

@Indigo-X: uuuu ti i kad si zauzeta pravo si vrijedna :thumbup: svaka čast

možel recept za puretinu sa jajima i špinatom (konkretno me interesuje kako pripremiš jaja, i priprema li se špinat prethodno, i cijeli recept :D :D :D :D ) i možel recept za tartar umak ako je domaći :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
dalmatinka

#2927 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Image
Image
burek_in_space

#2928 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by burek_in_space »

@Dalmatinka,zavidim tvom muzhu! :oops: :D Svaka cast,djeluje bash ukusno! :thumbup:
neprilagodjena

#2929 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Indigo-x kako pravis ovaj 'gulas-segedin sa kiselim kupusom' :-D :-D
neprilagodjena

#2930 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

E ti si kraljica :-D :-D bas sam i ja mislila na pretis lonac :D
inspire_me

#2931 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by inspire_me »

E @Indigo, kad si za sve napisala recept, hajd molim te i za ovu strudlu, dooobro mi izgledaa :P :P
inspire_me

#2932 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by inspire_me »

Indigo-X wrote:
inspire_me wrote:E @Indigo, kad si za sve napisala recept, hajd molim te i za ovu strudlu, dooobro mi izgledaa :P :P
Evo recept za za brzu strudlu sa gotovim lisnati tijestom :D imam i org. recept ali ja sam to pojednostavila jer je tijesto sa margarinom i podsjeca na lisnato tijesto, tako da sam sebi olaksala pripremanje :D

Sastojci
strudla
500 g jabuka
2 kasike limunovog soka
oko 30 g putera ili margarina
8 kasika secera
na vrh noza soli
50 g grozdica
po zelji cimeta
50 g mljevenih oraha ili ljesnjaka
1 zumance za premazivanje

Priprema
Jabuke ogulite, ocistite i naribajte . Poprskajte limunovim sokom. Dodajte secer, grozdice, na vrh noza soli, cimet .
Lisnato tijesto razmotajte na pobrasnjenoj povrsini, tanko razvaljati i pospite ga mljevenim orasima. Po tome stavite smjesu od jabuka. Prije nego zamotate u strudlu, stavite po nadjevu par listica putera. Zamotajte u strudlu.
Na par mijesta zasijecite nozem po tijestu, da se tijesto ne dize previse i da se ne stvori supljina. Premazite zumancetom i pecite u predhodno zagrijanoj rerni oko 30-40 minuta na oko 200 do 220 stepeni.
Kad je strudla pecena, pospite je secerom u prahu.
Hvala velika :thumbup:
cHupjahalic@

#2933 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by cHupjahalic@ »

@Indigo vidjela sam tvoje slike, svaka cast koliko si nakuhala. :) kontala sam pripremiti strudlu, samo sam u dilemi da li da koristim jabuke ili nesto drugo. i da... o kakvom lisnatom tijestu ti pises? kakva su pakovanja? ima raznih duzina, debljina, pa ne znam koje je najbolje. :D
RenaTTa

#2934 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

Eh draga moja :D :D za lisnato zamjesi tijesto kao za kiflice, samo uzmi kocku od 50 g SVJEZHE germe.
Paket margarina od 250 gr i podijeli tijesto na 16 loptica.
Po 8 komaTa slazes i mazes sa dosta margarina (da cijeli potrosis)
kad razvuches, mozes napravit kroasane, ili strudlu :D a domache je ipak domache :D
postat chu i ja recept kad se nakanim pravit :)
Pusa :D
leticija

#2935 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Za sva tijesta s germom, i za lisnato takodje, fil mora biti potpuno hladan.
cHupjahalic@

#2936 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by cHupjahalic@ »

engleski cokoladni :D ps izrezan je sat vremena nakon sto se napravio, malo prije sam opet odrezala tanak sloj i puno vec ljepse izgleda (ne mogu docekati da se jadnicak stegne :lol: :lol: ), cak je i saren :D (posto sam ubacivala voca i mancmalow u boji) :D

Image

Image
ziggy

#2937 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ziggy »

cHupjahalic@ wrote:engleski cokoladni :D ps izrezan je sat vremena nakon sto se napravio, malo prije sam opet odrezala tanak sloj i puno vec ljepse izgleda (ne mogu docekati da se jadnicak stegne :lol: :lol: ), cak je i saren :D (posto sam ubacivala voca i mancmalow u boji) :D

Image

Image
Ovo je moja fantazija kad je rijec o kolacima.Recept moilm!Usta mi ostase otvorena kad sam ugledala sliku :) :thumbup:
cHupjahalic@

#2938 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by cHupjahalic@ »

@ziggy ja sam slijedila recept od - do sto se tice mjera i sastojaka, mada ti mozes ubaciti i nesto drugo ako ne nadjes sve ove sastojke. :)

450 grama tamne cokolade za kuhanje
250 grama neslanog maslaca

350 grama Digestive keksa, isjeckan u djelice
200 grama isjeckanih pecan nuts (ne znam kako se kaze na nasem, pa zato evo link da vidite o cemu pisem - ko ne zna :) )
http://www.frukt.no/artikkel.aspx?mnu1i ... rtid=15788
150 grama grozdjica
150 grama visnji (preradjene za coctail)
150 grama mancmalow (bijeli ili u boji, kako hocete. ja sam kupila bijeli i rozi)

najbolje koristiti tepsiju dugu a usku (od hljeba), a posto ja nisam imala tu koristila sam jednu koja je malo sira i u koju moze stati 1 litar.
plasticnom folijom prekriti unutrasnji dio tepsije
zatim u serpu prokuhati vodu i na toj pari treba kuhati maslac i cokoladu za kuhanje
kad se sve rastopi, skinuti sa spareta i dodati ostale sastojke. dobro sve umijesati.
usuti sve u tepsiju, prekriti vrh sa papirom i ostaviti par sati u frizideru (ili vani ako je i kod vas zima kao i kod mene :D )

ps na slici se moze vidjeti da sam ja rano izvadila biskvit iz tepsije - velika greska. nisam mogla cekati pa sam jedan komad izrezala. moj savjet je da vi to ne uradite. :) :D
lelica

#2939 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by lelica »

cHupjahalic@ wrote:@ziggy ja sam slijedila recept od - do sto se tice mjera i sastojaka, mada ti mozes ubaciti i nesto drugo ako ne nadjes sve ove sastojke. :)

450 grama tamne cokolade za kuhanje
250 grama neslanog maslaca

350 grama Digestive keksa, isjeckan u djelice
200 grama isjeckanih pecan nuts (ne znam kako se kaze na nasem, pa zato evo link da vidite o cemu pisem - ko ne zna :) )
http://www.frukt.no/artikkel.aspx?mnu1i ... rtid=15788
150 grama grozdjica
150 grama visnji (preradjene za coctail)
150 grama mancmalow (bijeli ili u boji, kako hocete. ja sam kupila bijeli i rozi)

najbolje koristiti tepsiju dugu a usku (od hljeba), a posto ja nisam imala tu koristila sam jednu koja je malo sira i u koju moze stati 1 litar.
plasticnom folijom prekriti unutrasnji dio tepsije
zatim u serpu prokuhati vodu i na toj pari treba kuhati maslac i cokoladu za kuhanje
kad se sve rastopi, skinuti sa spareta i dodati ostale sastojke. dobro sve umijesati.
usuti sve u tepsiju, prekriti vrh sa papirom i ostaviti par sati u frizideru (ili vani ako je i kod vas zima kao i kod mene :D )

ps na slici se moze vidjeti da sam ja rano izvadila biskvit iz tepsije - velika greska. nisam mogla cekati pa sam jedan komad izrezala. moj savjet je da vi to ne uradite. :) :D
ovo odlično izgleda samo mi treba mala pomoć: prvo može li se koristiti neki drugi keks npr. petit? zatim da li je pecan nuts nešto na fazon naših oraha ili nešto drugo? može li se umjesto mancmalowa koristiti možda čokoladne bananice (jako ih volim i) i na kraju je li kolač staviš u frižider ili u zamrzivač, mislim na onaj dio frižidera sa komorom za zaleđivanje? nadam se da nisam puno dosadna pa unaprijed hvala na odgovoru :-D
cHupjahalic@

#2940 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by cHupjahalic@ »

lelica wrote:ovo odlično izgleda samo mi treba mala pomoć: prvo može li se koristiti neki drugi keks npr. petit? zatim da li je pecan nuts nešto na fazon naših oraha ili nešto drugo? može li se umjesto mancmalowa koristiti možda čokoladne bananice (jako ih volim i) i na kraju je li kolač staviš u frižider ili u zamrzivač, mislim na onaj dio frižidera sa komorom za zaleđivanje? nadam se da nisam puno dosadna pa unaprijed hvala na odgovoru :-D
evo, pokusat cu da ti odgovorim na sva pitanja (pisala vec jednom i sve mi se izbrisa)
- da, moze se koristiti drugi keks. Digestive je meksi od petit keksa, pa ja bih ti prije preporucila plazmu (ako me sjecanje ne vara plazma je meksa od petit-a). ako poznajes neki drugi keks koji je slican petitu, plazmi, a da je mekan slobodno koristi
- pecan nuts ima blazi ukus od oraha, orasi su zesci. mozes koristiti orahe, ljesnjake, neslane pistacije itd itd (masta radi svasta :) )
- umjesto mancmalowa mozes koristiti bananice, ali zasto sa cokoladom? (kolac je i onako sav od cokolade :) )
- kolac sam drzala na balkonu jer ja zivim u Skandinaviji :D . koristi ili hladan balkon ili frizider, ali NE zamrzivac :)
- savjet: drzi se mjera, a to sto ces zamjenuti neke sastojke je jos bolje... ja sam isto mislila ubaciti druge sastojke sljedeci put, cisto da vidim kakav ce biti

@Indigo, RenaTTa, leticija: Hvala na savjetima :) RenaTTa, cekam tvoj recept :D
@Indigo, pored svih dobrih savjeta da se zahvalim i na receptima. Snimila sam par tvojih stvari od prosle sedmice, pa pravit cu. Rolat od jabuka sam odgodila za neku drugu priliku (nedavno se jela jabukova pita :D ) :)
@Minno, dobro dosla. Prelijepo izgleda. :)
Last edited by cHupjahalic@ on 20/11/2008 22:05, edited 1 time in total.
Soul_Sista

#2941 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista »

Minnela wrote:eh,da i ja svoje nesto postiram :D ..rijetko kuham :D ,a jos rijedje slikam :D ali eto ovo nekako uslikah ..za ime me ne pitajte ,ne znam na bosanskom...ovo u Swe plaho vole,a eto i moje dijete voli,pa mu moradoh napraviti :roll: ..izgleda kao da se malo prepeklo,ali nije :D ..tako treba :D

Image

Image
Image
aaaaaaaaaaa ovo su Lusse Katter :D jedne od naj naj omiljenih :D mogu li i ja biti tvoje dijete?? :D :D :D
neprilagodjena

#2942 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Minnela wrote:eh,da i ja svoje nesto postiram :D ..rijetko kuham :D ,a jos rijedje slikam :D ali eto ovo nekako uslikah ..za ime me ne pitajte ,ne znam na bosanskom...ovo u Swe plaho vole,a eto i moje dijete voli,pa mu moradoh napraviti :roll: ..izgleda kao da se malo prepeklo,ali nije :D ..tako treba :D

Image

Image
Image
moze li recept :-D :-D
cHupjahalic@

#2943 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by cHupjahalic@ »

Indigo, ruke ti se pozlatile. :) eto i mene u goste. :D
neprilagodjena

#2944 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Indigo-X wrote:Meni dolaze gosti pa sam bila vrijedna :D pripremala sam baklavu, zarbo snite i kolacice od kokosa :-D

Image

Image

Image

Image

Indigo moze li recept za ove snite sa cokoladom :-D :-D
lelica

#2945 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by lelica »

cHupjahalic@ je napisao/la:

"evo, pokusat cu da ti odgovorim na sva pitanja (pisala vec jednom i sve mi se izbrisa)
- da, moze se koristiti drugi keks. Digestive je meksi od petit keksa, pa ja bih ti prije preporucila plazmu (ako me sjecanje ne vara plazma je meksa od petit-a). ako poznajes neki drugi keks koji je slican petitu, plazmi, a da je mekan slobodno koristi
- pecan nuts ima blazi ukus od oraha, orasi su zesci. mozes koristiti orahe, ljesnjake, neslane pistacije itd itd (masta radi svasta :) )
- umjesto mancmalowa mozes koristiti bananice, ali zasto sa cokoladom? (kolac je i onako sav od cokolade :) )
- kolac sam drzala na balkonu jer ja zivim u Skandinaviji :D . koristi ili hladan balkon ili frizider, ali NE zamrzivac :)
- savjet: drzi se mjera, a to sto ces zamjenuti neke sastojke je jos bolje... ja sam isto mislila ubaciti druge sastojke sljedeci put, cisto da vidim kakav ce biti"

hvala puno na odgovorima namjeravam ovo praviti za vikend............a što se tiče bananica i mislila sam na one bez čokolade al eto omače mi se :-D .......... hvala još jednom
moler

#2946 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by moler »

Indigo-X wrote:Meni dolaze gosti pa sam bila vrijedna :D pripremala sam baklavu, zarbo snite i kolacice od kokosa :-D

Image

Image

Image

Image
HITNO RECEPT ZA OVE S KOKOSOM MOLLLLLLLLLLLLLLLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM TE
pjega

#2947 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by pjega »

indigo-x, nevjerovatno! :thumbup:
amalia

#2948 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by amalia »

neprilagodjena wrote:

Image

Image
Image
moze li recept :-D :-D
I meni...Odmah veceras pravim kad dodjem kuci. Kako samo dobro izgleda!
♥ Julianna ♥

#2949 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ovom zadnjem i predzadnjem 5 za umjetnički dojam :D :thumbup:
Soul_Sista

#2950 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Soul_Sista »

Ja bih ako moze recept za zarbo snite?
Post Reply