Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#2926 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

AhmetShabo

#2927 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by AhmetShabo »

Brana jezera Modrac
Image
chengaba

#2928 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by chengaba »

Ko će kupovati/nabavljati stvari za pakete, potrebne su i pelene za odrasle!
Cholina_Lokica

#2929 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

Paulaner wrote:
Not My Idea wrote:Zenicani, Ako imate deka I odjece, skupite pa nosite u kasarnu, puna je djece iz Topcic polja I Maglaja.
Pa kako su ih odvukli tamo kad se ne moze proci :? Mislim da to nije tacna informacija :-?
Pa helikopterom :-)
O'zone
Globalni moderator

#2930 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Katastrofalna situacija koja je zadesila našu državu, ostavila je mnoge bez krova nad glavom, a veliki broj ljudi predugo je čakao ili čeka da im se pruži prva pomoć ili da ih se evakuira. Stanje na terenu je pokazalo kako naša zemlja ne raspolaže osnovnim sredstvima koja su neophodna za brze intervencije poput helikoptera i čamaca. Zato naša država ima vozni park koji može stati "rame uz rame" sa svim evropskim zemljama.

Prvi čovjek Vlade Federacije premijer Nermin Nikšić danas je na terenu, vidno potresen onim što vidi. U mjestima koje danas obilazi, kaže, ništa dobro, ljudi očajni, ostali bez svega što su godinama stvarali.
Nažalost toga smo svjesni svi, no postavlja se pitanje kako pomoći ljudima koji su sada na rubu.

Poznato je da se za oko 440 000 zaposlenih u Federaciji BiH gdje je trenutna posječna plaća 850 KM mjesečno izdvaja 0,5% za zaštitu od prirodnih nesreća. Postavlja se pitanje gdje su ta sredstva i kako se raspoređuju. Jednostavan proračun nam govori kako bismo za ovakve situacije morali imati neophodna sredstva.

"Ovo se ne može riješiti tim sredstvima. Ovo su velike štete. Moramo obezbijediti još sredstava. Očekujemo i dalje komplikacije, jer će sigurno biti sve više klizišta. U ovom trenutku naš osnovni zadatak je zaštita ljudskih života. Mi ćemo tražiti načina kako da pomognemo ljudima. Sredstava će biti onoliko koliko ih ima u budžetu, ali bojim se da neće biti dovoljno. Ovo su nepredviđene okolnosti, mislim da neće sve moći biti sanirano", rekao je Nikšić za portal Radiosarajevo.ba.

Nikšić nas je podsjetio kako je za njegova mandata ovu državu zadesilo nekoliko katastrofalnih situacija od poplava do požara i velikih snježnih padavina.

A mi vas podsjećamo da je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite 2011. godine kupljeno 50 čamaca.

Gdje su ti čamci kada su neophodni na terenu, pitali smo komandanta Federalnog štaba Civilne zaštite Jerka Ivankovića Lijanovića.

"Ti čamci su upućeni u Maglaj. Ranije su bili raspoređeni po kantonima, a jučer smo zatražili da pruže pomoć. Tako da su oni koje je Federalna uprava imala na raspolaganju upućeni odmah u Maglaj, a iz kantona još uvijek pristižu. Mi smo u kontaktu sa Civilnom zaštitom ZDK-a i na osnovu njihove procjene šaljemo pomoć".

Prema njegovim riječima Federalna uprava Civilne zaštite za sada ima dovoljno sredstava za rad.

A mi i dalje imamo upitnik iznad glave - gdje se usmjeravaju sredstva koja se izdvajaju za posebnu namjenu, u ovom slučaju za zaštitu od prirodnih nesreća.
Herr Flick

#2931 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

Doboj i Maglaj su fasovali cini mi se najvise
dječak sa šibicama

#2932 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Evo upalim tv, prilog RTRS iz Doboja, kataklizma.

Sve je pod vodom, samo camcima se moze po gradu.

Jedino padinski dijelovi su prohodni, prema onoj kuli.
Zovem se Zelena

#2933 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

E ako ovo na brani nije kritično, ja ne znam šta je! Možda sam laik ali izgleda zastrašujuće!

Inače, gledam ove slike evakuacije. Tužno kako cijeli čovjekov život stane u jednu pvc vrećicu :-(

Ljudi, kako pomoći fizički? Ubi me ovo sjedenje u kući!
House

#2934 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by House »

AstorH wrote:Image

Sent from my iPad using Tapatalk

Yebo poplave , bitno da gledamo Ludu Kuću i Masterchef :-)

btw TVSA :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#2935 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Image

Image

Čelinac-uništeni jagodnjaci
sumirprimus

#2936 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sumirprimus »

Maloprije s gradine vidjeh koliko je pucanje iznad kasarne,badre,nedaj boze ona masa da krene..
putujucidzindas

#2937 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by putujucidzindas »

Zovem se Zelena wrote:E ako ovo na brani nije kritično, ja ne znam šta je! Možda sam laik ali izgleda zastrašujuće!

Inače, gledam ove slike evakuacije. Tužno kako cijeli čovjekov život stane u jednu pvc vrećicu :-(

imas na par strana prije, iz Kriteriona su zvali volontere
guber90

#2938 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Zovem se Zelena wrote:E ako ovo na brani nije kritično, ja ne znam šta je! Možda sam laik ali izgleda zastrašujuće!

Ma nije kriticno, receno X puta, nije prvi put da brana preljeva, nije nikada ovako visoko bilo, ali desavali su se prelivi prije, mislim da se skoro svake godine desavaju.
Tyke

#2939 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tyke »

Skream wrote:u Tz trenutno ne pada kiša, bar istočni dio grada
Zadnjih sat vremena opet pada kisa u Tuzli, barem od centra grada do Mosnika, gdje sam se kretao.

Nivo vode u Jali je opao cca 2-2,5m. Ali zato klizista se nizu kao na traci, a tu se nazalost nista ne moze. U Mejdanu je trenutno nekoliko porodica, mislim da ce se razmjestati na Dubrave i jos par mjesta. Apeluju se i gradjani Tz da pruze prenociste i osnovne namirnice tim ljudima.
emmir1

#2940 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Herr Flick wrote:Doboj i Maglaj su fasovali cini mi se najvise

ima jako mnogo malih potoka do Maglaja od vrela Bosne

Ali uzmimo ozbiljne rijeke Lašva blizu Zenice , Krivaja koja je sama potopila Olovo se u Zavidovićma ulijeva u Bosnu , te Usora kod Doboja

Zato su Maglaj i Doboj najviše nastradali
Niemand

#2941 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Niemand »

.
Last edited by Niemand on 19/06/2014 14:35, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#2942 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Na žalost i treća žrtva od poplava
Žena poginula u aktiviranju klizišta u Cerskoj kod Vlasenice
16. maj 2014. u 16:12

Hanifa Ć. poginula je tokom aktiviranja klizišta u Cesrskoj kod Vlasenice, a kada je, kako je Radiosarajevo.ba ranije i pisao, u naletu zemlje zatrpana jedna džamija i nekoliko kuća.

Klizište zatrpalo džamiju i nekoliko kuća

U odronu zemlje je bila zatrpana još jedna žena ali je, na svu sreću spašena, potvrđeno je u vlaseničkoj vatrogasnoj brigadi.

Klizište koje se pokrenulo jutros u mjestu Cerska kod Vlasenice, tačnije u zaseoku Rovaši, potpuno je zatrpalo lokalnu džamiju te je "odnijelo" nekih stotinjak metara dalje, tako da je ispod zemlje sada vidljiva samo munara. Radi se o jako velikom odronu dužine od 400 metara. Klizište na ovom lokalitetu je još uvijek aktivno, a evakuirane su 22 osobe.
StupskaBitanga

#2943 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Kud će sva ova voda iz Doboja i otići
House

#2944 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by House »

Kažu na TVSA , negdje šuma "pukla" na pola :shock:
AhmetShabo

#2945 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by AhmetShabo »

OSLJEDNJA INFORMACIJA:

Za nekoliko sati se očekuje pad nivoa preljeva preko brane Modrac. Znatno je manji dotok vode u jezero Modrac. Trenutni nivo preljeva iznosi 3,42 metra. Stanje na brani je STABILNO, brana NIJE PUKLA (Kako neki mediji izvještavaju) i mjerni instrumenti ne pokazuju negativne aktivnosti za sigurnost objekta.
Paulaner

#2946 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paulaner »

Evo slusam da je pomozi.ba organizacija skupila 2 kamiona hrane i da su krenuli u Maglaj,dobilu su kamione i kombije od firme Autoceste BIH :thumbup: Ova organizacija sakuplja pomoc iz nekoliko Evropskih zemalja.

Zna li neko kakvo je stanje kad se prodje Maglaj mozda nekih 5 min. voznje ima Benzinska pumpa sa lijeve strane zuta je al ne znam da li je Hifa ili neka druga,kod nje se skrene i ima tu jedno naselje,jel to poplavilo?
free_spirit

#2947 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by free_spirit »

Kakvo je stanje na putevima? Ima li ko informaciju moze li se iz Tuzle sa Sarajvo?
snaga_znanja

#2948 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

Nego šta kažete EUFOR odbio pomoći stanovništvu zahvaćenom poplavama... Poganijeg naroda od nas nisam dugo vidio...

Image
It_is_a_Leclerc

#2949 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Ljudi, trebat će kamiona u Sarajevu, jer CK nema kamiona za ogromne količine pomoći koje se skupljaju.
To mi je rekao novinar BHT-a prije deset minuta.
Skream

#2950 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Skream »

free_spirit wrote:Kakvo je stanje na putevima? Ima li ko informaciju moze li se iz Tuzle sa Sarajvo?
mislim samo preko Zvornika
Post Reply