US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

sjedi 1

#2926 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sjedi 1 »

jeza u ledja wrote:
sjedi 1 wrote:
Ni ja. Kad pomislim na ove spodobe u liku Giulianija, Gingricha i Christieja....Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz i ekipa mi se cine kao bajni.
Image
Ne rekoste mi jeko ovaj? :D
Ne izgleda mi kao materijal za politicara. Prije neki reptil. :lol:[/quote]
Kod ovog je štembilj :D
On je vlasnik...
Drvosjeca iz Dejcica

#2927 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sjedi 1 wrote:
jeza u ledja wrote:
sjedi 1 wrote:
Ni ja. Kad pomislim na ove spodobe u liku Giulianija, Gingricha i Christieja....Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz i ekipa mi se cine kao bajni.
Image
Ne izgleda mi kao materijal za politicara. Prije neki reptil. :lol:
Kod ovog je štembilj :D
On je vlasnik...[/quote]

Chip po kožu! :mrgreen:
jeza u ledja

#2928 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote: Strrucnjak-analiticar ponovo prolazi kroz rezultate anketa i ispituje komsiluk gdje to ide americki narod.
Kakva li je tvoja pamet kad mene smatras strucnjakom. :roll:

U vezi anketa i ishoda pogrijesio ja i ostatak svijeta. Ja govorim o onome sto vidim. Ti govoris o onome sto zelis.
Eto zelje su ti se ispunile. Uzivaj.
jeza u ledja

#2929 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

sjedi 1 wrote: Kod ovog je štembilj :D
On je vlasnik...
Cega vlasnik jbem ga ja. :D
Sve kontam neko "iz sjene" nesto, taj rad. Tako mi izgleda. :D
It_is_a_Leclerc

#2930 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by It_is_a_Leclerc »

Gojeni H wrote:
raoul duke wrote:Cekamo prve suze dezurnih branitelja Hillary koji su toliko bili sigurni u njenu pobjedu..

Jeza u leda jesi tu oci moje?
:lol: :lol:

Strrucnjak-analiticar ponovo prolazi kroz rezultate anketa i ispituje komsiluk gdje to ide americki narod.

Inace, na temu, cestitke predsjedniku Trumpu i americkom narodu na pobjedi demokratije.
Nista se naravno znacajno nece promijeniti ni u Americi ni u svijetu. Bice poneko zvucno protjerivanje ilegalnih imigranata, poneko medijski propraceno sudjenje ubici ili dileru imigrantu ... muslimani nece biti protjerani, niti ce im se zabraniti ulaz u zemlju ...

Mnogo interesantnije je sta ce se desiti sa republikanske stranke, te uopste americke politicke scene kada neprogresivni krugovi sada potencijalno dobiju krila.
napisa jedan čovjek 2000. godine nakon saznanja da je Bush, umjesto Ala Gorea, postao predsjednik SAD-a.
muzicar_iz_parka

#2931 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by muzicar_iz_parka »

jeza u ledja wrote:Ne zelim ni pomisliti kakav ce biti odnos vojske i Trumpa.
Vojska je ustavno pravno podredjena predsjedniku kao glavnokomandujucem i ministarstvu odbrane tj DoD, njihovo je da rade ono sta im se naredi.
Ako se vojska ponasa van tih okvira i fura neku svoju pricu, onda je to il hunta ili pokusavaju drzavni udar.

Nema uspjesne vojske ako se ne postuje hirarhija, to je pravilo od Rima do danas.
jeza u ledja

#2932 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

muzicar_iz_parka wrote:
jeza u ledja wrote:Ne zelim ni pomisliti kakav ce biti odnos vojske i Trumpa.
Vojska je ustavno pravno podredjena predsjedniku kao glavnokomandujucem i ministarstvu odbrane tj DoD, njihovo je da rade ono sta im se naredi.
Ako se vojska ponasa van tih okvira i fura neku svoju pricu, onda je to il hunta ili pokusavaju drzavni udar.

Nema uspjesne vojske ako se ne postuje hirarhija, to je pravilo od Rima do danas.
Ama znam to sve, zato se i brinem.
ST11

#2933 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ST11 »

jeza u ledja wrote: Cega vlasnik jbem ga ja. :D
Sve kontam neko "iz sjene" nesto, taj rad. Tako mi izgleda. :D
Desni klik na sliku -> trazi sliku kroz Google.
Mohamad Sissoko

#2934 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Mohamad Sissoko »

jeza u ledja wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
jeza u ledja wrote:
Konzervativci su se plasili astronomije, fizike, medicine, i generalno nauke. Sve sto je izgradjeno, izgradjeno je uprkos konzervativcima. Oni su tu cijelo vrijeme samo da koce napredak covjecanstva, jer oni sami nisu sposobni u njemu odrzati korak i snaci se.
Ovakve gluposti djeca u osnovnoj skoli pisu.
Knjigu u ruke, mozda i nesto naucis.
Tipican odgovor kojim se krije sto sta.
Da li likovi kao ti zaista vjeruju da je za napredak u nauci i utvrdjivanje tacnosti neke teorije unutar neke naucne discipline bitno je li neko konzervativnih ili progresivnih stavova? Po cemu su to Newton ili Einstein bili ista manje ili vise progresivni ili konzervativni kad razmatraju neku naucnu teoriju? Ko da je na onog svecenika sto je otac Big Bang teorije uticao njegov najvjerovatnije konzervativni pogled na svijet, kad je dolazio do naucnih fakti i uoblicio ih u neku teoriju.
Konzervativan znaci neko ko je zeljan promjena i progresa samo u manjoj mjeri i mnogo opreznije te da se ostave i cuvaju ona dostignuca koja su se pokazala dobra za drustvo.
zijancer

#2935 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by zijancer »

Image

Ne izgleda mi kao materijal za politicara. Prije neki reptil. :lol:
ha, pljunuti edward, duke od kent
dezurni_ucenik

#2936 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dezurni_ucenik »

Zalosno u kom pravcu ide ovaj svijet i za koga su spremni glasati. Jebeno ce biti imigrant i crnac u Americi u buducem periodu. Predvidjam i neku novu Rosu Parks. Mozda biti mizantrop i nije tako lose (kad vidim na sta je vecina spremna).
Connaisseur Karlin

#2937 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
detroit-mercy wrote: Problem je sto ni Hilarijin plan nije bio nista bolji :mrgreen: .
super,nema plana za radnicku klasu :D uostalom,koga je briga kako prezivljava radnicka klasa :)
Nekoga je briga, ipak je to nesto sto se ne moze ignorisati. Problem je nerazumijevanje da se stvari ne mogu vratiti na staro a sve zbog te famozne globalne ekonomije. Daleko od toga da radnicka klasa prezivljava, ali kao sto sam naveo nije vise niti ce biti kap prije 15-20 godina.
Bumo vidjeli sta ce novi precjednik donijeti.
I onog Jesse Ventura-u iz Minnesote smatrali budalom i totalno ne kvalifikovanim likom, kad ispostavi se jedan od boljih guvernera koga je Minnesota imala.
Koga je konkretno briga ? :)
Gojeni H

#2938 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:
Jeste dobro, u vecini SAD. ALi u SAD se glasovi malo drugacije zbrajaju da bi se zastiitle manje drzave.
U CA je npr. dobro. Ali nije u Michiganu, i ovaj sistem je sad opet pokazao, da velika drzava u kojoj stvari idu dobro, ne moze nametati svoj pogled na svijet manjoj drzavi u kojoj ljudi imaju vecih problema sa vodom nego Sarajevo. Mogli bi ispisati strancie ovdje sto ej tako, ali glasac ne glasa tako sto uzme 10 knjiga i analizaira istoriju zbog cega nema posla i sta bi bilo da je bilo.
Drugo, stavri jesu dobre! Ljudi imaju luksuz da se zajebavaju, ne izadju na izbore itd, jerbo, imam previse svojih obaveza da se zajeabajem sa izborima.
Moj pogled na ovo:
1. Demokrate su podcjenile moc drustvenih mreza. Kako su republikanci podcjenili internet i mogucnost skupljanja para preko interneta 2008, tako su demokrate podcjenile drsutvene mrze. Na kraju Trump je bio upravu: bilo kakav publicitet, pa i negativan je ustvari dobar.
2. Clinton? Ti konstantni pokusaji da se postane predjsednica, jerbo svi ostali nemaju pojma kako se vodi drzava su kostale demokrate ovih izbora. Bill Maher je rekao: ne sumnjam da bi ona bila dobar predsjednik, ali kao kandidat je uzas. Mislim da je njen osmijeh usporedio sa robotom i venzemaljcem, tako nesto.
3. EKonomske promjenekao uzrok migracija. Ovo je nesto sto je uhvatilo demokrate u raskoraku i oni ovdje nisu krivi. Mnogo ljudi se seli iz ovih drzava koje je Trump uzeo, PA, Wi i MI u drzave kao sto su GA, NC, CO itd. Ja sam oduvijek mislio da Trump nema sanse u CO i NV, i nije bilo ni blizu. Ali NC, GA i slicne drzave iako postaju rutave, jos uvijek imaju previse neobrazovanih bijelaca i rasista. Proci ce jos bajrama prije nego sto NC, GA, TX i AZ zamijene MI, Wi, OH i PA.
4. Clintonova kampanja? Znali su da gube OH, a nisu uopste obratili paznju na WI koji ima manje vise iste probleme, strukturu stanovnistva itd. kao i OH. Demokrate iz MI su upozoravale Clintnovu kampanju mjesecima da stvari ne izgledaju dobro. Ovo je katastrofalan promasaj kampanje.
5. I na kraju ono sto je ustvari najveci problem, a to je da se cistio put Clintonovoj od 2012 da se kandiduje na izborima, gurajuci napolje Bidena (koji je na kraju sam odustao zbog smrti sina), Warren, Cuomo itd. Onda je Snaders uletio, i ni sam nije skontao da ima sanse. Kada je Sanders pocistio Clintonovu trebalo je biti jasno da postoji ogroman problem u tkz. "rust beltu." Onda je DNC pokusao Sandersa sabotirati a i sam Sanders je zbog nevjerice da ce tako dobro proci, kriv jer nije izgradio infrastrukturu u juznim drzavama. Clintonova je sve ulozila u jug da pobjedi u primarnim izborima, a kampanja nikad nije zamislila se i osvrnula se zasto su izgubili od Sandersa u "Rust beltu." Umjesto da se fokusiraju na to, zasto su ljudi glasali za Sandersa i Trumpa, dvije totalno razlicite osobe, oni su se oslonili na "big data." Opet se pokazalo da je ova definicija statistike tacna: statistika je kao bikini, pokaze puno, ali sakrije najvaznije dijelove.
Tako je bilo. Kvalitativno istrazivanje je pobjedilo kvantitativno. Trumpova kampanja je bolje razumjela sta ljude mori i to su iskoristili.
:thumbup: Vrlo dobra analiza.
Gojeni H

#2939 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Gojeni H wrote: Strrucnjak-analiticar ponovo prolazi kroz rezultate anketa i ispituje komsiluk gdje to ide americki narod.
Kakva li je tvoja pamet kad mene smatras strucnjakom. :roll:

U vezi anketa i ishoda pogrijesio ja i ostatak svijeta. Ja govorim o onome sto vidim. Ti govoris o onome sto zelis.
Eto zelje su ti se ispunile. Uzivaj.
Skloni se sa foruma dok bura ne prodje ... neznalico.
jefferson wrote:
Umjesto da se fokusiraju na to, zasto su ljudi glasali za Sandersa i Trumpa, dvije totalno razlicite osobe, oni su se oslonili na "big data." Opet se pokazalo da je ova definicija statistike tacna: statistika je kao bikini, pokaze puno, ali sakrije najvaznije dijelove.
Tako je bilo. Kvalitativno istrazivanje je pobjedilo kvantitativno. Trumpova kampanja je bolje razumjela sta ljude mori i to su iskoristili.
dale cooper

#2940 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dale cooper »

Dobro je rekao onaj reper Killer Mike, koji je bio aktivni supporter Sandersa, komentarišući rezultate:
People who look like all the people on this panel–black, brown, and all types of hues in between.
I think that we have been used by a party to the liberal side that once enacted, and once in office,
has not enacted policy that was reflective of stuff that would bring our communities up, so I think poor people got angry,
and I think that there just happen to be, by this country, more poor angry white people.
U tome je poenta, da je radnička blue collar klasa osjetila da je ostavljena na cjedilu od strane demokrata,
gluhi na njihove potrebe i probleme. A mahom je to, kao što Killer Mike kaže, bijela bijeda koja radi
neke mizerne low wages poslove. I u svoj toj svojoj bijedi svi su im krivi, a Trump je vješto to iskoristio
kao ventil za sve njihove frustracije. Demokrate su tu ispustile loptu totalno, zanemarivši tako jednu čitavu
populaciju.
Last edited by dale cooper on 09/11/2016 20:05, edited 1 time in total.
prog321

#2941 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by prog321 »

Pa sta ljude u Americi mori ? Zasto nije to naveo ?
Jefferson je po meni losiji u procjeni od Jeza. A njega je tesko premasiti. :-D
It_is_a_Leclerc

#2942 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by It_is_a_Leclerc »

Nemojte samo zaboraviti da su i Hitlera izabrali jer je imao jako dopadljiv ekonomski program. I zato što je bio rasist, također.
Connaisseur Karlin

#2943 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

dale cooper wrote:Nema šta, sa Donaldom neće biti dosadno. :mrgreen: Nadam se da će se demokrati dozvati
pameti u ove četiri godine jer su sad apsolutno poraženi i marginalizirani kao i dosta drugih
nazovi ljevičarskih stranaka širom svijeta. Moraju promjeniti ovaj elitistički i samodopadljivi
pristup ljudima, promjeniti viđenje da su filijala raznih interesnih sfera i lobija multinacionalnih
konglomerata i pozabaviti se problemima običnih građana i štititi ono što je njihov interes.
pa nisu oni tipicna ljevicarska stranka :) tako nesto ne postoji u SAD,a mnogi grijese jer misle da republikanci ne mogu imati libelrane ideje :)
detroit-mercy

#2944 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

dale cooper wrote:Dobro je rekao onaj reper Killer Mike, koji je bio aktivni supporter Sandersa, komentarišući rezultate:
People who look like all the people on this panel–black, brown, and all types of hues in between.
I think that we have been used by a party to the liberal side that once enacted, and once in office,
has not enacted policy that was reflective of stuff that would bring our communities up, so I think poor people got angry,
and I think that there just happen to be, by this country, more poor angry white people.
U tome je poenta, da je radnička white collar klasa osjetila da je ostavljena na cjedilu od strane demokrata,
gluhi na njihove potrebe i probleme. A mahom je to, kao što Killer Mike kaže, bijela bijeda koja radi
neke mizerne low wages poslove. I u svoj toj svojoj bijedi svi su im krivi, a Trump je vješto to iskoristio
kao ventil za sve njihove frustracije. Demokrate su tu ispustile loptu totalno, zanemarivši tako jednu čitavu
populaciju.
Mala ispravka
white collar=>obicno oni sto rade po uredima, fakultetski obrazovani, salaries
blue collar=> proizvodnja, rucni rad, wages
dale cooper

#2945 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dale cooper »

detroit-mercy wrote:
dale cooper wrote:Dobro je rekao onaj reper Killer Mike, koji je bio aktivni supporter Sandersa, komentarišući rezultate:
U tome je poenta, da je radnička white collar klasa osjetila da je ostavljena na cjedilu od strane demokrata,
populaciju.
Mala ispravka
white collar=>obicno oni sto rade po uredima, fakultetski obrazovani, salaries
blue collar=> proizvodnja, rucni rad, wages
Da, u pravu si, naravno. Hvala na ispravci. :)
detroit-mercy

#2946 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by detroit-mercy »

It_is_a_Leclerc wrote:Nemojte samo zaboraviti da su i Hitlera izabrali jer je imao jako dopadljiv ekonomski program. I zato što je bio rasist, također.
Kod tebe je svaki post neka drama na desetu :mrgreen: .
Connaisseur Karlin

#2947 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

dezurni_ucenik wrote:Zalosno u kom pravcu ide ovaj svijet i za koga su spremni glasati. Jebeno ce biti imigrant i crnac u Americi u buducem periodu. Predvidjam i neku novu Rosu Parks. Mozda biti mizantrop i nije tako lose (kad vidim na sta je vecina spremna).
joj koje pretjerivanje :lol: u americni nije nikad bilo dobro biti crnac :)
Connaisseur Karlin

#2948 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

detroit-mercy wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Nemojte samo zaboraviti da su i Hitlera izabrali jer je imao jako dopadljiv ekonomski program. I zato što je bio rasist, također.
Kod tebe je svaki post neka drama na desetu :mrgreen: .
Leclcler nema pojma kako je Hilter izabran :D
dale cooper

#2949 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dale cooper »

Connaisseur Karlin wrote:
dale cooper wrote:Nema šta, sa Donaldom neće biti dosadno. :mrgreen: Nadam se da će se demokrati dozvati
pameti u ove četiri godine jer su sad apsolutno poraženi i marginalizirani kao i dosta drugih
nazovi ljevičarskih stranaka širom svijeta. Moraju promjeniti ovaj elitistički i samodopadljivi
pristup ljudima, promjeniti viđenje da su filijala raznih interesnih sfera i lobija multinacionalnih
konglomerata i pozabaviti se problemima običnih građana i štititi ono što je njihov interes.
pa nisu oni tipicna ljevicarska stranka :) tako nesto ne postoji u SAD,a mnogi grijese jer misle da republikanci ne mogu imati libelrane ideje :)
Nisu naravno, ali su nešto najbliže toj definiciji. Mnogo bliže od republikanaca u svakom slučaju.
dezurni_ucenik

#2950 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dezurni_ucenik »

populaciju.
'ta ce kolarsi :D

Post Reply