Apsolutno niko bitan... Ocito neki clan stranke... Pokazatelj kako su ocajni SDA i SBB pa sta sve nece objavljivat...Roccohljup wrote: ↑12/12/2019 19:19 A jeko mu ovaj delegat?
AKTUELNO Oglasio se na Facebooku
Pašalić napustio Narod i pravdu uz poruku: Allahu moj, sačuvaj me licemjerstva, ružnog morala, želje za slavom i pretvaranjemMnoštvo diploma iz Travnika, Kiseljaka, Viteza i drugih sela ispred znanja i kvalifikacija mnogobrojnih priznatih fakulteta i univerziteta
SL. M. / AVAZ.BA
prije 4 sata > prije 4 sata
Pašalić napustio NiP zbog "licemjernog i munafičkog odnosa"
FOTO: AVAZ
Muhamed Pašalić više nije član stranke Narod i pravda. On je, kako je pojasnio na društvenim mrežama, odlučio napustiti NiP zbog "licemjernog i munafičkog odnosa".
- S gorčinom i kajanjem zbog sopstvene pogreške u procjeni, zbog ličnih moralnih i ideoloških vrijednosti, bio sam primoran napustiti političku organizaciju Narod i pravda, prije svega zbog licemjernog i munafičkog odnosa između samih struktura istoimene političke organizacije. Klanovi i grupe unutar same stranke, samovolja, bahatost i nepravda u velikim količinama uz nijemo aminovanje samog vrha stranke i obrazloženje kako ne postoji idealno i da treba biti mudar i čekati svojih pet minuta. Mnoštvo diploma iz Travnika, Kiseljaka, Viteza i drugih sela ispred znanja i kvalifikacija mnogobrojnih priznatih fakulteta i univerziteta. Ne želim da budem poput onih koji su napustili određenu organizaciju i onda cjelokupan svoj angažnam posvetili blaćenju i osveti istoj. Tako da je ovo sve što imam reći, i ovo je previše - naveo je Pašalić u objavi na Facebooku.
On je dodao da se nije prodao, ali da ne nastavlja svoju političku karijeru, odnosno ostavlja je "za neka bolja vremena, koja možda nikad ne dođu".
- Nisam nikada tražio nikakvu funkciju i beneficije. Moj CIPS je u Unsko-sanskom kantonu, da se u startu ogradim od mogućih špekulacija da je u pitanju lični interes. Živjela sloboda mišljenja i nezavisnost od ljudi. Allahu moj, sačuvaj me nevjerstva, siromaštva, griješenja, nesreće, licemjerstva, ružnog morala, oskudne opskrbe, želje za slavom i pretvaranjem! - istakao je Pašalić.
Narod i Pravda (Konakovic)
-
MUNAFIK
#2926 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
- MaksprotivMarksa
#2927 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Upravo, diplomirao na privatnom fakultetu nedavno (privatni kurs koji nazivamo fakultetom politickih nauka), valjda ga skinuli sa falusa za posao i njemu se melek javio i ukazao na munafike, neka mu je sa srecom u daljnjem "radu", jedva cekaju SDA botovi da ga zagrle i daju mu njihov posao 
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#2928 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
previše subjektivan post, ali doduše koliko se konaković bavio raskrinkavanjem sda i koliko mu je to uspjelo, imaš jake argumente za to što tvrdiš.A_A_AKCIJA wrote: ↑11/12/2019 23:37Nema ovo nikakve veze sa ideologijom.malakh wrote: ↑11/12/2019 23:17 fascinantno je koliko su ljudi okrenuti toj ideologiji koju je proklamirala sda. da se razumijemo, nip je stranka koja je nastala od sda, 95% kadrova je u svojoj prošlosti bilo u sda, samo što se nip predstavlja kao poštenija verzija sda i u slučaju gašenja nipa, svi ti kadrovi će opet završiti u sda.
također sam ostao šokiran podrškom pojedinih forumaša nipu, za koje sam mogao garantirati da su socijaldemokrate, ljevičari, liberali...
nažalost i prošli izbori su pokazali koliko je sarajevo blisko toj ideologiji...
U crno su nas zavili i Damir Hadžić i Alija Budnjo.
NiP je još uvijek stranka koja se profilira, ako ćemo uopće govoriti o ideologiji. Ako se i slijedi išta od SDA, slijedi se ono što je dokazano dobro, iz vremena kada je ova država odbranila svoj multietnički karakter, kada su crkve u Sarajevu ostale čitave i kada nismo otvarali logore za ne-bošnjake.
Ono što je izvorno NiP-ovsko, jeste borba protiv korupcije kao nulti prioritet i izgradnja temelja društva. Temelja na kojima će sutra funkcionirati sve buduće vlade, desne lijeve ili iza leđa...
Ekonomska platforma NiP je kejnzijanska, dakle u suštini socijaldemokratska.
Ako ćeš suditi da su desničari po tome jer poštuju jedan od identiteta građana (nacionalni identitet), onda OK. Ja mislim da to trenutno nema nikakve veze sa kvalitetom života, a da ne govorimo o nacionalizmu, šovinizmu i sličnim gadostima.
budući da si već odlično elaborirao ideološki smisao postojanja stranaka, na drugoj temi, zadržali bi se na ovome.
samo bih konstatirao da prognoziram enorman raste naroda i pravde, ponajprije ako se dotični usude oboriti trenutnu vladu... također prognoziram da će narod i pravda politički sahraniti sbb, što me posebno raduje.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2929 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
@A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
- MaksprotivMarksa
#2930 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 22:37 @A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
Akcija je dobar forumas, ali i kao svi neoliberali on vidi socijalizam u svakoj meksoj formi kapitalizma, mislim na ekonomski neoliberalizam, nesumnjivo se radi o konzervativcu, pametnom i obrazovanom covjeku, ali ideologija ekonomskog neoliberalizma Hajeka i Fridmana je religija, a mi smo tom religijom bombardirani 20 godina, slusamo te mantre i na kraju ih pocnemo i ponavljati, NiP ima klasicni neoliberalni ekonomski program koji u centar razvoja ekonomike stavlja preduzetnistvo u centru po prinncipima Sumpetera i omiljenu mantru o SDI, kako god, lijepo je sto to postoji na papiru i pravac, bolji je i Hajek u interpretaciji Mehica od fasistickog korporativnog modela feudalnog tipa SDA.
-
A_A_AKCIJA
#2931 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Naravno da nije socijalista, niti sam to rekao. Rekao sam da je platforma kejzijanska, što je omiljeni pristup u socijaldemokratskim politikama.KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 22:37 @A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
https://www.project-syndicate.org/comme ... cesspaylog
- KatarinaKosaca
#2932 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
slažem se potpuno. Dio o forumašu sam preskočila, ne analiziram osobe, samo kad sam sarkastična prema dogmatima koji samo to i rade na forumu. Lijepo si ovo napisao. LikeMaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:04ideologija ekonomskog neoliberalizma Hajeka i Fridmana je religija, a mi smo tom religijom bombardirani 20 godina, slusamo te mantre i na kraju ih pocnemo i ponavljati, NiP ima klasicni neoliberalni ekonomski program koji u centar razvoja ekonomike stavlja preduzetnistvo u centru po prinncipima Sumpetera i omiljenu mantru o SDI, kako god, lijepo je sto to postoji na papiru i pravac, bolji je i Hajek u interpretaciji Mehica od fasistickog korporativnog modela feudalnog tipa SDA.KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 22:37 @A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
- MaksprotivMarksa
#2933 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Moras isto tako znati i da je to kompromis zapadnoevropske ljevice u datom trenutku, socijaldemokratija je starija od Kejnsa i radi se o pukom kompromisu i "blagom" kapitalizmu, to opet ne negira cinjenicu da ekonomska platforma NiP-a nema veze ni sa kejzijanskom teorijom, a kamo li sa socijaldemokratskim ekonomskim platformama, ne mora se ozbiljno ni iscitavati, dovoljno je baciti pogled na imena autora programa, sve ovo isto se moze reci za sve ekonomske platforme stranaka u BiH.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/12/2019 23:09Naravno da nije socijalista, niti sam to rekao. Rekao sam da je platforma kejzijanska, što je omiljeni pristup u socijaldemokratskim politikama.KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 22:37 @A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
https://www.project-syndicate.org/comme ... cesspaylog
- KatarinaKosaca
#2934 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Pitanje je uopće da li bi kejnzov model pune zaposlenosti imao ikakvog efekta u ovim migracionim valovima odlazaka i školske strukture nezaposlenog stanovništva u konkretnom konjukturnom ciklusu. Uz korumpuranu vlast koja se zadužuje za javne radove Kejnzov princip mi izgleda kao Igrao se mali Dino Difovac ekonomije.
- MaksprotivMarksa
#2935 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Dino nije papak i nije pisao on program, program je ozbiljan, ali nije socijaldemokratski, autori su ozbiljni za nase prilike, pohvalno je to sto postoji takav dokument u jednoj mladoj stranci, a narocito jer je formuliran u kratkom periodu (februar - august 2018. godine).
- nikad_vise
#2936 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Zna to jako dobro i Radoncic da ce ga upravo NiP po svemu sudeci poslati na smetljiste historije.Zato i jest najveci napad na Konakovica i NiP.malakh wrote: ↑12/12/2019 21:58
previše subjektivan post, ali doduše koliko se konaković bavio raskrinkavanjem sda i koliko mu je to uspjelo, imaš jake argumente za to što tvrdiš.
budući da si već odlično elaborirao ideološki smisao postojanja stranaka, na drugoj temi, zadržali bi se na ovome.
samo bih konstatirao da prognoziram enorman raste naroda i pravde, ponajprije ako se dotični usude oboriti trenutnu vladu... također prognoziram da će narod i pravda politički sahraniti sbb, što me posebno raduje.
Na zadnjim izborima;
SDA 54 hiljade
NIP 30 hiljade
Nasa Stranka 28 hiljade
SDP 22 hiljade
SBB 20 000
DF 12 000
U posljednjih godinu dana Dino je sigurno povecao svoju popularnost,a osim toga stranka je ojacala za jos nekoliko vijecnika sirom KS.
Siguran sam da ce i NS ostati na istom ili eventualno rasti,dok za ostale sumnjam da ce nesto posebno rasti.
Realno gledajuci ni jedna od ovih gore stranki nema nekog jakog lidera poput NiP-a i covjek je sa onim za sto se zalaze prihvatljiv haman pa svima od ljevicara,centrista,desnicara,islamista do komunista.
Koliko god njega Avaz pljuvao i napadao,to je njemu samo reklama i mislim da ce samo da izazove kontraefekat kod ljudi
- agnostic_front
#2937 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Eh kamo srece da smo bombardodani teorijama Hajeka i Fridmana. Mi slusamo, tj. slusali smo, pokojnog Marica 20 godina na drzavnoj televiziji.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:04KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 22:37 @A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
Akcija je dobar forumas, ali i kao svi neoliberali on vidi socijalizam u svakoj meksoj formi kapitalizma, mislim na ekonomski neoliberalizam, nesumnjivo se radi o konzervativcu, pametnom i obrazovanom covjeku, ali ideologija ekonomskog neoliberalizma Hajeka i Fridmana je religija, a mi smo tom religijom bombardirani 20 godina, slusamo te mantre i na kraju ih pocnemo i ponavljati, NiP ima klasicni neoliberalni ekonomski program koji u centar razvoja ekonomike stavlja preduzetnistvo u centru po prinncipima Sumpetera i omiljenu mantru o SDI, kako god, lijepo je sto to postoji na papiru i pravac, bolji je i Hajek u interpretaciji Mehica od fasistickog korporativnog modela feudalnog tipa SDA.
Ja se nadam da je NiP na tragu tog, kako se zove, neoliberalizma. Konacno bismo imali jednu pravu konzervativnu stranku.
- KatarinaKosaca
#2938 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Zadnja rečenica me asocirala na famoznu Besim inu "Experti rade dok mi spavamo". Svaki student 2 godine ekonomije (ako nije Travnik, Kiseljak ili Vitez) može napisati program inspiriran kejnzovom teorijom pune zaposlenosti. Fazon je to prilagoditi konkretnoj makroekonomskoj klimi uz ostale socijalne i političke pretpostavke.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:22 Dino nije papak i nije pisao on program, program je ozbiljan, ali nije socijaldemokratski, autori su ozbiljni za nase prilike, pohvalno je to sto postoji takav dokument u jednoj mladoj stranci, a narocito jer je formuliran u kratkom periodu (februar - august 2018. godine).
- MaksprotivMarksa
#2939 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Vise vrijedi jedan post na Dininom FB od svih izdanja Avaza na sedmicnom nivou, najbitnije je da Dino ne koalira nikada sa SDA u buducnosti, da ne bude prica da pozdravljaju promjene u SDA, a ja mu vjerujem, bez njega nista od ove godine i najveceg udara na SDA ne bi bilo, a tek ce da raste.
- MaksprotivMarksa
#2940 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Moj savjet ti je da uzmes programi procitas ga, to ne mogu napisati neki doktori nauka,a ne studenti, nema u tom programu nista kejnzijansko.KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 23:28Zadnja rečenica me asocirala na famoznu Besim inu "Experti rade dok mi spavamo". Svaki student 2 godine ekonomije (ako nije Travnik, Kiseljak ili Vitez) može napisati program inspiriran kejnzovom teorijom pune zaposlenosti. Fazon je to prilagoditi konkretnoj makroekonomskoj klimi uz ostale socijalne i političke pretpostavke.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:22 Dino nije papak i nije pisao on program, program je ozbiljan, ali nije socijaldemokratski, autori su ozbiljni za nase prilike, pohvalno je to sto postoji takav dokument u jednoj mladoj stranci, a narocito jer je formuliran u kratkom periodu (februar - august 2018. godine).
@agnostic_front
Postujem ja tvoj stav da nam je to potrebno, svako ima oravo da vjeruje u bilo koju teoriju, o pranju glave slobodnim trzistem, manjim porezima, trzistu koje se samoregulira ne moram ni pricati, stranim direktnim investicijama ne moram ni pricati, to svaka nana danas mantra, a ti mi zelis reci da je lunatik Maric dio naseg mejnstrima i standardne poruke gradjanstvu, mada je i Mariceva poruka bila namijenjena istoj populaciji - zbunjenoj sirotinji koja ne zna sta joj se dogodilo u tranziciji, da je bilo nesto ozbiljnije, ne bi on sa javnog servisa lupetao.
- KatarinaKosaca
#2941 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ovo je najbitnije. Mada su meni kadrovi užas, od Muslimovićwve žene pa dalje.. Ali druga tema. Baš ću pročitati programMaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:31, najbitnije je da Dino ne koalira nikada sa SDA u buducnosti,
-
A_A_AKCIJA
#2942 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Hm, meščini, da si me ili zamijenio s nekim, ili ti se pomiješalo gradivo.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:04KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 22:37 @A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
Dakle, Keynesa nazivati neoliberalom, je kao nazivati Tuđmana socijaldemokratom, otprilike.
Friedman je imao osnovni cilj da sruši Keynesovo nasljeđe i oslobodi kapital okova državnog intervencionizma. E sad, ne znam kako ih ti stavi na istu stranu...?
Trijumf neoliberalne čikaške škole i Miltona Fridmana nad kejnzijanskim pristupom, i danas slave neoliberali, koji upravljaju svijetskom ekonomijom. Ne da nije neoliberal, nego im je bio najveći trn u oku, jer je uspio pomiriti socijalizam i kapitalizam. Slobodno tržište i državnu intervenciju.
Haj ti još jednom razmisli o svemu.
Suština Keynesa i jeste pobjeda nauke nad ideologijom. Ne vole ga ekstremni ljevičari i neoliberali, a i jedni i drugi iz ideoloških, a ne naučnih razloga. Ekstremni ljevičari ga ne vole jer je odbacio marksističke ideološke gluposti i uzeo samo naučno dokazane i istorijski provjerene principe iz samog marksizma, a najviše državnu intervenciju na slobodnom tržištu, investicije u infrastrukturu. Drugi razlog je jer je riješio probleme za koje su se ekstremni ljevičari nadali da će na kraju izazvati socijalističku revoluciju.
Neoliberali ga mrze jer im je iz ruku oduzeo slobodu da se bogate rušeći tržišta i na račun radnika i srednje klase i da tržištem vlada stihija u kojoj je kapital jedini faktor koji se pita.
Kejnziajnski pristup je pobjeda nauke nad ideologijom i zato mi i jeste toliko drag. Od svih sistema je uzeo naučno dokazane činjenice i osmislio srednji put. Omiljeni sistem zapadnih socijaldemokratija i najzaslužniji za njihovo ekonomsko blagostanje. Pored J.S. Milla, zaslužan za ideju New Deala, koja je svijet izvukla iz velike depresije 30ih godina i Maršalov plan koji je oporavio svijet poslije drugog svjetskog rata.
Keynes je zaslužan za najveći ekonomski oporavak moderne civilizacije, period od drugog svjetskog rata, do otprilike naftne krize, kada palicu preuzimaju neoliberali i drže je do danas.The success of the book established Keynes' reputation as a leading economist, especially on the left. When Keynes was a key player in establishing the Bretton Woods system in 1944, he remembered the lessons from Versailles as well as the Great Depression. The Marshall Plan, which was promulgated to rebuild Europe after the Second World War, was similar to the system proposed by Keynes in The Economic Consequences of the Peace.
Ono po čemu i jeste najpoznatiji jeste državna intervencija u razorenim ekonomijama poput Zapadne Njemačke, Južne Koreje i Japana. Dakle, najuspješnijih primjera oporavka država od ratnih razaranja. To i jeste razlog zašto mislim da je najbolji pristup za BiH ekonomiju.In 1948 the United States initiated the Marshall Plan of aid to assist in the rebuilding of Europe, Allies and Axis countries alike – except for the Soviet Union, which refused to participate, and its Eastern European satellites, which were blocked from receiving aid by the Soviets. The Plan was in many ways similar to what Keynes had proposed at Versailles after World War I.[41] As Keynes predicted, reparations and war debts were paid for by loans from the US, leaving no one better off.
The postwar system led to one of the greatest general increases in prosperity in human history. From 1948 to 1971, world trade increased by an average annual rate of 7.27% and industrial production grew by an average of 5.6%. That contrasts with the interwar period where world trade actually fell in the 1930s, and world industrial production grew fitfully in the 1920s and was hit by the Great Depression.
Onda uzmeš ekonomsku platformu NiP, pa provjeriš koliko od gore navedenog vidiš u svemu. Najviše se spominje državno investiranje sa ciljem reindustrijalizacije, u tri ekonomske grane u KS: turizam, industriju lakih metala i hrane. Dakle, državni intervencionizam sa ciljem razvoja države.
Neoliberali bi rekli, srežite poreze i plaće i budite konkurentniji.
Nebo i zemlja razlika, ukratko.
- KatarinaKosaca
#2943 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Kejnsov model pune zaposlenosti je upravo to, javni radovi poslije pustoši sa ciljem povećanja količine novca u opticaju i kreiranja tražnje. Sa te deri a stranih firmi za javne radove, koncesijama i korupcijom, totalna utopija u BIH. U odnosu na ovaj feudalni sistem koji imamo i komunistički mentalitet koji vlada, Kejns djeluje super libetarijanac.
- agnostic_front
#2944 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
OK, neoliberalno tebi znaci nesto lose, meni ne. Nije ni bitno. Samo kazem da nam fali u politickom polju jedna konzervativna stranka, prava. Republikanci, torijevci, cdu, nesto tako. Zeleni termiti to nisu, jer oni uopste nemaju ni ideologiju nit koji qrac. Samo nakaci na budzet sto vise uhljeba.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:37
@agnostic_front
Postujem ja tvoj stav da nam je to potrebno, svako ima oravo da vjeruje u bilo koju teoriju, o pranju glave slobodnim trzistem, manjim porezima, trzistu koje se samoregulira ne moram ni pricati, stranim direktnim investicijama ne moram ni pricati, to svaka nana danas mantra, a ti mi zelis reci da je lunatik Maric dio naseg mejnstrima i standardne poruke gradjanstvu, mada je i Mariceva poruka bila namijenjena istoj populaciji - zbunjenoj sirotinji koja ne zna sta joj se dogodilo u tranziciji, da je bilo nesto ozbiljnije, ne bi on sa javnog servisa lupetao.
Ja nisam nigdje vidio na nekim citanijim portalima ili na TV-u da neko prica o Hajeku i Fridmanu. Ni pozitivno ni negativno, uopste se ne spominju. Ne znam odakle ti to da nas neko time bombarduje, fakat. Jos uvijek je san studentima ekonomije da idu na budzet ili da im drzava trazi posao. To ne moze biti posljedica bombardovanja neoliberlnom "mantrom".
To bi bila neka moja zelja, ali sve dok samaraju ove grobare
- MaksprotivMarksa
#2945 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Procitaj jos jednom, niko Kejnsa nije nazvao neoliberalom, ako nista procitaj par postova mojih na ovu temu i odgovora Kosaci pa ces shvatiti da si krenuo sa pretpostavkom koja je netacna, a to je da sam Kejnsa nazvao neoliberalom.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/12/2019 23:41Hm, meščini, da si me ili zamijenio s nekim, ili ti se pomiješalo gradivo.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:04KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 22:37 @A AKCIJA kejns je nije socijalista. Oko ekonomije neki ozbiljan kuršluz :-)https://radnickafronta.hr/citaonica/cla ... -i-ljevica
Dakle, Keynesa nazivati neoliberalom, je kao nazivati Tuđmana socijaldemokratom, otprilike.
Trijumf neoliberalne čikaške škole i Miltona Fridmana nad kejnzijanskim pristupom, i danas slave neoliberali, koji upravljaju svijetskom ekonomijom. Ne da nije neoliberal, nego im je bio najveći trn u oku, jer je uspio pomiriti socijalizam i kapitalizam. Slobodno tržište i državnu intervenciju.
Suština Keynesa i jeste pobjeda nauke nad ideologijom. Ne vole ga ekstremni ljevičari i neoliberali, a i jedni i drugi iz ideoloških, a ne naučnih razloga. Ekstremni ljevičari ga ne vole jer je odbacio marksističke ideološke gluposti i uzeo samo naučno dokazane i istorijski provjerene principe iz samog marksizma, a najviše državnu intervenciju na slobodnom tržištu, investicije u infrastrukturu. Drugi razlog je jer je riješio probleme za koje su se ekstremni ljevičari nadali da će na kraju izazvati socijalističku revoluciju.
Neoliberali ga mrze jer im je iz ruku oduzeo slobodu da se bogate rušeći tržišta i na račun radnika i srednje klase i da tržištem vlada stihija u kojoj je kapital jedini faktor koji se pita.
Kejnziajnski pristup je pobjeda nauke nad ideologijom i zato mi i jeste toliko drag. Od svih sistema je uzeo naučno dokazane činjenice i osmislio srednji put. Omiljeni sistem zapadnih socijaldemokratija i najzaslužniji za njihovo ekonomsko blagostanje. Pored J.S. Milla, zaslužan za ideju New Deala, koja je svijet izvukla iz velike depresije 30ih godina i Maršalov plan koji je oporavio svijet poslije drugog svjetskog rata.
Keynes je zaslužan za najveći ekonomski oporavak moderne civilizacije, period od drugog svjetskog rata, do otprilike naftne krize, kada palicu preuzimaju neoliberali i drže je do danas.The success of the book established Keynes' reputation as a leading economist, especially on the left. When Keynes was a key player in establishing the Bretton Woods system in 1944, he remembered the lessons from Versailles as well as the Great Depression. The Marshall Plan, which was promulgated to rebuild Europe after the Second World War, was similar to the system proposed by Keynes in The Economic Consequences of the Peace.
Ono po čemu i jeste najpoznatiji jeste državna intervencija u razorenim ekonomijama poput Zapadne Njemačke, Južne Koreje i Japana. Dakle, najuspješnijih primjera oporavka država od ratnih razaranja. To i jeste razlog zašto mislim da je najbolji pristup za BiH ekonomiju.In 1948 the United States initiated the Marshall Plan of aid to assist in the rebuilding of Europe, Allies and Axis countries alike – except for the Soviet Union, which refused to participate, and its Eastern European satellites, which were blocked from receiving aid by the Soviets. The Plan was in many ways similar to what Keynes had proposed at Versailles after World War I.[41] As Keynes predicted, reparations and war debts were paid for by loans from the US, leaving no one better off.
The postwar system led to one of the greatest general increases in prosperity in human history. From 1948 to 1971, world trade increased by an average annual rate of 7.27% and industrial production grew by an average of 5.6%. That contrasts with the interwar period where world trade actually fell in the 1930s, and world industrial production grew fitfully in the 1920s and was hit by the Great Depression.
Onda uzmeš ekonomsku platformu NiP, pa provjeriš koliko od gore navedenog vidiš u svemu. Najviše se spominje državno investiranje sa ciljem reindustrijalizacije, u tri ekonomske grane u KS: turizam, industriju lakih metala i hrane. Dakle, državni intervencionizam sa ciljem razvoja države.
Mi se slazemo da je Kejns najbolje sto kapitalizam moze da ponudi, neki dan sam na jednoj temi pisao o laburistima i Etliju, ali dobro, hvala ti sto si mi iscrpno replicorao bez ikakve osnove sa ovim.
On je pripadnik lijevog spektra ekonomskih ideja, ali to nije socijaldemokracija, istrazi brate historiju socijaldemokratije.
Program NiP-a sam citao, poznat mi je i rad autora programa, naoliberalan je, kao i svi programi u BiH, zaboravio si pomenuti privatni sektor, SDI i konzervativnu fiskalnu politiku u NiP-u, ali dobro, nadam se da ces ipak procitati jos jednom post i shvatiti da si krenuo od pogresne pretpostavke, a to je da sam ja Kejnsa nazvao neoliberalom.
Kejnziajnski pristup je pobjeda nauke nad ideologijom i zato mi i jeste toliko drag - ovo je jednostavno neistina i neznanje, ne postoji nauka odvojena od ideologije, a narocito ekonomija.
Kejnzijanski pristup je nastao pod pritiskom rastuceg komunistickog pokreta, kao i krahom liberalnog kapitalizma jos od velike depresije, ali ti to i onako znas, sve sto kejnzijanski model cini primamljivim su ideje lijevih autora, zato je danas od strane neoliberala i oznacen dkoro kao socijalisticki.
Svako dobro
-
A_A_AKCIJA
#2946 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ti svakako imaš pravo na svoje mišljenje.KatarinaKosaca wrote: ↑12/12/2019 23:58 Kejnsov model pune zaposlenosti je upravo to, javni radovi poslije pustoši sa ciljem povećanja količine novca u opticaju i kreiranja tražnje. Sa te deri a stranih firmi za javne radove, koncesijama i korupcijom, totalna utopija u BIH. U odnosu na ovaj feudalni sistem koji imamo i komunistički mentalitet koji vlada, Kejns djeluje super libetarijanac.
To me ne zanima, iskreno. Zanimaju me činjenice i argumenti.
Misliti da je Keynes neoliberalni ekonomista, stvarno nije vrijedno pažnje... Bez ljutnje.
Da, liberali i libertarijanci, zvuče slično, ali nisu isto.
- MaksprotivMarksa
#2947 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Na EFSA sve sto se uci je neoliberalni pristup ekonomiji, svi stari marksisti danas predaju Fridmana, Sumpetera, Smita u naznakama i Hajeka, preduzetnistvo, direktne strane investicije, niske poreske stope, stvaranje "povoljnog" poslovnog okruzenja, sa medija nas gadjaju istim pojmovima, u ovoj drzavi je privatizirano skoro sve, nije to valjda kejnzijanski model ili ne daj Boze socijalisticki, i danas nam to predstavljaju kao rjesenje, da ne govorimo o bankarskom sektoru, konzervativnoj fiskalnoj politici, socijalnoj neosjetlhivosti osim za glasacke masine, ogromne nejednakosti itdagnostic_front wrote: ↑12/12/2019 23:59OK, neoliberalno tebi znaci nesto lose, meni ne. Nije ni bitno. Samo kazem da nam fali u politickom polju jedna konzervativna stranka, prava. Republikanci, torijevci, cdu, nesto tako. Zeleni termiti to nisu, jer oni uopste nemaju ni ideologiju nit koji qrac. Samo nakaci na budzet sto vise uhljeba.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:37
@agnostic_front
Ja nisam nigdje vidio na nekim citanijim portalima ili na TV-u da neko prica o Hajeku i Fridmanu. Ni pozitivno ni negativno, uopste se ne spominju. Ne znam odakle ti to da nas neko time bombarduje, fakat. Jos uvijek je san studentima ekonomije da idu na budzet ili da im drzava trazi posao. To ne moze biti posljedica bombardovanja neoliberlnom "mantrom".
To bi bila neka moja zelja, ali sve dok samaraju ove grobare![]()
Skroz druga stvar je sto zivimo u partokratiji gdje prividno slobodno trziste kontrolisu begovi, rvatine i srbende na jasno definiranim teritorijama i gdje javni novac putem "slobodnog" trzista izvlace u privatne dzepove.
Za konzervativnu opciju se slazemo, NiP vidim upravo kao konzervatovnu stranku dobre bh. buducnosti, samo pozitivni konzervativci mogu vratiti politicko na scenu u BiH, ljevica nema uporiste i vjerovatno ga vise nikada nece ni imati, a svoje ideje, ideje izvorne ljevice nece moci ni kandidirati dok NiP ne islobodi prostor za sve, a to samo NiP moze, zato kao ljevicar podrzavam NiP, vidim ih kao oslobodioce, a sa normalnim konzervatovcima se moze nadmetati idejama.
-
A_A_AKCIJA
#2948 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ma sve OK.MaksprotivMarksa wrote: ↑13/12/2019 00:03Procitaj jos jednom, niko Kejnsa nije nazvao neoliberalom, ako nista procitaj par postova mojih na ovu temu i odgovora Kosaci pa ces shvatiti da si krenuo sa pretpostavkom koja je netacna, a to je da sam Kejnsa nazvao neoliberalom.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/12/2019 23:41Hm, meščini, da si me ili zamijenio s nekim, ili ti se pomiješalo gradivo.MaksprotivMarksa wrote: ↑12/12/2019 23:04
Mi se slazemo da je Kejns najbolje sto kapitalizam moze da ponudi, neki dan sam na jednoj temi pisao o laburistima i Etliju, ali dobro, hvala ti sto si mi iscrpno replicorao bez ikakve osnove sa ovim.
On je pripadnik lijevog spektra ekonomskih ideja, ali to nije socijaldemokracija, istrazi brate historiju socijaldemokratije.
Program NiP-a sam citao, poznat mi je i rad autora programa, naoliberalan je, kao i svi programi u BiH, zaboravio si pomenuti privatni sektor, SDI i konzervativnu fiskalnu politiku u NiP-u, ali dobro, nadam se da ces ipak procitati jos jednom post i shvatiti da si krenuo od pogresne pretpostavke, a to je da sam ja Kejnsa nazvao neoliberalom.
Kejnziajnski pristup je pobjeda nauke nad ideologijom i zato mi i jeste toliko drag - ovo je jednostavno neistina i neznanje, ne postoji nauka odvojena od ideologije, a narocito ekonomija.
Kejnzijanski pristup je nastao pod pritiskom rastuceg komunistickog pokreta, kao i krahom liberalnog kapitalizma jos od velike depresije, ali ti to i onako znas, sve sto kejnzijanski model cini primamljivim su ideje lijevih autora, zato je danas od strane neoliberala i oznacen dkoro kao socijalisticki.
Svako dobro![]()
Samo mi objasniš motiv za ovu izjavu, nakon što sam ja spomenuo Keynesa:
Kakv Fridman uz Keynesa?Akcija je dobar forumas, ali i kao svi neoliberali on vidi socijalizam u svakoj meksoj formi kapitalizma, mislim na ekonomski neoliberalizam, nesumnjivo se radi o konzervativcu, pametnom i obrazovanom covjeku, ali ideologija ekonomskog neoliberalizma Hajeka i Fridmana je religija, a mi smo tom religijom bombardirani 20 godina, slusamo te mantre i na kraju ih pocnemo i ponavljati,
Veza socijaldemokrata i Keynesa je opće mjesto. Fakat se nećemo oko toga prepucavati.
I naravno da Keynes nije izmislio socijaldemokratiju. Ono što jeste, je da su socijaldemokratska društva ostvarila social welfare state bez socijalističke revolucije, zahvaljujući keynzijanskom pristupu. I to je opće mjesto i nema potrebe da išta više dodajemo na ovo.
E sad, meni je apsolutno jasno da neko može biti nezadovoljan Keynesom, jer je opterećen ideologijom. A to su prije svega ekstremni ljevičari, kojima je social welfare state izbio argument revolucije i preuzimanja vlasti od strane proleterijata i nasilne preraspodjele sredstava proizvodnje.
Za mene je taj stav gomila najobičnijih ideoloških sranja, koja su dokazana u svim državama koje su se zvale socijalističke i koje su u ekonomskom i političkom smislu svojim građanima donijele samo bijedu, diktaturu, oduzimanje sloboda i nazadak.
Sa druge strane, Keynesov model je, zaslužan za najveći ekonomski rast zabilježen u modernoj istoriji čovječanstva. New Deal i Maršalov Plan.
Jebiga, činjenice su neumoljive. Jedan narod, dvije države, jedna keynzijanska ekonomija, a druga socijalizam i znamo kako je završilo. Govorim o Njemaškoj i Koreji.
Ponavljam, svako ima pravo na vlastite ideološke zablude. Mene ideologija ne zanima.
Prelistaš rezultate keynesovog pristupa ekonomiji i biraš, hoćeš li državu poslije rata graditi poput Zapadne Njemačke, Italije, Japana, Južne Koreje... Ili ćeš se usrećiti socijalizmom SSSR-a Istočne Njemačke, Bugarske, Rumunije...
Kada se ideologija ostavi tamo gdje joj je mjesto, u smetljištu, izbor je jasan.
- KatarinaKosaca
#2949 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
gdje piše da je isto? Mada, u ekonomskom smislu klasični liberalizam i libertarijalizam se poklapaju Gdje piše da je Kejns neoliberal? Voliš proizvoljno tumačiti jasno napisano. Bez ljutnje
- MaksprotivMarksa
#2950 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
To se odnosilo ma moju prosudbu da si ti neoliberal u ekonomskom smislu covjece, da li je toliko tesko to shvatiti, a onda sam okrenuo pricu na Hajeka i Fridmana, to sam napisao jer sam vidio da si napisao da je program NiP-a socijaldemokratski, A NIJE, naveo sam ti i zbog cega nije, SDI, poticaj privatnog sektora, konzervativna fiskalna politika, koautor je i Mehic, jedan od najplodnijih neoliberalnih autora u BiH.
NAPISAO SAM I DA JE IZ UGLA NEOLIBERALA KEJNS SOCIJALISTICKI, TREBAO SI SAMO PROCOTATI SVE, A NE POKUSATI DA MI KAO OBJASNIS KAKO SAM JA REKAO DA JE KEJNS NEOLIBERAL
Ni krajnji ljevicari ne bi nazvali Kejmsa neoliberalom, svi bi dali sve da se stvari vrate u taj period, do toga su nas Hajek i njegovi klonovi doveli
Ja sam za Kejnsa ispred Fridmana, ali to nije PRAVA socijaldemokratija, to je kompromis postratne situacije i posljedica velike depresije, to su ti prijatelju opca mjesta, a ne da je Kejns po svaku cijenu socijaldemokrata, trebao je neko sa socijalistickim idejama da spasi stvar, a da zadrzi kapitalizam kao sistem.
I nisu socijaldemokratska drustva nista ostvarila, ta drustva ne postoje, ostvarile su stranke ljevice u okviru najprihvatlhivijem za zapad jer su se morale distancirati od komunizma i izvornih ideja, Kejns je tu kompromis, a svi postulati drzavi blagostanja su iskljucivo ideje ljevice.
Nisu svi ljevicari revolicionari, to je povrsno poznavanje historije pokreta ljevice, socijaldemokrate su se cak i u 19. stoljecu pocele odmicati od ideje revolucionarnoh prevrata.
Samo je jedan rast u rangu rasta na idejama Kejnsa, a to je Staljinov rast do 2. svjetskog rata, sta mislis zasto su profesori sa najuglednijih svjetskih univerziteta bili komunisti - staljinisti, zbog tog najveceg rasta, od agrarne nazadne zemlje do industrijske sile, to je samo jos jedan dokaz da ni rast nije realni ekonomski pokazatelj.
Ne postoji covjek koji nije unutar matrice bilo koje ideologije, primjetio sam da si vjerujuci covjek, i to je idologija, apsolutno sve je uvjetovano ideologijama, ali to je, sto bi ti rekao, opste mjesto.
Ako si ti za:
Drzavni intervecionizam, javno vlasnistvo, prava radnika, besplatno zdravstvo, besplatno skolstvo, velike sindikate, velike konglomerate drzavne privrede, a nisi za revolicionarni prevrat, barem ne nuzno, onda si socijaldemokrata, a to ima veze sa Kejnsom, ali u blazoj formi, naprosto zbog cinjenice da su Kejns i njegova teorija sluzili za stabilizaciju ZAPADA, zadovoljenje radnistva, ali i opstanka teorije liberalizma, a kada je tesko uvijek se pribjegava SOCIJALISTICKIM metodama, tome nas uci i kriza koja je za nama.
Ako si ti socijaldemokrata onda ti savjetujem da predlozis neke izmjene u programu NiP-a, jer ono nije ni socijaldemokratski program, ni kejnzijanski, samo neoliberalni, na kraju, ako meni ne vjerujes pitaj Dinu je li on ekonomski socijaldemokrata, je li za javno ispred privatnog, je li za konzervativnu fiskalnu politiku, ili jos bolje pitaj Mehica, on ce ti objasniti kako drzava treba da se povinuje stranim ulagacima i obezbijedi im poticaje za njihov rad, raspitaj se i o privatizaciji kod Mehica, odgovori ce ti biti jasni.
@A_A_AKCIJA
Da ne ulazimo sad u pitanja vlasnistva, jesi li za Rusoa ili Smita i mnoge druge stvari koje determiniraju pogled na drustvo i ekonomiju, najlakse je preletiti i reci, rekao si da je Kejns neoliberal
a i tvoja manttra o kraju ideologija i nauci je idologija po sebi, prevazidjena doduse
Svako dobro
NAPISAO SAM I DA JE IZ UGLA NEOLIBERALA KEJNS SOCIJALISTICKI, TREBAO SI SAMO PROCOTATI SVE, A NE POKUSATI DA MI KAO OBJASNIS KAKO SAM JA REKAO DA JE KEJNS NEOLIBERAL
Ni krajnji ljevicari ne bi nazvali Kejmsa neoliberalom, svi bi dali sve da se stvari vrate u taj period, do toga su nas Hajek i njegovi klonovi doveli
Ja sam za Kejnsa ispred Fridmana, ali to nije PRAVA socijaldemokratija, to je kompromis postratne situacije i posljedica velike depresije, to su ti prijatelju opca mjesta, a ne da je Kejns po svaku cijenu socijaldemokrata, trebao je neko sa socijalistickim idejama da spasi stvar, a da zadrzi kapitalizam kao sistem.
I nisu socijaldemokratska drustva nista ostvarila, ta drustva ne postoje, ostvarile su stranke ljevice u okviru najprihvatlhivijem za zapad jer su se morale distancirati od komunizma i izvornih ideja, Kejns je tu kompromis, a svi postulati drzavi blagostanja su iskljucivo ideje ljevice.
Nisu svi ljevicari revolicionari, to je povrsno poznavanje historije pokreta ljevice, socijaldemokrate su se cak i u 19. stoljecu pocele odmicati od ideje revolucionarnoh prevrata.
Samo je jedan rast u rangu rasta na idejama Kejnsa, a to je Staljinov rast do 2. svjetskog rata, sta mislis zasto su profesori sa najuglednijih svjetskih univerziteta bili komunisti - staljinisti, zbog tog najveceg rasta, od agrarne nazadne zemlje do industrijske sile, to je samo jos jedan dokaz da ni rast nije realni ekonomski pokazatelj.
Ne postoji covjek koji nije unutar matrice bilo koje ideologije, primjetio sam da si vjerujuci covjek, i to je idologija, apsolutno sve je uvjetovano ideologijama, ali to je, sto bi ti rekao, opste mjesto.
Ako si ti za:
Drzavni intervecionizam, javno vlasnistvo, prava radnika, besplatno zdravstvo, besplatno skolstvo, velike sindikate, velike konglomerate drzavne privrede, a nisi za revolicionarni prevrat, barem ne nuzno, onda si socijaldemokrata, a to ima veze sa Kejnsom, ali u blazoj formi, naprosto zbog cinjenice da su Kejns i njegova teorija sluzili za stabilizaciju ZAPADA, zadovoljenje radnistva, ali i opstanka teorije liberalizma, a kada je tesko uvijek se pribjegava SOCIJALISTICKIM metodama, tome nas uci i kriza koja je za nama.
Ako si ti socijaldemokrata onda ti savjetujem da predlozis neke izmjene u programu NiP-a, jer ono nije ni socijaldemokratski program, ni kejnzijanski, samo neoliberalni, na kraju, ako meni ne vjerujes pitaj Dinu je li on ekonomski socijaldemokrata, je li za javno ispred privatnog, je li za konzervativnu fiskalnu politiku, ili jos bolje pitaj Mehica, on ce ti objasniti kako drzava treba da se povinuje stranim ulagacima i obezbijedi im poticaje za njihov rad, raspitaj se i o privatizaciji kod Mehica, odgovori ce ti biti jasni.
@A_A_AKCIJA
Da ne ulazimo sad u pitanja vlasnistva, jesi li za Rusoa ili Smita i mnoge druge stvari koje determiniraju pogled na drustvo i ekonomiju, najlakse je preletiti i reci, rekao si da je Kejns neoliberal
Svako dobro