Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zomri

#2926 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zomri »

dale cooper wrote:Yo La Tengo! :srce: Meni će uvijek biti najdraži njihov album And Then Nothing Turned Itself Inside-Out koji mi je
bio introduction u svijet Yo La Tenga. Možda i njihov najtiši i najlaganiji album kojeg sam čuo u vrijeme kada mi se ukus
naglo počeo širiti u različitim pravcima tamo negdje početkom 2000-tih. :)

Ah, taj je klasični album i kanonski njihov najbolji. Indie scena je na prelazu milenija bila vrelo zanimljivih izvođača, neponovljiva eksplozija kreativnosti se desila. Pamtim njih sa ovim albumom, onda Mercury Rev i Pjesme dezertera, onda Flaming Lips i njihov Nježni bilten <3 ...sve redom klasične ploče.
dale cooper

#2927 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:Yo La Tengo! :srce: Meni će uvijek biti najdraži njihov album And Then Nothing Turned Itself Inside-Out koji mi je
bio introduction u svijet Yo La Tenga. Možda i njihov najtiši i najlaganiji album kojeg sam čuo u vrijeme kada mi se ukus
Ah, taj je klasični album i kanonski njihov najbolji. Indie scena je na prelazu milenija bila vrelo zanimljivih izvođača, neponovljiva eksplozija kreativnosti se desila. Pamtim njih sa ovim albumom, onda Mercury Rev i Pjesme dezertera, onda Flaming Lips i njihov Nježni bilten <3 ...sve redom klasične ploče.
:thumbup:

Dodao bih druže još tu i Lambchopov Nixon, Guerillu od Super Furry Animals i The Great Eastern od Delgadosa.
I sjećam se da je tada odlični hrvatski magazin Nomad pisao o svim ovim stvarima i bio neizbježno štivo.
Kasnije sam na preporuku jednog znalca koji je radio u cd dućanu u Zagrebu počeo čitati fenomenalni Uncut
magazin.
zomri

#2928 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:

Dodao bih druže još tu i Lambchopov Nixon, Guerillu od Super Furry Animals i The Great Eastern od Delgadosa.
I sjećam se da je tada odlični hrvatski magazin Nomad pisao o svim ovim stvarima i bio neizbježno štivo.
Kasnije sam na preporuku jednog znalca koji je radio u cd dućanu u Zagrebu počeo čitati fenomenalni Uncut
magazin.
da, Nomad je bio abeceda muzike tog doba. to su albumi o kojima čitaš tamo pa ih po 3 godine tražiš, a ne ovo sad :D morale se veze i vezice povlačiti iz zagreba da ti neko pošalje. ih, to su bili dani :mrgreen:
Diwan

#2929 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Diwan »

Bloo
Globalna šefica

#2930 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale i zomri

Image
dale cooper

#2931 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zomri wrote:
da, Nomad je bio abeceda muzike tog doba. to su albumi o kojima čitaš tamo pa ih po 3 godine tražiš, a ne ovo sad :D morale se veze i vezice povlačiti iz zagreba da ti neko pošalje. ih, to su bili dani :mrgreen:
Da, sada je sve lako i brzo dostupno tako da je magija potrage i kupovine gotovo pa iščezla. Pretprošle godine sam bio
u Beču i jedna od prvih stvari koje sam uradio je da nađem pristojan cd shop. Ima nešto magično u razgledanju i
prevrtanju cd-a i ploča pa kad naletiš na nešto što ti je intersantno. Još ako, kao što je u Zagrebu bio slučaj, u
tim dućanima rade freakovi opsjednuti muzikom ko' i ti onda je sve to još bolje. :D

Anyway, evo nas pri kraju godine, tako da dolazimo do rezimiranja i godišnjih lista. Za sada su mi najbolje
end of the year liste od The Quietusa, The Wire i Uncuta. Na ovoj od The Quietusa posebice ima interesantnih
i meni do sada nepoznatih stvari za otkriti. Pa sam tako naletio na Maria Batkovica, naše gore lista i harmonikaša koji se
školovao i živi u Švajcarskoj. Izdao je ove godine sjajan album koji nosi naziv po njemu i koji podsjeća na sjajnu
tradiciju minimalističnih kompozitora poput Reicha i Glassa. Vidim da je ove godine gostovao i na Jazz Festu pa će nam
Bloo vjerovatno moći da kaže i nešto više o njemu. :D

Bloo
Globalna šefica

#2932 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

More lik popit i ima super tetovaže i kožnu jaknu u kojoj izgleda kao tRavolta iz Briljantina :mrgreen:
dale cooper

#2933 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:More lik popit i ima super tetovaže i kožnu jaknu u kojoj izgleda kao tRavolta iz Briljantina :mrgreen:
Jebiga, ti samo gledaš kolko' ko može popit' i pojest'. :lol: :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#2934 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Bloo wrote:More lik popit i ima super tetovaže i kožnu jaknu u kojoj izgleda kao tRavolta iz Briljantina :mrgreen:
This was too easy :mrgreen:

popit, pojest, i ostale stvari na po.. :mrgreen:

ček pišem lijep osvrt ..odslušala sam pola koncerta :mrgreen:
dale cooper

#2935 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
This was too easy :mrgreen:

popit, pojest, i ostale stvari na po.. :mrgreen:

ček pišem lijep osvrt ..odslušala sam pola koncerta :mrgreen:
Hmmm... :? :zoka: :D

Haj' piši. :D
Bloo
Globalna šefica

#2936 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Dok se ja ne saberem, mogu li vas ponuditi sa:

Kompozitorsko umijeće Marija Batkovića na tragu je klasične muzičke tradicije minimalizma, u virtuoznoj kreaciji koja svladava ambis između melodije i obrasca.
Autor koji tradiciji minimalizma u umjetničkog muzici dodaje vlastiti glas, oplemenjujući je bogatstvom smjenjujućih minimalističkih motiva koji ne dopuštaju monotoniju. U duhu klasičnih muzičkih stilova Batković ne zaboravlja niti melodiju, elegantno je tkajući kroz svoje prepoznatljive repetitivne obrasce.
https://jazzfest.ba/2017/06/14/mario-batkovic/

te jako interesantna intervju sa njim

https://jazzfest.ba/2017/10/03/m-batkov ... kao-izbor/
Bloo
Globalna šefica

#2937 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Iako sam kratko bila na njegovom koncertu, meni je bilo stvarno odučevljavajuće super iz razloga što je harmonika često potcijenjen insturment na koji se gleda sa "prezirom" kao narodnjački.

Naprotiv, harmonika je svijet za sebe i MArio stvarno je izvukao maksimum iz nje, te čitav spektar zvukova za koje nisam ni mogla misliti da ih harmonika može proizvesti..od tihih jecaja do hiljade mini melodija odjednom koje zvuče kao da je čitav orkestar iza njega.

Dok on svira, iz harmonike izlaze zvuci koji zvuče nekako bremenito tužno, ali i dalje nekako slatko-gorko veselo.

Ako ikad naletite na neki njegov gig, toplo preporučujem.

dale cooper

#2938 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:Iako sam kratko bila na njegovom koncertu, meni je bilo stvarno odučevljavajuće super iz razloga što je harmonika često potcijenjen insturment na koji se gleda sa "prezirom" kao narodnjački.

Naprotiv, harmonika je svijet za sebe i MArio stvarno je izvukao maksimum iz nje, te čitav spektar zvukova za koje nisam ni mogla misliti da ih harmonika može proizvesti..od tihih jecaja do hiljade mini melodija odjednom koje zvuče kao da je čitav orkestar iza njega.

Dok on svira, iz harmonike izlaze zvuci koji zvuče nekako bremenito tužno, ali i dalje nekako slatko-gorko veselo.

Ako ikad naletite na neki njegov gig, toplo preporučujem.

Ovo je i mene iznenadilo i oduševilo, jer harmoniku na ovim prostorima poznajemo kao potpuno drukčiji instrument.
A Mario iz njega izvlači kozmičke zvukove. Sviđa mi se jedna stvar koju je rekao u onom intervjuu što
si postavila. A to je da on sebe ne smatra harmonikašom, nego muzičarom koji svira harmoniku.
Što je bitna distinkcija koja se ogleda i muzici koju stvara.
HardcoreMX

#2939 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by HardcoreMX »

ovo ti je zikamu...
izgleda kao gorska vila...harmonika i violina..svira pozitiva... :D
dale cooper

#2940 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

@ HardcoreMX

Tema nije baš zamišljena kao ona o kojoj ćemo raspravljati i lijepiti domaće narodnjake i raspravljati
o istim. Jer njima smo i previše zagušeni na ovim prostorima i bombardovani iz raznih medija.
Znam, sad ćeš kao kontru vjerovatno reći da to ne piše u uvodnom postu. Ali mislim da ako pogledaš
100-tinjak i nešto stranica ove teme skontaćeš da je u fokusu teme potpuno drugačija muzika.

Lijepiti narodnjake uvijek možeš po temi "šta trenutno slušate", a bilo je i drugih tema koje su se
bavile ovom vrstom muzike.

:kakoste:
HardcoreMX

#2941 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by HardcoreMX »

@cooper dale
pa onda preimenuj naziv teme ako preferiras samo neki zanr jer takav uskogrudni stav prema muzici ne moze se zvati 'all about'....
Bloo
Globalna šefica

#2942 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Dale, ima Hardcore point kad se referira na naziv teme.

Hardcore, da li si zamijetio da niko ne komentarise ili se obazire kad postavis narodnjake ( ne ulazim u razlog postanja - trolanje ili iskrenu zelju da razgovaras o toj pjesmi)?
dale cooper

#2943 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:Dale, ima Hardcore point kad se referira na naziv teme.

Hardcore, da li si zamijetio da niko ne komentarise ili se obazire kad postavis narodnjake ( ne ulazim u razlog postanja - trolanje ili iskrenu zelju da razgovaras o toj pjesmi)?
Da, naravno, to stoji. Ali sam kao postavljač teme htio dati do znanja na kakvoj se muzici fokusiramo na ovoj
temi. U suštini na svemu osim na narodnjacima jer kako rekoh njih je i previše u našem
medijskom prostoru. Da ne govorim da većina dosadašnjih učesnika nije fan narodne muzike. :D
dale cooper

#2944 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

HardcoreMX wrote:@cooper dale
pa onda preimenuj naziv teme ako preferiras samo neki zanr jer takav uskogrudni stav prema muzici ne moze se zvati 'all about'....
Pa originalno sam kontao dati naziv temi Dejlov muzički kutak ili nešto slično :D ali nisam htio da stavim sebe u fokus.
Bloo
Globalna šefica

#2945 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Pa originalno sam kontao dati naziv temi Dejlov muzički kutak ili nešto slično :D ali nisam htio da stavim sebe u fokus.
Budi attention whore
dale cooper

#2946 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
Budi attention whore

NE! :napoleon:
Bloo
Globalna šefica

#2947 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Mada, da ne budeš Sapamurat Nijazov teme, možda da se razvije diskusija o narodnoj muzici, te mutantskim podžanrovima iste :D
Ommadawn

#2948 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Ako već misliš da je naslov takav kakav jeste to ti ne daje slobodu da se praviš budala i stavljaš narodnjake onako bezveze.
Je li tema muzika - jeste
Je li se piše nešto o raznim žanrovima - piše.
Hoćeš da postaviš narodnjake - postavio si
Pa napiši lijepo zašto slušaš to, zbog čega smatraš da su vrijedni pažnje po pitanju muzike.
Niemand

#2949 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Niemand »

:meza1:
dale cooper

#2950 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Niemand wrote::meza1:
Čudna je to stvar kako ti nanjušiš belaj. :mrgreen:
Post Reply