juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
So What!

#2926 Re: juga 1950.-1990.

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote:
So What! wrote:
Iza je tada novotovoreni šareni hotel ili kako ga kasnije nazvaše Rainbow hotel, šarenilo i kič tada predstavljano kao zadnji svjetski standard.
Ovo je penzionerski dom, a sarenilo je u svrhu da stariji ljudi lakse zapamte u kojem dijelu borave.
Da, maestralna arhitektura i super napredno rješenje za pamćenje starijih osoba.

Ovo je blaga katastrofa, sreća pa ruševina ovog hotel brzo ide.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2927 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote:
Da, maestralna arhitektura i super napredno rješenje za pamćenje starijih osoba.

U to ne bih ulazio, samo sam ispravio netacan navod kojeg si iznio.
Fudo387

#2928 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

So What! wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
So What! wrote:
Iza je tada novotovoreni šareni hotel ili kako ga kasnije nazvaše Rainbow hotel, šarenilo i kič tada predstavljano kao zadnji svjetski standard.
Ovo je penzionerski dom, a sarenilo je u svrhu da stariji ljudi lakse zapamte u kojem dijelu borave.

Dobro, sta mu fali?
Bas je simpaticno ofarbaT, fotografija sa ovcama moze proci k'o parada ponosa.
Isti djavo.
So What!

#2929 Re: juga 1950.-1990.

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote:
So What! wrote:

U to ne bih ulazio, samo sam ispravio netacan navod kojeg si iznio.
Pošteno, znao sam da je starački dom, ali nadimak mu je zaista bio Rainbow hotel.
orinoco

#2930 Re: juga 1950.-1990.

Post by orinoco »

Connaisseur Karlin wrote:defintivno jos nisma pronalsa nesto kao dio kulturne bastine osim spomenika i tito propagandnih bisti
Fudo387 wrote:Napravili su puno toga, to sto se meni ta ideologija gadi ne znaci da treba omalovazavati i pozitivne stvari.
Skolovali su nas, lijecili, oblacili, sisali, hranili...nije bas sve bio goli supak.
Connaisseur Karlin wrote:sto su konkretno napravili da kazem strancima da vide republike bivse juge :D sve predivne gradjevine su uradjene do perioda pocetka II sv. rata :-D
dajte argumente :-D
Fudo387 wrote: Skije.
Elan.
Marakanu.
Kosevo.
Zeljave (glupost, al valjalo je ono probit).
Surcin.
Osnovnu skolu u koju je Fudo isao, srednju isto, dom zdravlja gdje su mi vakcine davali...
Ima toga hejbet..
Postavljas blesava pitanja.
Nisu njena pitanja blesava, već zlobna i podla, kao i nastup na ovoj temi, prepun podmetanja i insinuacija
orinoco

#2931 Re: juga 1950.-1990.

Post by orinoco »

So What! wrote:Pošteno, znao sam da je starački dom, ali nadimak mu je zaista bio Rainbow hotel.
Možda u tvojoj raji, izvan nje nisam siguran :-)
Gojeni H

#2932 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Niemand wrote:U vas il je crno il je bijelo, sivo nikad. Ako je partizan, nije mu moglo partizanstvo lupiti u glavu kasnije, ponesen hvalospjevkama. De ba, ko djeca ste nekad.

:roll:

Ne razumijem jednostavno, takav covjek i iz takve porodice, da se mogao tek tako ubiti bez da ga makar njegovi sugradjani kasnije nisu spominjali pa da je igdje ista napisano o tom. Pa i danas se na net-u mogu naci mnoge price o jevrejskim porodicama kojih odavno ovdje nema, al se pamete i oni i njihove sudbine. Isto tako, ne shvatam sta je uradio da ga ubiju? Kontam ja pricu o drzavnom otimanju imovine i davanju narodu i otkupi i dobrobit zajednice i tako ta prica, al dati vilu covjeka, cija je porodica gradila sarajevo i dala mu evropski izgled arhitekturom, ne narodu vec jednom covjeku, pa da je 10 puta nekakv narodni heroj. Kakav je to socijalizam, komunizam i fazoni, kad je to tipicno kapitalisticko otimanje od drugih da bi iskljucivo jedan covjek imao koristi od tog? Jos od porodice koja je ovom gradu toliko dala.

I da se o tom nigdje nista ne moze procitati.

Ako je istina, sramota.

Meni bi bilo drago da neko potvrdi da je prica izmisljena. Iskreno.
Ja ne znam da li je ovo stvarno neznanje, ili zahebancija?
neki

#2933 Re: juga 1950.-1990.

Post by neki »

So What! wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
So What! wrote:

Blago nama kad umjesto "blage katastrofe" na tom mjestu nikne nova tibra ili heco...
neki

#2934 Re: juga 1950.-1990.

Post by neki »

orinoco wrote:
So What! wrote:Pošteno, znao sam da je starački dom, ali nadimak mu je zaista bio Rainbow hotel.
Tako su ga zvali unproforci koji su u kratkom životu tog objekti bili njegovi jedini stanovnici. To je bio njihov zvanični naziv za taj objekat. U suštini, dom penzionera nikad nije primio ni jednog penzionera...
drndalo

#2935 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

orinoco wrote:
Connaisseur Karlin wrote:defintivno jos nisma pronalsa nesto kao dio kulturne bastine osim spomenika i tito propagandnih bisti
Fudo387 wrote:Napravili su puno toga, to sto se meni ta ideologija gadi ne znaci da treba omalovazavati i pozitivne stvari.
Skolovali su nas, lijecili, oblacili, sisali, hranili...nije bas sve bio goli supak.
Connaisseur Karlin wrote:sto su konkretno napravili da kazem strancima da vide republike bivse juge :D sve predivne gradjevine su uradjene do perioda pocetka II sv. rata :-D
dajte argumente :-D
Fudo387 wrote: Skije.
Elan.
Marakanu.
Kosevo.
Zeljave (glupost, al valjalo je ono probit).
Surcin.
Osnovnu skolu u koju je Fudo isao, srednju isto, dom zdravlja gdje su mi vakcine davali...
Ima toga hejbet..
Postavljas blesava pitanja.
Nisu njena pitanja blesava, već zlobna i podla, kao i nastup na ovoj temi, prepun podmetanja i insinuacija
Predugo je u Americi pa je poprimila sve obrise najnovijeg Trampizma... Niko, nidje, nista mimo njihA... Kao u Americi ima arhitektonskih dostignuca na precac... Tamo nema ni geta gadnje za masovno stanovanje... Tamo nema fula i gresaka...

Imajuci u vidu koliko ima stanovnika bivsa SFRJ, koliki prostor zauzima, i to uporedimo proporcionalno sa Zemljom Hrabrih, ja tvrdim da nismo nista slabiji arhitektonski, u nekim stvarima ni gradjevinski... U skladu sa parama koje smo imali mi i oni... A i tu se ne moze nikako porediti centar kao NY i npr. Lafayette u Louisiani... A i to je amerika... Mozda bi trebala takve Amere provodati po SFRJ, da vidis odusevljenja... Ja jesam...

Da vidis ociju kada cuju da je npr. Careva dzamija u SA negdje oko 1462 napravljena, dakle prije nego sto se Kolumbo zajebo i otkrio Ameriku mislivsi da je stigao u Indiju, ili Stara pravoslavna crkva u SA koja se spominje u papirima iz 1539, mada postoje indicije da je bilo na njenom mjestu nesto i u 15 vijeku, dakle oko vremena Kolumbovog zajeba... A cijela americka povijest u tom momentu broji krace od 250 godina... Ljudi odusevljeni, kazu: "*ebote, ko Notre Dame..."

Necu pricati o vecini arhitekture u Americi nastale u periodu 50-ih, 60-ih, 70-ih godina proslog vijeka, kojih ima takvih da je Alipasino polje pojam planiranja... Ima naravno i odlicnih radova, ali nije svako *ovno u Americi slatko!!!
Niemand

#2936 Re: juga 1950.-1990.

Post by Niemand »

Gojeni H wrote:
Dobro, izvinjavam se, uvijek zaboravim da se na forumu ne smije nista pitati i obavezno sve mora znati.

Nismo svi generacija titinih pionira.

'ta galamis odma.
¤ jelena ¤

#2937 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Connaisseur Karlin wrote:
¤ jelena ¤ wrote: Kocbek bio dobar pjesnik.

E da... kad smo kod pjesnika...dobra književnost se stvarala u doba SFRJ...tačnije....odlična.
to je OK, govorimo o arhitekturi SFRJ :)

znaci i Kocbek bio lopov :cry: :D
Meni se učinilo da govorite o nečemu što bismo mogli pokazati jednom Amerikancu... kad nam dođe u posjetu pa zaželi da upozna našu kulturu tog perioda.

Zato rekoh književnost nastala u tom vremenu. Ali OK, ništa onda ako to nije to. :|

Što se Kocbeka tiče...da je bio dobar pjesnik to je (lako) provjerljiva činjenica, a ovo... da je bio lopov....
hm...to može biti i pogrešna interpretacija nekog podatka iz nepouzdanog izvora, a i ne mora. :D

A arhitektura iz tog perioda za pokazat gostima iz Amerike....pa sad....kad vidim ovakvu ljepotu iz njihove domovine:

Image

Image

Image

Image

izgrađenu u istom tom periodu - nemam više nikakav problem sa našim ružnim spomenicima iz rata.

Znači:

1. slika - muzej,

2. nešto :cry: ispred muzeja,

3. opet muzej,

a 4. slika mi je favorit - ne, nije djelić Fabrike cementa u Lukavcu... nego...pozorište u Oklahomi... iz tičje perspektive...

Elem - pozorište, kazalište, teatar:

Image :run:

Dakle, ovako...

s Henrijem i Lindom iz Oklahome drito i ponosito u Bimal, FCL i Termoelektranu Kakanj... uopšte ne moramo ić dalje,

a s Đejsonom i Đenifer iz New Yorka: Tjentište, Kozara i Šumarice.

Eto, ukratko. :D
detroit-mercy

#2938 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Niemand wrote:Bgm ako je ovo istina, ovo je stvarno sramota i onog i ovog sarajeva. Na kraju ko da ih nije ni bilo. Tuzno.
imamo identican utisak :sad:

Sarajevo su izgradili cesi austrijanci i turci-osmanlije, sve stranci :) sto su domaci napravili :-)
Zaboravila si Arape :mrgreen: i naravno najveceg od svih, Gospodara Tornjeva :mrgreen:
drndalo

#2939 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Pa ako cemo pravo, i on je stranac... :mrgreen:
detroit-mercy

#2940 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

drndalo wrote:Pa ako cemo pravo, i on je stranac... :mrgreen:
Wtf, zaboravih taj podatak, znaci ipak sve stranci :mrgreen:
uglavnomja

#2941 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

neki wrote:
orinoco wrote:
Tako su ga zvali unproforci koji su u kratkom životu tog objekti bili njegovi jedini stanovnici. To je bio njihov zvanični naziv za taj objekat. U suštini, dom penzionera nikad nije primio ni jednog penzionera...
k'o snajper aleja :roll:
uglavnomja

#2942 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

a sta je problem sa ciglanama ili brekom?

ne moze svako u gradu imati kucu. eno sela pa gradi dvore sa vrtovima ...

ali u centru grada :-)
Connaisseur Karlin

#2943 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

drndalo wrote: Predugo je u Americi pa je poprimila sve obrise najnovijeg Trampizma... Niko, nidje, nista mimo njihA... Kao u Americi ima arhitektonskih dostignuca na precac... Tamo nema ni geta gadnje za masovno stanovanje... Tamo nema fula i gresaka...

Imajuci u vidu koliko ima stanovnika bivsa SFRJ, koliki prostor zauzima, i to uporedimo proporcionalno sa Zemljom Hrabrih, ja tvrdim da nismo nista slabiji arhitektonski, u nekim stvarima ni gradjevinski... U skladu sa parama koje smo imali mi i oni... A i tu se ne moze nikako porediti centar kao NY i npr. Lafayette u Louisiani... A i to je amerika... Mozda bi trebala takve Amere provodati po SFRJ, da vidis odusevljenja... Ja jesam...

Da vidis ociju kada cuju da je npr. Careva dzamija u SA negdje oko 1462 napravljena, dakle prije nego sto se Kolumbo zajebo i otkrio Ameriku mislivsi da je stigao u Indiju, ili Stara pravoslavna crkva u SA koja se spominje u papirima iz 1539, mada postoje indicije da je bilo na njenom mjestu nesto i u 15 vijeku, dakle oko vremena Kolumbovog zajeba... A cijela americka povijest u tom momentu broji krace od 250 godina... Ljudi odusevljeni, kazu: "*ebote, ko Notre Dame..."

Necu pricati o vecini arhitekture u Americi nastale u periodu 50-ih, 60-ih, 70-ih godina proslog vijeka, kojih ima takvih da je Alipasino polje pojam planiranja... Ima naravno i odlicnih radova, ali nije svako *ovno u Americi slatko!!!
aha, i dalje samo citam kmecanje,a ne vidim primjere SFRJ arhitekture :D :lol:
Connaisseur Karlin

#2944 Re: juga 1950.-1990.

¤ jelena ¤ wrote:
¤ jelena ¤ wrote: Kocbek bio dobar pjesnik.

E da... kad smo kod pjesnika...dobra književnost se stvarala u doba SFRJ...tačnije....odlična.
to je OK, govorimo o arhitekturi SFRJ :)

znaci i Kocbek bio lopov :cry: :D
Meni se učinilo da govorite o nečemu što bismo mogli pokazati jednom Amerikancu... kad nam dođe u posjetu pa zaželi da upozna našu kulturu tog perioda.

Zato rekoh književnost nastala u tom vremenu. Ali OK, ništa onda ako to nije to. :|

Što se Kocbeka tiče...da je bio dobar pjesnik to je (lako) provjerljiva činjenica, a ovo... da je bio lopov....
hm...to može biti i pogrešna interpretacija nekog podatka iz nepouzdanog izvora, a i ne mora. :D

A arhitektura iz tog perioda za pokazat gostima iz Amerike....pa sad....kad vidim ovakvu ljepotu iz njihove domovine:

Eto, ukratko. :D
Kao sto rekoh, ne podrzavam kradju u uselljenje ,a to su uradili mnogi,a vi opravdavate iste :-)

ali primjeri osim partinskaih spomenika u SFJR su jedini primjer arhitekture, ali pitam za gradjevine :D

u SAD imas jako puno modernih zgrada i razlictih pokreta tokom 50tih 60tih i 70tih godina , i ne razumijem zasto poredis njihove zgrade sa komunistickom arhitekturom :-) nisu ni slicne :)
Connaisseur Karlin

#2945 Re: juga 1950.-1990.

detroit-mercy wrote:
drndalo wrote:Pa ako cemo pravo, i on je stranac... :mrgreen:
Wtf, zaboravih taj podatak, znaci ipak sve stranci :mrgreen:
:thumbup: :lol:
Connaisseur Karlin

#2946 Re: juga 1950.-1990.

Niemand wrote:
Gojeni H wrote:
Dobro, izvinjavam se, uvijek zaboravim da se na forumu ne smije nista pitati i obavezno sve mora znati.

Nismo svi generacija titinih pionira.

'ta galamis odma.
ma ne zna ni Gojeni H, odgovor , do sad bi kao ljubazan formash napisao cinjenice ;-)
drndalo

#2947 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

drndalo wrote: Predugo je u Americi pa je poprimila sve obrise najnovijeg Trampizma... Niko, nidje, nista mimo njihA... Kao u Americi ima arhitektonskih dostignuca na precac... Tamo nema ni geta gadnje za masovno stanovanje... Tamo nema fula i gresaka...

Arhitektura nije moje polje, ali je sigurno daleko zajebanija nego sto ti to impliciras, posebno modernisticka ... Kad cackas mecku, odem na web pa nadjem:

http://www.jutarnji.hr/kultura/art/‘zbo ... ’/2131380/
https://www.vice.com/rs/article/socijal ... a-beograda

Probaj i ti malo vise traziti, mozda se iznenadis... Pozitivno... Takodjer, nadji 10-15 gradjevina, a mozes ih toliko bez problema naci, pa kad iz Atlante iduci put budes letila ovamo, obidji ih, nije problem, rent-a-car nades i udri, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Pristina, Skoplje...
Last edited by drndalo on 19/02/2017 16:05, edited 4 times in total.
Connaisseur Karlin

#2948 Re: juga 1950.-1990.

drndalo wrote:

Arhitektura nije moje polje, ali je sigurno daleko zajebanija nego sto ti to impliciras, posebno modernisticka ... Kad cackas mecku, odem na web pa nadjem: http://www.jutarnji.hr/kultura/art/‘zbo ... ’/2131380/

Probaj i ti malo vise traziti, mozda se iznenadis... Pozitivno... Takodjer, nadji 10-15 gradjevina, a mozes ih toliko bez problema naci, pa kad iz Atlante iduci put budes letila ovamo, obidji ih, nije problem, rent-a-car nades i udri, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Pristina, Skoplje...
ja samo odlicno obisla bivsu Jugu , ne brini se ti za mene :-D

naravno,uvijek se moze nesto novo posjetiti,ali nemojte me uvjevarati da stranicma intenzivno i sa planom pokazujete SFRJ zgrade :)

drugo,ne postoji postovanje ni prema starim gradjevinama od strane drzave :) najvise ulazu opet stranci :)
uglavnomja

#2949 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Image
drndalo

#2950 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Evo za pocetak obidjite 25 zgrada u Amerikoj koje ne daju gledat u se...

http://www.californiahomedesign.com/ins ... slide/5084
Locked