Referendum(i) u RS-u

Locked
arzuhal

#2926 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Najbolja stvar dosad, koju je izrodila situacija vezana za referendum, je odluka zamjenika VP-a, Brusa Bretona, o zabrani referendumskog glasanja u Brčko Distriktu, čime su se pokazale najmanje tri stvari:

1. Konačno se zornim, očiglednim, očitim i očevidnim pokazalo svima da RS nema nikakve pravne nadležnosti nad Distriktom Brčko;
2. Konačno se vidi da je RS bh. entitet s teritorijalnim diskontinuitetom, prepolovljen je kod Brčkog i sastoji se iz dva dijela: Zapadne Republike Srpske i Istočne Republike Srpske (ovo je političko-pravna činjenica koja će, sasvim sigurno, olakšati buduću unutrašnju reorganizaciju BiH na neke logične, multietničke ekonomske regije ili nešto slično)
3. Amerikanci, za razliku od EU, imaju jasan stav do kraja i ni sekunde se ne premišljaju u njegovoj odbrani i provedbi :thumbup:

A ovo je samo početak ubiranja plodova od Odluke o održavanju referenduma, samo od Odluke, još ni referendum nije proveden :-D
BHCluster

#2927 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

Sta se desava sa ADZ-om Kriso jedno a Covic drugo? :lol:
ČOVIĆ PORUČIO DODIKU: Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

A evo i glOvonje:
Izetbegović je rekao da će Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS-a.

"Mislim da će se tom zahtjevu pridružiti i dobar dio onih koji su ovlašteni da apeliraju prema Ustavnom sudu BiH", rekao je Izetbegović.
Udri Miću po glaviću...
arzuhal

#2928 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

BHCluster wrote:Sta se desava sa ADZ-om Kriso jedno a Covic drugo? :lol:
ČOVIĆ PORUČIO DODIKU: Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati
Ništa se ne dešava s HDZ-om, pogotovo ako nešto Borjana Krišto izjavi, ona je lutka trbuhozborca Čovića i ništa ne govori iz svog frontalnog korteksa niti se pokreti prave iz njenog malog mozga i bazičnih ganglija nego samo pokretima voljenog Ćirila.

HDZ BiH ima jasan stav: odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati (kao što je, naprimjer, ona kojom je ukinuta odluka o Statutu grada Mostara Visokog predstavnika Ashdowna a kojoj se suprotstavljaju bošnjački političari u Mostaru), ali RS ima pravo na referendum (kojim će srpski političari i zvaničnici ojačati svoje pozicije te, pravnim i političkim mahinacijama nastaviti da slabe BiH i kako bi svojim presedanom otvorili put i nekom referendumčiću na nivou županija s hrvatskom većinom o statusu županija i općina s hrvatskom većinom u nekom budućem preustroju BiH, jer nikog neće biti tu da ih zaustavi u tome, neće zar Federalna uprava policije :mrgreen: ).

Dakle, s HDZ-om se ništa ne dešava novo, sve po starom...
arzuhal

#2929 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

USA vs. EU, razlike:

EU: Kristijan Dan Preda, izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, uputio apel premijeru Srbije: Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da interveniše i ubedi svog prijatelja da to nije dobra stvar.

USA: Brus Breton, supervizor za Distrikt Brčko: Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko.
BHCluster

#2930 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

arzuhal wrote:USA vs. EU, razlike:

EU: Kristijan Dan Preda, izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, uputio apel premijeru Srbije: Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da interveniše i ubedi svog prijatelja da to nije dobra stvar.

USA: Brus Breton, supervizor za Distrikt Brčko: Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko.

Znaci manji bh. entite rs cela iz dva dela...
palermo

#2931 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
U principu se slažem, ali ideja da mi svojim potezima možemo uticati na politiku velikih sila je neozbiljna. Mi smo tu gdje jesmo, i to smo šta smo, i to određuje našu dinamiku i sudbinu.

U se i u svoje kljuse.
Od Evrope se ne može ništa očekivati, sa Amerikom treba tražiti dogovor.
Mi smo mali narod i mala zemlja i kao takvi sasvim sigurno ne možemo uticati na politiku velikih sila. A vrlo je teško i procijeniti šta u kojem trenutku kojoj od velikih sila šta odgovara. To je ono sad već čuveno srpsko, kad se poslože drugačije kockice na geopolitičkoj karti svijeta. Zato baš kao što ti reče, u se i u svoje kljuse. Onoliko koliko mi budemo spremni da branimo svoje ideale toliko će se i na nas računati u toj igri karata. Uostalom, zar i prošli rat nije to dokazao, od Karingtonovog, najbolje je da se predate, pa do američkog zaustavljanja operacija ABiH u zapadnoj Bosni.

I ma koliko to izgledalo idealistički, mislim da je naše najbolje oružje, principijelnost i poštivanje nekih opšte civilizacijskih pravila (čak i kada to velike sile ne poštuju, jer to što je dozvoljeno caru (americi ili nekoj drugoj velikoj sili) nije i govedaru (nama i svim ostalim malim zemljama). Zato naša ideja koju proklamiramo i u koju vjerujemo mora biti multietnička Bosna i Hercegovina, otvorena Bosna i Hercegovina, prihvatljiva Bosna i Hercegovina. Pri čemu je neupitnost Bosne i Hercegovine kao države premisa od koje sve polazi.

I zato ja baš i nisam pristalica onoga što se često može pročitati na ovom forumu, mi moramo biti lukavi. Naprotiv , mislim da ne moramo biti lukavi, trebamo biti pošteni i jasni......to jača našu unutrašnju koheziju , i jača našu sliku u očima drugih.
mO k3

#2932 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

arzuhal wrote:USA vs. EU, razlike:

Moli ???

Pa zar dacic juce ne izjavi da se Srbija nece petljati u unutrašnje poslove bih ,...

Srbija je zlo balkana
mO k3

#2933 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

palermo wrote:
daddy-kool wrote:
U principu se slažem, ali ideja da mi svojim potezima možemo uticati na politiku velikih sila je neozbiljna. Mi smo tu gdje jesmo, i to smo šta smo, i to određuje našu dinamiku i sudbinu.

U se i u svoje kljuse.
Od Evrope se ne može ništa očekivati, sa Amerikom treba tražiti dogovor.
Mi smo mali narod i mala zemlja i kao takvi sasvim sigurno ne možemo uticati na politiku velikih sila. A vrlo je teško i procijeniti šta u kojem trenutku kojoj od velikih sila šta odgovara. To je ono sad već čuveno srpsko, kad se poslože drugačije kockice na geopolitičkoj karti svijeta. Zato baš kao što ti reče, u se i u svoje kljuse. Onoliko koliko mi budemo spremni da branimo svoje ideale toliko će se i na nas računati u toj igri karata. Uostalom, zar i prošli rat nije to dokazao, od Karingtonovog, najbolje je da se predate, pa do američkog zaustavljanja operacija ABiH u zapadnoj Bosni.

I ma koliko to izgledalo idealistički, mislim da je naše najbolje oružje, principijelnost i poštivanje nekih opšte civilizacijskih pravila (čak i kada to velike sile ne poštuju, jer to što je dozvoljeno caru (americi ili nekoj drugoj velikoj sili) nije i govedaru (nama i svim ostalim malim zemljama). Zato naša ideja koju proklamiramo i u koju vjerujemo mora biti multietnička Bosna i Hercegovina, otvorena Bosna i Hercegovina, prihvatljiva Bosna i Hercegovina. Pri čemu je neupitnost Bosne i Hercegovine kao države premisa od koje sve polazi.

I zato ja baš i nisam pristalica onoga što se često može pročitati na ovom forumu, mi moramo biti lukavi. Naprotiv , mislim da ne moramo biti lukavi, trebamo biti pošteni i jasni......to jača našu unutrašnju koheziju , i jača našu sliku u očima drugih.
:thumbup:
Dobar post
ExNihilo

#2934 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ExNihilo »

Kako god ovo završi, Dodick je već pobijedio. Ako se referendum održi, prosječni žitelj RS to percipira kao prvi korak ka osamostaljenju i daje Dodi glas. Ako Vijeće za implementaciju lezihljebarenja odluči to zaustaviti, prosječi žitelj RS percipira Dodika kao srpskog heroja čiju viziju koči zla MZ i daje mu glas. U svakom slučaju, frajko je namagarčio i bošnjačke političare i opoziciju, tako da je odluka PICa irelevantna.
palermo

#2935 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

ExNihilo wrote:Kako god ovo završi, Dodick je već pobijedio. Ako se referendum održi, prosječni žitelj RS to percipira kao prvi korak ka osamostaljenju i daje Dodi glas. Ako Vijeće za implementaciju lezihljebarenja odluči to zaustaviti, prosječi žitelj RS percipira Dodika kao srpskog heroja čiju viziju koči zla MZ i daje mu glas. U svakom slučaju, frajko je namagarčio i bošnjačke političare i opoziciju, tako da je odluka PICa irelevantna.
To su kratkoročne sitnošićardžijske pobjede.

Na kraju se pika samo ukupan rezultat. Teško da je Dodik ikoga namagarčio.
ExNihilo

#2936 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ExNihilo »

palermo wrote:
ExNihilo wrote:Kako god ovo završi, Dodick je već pobijedio. Ako se referendum održi, prosječni žitelj RS to percipira kao prvi korak ka osamostaljenju i daje Dodi glas. Ako Vijeće za implementaciju lezihljebarenja odluči to zaustaviti, prosječi žitelj RS percipira Dodika kao srpskog heroja čiju viziju koči zla MZ i daje mu glas. U svakom slučaju, frajko je namagarčio i bošnjačke političare i opoziciju, tako da je odluka PICa irelevantna.

S obzirom da se RS neće ni ukinuti ni osamostaliti, ni durogoročno ni kratkoročno, ovakve pobjede su sve što se pika. Cilj je ostati na vlasti, a sve ostalo je zabava za mase.
palermo

#2937 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

ExNihilo wrote:
S obzirom da se RS neće ni ukinuti ni osamostaliti, ni durogoročno ni kratkoročno, ovakve pobjede su sve što se pika. Cilj je ostati na vlasti, a sve ostalo je zabava za mase.
Pa ako je tako onda je sasvim svejedno, i nema tu nikakve ni pobjede ni poraza.

Samo, ne mislim da je tako
bh.tornjak

#2938 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bh.tornjak »

Dodo je sam sebi uvalio spektakularan autogol...nevidjeni...
tek ce da se vidi u sta se uvalio....a i majcicu srbiju...
bh.tornjak

#2939 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bh.tornjak »

ExNihilo wrote:
palermo wrote:

njemu se bas i ne ostaje na vlasti ( a morat ce)....

on sad nocima sjedi i Boga moli za izlaz iz labirinta u koji je usao..
ExNihilo

#2940 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ExNihilo »

Sto posto. :D
artime

#2941 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by artime »

Dobro, sad na stranu sve. Ali hajmo sad nepristrasno. STA JE DODIK STVARNO MISLIO DA CE SE DESITI? Znaci pored toga sto se radi o "mokrim snovima" da se RS ocjepi... Sta je stvarno lik mislio kako ce to ispasti i na kakve reakcije ce naletiti??
PM72

#2942 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PM72 »

Ovo je još jedan dokaz kakvi nas bilmezi vode.Tu mislim na Alijinog malog.Ujedinio je Srbe oko beznačajne stvari a to je "dan RS".Do skora bar 60% Srba u BiH i van nje nije imalo pojma koji je to dan.Sad svi znaju kao da je to pitanje života i smrti.I ptice na grani znaju kakav je rezultat bilo kojeg referenduma a kamoli ovog.RS je ustavna kategorija i sastavni dio države BiH.Nama je to kao gutanje dlakave žabe ali se moramo pomiriti s tim.

Sad riđobradi mamlaz zove Visokog predstavnika,CIK,PIK i strane ambasade a vjerovatno je zvao na mobitel i Vučića da utiče na Mileta.Zajednička osobina svih bošnjačkih političara jeste da su u stanju zakomplikovati i usrati svaku stvar.Kad pomisliš da su potrošili sve nebuloze i budalaštine - iznova te iznenade količinom neznanja i nekompetentnosti za bilo šta.
palermo

#2943 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by palermo »

PM72 wrote:Ovo je još jedan dokaz kakvi nas bilmezi vode.Tu mislim na Alijinog malog.Ujedinio je Srbe oko beznačajne stvari a to je "dan RS".Do skora bar 60% Srba u BiH i van nje nije imalo pojma koji je to dan.Sad svi znaju kao da je to pitanje života i smrti.I ptice na grani znaju kakav je rezultat bilo kojeg referenduma a kamoli ovog.RS je ustavna kategorija i sastavni dio države BiH.Nama je to kao gutanje dlakave žabe ali se moramo pomiriti s tim.

Sad riđobradi mamlaz zove Visokog predstavnika,CIK,PIK i strane ambasade a vjerovatno je zvao na mobitel i Vučića da utiče na Mileta.Zajednička osobina svih bošnjačkih političara jeste da su u stanju zakomplikovati i usrati svaku stvar.Kad pomisliš da su potrošili sve nebuloze i budalaštine - iznova te iznenade količinom neznanja i nekompetentnosti za bilo šta.
A šta je loše u tome što je ujedinio Srbe oko ovoga pitanja. Ako ih je ujedinio oko ovoga, kako ti nazva beznačajnog pitanja, možeš misliti kako bi bili ujedinjeni oko nekog "značajnog" pitanja.

Ne vidim ništa loše ni u tome što riđobradi zove CIK; PIK i strane ambasade da riješe ovo pitanje.

Ako ti nije zahmetli, bi li ti to malo obrazložio
Bradafilozof

#2944 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Bradafilozof »

PM72 wrote:Ovo je još jedan dokaz kakvi nas bilmezi vode.Tu mislim na Alijinog malog.Ujedinio je Srbe oko beznačajne stvari a to je "dan RS".Do skora bar 60% Srba u BiH i van nje nije imalo pojma koji je to dan.Sad svi znaju kao da je to pitanje života i smrti.I ptice na grani znaju kakav je rezultat bilo kojeg referenduma a kamoli ovog.RS je ustavna kategorija i sastavni dio države BiH.Nama je to kao gutanje dlakave žabe ali se moramo pomiriti s tim.

opet ti prosipaš nebuloze. ova tvrdnja ti je na nivou one da je rat u bih izbio onog trenutka kad je ubijen onaj svat na čaršiji, u protivnom, tj da ga nisu ubili ne bi bilo ni rata.

ne biti smiješan. mići je trebao povod i našao ga je u odluci ovog suda. da nije ovo bilo bi nešto drugo. jednostavno, planirao je da počinje raditi na secesiji i sada taj plan provodi, ispipava situaciju. isto kao što je i sanu planirala rat u bih. sve ostalo je ubleha i šuplja.
tlr

#2945 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by tlr »

Nemojte tako o Babinom malom, Allaha vam Dž.Š!

SDA je nadigla sirotinju, bivše logoraše i povratnike u RS-u da podižu tužbe, a onda su svi redom popušili zbog zastare i evo im plijene sudovi u RS-u imovinu.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ra ... ne-imovinu

Da je Babo htio demontirati RS, to je mogao uraditi vrlo jednostavno:
a) dokumentovati svu materijalnu štetu, ranjavanja, ljudske žrtve koje su napravili četnici (ukljuučujući i svaki jebeni, polupani prozor), a kako bi se završetkom rata pokrenuli sudski sporovi i tražena odšteta za sve ljude koji su nagrabusili zbog RS-ovih aferima.

RS bi imala opciju:
a) bankrot i/ili diskontinuitet od ratne RS (drugo ime i koncept)

Da se to tako desilo, danas ne bi bilo ni teoretski - problema praznika 9.januara.
Ni Babi ni Malom to nije bilo na pameti. Važnije od dokumentovanja žrtava i štete je bilo - popisivati društvenu imovinu i pokrenuti operaciju "privatizacija" - pa ako treba i u fildžan Bošnjakistanu.

Dobro smo mi i prošli, kakvi nas vode...
Last edited by tlr on 23/08/2016 12:47, edited 4 times in total.
prog321

#2946 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by prog321 »

Zaboravljate da je sve ovo pocelo sa instrukcijama Beograda.
POpis stanovnistva je pokazao da Bosnjaci dominiraju. Budzet rs je u panici. Beograd salje 50 miliona samo da ga odrzi na infuziji.
Onda se Ivanic salje u Beograd po instrukcije i naglo dolazi okretanje SDS u zagljaj Glavougla.

Sve je ovo povezano dame i gospodo.
RS prestavnici osjecaju da im se manevar suzava i ovo je zadnja sansa za iskorak u osamostaljenje.
GeeTnT

#2947 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by GeeTnT »

Zamislimo da je obratna situacija, tj...da Bosnjaci traze referendum u vezi praznika na nivou BiH, da li bi tvoje razmisljanje bilo na istom fonu...
argyle

#2948 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by argyle »

20 juli 95, Cia, Klintonova predsjednicka biblioteka
Image
PM72

#2949 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PM72 »

Ima naš narod dobrih izreka...

Ne vrti guzicom ako ne znaš igrati ili ne barči u govna jer počnu smrditi.Ja koji svakodnevno idem u manji BH entitet ponajbolje znam koliko je Srba znalo kad je "dan RS".Nisu imali pojma jer je to gola fukara koja gleda kako će preživjeti.Sad su zagrizli kao somovi i sebi su umislili da će poslije tog referenduma svi biti bogatiji za milju maraka.

Riđobradi je trebao bolje razmisliti i razraditi neku taktiku.Da na papir stavi dobre i loše stvari koji mogu proizaći iza ovakvih "čačkanja".On se zaletio kao grlom u jagode.Ako Srbima prođe ovaj "bezvezni" referendum - niko ih neće moći ubjediti ili odgovoriti od nečeg ozbiljnijeg od čega će nas sve zajedno dobro glava zaboliti.Ponaša se kao dijete u obdaništu kad drugom djetetu ubode prst u oko pa kad fasuje onda zove učiteljicu.
PM72

#2950 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PM72 »

Bradafilozof wrote:

opet ti prosipaš nebuloze. ova tvrdnja ti je na nivou one da je rat u bih izbio onog trenutka kad je ubijen onaj svat na čaršiji, u protivnom, tj da ga nisu ubili ne bi bilo ni rata.

ne biti smiješan. mići je trebao povod i našao ga je u odluci ovog suda. da nije ovo bilo bi nešto drugo. jednostavno, planirao je da počinje raditi na secesiji i sada taj plan provodi, ispipava situaciju. isto kao što je i sanu planirala rat u bih. sve ostalo je ubleha i šuplja.
Nisu ovo nebuloze nego tvoj mentalni sklop jednostavno ne može da shvati neke stvari.
Locked