Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
A BBC investigation for Panorama has exposed poor working conditions in factories making Apple products in China.
The undercover team secretly filmed the iPhone production line and found Apple's promises to protect workers were routinely broken.
One undercover reporter - making parts for Apple computers - had to work 18 days without a day off.
Other workers were filmed falling asleep. http://www.bbc.com/news/business-30540538
Pitam se zasto vrle perjanice svjetskog novinarstva uvijek donose ekskluzivne price iz fabrika koje drze medjunarodne (zapadne) firme, i aman-zaman radnici ugrozeni.
Pitam se zasto ne odu na barem jedan od projekata kineskih firmi u Africi, gdje je moja malenkost bila da vide silovanje africkog kontinenta 21. vijeka.
Da vide sta je robovska radna snaga, da vide kako se dovlace osudjenici da rade da bi im se upolovila duzina kazne, da vide kako se unistava okolis ...
Vjerovatno jer se taj kinez ne busa u prsa o pravima radnika ljudska prava zastita okolisa itd
Jbt ni kriminalcu neces otici pa pricati okolo kako ne poaca kazne al ako ja kazem sve mi je po zakonu a ondq se otkrije da nisam platio milion kazni logicno da ce isplivati prica o meni
Gojeni H wrote:
Pitam se zasto vrle perjanice svjetskog novinarstva uvijek donose ekskluzivne price iz fabrika koje drze medjunarodne (zapadne) firme, i aman-zaman radnici ugrozeni.
Pitam se zasto ne odu na barem jedan od projekata kineskih firmi u Africi, gdje je moja malenkost bila da vide silovanje africkog kontinenta 21. vijeka.
Da vide sta je robovska radna snaga, da vide kako se dovlace osudjenici da rade da bi im se upolovila duzina kazne, da vide kako se unistava okolis ...
Vjerovatno jer se taj kinez ne busa u prsa o pravima radnika ljudska prava zastita okolisa itd
Jbt ni kriminalcu neces otici pa pricati okolo kako ne poaca kazne al ako ja kazem sve mi je po zakonu a ondq se otkrije da nisam platio milion kazni logicno da ce isplivati prica o meni
Jok, nego javnost u Kini zaboli kurac za tim stvarima, ko sto je i nas bolio na sve patnje iz zeljezne zavjese. Bitno je bilo da Cehinjica ili Poljakinja dodju pod noz i da je meni potamam. A sto je najgore, vazda smo bili nako solidarni
U drugim zemljama to ipak prolazi kroz vise filtera. Nike se je opekao prije jedno 20ta godina i ne pada im vise na pamet.
detroit-mercy wrote:
Pod kojim rezimom nije .
Danas je Cile sa $23k GDP po glavi stanovnika jedna od boljih svjetskih zemalja.
Samo treba znati razluciti koji sistem pociva na zlocinu, a koji na legitmnoj prisili koja proistice iz drustvenog ugovora.
I kaze nisu oprani mozgovi? Titu ni zapamtio nije, a kamoli narodnu miliciju, a vazi o drustvenom ugovoru u zemlji u kojoj je postojao verbalni delikt.
Pravnik.
supercali wrote:
Fakat nesto nije u redu s mojom percepcijom.
Znaci to sto nikoga u Kini ne interesuje sta njihove firme rade po svijetu je OK, a to sto su firme na zapadu itekako svjesne sta negativna reputacija moze uraditi s njihovog biznisa nije OK?
Mene je mama haman nasla na putu. Ja nekad svoj narod nikako, ali nikako ne kontam.
I kaze nisu oprani mozgovi? Titu ni zapamtio nije, a kamoli narodnu miliciju, a vazi o drustvenom ugovoru u zemlji u kojoj je postojao verbalni delikt.
Pravnik.
Gojeni, stvarno ne vidim potrebu za obracanjem na licnom nivou, narocito ne na ovaj nacin.
I ako bas hoces, opaska je bila generalne prirode, a licno iskustvo nije jedini preduslov znanja. Da je vazan, jeste.
Pravnik.
Gojeni, stvarno ne vidim potrebu za obracanjem na licnom nivou, narocito ne na ovaj nacin.
I ako bas hoces, opaska je bila generalne prirode, a licno iskustvo nije jedini preduslov znanja. Da je vazan, jeste.
Okay, izvinjavam se.
Ali bolan ono "drustveni dogovor" ti nije trebalo, prosuo si se k'o riza.
supercali wrote:
Fakat nesto nije u redu s mojom percepcijom.
Znaci to sto nikoga u Kini ne interesuje sta njihove firme rade po svijetu je OK, a to sto su firme na zapadu itekako svjesne sta negativna reputacija moze uraditi s njihovog biznisa nije OK?
Mene je mama haman nasla na putu. Ja nekad svoj narod nikako, ali nikako ne kontam.
detroit-mercy wrote:
Pod kojim rezimom nije .
Danas je Cile sa $23k GDP po glavi stanovnika jedna od boljih svjetskih zemalja.
Samo treba znati razluciti koji sistem pociva na zlocinu, a koji na legitmnoj prisili koja proistice iz drustvenog ugovora.
Pravnik.
I verbalni delikt bio je dio drustvenog ugovora, svejedno što ti crče od smijeha. Uostalom, danas postoje različite vrste 'verbalnog delikta' po svijetu ... od Njemačke (neprimjereni sadržaji), pa nadalje ...
piupiu wrote:
I verbalni delikt bio je dio drustvenog ugovora, svejedno što ti crče od smijeha. Uostalom, danas postoje različite vrste 'verbalnog delikta' po svijetu ... od Njemačke (neprimjereni sadržaji), pa nadalje ...
Upravo
Bas sam to htio napisati, vidim fali mi nesto, ali jbga gledam ovu utakmicu. Piu piu i sto je jos vaznije
piupiu wrote:
Naravno da postoje. U Njemackoj ne smijes ruku dignuti, u Americi smijes kukasti kriz staviti na rukav i hodati po gradu.
To sto bi mogla biti prepoznata kao KKK fan pa da dobijes degenek je druga prica.
Kakav ba verbalni delikt dio drustvenog dogovora. Ko se tu s kim dogovarao?
Ovako funkcionise nacionalno sjebani mozak
Koja masovna hipnoza
čuj nacionalno sjeban mozak .. ja tebi od milja a ti se našo uvređen toliko o tvom kosmoploitizmu i nemarenju za imena
Ma kakva imena, eto sta je tebi samo u glavi ja kazem da se CIle tek uzdigao sa odlaskom Pinocea, a ti meni da podrzavam diktatora,
pa ponovim, podvucem i vidim nema koristi
Dzaba cinjenice, fakta, crno na bijelo
Ali Kemal wrote:
Ma kakva imena, eto sta je tebi samo u glavi ja kazem da se CIle tek uzdigao sa odlaskom Pinocea, a ti meni da podrzavam diktatora,
Ali Kemal wrote:
ja sam tebi replicirao na tu tvrdnju da čile doživljava rast zbog odlaska pinočea koja nije tačna ali jašare