Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#2926 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Gojeni H wrote:
VjecitiStudent wrote: Jah ...
A BBC investigation for Panorama has exposed poor working conditions in factories making Apple products in China.
The undercover team secretly filmed the iPhone production line and found Apple's promises to protect workers were routinely broken.
One undercover reporter - making parts for Apple computers - had to work 18 days without a day off.
Other workers were filmed falling asleep.
http://www.bbc.com/news/business-30540538
Pitam se zasto vrle perjanice svjetskog novinarstva uvijek donose ekskluzivne price iz fabrika koje drze medjunarodne (zapadne) firme, i aman-zaman radnici ugrozeni.
Pitam se zasto ne odu na barem jedan od projekata kineskih firmi u Africi, gdje je moja malenkost bila da vide silovanje africkog kontinenta 21. vijeka.
Da vide sta je robovska radna snaga, da vide kako se dovlace osudjenici da rade da bi im se upolovila duzina kazne, da vide kako se unistava okolis ...
Vjerovatno jer se taj kinez ne busa u prsa o pravima radnika ljudska prava zastita okolisa itd
Jbt ni kriminalcu neces otici pa pricati okolo kako ne poaca kazne al ako ja kazem sve mi je po zakonu a ondq se otkrije da nisam platio milion kazni logicno da ce isplivati prica o meni
Ali Kemal

#2927 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:Cuj kako, pa po tvojim prijasnjim postovima.
I Cile pod Pinocheom dozivljava tzv. Cileansko ekonomsko cudo.
Procitaj malo pazljivije:
Čile se uzdigao tek sa odlaskom Pinočea
:oops:
detroit-mercy

#2928 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

supercali wrote:
Gojeni H wrote:
Pitam se zasto vrle perjanice svjetskog novinarstva uvijek donose ekskluzivne price iz fabrika koje drze medjunarodne (zapadne) firme, i aman-zaman radnici ugrozeni.
Pitam se zasto ne odu na barem jedan od projekata kineskih firmi u Africi, gdje je moja malenkost bila da vide silovanje africkog kontinenta 21. vijeka.
Da vide sta je robovska radna snaga, da vide kako se dovlace osudjenici da rade da bi im se upolovila duzina kazne, da vide kako se unistava okolis ...
Vjerovatno jer se taj kinez ne busa u prsa o pravima radnika ljudska prava zastita okolisa itd
Jbt ni kriminalcu neces otici pa pricati okolo kako ne poaca kazne al ako ja kazem sve mi je po zakonu a ondq se otkrije da nisam platio milion kazni logicno da ce isplivati prica o meni
Jok, nego javnost u Kini zaboli kurac za tim stvarima, ko sto je i nas bolio na sve patnje iz zeljezne zavjese. Bitno je bilo da Cehinjica ili Poljakinja dodju pod noz :mrgreen: i da je meni potamam. A sto je najgore, vazda smo bili nako solidarni :mrgreen:
U drugim zemljama to ipak prolazi kroz vise filtera. Nike se je opekao prije jedno 20ta godina i ne pada im vise na pamet.
supercali

#2929 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Nije prica boli li kineza neka stvar za tim nego zasto bbc ne ode kineskoj firmi da snima uslove
Gojeni H

#2930 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Pod kojim rezimom nije :wink: .
Danas je Cile sa $23k GDP po glavi stanovnika jedna od boljih svjetskih zemalja.
Samo treba znati razluciti koji sistem pociva na zlocinu, a koji na legitmnoj prisili koja proistice iz drustvenog ugovora.
:lol: :lol:

I kaze nisu oprani mozgovi? Titu ni zapamtio nije, a kamoli narodnu miliciju, a vazi o drustvenom ugovoru u zemlji u kojoj je postojao verbalni delikt.
Pravnik.
Gojeni H

#2931 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

supercali wrote: Vjerovatno jer se taj kinez ne busa u prsa o pravima radnika ljudska prava zastita okolisa itd
:shock:

Fakat nesto nije u redu s mojom percepcijom.

Znaci to sto nikoga u Kini ne interesuje sta njihove firme rade po svijetu je OK, a to sto su firme na zapadu itekako svjesne sta negativna reputacija moze uraditi s njihovog biznisa nije OK?

Mene je mama haman nasla na putu. Ja nekad svoj narod nikako, ali nikako ne kontam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2932 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote: :lol: :lol:

I kaze nisu oprani mozgovi? Titu ni zapamtio nije, a kamoli narodnu miliciju, a vazi o drustvenom ugovoru u zemlji u kojoj je postojao verbalni delikt.
Pravnik.
Gojeni, stvarno ne vidim potrebu za obracanjem na licnom nivou, narocito ne na ovaj nacin.

I ako bas hoces, opaska je bila generalne prirode, a licno iskustvo nije jedini preduslov znanja. Da je vazan, jeste.
Gojeni H

#2933 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote:
Gojeni H wrote: :lol: :lol:

Pravnik.
Gojeni, stvarno ne vidim potrebu za obracanjem na licnom nivou, narocito ne na ovaj nacin.

I ako bas hoces, opaska je bila generalne prirode, a licno iskustvo nije jedini preduslov znanja. Da je vazan, jeste.
Okay, izvinjavam se.

Ali bolan ono "drustveni dogovor" ti nije trebalo, prosuo si se k'o riza.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2934 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote:
Okay, izvinjavam se.

Izvinjenje prihvaceno.

Zasto je to prosipanje?
Gojeni H

#2935 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote:
Gojeni H wrote:
Okay, izvinjavam se.

Izvinjenje prihvaceno.

Zasto je to prosipanje?
Ako ti kazem, opet ces se napet'. :D

Kakav ba drustveni dogovor? Ko se s kim dogovarao? Verbalni delikt - pohakontas? Nema ovako k'o na forumu jarane.
De, preni se.
Leons

#2936 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:Cuj kako, pa po tvojim prijasnjim postovima.
I Cile pod Pinocheom dozivljava tzv. Cileansko ekonomsko cudo.
Procitaj malo pazljivije:
Čile se uzdigao tek sa odlaskom Pinočea
:oops:
dobar pokušaj ali milorade
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2937 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote:
Ako ti kazem, opet ces se napet'. :D

Kakav ba drustveni dogovor? Ko se s kim dogovarao? Verbalni delikt - pohakontas? Nema ovako k'o na forumu jarane.
De, preni se.
Ma jok ba, ja se napnem samo kad pregonim sa pivom :D

Drustveni ugovor je eufemizam za prihvacena pravila ponasanja, koja se uredjuju pravnim propisima, a brane se po potrebi i silom (legitimna prisila).

Jasno je meni sta ti pitas, ali bojim se da pristupamo problemu sa razlicitih aspekata.

I pu jbem ti 1:1 :oops:
supercali

#2938 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Gojeni H wrote:
supercali wrote: Vjerovatno jer se taj kinez ne busa u prsa o pravima radnika ljudska prava zastita okolisa itd
:shock:

Fakat nesto nije u redu s mojom percepcijom.

Znaci to sto nikoga u Kini ne interesuje sta njihove firme rade po svijetu je OK, a to sto su firme na zapadu itekako svjesne sta negativna reputacija moze uraditi s njihovog biznisa nije OK?

Mene je mama haman nasla na putu. Ja nekad svoj narod nikako, ali nikako ne kontam.
ne kontas ti izgleda
piupiu

#2939 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Pod kojim rezimom nije :wink: .
Danas je Cile sa $23k GDP po glavi stanovnika jedna od boljih svjetskih zemalja.
Samo treba znati razluciti koji sistem pociva na zlocinu, a koji na legitmnoj prisili koja proistice iz drustvenog ugovora.
:lol: :lol:

Pravnik.
I verbalni delikt bio je dio drustvenog ugovora, svejedno što ti crče od smijeha. Uostalom, danas postoje različite vrste 'verbalnog delikta' po svijetu ... od Njemačke (neprimjereni sadržaji), pa nadalje ... :D
Ali Kemal

#2940 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:dobar pokušaj ali milorade
Ovako funkcionise nacionalno sjebani mozak :-)
Koja masovna hipnoza :shock:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2941 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:
I verbalni delikt bio je dio drustvenog ugovora, svejedno što ti crče od smijeha. Uostalom, danas postoje različite vrste 'verbalnog delikta' po svijetu ... od Njemačke (neprimjereni sadržaji), pa nadalje ... :D
Upravo :thumbup:

Bas sam to htio napisati, vidim fali mi nesto, ali jbga gledam ovu utakmicu. Piu piu :thumbup: i sto je jos vaznije :djidovoma:
Leons

#2942 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
čuj nacionalno sjeban mozak :D .. ja tebi od milja a ti se našo uvređen toliko o tvom kosmoploitizmu i nemarenju za imena :(
Gojeni H

#2943 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Naravno da postoje. U Njemackoj ne smijes ruku dignuti, u Americi smijes kukasti kriz staviti na rukav i hodati po gradu.
To sto bi mogla biti prepoznata kao KKK fan pa da dobijes degenek je druga prica.

Kakav ba verbalni delikt dio drustvenog dogovora. Ko se tu s kim dogovarao?
supercali

#2944 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

_BataZiv_0809 wrote:
Upravo :thumbup:

Bas sam to htio napisati, vidim fali mi nesto, ali jbga gledam ovu utakmicu. Piu piu :thumbup: i sto je jos vaznije :djidovoma:
nemoj ti palac gore a mene lasom da hvata piu po forumu
Ali Kemal

#2945 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:
Ali Kemal wrote:
čuj nacionalno sjeban mozak :D .. ja tebi od milja a ti se našo uvređen toliko o tvom kosmoploitizmu i nemarenju za imena :(
Ma kakva imena, eto sta je tebi samo u glavi :facepalm: ja kazem da se CIle tek uzdigao sa odlaskom Pinocea, a ti meni da podrzavam diktatora,
pa ponovim, podvucem i vidim nema koristi :-)
Dzaba cinjenice, fakta, crno na bijelo :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2946 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ali Kemal wrote: Ma kakva imena, eto sta je tebi samo u glavi :facepalm: ja kazem da se CIle tek uzdigao sa odlaskom Pinocea, a ti meni da podrzavam diktatora,
I ti se sa djecom raspravljas.
Leons

#2947 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Ma kakva imena, eto sta je tebi samo u glavi :facepalm: ja kazem da se CIle tek uzdigao sa odlaskom Pinocea, a ti meni da podrzavam diktatora,
ja sam tebi replicirao na tu tvrdnju da čile doživljava rast zbog odlaska pinočea koja nije tačna ali jašare
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2949 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sabina1 »

Jugoslavija je bila mali socijalisticki - raj.
Leons

#2950 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

tvsabina wrote:Jugoslavija je bila mali socijalisticki - raj.
Image

Nešta ko Grenland. :mrgreen:
Post Reply