Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
@drag_gost
Kao nekakav srednjoskolski masinac koji je skolu ucio u vrijeme kada se zaista ucilo o materijalima, a onda to i prakticno radilo, mogu ti reci da je teorija o abrazivnom pijesku pritisnitom bakarnim nosacem ili sredstvom pritiska na granitni blok vrlo kratkog daha.
Razlog je vrlo jednostavan - abrazivni pijesak iste ili vece tvrdoce od granita daleko je tvrdji od bakra, i svaki pritisak bakrom na taj pijesak u svrhu rezanja granita rezultirao bi vrlo kratkotrajnim efektom na granit, posto pijesak ne bi prestao prodirati u bakar. Tacnije, sa svakim potezom trenje bi zagrijavalo bakar, cine bi on postajao meksi, a samim tim bi pijesak lakse prodirao dublje u njega i, logicno, time bi se gubio pritisak i efekat na granitu.
Za vapnenac ok, ali za granit tesko da je ova metoda mogla dati rezultate koje vidino i danas. Naprosto jer bi za samo 1 granitni blok tezine 25 tona, a to je minimum jer idu i do 80 tona i do 5m duzine (da ne pricamo o temeljnim granitnim blokovima koji imaju i do 220 tona), trebali mjeseci da se izreze, i ko zna koliko ljudi, a pogotovo bakra.
Metoda kao metoda "radi", nije nepoznata, koristi se i danas u raznim.oblicima, ali opet kazem - povlacenje jedne plitke linije u granitnom bloku ovom metodom i alatom nije potvrda da su svi ti blokovi zaista tako izrezani. Da ne pricamo da zapravo niko nije zaista u potpunosti izrezao jedan, cak ni najmanji takav blok od 25 t.
Naravno, cak i ako priznamo nacine transporta od 800km, i dalje je nepoznanica kako su svi ti toliki blokovi postavljeni gdje jesu, a mnogi su na vise desetina metara visoko.
O majanskim piramidama da ne pricamo... Odakle su oni dovlacili onoliko kamenje/blokove? Kako su ih oni obradjivali? Podizali?
I, najintrigantnije - zasto bas piramide, i to sirom svijeta? Necemo se sloziti da su najlakse za gradnju.
pric'o sam joj da sam u Mašinsku iš'o, da sam bio sportista