arzuhal wrote:_dreamer_ wrote:
Sto se tice ovog podvucenog, zar ti zaista mislis da jedan srbin na ovo gleda istim ocima kao ti? Zar nije licemjerno reci da Ivanic radi neustavno tako sto bez dozvole druga dva clana predsjednistva salje pisma, a smatrati potpuno ispravnim i ustavnim to sto bakir (koji aktuelno cak nije ni predsjedavajuci) bez podrske druga dva clana predsjednistva ovlastava pravnog zastupnika da vrsi radnje u ime drzave?
Ne razbacuj se pridjevima uzaludno. "Licemjerno" bi bilo očekivati od srpske strane da kaže:
dajte na sto odluku o reviziji da i mi kažemo nešto, da se i mi pitamo, da to bude naša zajednička stvar, sva tri naroda, a mi ćemo onda ljudski, i zbog pijeteta prema žrtvama, s jedne, i zbog vjerovanja u nezavisnost, profesionalnost i dignitet MSP-a u Hagu, s druge strane, dati saglasnost na reviziju, odnosno bit ćemo suzdržani, pa će tako revizija proći ali ne bez nas i mimo nas, jer mi ionako vjerujemo u nevinost Srbije i vjerujemo da će Sud odbaciti aplikaciju. A ne želimo da onemogućavamo naše komšije i sugrađane Bošnjake u njihovom zahtjevu za pravdom, pa ćemo vidjeti šta će biti...
Jel ti vjeruješ u to? Da bi se to tako desilo?
A to samo da kažem u vezi tvog etiketiranja nečeg kao "licemjernog..."
A drugo (a ima veze s ovim gore navedenim), Predsjedništvo BiH je 2002. godine postavilo Sakiba Softića kao agenta BiH pred MSP-om u Hagu (Belkić i Križanović ZA, Radišić SUZDRŽAN) i nikada nije povuklo, odnosno poništilo tu svoju odluku. Dakle, Sakib Softić je i dalje, sasvim legalni i legitimni agent BiH pred MSP-om po pitanju tužbe BiH protiv Srbije.
I jedino agent ima pravo da podnese aplikaciju i to bilo kada, nezavisno više od Predsjedništva BiH, ne treba mu saglasnost BiH. Jedino bi se moglo desiti da Sakib Softić bude razriješen dužnosti agenta BiH ako bi se Predsjedništvo BiH složilo da tako bude. A Srbi hoće da ga razriješe jer štite interese države Srbije a ne države BiH.
Dakle, ko je tu licemjeran?
Sto se tice tog prvog dijela komentara mislim da me nisi razumio. Ne govorim ja da srbi nisu licemjerni, oni to itekako jesu i pozivaju se na ustav samo onda kada njima odgovara.
No druze, dogovaranje pokretanje postupka revizije je ocigledno (barem se nama tako prezentira) odradjeno iza zatvorenih vrata i u reziji jednog clana predsjednistva i ljudi oko njega, a javnosti i ostalim clanovima predsjednistva obznanjeno 5 do 12. NORMALNO bi bilo da su sva tri clana predsjednistva sjeli i od pocetka razgovarali na tu temu, ali to CILJANO nije uradjeno jer je Bakir dovoljno pametan i namazan da zna da bi Srbi (a mozda i Hrvati) od pocetka minirali i otezali, a mozda i sprijecili taj proces. I onda Bakir prica kako je to u interesu drzave. E vidis, drzavu cini narod, a ako 2 od 3 enticke konstitutivne grupe nisu za tu reviziju, onda je to njegovo "u interesu drzave" vrlo diskutabilno. Definitivno velika vecina naroda smatra da nije u njihovom interesu. Mozda bi bilo postenije da se pitao narod i da je napravljen referendum pa da se cuje glas naroda. No, naravno da Bakir nije tu zelio nikakav dodatni rizik. E vidis, ja bih - kad uzmem u obzir navedeno - ipak rekao da je to u interesu bosnjackog naroda, ali dobro, svako ima pravo da misli drugacije... I mene nije sramota kao bosnjaka da kazem da je to iskljucivo u nasem interesu i da bi vecina nas zeljela da se Republika Srbija okrivi za sve, da razyebemo ove entitete, jer licno smatram da ce obicnom narodu tako biti bolje.
Sto se tice tog drugog, velika je vjerovatnoca da je Sakib Softic ovlasteno lice da podnese ovu reviziju. Ovisi to ponajvise od sadrzaja akta ovlascivanja iz 2002. godine u koji mi nemamo uvid, no ako tu nije postavljen neki vremenski ili neki drugi limit, onda je on po svemu sudeci ovlasten da podnese reviziju. To sto nije donesena odluka predsjednistva da Sakib podnese reviziju u principu nije problem, in dubio on to u principu mora uraditi jer je u interesu stranke (drzave) i time stiti i samog sebe.
Sve naravno pada u vodu ako predsjednistvo odluci da se revizija ne podnese ili povuce, a ostaje da se vidi da li ce se tako nesto desiti. Zato sam u svojim prijasnjim postovima naglasavao da je itekako bitno imati Hrvate uz sebe, jer Srbi i Hrvati teoretski imaju sansu da razrijese Softica i onda ode sve u vodu.